Hur Många Kalorier Bränner Man På 3Km Löpning?

Hur Många Kalorier Bränner Man På 3Km Löpning
Hur många kalorier förbränner man genom att springa och gå 5 km? – Du förbränner omkring 1 kcal per kg kroppsvikt per km, lite mer vid löpning än promenader. Det gäller oavsett löphastighet (med undantag av sprint) eller promenad-tempo. En person på 65 kg kommer därför förbränna omkring 325 kcal på 5 km – oavsett om de 5 km består av löpning eller promenader, eller hur snabbt som du springer eller går.
Visa hela svaret

Hur många kalorier bränner man av att springa 3 km?

Beräknad förbrukad energi

5 minuter 12 Kalorier 147 Kalorier
10 minuter 24 Kalorier 294 Kalorier
15 minuter 37 Kalorier 441 Kalorier
30 minuter 74 Kalorier 588 Kalorier

Visa hela svaret

Hur många kalorier bränner man på en löprunda?

Vad går jag ner på en löprunda? – Gör att visualisera effekten av din träning kan man utgå ifrån en generell beräkning. Om du väger 70 kg och tar en löprunda om 30 minuter med ett ungefärligt tempo om 6 minuter per kilometer förbränner du cirka 350 – 400 kalorier.
Visa hela svaret

Hur långt måste man springa för att bränna 500 kcal?

5 Lägg benen på ryggen – Jogga Gör det var som helst och när som helst, året runt, inne eller ute. Löpning är en älskad och effektiv träningsform. Du behöver bara 40 minuter i löpspåret för att förbränna dina 500 kalorier. Utmana din kondition genom att variera långdistans med intervallpass och växla mellan platt underlag och terräng.
Visa hela svaret

Är det bra att springa 3 km?

3 km på 15 km klassas ju som bra kondition, och det behöver man ju träna för (åtminstone de flesta). så spring på så kommer tiderna. varför inte skippa klockan under några veckor och sen se om det gått framåt? jämför dig bara med dig själv – men låt dig inspireras av andra!
Visa hela svaret

Hur långt måste man springa för att gå ner 1 kg?

Hur många kalorier är ett kilo fett? – För att förbränna ett kilo kroppsfett behöver du svettas bort cirka 7000 kalorier. Fettmängden bakom ett kilo på vågen motsvaras egentligen av hela 9000 kcal, men tack vare fettets vätskebindande förmågor krävs alltså endast fysiska ansträngningar motsvarande den lägre ovanstående siffran. Hur Många Kalorier Bränner Man På 3Km Löpning Få inga galna idéer nu. Viktnedgång skall alltid utföras balanserat och innefatta såväl stärkande träning som hälsosamma kostval. : Så långt behöver du jogga för att förbränna 1 kg fett
Visa hela svaret

Kan man bli smal av att springa?

Är löpning bra för att gå ner i vikt? – Ja, löpning är generellt en mycket bra träningsform för personer som vill gå ner i vikt. Löpningen kräver mycket energi vilket gör att du snabbt kan bränna kalorier. När du springer höjer du din energiförbrukning vilket gör att du gör av med fler kalorier.

 1. Hur du löptränar är avgörande för viktnedgången.
 2. Distansen och intensiteten påverkar hur många kalorier du bränner under löppasset.
 3. Ju längre, snabbare och mer kuperat du springer desto fler kalorier förbränner du.
 4. Om du bara joggar ibland och dessutom äter ohälsosamt så kommer nog tyvärr inte löpningen att ge den viktminskning som du önskar.

Med disciplin, en träningsplan och en hälsosam kost har du däremot goda möjligheter att gå ner i vikt genom att löpträna.
Visa hela svaret

Får man fastare kropp av löpning?

Frågor och svar Fråga Jag är trött på min platta, breda bak och känner verkligen för lite fastare former. Kan löpning ge mig en snyggare kropp? Svar Ja, löpning är en perfekt träningsform om du vill ha en snygg kropp. Överflödsfettet kommer sakta men säkert att smälta bort så att musklerna börjar synas och du får ett mer spänstigt utseende.

 • Fråga
 • Är löpning på löpband lika effektivt som att springa ute i naturen?
 • Svar

På sätt och vis är det ingen skillnad på löpband och vanlig löpning. Du ska bara ha klart för dig att 5 kilometer på löpband inte är lika krävande som 5 kilometer i naturen. På löpbandet finns varken motvind eller ojämn terräng. Om du vill ha fullt utbyte av löpbandsträningen kan du växla mellan att löpa långsamt och snabbt.

 1. Fråga
 2. Varför är jag helt slut efter fem minuters löpning när jag kan cykla en hel timme i sträck?
 3. Svar

Löpning är en av de motionsformer som ställer störst krav på konditionen. När du springer används alla stora muskler oavbrutet och suger åt sig syre. Även när du cyklar använder du de stora musklerna men då trampar och rullar du omväxlande – när du springer får musklerna ingen paus alls.

 • Fråga
 • Bränner man mer fett om man går snabbt än om man springer?
 • Svar

Nej, det stämmer inte. Avgörande för en viktnedgång är att skapa störst möjliga obalans mellan kaloriintag (från mat och dryck) och kaloriförbrukning (genom fysisk aktivitet). Minut för minut förbränner du långt fler kalorier när du löper än när du går, och därför måste du träna 2-3 gånger så lång tid för att förlora lika mycket fett om du väljer att gå.

