Hur Många Kalorier Bränner Man På Vasaloppet?

Energirik och bra för kroppen – Under ett Vasalopp gör kroppen av med närmare 8000 kcal, vilket motsvarar närmare fyra vanliga dagars energiintag. Att åka Vasaloppet är stor kraftansträngning och det kan även vara tufft för magen. Ekströms Blåbärssoppa passar utmärkt under Vasaloppet, eftersom soppan både ger energi och är lugnande för magen.
Visa hela svaret

Hur mycket energi under Vasaloppet?

Kolhydratladda – så fungerar det – Inför större lopp och tävlingar är det viktigt att förbereda kroppen med mycket energi. Du kan ladda upp dina depåer i musklerna, glykogendepåerna, i förväg med runt 400-500 gram kolhydrater som sedan kan användas under loppets gång.

 • Du har även en reserv i levern på ca 100 gram kolhydrater som du helst inte ska förbruka i onödan, och i blodet finns det ytterligare ca 5-8 gram kolhydrater i form av glukos (även känt som blodsocker).
 • Problemet är att denna totala mängd endast räcker mellan ca 90-120 minuter under hög belastning.
 • Under Vasaloppet kan du till exempel räkna med att göra av med 400-1000 kalorier per timme! Därför är det inte bara viktigt att du fyllt på så mycket energi som möjligt innan loppet, utan även fortsätter att göra det under loppets gång.

Det går att använda både fett och protein som energi, men det är inte fördelaktigt vid längre utmaningar. Det beror på att fett kräver mycket mer syre för att kunna användas som bra energi i musklerna, medan protein främst är tänkt att använda som byggstenar för att bygga upp musklerna. Core Gainer Carbo Tablets Core Sports Drink+ Protein Deal Bar Det är bra att öka upp energiintaget av kolhydrater 2-3 dagar innan start samtidigt som du drar ner på träningen för att vila upp dig.6-10 gram kolhydrater per kilokroppsvikt är lagom att sträva efter, helst både genom att lägga till vid mellanmål och genom att öka mängden kolhydrater till varje måltid.

Du kan med fördel äta kolhydrater som är långsamma i upptaget för att magen ska må bra hela vägen, såsom pasta, ris, potatis, bröd, frukt och gröt. Undvik dock livsmedel med fibrer som stör magen innan prestationen. Drick även lite extra vatten dessa dagar men inte överdrivet mycket.2-3 timmar innan start är det bra om du får i dig 100-140 gram extra kolhydrater för att vara fulladdad när skottet går, eftersom frukosten ofta serveras tidigt och det går åt energi för att fixa utrustning, hitta sin startplats, gå på toa och allmänt vara lite nervös före start.

Bra uppladdning är sportdryck (Isotonic Drink), en energibar och någon uppladdningsprodukt som Enervit Presport. En energigel är utmärkt att ta 20-30 minuter före start för att förbereda mage och tarmar på den energi som kommer att komma under loppet. Hur Många Kalorier Bränner Man På Vasaloppet När väl starten har gått så ska du tänka på att börja fylla på ganska tidigt med energi för att inte ta för mycket av den lagrade energin som du laddat upp med innan. Då räcker den längre och du kan behålla trycket hela vägen. Börja redan efter ca 20-30 minuter att fylla på med lite sportdryck, en gel och kanske något tuggbart.

 1. Sedan kan du hålla dig till riktlinjen att fylla på ungefär varje halvtimme, lite beroende på hur fort och hårt du kör.
 2. Målet är att inta cirka 30-50 gram kolhydrater per tillfälle.
 3. Tänk på att hellre äta ofta och lite än sällan och stora mängder – det är bättre både för magen och för att hålla energinivån jämn.

I denna tabell kan du se hur mycket kolhydrater några olika energitillskott ger, samt några olika vanliga snacks som brukar finnas längs vägen. Enervit Pre Sport Enervit Isotonic Enervit Gel Koffein-gel Enervit Liquid Enervit Liquid Enervit Salt Caps Enervit Isotonic Gel Direkt när du går i mål är kroppen förstås tömd på energi, så då är det viktigt att återställa både vätske- och saltbalansen samt fylla på med kolhydrater. Drick exempelvis en Recovery Drink och ät en energi- eller proteinbar direkt efter målgång innan du packar ihop dina saker och tar en välförtjänt dusch.
Visa hela svaret

Hur mycket blåbärssoppa går det åt under Vasaloppet?

Ingenting förknippas väl mer med Vasaloppet än blåbärssoppa? Ända sedan 1958 har Vasaloppet serverat Ekströms blåbärssoppa på sina vätske- och matkontroller. Dessförinnan plockades blåbären i Dalarna på sommaren, av dem som skulle servera den på kontrollerna på vintern.

Under ett Vasalopp gör kroppen av med närmare 8000 kcal, vilket motsvarar närmare fyra vanliga dagars energiintag. Att åka Vasaloppet är en stor kraftansträngning och det kan även vara tufft för magen. Ekströms Blåbärssoppa passar utmärkt under Vasaloppet, eftersom soppan både ger energi och är lugnande för magen.

Blåbär innehåller mycket antioxidanter som skyddar cellerna i kroppen och hjälper till att hålla oss friska. Antioxidanterna i blåbär är särskilt bra för synen och ny forskning tyder även på att blåbär kan hjälpa till att sänka kolesterolet, enligt Orkla Foods Sverige som tillverkar Ekströms.

Varumärket Ekströms har en lång historia som sträcker sig över mer än ett och ett halvt sekel, och under denna period har Ekströms lanserat många produkter som i dag ses som riktiga klassiker i de svenska hushållen. Företaget Ekströms startade i Örebro redan 1848. Men på den tiden sålde företaget inte livsmedel utan det var mustaschvax, stövelsmörja och bläck för hela slanten.

Varumärket Ekströms ingår sedan 1995 i Procordia Food AB, som i januari 2014 bytte namn till Orkla Foods Sverige AB. Ekströms har varit kunglig hovleverantör och i dag är Orkla Foods Sverige hovleverantör av varumärket Ekströms till Carl XVI Gustaf. Sedan 1958 är det Ekströms blåbärssoppa som serveras i Vasaloppet.

Åren 1966–1995 stod det dessutom Ekströms Blåbär på Vasaloppets nummerlappar. (1995 stod det dock Ekströms Nypon på damernas nummerlappar i Vasaloppet.) Den klassiska Vasaloppssoppan gör Ekströms av torkade blåbär, både frystorkade och pulver: Det är frystorkade blåbär från EU (Vaccinium myrtillus L.), samt blåbärspulver från EU (Vaccinium myrtillus L.) och Nordamerika (Vaccinium angustifolium).

