Hur Länge Håller Kokt Potatis I Kylen

Hur Länge Håller Kokt Potatis I Kylen

Att laga potatis är en vanlig del av många maträtter, men ibland kanske du har lite potatis kvar efter att ha kokat dem. I sådana fall kan du undra hur länge kokt potatis kan hålla i kylen.

Generellt sett kan kokt potatis hålla i kylen i upp till tre till fem dagar, förutsatt att de förvaras på rätt sätt. Det är viktigt att förvara dem i en lufttät behållare för att förhindra bakterietillväxt och att de ska hålla sig fräscha längre.

Om du vill förvara potatisen ännu längre kan du frysa den. För att frysa kokt potatis, skär den i bitar eller skivor och placera den i en plastpåse eller en lufttät behållare. Frys potatisen i upp till tre månader och tina den i kylen innan du använder den igen.

Contents

Näringsvärde för kokt potatis

Energiinnehåll

Potatis är en näringsrik mat som ger energi till kroppen. Energiinnehållet i kokt potatis varierar beroende på storlek och sort, men generellt kan man säga att 100 gram kokt potatis ger ungefär 70-80 kilokalorier.

Kolhydrater

Potatis är en mycket bra källa till kolhydrater. Kolhydrater är kroppens främsta energikälla och är viktiga för att upprätthålla en balanserad kost. 100 gram kokt potatis innehåller cirka 15-20 gram kolhydrater.

Vitamin C

Kokt potatis är även rik på vitamin C, vilket är en viktig antioxidant. Vitamin C bidrar till att stärka immunförsvaret och hjälper kroppen att ta upp järn från maten. En portion kokt potatis kan ge en betydande mängd vitamin C.

Kostfiber

Potatis innehåller även kostfiber, vilket är viktigt för att hålla magen och tarmarna friska. Kostfiber hjälper till att reglera tarmrörelserna och förebygger förstoppning. En portion kokt potatis kan bidra med cirka 2-3 gram kostfiber.

Mineraler

Kokt potatis är också en bra källa till viktiga mineraler som kalium och magnesium. Dessa mineraler är viktiga för att upprätthålla en balanserad elektrolytnivå i kroppen och bidrar till normal muskel- och nervfunktion.

Protein

Även om potatis inte är en stor källa till protein, innehåller den ändå en liten mängd. Protein är nödvändigt för att bygga och reparera kroppens celler och vävnader.

Fett

Fett

Kokt potatis innehåller mycket lite fett, vilket gör det till ett hälsosamt val för dem som vill minska sin fettintag.

Näringsvärde per 100 gram kokt potatis:
Näringsämne Mängd
Energi 70-80 kcal
Kolhydrater 15-20 gram
Vitamin C Betydande mängd
Kostfiber 2-3 gram
Kalium Ca 400 mg
Magnesium Ca 20 mg
Protein Liten mängd
Fett Liten mängd

Lär dig mer om hur kokt potatis är nyttigt för dig

Näringsvärden i kokt potatis

Näringsvärden i kokt potatis

Potatis är en bra källa till kolhydrater, vitaminer och mineraler. Här är några av de näringsämnen som finns i kokt potatis:

 • Vitamin C: Potatis innehåller en betydande mängd vitamin C, vilket är viktigt för immunförsvaret och främjar hälsosam hud.
 • Kalium: Potatis är rika på kalium, vilket hjälper till att reglera blodtrycket och främjar en hälsosam hjärta.
 • Fibrer: Potatis innehåller också fibrer som kan förbättra matsmältningen och främja en känsla av mättnad.
 • Vitamin B6: Potatis innehåller vitamin B6, som är viktigt för ämnesomsättningen och hjärnfunktionen.

