Hur Många Kalorier Per Dag Gravid?

Hur Många Kalorier Per Dag Gravid
Tre energinivåer – Rekommendationerna för gravida kvinnor är indelat i tre energinivåer:

Gravida – månad 1–3 9,4 MJ (2250 kcal) Gravida – månad 4–6 10,4 MJ (2475 kcal) Gravida – månad 7–9 11,2 MJ (2675 kcal)

För varje energinivå hittar du ett dokument med förslag på livsmedel inom varje livsmedelskategori med portionsstorlekar och antal portioner per vecka. Klicka på det dokument för den energinivå du är intresserad av och läs mer.
Visa hela svaret

Hur man håller vikten när man är gravid?

Kost och träning kan hjälpa gravida kvinnor med övervikt och fetma att begränsa sin viktökning under graviditeten. Det visar den hittills största amerikanska studien i sitt slag som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Obesity. Gravid kvinna skär grönsaker Många överviktiga och feta kvinnor går upp alltför mycket i vikt under sin graviditet vilket ytterligare försämrar deras redan förhöjda risk för allvarliga komplikationer för dem själva och deras barn.

Nya studier finanseriade av den amerikanska hälsomyndigheten (National Institutes of Health, NIH) visar att gravida kvinnor på ett betryggande sätt kan begränsa sin viktökning med hjälp av kostråd och träning. Sammanlagt utgör studierna den hittills största ansatsen i USA för att förhindra viktuppgång bland överviktiga och feta kvinnor.

Studierna omfattar flera olika socioekonomiska grupper vilket innebär att fynden kan tillämpas på en större befolkning. – Det här är en viktig studie eftersom den bekräftar att kvinnor kan ändra sitt beteende och därigenom kontrollera sin viktökning under graviditeten, säger Alan Peaceman, vid Northwestern University Feinberg School of Medicine.

 1. Paul Franks är professor vid Lunds universitet och har deltagit i en av studierna.
 2. Fetma är det största hotet i dag mot hälsa, välmående och ett långt liv.
 3. Fetma påverkar inte bara välmåendet hos gravida kvinnor utan även deras ofödda barn.
 4. Vår studie visar hur intensiva livstilsinterventioner för gravida kvinnor med övervikt eller fetma kan bidra till att förbättra deras kroppsvikt.

Det är sannolikt bra inte bara för mödrarna utan även för deras ofödda barn, säger Paul Franks. Studien visade att:

Överviktiga och feta kvinnor i studien minskade sin viktuppgång under graviditeten med i genomsnitt 1,8 kiloÖverviktiga och feta kvinnor kan på ett betryggande sätt begränsa sin viktökning under graviditetenDet kan vara försent att börja träna och ändra kosten under den andra trimestern (vecka 14-27) för att förbättra utfallet efter graviditeten.

Visa hela svaret

Kan man gå ner i vikt när man är gravid?

Därför ska du inte banta gravid Må bra Som gravid är det många saker att tänka på när det gäller hälsan. Få i sig rätt mängd vitaminer och mineraler, röra på sig – och – inte äta för mycket! Det låter ju som rena bantningskuren. Men det är det inte alls tänkt som! Av: Sofia Tronêt Fernberg Publicerad 28 juni 2017 När du är gravid behöver du mer näring men inte fler kalorier. Regelbundenhet och näringsrik kost är vad den gravida kroppen mår allra bäst av! Ibland kan de generella kostråden för gravida ge en viktminskning hos kraftigt överviktiga. Men i dessa fall är det inte skadligt eftersom det sker naturligt och till följd av en sundare livsstil.

 1. En studie som gjordes i England, vid The University of Nottingham, visar att barn till mammor som bantat under graviditeten löper större risk att bli överviktiga.
 2. Detta på grund av att barnens kroppar försökte kompensera för det fett som uteblivit under fosterstadiet.
 3. Dessutom finns det flera studier, bland annat från University of Miami School of medicine, som visar att aktiv viktminskning under graviditet kan utlösa lagrade organiska gifter i mammans fettvävnad.