Blåbär täcker för övrigt cirka 11 procent av Sveriges skogsmarksareal. Ordet blåbär har kommit att användas generellt för en nybörjare eller amatör och är belagt i skrift första gången 1955. Vem det var som myntade begreppet är dock enligt Språkrådet okänt.

Redan Gustav Vasa använde blåbär i nedsättande mening år 1542. Han talade om privilegier “wij icke till eth Blåber achte”. Icke akta till ett blåbär kan jämföras med uttrycket att “icke vara värd ett ruttet lingon”. Varje deltagare i Vasaloppets vintervecka dricker i genomsnitt drygt 0,6 liter blåbärssoppa.

Även på sommaren serveras det förstås blåbärssoppa i Vasaloppsarenan. Sidan uppdaterad 2022-06-07 Vi använder cookies på vår webbplats för att förbättra din upplevelse och samla in statistik. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.
Visa hela svaret

Vad ska man äta under Vasaloppet?

Under Vasaloppet –

Stanna vid alla mat- och vätskekontroller och fyll på dina depåer. Ofta serveras bullar, blåbärssoppa och annan mat och dryck, som ger snabb energi och är lätt för magen att ta hand om. Den där energin ger både kroppen och motivationen en knuff framåt! Trött? Se till att du har med dig energigel eller några energibars! De kan göra skillnaden mellan brutet lopp och korsad mållinje. Drick inte kaffe för tidigt i loppet. För vi vet ju alla vad kaffe kan ställa till med, Du behöver dricka mer än du tror! Det optimala vore att dricka en klunk ljummet vatten var tionde minut, men det kan naturligtvis vara svårt. Gör vad du kan för att få till ett regelbundet vätskeintag.

Ett Vasalopp tär på krafterna, och du behöver få i dig en näringsriktig middag – med fett, kolhydrater och proteiner – både kvällen före Vasaloppet och ett par timmar efter att du har kommit i mål. Testa denna, den kommer göra dig gott! Utlfykt & stugmys! Här får du smarta tips på enkla, nyttiga och goda middagar till skidresan Ska du träna? Så bör du äta före träning.

Inför långdistansloppet! ICA-dietisten Paula Frösell berättar vad kolhydratladdning är och vad du bör tänka på inför ett långdistanslopp. Smidiga recepttips! Se till att äta både före och efter träningspasset! Här får du tips på bra mellanmål. Efter loppet! När dina muskler behöver snabb återhämtning, då är smoothies det perfekta alternativet.

Ladda på rätt sätt! ICA-dietisten Paula Frösell tipsar om den bästa middagen, frukosten och mellanmålet. ICA-Klassikern Här är våra bästa råd inför uppladdningen av Vasaloppet. Näringsrika rödbeta! Kan rödbetor och andra nitratrika grönsaker förbättra prestationen? Här är svaret! Kolhydratladda! Är du aktiv och behöver toppa energin under flera timmar? Här är tips på hur du kan lägga upp kosten.
Visa hela svaret

Vilket skidlopp kan ersätta Vasaloppet?

Vasaloppet, inte bara skidlopp! – Utöver vinterveckans skidtävlingar arrangeras även tävlingar i augusti, där du antingen kan cykla Vasaloppssträckan eller springa den. Vinter- och sommarveckan lockar årligen ca 90 000 anmälda deltagare. Även loppen i vinterveckan utvecklas och senaste loppet som släpptes är Nattvasan som har premiär 2017.
Visa hela svaret

Vad är jobbigast maraton eller Vasaloppet?

Löpträning tog Henrik genom Vasaloppet Publicerad av Redaktionen Hur Många Kalorier Bränner Man På Vasaloppet Löpning i obanad terräng funkade bra som träning för Vasaloppet, tycker Henrik Pehrson. Foto: Micke Sjöblom Går det att åka Vasaloppet med bara löpträning? – I det tunga föret kunde jag diagonalåka när de andra stakade och nästan springa om i backarna, säger Henrik Pehrson som åkte de nio milen på 9.24.

Trots att det var Henriks första gång på skidor för vintern kunde han med vasaloppsrutin, maratonträning och ett speciellt löppass klara söndagens kraftprov utan problem. Det är ett sorts följa-John där enda regeln är att man inte får springa på stig. – Varje tisdag är vi ett gäng i Stockholm som brukar springa i obanad terräng i skogen, berättar Henrik.

Det är ett sorts följa-John där enda regeln är att man inte får springa på stig. Vi springer i en dryg timme– Det här ett fantastiskt roligt pass som jag kan rekommendera till alla löpare. Det ger styrka och bålträning samtidigt som det mjuka underlaget är skonsamt.

 • Henrik tycker också att han blivit en bättre asfaltslöpare av träningen i skogen.
 • I de långa loppen gäller det att orka hålla upp kroppen, inte sjunka ihop.
 • Det ger också en allround benstyrka som räcker för hela Vasaloppet.
 • Disponerar krafterna När vi får en pratstund med Henrik dagen efter nio timmars skidåkning i spår som var historiskt tungåkta är han tillbaka på arbetet.
You might be interested:  Hur Många Kalorier Ska Man Äta Som Kvinna?

Trots den snöfattiga vintern i Stockholm helt utan skidträning, men med fyra- fem löppass i veckan, har han nästan ingen känning av milen från Sälen till Mora.– Jag trodde att jag skulle ha betydligt ondare efteråt men man måste komma ihåg att det är mer lågintensivt arbete i Vasaloppet och löpningen i skogen verkar ha gett styrkan i kroppen som behövdes.

 • Mycket i både långlöpning och skidåkning handlar om att disponera sina krafter.
 • Efter att ha åkt Vasaloppet 16 gånger, dessutom ett antal maraton, ultramaraton och lidingölopp vet Henrik vad som krävs för att klara och orka uppskatta loppen.
 • Jag är en social löpare och skidåkare, jag är med i loppen för att det är sociala evenemang.

Anledningen till att jag åker Vasaloppet är för allt runtomkring; förberedelserna dagarna innan, snacket om väder och valla, köandet tidigt på morgonen till starten. Sedan tar loppet inte slut vid målet utan det fortsätter i bussarna och vid maten när det berättas om loppet.

 1. Man delar upplevelsen fast man egentligen inte känner varandra.
 2. Alla pratar med alla och om det som man varit med om.
 3. Allare i ASICS Stockholm Marathon Årets snackis i Vasaloppet var det rekordvarma vädret.
 4. Tio grader och sol!– Hade jag sprungit maraton hade jag haft shorts och linne, så varmt var det, säger Henrik.

Nu blev det ändå långa tights och en tunn jacka, två- tre muggar vatten, sportdryck eller blåbärssoppa vid varje vätskekontroll fem deciliter i timmen – vilket kanske ändå var för lite. Trots vädret hade Henrik bättre sluttid än 2014 och sin bästa placering genom alla år.