Fördelar med att äta kokt potatis

Att inkludera kokt potatis i din kost kan ha flera hälsofördelar. Här är några av dem:

 1. God källa till energi: Potatis ger en bra källa till energi, speciellt på grund av de höga halterna kolhydrater och näringsämnen som de innehåller.
 2. Förbättrar matsmältningen: Fibrerna i potatis kan hjälpa till att reglera tarmrörelserna och förbättra matsmältningen.
 3. Hjälper till att kontrollera blodtrycket: Kaliumhalten i potatis kan hjälpa till att sänka blodtrycket och minska risken för hjärt-kärlsjukdomar.
 4. Stärker immunförsvaret: Potatis är rik på vitamin C, vilket bidrar till att stärka immunförsvaret och skydda mot sjukdomar.
You might be interested:  Hur Mycket D Vitamin Per Dag

Tips för att maximera näringen i kokt potatis

För att få ut max av de näringsämnen som finns i kokt potatis, här är några tips:

 • Koka potatisen med skalet på: Skalen innehåller en stor del av potatisens näringsämnen, så det är bäst att koka dem med skalet på och sedan skala dem efteråt.
 • Undvik att överkoka potatisen: Överkokning kan minska mängden näringsämnen i potatis, så se till att inte koka dem för länge.
 • Kombinera med hälsosamma livsmedel: För att skapa en balanserad måltid, servera kokt potatis med andra hälsosamma livsmedel som grönsaker, protein och hälsosamma fetter.

Näringsvärden för 100 g kokt potatis
Näringsämne Mängd
Kalorier 87 kcal
Protein 1,9 g
Kolhydrater 20,1 g
Fett 0,1 g
Fiber 1,8 g
Vitamin C 13 mg
Kalium 429 mg

Förvaring av kokt potatis i kylskåp

Kokt potatis är en vanlig maträtt som kan förvaras i kylskåp för att behålla sin fräschhet och smak längre. Att förvara kokt potatis på rätt sätt är viktigt för att undvika förlust av näringsämnen och för att minimera risken för bakterietillväxt.

Här är några tips och råd för att förvara kokt potatis i kylskåp:

Förpackning

Förpacka den kokta potatisen i en lufttät behållare eller i plastfolie. Detta hjälper till att förhindra att potatisen torkar ut och att andra dofter och smaker absorberas från andra livsmedel i kylskåpet.

Kylskåpstempertur

Se till att kylskåpet håller en temperatur på cirka 4°C. Detta är den optimala temperaturen för att förvara potatisen och andra matvaror. Att förvara potatisen vid en lägre temperatur kan resultera i att stärkelsen omvandlas till socker och potatisen får en söt smak.

Hållbarhet

Kokt potatis kan förvaras i kylskåp i upp till 3-5 dagar. Efter den tidpunkten kan potatisen börja förlora sin smak och fräschhet. Det är viktigt att kontrollera potatisen noggrant innan du äter den för att se till att den inte har blivit dålig eller möglig.

Återuppvärmning

Vill du återuppvärma den kokta potatisen kan du göra det på några olika sätt. Du kan till exempel värma upp den i mikrovågsugn, steka den på spisen eller värma den i ugnen. Det är viktigt att se till att potatisen är ordentligt uppvärmd innan du äter den för att minska risken för bakterietillväxt.

Genom att följa dessa tips och råd kan du förvara kokt potatis i kylskåp på ett säkert sätt och förlänga hållbarheten. Kom ihåg att alltid kasta potatisen om den ser dålig ut eller har en obehaglig lukt.

Tips för att hålla kokt potatis fräsch längre

Förvara potatisen på rätt sätt

För att hålla kokt potatis fräsch längre, är det viktigt att förvara den på rätt sätt. Här är några tips:

 • Förvara den kokta potatisen i en lufttät behållare eller plastpåse i kylen. Detta hjälper till att förhindra att potatisen absorberar oönskade lukt och förlorar sin fuktighet.
 • Se till att potatisen är helt sval innan du förvarar den. Låt den stå i rumstemperatur i cirka 20-30 minuter innan du placerar den i kylen.
 • Förvara potatisen på den kallaste delen av kylen, vanligtvis i grönsakslådan.

Använd rätt förpackning

Att använda rätt förpackning kan hjälpa till att förlänga hållbarheten för kokt potatis.

 • Använd plastfolie eller vakuumförpackning för att försegla potatisen och förhindra att luft når den. Detta minskar risken för bakterietillväxt.
 • Förvara inte potatisen i en öppen skål eller på en tallrik utan täckning, eftersom den lätt kommer i kontakt med luft och kan torka ut eller bli dålig snabbare.

Frys kokt potatis

Om du inte kommer att använda den kokta potatisen inom kort kan du överväga att frysa den för att förlänga dess hållbarhet.