Dessa kan överföras till barnet och orsaka missbildningar av olika slag.

Banta inte under graviditet eller amning utan följ de generella kostråden för gravida. För att hålla viktuppgången så normal som möjligt så undvik snacks, kakor, godis, glass, feta mejeriprodukter och söta drycker under graviditeten. Är du kraftigt överviktig och gravid så kan du tala med din barnmorska om att få särskild hjälp av en dietist.

När du ammar kan du däremot gå ner i vikt – Källor: Mama, Livsmedelsverket, Niomanader.se : Därför ska du inte banta gravid
Visa hela svaret

Vad händer om man äter för lite när man är gravid?

Prata med vårdpersonalen om ätstörningarna – Under graviditeten kan du tillsammans med barnmorskan och en läkare planera framåt. Ni kan göra upp en och vad du kan få för stöd efter förlossningen. I slutet av graviditeten kan du få kontakt med en sjuksköterska på bvc.

 • Undersökning och utredning Du som har ätstörningar kan få tätare besök hos barnmorskan.
 • Det kan hjälpa med extra stöd från barnmorskan eller annan vårdpersonal under graviditeten.
 • Det är också vanligt att du erbjuds extra,
 • Det är för att kontrollera att fostret växer som det ska.
 • Brukar ta blodprover för att mäta blodvärden.

Hen mäter också din vikt. Efter att barnet är fött kan du uppleva att kroppen förändrats. Det kan också vara en stor psykisk omställning att få barn. Barnet kan behöva mycket omsorg och uppmärksamhet. Du får mindre tid för sig själv och egna aktiviteter.

 • Det kan bli svårare att hinna och orka med att träna mycket om du är van vid det.
 • Då finns det risk för återfall i ätstörningssjukdomen.
 • För en del kan det kännas obehagligt eller svårt med den närhet och kroppskontakt som barnet behöver.
 • Då kan det vara,
 • Du kan få extra hjälp med amning på bb-avdelningen eller på en amningsmottagning.

Hur du mår påverkas av den näring du får i dig. Du kan bli trött och sakna energi om du inte får i dig bra och rätt mängd mat. Pågående ätstörningar kan också öka risken för en del komplikationer under graviditeten. Exempel på komplikationer kan vara: Dessa komplikationer kan medföra att det är något vanligare med hos personer som har en ätstörning.

You might be interested:  Hur Mycket Kalorier I En Kebabtallrik?

När du är gravid är det lättare att få i tänderna. Det blir ännu större av det sura maginnehållet om du kräks av ätstörningar. Andra komplikationer kan vara att du går upp för lite i vikt under graviditeten eller går ner för snabbt efter förlossningen. Då kan du få näringsbrist och svagare skelett. Det kan även ta längre tid att återhämta sig efter förlossningen.

Som närstående kan du känna dig maktlös och frustrerad. Kanske kan du följa med till besöken hos barnmorskan? Då kan ni tillsammans prata igenom eventuella problem och tillsammans göra upp en plan för hur de ska hanteras. Ett exempel kanske är att du tar ansvar för matinköp och matlagning.

Kristin Rohman, 1177.se, nationella redaktionen Katri Nieminen, gynekolog och förlossningsläkare, Kvinnokliniken, Norrköping Det är vanligt att må illa när man är gravid. Det är också vanligt att kräkas. Även om det är jobbigt att må illa och kräkas är det inte skadligt, vare sig för dig som är gravid eller för fostret.

Fostret får ändå den näring det behöver. När du är gravid behöver din kropp extra näring, vitaminer och mineraler. Du kan äta det mesta och det är bra att äta varierat. Mat som innehåller mycket näring är till exempel fullkornsprodukter, gröna bladgrönsaker, rotfrukter, bönor, fet fisk, ägg, mejeriprodukter, frukt, frön och nötter.