 1. Extrema väder verkar inte påverka honom särskilt negativt.– Mitt snabbaste Stockholm Marathon sprang jag 2012 när det var fem grader, tio sekundmeters vind och regn.
 2. Det var faktiskt fem grader kallare än det var nu i Vasaloppet.2012 blev det 3.26 i ASICS Stockholm Marathon.
 3. Henrik har sprungit snabbare maratonlopp, men trots att han tränar löpning nästan varje dag och är ledare i löpargruppen TSM Running så är tidsmål inte prioriterat.– Vasaloppet, Lidingöloppet och Stockholm Marathon är upplevelser som jag tror att alla kan uppskatta.

Vilket är jobbigast? När det gäller själva styrkeproven, vilket som är tuffast tycker inte Henrik att man direkt kan jämföra men säger:• Vasaloppet är mer lågintensivt och skonsamt för kroppen. Men man måste orka en hel dags arbete.• ASICS Stockholm Marathon blir jobbigare under kortare tid och tar på ben och muskler, men man kan ändå springa avslappnat på asfalten och har hela tiden publik och något att titta på. Ett av vinterns häftigaste löppass. Löpning en vinterkväll i obanad terräng. Kanske hade det gått att åka skidor den här kvällen men löpträningen funkade bra för Vasaloppet. Henrik Pehrsons egen bild från startgärdet i Sälen på söndagsmorgonen. Spåren är i tövädret vattenfyllda. Henrik Pehrson är en av ledarna i TSM Running, Sveriges största löpargrupp. Att idrotta tillsammans är viktigare än tider för Henrik. : Löpträning tog Henrik genom Vasaloppet
Visa hela svaret

Vilken sträcka är jobbigast på Vasaloppet?

Tre riktigt tuffa partier väntar dig som åker Vasaloppet. Förbered dig med längdåkningsexperten Mattias Svahn tips! – Mattias Svahn är med en lång professionell längdåkningskarriär inom långloppsvärldscupen bakom sig. Han kan Vasaloppet utan och innan och vet vilka tre partier av banan som är tuffare än andra kuperingsmässigt.

– Det första är Sälenbacken direkt efter starten, den är två kilometer lång. Nästa tuffa parti kommer efter Tennäng när du åkt runt tre mil. Där finns tuffa backar och du åker fem kilometer i motlut upp mot Risberg. Det tredje svåra partiet är Lundbäcksbacken, då har du åkt nära sex mil och den blir jobbig på grund av det, säger Mattias Svahn.

Hur gör jag för att klara av de jobbigaste sträckorna? – Du åker och tänker på din kapacitet. Du ska aldrig gå över din förmåga så att du får mjölksyra. Sedan är det viktigt att du fyller på med vätska och energi. Den mentala biten spelar också stor roll.

LÄS MER: LÄS MER: LÄS MER:

Hur Många Kalorier Bränner Man På Vasaloppet Under Vasaloppsveckan finns Mattias Svahn på plats med sin och under Vasaloppet med sin, Foto: Privat : Så klarar du jobbigaste sträckorna på Vasaloppet
Visa hela svaret

Hur många har dött i Vasaloppet?

Tidigare hjärtstopp i Vasaloppsspåret År 2007 beskrevs 13 dödsfall i Vasaloppets olika lopp under perioden 1970 till 2005. Efter 2005 har ytterligare tre dödsfall inträffat; alla 16 dödsfall har drabbat män. Kvinnor har deltagit i Vasaloppet sedan 1981.
Visa hela svaret

Vad händer om man bryter Vasaloppet?

Om du tvingas bryta – Om du bryter loppet måste du uppsöka sjukvårdspersonalen vid närmaste kontroll. De tar hand om ditt chip, rapporterar brytningen och ordnar transport till målet i Mora. Räddnings- och sjukvårdstjänstens funktionärer har rätt att ta deltagare av banan om skäl föreligger.
Visa hela svaret

Hur lång tid har man på sig att åka Vasaloppet?

Maxtid. Du får vara ute i spåret i maximalt 15 timmar. Läs mer under Reptider på sidan Under loppet.
Visa hela svaret

Måste man träna inför Vasaloppet?

Vilken träning är lämplig inför Vasaloppet? – Du behöver träna såväl konditionsträning som bålstyrka/core, armar och ben för att orka.Ett bra upplägg är att blanda träningen, kondition och styrka på gymmet med gruppträningspass. Bra maskiner för att träna kondition på gymmet är; stakmaskin, roddmaskin, löpband & cross trainer.
Visa hela svaret

Hur många mil i kroppen innan Vasaloppet?

Träna inför Vasaloppet – motionär eller elitmotionär – För att klara 9 mil i fädernas spår någorlunda behagligt, är det en fördel om man förbereder sig och tränar grenspecifikt hela året. Eftersom de flesta av oss inte har snö för jämnan, behöver vi även hitta en del övningar som efterliknar längdåkningen.

Barmarksträning för dig som saknar snö till vardags är ett bra komplement till din vanliga träning. Här nedan går vi igenom hur du kan tänka beroende på om du är motionär eller elitmotionär. Motionär – du önskar en behaglig och trevlig runda men bryr dig inte speciellt mycket om tiden. Du startar i en av de sista startfållorna.

Elitmotionär – du önskar förbättra din tid från förra året eller har en drömtid du önskar slå. Du kommer att seeda dig till ett av de främre startfälten.
Visa hela svaret

Hur gör man när man kissar under Vasaloppet?

#17 Mario Postad 21 februari 2012 – 23:14 – Planerar alltid kisspausen, antingen i Risbergsbackarna eller Lundbäcksbackarn mitt i, då kan man köra halvvägs upp med full fart, sedan hämtar man andan och kissar, sedan kör man igen, genom detta blir inte kisspausen enbart en tidsförslust! Det är där man lägger in rycket för er som inte vet
Visa hela svaret

Får man bara staka i Vasaloppet?

Stakning: Vasaloppet är en tävling där tex elitåkarna nu allt oftare endast stakar och kör på sk ruggade skidor, helt utan fästvalla. Detta för att de idag klarar av att staka sig runt hela tävlingen utan att diagonala överhuvudtaget. Varför staka: Stakningen håller mao på att ta över inom den klassiska längdskidåkningen, frågan är då naturligtvis varför och om det finns fog för det? Jag måste nog säga att det finns det, man kan naturligtvis inte bli en duktig längdåkare om man inte behärskar att diagonala och dubbelstaka. Men det är i en bra stakning som framtiden ligger. Att kunna orka och ligga-på med bra stakning där det är platt och lite uppför gör att man kan hålla en högre fart och få en jämnare frekvens. Bra stakning ger dig alltså både högre fart och en bättre uthållighet, eftersom du då får ytterligare ett åk-alternativ till att diagonala, eller dubbelstaka på platta partier och vid lätt uppförsåkning. Visa hela svaret

Hur tränad måste man vara för Vasaloppet?

