Hur Många Kalorier I Godis?

Hur Många Kalorier I Godis
Fika, fest och några glas vin? Allt är okej inom rimliga gränser. Att synda lite sundare är fullt möjligt, en svalkande glass gjord på grädde kan innehålla dubbelt så många kalorier som samma mängd sorbet. Och en skiva sockerkaka kan kompletteras med en klick grädde och färska bär för att ge samma energimängd som en större bärmuffin du hittar på favoritcaféet.
Visa hela svaret

Hur många kalorier har godis?

100 g Godis (Skumgodis) innehåller 335 kcal, vilket är mycket kalorier. Kalori- och Näringsinnehåll per 100 g.

Kalorier 335 kcal
Kolhydrater varav Sockerarter 80,4 g 67 g
Fett 0 g

Visa hela svaret

Hur mycket godis är okej att äta?

Godis, glass och sällanmat – Vi äter inte mat bara för att få i oss näringsämnen – mat är så mycket mer! Det är kärlek, omtanke, traditioner, sätt att fira och uppmärksamma, sätt att skilja vardag från fest, sätt att njuta. Ibland ett sätt att trösta.

Vi människor tycks ha en preferens för det som är sött och det som innehåller mycket fett. Redan bröstmjölken är ganska söt och i fett löser många av smakerna bäst. Ser man hur smågodis ser ut så har det en variation av färger och smaker som mycket påminner om frukt, men man har inga av de näringsämnena som finns i frukt utan bara lukten, socker samt syntetiska ämnen.

Mat och dryck som inte innehåller näringsämnen utan bara energi kallar vi för sällanmat. Det är intressant att se de undersökningar som finns kring detta. I Sverige kommer i genomsnitt cirka 25 % av all den energi som barn får i sig från sällanmat. Det är en hög siffra och om man ska få i sig lagom med energi och näringsämne för att växa, utan att få övervikt.

 • Högt intag av sällanmat är det som kan leda till att barn kan både ha övervikt och dåligt näringsläge på samma gång.
 • Barn med fetma har i allmänhet ungefär samma kosthållning som andra barn.
 • Eftersom barn med fetma behöver hålla igen på kalorierna blir vårt råd att de ska försöka äta lite mindre av sällanmaten än sina kompisar.

Men hur mycket är lagom? Livsmedelsverket har gjort en lista på vad som kan vara lagom i olika åldrar att äta som sällanmat under en vecka (se längst ner). Listan utgår från att barnet ska få i sig alla andra näringsämnen som behövs av den vanliga maten och då blir listan på sällanmaten det man kan unna sig utan att äventyra sitt näringsläge.

 • Vill man minska sin fetma behöver denna lista t.o.m.
 • Var mer restriktiv.
 • Men här kommer problemet – generella rekommendationer är svåra att tillämpa på det enskilda barnet och familjen.
 • Många barn har svårt för att acceptera drastiska förändringar utan det är lättare att ändra saker succesivt.
 • Blir kraven orimligt höga kan barnet ge upp istället.

De vanligaste råden kring sällanmat:

Läsk/juice/sötad saft bara när det är fest, alltså inte till vardags och då 1-3 dl. Light läsk/saft innehåller inga kalorier och ur fetmasynpunkt kan det användas frikostigare, var god se “Sötningsmedel”. Godis en dag i veckan, inte mer och då är en lagom portion 8-12 bitar smågodis. Snacks en dag i veckan. Popcorn innehåller mycket mindre energi än samma portion chips. Glass, max en dag i veckan. Välj sorbet eller isglass som innehåller mycket mindre kalorier. Vanlig glass finns även som light variant. Kakor, söta kex, bullar inte till vardagsmellanmål utan till fest.

Undvik sällanmat på vardagarna I många familjer bestämmer man vad som serveras på fredagskvällen och/eller lördagen. Sedan håller man vardagarna fria från sällanmat. Låt gärna alla i familjen ha sin egen skål med det goda istället för en gemensam skål.

Då är det lättare att hålla sig till den portion man bestämt. Regelbunden matordning Ett sätt att förebygga sötsuget är att förebygga hunger, vilket man gör med regelbunden matordning, så att det inte går mer än 3-4 timmar mellan målen. Ett annat sätt är att vid måltiderna välja saker som ger en långvarig mättnad (långsamma kolhydrater, mycket fibrer).

Hur många kalorier bör du äta

Det är också bra att kanske bestämma något att längta efter, t ex en dag i månaden när man får sin favoriträtt och dubbelportion av favoritgodiset/glassen o.s.v. Var ska barnet äta sällanmat – hemma eller i skolan Många barn reagerar på att våra rekommendationer vad gäller sällanmat känns snåla.

