Hur Blir Man Av Med Hicka

Hur Blir Man Av Med Hicka

Hicka är en ofrivillig spasmodisk sammandragning av mellangärdets muskler, speciellt diaframet, vilket orsakar ett karakteristiskt “hick” ljud. Hicka kan vara irriterande och störande, men det finns flera enkla sätt att försöka bli av med den.

Ett av de mest populära sätten att bli av med hicka är att dricka en stor mängd vatten. Genom att svälja stora klunkar vatten stimuleras svalget och detta kan hjälpa till att avbryta hickningscykeln. Det är även möjligt att dricka vatten upp och ned för att öka effekten.

En annan metod för att bli av med hicka är att hålla andan under en kort stund. Genom att hålla andan aktiveras diafragma och detta kan hjälpa till att avbryta hickningscykeln. Det kan vara bra att kombinera denna metod med att svala stora mängder vatten för att maximera chansen att bli av med hickan.

Det finns även andra knep som kan försökas för att bli av med hicka. Det kan vara att plötsligt skrämma personen som har hicka, detta kan göra att diafragma får en chock och slutar dra ihop sig. Att dra upp knäna mot bröstet och hålla denna position under en kort stund kan också vara effektivt, då det påverkar diafragma. Andra knep inkluderar att försiktigt dra i tungan eller att stimulera halsen genom att svälja sked med socker.

Om hicka fortsätter under en längre period och är mycket besvärande, kan det vara bra att kontakta läkare för råd och eventuell behandling.

Vad är hicka?

Hicka är en reflexrörelse som inträffar när diafragman, en muskel som ligger mellan bröstkorgen och bukhålan, drar ihop sig plötsligt. Detta gör att luft släpps ut från lungorna och passerar stämbanden, vilket orsakar det karakteristiska “hickande” ljudet.

Hicka är vanligtvis ofarligt och försvinner oftast av sig själv inom några minuter eller timmar. Det kan dock vara irriterande och obekvämt. Hicka kan utlösas av olika faktorer, såsom att äta eller dricka för fort, dricka kolsyrade drycker, äta starkt kryddad mat, inta alkohol eller rökning.

Det finns många olika metoder som kan hjälpa till att bli av med hicka, och olika sätt fungerar för olika människor. Det kan vara värt att prova några av de vanligaste metoderna för att se vilken som fungerar bäst för dig.

I följande avsnitt kommer vi att gå igenom några tips och tricks som kan vara användbara för att bli av med hicka.

Orsaker till hicka

Spasm i diafragman

Hicka orsakas oftast av en spasm i diafragman, som är den muskel som skiljer bröstkorgen från bukhålan. När diafragman rycker till orsakar det en snabb inandning och stängning av stämbanden, vilket skapar hickande ljud.

Matintag

Snabbt intag av mat eller dryck kan ibland reta nerven som styr diafragman och utlösa hicka. Det kan vara att äta eller dricka för fort, äta för stora mängder eller äta kryddig eller fet mat.

Stress och känslomässig upphetsning

Stress och intensiva känslor kan påverka nervsystemet och orsaka hicka. Det kan vara att vara nervös, spänd eller upphetsad.

Alkoholkonsumtion

Att dricka alkohol kan påverka nervsystemet och orsaka hicka. Det kan vara särskilt vanligt efter att ha intagit stora mängder alkohol eller ha druckit för snabbt.

You might be interested:  Hur Länge Får En Hund Vara Ensam

Nervirritation

Ibland kan irritation av nervbanorna längs matsmältningskanalen orsaka hicka. Det kan bero på saker som att äta för starka kryddor, ha en maginfluensa eller ha ett magsår.

Läkemedel och medicinska tillstånd

Vissa läkemedel och medicinska tillstånd kan också vara orsaken till hicka. Till exempel kan vissa läkemedel för hjärtsjukdomar, epilepsi eller psykiatriska tillstånd utlösa hicka. Det kan också vara en bieffekt av vissa medicinska behandlingar eller en följd av operation.

Vanliga orsaker till hicka
Orsaker Beskrivning
Spasm i diafragman En muskelspasm i diafragman som skapar hickande.
Matintag Snabbt intag av mat eller dryck kan reta nerven som styr diafragman och orsaka hicka.
Stress och känslomässig upphetsning Stress och intensiva känslor kan påverka nervsystemet och orsaka hicka.
Alkoholkonsumtion Dricka alkohol kan påverka nervsystemet och utlösa hicka.
Nervirritation Irritation av nervbanorna längs matsmältningskanalen kan ge hicka.
Läkemedel och medicinska tillstånd Vissa läkemedel och medicinska tillstånd kan orsaka hicka som bieffekt.