En tumregel är att du förbränner lika många kalorier per kilometer när du går som när du löper. Det innebär att du kan ersätta 5 kilometers löpning med 5 kilometers gång, det tar bara lite längre tid. Har du massor av tid är en rask promenad med andra ord ett utmärkt sätt att jobba bort fett. Men har du bara en halvtimme förbränner en löprunda långt fler gram fett.

Fråga Jag har svårt att komma upp på morgnarna. Men jag har hört att det är då det är bäst att löpträna. Är det riktigt? Svar Undersökningar tyder faktiskt på att kroppen kan prestera mest på morgonen. Men slutet på eftermiddagen är inte heller så tokigt – det är faktiskt då de flesta världsrekorden sätts! Om du bor i stan är det en stor fördel att springa på morgonen eftersom luftföroreningarna är som minst då.

Men du får ut lika mycket av en löprunda när du än springer. Så sov du bara en stund till! Fråga Många av dem jag känner som springer får mycket skador. Vore det inte bättre att välja en annan och mildare motionsform? Svar Det råder ingen tvekan om att skaderisken är större om du springer än om du till exempel simmar eller cyklar.

Men om du har bra skor, inte alltid springer på asfalt och går ut mjukt är risken ytterst liten. Och löpning är bra eftersom det är både lätt och billigt. Det enda du egentligen behöver för att bränna kalorier, bli snyggare och få bättre kondition är ett par löpskor och en halvtimme till övers.

 1. Fråga
 2. Jag har mycket kraftiga menssmärtor – är det då bra att löpträna?
 3. Svar

Ja, till och med mycket bra. Du kan nämligen lindra menstruationsbesvär som till exempel huvudvärk, magont, spänningar och humörsvängningar genom att springa regelbundet – även under menstruationen. Så på med löparskorna! Fråga Jag är gravid. Kan löpning skada fostret? Svar Nej, undersökningar tyder faktiskt på att du dels får en lättare förlossning, dels att ditt barn föds piggare och gladare om du har motionerat under graviditeten.

Extremt hård träning kan dock påverka syretillförseln till fostret under de sista månaderna av graviditeten. DÅ är det bäst att löpa i ett lugnt tempo. Och de allra sista veckorna fram till födseln är det en god idé att välja en motionsform som belastar senor och leder lite mindre än löpträning. Fråga Hur vet jag om min kondition är bra eller dålig? Och vilken nytta har min kropp av en bra kondition i vardagslag? Svar Din kropp har alltid stor nytta och glädje av en god kondition – även om du inte planerar att vinna något motionslopp.

Konditionen är ett uttryck för hur mycket syre kroppen maximalt kan uppta. Dina muskelceller behöver syre för sitt arbete, och ju mer syre de får, desto bättre fungerar de. När din kondition blir bättre blir du bättre på att uppta syre från lungorna, hjärtat blir starkare och kan skicka mer syresatt blod genom kroppen och cellerna blir bättre på att tillgodogöra sig syret.

 • Fråga
 • Kan jag springa bort min baksmälla?
 • Svar

Nej, tvärtom. Baksmälla beror ofta på att du blivit uttorkad och förlorat stora mängder vitaminer och mineraler. En löprunda dagen efter gör att du förlorar ännu mer vätska och näringsämnen vilket kan förvärra huvudvärken och ge ömma muskler. I värsta fall riskerar du värmeslag. Drick hellre massor av juice och vatten, ät lite, sov en stund och ta en lugn promenad i skogen.

 1. Fråga
 2. Hur ska jag springa för att förbränna mest fett?
 3. Svar

Ett effektivt sätt att bli av med fett är att varva dagar med långa, lugna löprundor och dagar med korta och tuffa. På så sätt tvingar du kroppen att prestera maximalt. Variationen betyder nämligen att kroppen inte har en chans att vänja sig vid ett tempo.

Alla sorters löpning förbränner dock massor av kalorier och gynnar därmed det totala kalorikontot. Så det viktigaste är att du springer regelbundet. Fråga När min kille ska delta i ett lopp vill han inte ha sex dagen innan. Han påstår att det stjäl all energi – är det sant? Svar Nej, förr trodde man att orgasmen tog all kraft i anspråk och därför förbjöds idrottare att ha samlag dagen före en viktig tävling.

Den teorin har emellertid förkastats. Många idrottspsykologer hävdar tvärtom att orgasmen främjar prestationsförmågan, eftersom man efteråt inte är lika spänd. Men det bör understrykas att det bara är den varma och mysiga sexuella samvaron som ökar prestationsförmågan.

Festande och omfattande sexuella utsvävningar är med all säkerhet inte särskilt befrämjande för prestationen dagen efter. Fråga Den tyngsta löparen i vår klubb väger över 100 kilo. Är det farligt att löpa maraton om man väger så mycket? Svar Det är inte ett problem i sig att löpträna för att man är tung.

Men med en övervikt på kanske 20-30 kilo kan det vara farligt. Under alla omständigheter är det bäst att rådfråga en läkare innan du som överviktig börjar träna maraton. Fråga Några i klubben har råkat ut för skador under maratonträningen. Kan det undvikas? Svar Det är mycket vanligt att oerfarna löpare får överbelastningsskador.