 • Man känner andra som vida överstiger dessa gränser trots att de inte har övervikt, vilket känns orättvist.
 • Här kommer därför frågan, var ska man njuta av sin sällanmat? Om man har ätit en glass i skolkafeterian på fredagen, vilket finns på vissa skolor, ska man avstå den planerade glassen hemma eller äta en till? Vem ska ha nöjet och glädjen att ge och vara med när sällanmaten njuts? Läraren eller föräldrarna? Vi tycker svaret är lätt.
You might be interested:  Hur Många Kalorier I Mozzarella?

I skolan som är för alla barn måste man ta hänsyn till att cirka 20 % av barnen behöver vara restriktiva med sällanmat på grund av övervikt eller fetma. Låt sällanmat bli familjernas glädje och hitta alternativ när skola/fritids/förskola ska fira, uppmärksamma m.m.

Nybakat, en fin flagga, lekar, sånger m.m. kan användas i sådana sammanhang. Glassen, kakan, godiset i skolan blir ofta en dålig snabblösning. Låt skolan stå för rätt värderingar vad gäller mat. Här behöver man även tänka på de barn och unga som istället har undervikt och problem med att få i sig mat. Inte heller de är betjänta av sällanmat utan istället av näringsriktiga mellanmål, frukt m.m.

Hur mycket är då lagom? Fredagsmys, lördagsgodis och söndagsfika. Det kan bli en hel del godsaker varje vecka om man inte ser upp. Barn med fetma är känsliga för kalorier och det är därför viktigt att begränsa sällanmaten, eftersom den bidrar med mycket kalorier men väldigt lite näringsämne.

 1. Det bästa är att begränsa all typ av sällanmat så mycket som möjligt och bara äta sötsaker, snacks eller snabbmat vid festligare tillfälle eller en dag i veckan.
 2. Nedan finns exempel på hur mycket sällanmat som är maxmängden på en vecka.
 3. Observera att denna mängd endast gäller om man äter en varierad och näringsrik kost för övrigt under veckan.

För barn 2-6 år motsvarar det för en vecka:

0,5 bulle 2 småkakor 3/4 dl glass 1/3 dl smågodis, 25 gram (3-4 bitar) 4 små rutor chokladkaka, 15 gram 0,5 minipåse snacks, 20 gram 1 glas läsk och saft, 2 dl.

För barn 7-15 år motsvarar det för en vecka:

1 bulle 4 småkakor 2 dl glass 1 dl smågodis, 60 gram (7-10 bitar) 1 liten chokladkaka, 40 gram 1 minipåse snacks, 50 gram 5 dl läsk och saft.

Visa hela svaret

Kan man gå ner i vikt om man äter godis?

Ett exempel ur verkligheten –

 • Jag hade en kompis som gick ner 10 kilo under vårt sommarlov i gymnasiet genom att bara äta godis.
 • Hur är detta möjligt tänker du.
 • En kvinna behöver ca 2000 kalorier per dygn

Detta blir 14.000 kalorier i veckan.

 1. Jag och många andra räknar aldrig per dag utan per vecka då detta blir mer rättvist, dvs du ligger -100 kcal varje dag, då kan du äta godis för 700 kcal på lördagen utan att detta påverkar din vikt.
 2. Alla viktminskningsmetoder är i grunden Kalorier in kalorier ut.
 3. Åter till min vän som tyvärr av ekonomiska orsaker levde på godis en sommar och gick ner tio kilo.
 4. Socker är väldigt billigt kilovis.
 5. Kroppen behöver ett minus på 7000 kcal för att bli av med ett kilo rent fett.
 6. Äter man då 7000 kcal godis/v så går du ner 10 kilo på tio veckor.
 7. Absolut inget jag rekommenderar men det spelar ingen roll vart kcal kommer ifrån.
 8. En kalori är en kalori oavsett om den kommer från glass el sallad.

Så 14.0000 kcal nyttig mat i veckan eller 14.0000 kcal glass o godis = samma resultat på vågen,

 • Glöm inte bort Alla ❤️ Dag ^^skäm bort dom du håller kära eller dig själv
 • Kram Sofie

Så missar du ej när bloggen uppdateras : Man blir inte tjock av glass / godis
Visa hela svaret

Hur mycket kalorier i 500g lösgodis?

På gång 20 inlägg 19 januari 2012 21:14 Hur mycket kcal innehåller 100 g lösgodis? Eller för den delen, näringsinnehåll? Hittar ingen vettig källa när jag googlar. På gång 20 inlägg 19 januari 2012 21:20 Lösgodis = en blandning av allt möjligt godis.