Det är viktigt att komma ihåg att hicka vanligtvis är ofarligt och går över av sig själv. Om hicka är ihållande eller orsakar obehag bör du kontakta en läkare för vidare utredning och behandling.

Vanliga symtom på hicka

Hicka är ett vanligt fenomen som de flesta av oss har upplevt. Det är en ofrivillig sammandragning av mellangärdet, vilket leder till en karakteristisk ljudproduktion som kan vara både irriterande och pinsam. Här är några vanliga symtom på hicka:

 • Ljud: En tydlig indikation på att du har hicka är det karakteristiska ljudet som uppstår när luft snabbt dras in i lungorna genom en stängd stämbandsspalt.
 • Upprepade ryckningar: Under en hicka kan du uppleva repetitiva ryckningar eller spasmer i mellangärdet. Dessa ryckningar kan vara irriterande och obehagliga.
 • Oregelbunden andning: Hicka kan orsaka oregelbunden andning och andningsbesvär. Det kan vara svårt att andas normalt under en hicka.
 • Oväntade avbrott: Hicka kan komma plötsligt och avbryta dina aktiviteter eller samtal. Det kan vara svårt att fortsätta med det du håller på med när du har hicka.
 • Irritation och frustration: Hicka kan vara irriterande och frustrerande, särskilt om den varar under en längre tid eller återkommer regelbundet.

Det är viktigt att komma ihåg att hicka vanligtvis går över av sig själv och inte är farligt. Om du upplever långvarig hicka eller om den stör din vardag på ett betydande sätt, kan det dock vara bra att söka råd från en läkare.

Hicka behandling

1. Sätt att stoppa hicka

Det finns många olika sätt att försöka stoppa hicka. Här är några enkla metoder som du kan prova:

 • Drick ett glas vatten i små klunkar
 • Andas in och håll andan i så lång tid som möjligt
 • Svälj en tesked socker torrt
 • <>

 • Drick en sked äppelcidervinäger

2. Huskurer för hicka

Om de enkla metoderna inte fungerar kan du prova några huskurer för att bli av med hicka:

 • Drick en liten mängd kolsyrad dryck
 • Tugga på en citronbit
 • Håll en papperspåse över näsan och munnen och andas in och ut
 • Håll nedre delen av öronsnibben

3. Medicinsk behandling för hicka

Om hickan inte försvinner och blir besvärlig kan du söka medicinsk hjälp. Läkaren kan föreslå några medicinska behandlingar som kan hjälpa till att lindra eller stoppa hicka:

 • Mediciner som minskar magsyra
 • Mediciner som påverkar musklerna i diafragman
 • Injektion av ett bedövningsmedel vid nerverna som påverkar diafragman
 • Andra medicinska behandlingar som är skräddarsydda för ditt specifika fall

4. Förebyggande åtgärder

För att förebygga hicka kan du försöka undvika vissa vanliga orsaker till hicka:

 • Ät och drick långsamt
 • Drick inte för mycket alkohol eller kolsyrade drycker på en gång
 • Undvik att äta för mycket eller för snabbt
 • Undvik stress eller starka känslor

Sammanfattning

Hicka kan vara irriterande, men det finns många olika metoder och behandlingar som kan hjälpa. Prova de enkla metoderna och huskurerna först, och om det inte fungerar kan du söka medicinsk hjälp för ytterligare behandling. Försök också att förebygga hicka genom att undvika vissa vanliga orsaker.

Hemma-remedier för hicka

1. Drick vatten baklänges

Ett vanligt husmorsknep för att bli av med hicka är att dricka vatten baklänges. För att göra detta, böj dig framåt och drick små klunkar vatten genom att luta huvudet bakåt. Detta kan hjälpa till att bryta mönstret av hicka och bli av med den.

2. Håll andan

Ett annat enkelt hemma-remedie för att bli av med hicka är att hålla andan. Ta ett djupt andetag och håll det så länge du kan. Detta kan hjälpa till att återställa bäckenmuskulaturen och bryta hicka.

3. Gör en skrämmande överraskning

En lite mer ovanlig metod för att bli av med hicka är att skrämmas. Detta kan vara genom att hoppa upp och ned, eller be någon att skrämma dig. Den plötsliga överraskningen kan distrahera kroppen och hjälpa till att bli av med hicka.

You might be interested:  Hur Många Timmar Ska Man Sova

4. Gnugga öronen

En annan metod att försöka är att gnugga öronen. Gnugga öronen försiktigt i en cirkulär rörelse i några sekunder. Detta kan stimulera vagusnerven som kan hjälpa till att bryta hicka.