 1. Det handlar om tålamod.
 2. Om man är sjuk en vecka ska man inte träna dubbelt så mycket veckan efter för att följa kilometerplanen.
 3. Lyssna till din kropp.
 4. I övrigt gäller det att variera underlag och undvika de hårdaste underlagen.
 5. Tunga löpare bör i möjligaste mån hålla sig borta från asfalt och löpa på skogsstigar, grusvägar och så vidare.
You might be interested:  Vad Gör Pasta Med Kroppen?

: Frågor och svar
Visa hela svaret

Vad bränner mest springa eller gå?

Nej, du förbränner ca 30 procent fler kalorier genom att springa än genom att gå snabbt. Så även om du t.ex. går 5 km kommer du inte att förbränna lika många kalorier som om du löper samma 5 km-sträcka. Det gäller trots att det tar längre tid för dig att gå sträckan.

 • Några av de extra kalorier som löpare förbränner försvinner faktiskt efter att träningspasset tagit slut.
 • Det kallas på fackspråk för efterförbränning, och den beror på att kroppen jobbar för högtryck med att återhämta sig.
 • Hur många kalorier du förbränner när du tränar beror främst på din vikt och hur hårt du pressar dig själv.

Löpning är en av de hårdaste motionsformer som finns eftersom du måste bära din kroppsvikt hela tiden. Cyklister och simmare t.ex. förbränner inte kalorier lika effektivt eftersom cykeln eller vattnet bär fram dem. Mer om förbränning!
Visa hela svaret

Hur man bränner 7000 kalorier?

På en lugn promenad på 10 000 steg förbränner du ungefär: 274 kalorier om du väger 65 kilo.318 kalorier om du väger 75 kilo.360 kalorier om du väger 85 kilo.406 kalorier om du väger 95 kilo.
Visa hela svaret

Hur snabbt ska man springa 1mil?

Kolla dig själv: Hur långt har du kommit som millöpare? Publicerad av Redaktionen Vill du springa en mil så snabbt som du bara kan? Då gäller det att vara ärlig mot sig själv. Fundera på var någonstans du befinner dig i stegen för att nå det optimala resultatet på en kontrollmätt 10 km-bana. Som bonus får de också ett träningstips anpassat för din nivå.

Nivå 1 • Du har tränat löpning regelbundet i minst tre månader.• Du klarar att springa en mil på träning. • Du klarar av att springa i jämn fart. Kommentar: På den här nivån gäller det först och främst att klara distansen. I det optimala 10-km-loppet, oavsett nivå, springer man varje kilometer lika snabbt (förutsatt att banan är flack).Träningstips: Regelbunden löpträning tre gånger i veckan är en bra grund.

Genom att få en 10 kilometers tid, får du också någonting att utgå från i din fortsatta träning. Män bör klara milen 60 minuter och kvinnor 65 minuter på en flack milbana. Klarar man inte tidsgränsen bör man se över sin grundträning (öka och variera), vikt och livsstil.

Nivå 2 Nivå 3 Nivå 4 Ta gärna hjälp av löparkompisar som kan hjälpa till med att hålla farten antingen på den snabba eller långsammare 500-ingen.

• Du har tränat löpning regelbundet och varierat i ett halvår• Du klarar utan problem att springa 15 km utan att gå.• Du kan själv uppskatta din egen kapacitet på milen.Kommentar: Kanske följer du eller har följt ett träningsprogram för milen, halvmaraton eller maraton.I vilket fall tränar du regelbundet och varierat både i distans och fart.Du bör under de två närmaste månaderna innan 10-km-loppet en gång i veckan kontinuerligt ha genomfört tempohöjande pass, typ snabbdistans, fartlek eller intervaller.

Träningstips: Intensifiera träningen sista månaden innan 10 km loppet. Börja med att göra ett testlopp över fem kilometer, mät noggrannt med GPS eller genomför testloppet på bana. Tiden för dina snabba kilometer ska du kunna dubbla med en månads specialträning. Exempel: springer du 5 km på 26 minuter blir ditt mål 52 minuter på 10 km.

Se till att få in två tempohöjande pass per vecka. Gärna intervaller 6-8 x 1 km i den tänkta milfarten. Exempel: 52 minuter på 10 km blir 5.12 per kilometer – din intervallfart blir alltså 5.12 på en kilometer. Vila två minuter mellan de snabba kilometerna.

 1. Variera med korta intervaller, cirka 200 meter som du upprepar sex-tio gånger.
 2. Tryck på ordentligt, men inte mer än att du kan springa alla intervaller lika fort.
 3. Vila en minut mellan intervallerna.• Du har tränat löpning regelbundet och varierat minst ett år.• Du klarar när som helst av att springa ett halvmaraton som träning i lugn fart.• Du tränar regelbundet tempohöjande pass och har koll på din egen kapacitet på alla distanser.• Du har flera gånger sprungit kontrollmätta lopp på 10 km och har koll på ditt personbästa.Kommentar: Du vet hur löp- och konditionsträning fungerar och har en plan för din löpning.

