Fördela eneriintaget – För att få ut så mycket som möjligt av din kost är det viktigt att du fördelar energiintaget jämnt över hela dagen. Den optimala fördelningen ser ut så här:
- Frukost: 25 procent av dagens kalorier.
- Lunch och middag: 2 gånger 30 procent av dagens kalorier.
- Mellanmål: 3 gånger 5 procent av det dagliga kaloriintaget.
Du kan själv sätta ihop din kost genom att räkna ut hur många kalorier du ska äta vid varje måltid. Tänk på att du bara går ner i vikt om du bygger upp ett energiunderskott under dagens lopp. Det bästa resultatet uppnår du genom att låta hälften av energiunderskottet komma av ett reducerat kaloriintag och hälften från en ökad förbränning via extra motion.
- Räkna ut ditt dagliga energibehov med hjälp av WHOs formel.
- Räkna ut kaloribehovet för varje måltid och skriv upp det i schemat.
Exempel: En 35-årig kvinna som väger 72 kg och vill bli av med 5 kg under 10 veckor får maximalt inta 1 353 kcal om dagen, för att:
- 10,80 x 72 kg + 1 104 = 1 882 kcal.
- 1 882 kcal minus ett dagligt energiunderskott på 529 kcal = 1 353 kcal.
I det här fallet får frukosten (25 procent) stå för 338 kcal, lunchen (30 procent) för 406 kcal, middagen (30 procent) för 406 kcal och mellanmålen (3 x 5 procent) för 68 kcal var. Genom att motionera lite mer än du brukar kan du öka den tillåtna kalorimängden.
Visa hela svaret
Contents
- 1 Varför är det så viktigt att måltiderna fördelas jämnt över hela dagen?
- 2 Efter vilken tid på kvällen ska man inte äta?
- 3 Vad är så kallade tomma kalorier?
- 4 När är bästa tiden att äta frukost?
- 5 Vad händer om man inte äter middag?
- 6 Hur många måltider om dagen bör man äta?
- 7 Varför är det bra att äta 5 gånger om dagen?
- 8 Måste man äta lagad mat varje dag?
Hur bör man fördela måltiderna över dagen?
Måltidsordning – Det är viktigt att måltiderna sprids ut över det vakna dygnet, så att kroppen ges möjlighet att tillgodogöra sig den energi den behöver. Mellanmål behövs för att bibehålla ork, hälsa, aptit, jämnt blodsocker samt förebygga sjukdom och viktförlust.
Visa hela svaret
Hur många kalorier bör varje måltid innehålla?
En lagom lunch- eller middagsmåltid bör ge 400-700 kcal och cirka 20 gram fett. Många restauranger och snabbmatställen serverar ofta feta och kaloririka måltider och det är ofta en för stor portion kolhydrater som pasta, potatis, ris och bröd på tallriken.
Visa hela svaret
Varför är det så viktigt att måltiderna fördelas jämnt över hela dagen?
Fördela måltiderna under dagen Mat och måltider är en del av livet. När det gäller matvanorna är bra helhet viktigare än hur enstaka måltider eller situationer ser ut. För att underlätta vardagen och må bra brukar det fungera bra att ha någorlunda regelbundna huvudmåltider spridda över dagen och mellanmål däremellan.
- Tillförseln av energi, vätska och näring fördelas med fördel jämt över dagen.
- Då har vi stora möjligheter att känna oss glad och pigga, kunna presetera bra fysiskt och psykiskt samt undviker vrålhunger.
- Om vi inte blir överhungriga är det lättare att äta lagom stora portioner och risken för småätande minskar, vilket i sin tur är bra för tänderna.
Låt både tänderna och magen vila mellan måltiderna.
- För de flesta, både barn och vuxna, är en lämplig måltidsordning tre huvudmål och noll-tre mellanmål.
- Förslag till fördelning av energiintaget vid tre huvudmål: • morgonmål (frukost) 20-25 % av energin • lunch (mitt på dagen mål) 25-35 % av energin • kvällsmål (middag) 25-35 % av energin
- De flesta behöver mellanmål
- Bli hungrig i tid
De allra flesta människorna mår bra av att fylla på med något litet mellanmål under dagen, andra fungerar utmärkt utan mellanmål. Mellanmål är inte något heligt. Vi är helt enkelt olika, har olika stort energibehov och har vant oss vid att äta på olika sätt.
Men de flesta äter ett till tre mellanmål per dag. Särskilt barn och personern med låg aptit. Med regelbundna mattider ställer kroppen in sig på att maten kommer med jämna mellanrum. Matsmältningssystemet hinner “förbereda” sig på att ta emot mat och vi blir hungrig vid ungefär samma tidpunkt varje dag.
