Hur Många Kalorier Är Det I Potatis?

Hur Många Kalorier Är Det I Potatis
Näringsämne

Näringsämne Mängd Informationskälla
energi, beräknad 314 kJ ( 75 kcal ) producerat av THL
fett, totalt 0.1 g producerat av THL
kolhydrater, digererbara 15.4 g producerat av THL
protein, totalt 1.9 g producerat av THL

Nog 1 rij
Visa hela svaret

Hur många kalorier är det i 100 g kokt potatis?

Potatis har låg energitäthet – Potatis ger ca 100 kcal per 100 gram, vilket är en låg energitäthet (1 kcal/g).1 medelstor potatis väger ca 75–100 g. Som en jämförelse ger 100 g avokado cirka 200 kcal, 100 g kokt pasta 130 kcal och 100 g mjölkchoklad 550 kcal.
Visa hela svaret

Hur många kalorier är det i 4 potatisar?

Näringsmässigt sammandrag: –

Kal 473 Fett 0,54g Kolh.109,51g Prot 10,17g

table>

Det finns 473 kalorier i Potatis (Skalad, med Salt, Kokt) (4 ). Kalorifördelning: 1% fett, 91% kolh., 8% prot.

Visa hela svaret

Hur många kalorier i 3 potatis?

Kolh. Det finns 355 kalorier i Potatis (utan Salt, Kokt) ( 3 ).
Visa hela svaret

Kan män äta potatis om män vill gå ner i vikt?

Överkonsumtion gör potatisen onyttig – vanlig konsumtion kan stärka din diet – Nu till den stora frågan, är potatis onyttigt? Svaret är nej, potatis kan faktiskt vara en väldigt nyttig del i din kost. Den innehåller en mängd olika viktiga mineraler, antioxidanter och vitaminer – så som potassium, magnesium, järn, fiber och vitamin C.

Potatis innehåller såklart också kolhydrater, men kolhydrater är en viktig del i din kost. Undersökningar har till och med visat att inkludera kalorier, som potatis, i din diet kan vara mer framgångsrikt om du vill äta nyttigt för att, istället för att helt exkludera kalorier. Och det finns inga konkreta bevis på att potatis skulle kunna göra dig fet, orsaka diabetes eller några hjärt- eller kärlsjukdomar.

Men likt all konsumtion är det viktigt att du inte överkonsumerar potatisen. Om du regelbundet skulle äta väldigt mycket potatis så kan det leda till att du går upp i vikt.
Visa hela svaret

Hur onyttigt är potatis?

Potatis och hälsa Vi och näringsfysiologerna är överens om att potatis är hälsosam basmat. Den är 99,9 procent fettfri och innehåller värdefulla vitaminer och antioxidanter. Bästa tipset: Ät den med skalet på. Utöver energi i form av kolhydrater ger potatis vitamin C, vissa B-vitaminer, kalcium och kostfibrer.Innehåll i 250 g potatis/dagligt rekommenderat behov: Kalcium 2,3% Protein 7,8% Energi 10,4% Järn (kvinnor) 11,1% Järn (män) 20% C-vitamin 34,4%Källa:

Visa hela svaret

Hur mycket potatis ska män äta?

Ska du bjuda på middag med potatis eller köpa potatis till alla på midsommar? Så här mycket potatis går det per person och portion. Fråga : Hur mycket potatis ska vi räkna med per person på midsommar? Vi ska ha en grannmiddag och fira midsommar med hela radhusområdet – och självklart vill alla ha färskpotatis till! Hur mycket potatis ska man då beräkna per person? Läs också : Så kokar du färskpotatis på bästa sätt Svar : Man brukar beräkna att det går åt 200–225 g oskalad potatis per portion.
Visa hela svaret

Hur många kalorier i 100 g skalade räkor?

Generella portionsstorlekar: –

Portions storlek Kalorier
1 liten (“popcorn”) 1
1 liten (skalad) 6
1 medelstor (skalade) 7
1 stor (skalade) 9
1 Räka 9
1 oz, med skal, rå (portion efter tillagning, utan skal) 20
1 oz, utan skal, rå (portion efter tillagning) 30
1 oz, tillagad 40
1 kopp, med skal, rå (portion efter tillagning, utan skal) 109
1 portion (85 g) 122
1 kopp, med skal, kokta (portion efter att skalet tagits bort) 125
100 g 144
1 kopp, skalad, rå (portion efter tillagning) 166
1 kopp, tillagad 209

Visa hela svaret

Är det mindre kalorier i kall potatis?