Veteran 1881 inlägg 19 januari 2012 21:21 Det beror helt på vad för godis det är. Gele ligger runt 350-400 kcal/100g. Skum ungefär det samma. Choklad ca 550, krämiga godisar som tex vaniljpraliner och fude hamnar på den nivån oxå. På gång 20 inlägg 19 januari 2012 21:30 Jag förstår precis hur ni menar, det är inte det.

Men tidigare har man kunnat hitta “genomsnitt” på kaloriinnehåll på lösgodis och nu hittar jag inga vettiga källor alls. Men jag får räkna högt för att vara på säkra sidan. Veteran 1354 inlägg 19 januari 2012 23:36 Mycket engagerad 396 inlägg 20 januari 2012 11:01 Tack, toppenbra.
Visa hela svaret

You might be interested:  Bränner Man Kalorier När Man Bastar?

Hur många kalorier är det i en riskaka?

Innehåll per 100 gram –

Energi (joule) 1900 kJ
Energi (kalorier) 450 kcal
Fett 15 g
Varav mättat 2,3 g
Kolhydrater 69 g
Varav socker 3,5 g
Fibrer 2,8 g
Protein 7,4 g
Salt 1,3 g

table>

Artikelnr 1605582 Storlek 125 gr Förvaring Förvaras torrt, ej över normal rumstemperatur. Minsta hållbarhet 180 dagar

Bra att veta: Det är alltid innehållsförteckningen och näringstabellen på förpackningen som gäller.
Visa hela svaret

Kan man bli tjock på en helg?

Många är “livrädda” för att äta för mycket även om det bara gäller någon enstaka dag eller ibland bara en enstaka måltid. Det är också väldigt många som tror att de efter en helgs frossande har gått upp ett eller flera kilo i fettmassa. Detta är väldigt vanliga missuppfattningar och i den här artikeln tänkte jag titta lite närmare på det.

Det finns två olika sätt att se på det hela där det ur en synvinkel blir att du inte knappt behöver bry dig alls och ur det andra perspektivet blir slutsatsen att julhelgen är ett av de största problemen idag när det gäller viktuppgång hos allmänheten. Vad händer om du äter för mycket mat i några dagar? ‌ Som du kunde läsa om i min artikelserie kring energibalans här på tyngre är det långt ifrån så enkelt att 500 kcal för mycket en dag innebär att du lagrar in 500 kcal som fett.

Din kropp strävar mot att hålla energibalans och om du överäter kommer din kropp att svara på flera olika sätt för att minska på hur mycket av det du ätit som faktiskt blir till fett. Du kommer omedvetet att börja röra på dig extra, din kropp kommer att höja sin energiförbrukning i vila något, du kommer att omedvetet äta mindre efterföljande dagar och du kommer att addera lite mer muskelmassa till dina muskler.

För några månader sen publicerades en studie som tittade på det här specifikt vilket har en väldigt praktisk relevans till de dagar som närmar sig nu med julen. I den här studien tog man tio friska unga män och lät dem överäta med 1 500 kcal i tre dagar för att undersöka vad som händer med överskottskalorierna ( 1 ).

Upplägget på studien var ganska enkelt. Först fick deltagarna skriva ner vad de åt under tre dagar och sen i efterföljande tre dagar fick de äta 1 500 kcal extra varje dag. Samtidigt mätte man deltagarnas kroppssammansättning totalt tre gånger: före den första kontrollperioden, före de skulle börja överäta och sen dagen efter de tre dagarna med överätning.

Under samma tid mätte man också deltagarnas fysiska aktivitet med hjälp av en accelerometer. Deltagarna blev tillsagda att bibehålla sin vanliga livsstil men hålla sig borta från mer fysiskt ansträngande aktiviteter. För att verkligen kontrollera att deltagarna ätit det som de skulle fick deltagarna väga all mat och skriva ner det i en kostdagbok.

Dessutom tog de också fotografier på allting de åt och en dietist gick sedan igenom kostdagböckerna och kontrollerade om de verkade stämma med de foton som deltagarna lämnade in. Ingen extra fettmassa alls ‌ Resultatet i den här studien blev att deltagarna inte gick upp något alls i fettmassa. Resultatet på en minskning i fettmassa med 0,2 kg var inte signifikant. Men metoden man använde sig av för att mäta fettmassa i den här studien var bra, en av de bättre som finns. Det går alltså inte att förkasta de här resultaten med att man använt sig av någon halvtaskig metod för att uppskatta fettmassa likt de vågar som du kan köpa i elektronikaffärerna eller som vissa “hälsocenter” tar betalt 400 kr per vägning med.

Metoden man använt i den här studien är bättre än så. Så 1 500 kcal extra över tre dagar gav alltså ingen ökning alls i fettmassa. Deltagarna gick upp 0,7 kg i vikt men det var i princip bara en massa vätska som de la på sig. Efter det att deltagarna slutat överäta fick de också fortsätta att väga sig själva och efter två veckor var alla deltagarna tillbaka på samma vikt som innan de tre dagarna.