Måltiden en trevlig stund En måltid är i allmänhet så mycket mer än ett “näringsintag”. Vi alla påverkas – medvetet eller omedvetet – av miljön omkring oss. God mat och god måltidsmiljö hör samman. Försök att se till att maten och måltiderna är förknippade med något rofyllt, positivt och trevligt.
Barns måltidordning Ju yngre ett barn är desto oftare behöver det äta. Barn under två år behöver äta med cirka 2,5 timmars mellanrum. När barnet är större kan det gå 3-3,5 timmar mellan målen. Genom flera och mindre måltider får barnet möjlighet att få i sig tillräckligt mycket mat. Dess emellan ska mage och tänder få vila.
Barn och ungdomar som är mycket fysiskt aktiva och dessutom växer mycket kan behöva ganska rejäla både huvudmål och mellanmål, medan en person som är mycket stillasittande behöver färre eller mindre mellanmål. Den som tränar Den som tränar ofta och hårt kan behöva anpassa sina måltider mycket efter tränings- och tävlingstider.
Då behöver mattiderna och dess innehåll ofta justeras. Ibland kanske det passar bra med en tidig middag, andra dagar kanske det passar med ett stadigt eftermiddagsmål och middag sent på kvällen. Den som tränar flera gånger dagligen kan behöva mellanmål både strax före och strax efter träningen. Om någon är sjuk och tappar aptiten Om någon är tillfälligt sjuk i till exempel influensa eller feber är det vanligt att aptien försämras.
Se först och främst till att personen dricker. Så länge det handlar om en kortare sjukdomsperiod behöver personen inte äta så mycket. Vanligtvis kommer aptiten tillbaka när infektionen har lagt sig. Om någon tappar aptiten, på grund av långvarit sjukdom eller hög ålder, är det extra viktigt att sprida matintaget vid många, mindre måltider och näringsrika mellanmål.
Visa hela svaret
Hur länge ska man vänta mellan varje måltid?
Variera barnmaten – En del barn tycker väldigt mycket om en viss typ av mat och vill kanske bara äta köttbullar, potatis eller en sorts grönsak. Det är helt i sin ordning och det går över. Så länge du också ammar eller ger ditt barn gröt eller välling får barnet i sig den näring som behövs ändå.
- Men fortsätt ändå att erbjuda barnet andra tillbehör också.
- Om du bestämmer dig för att ditt barn ska äta vegetarisk kost är det viktigt att veta att man inte kan plocka bort kött eller fisk ur kosten utan att ersätta det med andra näringsrika vegetabiliska livsmedel.
- Både stora och små behöver äta rätt och regelbundet för att hålla orken uppe.
Där fyller mellanmålet en viktig funktion. Små barn behöver äta lite men ofta.5-6 planerade måltider och 2-3 timmar mellan måltiderna brukar vara lagom. Då kan du säkra en jämn blodsockernivå och slipper kanske hungriga och trötta barn mellan måltiderna. är ett bra mellanmål liksom en liten smörgås tillsammans med en bit frukt och dryck.
Visa hela svaret
Kan man äta en gång per dag?
Hur långt tid tar det innan man blir allvarligt sjuk om man bara äter 1gång om dagen (och lite)?? Hej, tack för ditt brev. Kroppen behöver energi, näringsämnen, vitaminer etc. för att man ska orka, organen i kroppen ska fungera, man ska ha motståndskraft mot sjukdomar m.m.
- Det är livsviktigt.
- Det är som en bil som inte kan gå utan bensin.
- På sikt kan inte kroppen fungera utan mat.
- Att säga hur lång tid det tar innan man blir allvarligt sjuk är omöjligt, det kan gå väldigt snabbt och det kan ta lite längre tid.
- Det beror bla.på i vilket skick kroppen och hälsan var i tidigare, vilket lager av sparad energi som kroppen har.
Det kan gå väldigt snabbt att få en påverkan på t.ex. hjärtat. Och det är ju väldigt allvarligt! Att hamna i en ätstörning kan vara en framtid med långt lidande. Det är svårt att ta sig ur ett stört ätbeteende då man har hamnat i den onda cirkeln. Varför äter du bara en gång om dagen, och varför äter du lite? Vill du gå ned i vikt så är det inte alls ett bra sätt.
- Roppen ställer in sig på svält och förbränningen ställs på sparlåga.
- Man behöver frukost, lunch och middag, dessutom ca 2 mellanmål.
- Vänd dig till din skolsköterska, hon har mycket kunskap om kropp och hälsa.
- Vad din kropp behöver för att du ska må bra.
- Hon kan dessutom hjälpa dig om du verkligen behöver förändra hur och vad du äter, inte hoppa över maten.
Äter man bara en gång om dagen mår man inte bra, blir trött, svårt att koncentrera sig, sårbar för sjukdomar både fysiska och psykiska. Elevhälsovården kan hjälpa dig se över din situation och ditt mående. Ev hjälpa dig med remiss till ätstörningsenheten om du behöver det.