Du kan behöva tillskott av folsyra och järn. Det är bra att du tränar och rör på dig när du är gravid. Då mår du bättre. Det kan också förebygga och behandla vissa graviditetsbesvär. Dessutom är fysisk aktivitet ett bra sätt att förbereda kroppen inför förlossningen. Du kommer också lättare i form efter graviditeten.

: Ätstörningar under graviditeten
Visa hela svaret

Hur mycket extra kalorier tredje trimestern?

Under den tredje trimestern ökar behovet med ungefär 500 kcal per dag, vilket motsvaras av två små mellanmål, t. ex. en frukt och en smörgås med pålägg och en tallrik naturell yoghurt med bär och några matskedar mysli. Försök uppskatta hur hungrig eller mätt du är.
Visa hela svaret

Vad räknas som snabb viktuppgång gravid?

Vid ett BMI som är högre än 30 rekommenderas en viktuppgång på 5–9 kg under graviditeten. Vid BMI 25–29,9 rekommenderas en viktuppgång på 7–11,5 kg. Om du väntar tvillingar bör du gå upp något mer. Ät regelbundet – hitta din måltidsrytm När du äter regelbundet, vid tider som passar dig, har du hittat din måltidsrytm.
Visa hela svaret

När börjar det synas på magen att man är gravid?

Gravid vecka 14. I början av den andra trimestern börjar nu en liten kula på magen synas.
Visa hela svaret

Hur många måltider per dag gravid?

Tre energinivåer. Rekommendationerna för gravida kvinnor är indelat i tre energinivåer: Gravida – månad 1–3 9,4 MJ (2250 kcal) Gravida – månad 4–6 10,4 MJ (2475 kcal)
Visa hela svaret

Är det bra att äta jordgubbar när man är gravid?

Kommentarer –

Hej Amanda och tack för din fråga! Det är bra att äta jordgubbar och andra frukter och bär, särskilt när du är gravid. De innehåller mycket vitaminer, mineraler och fibrer. Risken för listeria i färska bär är i stort sett obefintlig. Bären hinner bli förstörda innan listeriabakterien börjar föröka sig. Maja Hej! Om man hittar en möglig jordgubbe i asken, ska man slänga alla då? Sara Hej! Det räcker att du slänger de bären som är mögliga, resten kan du äta. Vänliga hälsningar Maja Hej! Funkar det lika bra att köpa färska jordgubbar ute där de säljs i stånd/bodar eller bör jag köpa i butik? Tänker att värmen utomhus kan bidra till bakterier frodas? Är gravid och såldes extra försiktig. Mvh, Melinda. Melinda Hej, tack för din fråga! Det går bra vilket som. Som gravid kan du äta de jordgubbar som säljs i butik och de som säljs från stånd/bodar utomhus. Vänliga hälsningar Maja

Visa hela svaret

Måste man äta mer när man är gravid?

Bra mat när du är gravid När du är gravid behöver din kropp extra näring, vitaminer och mineraler. Du kan äta det mesta och det är bra att äta varierat. Mat som innehåller mycket näring är till exempel fullkornsprodukter, gröna bladgrönsaker, rotfrukter, bönor, fet fisk, ägg, mejeriprodukter, frukt, frön och nötter.

 1. Du kan behöva tillskott av folsyra och järn.
 2. Du behöver inte äta för två Det är lätt att tro att du behöver äta för två när du är gravid, men så är det inte.
 3. Hur mycket extra mat som behövs beror på vad du vägde innan du blev gravid och hur viktökningen under graviditeten ser ut.
 4. Barnmorskan på barnmorskemottagningen eller en dietist kan ge råd om hur mycket som är lagom för dig.

Tänk på att det inte bara är energi du behöver mer av utan framför allt näring. Har du funderingar kring din livsstil eller är orolig för att du går upp mycket i vikt eller inte går upp tillräckligt, kan du tala med din barnmorska. Det är bra att berätta om du tidigare haft en för att få stöd under graviditeten.

