Hur Mycket Kalorier Bränner Man På Skidåkning?

Hur Mycket Kalorier Bränner Man På Skidåkning
Skidåkning som träning Hur Mycket Kalorier Bränner Man På Skidåkning Hur Mycket Kalorier Bränner Man På Skidåkning Hur Mycket Kalorier Bränner Man På Skidåkning Hur Mycket Kalorier Bränner Man På Skidåkning Skidåkning som träning Många kopplar alpinskidåkning med en härlig upplevelse och visst är det så. Men skidåkning är så mycket mer än roliga dagar i backen med familj och vänner. Alpin skidåkning – en rolig och allsidig träningsform Som turistskidåkare har man förmodligen ingen en större tanke på att det faktiskt kräver en del ansträngning från kroppens alla funktioner att ta sig ned för en pist.

 • Faktum är att skidåkning är en allsidig träningsform som passar alla oavsett kön, ålder och erfarenhetsnivå.
 • Vi har pratat med Robert Nilsson, fystränare för svenska världscupdamerna i alpint, som säger att skidåkning hjälper till att bygga upp kroppens styrka, kondition, koordination, rörlighet och balans.

Man tränar alltså flera av kroppens funktioner och muskler samtidigt som man har en riktigt kul dag utomhus. Förutom det bränner man också en del kalorier vid skidåkning. Robert menar att förbrukning generellt hos en kvinna som väger 65 kg bränner ca 200 kcal på en halvtimmas skidåkning och generellt hos män som väger 85 kg bränner ca 250 kcal.

 • För en hel dags skidåkning blir det alltså ganska många kalorier.
 • Din Förbränning Med ett så kallat MET-värde (Metabolic Energy Turnover) som uttrycker hur mycket energi kroppen förbrukar vid en viss aktivitet, kan man själv enkelt räkna ut hur mycket kalorier man gjort av med under en dag.
 • Detta beroende på hur din skidåkning ser ut, din vikt och hur länge du åkt.

Exempel på MET-värden per aktivitet

1,0 Sova, ligga
1,5 Sitta
2,3 Lätt aktivitet stående, tvätta, laga mat
2,8 Långsam gång
3,5 Lätt fysiskt arbete, städa
4-4,5 Rask promenad, golf
5,0 Gympa utan hopp
5,5 Fysiskt arbete, bära saker, trädgårdsarbete
6,0 Styrketräning med vikter, simma, tennis, badminton, cykling
7,0 Gympa med hopp, löpning, fotboll, hockey
8,0 Muskelövningar med egna kroppsvikten, situps, armhävningar, gå i trappor
10,0 Hoppa rep, cykling tävlingstempo
You might be interested:  Hur Mycket Kalorier Förbränner Man När Man Tränar?

ul>

 • Exempel på MET värden för skidåkning
 • 5 – lätt skidåkning, nybörjare6 – medel skidåkning, medelgod åkare
 • 8 – hård skidåkining, tävlingsåkare
 • När du har avgjort vilken nivå din skidåkning ligger på så är det lätt att räkna fram vilken energiförbrukning som har gått åt och hur många kalorier du gjort av med. Ta din kroppsvikt och multiplicerar med MET-värdet, på så sätt får du fram kaloriförbrukning per timme.

  1. Exempel på uträkning Vikt: 70 kgMET-värde: 5,5 (lite mer än medelgod åkare)
  2. Åktid: 45 min (0,75)
  3. 70×5,5 = 385 kalorier per timme385x0,75 = 289 kalorier totalt

  : Skidåkning som träning
  Visa hela svaret

  Vilka muskler används vid skidåkning?

  3. Skidåkning är perfekt träning för att stärka dina muskler – Även om det är dina quadriceps du kommer känna av mest, så innebär skidåkning träning för hela kroppen : toning av magmuskler, rygg, rumpa, ljumskar, vader, vrister och träning av överkroppen i svängar och för bra balans.
  Visa hela svaret

  Är skidåkning bra för ryggen?