Visa hela svaret
Hur får man i sig 2000 kalorier?
Frukostförslag – Välj ett av följande (250-300 kcal):
- Fil- eller yoghurt : 2 dl lättfil/lättyoghurt/lättmjölk/ växtbaserad produkt (gärna berikad) med 1 dl müsli och 1 dl bär eller ½ frukt.
- Havregrynsgröt: 1 dl havregryn, 2 dl lättmjölk eller växtbaserad dryck och 1 dl bär eller ½ frukt.
- Ägg och knäckebröd: 2 skivor knäckebröd med ett tunt lager nyckelhålsmärkt bordsmargarin, 2 skivor mager ost (eller annat magert pålägg) och skivade grönsaker samt 1 kokt ägg.
- Latte med smörgås: 1 kaffelatte på 2 dl lättmjölk eller växtbaserad dryck, 1 skiva grovt rågbröd med 1 tunt lager nyckelhålsmärkt bordsmargarin, 2 msk keso och skivade grönsaker samt 1 frukt.
Efter vilken tid på kvällen ska man inte äta?
7. När är en bra tid att sluta äta för dagen och varför? – – Det spelar inte så stor roll om middagen intas kl 18 eller 20 men det är en god idé att låta det gå minst någon timme mellan middag och läggdags för att somna lättare när inte magen arbetar som mest.
Visa hela svaret
Måste man äta 3 gånger om dagen?
Må bättre, ät regelbundet Tack, din epostadress är nu registrerad. Kroppen mår bra av att fördela maten på tre huvudmåltider och ett till tre mellanmål per dag. Människans biologiska rytm talar för att maten vi äter bör vara jämnt fördelad över dagen. En bra måltidsordning har en gynnsam effekt på blodfetter, blodsocker, upptaget av näringsämnen och vikten.
Visa hela svaret
Vad är så kallade tomma kalorier?
Tomma kalorier – Wikipedia Tomma kalorier är ett begrepp som syftar på ett högt intag av fett och/eller socker men väldigt lite vitaminer och mineraler. Anledningen till att begreppet kallas just “tomma” är att kalorierna inte innehåller någonting, det vill säga att livsmedlen inte innehåller något av värde för kroppen bortsett från just kalorier.
Visa hela svaret
När är bästa tiden att äta frukost?
Viktdoktorn: Därför ska du inte äta frukost direkt när du vaknar Professor Kerstin Brismar på Karolinska institutet var en av experterna i TV-programmet Bästa dieten, Detta enkla och effektiva viktråd ger hon sina patienter. Ät inte frukost för tidigt, tipsar viktexperten. FOTO: Mostphotos Vissa verkar kunna äta vad som helst och ändå behålla vikten. Andra för en ständig kamp mot varje extrakilo. Våra kroppars olika förmågor att omsätta och lagra fett är en av förklaringarna.
Antalet fettceller är en annan. Men det finns en hel del man kan påverka själv när det handlar om att hålla vikten. Kerstin Brismar är professor i diabetesforskning på Karolinska institutet och det vikttips hon ger sina patienter är enkelt. Den handlar om att försöka begränsa sitt födointag under en begränsad tid på dygnet.
Här är hennes två enkla tumregler.
Vänta minst en timme med att äta frukost efter att du har vaknat. Gärna till klockan nio eller tio om du har möjlighet. Först då är hormonerna beredda på förbränning. Äter du för tidigt är hormonerna fortfarande inställda på vila och att lagra energi.Låt kroppen vila från att äta i tre timmar innan du gå och lägger dig på kvällen. Då hinner kroppen förbränna innan det är dags för viloläge och lagring av energi.
Källor: SVT, Kropp och själ i P1 Läs också: Missa inte Lands nyhetsbrev
Visa hela svaret
Vad händer om man inte äter middag?
Du kan bli väldigt sjuk av ätstörningar – Kroppen och hjärnan behöver som innehåller många olika näringsämnen för att funka. Du kan bli väldigt sjuk om du äter för lite, gör dig av med maten du har ätit eller bara äter onyttig mat. Till exempel kan du får problem med huden, hjärtat, njurarna, musklerna, tarmarna, skelettet, tänderna och hjärnan.
Visa hela svaret
När börjar kroppen bränna fett vid fasta?
Hur påverkar periodisk fasta din kaloriförbrukning? – Här cirkulerar många påståenden tagna mer eller mindre ut luften. Äter du inte var tredje timme sjunker din kaloriförbrukning. Din fettförbränning stannar och din kropp “suger åt sig” allt du ger den.
- Det mesta är missförstånd eller rent nonsens.
- Fettförbränningen har vi redan gått igenom.
- Den ökar när du inte äter, inte tvärtom.
- Och kroppen suger alltid åt sig allt du ger den.