 • I början av din graviditet behöver du inte oroa dig för att du får i dig för lite näring.
 • Om besvären däremot håller i sig under längre tid bör du rådgöra med din barnmorska.
 • Riktlinjer för varje trimester Graviditeten kan delas in i tre delar, eller trimestrar.
 • För varje trimester ökar behovet av energi och näring.

Alla upplever graviditeten på olika sätt. Hur du mår kan ändras under graviditetens gång. En del är hungrigare i början, andra i slutet. Vissa mår så illa att de knappt får i sig något alls, medan någon annan bara är sugen på en enda sak under en period.

Första trimestern, alltså under de första 12 veckorna, behövs nästan inget extra alls. En frukt per dag täcker det ökade behovet.

Andra trimestern, mellan vecka 13 och 27, behövs lite mer, till exempel en frukt, en smörgås och ett glas mjölk eller osötad vitaminberikad havre- eller sojadryck extra varje dag.

Tredje och sista trimestern behövs ännu lite mer, motsvarande två mellanmål och en frukt extra varje dag. Ett bra mellanmål kan vara en smörgås med pålägg och ett glas mjölk, yoghurt eller vitaminberikad havre- eller sojadryck eller liknande. Det kan också vara en tallrik gröt eller müsli med bär eller frukt och mjölk eller berikad havre- eller sojadryck.

När du är gravid kanske du funderar lite extra över det du äter och undrar om maten innehåller allt som fostret behöver. Det kan vara bra att veta vad du behöver vara extra uppmärksam på.
Visa hela svaret

Kan man äta chips när man är gravid?

Gravida, och även ammande kan äta pommes frites, chips och andra friterade produkter. Det är inte något som skadar fostret eller spädbarnet som ammas. Alla ska försöka hålla nere intaget av akrylamid och det gör man bland annat genom att bara låta maten bli gyllenbrun, inte mörkbrun eller svart.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Mycket Kalorier I Vodka?

Kan man äta Kiwi när man är gravid?

Dessutom rekommenderar de gravida kvinnor att ta ett tillskott på 400 µg folsyra dagligen 2. En enda Zespri™ kiwi innehåller 31–38 μg/100 g folater, vilket gör den till ett användbart komplement till folsyretillskott 1, 3.
Visa hela svaret

Hur mycket går man upp i vikt sista trimestern?

Tredje trimestern: Välkomna ett nytt liv | MAM Baby

MAM: När börjar den tredje trimestern? Dr Tao: Den tredje trimestern pågår från fram till förlossningen. MAM: Hur förändras den blivande mammans kropp under den här delen av graviditeten?

Dr Tao: Glädjen inför ett nytt liv kan vara stor, men den sista tiden av graviditeten kan vara riktigt utmanande för blivande mammor. Som om det inte vore jobbigt nog att behöva vänta på att få träffa sin bebis, så kommer du att få se din kropp göra något otroligt.

Din växande gravidmage kan ge dig smärtor i ryggen, svårt att sova, halsbränna och behov av att kissa ofta. Vissa blivande mammor upplever även svullna fötter och vrister samt andfåddhet. MAM: Vad rekommenderar du för en hälsosam livsstil under den sista trimestern? Har du några förslag vad gäller kost och motion? Dr Tao: Här finns det en enkel regel man kan följa: var noga med vad du äter och promenera mer.

Gravida kvinnor kan äta mycket frukt och grönsaker samt fullkornsprodukter, mejeriprodukter med låg fetthalt och olika typer av proteiner, t.ex. nötter, kött och fisk. Den exakta mängden mat du behöver beror på ditt BMI innan du blev gravid, hur mycket du rör på dig och hur gammal du är.

Med det sagt är din kropp en utmärkt guide. Ät när du är hungrig och bli inte förvånad om det är oftare än vanligt. En tumregel är att en kvinna med normal vikt behöver 350–450 kalorier extra per dag under den sista trimestern. De flesta gravida kvinnor behöver mer än 2 500 kalorier per dag. Motion under graviditeten är bra på många sätt.