Därför ska du äta pastan och potatisen kall – När pasta, ris och potatis kallnar, och bröd åldras, förändras sockerkedjorna och stärkelsen blir resistent. Exempelvis så innehåller en medelstor kokt potatis 19 gram kolhydrater. Men när potatisen kallnar, bildas 4 gram resistent stärkelse och kalorimängden går från cirka 76 kalorier till cirka 66.
Visa hela svaret

Kan män gå ner i vikt med potatis?

Resultat Only Potatoe Diet Hur Många Kalorier Är Det I Potatis

Resultat av Only Potatoe Diet – OPD – under 12 dagarVår ordförande Lars Elofson har nu avslutat sitt försök att endast äta potatis med lite fett under en period av 12 dagar och fått sina värden från innan Dieten startade och efter 12 dagar. Här ser ni resultatet: 6 – 18 september 2012 Kolesterol: 5,3 – 4,7 = – 0,6 Triglycerider: 0,9 – 0,7 = – 0,2 HDL – kolesterol: 1,5 – 2,1 = + 0,6 (goda kolesterolet) LDL – kolesterol: 3,6 – 2,8 = – 0,8 (onda kolesterolet) Glukos: 6,9 – 5,3 = – 1,6 Vikt: 85 – 78,8 = – 6,2 kg

Resultatet visar att alla värdena förbättrades och att vikten minskade med drygt 0,5 kg per dag. OPD är inget vi förespråkar långsiktigt, men den kan fungera som en extrem bantningsdiet under en begränsad tid. “Vi ville bl.a. visa att potatis passar alldeles utmärkt i en diet där man vill gå ner i vikt, samtidigt som man kan äta sig behagligt mätt varje dag”, säger Lars Elofson.

“Ett fantastiskt resultat, efter en så pass kort tid!” Det vi från Svensk Potatis vill rekommendera långsiktigt är det vi kallar för PD – Potatoe Diet – en diet som baseras på i huvudsak potatis men där man kompletterar med lite kött eller fet fisk som ger extra protein och fett samt mineraler, främst järn.

Komplettera med lite mejeriprodukter som ger främst Kalcium samt extra fett och lite extra fiber från någon annan rotfrukt eller grönsak. Tallriksmodellen m.a.o., men där potatis är huvudingrediensen och ger den mättnadskänsla man behöver om man vill få i sig lite mindre kalorier för att hålla vikten eller gå ner i vikt.

 1. Potatis är rikt på nyttiga närings-ämnen, samtidigt som den innehåller förhållandevis lite kalorier, per portion räknat.
 2. Svensk Potatis kommer fortsättningsvis att ta fram recept och förslag på en PD som alla kan följa.
 3. Som bilaga finner ni hela Lars Elofsons 12 dagars OPD om ni vill få inspiration till att själva prova.
You might be interested:  Hur Många Kalorier I En Potatis?

“Nej, jag har inte tröttnat på potatis” säger Lars Elofson. “Absolut inte, men jag kan erkänna att det blev lite enahanda. Mest av allt tror jag att jag längtade efter min vanliga frukost, med fil, müsli, hemgjord sylt samt smörgås och kaffe. Det har i stället blivit så att vi nog äter ännu mer potatis i familjen, nu efter diet-perioden, då vi sett att det endast är fantasin som begränsar vad man kan göra med potatis!”.
Visa hela svaret

Vilket är nyttigast pasta eller potatis?

Blodsockersnålt – Kokt potatis ger lägre blodsockersvar än pasta, trots att potatis har högre GI-värde. En portion potatis ger färre gram kolhydrater än en portion pasta. Mängden kolhydrater multiplicerat med GI-värdet bestämmer hur mycket blodsockret höjs efter en måltid. I kall form påverkar kokt potatis blodsockret minst.
Visa hela svaret

Vad är nyttigast morötter eller potatis?