- Har du stora mängder energigivande protein, socker eller fett i avföring och urin behöver du en läkare.
- Men hur är det med kaloriförbrukningen när du fastar? Forskningen pekar faktiskt åt lite olika håll.
En del visar att den ökar när du fastar mellan 24–60 timmar. Andra ser istället att den den förblir oförändrad. Några ser till och med att den sjunker en smula. Majoriteten av studierna som undersöker effekterna av en fasta på upp till 48 timmar, alltså en tidsperiod motsvarande de allra flesta periodisk fasta-upplägg, ser att kroppens kaloriförbrukning ökar med i snitt 5,5 % under det första dygnet du inte äter något.
Den största delen av den ökningen sker mellan timme 18 och 24. Du kan alltså inte räkna med några speciella ökningar av kaloriförbrukningen om du ägnar dig åt populära upplägg som 16:8. Du måste fasta lite längre för att det ska hända något ordentligt. Å andra sidan kan du lugnt bortse från påståenden att du saboterar din ämnesomsättning och förbränning om du inte stoppar något i munnen med några timmars mellanrum.
Det stämmer helt enkelt inte. Anledningen till att din kaloriförbrukning ökar under de sista timmarna av första dygnet utan mat beror sannolikt på att ditt sympatiska nervsystem är mer aktivt och på större mängd katekolaminer i omlopp. Katekolaminer är hormoner som adrenalin och dess förstadium noradrenalin.
- De svarar på signaler från stress, exempelvis svält.
- Periodisk fasta är ju svält, även om du skapat svälten frivilligt och får positiva effekter av den.
- Roppen vet inte varför den inte får mat.
- När dina nivåer av katekolaminer stiger frisätter du mer fria fettsyror.
- Exakt vilka katekolaminer som gör vad i sammanhanget är oklart.
Här pekar studierna verkligen åt olika håll. En studie såg inga förändringar i frisättningen av adrenalin under en 48 timmar lång fasta, men väl av noradrenalin. Där drog forskarna slutsatsen att den högre kaloriförbrukningen under en fasta drivs av noradrenalin.
- I en annan studie observerade man istället ökade nivåer av adrenalin efter en 36 timmar lång fasta, medan nivåerna av noradrenalin förblev oförändrade.
- Man vet alltså inte de exakta mekanismerna bakom den förhöjda kaloriförbrukningen fasta åstadkommer.
- Att katekolaminer är inblandade är dock högst troligt.
Man ser skillnader hos vältränade jämfört med otränade och hos överviktiga kontra normalviktiga, så det är möjligt att både din träningsstatus och din kroppssammansättning påverkar saken. Överviktiga svarar till exempel sämre på fasta när det gäller att bryta ned lipider och frisätta fria fettsyror.
Visa hela svaret
Hur mycket går man ner i vikt om man inte äter på tre dagar?
Resultatet av min 3-dagars fasta – Det viktigaste för mig när jag hade kört den första dagen var faktiskt att se om jag kunde vara utan mat i tre dagar – och klara det. Sen var det intressant att det gick så smidigt utan huvudvärk, energitapp eller dåligt humör som många andra vittnar om.
Visa hela svaret
Varför är det inte bra att äta ägg?
Innehåller ägg kolestrol? – Ja. Ägg innehåller kolesterol, ett fettämne som är både nödvändigt och farligt för kroppen. Nödvändigt bland annat för att det behövs till kroppens celler och för hormonproduktionen. Farligt på så vis att kolesterol, om det finns i överskott, kan stanna kvar i blodkärlen och orsaka hjärt-kärlsjukdomar.
- Det är viktigare att äta en bra och varierad kost än att begränsa kolesterolintaget.
- Ett tips är att äta mycket fet fisk, exempelvis lax och sill.
- Fisken innehåller nämligen långkedjade fettsyror som hjälper kroppen att reglera kolesterolhalterna i kroppen, säger ICAs dietist Paula Frösell.
- Låt oss presentera Paula Frösell, en expert på matens betydelse för hälsan.
Hon är legitiemrad dietist, vilket innebär att hon har en akademisk examen och att hennes yrkesutövande är godkänt av Socialstyrelsen. Henne kan du exemeplvis möta här på ica.se, i ICAs sociala kanaler eller i Buffé. Med lite tur kan du också stöta på henne i din lokala ICA-butik där hon guidar till nyttigare val i vardagen.
Namn: Paula Frösell Gör: Är legitiemrad dietist och arbetar som dietist på ICA Last: Kiwi och chokladdesserter Favoriträtt: Är svag för asiatiska smaker som ingefära, lime och koriander Lägger aldrig på tallriken: Blodpudding Motto: Balans – äter du övervägande hälsosamt så finns utrymme för guldkant lite då och då Hälsosam jul! Massor av goda och nyttiga recept på julgröt att välja mellan.