Inför ditt snabba millopp så toppar du formen genom att dra ner på kvantitet och satsar under en period på formbyggande pass som ska ge dig lite mer snabbhet för att kunna förbättra din miltid.Träningstips: Analysera dina svagheter som millöpare. Orkar du verkligen hela distansen? Är du förhållandevis bättre på halvmaran och längre sträckor? Den som behöver arbeta upp farten börjar kan koncentrera sig på de kortare intervallerna, kanske lägga in pass med utförsintervaller, styrka och spänst.För löparen som är relativt bättre på kortare sträckor men som har grundträningen är längre intervaller och snabbdistans på 7-8 kilometer pass som kan förbättra miluthålligheten.• Du har i flera år tränat löpning regelbundet och varierat.• Du varierar träningen över året med grundtränings-, formgivande- och tävlingsperiod.• Du tränar regelbundet på bana, inomhus eller utomhus för att få exakt koll på farterna vid intervallträning.• Du kan variera den hårda träningen och har koll på din laktattröskel som du aktivt använder för att anpassa farter på intervaller.• Du tränar regelbundet styrka, spänst och rörlighet för att bli en bättre löpare.• Du är van att tävla och kan dra nytta av att få draghjälp av andra löpare under ett lopp.

 • Du vet hur du toppar din form.Kommentar: Löpare på den här nivån har kommit långt och även om resultaten inte alltid är på elitnivå så genomförs träningar och tävlingar på ett optimalt sätt.
 • Med all den erfarenhet och kunskap som löparen på den här nivån har så handlar ytterligare förbättring om små detaljer i allt från utrustning och kost till träningspass och återhämtning.Formtoppning för millopp kan se ut på olika sätt även för fulltränade löpare.

En bra resultat kan komma som en superkompensation någon vecka efter ett längre lopp, medan andra vill ha korta, snabba intervaller ändra fram till tävlingsveckan. Löpare på den här nivån bör själva kunna lägga upp sin egen modell. Känner man att man stagnerat i utvecklingen och tiderna alltid blir desamma är det kanske läge att testa ett nytt sätt att toppa formen.

Träningstips: Milen är en tuff tävlingsdistans och även om alla vet att det är optimalt att hålla jämn fart så måste man klara tempoväxlingar. Tips på pass är att springa två femtusenmeterslopp på bana där du var 500:a meter växlar farten mellan tröskelfart och tävlingsfart på tio kilometer. Vila fem minuter med jogg mellan femtusenmetersloppet och upprepa.Så här kan passet se ut för en löpare som har som mål att springa milen på 40 minuter:500 m på 2.00 (fart 4.00 min/km)500 m på 2.06 (fart 4.12 min/km)500 m på 2.00 (fart 4.00 min/km) o.

s v.Totaltid för de 5000 meterna blir 20.30. : Kolla dig själv: Hur långt har du kommit som millöpare?
Visa hela svaret

Hur mycket bränner man på att springa 2 km?

Hur många kalorier förbränner man genom att springa och gå 5 km? – Du förbränner omkring 1 kcal per kg kroppsvikt per km, lite mer vid löpning än promenader. Det gäller oavsett löphastighet (med undantag av sprint) eller promenad-tempo. En person på 65 kg kommer därför förbränna omkring 325 kcal på 5 km – oavsett om de 5 km består av löpning eller promenader, eller hur snabbt som du springer eller går.
Visa hela svaret

I vilken ordning bränner kroppen fett?

Siktar du på drömkroppen? Vi har listan på vad du ska äta för att bränna mest fett – Motion och en balanserad kost fortsätter vara hörnstenarna för att gå ner i vikt. Men hur din kropp tar hand om maten du äter inkluderar hur din kropp bränner och lagrar fett.

 1. Vissa livsmedel kan öka fettförbränningen, menar Adele McGrath, dietist och chef på Thirtysevendegrees Health and Fitness.
 2. Du bränner fler kalorier när du förbränner proteiner jämfört fett eller kolhydrater.
 3. Med andra ord: genom att äta mer protein ökar du din ämnesomsättning mer än om du äter fett eller kolhydrater.

“Med undantag för en eventuell fuskdag i veckan är det också viktigt att begränsa sin kolhydratskonsumtion. Håll ditt dagliga intag av kolhydrater till 25 gram eller mindre. Din kropp föredrar förbränna i följande ordning: kolhydrater, fett, och sedan proteiner.
Visa hela svaret

Vad är rekordet på 3 km?

Kent gjorde 3000 meter till en innesport Publicerad av Redaktionen 16 feb 2007 • Uppdaterad 10 okt 2010 Tre kilometer har väl de flesta sprungit någon gång. Klarar man det på 12 minuter betraktas det som riktigt bra för en motionär. Men det går att springa fortare.

Mycket fortare. På tisdag är det världsrekordförsök i GE Galan. Henrik Skoog och Erik Sjöqvist ska försöka slå det svenska rekordet på 3000 meter. Det kommer att handla om att springa snabbare än 25 km/h i 15 varv på Globens 200 meters-bana. Världens bäste löpare, etiopiern Kenenisa Bekele, jagar världsrekordet på 7.24,90 noterat 1998.

Svenskarna Skoog och Sjöqvist behöver springa under 7.48,44 för att slå det svenska rekordet.– Det gäller att få ett riktigt bra lopp med jämnt tempo och gärna draghjälp så att man slipper göra allt jobb själv, säger svenske rekordhållaren Kent Claesson.35-årige Kent Claesson satsar numera på maraton och vann SM när han var trea i Stockholm Marathon 2006.