5. Använd en sockerbit

Att suga på en sockerbit kan också hjälpa att bli av med hicka. Placera en sockerbit på tungan och låt den lösa upp långsamt. Detta kan stimulera svalget och hjälpa till att stoppa spasmen i diafragman.

6. Drick kallt vatten

Att dricka kallt vatten kan också hjälpa till att bli av med hicka. Detta kan fungera genom att stimulera sväljningsreflexen och bryta mönstret av hicka.

7. Andas i en papperspåse

Andas in och ut i en papperspåse kan hjälpa till att balansera syrehalten i kroppen och bryta hicka.

8. Ät en matsked socker

Att äta en matsked socker kan vara en annan metod för att bli av med hicka. Sockret kan stimulera sväljningsreflexen och bryta hickan.

9. Drick vatten genom ett sugrör

Ett annat sätt att dricka vatten som kan hjälpa till att bli av med hicka är att dricka det genom ett sugrör medan du täcker dina öron. Detta kan stimulera sväljningsreflexen och hjälpa till att stoppa hickan.

10. Tryck på ögonlocken

En ovanlig metod som vissa människor finner hjälpsam är att trycka försiktigt på ögonlocken. Denna lätta beröring kan stimulera vagusnerven och bryta hicka.

Använd dessa hemma-remedier för hicka och se vilken som fungerar bäst för dig. Kom ihåg att hicka vanligtvis är ofarligt och går över av sig själv, men om hickan varar längre än 48 timmar eller är smärtsam, bör du kontakta en läkare.

Medicinska behandlingar för hicka

1. Mediciner

Det finns vissa mediciner som kan användas för att behandla hicka. Dessa mediciner kan hjälpa till att slappna av i diafragman och minska dess rytmiska sammandragningar. De vanligaste medicinerna som används är:

 • Metoklopramid: Detta läkemedel hjälper till att minska trycket i diafragman och kan vara effektivt för att behandla hicka.
 • Klorpromazin: Detta läkemedel fungerar genom att påverka signalerna i hjärnan och kan hjälpa till att minska hicka.
 • Gabapentin: Detta läkemedel används vanligtvis för behandling av epilepsi, men har också visat sig vara effektivt för att behandla kronisk hicka.

2. Nervstimulering

En annan behandling för hicka är nervstimulering. Genom att stimulera nerverna kan man påverka diafragmans rörelser och minska hicka. Några av de vanligaste metoderna för nervstimulering är:

 • Carotid sinus massage: Genom att massera karotisartären i halsen kan man stimulera nervsignalerna och lindra hicka.
 • Elektrisk stimulering: Genom att applicera elektrisk ström på huden nära diafragman kan man stimulera nerverna och minska hicka.

3. Andra behandlingar

Utöver mediciner och nervstimulering finns det också några andra behandlingar som kan hjälpa till att bli av med hicka. Dessa inkluderar:

 • Andningsövningar: Genom att ändra andningsmönstret och ta djupa andetag kan man ibland bli av med hicka.
 • Sväljningsmanöver: Vissa manövrar, som att dricka vatten baklänges eller trycka på tungan, kan hjälpa till att bryta hickreflexen.
 • Självhypnos: Vissa människor har haft framgång med att använda självhypnos för att bli av med hicka.

Det är viktigt att notera att dessa behandlingar kan fungera olika för olika individer. Om din hicka är långvarig eller stör ditt dagliga liv bör du kontakta en läkare för att få råd och vägledning.

Förebyggande av hicka

Förebyggande av hicka

Att förebygga hicka kan vara svårt, eftersom hicka ofta uppstår utan någon specifik anledning. Trots det finns det vissa strategier och tips som kan hjälpa till att minska risken för att få hicka. Här är några sätt att förebygga hicka:

1. Ät och drick långsamt

Ett vanligt sätt att få hicka är att äta eller dricka för snabbt. Genom att äta och dricka långsamt kan du undvika att svälja luft, vilket kan orsaka hicka. Ta små tuggor och droppa inte i dig drycken.

2. Undvik starka kryddor och drycker

Vissa ämnen och drycker, som starka kryddor, starkt kolsyrade drycker eller alkohol, kan irritera matsmältningsorganen och leda till hicka. Försök att undvika dessa, särskilt om du är benägen att få hicka.

3. Drick vatten i små klunkar

Att dricka vatten i små klunkar kan hjälpa till att lugna matsmältningsorganen och minska risken för att få hicka.