10 myter om potatis POTATIS – att gräva upp färskpotatis ger en härlig känsla – och massor av C-vitaminer. © iStock Potatis är en av våra mest populära grönsaker och ett klassiskt tillbehör till många rätter. Vi går igenom 10 myter om potatisen där vi bekräftar – eller motbevisar – påstående som “man blir tjock av potatis” eller “sötpotatis innehåller fler kalorier än vanlig potatis”.

Många tänker på citrusfrukter när man pratar om C-vitamin. Men potatis är faktiskt vår största källa till vitaminet. Mätt i innehåll per 100 gram, vinner citroner och apelsiner stort men det kompenseras av att de flesta av oss äter mycket mer potatis än citrusfrukter. C-vitaminer gynnar både din hud, dina leder och senor och ditt immunförsvar och kan till och med ha ett inflytande på din stresstolerans.

Innehåller av C-vitamin beror dock på potatisens ålder. Medan färskpotatis innehåller knappt 20 mg C-vitamin per 100 gram, sjunker innehållet i en gammal potatis till under hälften. Är du ute efter att få i dig massor av C-vitamin är det alltså bättre att äta nyskördad potatis än potatis som har legat på lager i flera månader och därmed har tappat en massa vitaminer.

 1. Du har inte lika lätt för att smälta resistent stärkelse, och får på så sätt i dig färre kalorier.
 2. Matsmältningen går långsammare och det är bättre för blodsockret och gör att du är mätt längre.
 3. Dina goda tarmbakterier älskar resistent stärkelse, och de är viktiga för ditt immunförsvar.

Själva potatisen är, tack vare sitt höga vatteninnehåll och minimala mängd fett, relativt kalorisnål jämfört med andra typer av stärkelsekällor. Därför mättar den bra utan att spränga kaloribudgeten. Det är alltså väldigt få människor som kan skylla en viktuppgång på för mycket kokt potatis.

Skulden ska nog snarare ligga hos såsen ovanpå, eller köttet vid sidan av eller eventuell fritering av potatisen. Kokt potatis innehåller t ex bara 0,3 g fett per 100 g, medan mängden fett för pommes frites är 19 g per 100 g. Enligt Livsmedelsverket ingår inte potatis i de rekommenderade 500 g frukt och grönt vi ska äta varje dag.

Potatis är ett näringsrikt livsmedel och en källa till C-vitamin, vitamin B6 och kalium, som ingår som ett baslivsmedel i den svenska kosten. En del äter ganska stora mängder potatis. Om en stor del av 500 gram grönsaker och frukt skulle utgöras av potatis blir variationen i gruppen grönsaker och frukt för liten.

 • Blomkål
 • Vitkål
 • Broccoli
 • Morot

KALORISNÅLA ALTERNATIV TILL POTATIS – (kcal pr.100 gram). Källa: Livsmedelsverket Kassera din potatis om den är grön eller om den har börjat gro. Anledningen till att du inte ska äta dem är att finns risk för att potatisen innehåller stora mängder av giftämnena solanin och chakonin, som kan leda till magsmärtor, illamående, kräkningar och diarré.

Dessa problem försvinner inte av kokning. För några år sedan forskare en sammanställning av hur bra olika matvaror mättade. Försökspersonerna fick en mängd mat som innehöll 240 kcal, och mättnaden blev mätt två timmar efter de ätit. Här placerade sig kokt potatis på en klar förstaplats med en mättnadspoäng som var mer än tre gånger högre än t ex vitt bröd.

Så mycket mättar (ju högre tal, desto bättre)

 • Vitt bröd – 100%
 • Pommes frites – 116%
 • Vit pasta – 119%
 • Råris – 132%
 • Fullkornsbröd – 157%
 • Fullkornspasta – 188%
 • Kokt potatis – 323%

Källa: European Journal of Clinical Nutrition BEHÅLL POTATISSKALET – om du kastar bort potatisskalet förlorar du massor av kostfibrer och vitaminer. © iStock Jämfört med potatisen “innandöme” är skalet den absolut nyttigaste delen av potatisen. Det är i, och precis under skalet, du hittar den största koncentrationen av C-vitamin och kostfibrer.

 • Stek skalen i olja i en stekpanna. När de är gyllene och spröda ska du lägga dem på hushållspapper, så att lite av oljan sugs upp.
 • Strö över lite salt, och njut av dem till en dipp rörd på yoghurt eller kvarg, salt, peppar och färska örter.
You might be interested:  Hur Många Kalorier Innehåller En Chokladboll?