 1. Men Kent har en karriär bakom sig som banlöpare och hans 7.48,44 från ett lopp i Karlsruhe 1997 gäller fortfarande som svenskt rekord inomhus.
 2. Under många år hade Kent rykte om sig att vara en utpräglad inomhuslöpare.
 3. Utomhus sprang Kent tio sekunder långsammare på 3000 meter:– Ja, fråga mig inte hur det kunde bli så.
You might be interested:  Hur Många Kalorier I Ärtsoppa?

Men kanske berodde det på att jag ofta tränade bra under hösten/vintern och sedan hade en enda formtopp för inomhussäsongen. – Efter inomhussäsongen gick jag på träningen direkt och var nog ofta på gränsen till att vara övertränad när det började bli sommarsäsong.

 1. Det var likadant i flera år och så här i efterhand kan jag konstatera att jag borde ha tränat mindre och vilat mer.
 2. Lite förvånad är han över att det tio år gamla inomhusrekordet fortfarande står sig:– För två år sedan var jag säker på att Erik Sjöqvist eller Henrik Skoog skulle ta det.
 3. Jag såg dem träna och vilka bra pass de genomförde.

Träningspass som jag aldrig varit i närheten av. Erik gjorde då 2000 meter på 5.14 (Bekele-fart!). Jag körde mest 10 x 1000 meter strax under tre minuter eller 10 x 400 meter på 62-63 sekunder. På tisdag står Henrik Skoog och Erik Sjöqvist på samma startlinje som Bekele:– Det gäller att inte luras med i Bekeles fart utan försöka hitta en andra klunga och få bra fart i den, säger Kent som kommer att vara på plats i Globen.

Kent Claesson är numera tränare i Spårvägen och ansvarar för upplägget för Henrik Skoog. – Både Henrik och Erik har kapacitet att slå rekordet. Det är verkligen dags att slå det tio år gamla svenska rekordet, säger Kent Claesson. Som löptränare kan Kent Claesson även ge motionärer goda råd till alla som inspireras av Bekeles och de andra löparnas framfart (direkt i TV4 tisdag, kl 20.00):– Låt dig inspireras, men försök inte att springa som Bekele gör.

Alla vill vi väl springa så lätt och fort som han! – Ja, han har en perfekt löpstil, upprätt, kort markkontakt och han måste även ha optimala fysiska förutsättningar, säger Kent Claesson. – En motionär kan inte härma Bekeles löpstil men däremot kanske börja tänka på att göra en del löpskolningsövningar och jobba upp styrka i bålen för att på det sättet få ett bättre löpsteg.
Visa hela svaret

Hur långt springer man på 15 min?

Kondition – * Test 1: 200 meter Nivå: Nybörjare/Medium Fokus: Maxhastighet Så här gör du: Detta är en övning som kommer ifrån atleten Earle Liederman, som menar att begreppet “vältränad” skulle kunna bedömas utifrån din förmåga att rädda dig själv ur en nödsituation.

 1. Med andra ord: Hur snabbt kan du springa 200 meter? Börja med 50 meter i taget tills du når den totala sträckan.
 2. Shirin Djavidi: Vid en sådan här spurt kan man lätt skada sig, så se till att värma upp ordentligt eller att göra den när du redan är ute och promenerar, och redan är varm.
 3. Lättast är att ta hjälp av en idrottsplats om du har någon i närheten, för att veta exakt hur långt du springer.

En fullstor löparbana är alltid 400 meter. Medan världsmästaren Usain Bolt avverkar sina 200 meter på 20 sekunder, bör du sikta på att landa någonstans mellan 30 till 40 sekunder. * Test 2: 3 kilometer Nivå: Nybörjare/Medelsvår Fokus: Kondition Så här gör du: Den här övningen används ofta inom militären för att mäta den kardiovaskulära nivån.

 • Redo? Klocka dig själv eller ta hjälp av en gps och se hur lång tid det tar för dig att springa åtta varv kring en 400-meter-bana.
 • Shirin Djavidi: Hamnar du på mellan 15 till 17 minuter har du riktigt bra kondition och kommer att springa milen på under 60 minuter.
 • Hamnar du runt 20 minuter är det också helt okej, men för att klara milen på 60 minuter behöver du kunna springa 2,5 km på 15 min och hålla det tempot i en timme.

Klocka dig själv och skynda långsamt!
Visa hela svaret

Vad händer om man joggar varje dag?

Hjärnan påminner kroppen om att röra på sig – Eftersom det inte gjorts någon forskning på området och eftersom jag inte har någon utbildning som skulle behövas för att förstå processen, kan jag bara spekulera i vad som ligger bakom det hela. Jag tror det ligger mycket i att man varje dag berättar för sin kropp att det är löpning som gäller.

 1. Varje dag får alla involverade muskler, ligament och senor en påminnelse om vad som behövs stärkas och bearbetas.
 2. Nej, det är inte varje dag som musklerna bli utmattade eller ens kraftigt påfrestade utan oftast är det kortare och lugnare sträckor som gäller, vilket inte är nämnvärt ansträngande.
 3. Men som sagt, det är ändå en påminnelse om att de bör vara beredda.

När man varje dag ger musklerna den lilla påminnelsen tror jag att man sakta men säkert bygger upp alla de små muskler som hjälper till att stabilisera och på så sätt förebygger skador.
Visa hela svaret

Får man magmuskler av att springa?

