Vad Menas Med Lagrad Ost?

Vad Menas Med Lagrad Ost
Ost är en hel vetenskap. Ostar finns i alla varianter, från krämiga, mjuka och lena till hårda, aromatiska och offensiva. Att ost har en så vid och mångskiftande variation trots att den egentligen bara innehåller två ingredienser, mjölk och löpe, är minst sagt fascinerande.

  • Det finns en mängd olika osttyper, inom branschen talar man om hårda, halvhårda och mjuka osttyper.
  • I de hårda osttyperna som t ex Emmentaler och Gouda drivs vatten ur ostmassan vid ystningen och de färdiga ostarna blir torra och hårda.
  • I de mjuka ostsorterna som Brie eller Camembert finns mer vatten kvar i ostmassan efter ystningen.

Hålen som finns i ostarna, de så kallade piporna uppkommer när osten mognar och beror på att mjölksyrebakterierna utvecklar koldioxid när de bryter ner mjölksockret och då bildas bubblor i ostmassan. En del påstår att det är i hålen smaken sitter och det kanske ligger en del i det.

En del påstår att det är i hålen smaken sitter och det kanske ligger en del i det. Nästan all ost som tillverkas pastöriseras. Det betyder att mjölken värms upp till 72-75 grader. Då dör de skadliga mikroorganismer som kan finnas i mjölken. Men pastöriseringen medför att även de goda bakteriekulturer som finns i mjölken dör.

Därför tillsätter man nya goda mjölksyrebakterier efter att mjölken har hettats upp. Dessa liknar de man använder i filmjölk och varje bakteriekultur skräddarsys för att ge osten sin unika karaktär. För att få mjölken att stelna tillsätts löpe. Det tar bara cirka en halvtimme innan mjölkmassan har stelnat och bildat en ostmassa.

  • Ostmassan pressas sedan och ger osten sin slutliga skepnad.
  • Pressningen tar olika lång tid beroende på ost, från tre timmar upp till 12-15 timmar.
  • Efter ett par veckors torkning i ett färskostlager och ytterligare en knapp månad i ett varmlager vaxas eller paraffineras osten.
  • Skyddsinpackningen är det sista steget i tillverkningsprocessen innan ostarna lämnar mejeriet.

Vaxningen förbereder osten för mognadslagringen och förhindrar vattenavdunstning och angrepp av mögel och jäst. Smakämnena fortsätter utvecklas under hela mognadslagringen – färsk ost smakar nästan ingenting. Under en tid som varierar från en månad till ett år, eller beroende på vilken smak som eftersträvas lagras därför osten i noggrant tempererade ostlager, olika lager i olika steg med noggrant kontrollerade vändningsprocedurer.

Ju längre en ost lagras desto mer karaktär får den. En mild ost är lagrad mindre än fyra månader, en mellanlagrad ost är lagrad mellan 4-8 månader. Lagrad ost har lagrats i mellan 8-12 månader och blir därmed smakrik och lite mer offensiv i sin karaktär. Det finns flera olika typer av ostar. Hårdostarna är indelade i grynpipiga, rundpipiga och täta.

Den svenska Prästosten är ett exempel på en grynpipig ost, medan Herrgårdsosten är en rundpipig ost. Cheddar och Gouda är så kallade täta ostar, utan hål. Man tror att ost började tillverkas i Asien när man förvarade mjölk i kalvmagar. Enzym som fanns i kalvmagen gjorde att mjölken stelnade och blev till ost.
Visa hela svaret

Vad är lagrad hårdost?

05 oktober 2017 Hårdosten är som namnet skvallrar om en hård ost som är fast i konsistensen. Hårdostarna är ofta salta och feta och delas upp i grynpipiga (exempelvis västerbotten och parmesan) och rundpipiga (exempelvis gouda och Grevé®). Hårda ostar Hårdosten är pressad ost som man får genom att lägga ostmassan i en form för att det mesta av vasslen ska rinna bort innan osten lagras.

  • Osten badas sedan i saltlake för att få en hård skorpa inför lagringen och en del ostar vaxas.
  • Hur smakrika ostarna är beror främst på hur länge osten lagrats.
  • Lagrad hårdost En hårdost som lagrats länge blir smakrik, mindre krämig och mer grynig i konsistensen.
  • Hårdostar lagras normalt mellan två och 36 månader och i vissa fall ännu längre.