Sommar – Under sommaren är det bra om du börjar fokusera på träning som ligger närmare skidåkning, som till exempel skidgång, löpning, rullskidor, stakmaskin och styrketräning. Fortsätt gärna med andra träningsformer, men har du höga mål på vintern bör du tänka mer på skidsäsongen redan nu.
Visa hela svaret

Hur långa stavar får man ha Vasaloppet?

Stavregel – Hur lång stav du väljer att åka med är individuellt, men det finns en regel vid klassisk skidåkning som säger att man får ha en maxlängd som är 83 procent av kroppslängden, med pjäxor på. Möjlighet att mäta stavar finns utanför Vasaloppsmässan i Mora, och vid nummerlappstälten på startplatserna i Sälen och Oxberg.
Visa hela svaret

Kan man åka Vasaloppet otränad?

En tumregel är att du behöver åka minst 35-40 mil längdskidor för att klara Vasaloppet första gången på ett “behagligt” sätt, men det går att klara loppet med betydligt mindre träning. Vissa lyckas till och med utan en enda kilometer på skidor inför loppet. Hur Många Kalorier Bränner Man På Vasaloppet Vasaloppets nya medaljer som introducerades 2020.
Visa hela svaret

Hur många procent bryter Vasaloppet?

Fakta, statistik, nyheter och kuriosa inför Vasaloppet 2022 Hur Många Kalorier Bränner Man På Vasaloppet På söndag den 6 mars klockan 08.00 i Sälen är det dags för starten av det 98:e Vasaloppet – 100 år efter premiären 1922. Vasaloppet är fulltecknat, vilket innebär 15 800 anmälda deltagare. Totalt har hittills över 50 000 deltagare anmält sig till loppen i Vasaloppets vintervecka 2022.

 1. Här är alla förutsättningar inför årets upplaga av världens största långlopp på skidor.
 2. VASALOPPET SNABBFAKTA DATUM: Söndag 6 mars 2022 START: Vasaloppsstarten Berga by, Sälen STARTTID: 08.00 MÅL: Vid den nya målportalen vid Klockstapeln i Mora DISTANS: 90 km, klassisk teknik PUBLIK: Ja, välkomna tillbaka igen! FÖLJ DELTAGARE: DIREKTSÄNDNING: I radio, TV och Play FÖRSTA LOPPET: Söndag 19 mars 1922 INSTÄLLT: 1932, 1934 och 1990 LOPP I ORDNINGEN: 98:e REGERANDE MÄSTARE: Tord Asle Gjerdalen, Norge, och Lina Korsgren, Sverige MAX ANTAL ANMÄLDA 2022: 15 800 REKORD ANTAL STARTANDE DELTAGARE: 15 709 gav sig iväg 2010 BERGSPRISET: Evertsberg 47 km ÖVRIGA SPURTPRISER: Smågan 11 km, Mångsbodarna 24 km, Risberg 36 km, Oxberg 62 km, Hökberg 71 km, Eldris 81 km VISMA SKI CLASSIC CLIMB: Vasaloppets högsta punkt (528 meter över havet) 3 km VISMA SKI CLASSICS SPRINT: Mångsbodarna 24 km, Evertsberg 47 km DE FYRA GRAND CLASSICS-LOPPEN: Marcialonga, Jizerska50, Vasaloppet och Birkebeinerrennet.

Seger i samtliga fyra loppen, en grand slam, ger vinnaren 100 000 Euro (drygt en miljon kronor). Ida Dahl vann de två första loppen! NÄSTA ÅR: Anmälan till Vasaloppet 5 mars 2023 öppnar söndag 27 mars 2022 WEBBPLATS: vasaloppet.se Historien Det var vintern 1520–21 som Gustav Erikssons äventyr i Dalarna ägde rum.1523 valdes han till Sveriges kung.

 1. Det första Vasaloppet genomfördes 1922.
 2. I år arrangeras det 98:e Vasaloppet i ordningen, och det är det 26:e loppet med särskild tävlingsklass för damer (som infördes 1997).
 3. Tre lopp har ställts in: 1932, 1934 och 1990.
 4. Sedan 1948 har Vasaloppet alltid gått första söndagen i mars, förutom 2015 då loppet gick den andra söndagen på grund av skid-VM i Falun.

Den första direktsändningen av Vasaloppet i TV ägde rum 1966. Det blir i år 45:e gången som direktsändning (helt eller delvis) sker från Vasaloppet och det blir 40:e gången som Vasaloppsstarten direktsänds i TV.1973 var första gången som direktsändning i färg skedde av Vasaloppet.

Sedan 1992 har Vasaloppet varje år direktsänts.2021 avgjordes Vasaloppet enbart som två elittävlingar med 73 startande damer och 245 herrar. Snabbt och isigt före och en stark medvind bidrog till rekordtider. Det blev Norge före Sverige bland herrarna och Sverige före Norge bland damerna: Tord Asle Gjerdalen vann före Anton Karlsson med den nya rekordtiden 3.28.18.

Även damerna fick en ny rekordtid när Lina Korsgren med 3.52.08 tog sin tredje seger i Vasaloppet. Marit Bjørgen kom på andra plats i sin comeback efter tre års uppehåll. Sedan 1922 har nu 600 421 Vasaloppsåkare skidat i mål efter fullbordat Vasalopp (90 km), och tillsammans har de åkt en sträcka motsvarande 1348 varv runt jorden eller 70 resor månen tur och retur.

Den genomsnittliga sluttiden i mål för de 600 421 deltagarna är 7.58.27 (medeltid) eller 7.54.13 (mediantid). Medeldeltagaren 2022 I Vasaloppet 2022 är medelåldern 44,1 år och medeldeltagaren har åkt Vasaloppet 4 gånger förut. Av de anmälda Vasaloppsåkarna 2022 har 65 procent åkt Vasaloppet förut.35 procent åker alltså Vasaloppet för första gången.17,5 procent av de anmälda deltagarna i spåret på söndag är kvinnor.

Segrarna De nio senaste årens herrsegrare har kommit från Norge medan de fem senaste damsegrarna varit från Sverige. Tre tidigare segrare står i elitledet i år: Anders Aukland 2004, Andreas Nygaard 2018 samt Tord Asle Gjerdalen 2021. Även tre av de senaste årens damsegrare är med i elitledets startlista i år: Laila Kveli 2013 och 2014, Britta Johansson Norgren 2017 och 2019 samt Lina Korsgren 2018, 2020 och 2021.