Här är våra favoriter! Hälsa Frukost är den måltid som brukar innehålla mest tillsatt socker, Pannkaksfavoriter Våra bästa recept på nyttiga pannkakor God start på dagen! Frukosten är värd din tid och kärlek. Här är nio härliga och nyttiga frukostrecept 4 söta tips Ägg är inte bara urgott − det går också att laga på så många olika sätt! Primördags! Nu är det sparrissäsong så kavla upp ärmarna och sätt igång att laga dessa läckra recept Hamburgare! Här är nyttigare recept på en av världens populäraste rätter – burgaren.
Visa hela svaret
Hur mycket mat är 3500 kalorier?
4500 kcal/dag – Passar en tung, aktiv person som vill gå upp i muskelmassa eller en medeltung person med mycket hög energiförbrukning, till exempel en elitidrottare eller någon med hårt kroppsarbete. Frukost: 135 g havregryn 90 g blåbär/hallon eller lågkalorisylt 4,5 dl lättmjölk 2 kokt ägg (medium size) 5 g Omega-3 3 kapslar Vitamineral Complex Mellanmål: 450g lättkvarg/mini keso 90 g blåbär/hallon 54 g naturella cashewnötter Lunch: 360 g kycklingbröstfilé (2-3 % fett) (kan bytas mot samma mängd av fläskfilé, tonfisk i vatten eller mot 260 g torskfilé) 135 g ris/pasta 100 g tomatsås med valfria kryddor Middag: 360g nötkött/nötfärs 5 % fett 450 g potatis/130 g sötpotatis 90 g kalorisnål sås Innan träningspasset: PWO och/eller150 g Malto Under träningspasset: 15 g BCAA Innan läggdags: 70 g Kasein Under dagen: 250 g grönsaker 8 g kokosolja
Visa hela svaret
Hur ska en bra frukost se ut?
5 knep för en hälsosam frukost –
Gröt, müsli och knäckebröd Välj gärna kolhydrater med ett högt fiberinnehåll, till exempel en nyttig havregrynsgröt, Du får energi i form av kolhydrater men också fibrer. Ost, ägg och skinka Många äter lite protein till frukost och mycket mer på kvällen. Samtidigt visar studier att det är bra att sprida ut proteinintaget över dagen. Pålägg som ost, ägg och skinka ger protein och andra näringsämnen. Leverpastej är ett bra sätt att få i sig järn. Mjölk, fil och yoghurt ger också bra protein. Smör, avokado och nötter Bra fetter är viktiga att få i sig. Livsmedelsverkets rekommendation är att välja magra mejeriprodukter framför feta. Eller varför inte ha avokado som pålägg, nyttigt med bra fettkvalitet. Mandlar och nötter bidrar också med bra fett och även med vitaminer och mineraler. Vitaminer och mineraler Frukt och grönt ger färg och energi till en nyttig frukost. Om du lägger något grönt på mackan och tar en frukt till får du lättare i dig den rekommenderade dosen av 500 g frukt och grönt per dag.5 dl mager mjölk eller motsvarande mängd mjölkprodukter ger en stor del av det dagliga behovet av kalcium och flera andra viktiga vitaminer och mineraler. Nyttigheter från havet Har du svårt att komma upp i de rekommenderade 2-3 fiskmåltiderna per vecka? Du är inte ensam. Genom att variera pålägget på mackorna kan du på ett smart sätt få in mer fisk i kosten. Lax i någon form, makrill, sill eller tonfisk kan passa bra på frukostmackan. Blanda gärna med cottage cheese eller färskost för en lite mildare smak och lägg till något grönt. Morgontrött? Gör en röra på kvällen som du bara kan klicka på mackan på morgonen. De flesta röror håller några dagar i kylen.
Hur ofta bör man äta om dagen?
Ät fem-sex gånger om dagen – Att äta fem gånger per dag är ett bra riktmärke. Låt inte för många timmar gå mellan måltiderna. Ett exempel på hur en jämn måltidsordning kan se ut:
8.00 Frukost 10.00 Mellanmål (tex en frukt eller en smörgås på fullkornsbröd och lätt pålägg) 12.00 Lunch (Gärna enligt tallriksmodellen: dela in tallriken i ett Y och lägg proteinrik mat som kött och fisk på minsta delen tillsammans med lika delar fiberrika grönsaker och stärkelserika kolhydrater som pasta, ris och potatis.) 14.30 Mellanmål 18.00 Middag (som lunchen) 20.00 Eventuellt ett kvällsmål/mellanmål
Naturligtvis behöver inte ovanstående exempel följas slaviskt utan anpassa ditt måltidsmönster till dina tider och försök sedan att följa det.
Visa hela svaret
Hur många måltider om dagen bör man äta?