 • Låt potatisen svalna helt innan du fryser den. Placera den sedan i fryspåsar eller tätt förseglade behållare.
 • Märk förpackningen med datumet när potatisen frös och använd inom 3-4 månader för bästa kvalitet.
 • När du är redo att använda den frysta potatisen, tina den i kylen över natten innan du värmer den igen.

Hur länge kan kokt potatis förvaras i kylen?

Kokt potatis kan förvaras i kylen i upp till 3-5 dagar. För bästa kvalitet och fräschör rekommenderas det dock att använda den inom de första 2-3 dagarna.

Förvaringsrekommendationer Hållbarhet
I lufttät behållare i kylen 3-5 dagar
I frysen 3-4 månader

Genom att följa dessa tips kan du hålla din kokta potatis fräsch längre och minimera matsvinn.

Hållbarhet för kokt potatis

När det kommer till hållbarheten för kokt potatis är det viktigt att förvara den på rätt sätt för att undvika försämringar och förlust av smak och textur. Här är några tips för att hålla kokt potatis fräsch och god så länge som möjligt.

Förvara i kylskåp

Efter att ha kokat potatisen är det bäst att snabbt kyla den ner och förvara den i kylskåp. Låt potatisen svalna något innan du placerar den i en lufttät behållare eller påse och ställer den i kylskåpet. Att förvara den på rätt temperatur hjälper till att förhindra att bakterier växer och förtar potatisens kvalitet.

Hållbarhetstid

Kokt potatis kan hålla sig i kylskåp i upp till fyra dagar. Efter det kan potatisen börja få en obehaglig lukt och förlora sin smak och textur. Det är viktigt att inte förvara kokt potatis vid rumstemperatur under lång tid, eftersom det kan främja bakterietillväxt och därmed förkorta hållbarhetstiden.

You might be interested:  Hur Mycket Koffein Är Farligt

Försiktighet vid uppvärmning

När du vill återuppvärma den kokta potatisen, gör det på rätt sätt för att undvika att den blir mjuk och mosig. Ett bra sätt är att använda ugnen eller en varmluftsfritös för att få potatisen att bli varm och få en knaprig yta utan att den förlorar sin struktur.

Användning av kokt potatis

Kokt potatis kan användas på många olika sätt för att skapa olika rätter. Du kan använda den i sallader, soppor, grytor eller som ett tillbehör till kött och fisk. Var kreativ och testa olika recept som inkluderar kokt potatis för att dra nytta av dess hållbarhet och smak.

 • Förvara kokt potatis i en lufttät behållare eller påse i kylskåpet
 • Hållbarhetstid i kylskåp är upp till fyra dagar
 • Avoid uppvärmning i mikrovågsugn för att behålla struktur och smak
 • Använd kokt potatis i olika maträtter för att dra nytta av dess hållbarhet

Genom att följa dessa tips kan du se till att din kokta potatis förblir fräsch och smakfull så länge som möjligt.

Lär dig hur länge kokt potatis kan hålla sig i kylen

Hur länge kan kokt potatis hålla sig i kylen?

Kokt potatis kan hålla sig i kylen i upp till 4-5 dagar om den förvaras på rätt sätt.

Hur förvarar man kokt potatis i kylen?

För att förvara kokt potatis i kylen på rätt sätt, följ dessa steg:

 1. Låt potatisen svalna helt innan du förvarar den i kylen.
 2. Placera potatisen i en lufttät behållare eller förslutbar påse.
 3. Förvara potatisen i den kallaste delen av kylen, vanligtvis längst ner i grönsakslådan.

Hur vet man om kokt potatis har blivit dålig?

Det är viktigt att känna till tecken på att kokt potatis har blivit dålig. Här är några indikationer på att potatisen inte längre är säker att äta:

 • Lukt: Om potatisen har en obehaglig eller unken lukt, ska den inte ätas.
 • Färg och textur: Om potatisen har blivit mjuk eller mörkbrun, är det ett tecken på försämring.
 • Mögel: Om det finns mögel på potatisen ska den kastas omedelbart.

Vad kan man göra med överbliven kokt potatis?

Om du har överbliven kokt potatis som du inte vill kasta, kan du använda den till olika rätter. Här är några idéer:

 • Gör potatismos genom att mosa potatisen och blanda den med smör, mjölk och kryddor.
 • Gör potatissallad genom att tillsätta lite majonnäs, senap, lök och andra önskade ingredienser.
 • Skär potatisen i skivor och stek dem tills de är gyllenbruna. Servera som en sidorätt eller som topping på en sallad.