 • Bara åtta olika herrsegrare och fyra olika damsegrare har lyckats försvara sin titel i Vasaloppet.
 • Senast John Kristian Dahl 2017 och Lina Korsgren 2021.
 • Endast nio gånger i herrklassen (sedan 1922) och fyra gånger i damklassen (som infördes 1997) har den som blivit tvåa i Vasaloppet vunnit loppet påföljande år.

Startlistan (Elitens startled heter VL0. Därefter är det tio startled ytterligare.) Fjolårsresultaten Vasaloppet 2021, herrar 1 Tord Asle Gjerdalen, Norge, 3.28.18 2 Anton Karlsson, Sockertoppen IF, 3.28.54 3 Ermil Vokuev, Ryssland, 3.29.19 4 Emil Persson, Östersunds SK, 3.29.54 5 Ari Luusua, Finland, 3.29.57 6 Johan Hoel, Norge, 3.29.57 7 Oskar Kardin, 3.29.59 8 Maxim Vylegzhanin, Ryssland, 3.30.01 9 Karstein Johaug, Norge, 3.30.02 10 Morten Eide Pedersen, Norge, 3.30.07 Vasaloppet 2021, damer 1 Lina Korsgren, Åre Längdskidklubb, 3.52.08 2 Marit Bjørgen, Norge, 3.52.50 3 Ida Dahl, IFK Mora Skidklubb, 3.57.07 4 Thea Krokan Murud, Norge, 3.57.24 5 Katerina Smutná, Tjeckien, 3.58.24 6 Emilie Fleten, Norge, 3.58.28 7 Britta Johansson Norgren, Sollefteå Skidor IF, 4.00.12 8 Jenny Larsson, 4.04.07 9 Linn Sömskar, IFK Umeå, 4.04.08 10 Sofie Elebro, Östersunds SK, 4.05.26 Oddsen Långloppscupen Den internationella långloppscupen Visma Ski Classics, som direktsänds i Sveriges Television, genomförs för tolfte säsongen.

 • Ställningen just nu i Visma Ski Classics Champion 2021/22, herrar 1 Andreas Nygaard, Team Ragde Charge, 1083 poäng 2 Max Novak, Team Ramudden, 961 3 Tord Asle Gjerdalen, Team XPND Fuel, 874 4 Ermil Vokuev, Russian Winter Team, 855 5 Kasper Stadaas, Team Ragde Charge, 844 6 Emil Persson, Lager 157 Ski Team, 842 7 Johannes Eklöf, Team Ramudden, 831 8 Stian Hoelgaard, Team Curira, 830 9 Herman Paus, Team Ramudden, 664 10 Morten Eide Pedersen, Team Eksjöhus, 632 11 Maxim Vylegzhanin, Russian Winter Team, 588 12 Runar Skaug Mathisen, Lager 157 Ski Team, 580 13 Marcus Johansson, Lager 157 Ski Team, 523 14 Vetle Thyli, Team Kaffebryggeriet, 522 15 Aleksandr Grebenko, Russian Winter Team, 516 16 Alexey Shemiakin, Russian Winter Team, 512 17 Eddie Edström, Lager 157 Ski Team, 491 18 Oskar Kardin, Team Ragde Charge, 469 19 Magnus Vesterheim, Team Kaffebryggeriet, 441
 • 20 Martin Løwstrøm Nyenget, Team Eksjöhus, 430
 • Ställningen just nu i Visma Ski Classics Champion 2021/22, damer 1 Ida Dahl, Team Ramudden, 1454 poäng 2 Britta Johansson Norgren, Lager 157 Ski Team, 1384 3 Lina Korsgren, Team Ramudden, 1100 4 Astrid Øyre Slind, Team Koteng Eidissen, 840 5 Olga Tsareva, Russian Winter Team, 797 6 Anikken Gjerde Alnes, Team Ragde Charge, 731 7 Sofie Elebro, Team Næringsbanken, 720 8 Heli Heiskanen, Slavia Pojišťovna Sport Team, 662 9 Emilie Fleten, Team XPND Fuel, 649 10 Laila Kveli, Team Engcon, 600 11 Kati Roivas, Team Nordic Expérience, 554 12 Thea Krokan Murud, Lager 157 Ski Team, 551 13 Evelina Settlin, Team Engcon, 531 14 Linn Sömskar, Team Eksjöhus, 504 15 Ida Palmberg, Team Ramudden, 493 16 Julia Angelsiöö, Team Næringsbanken, 476 17 Sofia Lindberg, Team Nordic Jobs Worldwide, 446 18 Karolína Grohová, eD system Silvini Team, 417 19 Magni Smedås, Team Eksjöhus, 400
 • 20 Marie Renée Sørum Gangsø, Team Næringsbanken, 393
 • Återstående lopp efter Vasaloppet Lördag 19 mars: Birkebeinerrennet, 54 km, Rena–Lillehammer, Norge Lördag 26 mars: Årefjällsloppet, 100 km, Vålådalen, Sverige Lördag 2 april: Reistadløpet, 50 km, Setermoen–Bardufoss, Norge
 • Lördag 9 april: Ylläs-Levi, 70 km, Ylläs–Levi, Finland