Glädjande nog för alla laktosintoleranta är hårdostarna fria från laktos. Hårdost – olika sorter: Chedda r Grevé Herrgård Manchego Parmigiano Reggiano Pecorino Sardo Präst Svecia
Visa hela svaret

Varför lagrar man ost?

Lagra ost själv #tema Ja, det kan man faktiskt. Ost är ett levande livsmedel som genomgår förändringar ju längre man väntar med att äta upp den. Lagring är därför något som de flesta osttillverkare använder för att ge smak och karaktär åt sin ost. När osten ligger på lagring så genomgår den processer som påverkar strukturen på djupet, smaken blir kraftigare och konsistensen förändras på olika sätt.

Denna process kan du återskapa i ditt eget hem med ost som redan säljs färdig. Egentligen behöver man inte så mycket mer än ett kylskåp, Har man en sval källare så kan man använda den också. Men det går absolut bra med kylskåp. Välj ut en neutral, vakuumförpackad eller vaxad ost, gärna en rejäl bit, #tema Låt osten ligga i sin förpackning i den minst kalla delen av kylen.

Osten ska vändas en gång i veckan så se till att ha en rutin för när du vänder den. Hur länge du låter den ligga är upp till dig. Så länge plast- eller vaxhöljet är helt tätt förslutet så ska det inte uppstå mögel- eller bakterietillväxt, Efter till exempel ett år så kan du öppna förpackning en och ta osten i bruk,
Visa hela svaret

Hur lagrar jag ost?

Var förvarar jag ost? – Ost ska vara i kylskåpet vars temperatur inte ska vara högre än 5 grader Celsius. De olika temperaturzonerna i kylskåpet ser till att alla livsmedel har optimala förhållanden. Den idealiska temperaturen för lagring av ost ligger i ett intervall från 5 grader Celsius till 10 grader Celsius.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Många Gram Är 3 Matskedar Smör?

Kan man lagrad ost?

Lagrad ost #tema Ibland hittar man en riktigt god ost, fylld med smaker som stannar kvar i munnen under lång tid. Liksom vin så kommer ost i mängder av olika lagringstider. Faktum är att vid tillverkning av lagrad ost kan sträcka sig från ett par veckor hela vägen till flera år.

Vilken lagringstid som passar bäst till varje lagrad ost beror helt på osten. Vissa ostar behöver lagras länge, medan vissa ostar betydligt kortare tid för att nå sin optimala smak. Testa gärna dig fram vilken lagringstid just du föredrar, vi på Wernerssons tillhandahåller både korttidslagrade och extralagrade ostar – det finns något för alla! #tema Milda ostar lagras vanligen i mindre än fyra månader.

Hit hör till exempelvis alla sorters färskostar. #tema Mellanlagrade ostar är lagrad ost som vanligtvis får ligga till sig i fyra till åtta månader. #tema Vällagrade ostar lagras ofta från åtta månader till tolv månader, men det finns även många ostar som lagras i flera år.

  • Tema Vill du själv lagra en hårdost en aning längre för att få fram ytterligare smaker är det helt görbart.
  • Välj till exempelvis en hushållsost som under lagringstiden utvecklar djupare och mer aromatiska smaker.
  • En lagrad hårdost förvaras helst mellan 5 till 10 grader, i kylskåp och gärna centrerat i mitten.

Vänd osten då och då för att säkerställa form och att smakerna sprider sig jämnt över hela osten. Testa dig fram vad du föredrar men desto längre (upp till flera månader!) den får ligga desto fylligare och nötigare ton får den lagrade osten.
Visa hela svaret

Är lagrad ost nyttigt?

1. Är ost onyttigt? – Nej, inte generellt sett. Ost innehåller sånt vi behöver exempelvis protein och kalcium. Men, för mycket ost är onyttigt på så sätt att det ger mycket energi (kalorier) vilket många bör undvika, men också en stor portion mättat fett.
Visa hela svaret

Är prästost lagrad?

Kraftfull svensk lagrad hårdost med viss nötighet, stark sälta och sötaktiga toner. Osten som lagrats i cirka 18 månader har grynpipig textur och knastrande kristaller.
Visa hela svaret

Vilka är lagrade ostar?