Det kan bidra till ett jämnare humör, bättre energinivåer och sömn. När man tränar under den sista trimestern ska man undvika att ligga utsträckt på rygg eller att motionera hårt i varmt eller fuktigt väder. MAM: Hur utvecklas bebisen under den tredje trimestern? Dr Tao: Bebisen blir allt större.

Den kan blinka med ögon som dessutom har ögonfransar nu. Rynkig hud börjar bli slät allt eftersom bebisen går upp i vikt. Under den här perioden utvecklar bebisen även naglar på fingrar och tår samt hår på huvudet. Dessutom tillkommer flera miljarder nya neuroner i hjärnan. Bebisen tillbringar sina sista veckor i magen med att lägga på sig vikt.

MAM: Hur kan man förbereda sig inför förlossningen under den här perioden? Vad bör den blivande mamman ta med sig till sjukhuset? Dr Tao: Blivande mammor kan skriva ett förlossningsbrev. Det är ett dokument där vårdpersonalen får veta hur du vill ha det under förlossningen, t.ex.

 • Med smärtlindring.
 • Tänk på att man inte kan kontrollera precis allt när det gäller värkar och förlossning.
 • Du måste vara flexibel om något skulle hända som gör att vårdpersonalen måste avvika från dina önskemål.
 • Trots det kan ett förlossningsbrev hjälpa vårdpersonalen att förstå dig bättre under förlossningsarbetet.

Det gör att de lättare kan fatta de beslut de behöver. MAM: Vilka är de första tecknen på värkar? När ska man åka till sjukhuset eller ringa barnmorskan? Dr Tao: Man känner att bebisen “sjunker ner” och man får fler förvärkar, s.k. Braxton Hicks-sammandragningar.
Visa hela svaret

Varför ska man inte bli för varm gravid?

Vi har och har haft en fin sommar i Sverige. Och varmt! Vissa dagar och nätter har varit väldigt varma och som gravid kan det vara svårt att få bra sömn av många anledningar. Är det varmt så kan det bli ännu svårare att få sin välbehövda återhämtning på natten.

 • Under en graviditet ökar blodvolymen i din kropp och därför ökar även din puls.
 • Hormonförändringen i kroppen gör också att blodkärlen i kroppen bli mer elastiska och allt detta ökar blodflödet i kroppen och ut till huden.
 • Det i sin tur gör att kroppstemperaturen höjs och många gravida personer känner sig extra varma.

Svettningar ökar för det är kroppens egen åtgärd för att kyla ner den. Som gravid har man också ibland svårare att andas, på grund av den växande magen. Ett lågt järnvärde kan också påverka din andning, det kan kännas som du får lättare “lufthunger” och måste ta stora djupa andetag.

Försök att hålla den varma luften ute ur hemmet. Håll persienner/rullgardiner neddragna. Det kan kännas lockande att ha öppna fönster för att få in friskare luft men är temperaturen ute högre än inne så kommer det värma upp ditt hem mer, till exempel mellan klockan 11 och 18. Använd hellre fläktar som gör att inomhusluften känns lite svalare. På morgonen eller sent på kvällen (när ute-tempen är lägre) kan du med fördel ha öppna fönster. Blöt ner handdukar, vrid ur och lägg på din kropp. Att lägga dem på både fötter och huvud kan hjälpa för att kyla ner hela kroppen. Även på din mage kan det kännas skönt. Undvik stor kroppsrörelse. Avvakta med storstädning och fysisk träning under de varmaste dagarna. Om du tränar i lokaler som är tempererade, stanna gärna där en stund efter eventuell träning tills din kropp återgått till sin normala kroppstemperatur. Drick mycket. Det kan kännas lockande att dricka väldigt kallt. Och ja, det kan vara skönt med några riktigt kalla klunkar. Men om du dricker stor mängd riktigt kall dryck, så kommer din kropp producera mer värme för att ta hand om all den kalla drycken. Så försök dricka rumstempererad dryck eller något lite kallare än så.