Belöningen Prisutdelningen för Vasaloppet 2022 sker klockan 15.00 på scenen vid Vasaloppsmålet. Förstapriset (för både damer och herrar) en guldmedalj, en grön krans av salal-blad, en jättestor röd dalahäst och en segercheck på 98 000 kronor. Förstapriset höjs numera med 1000 kronor varje år. Herrsegraren får även kranskullornas hederspris, en kudde vävd i rosengång med broderad text. (Kransmasarnas hederspris delades ut på Tjejvasan). Vasaloppets sammanlagda prissumma 2022 är på 571 000 kronor. Sju spurtpriser finns för både herrar och damer: 10 000 kr för spurtpriset i Evertsberg (Bergspriset) samt 5 000 kr vid de sex övriga kontrollerna Smågan, Mångsbodarna, Risberg, Oxberg, Hökberg och Eldris. Visma Ski Classics har ett “klätterpris” på banans högsta punkt, 528 meter över havet, tre kilometer efter start. De sju första herrarna och sju första damerna får där poäng i Climb Trophy-cupen. Visma Ski Classics har också spurtpasseringar i Mångsbodarna och i Evertsberg. De sju första herrarna och sju första damerna får där poäng i Sprint Trophy-cupen. Den som slår gällande rekordtid i Vasaloppet får förutom förstapriset även 50 000 kr i rekordbonus. Gäller både damer och herrar. Placeringsmedaljer – guld, silver och brons – delas ut till ettan, tvåan och trean. Deltagare som åker i mål inom segrartiden + 50 procent tilldelas Vasaloppets prestationsmedalj.1 712 herrar och 116 damer fick prestationsmedalj i Vasaloppet 2020. Medaljtiden då blev för herrar 6.37.52 och för damer 7.01.33. Alla som fullföljer Vasaloppet får ett diplom och en deltagarmedalj. Grand Slam Visma Ski Classics lanserade inför fjolårets säsong “The Grand Classics” där de fyra stora loppen Marcialonga i Italien, Jizerska50 i Tjeckien, Vasaloppet i Sverige och Birkebeinerrennet i Norge ingår. Om en åkare vinner alla fyra under en och samma säsong gör denne en Grand Slam och kammar hem 100 000 Euro. Hittills i historien har ingen åkare lyckats vinna alla fyra stora lopp under samma säsong, varken sedan Visma Ski Classics startade eller under tiden före. De fyra loppen värderas också högre i Visma Ski Classics: Vinnarna i något av dessa fyra lopp får 300 poäng i totalcupen, jämfört med 200 poäng i de andra loppen. Kullan och masen Årets kranskulla är Wilma Björkman från IFK Mora (kranskulla nr 98) och kransmas är Edvin Nilsson från Sälens IF (kransmas nr 34). Länen Antal deltagare från svenska län i Vasaloppet 2022, enligt statistik från den 17 februari: Stockholm (2500), Västra (Götaland (2113), Dalarna (800), Skåne (685), Uppsala (638), Jönköping (556), Västerbotten (513), Östergötland (485), Halland (415), Örebro (369), Värmland (352), Gävleborg (332), Norrbotten (325), Västernorrland (314), Jämtland (300), Västmanland (288), Kronoberg (278), Södermanland (262), Kalmar (221), Blekinge (126), Gotland (71). Ändringar kan göras fram till start och statistiken är därför inte slutgiltig. Länderna Cirka 3 700 av Vasaloppets anmälda deltagare 2022 representerar 48 andra nationer än Sverige: Flest från Norge (851), Finland (507), Danmark (492), Tjeckien (376), Tyskland (300), Schweiz (169), Estland (166), Italien (147), Nederländerna (107), Österrike (90), Island (80), Frankrike (62) och USA (61). Vasaloppsrekorden Det är 61 olika herrar som vunnit de 97 loppen. En gång, 1988, har det blivit delad seger. De 25 åren med damklass i Vasaloppet har sett 15 olika damsegrare. Mesta Vasaloppssegrarna på herrsidan: Nils “Mora-Nisse” Karlsson (9 segrar), Janne Stefansson (7 segrar), Arthur Häggblad och Jan Ottosson (4 segrar), Oskar Svärd, Daniel Tynell, Jörgen Brink och John Kristian Dahl (3 segrar). Flest segrar i damklassen, fyra stycken, har Sofia Lind (1997, 1999, 2004 och 2005). Sofia Lind var också bästa dam 1996, det vill säga året innan Vasaloppets officiella damklass infördes. Lina Korsgren har tagit tre segrar. Gällande rekordtid i Vasaloppet är för herrarna 3.28.18 (Tord Asle Gjerdalen, 2021) och för damerna 3.52.08 (Lina Korsgren, 2021). Ernst Alm, som 1922 vann det första Vasaloppet, är fortfarande den yngste herrsegraren. Han var 22 år och 18 dagar när han vann (född 1900-03-01). Den äldste Vasaloppssegraren är Jörgen Brink (född 1974-03-10) som var 37 år, 11 månader och 23 dagar när han vann 2012. Yngsta och äldsta Vasaloppssegrarna bland damerna, sedan den officiella damklassen infördes 1997, är Sofia Lind (född 1975-09-04) respektive Svetlana Nagejkina (född 1965-02-02). Sofia Lind var 21 år, 5 månader och 26 dagar när hon vann 1997 och Svetlana Nagejkina var 37 år, 1 månad och 1 dag när hon vann 2002. Vad säger Britta Johansson Norgren och Marit Bjørgen om detta? Minsta tidsmarginal mellan herr- och damsegrare är från loppet 2007 då Elin Ek var 4 minuter och 49 sekunder efter herrsegraren Oskar Svärd. (Bästa damplacering om man räknar totalt i Vasaloppet har Lina Korsgren från 2020. Hon kom då på 57:e plats.) Endast 14 herrsegrare och 4 damsegrare har vunnit Vasaloppet vid första försöket. Senast Petter Eliassen 2015 och Justyna Kowalczyk 2015. Den som försökt flest gånger innan den första segern kom var Jörgen Aukland som vann Vasaloppet 2008 i sin tionde start. På damsidan är det Jenny Hansson som innehar detta “rekord”: hon vann Vasaloppet 2011 i sin sjunde start. Jörgen Aukland blev 2013 den förste Vasaloppssegraren (sedan skejt förbjöds) som stakade hela loppet utan fästvalla. Laila Kveli blev 2014 första dam att vinna utan fästvalla. TV-sändningarna i hela världe n Visma Ski Classics sänds av NRK (Norge), SVT (Sverige), NENT (Finland, Danmark, Estland, Lettland, Island), Czech TV (Tjeckien), JOJ channels (Slovakien), TVP (Polen), Best4sport (Lettland), beIN Sports (Australien, Kanada, USA). Här är tider för radio, TV och Play för Vasaloppet söndag den 6 mars 2022: Sveriges Radio P4 07.18–13.00 Radiosporten direktsänder Sportextra med Vasaloppet. Den numera klassiska starttiden i radio är 07.18. Reportrar: Martin Marhlo, Andreas Matz, Malin Rimfors, Bengt Skött, Dag Malmqvist, Peter Sundkvist, Isabell Gradin och Torgny Mogren. (Redan det fjärde Vasaloppet 1925 sändes i radio. Det finns referat sparade sedan 1937.) Sveriges Television SVT1 och SVT Play 07.30–12.30 Programledare är Yvette Hermundstad, medan loppet kommenteras av Jacob Hård och Anders Blomquist. Clara Henry och Mathias Svahn är SVT:s åkande reportrar. Jörgen Brink är elitåkande reporter. (Kan bara ses i Sverige.) Visma Ski Classics Play 07.45–12.30 Vasaloppet direktsänds av Visma Ski Classics, en internationell webbsändning från det 98:e Vasaloppet med engelsk kommentator. Kan ses i hela världen. Kostnad 129 kr. (Även i Apple TV och Chromecast.) Vasaloppet.TV 07.00–20.30 Vasaloppet direktsänds även i Vasaloppets egen playtjänst. Följ Vasaloppet live från start till mål genom våra fasta kameror samt vår huvudsändning från målet som är fullmatad med inslag, målgångar och reportage. Kommentator: Martin Sellberg. Expert: Daniel Tynell. (Kan bara ses i Sverige.) > Nummerlappar och ledarvästar i Vasaloppet 2022 Vasaloppet har olika nummerserier för olika åkare och olika startled. Damer har gula nummerlappar. Herrar har vita nummerlappar. Veteraner, som åkt minst 30 lopp, har orange personliga nummerlappar. Några deltagare har även särskilda västar för att visa att de ligger i topp i en av cuperna i Visma Ski Classics. Dameliten har nu prefixet F (female) före startnumret i startlistan. Herreliten har nu prefixet M (male) före startnumret i startlistan. Veteranerna har nu prefixet V (veteran). De 20 första damerna och de 100 första herrarna i Vasaloppet Elit 2021 har fått sin placering som sitt startnummer nu, det vill säga: F1–F20 för damerna och M1–M100 för herrarna. Övriga elitdamer tilldelas startnummer från och med F21 och uppåt. Övriga damer tilldelas startnummer som börjar på 17000. Övriga elitherrar tilldelas startnummer M101–M300. Övriga herrar tilldelas startnummer som börjar på 1000.