är en fantastisk vitamin, som har avgörande betydelse för din hälsa. Potatisen är en utmärkt källa till vitaminet, men tyvärr går en del av vitaminerna förlorade när du tillagar den. Kokar du din potatis hamnar vissa av vitaminerna i kokvattnet, och avslutar sina dagar i avloppet.

 • 77-88 % – Kokt
 • 61-79 % – Kokt i vatten med 1-3 procent salt
 • 53-79 % – Friterad i olja
 • 56-60 % – Tillagad i tryckkokare
 • 50-63 % – Rostad
 • 33-51 % – Bakad
 • 21-33 % – Ångad/tillagad i mikro

Källa: Japp! Antalet potatis som kan odlas per hektar är väldigt högt. Samtidigt behövs det, i jämförelse med t ex ris, väldigt lite vatten för att odla potatis. Dessutom kan de ofta odlas lokalt och att de transporteras korta avstånd bidrar ytterligare till att potatisen är stärkelsekällornas största klimatkompis. LÄS OCKSÅ: © iStock Botaniskt sett är potatis och sötpotatis ganska olika. Kaloriinnehållet och flera av de näringsmässiga kvaliteterna är däremot väldigt lika. Det gäller särskilt om man jämför sötpotatis med färskpotatis som är rik på bland annat C-vitamin. Den orange potatisen är dock överlägsen när det gäller kostfibrer och inte minst A-vitamin.
Visa hela svaret

Vad är nyttigast kokt eller stekt potatis?

2, Förvara potatis mörkt – Utöver att du inte bör förvara potatis kallt, så ska du heller inte ställa dem på fönsterkarmen, eller andra ställen där de utsätts för solljus. Det är nämligen inte bara bildningen av akrylamid som kan vara problematisk. När potatis utsätts för solljus, så bildas giftiga glykoalkaloider, och blir gröna.

 1. Därför ska du förvara din potatis mörkt, och kasta potatis med gröna fläckar.
 2. En bra praktisk lösning är att bevara potatisen i en papperspåse eller i en ordentlig potatisburk – då är du också redo att ge den vita potatisen en revansch på IG! 3.
 3. Tillaga potatisen rätt Som sagt bildas akrylamid vid temperaturer över 120 grader.

Det betyder att det är tillberedning som bakning, stekning och fritering som bildar akrylamid. Och särskild hård beredning, där potatisen blir bränd, bidrar till ett högre innehåll av det cancerframkallande ämnet. Därför har speciellt pommes frites ett högt innehåll av akrylamid, på grund av den stora mängden frityr och den höga temperaturen under tillagning.

Kokning bildar dock inte akrylamid, därför är det, det nyttigaste sättet att tillaga potatis. Vill du ändå steka eller ugnsbaka potatis, så kan du innan blanchera potatisen i kokande vatten, så att den kräver mindre tid i stekpannan eller ugnen sen. Ett annat tips är att man lägger sina potatisskivor i blöt i kallt vatten innan tillagning.

Livsmedelsverket föreslår att man låter den råa potatisen ligga i vatten i 20 minuter innan ugnsbakning/stekning, då en del av mängden av stärkelserna minskar för att därefter bilda mindre akrylamid. En annan fördel med detta är att kaloriinnehållet minskar en aning när en del av stärkelsen försvinner. Hur Många Kalorier Är Det I Potatis

4. Reducera kaloriinnehållet: Låt dina kokta potatisar svalna När de flesta hör om stärkelse, så tänker de på lättupptagliga kolhydrater, som får blodsockret att öka markant.

Det finns dock olika typer av stärkelse. På så sätt innehåller den så kallade resistenta stärkelsen mycket polysackarid av typen som kallas amylos, och som på grund av sin struktur är mindre tillgänglig för matsmältningsenzymer. Resistenta stärkelsen är alltså svårare att smälta (det är motståndskraftiga mot matsmältning, därav namnet), och därför absorberar du mindre kalorier från denna typ av kolhydrat – som kostfibrer, där man överväger att resistenta stärkelser innehåller 2 kcal per g mot 4 kcal per g stärkelse.