Kokt potatis: Förvaringstid i kylen
Förvaringstid Kokt potatis
0-2 dagar Bästa kvalitet
2-4 dagar Fortfarande ätbar, men kvaliteten försämras
4-5 dagar Potatisen kan ha förlorat sin textur och smak, bör användas med försiktighet

Avgörande faktorer för hållbarheten

När det gäller hållbarheten för kokt potatis i kylen finns det flera faktorer som spelar en roll.

1. Rätt förvaringstemperatur

En av de viktigaste faktorerna för att förlänga hållbarheten för kokt potatis är att förvara den vid rätt temperatur. Potatisen bör förvaras i kylskåpet vid en temperatur på ungefär 4-6 grader Celsius. Att hålla en konstant och lägre temperatur hjälper till att förhindra bakterietillväxt och förlänga hållbarheten.

2. Uthålligheten hos potatisen

Hållbarheten för kokt potatis beror också på potatisens ursprungliga kvalitet och hur länge den har varit lagrad innan den kokas. En färskare potatis tenderar att ha längre hållbarhet, medan en potatis som har varit lagrad i lång tid kan förlora sin fuktighet och bli mjölig snabbare.

3. Rätt förpackning

För att förlänga kokt potatisens hållbarhet är det viktigt att förpacka den på rätt sätt. Förvara den i en lufttät behållare eller använd plastfolie för att förhindra att luft når potatisen. Att minimera exponeringen för syre bidrar till att förhindra att potatisen blir brun och bakterietillväxt.

4. Kontaminering

Kontaminering är en annan avgörande faktor för hållbarheten av kokt potatis. För att undvika att potatisen blir dålig snabbare bör den hanteras med rena händer och verktyg. Att undvika korskontaminering med andra råvaror och livsmedel är också viktigt för att förebygga eventuell förorening som kan påverka hållbarheten.

5. Övervakning av lukt och utseende

Att noga övervaka lukt och utseende är också viktigt för att bedöma om kokt potatis är fortfarande ätbar eller inte. Om det finns någon misstänkt doft eller om potatisen har blivit brunaktig eller mjölig bör den kasseras istället för att ätas.

Genom att ta hänsyn till dessa avgörande faktorer kan du ge dig själv de bästa förutsättningarna för att förlänga hållbarheten för kokt potatis i kylen.

Vad påverkar hur länge kokt potatis håller sig?

Lagringsförhållanden

Lagringsförhållandena spelar en viktig roll för hur länge kokt potatis håller sig. För att förlänga hållbarheten är det viktigt att förvara potatisen i en sval och mörk miljö. En temperatur mellan 4-6 grader Celsius är optimalt. För att undvika att potatisen blir för fuktig eller torr kan man förpacka den i plastpåsar eller förvaringslådor med lock.

Kvalitet

Potatis av hög kvalitet har tendens att hålla sig längre än potatis av lägre kvalitet. Vid inköp av potatis är det viktigt att välja potatis som är fri från skador, mjukhet eller ruttna fläckar. Potatis med skadade eller ruttna delar tenderar att försämras snabbare och kan påskynda försämringen hos omgivande potatis.

You might be interested:  Hur Lång Är En Iphone 11

Förberedning

Hur potatisen har förberetts kan påverka dess hållbarhet. Om potatisen har kokats för länge kan den börja bli mjukare och förlora sin struktur snabbare än färskt kokt potatis. Det är därför viktigt att inte överkoka potatisen. Att kyla potatisen snabbt efter kokning kan också förlänga dess hållbarhet.

Förvaringstid

En sista faktor som påverkar hållbarheten är förvaringstiden. Ju längre potatisen förvaras, desto större är risken för försämring. Det rekommenderas att använda kokt potatis inom 2-3 dagar efter tillagning för att säkerställa god kvalitet och smak.