 1. Visma Ski Classics västar, damer Gul väst CHAMPION: Ida Dahl, Team Ramudden Grön väst SPRINT: Britta Johansson Norgren, Lager 157 Ski Team Svartrödrutig väst CLIMB: Astrid Øyre Slind, Team Koteng Eidissen
 2. Rosa väst YOUTH: Ida Palmberg, Team Ramudden
 3. Visma Ski Classics västar, herrar Gul väst CHAMPION: Andreas Nygaard, Team Ragde Charge Grön väst SPRINT: Stian Berg, Team Kaffebryggeriet Svartrödrutig väst CLIMB: Tord Asle Gjerdalen, Team XPND Fuel Rosa väst YOUTH: Max Novak, Team Ramudden
 4. Grå väst VETERAN: Anders Aukland, Team Ragde Charge

Veteranerna För att få kalla sig veteran ska man ha genomfört Vasaloppet och/eller Öppet Spår enligt Vasaloppets regler i 30 år (bara ett av loppen per år får räknas). Från och med 2020 får man även räkna Nattvasan 90. Efter 2021 års lopp hade 1122 veteraner (varav 17 damer) åkt 30 år eller mer.48 av dessa veteraner har kört 50 lopp eller mer.

I Vasaloppet startar veteranerna från en egen fålla i startled 5 (längst upp mot vägen). Flest lopp, 60 stycken, har två/tre veteraner åkt. Bengt Eriksson från Sälens IF åkte 2013 sitt 60:e lopp i obruten följd (54 Vasalopp och 6 Öppet Spår mellan 1953 och 2013). Börje Karlsson från Landsbro IF SK åkte Öppet Spår 2020 – sitt 60:e lopp.

Dessförinnan hade han klarat 59 “riktiga” Vasalopp. Gösta Lönnelid från Narkens IF åkte i måndags i Öppet Spår också sitt 60:e lopp.

 • Kändisarna som åker Vasaloppet 2022 Marko “Markoolio” Lehtosalo, artist Paul Svensson, kock Fredrik Hallgren, skådespelare Clara Henry, programledare, komiker, SVT:s åkande reporter (åker tillsammans med Mattias Svahn) Ninni Schulman, författare Kjell Enhager, mental coach Melker Andersson, kock Paolo Barilla, italiensk f d racerförare med 10 F1-lopp, pastakung Lasse Beischer, skådespelare Dag Bredberg, f d svensk mästare i ishockey Anders Daun, f d svensk mästare i backhoppning, deltagit i både OS och VM Birger Fält, Kvitt eller dubbelt-mästare 1986 i ämnet Vasaloppet, Vasaloppsveteran Carina Hammarstrand, åker flera lopp i vinterveckan, har gjort över 150 (!) målgångar i Mora Tomas Kaiser, f d racerförare och grundare av Hello Sweden Robert Tennisberg, sportjournalist Erik Wickström, officiell Vasaloppscoach och vinnare i Jubileumsvasan 2022 Henrik Eriksson, Vasaloppssegrare 2001 Peter Göransson, Vasaloppsegrare 1998 Gunde Svan, f d längdåkare med bl a fyra OS-guld, åker med Team Preem Karolina Widerström, åkande radioprofil för Mix Megapol Ingemar Allén, åkande radioprofil för Mix Megapol Stephan Wilson, programledare, författare, träningsprofil Aron Andersson, äventyrare, åker i sitski Martin Söderström, mountainbike-legend Jonas Eriksson, f d internationell fotbollsdomare Kati Wilhelm, tysk f d skidskytt med bl a 3 OS-guld Per-Anders Gråberg, galoppjockey
 • Bjarne Emanuelsson och Lasse Ruberg, åker på tandemskidor – för 23:e gången tillsammans
 • Kuriosan Varje åkare i Vasaloppet går i genomsnitt ner 3 kg under ett lopp, vilket gör att ungefär 24 000 Vasaloppsåkare “saknas” efter alla de 97 loppen.

Kroppslängden minskar under ett Vasalopp. Diskarna i ryggraden trycks ihop och fotvalven trampas ner. Under ett Vasalopp krymper åkarna med sammanlagt 220 meter. Åkarna utvecklar under ett Vasalopp så mycket energi att det skulle räcka till att tända 884 000 lågenergilampor (15 W) eller cirka 2 miljoner LED-lampor.

Blåbärssoppan Ekströms blåbärssoppa har serverats i Vasaloppet sedan 1958. Varje deltagare i hela Vasaloppets vintervecka brukar dricka drygt 0,6 liter Ekströms blåbärssoppa – eller tillsammans 33 900 liter. Dessutom 28 000 liter Enervit sportdryck, 11 900 liter grönsaksbuljong och 3 100 liter kaffe vid de sju kontrollerna.

Här äter de också nästan 200 000 Vasaloppsbullar. Till allt detta behövs 500 000 pappersmuggar (som förstås går till återvinning). Tidsstraffet Blir en deltagare påkommen med att slänga skräp i eller längs med Vasaloppsspåret (som är ett naturreservat) kommer han eller hon att bestraffas med ett tidstillägg på 15 minuter.

Det är tillåtet att slänga skräp på tre olika sätt: “I soptunnorna vid Vasaloppskontrollerna; I de markerade skräpzonerna mellan varje Vasaloppskontroll; Där du som deltagare vet att en ledare eller anhörig plockar upp det som du slänger.” För elitåkarna har Vasaloppet en särskild dialog där varje team ansvarar för och plockar upp det skräp som teamets åkare slänger.

Tävlingsjuryn Vasaloppets tävlingsjury 2022 består av TD Thomas Granlund, TD ass Stefan Bygdesson samt tävlingsledarna Bo Johansson och Annlouise Almqvist. Vädret Den lägsta temperaturen vid starten av Vasaloppet i Sälen är -30 grader C, som uppmättes 1935 och 1987.