 • Läs också: Och genom att låta potatisen svalna, försäkrar du faktiskt att en del av stärkelsen omvandlas till resistent stärkelse, så att kaloriinnehållet blir lägre.
 • Således innehåller kall, kokt potatis 6 g resistenta stärkelser per 100 g, mot 2 g resistenta stärkelser i kokt potatis, beroende på sorten.

Så om du vill minska mängden kolhydrater i din potatis, så ställ den för att svalna och gör till exempel en potatissallad på skyr (som också innehåller protein, som mättar mer). En annan fördel är att resistenta stärkelser fermenteras i tjocktarmen till kortkedjiga fettsyror som kostfibrer, och har förmodligen har några av de samma fördelaktiga effekter.

I vilken utsträckning stärkelseinnehållet i mat påverkar vårt blodsocker är till stor del individuellt och beror till exempel på vår tarmflora, genetik, ämnesomsättning och vilka livsmedel vi annars äter – men vill du säkerställa den allra längsta mättnadskänslan och lägsta blodsockernivån i förhållande till den intagna mängden kalorier, så är det lämpligt att låta din kokta potatis svalna.

“Resistent stärkelse är därför svårare att smälta, och därför absorberar du mindre kalorier från denna typ av kolhydrater” Hur Många Kalorier Är Det I Potatis
Visa hela svaret

Är potatis bra för att gå upp i vikt?

Tips om mat och ätande – som ger dig den näring och energi du behöver, annars kan du bli sjuk. Det gäller alla, inte bara personer som vill gå upp i vikt. Här kommer några tips hur du kan äta om du vill gå upp i vikt:

 • Ät frukost, lunch och middag varje dag, även om du inte är så hungrig. Försök att göra det på ungefär samma tider varje dag. Drick gärna ett glas mjölk till maten.
 • Ät också två till tre mellanmål och ett kvällsmål varje dag.
 • Ät mer kolhydrater med bra näring och energi, som till exempel pasta, potatis, ris eller bulgur. Det är också bra om du äter bröd till maten. Lägg gärna upp din portion enligt
 • Välj mat med högre fetthalt i stället för lättprodukter. Ät mer av så kallat omättat fett som bland annat finns i lax, makrill, rapsolja, frön, nötter, mandlar och avokado. Sånt fett är viktigt för hälsan.
 • Ersätt inte måltiderna med godis, snacks och läsk. Sånt kan du äta utöver dina måltider.
You might be interested:  Hur Många Kalorier Tappar Man När Man Sover?

Visa hela svaret

När ska man inte äta potatis?

Har din potatis fått groddar kan du äta den, bara du tar bort groddarna. Knölen innehåller inte förhöjda nivåer av glykoalkaloider men groddarna är exceptionellt rika på dessa ämnen.
Visa hela svaret

Vad är nyttigare än potatis?

Sötpotatis – nyttigare än vanlig potatis Sötpotatis har blivit en favorit hos många, inte minst bland hälso- och träningsintresserade. Och det är inte bara gott, sötpotatis är även riktigt nyttigt. Men är det nyttigare än vanlig potatis, trots sitt namn? Kostexperten Yvonne Lundgren reder ut frågetecknet och bjuder dessutom på goda recept med sötpotatis.

 • Fär det första är sötpotatis inte ens en potatis, namnet till trots, utan en flerårig krypande ört som tillhör familjen vindeväxter.
 • Det är rotknölarna som man använder på ungefär samma sätt som man använder vanlig potatis.
 • Söt smak Det finns ett hundratal olika sötpotatissorter och den tåligaste som odlas i växthus här i Sverige heter beauregard och har en söt, nötaktig smak som kan bakas, grillas, göra pommes på, göra puré på, göra gratäng av eller koka soppa på.

Är sötpotatis nyttigare än vanlig potatis? Den vanliga potatisen har fått ett oförtjänt dåligt rykte i takt med att lågkolhydratdieter blivit mer populära. Visst innehåller potatis mycket kolhydrater men den mättar bra och innehåller relativt få kalorier.

 1. Näringsmässigt skiljer sig inte potatis och sötpotatis särskilt mycket åt.
 2. Fördelen med sötpotatis är att den är fullproppad med antioxidanter, vilket gör den till ett bättre val jämfört med den vanliga potatisen.
 3. Den är också C- och E- vitaminrik, innehåller även betakaroten och mineraler som koppar, kalium och järn.