 • Förvara potatisen i en sval och mörk miljö, helst mellan 4-6 grader Celsius.
 • Förpacka potatisen i plastpåsar eller förvaringslådor med lock för att undvika fukt eller uttorkning.
 • Välj potatis av hög kvalitet utan skador eller ruttna fläckar.
 • Koka potatisen i rätt tid och kyla den snabbt efter kokning.
 • Använd kokt potatis inom 2-3 dagar efter tillagning.
Några tips för att förlänga hållbarheten av kokt potatis:

Tecken på dålig potatis

För att avgöra om potatisen är dålig finns det några saker du kan titta efter:

 • Mjukhet: Om potatisen känns mjuk eller mushy när du trycker på den, kan det vara ett tecken på att den har förstörts.
 • Mögel: Om du ser något mögel på potatisen, ska du kasta den direkt. Mögel kan vara farligt att konsumera och kan sprida sig till andra potatisar om de förvaras tillsammans.
 • Gröna fläckar: Gröna fläckar på potatisen kan vara ett tecken på att den har exponerats för ljus och bör inte ätas. Ljus kan orsaka att potatisen bildar solanin, en giftig förening.
 • Lukt: Om potatisen luktar obehagligt, rutten eller skarpa, ska du inte äta den.
 • Skrynkliga ytor: Potatisar med skrynkliga eller rynkiga ytor kan vara gamla eller dåliga. Skrynklor kan indikera att potatisarna har tappat sin fuktighet och är inte längre fräscha.

Om du är osäker på om potatisen är dålig, är det alltid säkrast att kasta den för att undvika matförgiftning eller obehagliga smaker.

Lär dig känna igen tecken på att kokt potatis inte är fräsch längre

När du har kokt potatis som ligger i kylen är det viktigt att veta när den inte längre är fräsch att äta. Här är några tecken att se efter:

1. Dålig lukt

Om kokt potatis börjar lukta surt eller fermenterat kan det vara ett tecken på att den har blivit dålig. Doften kan vara stark och obehaglig. Detta beror oftast på tillväxt av bakterier eller mögel.

2. Färgförändringar

Kokt potatis som har blivit dålig kan ha missfärgningar. Den kan bli grå eller få bruna fläckar. Dessa förändringar kan vara ett tecken på att potatisen har börjat förmultna eller att mögel har bildats.

3. Kladdig eller slimig yta

Om kokt potatis känns kladdig eller har en slimig yta när du tar på den kan det vara ett tecken på att den har börjat försämras. Detta kan bero på att potatisen har blivit för gammal eller att det har bildats bakterier eller mögel.

4. Hård eller mjuk konsistens

En annan indikation på att kokt potatis inte längre är fräsch är om den har förändrat sin konsistens. Om den blivit hård eller mjuk kan det vara ett tecken på att potatisen har förlorat sin fuktighet och börjat torka ut eller förmultna.

5. Smakförändringar

Om kokt potatis smakar konstigt, bittert eller frän kan det vara ett tydligt tecken på att den är för gammal eller dålig. Smaken kan vara obehaglig och indikerar att potatisen inte längre är ätbar.

Om du märker något av dessa tecken är det bäst att inte äta den kokta potatisen. Att äta försämrad mat kan leda till matsmältningsproblem och eventuell förgiftning. Var alltid noga med att lagra och hantera matvaror på ett hygieniskt sätt för att undvika att maten blir dålig.

FAQ:

Hur länge kan jag förvara kokt potatis i kylen?

Du kan förvara kokt potatis i kylen i upp till fyra dagar.

Kan jag frysa kokt potatis?

Ja, du kan frysa kokt potatis. För att göra det, sprid ut potatisen på en bricka och låt den frysa i ett par timmar. Sedan kan du överföra den till en fryspåse eller behållare.

Hur vet jag om kokt potatis har blivit dålig?

Om den kokta potatisen har en obehaglig lukt, har fått en gråaktig färg eller har en kladdig konsistens, är det bäst att slänga den eftersom den kan ha blivit dålig.

Kan jag använda kokt potatis som har varit i kylen i flera dagar?

Ja, du kan använda kokt potatis som har varit i kylen i flera dagar, men kontrollera den för att se om den har förändrats i utseende eller lukt innan du använder den.

Hur kan jag förvara kokt potatis på bästa sätt?

Förvara kokt potatis i en lufttät behållare eller plastpåse i kylen för att hålla den färsk längre. Om du fryser den, se till att den är ordentligt förpackad för att undvika frysbränna.

Hur länge kan jag förvara kokt potatis i kylen?

Kokt potatis kan förvaras i kylskåpet i upp till 3-4 dagar.