Löpning fordrar en samordnad koordination mellan en rad olika muskler i magen, nedre ryggen och höfterna i syfte att skapa ett stabilt bäcken. Dessa muskler påverkar hela din kropphållning när du löper och du kan inte få till ett effektivt frånskjut utan deras medverkan. De viktigaste musklerna i sammanhanget framgår av följande översikt. TEMPO När du förlänger steget eller ökar stegfrekvensen för att höja löptempot aktiveras de nedre magmusklerna – de tvära bukmusklerna såväl som de raka. Dessutom aktiveras musklerna i nedre delen av ryggen. Ju starkare och ju mer stabiliserande alla dessa muskler är, ju mer kraft och fart kan du generera när du skjuter ifrån mot underlaget. UPPFÖR Sätesmusklerna och nedre delen av magmuskulaturen stabiliserar bäckenet, som är sammankopplat med de benmuskler som arbetar mest vid löpning uppför. Med en stark bålmuskulatur får benen ett stabilt fundament att jobba mot och det blir mer kraft i uppförslöpningen. UTFÖR När du flyger nerför en utförsbacke behöver du starka sätesmuskler för att hjälpa till att absorbera stötarna från underlaget och hålla emot kroppens framåtrotation. Utan den rätta corestyrkan för att kontrollera rörelserna kommer all belastning att hamna på lårens framsida och i knäleden, vilket leder till att denna muskulatur snabbt tröttas ut. UTHÅLLIGHET I slutfasen av ett lopp kan starka bålmuskler hjälpa dig att bibehålla en god löpteknik och du kan därmed löpa effektivt även när tröttheten sätter in. Med starka magmuskler och stabiliserande muskler runt ryggraden är det lättare att hålla kroppen upprätt. RÖRELSER I SIDLED När du tvingas göra en hastig förändring i rörelseriktningen, till exempel löper genom en kurva, undviker en ojämnhet i underlaget eller tar dig fram i växlande terräng, verkar de sneda bukmusklerna stabiliserande och hjälper dig att hålla kroppen i en upprätt position.
Visa hela svaret

När börjar löpning ge resultat?

Hur snabbt blir jag tränad? – Det beror på från vilken nivå du startar. Börjar du träna regelbundet, ungefär varannan, var tredje dag, går det snabbt. Redan inom två veckor känner du av konditionsförbättringen. Räkna med lite längre tid för muskeltillväxten.
Visa hela svaret

Är det bra att springa 2 km?