Dessutom är sötpotatisen fiberrik vilket är bra för matsmältningsorganen eftersom fibrerna förhindrar och lindrar förstoppning, som eventuellt kan leda till tjocktarmscancer. Odla egen sötpotatis För den som vill prova att odla sötpotatis som krukväxt går det bra att sätta knölarna i vanlig jord och låta toppen sticka upp ovan jord.

Vattna regelbundet och placera i ett ljust läge så kommer skottbildningen snart igång och plantan blir så småningom en fin krukväxt. Satsa på ekologisk sötpotatis Sedan får man aldrig glömma att vi har olika tycke och smak. Gillar du vanlig potatis ät då den, och som med allt annat, med måtta. Tänk på att potatis är vår mest besprutade gröda.

Bintje och King Edward är värst. Välj därför ekologiskt eller KRAV-märkt om ni har möjlighet. Man tror att sötpotatis ursprungligen kommer från Centralamerika. Den tros ha odlats i minst 5 000 år och introducerades till Spanien redan innan den vanliga potatisen.

 • Hur Många Kalorier Är Det I Potatis Bakad sötpotatis.
 • Nyttiga recept med sötpotatis
 • Recept: Sötpotatispommes med avokadoröra 2 personer

Sötpotatispommes Ingredienser: Cirka 1 stor sötpotatisolivolja alt. Ekologiskt kokosfettev. mandelmjöl fling- eller örtsalt Gör så här: Skala potatisen och skär i ganska tunna skivor, som pommes frites. Lägg den skurna sötpotatisen i en skål. Häll över olivolja eller smält kokosfett (gärna utan smak) och blanda runt ordentligt så potatisen blir täckt av fettet.

Jag hällde även över lite mandelmjöl och blandade, men det gör man som man vill. Sprid ut bitarna ordentligt på en plåt med bakplåtspapper och ställ i ung ca 30 minuter på 200 grader. Ta ut och strö fling- eller örtsalt över. Avokadoröra Ingredienser: 1 avoado 1-2 msk kvarg (vill man ha den fetare tar man turkisk yoghurt) saften av ½ lime ½ chilifrukt eller jalapeño, finhackad örtsalt Gör så här: Mosa avokadon med en gaffel och blanda i resten av ingredienserna.

Blanda runt ordentligt. Ställ kallt en stund innan servering.

 1. Recept: Sötpotatissoppa med getost och pumpakärnor 4 portioner
 2. Ingredienser: 1 klyftad gul lök 2 skivade vitlöksklyftor 1 msk olivolja 800 g skalad tärnad sötpotatis 8 dl vatten 3 msk grönsaksfond 150 g getost ½ citron, pressad saft ½ tsk kajennpeppar 1 ½ tsk salt ½ tsk svartpeppar 50 g pumpakärnor 3 msk olivolja
 3. 2 msk färsk mynta

Gör så här: Bryn försiktigt lök och vitlök i olivolja i en rymlig kastrull i två minuter. Lägg i sötpotatisen och slå på vatten och fond. Koka tills potatisen mjuknat, cirka 15 minuter. Tillsätt ¾ av getosten, citronsaft och kryddor. Mixa med en stavmixer till en slät soppa.
Visa hela svaret

Hur mycket är 200 gram potatis?

Ska du bjuda på middag med potatis eller köpa potatis till alla på midsommar? Så här mycket potatis går det per person och portion. Fråga : Hur mycket potatis ska vi räkna med per person på midsommar? Vi ska ha en grannmiddag och fira midsommar med hela radhusområdet – och självklart vill alla ha färskpotatis till! Hur mycket potatis ska man då beräkna per person? Läs också : Så kokar du färskpotatis på bästa sätt Svar : Man brukar beräkna att det går åt 200–225 g oskalad potatis per portion.
Visa hela svaret

Hur många kolhydrater innehåller 100 g potatis?

Kolhydrattabell Vid typ 1-diabetes är det viktigt att kunna bedöma matportionerna för att maten och insulinet ska kunna anpassas till varandra. Det är i första hand kolhydraterna som påverkar blodsockret. Så det räcker med att kunna beräkna kolhydratmängderna.
Visa hela svaret

Hur många kalorier i kokt färskpotatis?

Det finns 60 kalorier i 100 g.
Visa hela svaret