Hur ofta ska jag äta? Hur många måltider man äter per dag kan variera även en lång tid efter en viktoperation. Det beror på vad som fungerar bäst. Med operationen sker en förändring av hunger/mättnadskänslor som kan påverka på olika sätt, även på lång sikt.
- De flesta upplever inte så mycket hungerkänslor och det kan vara så även fortsättningsvis, medan andra besväras av hunger och har svårt att sätta stopp.
- Änner man inte av så mycket hungerkänslor kan man lättare glömma bort att äta och därför hoppa över måltider.
- När man väl kommer på att äta så blir det ofta något snabbt som är både energirikt och näringsfattigt, det vill säga något man kanske inte planerat för.
Det är alltså att ärta regelbundet och inte hoppa över måltider. Om man å andra sidan besväras av hungerkänslor ökar det risken för att man småäter och äter flera måltider än man tänkt sig. Det kan göra att det totala energiintaget kan bli för högt och kan öka risken för att vikten vänder uppåt.
Därför är det viktigt att tänka på att planera för sina måltider och att äta regelbundet med 3 huvudmål (frukost, lunch, middag) per dag och med ungefär samma tidsintervall mellan målen. Både för att få i sig bra näring och för att må så bra som möjligt. Mellanmål kan man äta vid tidpunkter man brukar känna sig trött eller då man har ätit mindre portioner till huvudmål.
Mellanmål är också ett bra sätt för att äta mer frukt. Att planera i förväg vilka tider man ska äta kan hjälpa till så att man äter mer regelbundet. Ibland behöver man ställa ett larm för att komma ihåg att äta. Allt som kan hjälpa till är bra. Regelbundna matvanor är en viktig faktor som kan hjälpa till att hålla vikten på lång sikt.
Visa hela svaret
Varför är det bra att äta 5 gånger om dagen?
Ät regelbundet, 5-6 gånger om dagen – Att äta med regelbundna mellanrum förbättrar ofta tarmvanorna. Ett lagom mellanrum mellan måltider brukar vara ca 3 timmar och då kan det vara bra att äta 5-6 gånger om dagen. Gärna små huvudmål och lite större mellanmål.
Visa hela svaret
Måste man äta lagad mat varje dag?
Såhär mycket kalorier ska du äta för att bränna fett utan skitsnack!
Tre huvudmåltider samt något mellanmål per dag är en bra fördelning av dagens energi och näring. Vad är en huvudmåltid? Ofta pratar vi om frukost, lunch och middag men benämningen av måltiden kan variera? Måste det vara en lagad måltid? Vissa äter två lagade måltider, vissa ingen. – 26 November “Kan man äta smörgås till middag?” Tre huvudmåltider samt något mellanmål per dag är en bra fördelning av dagens energi och näring. Vad är en huvudmåltid? Ofta pratar vi om frukost, lunch och middag men benämningen av måltiden kan variera? Måste det vara en lagad måltid? Vissa äter två lagade måltider, vissa ingen.
- Lagad mat ger lättare goda förutsättningar för en näringsriktig och varierad måltid.
- Men det är inget måste för varje måltid.
- Att äta en eller två lagade måltider får vara upp till dig, dina förutsättningar och din vardag.
- Ibland finns en rädsla för lagad mat “Oj så mycket energi behöver inte jag”.
- Men, en smörgåsmåltid kan lätt bli minst lika energirik men inte lika mättande.
Detta kan du komma runt med knepen nedan. För självklart kan smörgås-/gröt- eller yoghurtmåltider bli en fullvärdig måltid. Utmaningarna med smörgås/gröt- och yoghurtmåltider är:
Att få en bra fördelning av kolhydrater, protein och fett Att måltiden innehåller tillräckligt med grönsaker Att måltiden ska ge varaktig mättnadskänsla Att måltiden lätt kan bli sockerrik Att måltiden är tillräckligt näringsrik
Ett par ostmackor på ljust bröd med ett par skivor ost och marmelad ger lätt mycket energi men ingen varaktig mättnadskänsla då det blir ofördelaktig fördelning, lite fibrer, snabbare kolhydrater och grönsaker eller frukt saknas. Det duger därför inte som en stabil måltid. Hur kan man lösa dessa utmaningar?
Tänk “tallriksmodellen” – en del kolhydrater, en del proteinkälla och en del grönsaker Välj fiberrika kolhydrater – grovt bröd rikt på fullkorn och fibrer samt med lågt sockerinnehåll. Välj proteinrika och relativt magra pålägg som ägg, keso, kyckling/kalkon/skinka Välj gärna fiskpålägg som sill, makrill i tomatsås och rökt lax Hummus, avokado och osötat jordnötssmör kan också användas som pålägg och ger bra fettkvalitet. Ett glas mjölk eller naturell yoghurt som tillbehör ger protein, kalcium och mer energi.