Visa hela svaret

Hur mycket går man ner i vikt direkt efter förlossningen?

Vikt och matvanor efter förlossning Innehållet gäller Västerbotten Det är vanligt att gå upp mycket i vikt under graviditeten. Här får du råd om goda matvanor och hur du kan äta för att minska din vikt och må bra efter din förlossning. Goda matvanor och fysisk aktivitet är bra för både dig och ditt barn.

 • Regelbundna nyttiga måltider och vatten när du är törstig tillsammans med fysisk aktivitet hjälper dig att gå ner i vikt efter graviditeten.
 • Du rekommenderas att gå ner till en inom ett år.
 • Har du gått upp mer än det som rekommenderas under en graviditet kan det vara svårt att gå ner till din ursprungsvikt efteråt.
You might be interested:  Vad Menas Med Lagrad Ost?

Planerar du att få fler barn är det särskilt viktigt att gå ner till en hälsosam vikt. Det minskar risken för komplikationer under en kommande graviditet och förlossning. Om du har övervikt eller fetma räcker inte fysisk aktivitet för att gå ned i vikt utan du behöver också minska ditt kaloriintag.
Visa hela svaret

Varför går vissa inte upp i vikt gravid?

Positiva effekter för barnet – – Den här studien visar att de rådande riktlinjerna kring ideal viktuppgång har fördelar som inte bara handlar om att förebygga komplikationer under graviditet, som graviditetsdiabetes eller förlossningskomplikationer som kejsarsnitt. Riktlinjerna har positiva effekter för barnet under flera decennier.

 • Intressant nog fann vi inga samband mellan för hög viktuppgång och risken för icke-affektiva diagnoser hos barnet, säger Renee Gardner, forskare vid institutionen för folkhälsovetenskap.
 • Även i välnärda och rika länder som Sverige kan vissa kvinnor ha svårt att gå upp i vikt under graviditeten.
 • Detta kan det finnas medicinska förklaringar till, men det skulle också kunna bero på social press som kräver att mammor ska ‘behålla sin kropp’ även när de är gravida.

Därmed finns fortsatt anledning att förespråka medicinska riktlinjer för viktuppgång under graviditet, säger Renee Gardner. Studien har finansierats av Stanley Medical Research Institute och Vetenskapsrådet.
Visa hela svaret

Är det farligt att sova på mage när man är gravid?

Sovställningar – Efter veckor in i graviditeten när magen har börjat växa så kan det vara problematiskt att finna en sovställning samt att veta vad som är “okej” för bebisens skull. Får man sova på mage? Fungerar det att ligga på rygg? Det kan ibland uppstå en rad av frågor och osäkerhet.

När det kommer att sova på magen så handlar det mest om att känna efter, vad fungerar för dig och din bebis? Att ligga rakt på magen när den har vuxit sig stor kan vara att undvikas då det kan bli ett stort tryck på magen och bebisen. Men att istället ligga på mage med ena benet upp, så att man inte hamnar direkt rakt på magen utan mer på sidan, så kan det fungera helt fint så länge du inte känner obehag eller känner att bebisen säger ifrån.

Många mammor brukar uttrycka det från egna erfarenheter att bebisen säger ifrån om den inte kan gilla hur den ligger. Att sova på rygg kan vara svårt för många gravida då det kan göra en yr. Detta på grund av att livmodern, som under graviditeten blivit tyngre, pressar på det stora blodkärlet som löper längs ryggraden och då resulterar i att blodtrycket sjunker.

 • Utöver att det gör mamman svimfärdig så påverkar det även syretillförseln till barnet.
 • Upplever man detta när man ligger på rygg så ska man därför undvika att ligga på rygg överhuvudtaget, inte bara när man sover.
 • Vad som rekommenderas av många är att sova på sida, detta för att många gravida finner det som en bra sovställning samt att magen får fritt utrymme.

Bullra gärna upp med kuddar runt om dig och under magen så kan denna sovställning förhoppningsvis hjälpa dig med att få lite sömn.
Visa hela svaret

När är det dags att köpa mammakläder?