4. Undvik stress och ångest

Stress och ångest kan vara en utlösande faktor för hicka. Försök att hantera stress och ångest på lämpligt sätt, genom att till exempel använda avslappningsövningar eller söka professionell hjälp om det behövs.

You might be interested:  Hur Många Beck Filmer Finns Det

5. Minska användningen av sugrör

Att dricka genom sugrör kan få dig att svälja mer luft än normalt, vilket kan leda till hicka. Försök att minska användningen av sugrör och drick istället direkt från glaset.

6. Undvik att äta för mycket och för snabbt

Att äta för mycket och för snabbt kan belasta matsmältningsorganen och öka risken för att få hicka. Försök att vara medveten om dina portioner och äta i lugn och ro.

7. Pröva att andas i en papperspåse

Om du känner att hickan kommer kan du försöka att andas in och ut i en papperspåse under några minuter. Detta kan hjälpa till att reglera din andning och minska risken för hicka.

Genom att följa dessa tips och strategier kan du minska risken för att få hicka. Om du upplever att du har hicka ofta och det påverkar ditt dagliga liv, bör du kontakta en läkare för vidare undersökning och behandling.

När ska man söka medicinsk hjälp för hicka?

I de flesta fall är hicka ofarligt och går över av sig själv inom några minuter eller timmar. Det finns dock vissa situationer då det kan vara nödvändigt att söka medicinsk hjälp för hicka. Dessa inkluderar:

 1. Persistent hicka: Om hicka varar mer än 48 timmar kan det vara en indikation på underliggande hälsoproblem som bör undersökas av en läkare.
 2. Smärtsam hicka: Om hickan är extremt smärtsam och inte lindras med enkla huskurer, kan det vara tecken på ett allvarligt tillstånd som bör utvärderas av en läkare.
 3. Återkommande hicka: Om hickan återkommer regelbundet eller har varit ett återkommande problem under en längre tid, kan det vara viktigt att få en medicinsk bedömning för att utesluta några underliggande orsaker.
 4. Andra symtom: Om hickan åtföljs av andra ovanliga symtom, som svårigheter att svälja, smärta i bröstet eller magen, eller andningssvårigheter, bör man kontakta en läkare omedelbart.

Det är viktigt att komma ihåg att detta är allmänna riktlinjer och att råd kan variera beroende på individuella omständigheter. Om du är osäker på om du behöver söka medicinsk hjälp för din hicka, rekommenderas det alltid att rådfråga en läkare eller annan vårdgivare.

FAQ:

Hur blir man av med hicka?

Att bli av med hicka kan vara irriterande, men det finns ett antal tips och tricks som kan hjälpa till att lindra eller stoppa hicka. Ett vanligt knep är att dricka ett glas vatten på en gång, utan att andas, eller att svälja en tesked socker. Andra metoder inkluderar att hålla andan i en kort stund, att andas i en papperspåse eller att bli avskräckt för att få en plötslig överraskning. Oavsett vilken metod du väljer, är det viktigt att försöka slappna av och inte stressa över hickan, eftersom detta kan förvärra den.

Varför får man hicka?

Hicka uppstår när diafragman, den muskel som hjälper till med andningen, börjar rycka okontrollerbart. Detta kan ske av flera olika anledningar, såsom att äta eller dricka för snabbt, att äta för mycket eller för kryddig mat, eller att dricka kolsyrade drycker. Stress, överdriven konsumtion av alkohol eller känslomässiga upphetsningar kan också vara faktorer som utlöser hicka. Det är dock viktigt att komma ihåg att hicka vanligtvis är ofarligt och försvinner av sig själv inom några minuter till timmar.

Vad kan man göra om man har kronisk hicka?

Om du lider av kronisk hicka, det vill säga att du har hicka som varar i mer än 48 timmar, är det bäst att konsultera en läkare. Kronisk hicka kan vara ett tecken på ett underliggande hälsoproblem, såsom mag-tarmbesvär, centralnervösa problem eller skada på diafragman. Läkaren kan utföra olika tester och undersökningar för att fastställa orsaken till den kroniska hickan och föreslå lämplig behandling.

Finns det några huskurer mot hicka?

Ja, det finns många huskurer som sägs kunna hjälpa till att bli av med hicka. Utöver att dricka vatten eller äta en tesked socker kan du också försöka att suga på en citronskiva eller att äta en matsked ättika. Andra populära huskurer inkluderar att dra ut tungan, massera öronsnibben eller att dricka en blandning av socker och citronjuice. Det är viktigt att komma ihåg att huskurer inte alltid fungerar för alla och det kan vara bäst att prova olika metoder för att se vilken som fungerar bäst för dig.