Den högsta starttemperaturen, +4,5 grader C, uppmättes 2015. Under de 97 år som Vasaloppet har genomförts har det 84 gånger varit minusgrader vid starten. Tåget Ett särskilt direkttåg med Vasalöpare går från Malmö, via bland annat Göteborg och Stockholm till Mora. Sommarveckan 2022 Vasaloppet har inte bara en vintervecka.

Sedan 2009 finns också Vasaloppets sommarvecka med tolv olika lopp på mountainbike och i löpning, exempelvis Cykelvasan 90 och Ultravasan 90. Se komplett lista på alla loppen nedan. Vasaloppstrippeln x 3 Vasaloppstrippeln innebär att man gör tre olika Vasalopp under ett och samma kalenderår.

 1. Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan, Jubileumsåret 2022 – Vasaloppet 100 år
 2. Vasaloppets vintervecka 2022 (anmälan är öppen) • Fredag 25 februari 30 km, start Oxberg • Lördag 26 februari 30 km, start Oxberg • Söndag 27 februari 9 km start Eldris, 19 km start Hökberg • Söndag 27 februari 90 km, start Sälen • Måndag 28 februari 90 km, fri stil, start Sälen • Tisdag 1 mars 45 km, start Oxberg • Fredag 4 mars 90 km, femmannalag, start Sälen • Fredag 4 mars 90 km, individuellt eller i par, fri stil, start Sälen • Fredag 4 mars 45 km, individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg • Fredag 4 mars 30 km, individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg • Lördag 5 mars 9 km, fri stil, start Eldris • Söndag 6 mars 90 km, start Sälen (fulltecknat)
 3. Vasaloppets sommarvecka 2022 (anmälan är öppen) • Fredag 12 augusti 94 km, start Sälen • Lördag 13 augusti 94 km, start Sälen • Söndag 14 augusti 45 km, start Oxberg • Söndag 14 augusti 32 km, start Oxberg • Söndag 14 augusti 32 km, start Oxberg • Fredag 19 augusti 10 km, start Mora • Lördag 20 augusti 90 km, start Sälen • Lördag 20 augusti 45 km, start Oxberg • Lördag 20 augusti 30 km, start Oxberg • Lördag 20 augusti 90 km, löparstafett för tiomannalag, start Sälen • Lördag 20 augusti 90 km, löparstafett för fyramannalag, start Sälen

Vasaloppstrippeln – skidor, cykel och löpning under ett år Vasaloppstrippeln är en utmaning där du genomför tre lopp – i grenarna skidor, cykel och löpning – under ett kalenderår. Välj mellan 90, 45 och 30 kilometer. Gilla och följ ! Vi använder cookies på vår webbplats för att förbättra din upplevelse och samla in statistik.
Visa hela svaret

Var drar man repet i Vasaloppet?

Stor dramatik utspelades när repet skulle dras vid Vasalopps-kontrollen i Evertsberg. För att inte tvingas avbryta Vasaloppet försökte åkare in i det sista ta sig förbi innan repet hade dragits hela vägen. – Det är skidor inlindade i snöret. Jag har aldrig upplevt någon värre repdragning, säger Vinterstudio-ankaret Yvette Hermundstad.

 • Alla åker inte lika snabbt som Vasaloppssegrarna Andreas Nygård och Lina Korsgren.
 • Och vissa tvingas avbryta – om de inte hinner till Evertsberg i tid.
 • För när repet har dragits är det stopp.
 • Funktionären Glenn Broberg rapporterade att det var mellan 300 och 400 åkare som ännu inte hade tagit sig fram till Evertsberg när repet skulle dras – en hög siffra enligt honom själv.

SVT:s reporter Stephan Wilson erbjöd sig att hjälpa till att dra repet – samtidigt som åkare försökte hinna förbi i tid.
Visa hela svaret

Hur mycket kostar det att vara med i Vasaloppet?

Q: Jag vill ha mina skidor vallade innan loppet, var kan jag lämna in dem? – S: Hos Vasaloppets officiella vallaservice kan du lämna in dina skidor för vallning både i Mora och Sälen. Vallabodarna tar emot skidor hela dagen och du kan även få skidorna transporterade till startfältet i Sälen.
Visa hela svaret

Hur följer man någon i Vasaloppet?

Vasaloppet.TV – Under Vasaloppets sommarvecka kan du följa alla lopp direkt på Vasaloppets egen playtjänst, Vasaloppet.TV, Vasaloppet.TV
Visa hela svaret

Hur många led är det i Vasaloppet?

Seedning i Vasaloppet – I Vasaloppet kan man seeda sig till led 0–9. Seedningen baseras på dina tidigare resultat i något av våra lopp eller på resultat från seedningsgrundande lopp. Saknar du tidigare resultat startar du i led 10. Nedan kan du läsa mer om hur det fungerar samt vilka kriterier och lopp som gäller.
Visa hela svaret

Hur många per led Vasaloppet?

Seedning – Vasaloppsstarten är indelad i olika startled, från 0 till 10. Startled 0 är eliten och därefter är det runt 1000 personer i varje led fram till 10:e och sista gruppen. Så startar man i grupp 9, så har man ca 5 000 personer bakom sig. Idén med startleden är att gruppera samman personer på samma nivå för ett bättre flöde och säkerhet.
Visa hela svaret

Var drar man repet i Vasaloppet?

Reptider

Kontroll Reptid
Mångsbodarna 12.15
Risberg 13.45
Evertsberg 15.00
Oxberg 16.30

Visa hela svaret

Hur mycket omsätter Vasaloppet?

Vasaloppets turistekonomiska effekter – Vasaloppet och de tre Vasaloppskommunerna i samarbete med undersökningsföretaget Upplevelseinstitutet genomför undersökningar av de turistekonomiska effekterna av Vasaloppets vinter- och sommarvecka. Innan pandemin genomfördes undersökningarna vartannat år.

 • Undersökningarna utgår från det tillflöde av turister och den konsumtion som annars inte skulle ha ägt rum om det inte vore för evenemangen.
 • Turisternas konsumtion av varor och tjänster är viktig för regionen då den tillför omsättning till det lokala näringslivet, skatteintäkter till kommunen och staten samtidigt som den genererar arbetstillfällen.

De senaste undersökningarna gjordes vintern 2019 och sommaren 2022. Vinterveckan 2019 generade runt 229 miljoner kronor varav cirka 221 miljoner hamnar i Vasaloppskommunerna. Sommarveckan 2022 genererade omkring 113 miljoner kronor varav cirka 107 miljoner omsattes i de tre Vasaloppskommunerna,
Visa hela svaret

Adblock
detector