Borttagen användare Vad är en bra kondition? Skrivet den 3 okt 2007 12.44 Hej! Jag gjorde konditionstestet i skolan idag, sprang 6*400m (2400m) på 12.24 minuter! Förra året hade jag 15 minuter. Vad är en “normal” kondition ungefär? Jag är 20 år, väger 63kg och är 168cm lång. Skulle vara intressant att veta. För nu vet jag bara att jag har förbättrats. Hur fort springer ni på samma sträcka? netsplit Re: Vad är en bra kondition? Skrivet den 3 okt 2007 15.42 Från: Stockholm Inlägg: 24 medlem: 16033 jag springer 2000m på 6min 49sek. Man bör klara 2400m på under 10min. Borttagen användare Re: Vad är en bra kondition? Skrivet den 3 okt 2007 19.01 hehe okay, det är bara att träna då! Det känns bra att ha ett mål! Men äsch, jag som tyckte jag sprang fort som fan 🙂 Tjarven Re: Vad är en bra kondition? Skrivet den 3 okt 2007 19.20 Från: Vänersborg Inlägg: 253 medlem: 9004 Ett Coopertest kan ge indikation på hur konditionen ligger till. Nu gäller det att springa så långt som möjligt under 12min som kan vara sanslöst jobbigt. http://en.wikipedia.org/wiki/Cooper_test Borttagen användare Re: Vad är en bra kondition? Skrivet den 3 okt 2007 19.47 Enligt tabellen du skickade på länken så är jag på “good – very good” om jag förstod det rätt, och det är väl bra?! Över medel ialf. ?! netsplit Re: Vad är en bra kondition? Skrivet den 4 okt 2007 00.26 Från: Stockholm Inlägg: 24 medlem: 16033 fattar inte varför kvinnor ska klara 2000m på 12min för att vara “very good”. att springa 2km på 12min är SANSLÖST dåligt, det bör alla människor klara utan problem. Om man springer första kilometern och går den andra så klarar man det nog på 12min. jo_se_fin Re: Re: Vad är en bra kondition? Skrivet den 4 okt 2007 09.09 Från: Skövde Inlägg: 236 medlem: 10091 netsplit fattar inte varför kvinnor ska klara 2000m på 12min för att vara “very good”. att springa 2km på 12min är SANSLÖST dåligt, det bör alla människor klara utan problem. Om man springer första kilometern och går den andra så klarar man det nog på 12min. Vet inte om jag missförstod dig där, men om du menar att 2 km på 12 min är sanslöst dåligt så tror jag du tycker att många människor här (på shapelink bla) är sanslöst dåliga. Inte så sjysst kanske. Alla människor har ju olika förutsättningar. Är man inte på tävlingsnivå kan jag dock inte förstå varför man ska klara något på en viss tid för att klassa sig själv som bra, bättre eller bäst eller t.om sämst. Vad ger det egentligen? Att springa och ta sig runt på en sträcka tycker jag är en prestation i sig och väldigt bra gjort!!! Om man sen däremot vill jämföra och tävla med sig själv och förbättra sina tider är det ju suveränt och dessutom ett mål att sträva mot, men jag skulle ändå inte vilja klassa in någon i någon speciell grupp. Att springa/träna är bra oavsett. Det är min åsikt. Ljusblå Re: Vad är en bra kondition? Skrivet den 4 okt 2007 09.46 Från: Ängelholm Inlägg: 2 medlem: 17375 Tycker nog att det låter ganska långsamt. Min dotter som är 10 år springer 2 km på under 10 min. Hon tränar varken löpning, orientering eller friidrott. Däremot går hon på gymnastik vilket ju inte ger någon särskild konditionsträning. netsplit Re: Vad är en bra kondition? Skrivet den 4 okt 2007 10.09 Från: Stockholm Inlägg: 24 medlem: 16033 Alltså det finns “gränser” på vad man bör klara som människa för att vara i en “sund” form och det är springa 2km under 10min och springa 10km under 60min. Klarar man inte dessa gränser bör man SERIÖST se över sin vardagssituation och göra något drastiskt. Nu kommer jag få en massa gnäll om att “alla klarar faktiskt inte springa 10km”. Sån jävla bullshit! Det är klart alla inte klarar springa 10km men alla som inte är extremt överviktiga och inte lider av någon slags sjukdom KLARAR att springa 10km, det sitter bara i huvudet jag lovar. Det va väl ungefär det jag ville få sagt samt att gränserna mellan herrar och damer borde inte vara så stora som de är enligt det där cooper-testet när det gäller löpning. Borttagen användare Re: Vad är en bra kondition? Skrivet den 4 okt 2007 18.22 Jag kom tvåa över mållinjen av 14 pers i klassen, så isf är det nog många som bör “SERIÖST se över sin vardagssituation och göra något drastiskt. ” Tror inte det är så många i så fall som inte motionerar regelbundet som klarar av att springa denna sträcka på 10minuter. (sorry netsplit, du skriver så,. finurligt bara) Borttagen användare Re: Re: Vad är en bra kondition? Skrivet den 4 okt 2007 21.11 Liina Enligt tabellen du skickade på länken så är jag på “good – very good” om jag förstod det rätt, och det är väl bra?! Över medel ialf. ?! Nu kan jag inte låta bli att kommentera. Du ska tänka på att den länken är gjord som ett mått för ALLA människor, “starka som svaga”. Men du verkar ju i alla fall ha lite intresse för träning (annars skulle du ju inte finnas med på shapelink?), så du kan helt säkert springa snabbare. Tränar man aldrig löpning är det inte bara snack om vad man har för kondition utan också teknik. Tjarven Re: Re: Vad är en bra kondition? Skrivet den 5 okt 2007 16.45 Från: Vänersborg Inlägg: 253 medlem: 9004 netsplit Jag både håller med och inte. Anledningen till att man har sträckan 2km som refferens är att 2km kan man springa på ren vilja oavsett kondition (klart det finns undantag).2km < 10min. Det beror mycket på vilken grundkondis man tränat upp som liten. Själv klarade jag inte ens 500m när jag började för 2år sen.2km löpning i ett sträck tog många månader innan jag klarade. När pulsen går på max så klarar man inte länge innan syrebristen kommer och man svimmar tillslut. Inte alltid det sitter i hjärnan. Borttagen användare Re: Re: Re: Vad är en bra kondition? Skrivet den 8 okt 2007 19.19 Tjarven netsplit Jag både håller med och inte. Anledningen till att man har sträckan 2km som refferens är att 2km kan man springa på ren vilja oavsett kondition (klart det finns undantag).2km < 10min. Det beror mycket på vilken grundkondis man tränat upp som liten. Själv klarade jag inte ens 500m när jag började för 2år sen.2km löpning i ett sträck tog många månader innan jag klarade. När pulsen går på max så klarar man inte länge innan syrebristen kommer och man svimmar tillslut. Inte alltid det sitter i hjärnan. Jag är då en av de där som är SANSLÖST dåliga och jag kan bara hålla med Tjarven. Det har tagit mig ett tag att klara 2km också och när pulsen som sagt går på max handlar det inte bara om vilja i skallen. Och under några tio, tolv minuter det klarar jag då inte ännu. Men sen är jag inte heller helt säker på varför jag överhuvudtaget ska klara det. spoon Re: Vad är en bra kondition? Skrivet den 19 okt 2007 01.23 Från: Oslo Inlägg: 12 medlem: 14837 Jag sprang 2.5 kilometer på 9.14 vilket jag tycker är snabbt. Man får liksom “Springa” och inte bara jogga om man ska springa fortare än 4min per kilometer tycker jag. Milen på 50 Min tycker jag absolut att man ska klara av om man tränar kondition.55 min har jag för mig att man skulle klara milen på i lumpen. Alla fixade det efter ett tag även dom som låg över 100kg (Kanske inte så bra för knäna men det går!) Ljusblå Re: Vad är en bra kondition? Skrivet den 19 okt 2007 08.24 Från: Ängelholm Inlägg: 2 medlem: 17375 Jag tycker att man bör klara att springa 2 km på 10 min om man tränar något konditionshöjande. Det är dock väl naivt att jämföra med unga män som gör lumpen. De flesta kvinnor behöver tex vara relativt sett mer vältränade för att klara milen på 50 min. Är man sedan inte lika ung som de i lumpen så måste det också räknas in. Ännu större skillnader mellan män och kvinnor blir det ju kortare distans vi pratar om. Gäller det mycket långa sträckor så klarar sig kvinnor bra i konkurrensen, men det är väl inga ultralånglopp vi snackar här 😉 Det är inte lika enkelt för en “normal” kvinna som för en “normal” man att springa snabbare än 5 min per km. Snackar vi om under 4 min så krävs massor av träning, det är mycket hög fart för en kvinna. Betänk att det svenska rekordet på 5000m ligger på dryga kvarten. jo_se_fin Re: Vad är en bra kondition? Skrivet den 19 okt 2007 10.14 Från: Skövde Inlägg: 236 medlem: 10091 Det är ju dock stor skillnad att springa 2 km på en snabb tid än att springa 10 km på under 60 min. Visst kan man klara det. Det är ju ingen omöjlighet, vilket väldigt många bevisat. Men om man tar i allt man har springer man säkert 2 km på en rätt bra tid. Men skulle jag springa 10 km i samma tempo som jag i så fall sprang de två första km skulle jag dö efter 4 km. Jag vet inte, men det verkar som om det är någon slags tävling det här. Som att man är idiotsämst om man inte klarar det. Jag står fast vid att alla är duktiga som rör på sig och springer. Så länge man inte ska springa några lopp och vara på elitnivå spelar det väl ingen roll. Jag har nog inte den bästa konditionen, men jag anser mig inte vara sämst för det. Borttagen användare Re: Re: Vad är en bra kondition? Skrivet den 19 okt 2007 15.31 jo_se_fin Det är ju dock stor skillnad att springa 2 km på en snabb tid än att springa 10 km på under 60 min. Visst kan man klara det. Det är ju ingen omöjlighet, vilket väldigt många bevisat. Men om man tar i allt man har springer man säkert 2 km på en rätt bra tid. Men skulle jag springa 10 km i samma tempo som jag i så fall sprang de två första km skulle jag dö efter 4 km. Jag vet inte, men det verkar som om det är någon slags tävling det här. Som att man är idiotsämst om man inte klarar det. Jag står fast vid att alla är duktiga som rör på sig och springer. Så länge man inte ska springa några lopp och vara på elitnivå spelar det väl ingen roll. Jag har nog inte den bästa konditionen, men jag anser mig inte vara sämst för det. Min första tanke var endast att ha lite koll på min egen kondition. Jag jämför mig inte med andra utan ville bara ha lite kunskap i vad som skulle kunna kallas en “bra” eller “sämre” kondition. För mig själv och för mina egna mål. Precis som du säger, så länge man rör på sig samt mår bra så är det väldigt bra. Men de som vill tävla får väl tävla iofs 🙂 Kram på dig! Linnis Re: Vad är en bra kondition? Skrivet den 16 dec 2007 16.31 Från: Stockholm Inlägg: 11 medlem: 18304 Som en parantes kan jag säga att om man söker till poishögskolan ska man som kvinna klara att springa 2 km på 10 min och 15 sek. Tidigare var kravet att man skulle kunna springa 2 km på max 10 min men de höjde tiden med 15 s pga att kvinnor generellt hade problem att klara den tiden. Det kanske ger en fingervisning vad som kan vara “normal” kondition för en tjej som rör på sig emellanåt. Personligen tycker jag att om man tränar kondition regelbundet så bör man väl kunna springa lite snabbare än det men som nämnts tidigare har vi alla olika förutsättningar för att träna upp konditionen. mickelarsson Re: Vad är en bra kondition? Skrivet den 9 jan 2008 20.18 Från: Västetås Inlägg: 1 medlem: 18307 Testa skaffa en pulsklocka och spring med då får man en ganska bra bild av hur “hårt” man egentligen anstränger sig. Man ser även sina framsteg på ett väldigt tydligt sätt. Sen tror jag att 10 +-1 min på 2km är nog ganska normalt för tjejer.
You might be interested:  Hur Många Kalorier Är Det I En Skiva Vitt Bröd?