Vi har olika energibehov beroende på bland annat ålder, genetiska faktorer och hur mycket vi rör oss. Bild 1 visar en mättande smörgåsmåltid relativt låg på energi men med gott om näring. Vid tillägg av mjölk och lite mer majonnäs blir måltiden på bild 2 mer energirik men med ungefär samma volym på måltiden.
- Detta kan vara bra knep för att öka energiintaget exempelvis hos äldre med lite nedsatt aptit eller förhöjt energibehov.
- Vid hög energiförbrukning, som vid mycket träning, behöver energi- och kolhydratinnehållet öka.
- På bild 3 finns därför tillägg av mer bröd, frukt som tillbehör och mjölk i glaset.
- Mängden pålägg har också ökat för en bra fördelning.
Så hitta ditt sätt och anpassa efter just dig. Foto: Emma Martner MUV-2020-0008_SE_Oktober Tre huvudmåltider samt något mellanmål per dag är en bra fördelning av dagens energi och näring. Vad är en huvudmåltid? Ofta pratar vi om frukost, lunch och middag men benämningen av måltiden kan variera? Måste det vara en lagad måltid? Vissa äter två lagade måltider, vissa ingen. Små förändringar i vår kost kan göra stor skillnad. Som dietist jobbar jag många gånger med råd för kostförändringar kopplat till specifikt syfte. Beroende på om målet är att förändra vikten, optimera träning eller för att äta mer hälsosamt kan dessa förändringar se olika ut.
- Ett viktigt perspektiv är att det ska fungera för individen i vardagen och vara hållbart i längden.
- Många gånger är vi människor lite otåliga och önskar “quick fix”, oavsett mål.
- Då är det lätt att göra drastiska förändringar i maten man brukar äta.
- Detta gör det ofta svårare att få den nya vanan hållbar i längden.
Så idag vill jag visa hur små förändringar kan göra stor skillnad. Höstmörkret är här. Då är det läge att sätta ljuset på vitamin D, solens vitamin. Under sommarhalvåret är solljuset vår viktigaste källa till D-vitamin då det bildas i huden när den träffas av solens strålar. Detta räcker dock inte under det mörkare halvåret och då behöver vi fokusera på tillräckligt intag från maten vi äter. Att äta i säsong är bra på många sätt, exempelvis för klimat, smak och plånbok. Ett sådant exempel är kål som under höst och vinter har sin högsäsong här i Sverige. Det finns mängder av olika sorter som vitkål, grönkål, rödkål, svartkål, brysselkål, blomkål, spetskål. Intag av vitamin B12 eller Kobalamin som det också heter är något vissa grupper kan behöva ha extra koll på. Brist är relativt vanligt för specifika grupper. Vitaminet behövs för att bilda röda blodkroppar, för cellernas ämnesomsättning och för nervsystemets funktion. Just nu är det färgglad skördefest på de svenska åkrarna, jordbruken och i trädgårdsland. Rotfrukter som morötter, betor, palsternacka, jordärtskocka och rotselleri är redo att ätas och har sin storhetstid nu och de närmsta månaderna. Att äta säsongsanpassat har stora vinster för smak, miljö och plånbok. Skräpmat, snabbmat, fast food. Lyxrätt på restaurang eller egenlagad lördagsmiddag. Ofta sorteras mat och maträtter in i olika fack. Vi människor vill förenkla vår verklighet och därför blir många saker lätt svart eller vitt. Oavsett tillfälle kan ju det här ändå innebära samma typ av maträtt. Vi tar hamburgaren som exempel. Sommar, ljusare och längre dagar och varmare temperaturer. Visst vill vi vara ute mer? Kanske känns det lättare att få till rörelse. Det är något vi alla mår bra av men vad vi tycker om och vilka förutsättningar vi har kan variera så hitta ditt sätt! Mat är ju mer än bara näring. Det är också mycket smaker, glädje och livskvalitet, hela livet. Det är en grundsten för att hålla oss friska och i bra form, klara av olika påfrestningar och förebygga sjukdom. Kroppens behov av energi och näring påverkas av livets olika skeden. Sommartider och förhoppningsvis väntar många varma och soliga dagar. Då kan det vara extra gott med fler kalla måltider som kan ätas hemma eller enkelt tas med till badplatsen, skogen eller parken. Vad är det för något som kan varieras i det oändliga gällande innehåll, grönsaker, kolhydratkällor, val av protein och smak? Jag pratar givetvis om sallad. Sommartider och färskpotatistider. Finns det något godare till sommarens middagar? Nykokta till grillmåltiden eller till matjessillen. Kokta och kalla till goda potatissallader. Visst vattnas det i munnen? Men potatis, det är väl DÅLIGT?? Potatisen har under lång tid varit en av våra viktigaste basvaror men har på senare år fått utstå en del dåliga rykten. Vardagsmaten. Pusslet. Diskussionerna vid matbordet. Kamp om specifika