18 september 2019 Ost är en hel vetenskap. Från krämiga och lena ostar till hårda, aromatiska och starka ostar – det finns en ost för alla. Inte illa för något som i princip bara har två ingredienser – mjölk och löpe. Så var kommer all denna variation ifrån? Jo, bland annat från lagringsprocessen.

  • Det finns en mängd olika osttyper, inom branschen talar man om hårda, halvhårda och mjuka osttyper.
  • I de hårda osttyperna pressas drivs vätskan ut ur ostmassan vid ystningen och de färdiga ostarna blir torrare och hårdare.
  • I de mjuka ostsorterna finns mer vatten kvar i ostmassan efter ystningen.
  • Ostmassan pressas sedan och ger osten sin slutliga skepnad.

Mjukare dessertostar pressas inte i form oftast utan sjunker ihop av sin egen vikt i formen, alltså “självpressas”. Det görs ofta i lite varmare lokaler som gör att vätskan drivs ut mer effektivt. Pressningen tar olika lång tid beroende på ost, från tre timmar upp till 12-15 timmar för hårdostar.

Starka ostar badar i saltlake Sen låter man många ostar bada i saltlake i några timmar eller dygn. Vissa ostar, främst parmesan, ligger upp till 25 dagar i saltlaken för att driva ut vätska och förbereda osten på rejäl långlagring (minst 12 månader och ibland så länge som 3-4 år). Svenska hårdostar låter man torka i ett färskostlager och sedan lagras i ungefär en månad i ett varmlager, innan osten vaxas eller paraffineras.

Man pratar gärna om lagrade ostar när man egentligen menar vällagrade, eller långlagrade. Alla ostar, förutom färskostar, är lagrade, även dessertostar som brie. Dock lagras de sällan mer än fem veckor innan de packas. Vissa ostar förekommer endast som vällagrade, medan andra ostar finns såväl vällagrade, som milda och mellan.

Vissa ostar tvättas med vin Vad som är bästa lagringsförhållandet för ost varierar från sort till sort. Fasta, halvfasta och halvmjuka ostar lagras normalt i temperaturer omkring 8–13 grader. Ibland packas osten i vaxpapper och placeras i en löst packad påse, så att fuktigheten bevaras och luften kan cirkulera runt osten.

Ibland lagras osten “naken” och tvättas med vin, saltlösning, örter eller något annat. Vällagrade eller långlagrade ostar Vällagrade (ibland kallat långlagrade) ostar är alltså helt enkelt ostar som lagrats längre tid än normalt, för att uppnå en fylligare och starkare smak, för att förbättra hållbarheten, och ofta för att lyfta fram och förstärka nya karaktärsdrag hos osten.
Visa hela svaret

Hur länge håller lagrad ost?

Förvaring och hållbarhet gällande parmesanost Ost är ett livsmedel med lång hållbarhet. Så länge osten är hel, det vill säga i den form den ystats och lagrats, skyddas den från oxidering genom sitt tjocka skal. När osten delas exponeras fler ytor och osten får en kortare hållbarhet, genom att vakuumförpacka ostarna skyddas de mot syre.
Visa hela svaret

Är lagrad ost laktosfri?

Så här blir osten laktosfri –

Hårdost är naturligt laktosfri och det gäller alla sorter – både milda och lagrade. Vid tillverkning av hårdost tillsätts löpe och mjölken delas upp i två delar; ostkorn och vassle. Ostkornen pressas därefter samman till ost. Vasslen blir en restprodukt där huvuddelen av laktosen hamnar och kan bland annat användas till messmör. Under de första veckorna efter ystningen bryts den sista laktosen ner, så att mindre än 0,01 gram finns kvar i 100 gram färdig ost. Det sker tack vare mjölksyrabakterier. Alltså klassas all hårdost, mild såväl som lagrad, i sin slutgiltiga form som laktosfri.

Hur är det då med laktosfri mozzarella eller fetaost? Jo, dessa ostar finns också som laktosfria varianter, men inte som naturligt laktosfria eftersom båda är färskostar och därmed innehåller lite laktos. : Laktosfri ost – Vilka ostar är laktosfria?
Visa hela svaret

You might be interested:  Vad Väger 100 Gram Kokt Ris?

Är lagrad ost pastöriserad?