Visa hela svaret

Vad bränner mest kalorier gå eller springa?

Nej, du förbränner ca 30 procent fler kalorier genom att springa än genom att gå snabbt. Så även om du t.ex. går 5 km kommer du inte att förbränna lika många kalorier som om du löper samma 5 km-sträcka. Det gäller trots att det tar längre tid för dig att gå sträckan.

 • Några av de extra kalorier som löpare förbränner försvinner faktiskt efter att träningspasset tagit slut.
 • Det kallas på fackspråk för efterförbränning, och den beror på att kroppen jobbar för högtryck med att återhämta sig.
 • Hur många kalorier du förbränner när du tränar beror främst på din vikt och hur hårt du pressar dig själv.

Löpning är en av de hårdaste motionsformer som finns eftersom du måste bära din kroppsvikt hela tiden. Cyklister och simmare t.ex. förbränner inte kalorier lika effektivt eftersom cykeln eller vattnet bär fram dem. Mer om förbränning!
Visa hela svaret

Hur många kalorier bränner man på 10 000 steg?

Hur många kalorier förbränner man genom att gå 10 000 steg? – En genomsnittlig individ förbränner ungefär 300-500 kalorier genom att gå 10 000 steg. Om du går 10 000 steg om dagen kommer du alltså att förbränna uppemot 3500 kalorier i veckan. För en hållbar viktnedgång behöver man även se till att man givetvis förbränner mer kalorier än vad man får i sig.
Visa hela svaret