Den här studien är ett utmärkt exempel på hur bra våra kroppar är på att försvara den kroppsvikt vi har och det är det här som är orsaken till varför i princip alla människor kan hålla vikten relativt stabil utan att någonsin räkna kalorier. I den här studien överåt deltagarna med totalt 4 500 kcal vilket teoretiskt skulle kunna bli ett drygt halvkilo fettmassa men istället blev det ingen ökning alls.

You might be interested:  Hur Länge Håller Fryst Ost?

Om du däremot gjort det här och ställt dig på vågen hade du sett en ökning med 0,7 kg och trott att det varit fettmassa men i själva verket är det alltså extra vätska. Tre dagar är ingenting – men under julen överäter vi ofta i några veckor ‌ Att festa på i tre dagar är ganska mycket de flesta veckor under året men under julhelgen är det ingenting.

Vanligen börjar det kanske en vecka innan julen och sen fortsätter det till kanske en vecka efter nyår då godsakerna börjar sina i huset igen. För några år sen genomfördes en studie här i Sverige där unga friska män och kvinnor fick direktivet att dubbla sitt kaloriintag över fyra veckor, något de lyckades väldigt bra med ( 2 ).

 1. Deras kaloriintag första veckan under studietiden låg på ungefär 5700 kcal/dag jämfört med knappt 2300 kcal/dag innan.
 2. En bedrift i sig att äta så mycket och deras kaloriintag minskade också lite efterföljande veckor för att totalt hamna på 70 procent mer kalorier än normalt.
 3. Samtidigt är det nog inte att många når upp till dessa kalorimängder när godis, efterrätter och en massa kalorität mat ställs fram på bufféborden över jul och nyår.

För deltagarna i studien innebar de här fyra veckorna med massor av extra mat att det gick upp en hel del i vikt. Du kan se resultatet i diagrammet här under. Av de 6,4 kg som deltagarna gick upp i vikt på vågen var 58 procent ny fettmassa. Om vi återigen använder enkel matematik så har deltagarna med sitt kaloriöverskott på i snitt 70 procent över det dagliga behovet egentligen fått i sig 45 000 kcal för mycket.

Om allt hade blivit till fett så hade det inneburit en ökning i fettmassa på drygt sex kilo. Istället blev det knappt fyra kilo mer fettmassa. Även i det här fallet har alltså deltagarnas kroppar gjort sig av med en hel del av den extra energi som deltagarna stoppade i sig. Men i den här studien kunde kroppen inte stoppa viktuppgången.

Kanske har de berott på att det dagliga kaloriöverskottet var större i den här studien jämfört med den tidigar,e eller så kanske det är för att överätningen pågick över längre tid. Summering ‌ De här studierna visar tillsammans att du sannolikt inte behöver oroa dig över en till tre dagars festande med lite extra mat.

Din kropp hanterar detta på ett sätt som gör att väldigt lite av det du äter troligen blir till fett. Detta gäller särskilt om du är smal från början och tränar regelbundet då man visat i andra studier att dessa personer går upp minst i vikt när de överäter. Att festa till det med godsaker i princip varje dag över jul och nyår kommer däremot av allt att döma ställa till det en hel del.

Vilket på något sätt ändå säger sig själv. Det går ju faktiskt att gå upp i vikt:D Vad menade jag då när jag skrev att den här artikeln kunde tolkas på väldigt olika sätt ur olika perspektiv? Jo, det jag syftade på då var att ur en idrottares perspektiv där oron ligger i att kanske lägga på sig något extra kilo fett som skymmer magmusklernas definitioner så är en julmiddag nu på onsdag inga som helst problem.

Du kanske tycker att magmusklerna syns lite sämre på annandagen sedan men det är i princip bara extra vätska du lagt på dig, och det kommer försvinna så fort du kommer in i dina gamla rutiner igen utan att du behöver göra något speciellt i form av extra träning eller räkna kalorier. Ur ett folkhälsoperspektiv är däremot de här festveckorna där jul och nyår ingår av allt att döma ett ganska stort problem.

Som jag skrivit väldigt ingående om i boken Skitmat‌ så är den genomsnittliga viktuppgången hos människor varje år omkring 0,5-1 kg och det mesta av den vikten kommer under semestertider. Så de kommande två veckorna kommer många människor över hela jorden att lägga på sig några extra hekton som sedan de flesta aldrig blir av med igen.
Visa hela svaret

Hur många godisbitar är 50 gram?

1 dl smågodis, 60 gram (7-10 bitar) 1 liten chokladkaka, 40 gram.1 minipåse snacks, 50 gram.
Visa hela svaret