Pastöriserat eller opastöriserat? – Som gravid ska generellt sätt undvika opastöriserade ostar. Istället är det viktigt att se till att osten som ska avnjutas är pastöriserad, det vill säga är utsatt för en så pass hög värmebehandling att bakterier dör, följt av att osten snabbt kyls ner.

Pastörisering är den vanligaste behandling vid tillverkning av ost, och förlänger ostens hållbarhet. Vid tillverkning av opastöriserad ost hettas mjölken upp till lägre nivåer, vilket tar fram flera goda smaker och noter i osten. De rekommenderas inte till gravida då det finns en högre riskfaktor för listeriabakterier.

Vissa undantag finns, t ex halloumi, där ostmassan vid tillverkningen upphettas till så pass höga nivåer att risken försvinner. #tema Exempel på ostsorter som passar dig som gravid:

Hårdost – Hårda och hyvelbara ostar går fint att äta. Här kan listeria inte försöka sig då ostens vattenhalt och Ph-värdet är för lågt. Till hårdostar tillhör till exempelvis Präst®,, och, Mjukost – I ask eller på tub. Färskostar – Går även bra att äta som gravid. Till exempelvis cream cheese, ricotta och mascarpone. Även halloumi, mozzarella och feta går bra att äta som gravid. Dessa ostar är säkra då de antingen har tillverkats av pastöriserad mjölk, eller att ostmassan upphettats under tillverkningen så att listeriabakterierna inte kan överleva. Feta har dessutom för lågt Ph-värde för att listeria ska kunna överleva.

#tema Viktigt är det däremot att undvika att få i sig listeriabakterier som gravid. Hoppa över kittostar och ostar med mögel till exempelvis brie, gorgonzola, chèvre, och taleggio – dessa ska du inte äta som gravid. Mögel- och kittostar är mjuka och blöta ostar med ett neutralt Ph-värde.
Visa hela svaret

Vilken är den bästa Hushållsosten?

En av ostarna fick överlägset bäst betyg och omdöme: Jämtländsk hushållsost från Arla. Osten är den enda som får toppbetyget fem fyrar och det var den ost som majoriteten av panelmedlemmarna tyckte var den allra bästa.
Visa hela svaret

Kan man äta ost varje dag?

Ostätare har lägre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar jämfört med de som inte äter ost. Nu har forskare kommit fram till hur mycket ost du kan äta per dag – för hälsans skull. Ost har inget rykte om sig att vara hälsokost, men det är kanske inte heller så ohälsosamt som många av oss tror.

Forskare från Kina och Nederländerna har sammanställt resultat från 15 olika studier. Totalt omfattade materialet data från över 200 000 människor varav de flesta studierna pågick i minst tio år. Utifrån den tidigare forskningen kunde forskarna se att människor som åt ost dagligen hade 14 procent lägre risk att utveckla kranskärlssjukdomar.

Även risken att drabbas av stroke var 10 procent lägre jämfört med människor som sällan åt ost, skriver Times of India,
Visa hela svaret

Vilken ost ska man äta?

“Allt beror på vilken ost man väljer att äta” – Men det gäller att välja rätt – för långtifrån alla sorter har ett bra fördelat näringsinnehåll. Först och främst ska det vara hårdost: som Cheddar, Grevé, Herrgård eller Präst. För det andra gäller fetthalten 10-17 procent.

– Ost kan vara nyttigt, men det kan också vara en fälla till övervikt. Så vi har alltså ett livsmedel som kan gå åt båda håll. – Allt beror på vilken ost man väljer att äta, hur ofta och i vilka mängder, säger Jill Holmström, som driver bloggen Maxa din förbränning och projektet Våga ät. Den ost som är “tillåten” i en sund och viktfrämjande kost är alltså främst de magra varianterna av hårdost.

De innehåller en stor del protein, är rika på kalcium och har ett relativt lågt energiinnehåll.
Visa hela svaret

Är fetaost bra om man vill gå ner i vikt?

Är fetaost nyttigt? #tema Den grekiska fetaosten är omtyckt världen över tack vare sin syrliga smak och mjuka konsistens, F etaost tillverkas av en blandning mellan får-och getost och är en fantastiskt god komponent i maträtter, såser och sallader. Liknande andra ostar, innehåller fetaost höga halter av fett vilket innebär att frågan om fetaost är nyttigt eller onyttigt kan ställas.