livsmedel eller utmaningar för att hitta mat alla vid bordet gillar. För oss alla är det viktigt med bra mat och mat är ju mer än bara näring. Matglädje. Men så står man där med stress och ska laga middag och helst ska det gå snabbt. Vår- och sommarvärme och jag ser fler löpare ute. Visst är det härligt? Troligen gör vädret att många vill träna mer utomhus och att löpning är en sådan enkel träningsform att få till i sin vardag. Oavsett träningsform eller träningsnivå har maten en central roll. Aktiva dagar, intensiva dagar, utflykter – det finns många tillfällen där bra mellanmål är en nyckel. Sommartid är vi mer ute och det kräver såklart goda matsäckar! En riktig guldgruva till bra mellanmål är väl mogna, bruna bananer. Dessa som kanske ofta slängs för att de inte är gula och fina. Jag älskar frukost. Dagens första måltid. Att äta frukost ger en bra start på dagen och är en del av en bra helhet Grönsaker och fisk är bra livsmedel som många mår bra av att äta mer av då de innehåller mycket näring. Här är en praktisk och god vardagsmiddag som hjälper dig att nå båda de målen. När ugnen jobbar blir det dessutom tid över till annat. Kött och potatis. Köttfärssås och spaghetti. Korv stroganoff. Klassiska rätter som serveras ofta i de svenska hemmen. Det är lätt att hamna i samma rutiner när vardagen rullar på i rask takt. Det finns ingen rätt vi måste utesluta, men vi behöver ställa om och tänka nytt. Påsktider och det äts mer ägg än någon gång annars. Under påskveckan fördubblas äggkonsumtionen. I sin praktiska förpackning har ägget inte bara sin plats på påskbordet utan är smidigt att ta med som mellanmål eller ha i matsäcken. När vi pratar mat så kommer vi in på energi. Energiförbrukning, energibehov och matens energiinnehåll. För visst har du hört allt prat om kalorier? Kilokalorier (Kcal) eller kilojoule är den enhet som används vid redovisning av energiinnehåll i olika livsmedel och i dagligt tal används kalorier.
På livsmedelsförpackningar finns innehållsförteckning och näringsvärden och dessa anges i per 100 gram av livsmedlet. Hur mycket energi vi får i oss från maten beror dels på portionsstorlekar dels på matens energitäthet. Begreppet energitäthet är alltså just energi per 100 gram i ett livsmedel. Desto mer energi – desto högre energitäthet.
Därför kan samma portionsstorlek av olika livsmedel ge väldigt olika mängd energi. Ett annat begrepp är näringstäthet – matens näringsinnehåll per 100 gram. Bröd. Smörgås. Macka. För många är detta återkommande inslag i den dagliga maten. På senare år har det dock infunnit sig en rädsla för kolhydrater i allmänhet och bröd i synnerhet. Mer om det en annan gång, idag fokuserar vi på mackan – hur ska man tänka? Nytt år, nya möjligheter, nyårslöftenHögsäsongen för fokus på tränings- och matvanor är därmed inledd. Samtidigt som januari verkar vara svenskarnas “fattigaste månad” efter hög konsumtion runt högtiderna i december. Och är det något jag ofta får höra i mitt arbete som dietist är “att det är dyrt att äta nyttigt”. Årets mörkaste månad är förbi. Rapporter visar på betydligt färre soltimmar än vanligt i november. Har det ens blivit ljust vissa dagar? Än har vi ett tag kvar på den mörka årstiden men snart vänder det. Nu i december kan vi ju dessutom frossa i juleljus. Semestertider och sköna, lediga dagar. Och kanske vill du inte lägga massor av tid i köket, speciellt om det är varmt ute. Bra sommarmat är enkel, hälsosam och god mat som du enkelt fixar för en lunch på verandan eller en middag efter en dag på stranden. Kanske är det också många munnar att mätta? Här kommer några enkla tips! Sommarkvällar och det luktar grillat både här och därKanske är det en av definitionerna på sommarmat? Det finns massor av godsaker att lägga på grillen. Min favorit är nog ändå grillspett, som går att variera i det oändliga och lätt att få in en del grönt i måltiden. Zucchini, aubergine, svamp, hel majs och paprika är grönsaker som passar bra att grilla. Groddar och skott. Krispigt grönt att lägga på mackan, i en wraps, i sallader eller i woken. Fulla av näring och smak. Groddning gör att näringen i fröna blir mer lättillgänglig för kroppen att ta upp. Och visste du att det är väldigt enkelt att göra själv hemma? Det kan göras hemma på diskbänken, året om. Det finns mer än en bra frukost. Yoghurt och müsli, havregrynsgröt, smörgåsar, flingor Men hur är det egentligen med flingor? Är det ett bra val till frukost och mellanmål eller bara en sockerfälla? Hur ska jag tänka när jag väljer?
Visa hela svaret