  Hård belastning i ländryggen ger risk för skador – En ryggrad som utsätts för upprepad framåtböjning och bakåtböjning utsätter diskarna för hård belastning (kompression- och skjuvkrafter) vilket är en risk för ländryggssmärta och skador (1). Och när stavkrafterna också är stora så ökas belastningen ytterligare.
  Visa hela svaret

  Är skidåkning en sport?

  För skidåkning utanför tävlingssammanhang, se skidåkning,

  You might be interested:  Vad Har Minst Kalorier På Mcdonalds?
  Skidsport

  Alpin skidåkare ( Mirjam Puchner ) under en tävling.
  Högsta förbund FIS (ett flertal grenar)
  Egenskaper
  Kontaktsport nej
  Könsmixad ja, separata tävlingar
  Utrustning skidor, övrigt varierar mellan gren
  Spelplats utomhus
  OS 1924 –

  Skidsport är tävlingsidrott och motionsverksamhet på snö med skidor och brädor, Den omfattar “nordiska tävlingsgrenar” ( längdåkning, backhoppning och nordisk kombination ), alpin skidåkning, freestyle och skidorientering, Dessutom har på senare år tillkommit snowboard, speedskiing, telemarksåkning och rullskidor,
  Visa hela svaret

  Hur lång tid tar 10000 m på skridskor?

  Herrar

  500 m 33,98 Salt Lake City i Förenta staterna
  3 000 m 3.37,28 Calgary i Kanada
  5 000 m 6.01,56 Salt Lake City i Förenta staterna
  10 000 m 12.30,74 Peking i Kina
  Sprintkombination 136,065 Calgary i Kanada

  Visa hela svaret

  Hur mycket längre blir män med skridskor på?

  Ett bra sätt att kolla hur mycket plats foten får inuti skridskon är att ta ur innersulan och placera foten på den. När du köper vanliga skor ska sulan vara cirka 15 mm längre än foten. När det kommer till skridskor ska sulan vara cirka 5-7 mm längre för att skridskon ska ha rätt storlek för foten.
  Visa hela svaret

  Vad är världsrekordet i skridskor?

  Nils van der Poel infriade allas förväntningar och vann guldet på 10000 m skridsko i Peking på världsrekordtid. Hans andra guld i spelen och Sveriges femte guldmedalj totalt. Det var Nils van der Poel mot klockan. Han fullföljde sitt lopp precis enligt den plan han hade lagt upp tillsammans med sina tränare, olympierna Johan Röjler och Joel Eriksson, Tränare Johan Röjler, Nils van der Poel och Joel Eriksson efter guldet i Peking 2022. Foto: TT När Van der Poel startade i näst sista par låg holländaren Patrick Roest i ledningen. Van der Poel gick upp i ledningen direkt, en ledning som bara ökade och ökade för varje varv.

  You might be interested:  Hur Många Kalorier Bränner 100 Situps?

  I mål stannade klockan på världsrekordtiden 12.30,74, dryga två sekunder snabbare än det tidigare världsrekordet som Nils satte i Heerenveen för ett år sedan och 13,85 sekunder snabbare än Roest som också blev loppets silverman. Italienaren Davide Ghiotto fick fin draghjälp av Nils och tog bronsmedaljen.

  – Det känns fantastiskt, det var precis det här jag ville göra. Och att få ta ett världsrekord på en olympiad, det är fantastiskt, säger Nils van der Poel efter loppet. Nils van der Poel vinner 10000 meter på världsrekordtid i Peking 2022. Foto: TT Det är första svenska medaljen på 10000 m sedan Tomas Gustafson också tog dubbla guld på 5000 och 10000 m i Calgary 1988. Det är tionde gången en skridskoåkare vinner både 5000 m och 10000 m på samma OS. Senast det skedde var i Salt Lake City 2002 av Jochem Uytdehaage från Nederländerna.
  Visa hela svaret