I denna artikel går vi igenom de många hälsofördelar som finns i osten. Fetaosten är känd för sitt höga proteininnehåll tillsammans med flera essentiella aminosyror, vitaminer och mineraler. Näringsämnena kommer i en mycket lättsmält form vilket gör att kroppen enkelt kan plocka upp dem. Nedan följer ett par av de viktigaste näringsämnena i fetaost: – Protein – Vitamin A – Vitamin B3 – Vitamin B12 – Vitamin D – Kalcium – Fosfor Studier har på senare tid visat att fetaost kan vara bra för hjärtat.

Vad är ost?

Det sägs att ett dagligt intag av 50 gram fetaost kan minska risken för att drabbas av hjärt-och kärlsjukdomar med upp till 20%. Fetaost har ett högt fettinnehåll, men en lägre andel mättat fett än de flesta andra ostar. Detta gör fetaosten till ett mer kalorisnålt alternativ.

  1. Det är också tack vare fårostens höga innehåll av kalcium som fettförbränningen gynnas.
  2. Tema Fetaost innehåller en kombination av protein, fetter och mikronäringsämnen som alla är viktiga för att bibehålla en god hälsa och förhindra sjukdomar.
  3. Ett dagligt proteinintag kan förhindra nedbrytning av mager kroppsvävnad och skydda mot förlust av muskelfunktionalitet,

Något som utmärker fetaosten är innehållet av alla essentiella aminosyror och viktiga vitaminer som vi behöver för att hålla oss friska, däribland D-vitamin. Trots att vitaminen är väsentlig för att vi ska ha ett högt välmående är det många som brister i intaget till följd av att vi inte får tillräckligt med exponering i solen.

Då är mejeriprodukter som fetaost en bra källa för att garantera det dagliga intaget. Tack vare det höga innehållet av bra fetter, proteiner och vitaminer är fetaosten ett fantastiskt livsmedel att inkludera i kosten. Genom ett dagligt intag av fetaost får du i dig viktiga näringsämnen som bidrar till en god hälsa och ett stärkt välmående.

Den smakrika osten gör sig god i många maträtter och kan dessutom enkelt komplettera en härlig sallad vid middagen. Njut av goda måltider med fetaost, som du kan äta med gott samvete!
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Många Kalorier I Lax?

Är fetaost lagrad?

Stort utbud och variation Vad Menas Med Lagrad Ost Intresset för fetaost har aldrig varit så här stort. Konsumenter har förstått att Feta går att använda i all möjlig matlagning. Våra nyheter blir snabbt populära tillägg på matbordet, och i takt med att fler svenskar upptäcker den nyttiga medelhavsmaten kommer det ständigt behövas fler sorter och variationer. Här är några noga utvalda produkter från Fontana: Det här är vår mest uppskattade fetaost, och den som funnits längst på svenska marknaden. Har vunnit priser och utmärkelser för sin goda smak, bland annat Superior Taste Awards och World Cheese Awards. På ön Lesvos äter man gärna en stor bit fetaost till middag. Det har man gjort sedan urminnes tider. Osten skiljer sig från den på fastlandet, med mer syrlighet och mindre sälta. Gott till milda sallader och i varma maträtter. Mjölken i vår fårmjölks-Feta kommer från frigående djur i norra Grekland. Avsaknaden av getmjölk ger osten en distinkt karaktär, rik på smak och syrlighet. Ett gott komplement till Fontana Feta Original. Fontanas Ekologiska Fetaost stoltserar med att vara vår mest prisbelönta ost någonsin. Den produceras i norra Grekland, vid naturreservatet i Grevena. Mjölken kommer från frigående djur. Fontanas ekfatslagrade Fetaost lagras i minst fyra månader i rökiga ekfat. Resultatet blir en feta med djup, kraftig smak som älskas av både finsmakare och matglada amatörer. Bredden i Fontanas fetaostsortiment är svårslagen. Förutom våra egna sorter marknadsför vi även Greco Taverna Feta och Feta Mevgal som tillför stor variation i matlagningen. : Stort utbud och variation
Visa hela svaret

Är Mozzarella lagrad?

Det beror både på att det i tillverkningsprocessen ingår ett steg där ostmassan hettas upp till 85 grader och att hygienen i tillverkningen är mycket strikt. Mozzarella är även en färskost med förhållandevis kort hållbarhet, vilket gör att listeria inte hinner föröka sig innan osten är oätbar av andra anledningar.
Visa hela svaret

Är cheddarost lagrad?