Mammakläder – vad ska du tänka på? Många gravida kvinnor börjar överväga mammakläder runt vecka 10+0, eftersom det är då ett par vanliga jeans börjar strama åt. Detsamma gäller i mindre grad för något lösare byxor som man kan stå ut att ha på lite längre.
Visa hela svaret

Hur länge ska man jobba när man är gravid?

Medarbetaren har rätt till föräldraledighet innan barnet är fött – En medarbetare som är gravid har rätt att vara föräldraledig när det är 60 dagar kvar till den beräknade förlossningen. Blivande föräldrar har också rätt att vara föräldralediga för att besöka mödravården när det är 60 dagar kvar till den beräknade förlossningen till och med förlossningsdagen.
Visa hela svaret

Hur mycket mer förbränner man som gravid?

Tre energinivåer – Rekommendationerna för gravida kvinnor är indelat i tre energinivåer:

Gravida – månad 1–3 9,4 MJ (2250 kcal) Gravida – månad 4–6 10,4 MJ (2475 kcal) Gravida – månad 7–9 11,2 MJ (2675 kcal)

För varje energinivå hittar du ett dokument med förslag på livsmedel inom varje livsmedelskategori med portionsstorlekar och antal portioner per vecka. Klicka på det dokument för den energinivå du är intresserad av och läs mer.
Visa hela svaret

Hur ska man gå ner i vikt efter graviditet?

Vikt och matvanor efter förlossning Innehållet gäller Västerbotten Det är vanligt att gå upp mycket i vikt under graviditeten. Här får du råd om goda matvanor och hur du kan äta för att minska din vikt och må bra efter din förlossning. Goda matvanor och fysisk aktivitet är bra för både dig och ditt barn.

 • Regelbundna nyttiga måltider och vatten när du är törstig tillsammans med fysisk aktivitet hjälper dig att gå ner i vikt efter graviditeten.
 • Du rekommenderas att gå ner till en inom ett år.
 • Har du gått upp mer än det som rekommenderas under en graviditet kan det vara svårt att gå ner till din ursprungsvikt efteråt.

Planerar du att få fler barn är det särskilt viktigt att gå ner till en hälsosam vikt. Det minskar risken för komplikationer under en kommande graviditet och förlossning. Om du har övervikt eller fetma räcker inte fysisk aktivitet för att gå ned i vikt utan du behöver också minska ditt kaloriintag.
Visa hela svaret

Kan man träna magen när man är gravid?

Träning under graviditet Allt fler gravida väljer att fortsätta träna under graviditeten vilket är bra både för mamman och bebisen i magen. Men hur tränar man säkert i takt med att magen växer och kroppen förändras? Vid friska graviditeter finns det många fördelar med att träna regelbundet.
Visa hela svaret

Varför går vissa inte upp i vikt gravid?

Positiva effekter för barnet – – Den här studien visar att de rådande riktlinjerna kring ideal viktuppgång har fördelar som inte bara handlar om att förebygga komplikationer under graviditet, som graviditetsdiabetes eller förlossningskomplikationer som kejsarsnitt. Riktlinjerna har positiva effekter för barnet under flera decennier.

Intressant nog fann vi inga samband mellan för hög viktuppgång och risken för icke-affektiva diagnoser hos barnet, säger Renee Gardner, forskare vid institutionen för folkhälsovetenskap. Även i välnärda och rika länder som Sverige kan vissa kvinnor ha svårt att gå upp i vikt under graviditeten. – Detta kan det finnas medicinska förklaringar till, men det skulle också kunna bero på social press som kräver att mammor ska ‘behålla sin kropp’ även när de är gravida.

Därmed finns fortsatt anledning att förespråka medicinska riktlinjer för viktuppgång under graviditet, säger Renee Gardner. Studien har finansierats av Stanley Medical Research Institute och Vetenskapsrådet.
Visa hela svaret