Krämig cheddarost med mogen och intensiv smak. Att den är krämigare än en klassisk lagrad cheddar beror på att den inte lagras med bomullsväv som drar ut vätskan ur osten. Smaken är rik med en härlig balans av syra och sötma.
Visa hela svaret

Vilka är lagrade ostar?

18 september 2019 Ost är en hel vetenskap. Från krämiga och lena ostar till hårda, aromatiska och starka ostar – det finns en ost för alla. Inte illa för något som i princip bara har två ingredienser – mjölk och löpe. Så var kommer all denna variation ifrån? Jo, bland annat från lagringsprocessen.

Det finns en mängd olika osttyper, inom branschen talar man om hårda, halvhårda och mjuka osttyper. I de hårda osttyperna pressas drivs vätskan ut ur ostmassan vid ystningen och de färdiga ostarna blir torrare och hårdare. I de mjuka ostsorterna finns mer vatten kvar i ostmassan efter ystningen. Ostmassan pressas sedan och ger osten sin slutliga skepnad.

Mjukare dessertostar pressas inte i form oftast utan sjunker ihop av sin egen vikt i formen, alltså “självpressas”. Det görs ofta i lite varmare lokaler som gör att vätskan drivs ut mer effektivt. Pressningen tar olika lång tid beroende på ost, från tre timmar upp till 12-15 timmar för hårdostar.

  1. Starka ostar badar i saltlake Sen låter man många ostar bada i saltlake i några timmar eller dygn.
  2. Vissa ostar, främst parmesan, ligger upp till 25 dagar i saltlaken för att driva ut vätska och förbereda osten på rejäl långlagring (minst 12 månader och ibland så länge som 3-4 år).
  3. Svenska hårdostar låter man torka i ett färskostlager och sedan lagras i ungefär en månad i ett varmlager, innan osten vaxas eller paraffineras.

Man pratar gärna om lagrade ostar när man egentligen menar vällagrade, eller långlagrade. Alla ostar, förutom färskostar, är lagrade, även dessertostar som brie. Dock lagras de sällan mer än fem veckor innan de packas. Vissa ostar förekommer endast som vällagrade, medan andra ostar finns såväl vällagrade, som milda och mellan.

Vissa ostar tvättas med vin Vad som är bästa lagringsförhållandet för ost varierar från sort till sort. Fasta, halvfasta och halvmjuka ostar lagras normalt i temperaturer omkring 8–13 grader. Ibland packas osten i vaxpapper och placeras i en löst packad påse, så att fuktigheten bevaras och luften kan cirkulera runt osten.

Ibland lagras osten “naken” och tvättas med vin, saltlösning, örter eller något annat. Vällagrade eller långlagrade ostar Vällagrade (ibland kallat långlagrade) ostar är alltså helt enkelt ostar som lagrats längre tid än normalt, för att uppnå en fylligare och starkare smak, för att förbättra hållbarheten, och ofta för att lyfta fram och förstärka nya karaktärsdrag hos osten.
Visa hela svaret

Finns mozzarella som hårdost?

Mozzarella 18% 1kg – Hårdost | Martin & Servera.
Visa hela svaret

Är gräddost en hårdost?

Gräddost – krämig och mild Ostfakta Vad Menas Med Lagrad Ost 18 oktober 2017 Gräddost är en svensk halvhård ost med hög fetthalt vilket ger den dess karakteristiskt lena och gräddiga konsistens och smörigt milda smak. Gräddosten utvecklades på det svenska mejeriet Boxholm år 1952 av Knut Hedqvist. Ostens lätt syrliga smak med tydliga inslag av grädde har gjort den populär såväl i matlagning som på ostbrickan och på frukostbordet.

  • Svensk gräddost – en lyxvara Gräddost görs på pastöriserad, fet komjölk med tillsats av grädde.
  • Osttypen har framställts vid många mejerier i Sverige och ansågs i äldre tider som närmast en lyxvara.
  • Gräddost i mat Tack vare sina utmärkta smältegenskaper är den perfekt för matlagning i ugn, som till exempel på pizzan eller på varma mackor.

: Gräddost – krämig och mild
Visa hela svaret