Hur Många Kalorier Bränner Man På Padel?

Hur Många Kalorier Bränner Man På Padel
Beräknad förbrukad energi

5 minuter 49 Kalorier 588 Kalorier
10 minuter 98 Kalorier 1176 Kalorier
15 minuter 147 Kalorier 1764 Kalorier
30 minuter 294 Kalorier 2352 Kalorier

Visa hela svaret

Är padel en bra träning?

5 anledningar att spela padel STUDIO KORPEN | Artikel | 2022-06-16 Padel har på kort tid blivit till en folksport och i Korpen arrangerar vi både seriespel och träningar över hela landet. Har du funderat på om padel är något för dig? Här kan du läsa fem anledningar till varför du borde testa! Den främsta anledningen till att padeltennis blivit så populärt är att det är rätt enkelt att lära sig.

  1. Som nybörjare får du snabbt till ett bra spel med hyfsat tempo och redan de första gångerna kommer du kunna spela dig ordentligt trött.
  2. Det betyder dock inte att det är en lätt sport att bemästra, utan du lär nog behöva spela ett tag innan du kan mäta dig med vännerna som hållit på i flera år.
  3. På Korpen vet vi att träning är roligare tillsammans.

Eftersom padel spelas i par blir det naturligt till en social sport. Oftast går ni ihop om fyra när ni bokar en bana, vilket blir till ett utmärkt tillfälle att umgås med vännerna. Om du väljer att spela padel med Korpen får du även möjlighet till att träffa nya vänner, samtidigt som du håller dig i form! Padel är en social sport där du umgås med dina vänner När du spelar padel tränar du hela kroppen. Tempot gör att hjärtat får jobbat hårt – och du stärker både dina arm-, rygg-, ben- och bålmuskler. Alla snabba förflyttningar i kombination med samspelet med din lagkamrat kommer dessutom att utveckla både din koordination och din motorik.

  • Som om inte det vore nog anses padel vara en förhållandevis skonsam sport, vilket innebär att du kommer kunna träna precis så mycket som du vill! För att bli en bra padelspelare kommer du behöva lära dig att läsa spelet.
  • Eftersom både planen och väggarna får användas finns det möjlighet till otaliga spelkombinationer.

I en matchsituation kommer du behöva ta hundratals beslut för att beräkna vinklar och banor – allt under bråkdelen av en sekund. Allt detta kommer göra att problemen utanför försvinner och du får tömma din dagliga spänning. Om det inte är mindfulness så vet vi inte vad.

  • Framförallt så är padel en riktigt rolig sport att utöva.
  • Tempot är högt, padelspelet är varierande och medan du hämtar andan mellan matcherna kan du tjöta med dina med- och motspelare.
  • Vi kan lova dig att en timme kommer flyga förbi och innan du vet ordet av så är dagens träning avklarad.
  • Missa inte våra, eller vår artikel om,

När du känner dig redo att testa på så erbjuder vi både seriespel och träningar i padel! : 5 anledningar att spela padel
Visa hela svaret

Hur många steg är 1 timmes padel?

Hur många steg är en timme padel? – När du spelar padel så tar du cirka 2500-4000 steg per timme. Det kan vara både fler eller färre beroende på din nivå och spelstil. Enligt min Apple Watch så tar jag ca 5000 steg under en 90 minuter lång match.
Visa hela svaret

Är padel lättare än tennis?

Padel – Hjälper eller stjälper det tennisen? Det här inlägget är Sponsrat Det har nog undgått få om den hajp som pågår i Sverige just nu kring en racketsport. Tyvärr gäller inte detta tennis utan snarare tennisens syskon, padeltennis. Padel har fullständigt exploderat i Sverige, både vad det gäller arenor runt om i vårt avlånga land men även olika butiker på internet som säljer produkter för att utöva sporten.

  1. Det finns en tydligt trend som pågår bland Sveriges tennisklubbar och tennishallar, och det är ombyggnader eller nybyggnader.
  2. Oftast handlar det om att göra om ett befintligt utrymme till en padelbana.
  3. Om vi tar dvs tennisklubben i Uppsala, som ett exempel så öppnade de i Augusti 2018 sin första padelbana.

Och Uppsala är absoluta inte ensamma om detta, vi har exempel såsom Skellefteå tennisklubb och Luleå tennisklubb. För oss inbitna tennisfantaster så kan denna utveckling kännas lite tråkig eller rättare sagt att det känns att tennisens utveckling går åt fel håll.

  1. Dock finns det faktiskt flera positiva effekter som kommer av padelns framsteg i Sverige.
  2. Vi får en extrem ökning av racketsport-utövare i Sverige, och steget för dessa spelare att börja med tennis är så mycket mindre än om det vore fotbollspelare.
  3. Så det finns en möjlighet att visa alla dessa padelspelare att vanlig tennis är minst lika rolig.

Vi kan också se det från ett helt annat perspektiv, och det är det faktum att många klubbar brottas med en tuff ekonomi, och padel kan faktiskt hjälp till att hålla en del mindre klubbar öppna i tuffare tider. Ser vi bortom padelns påverkan på hallarna så ser vi att även internet påverkas av padel.

  • Eller rättare sagt, de butiker som säljer tennisrack har fått utöka sitt sortiment med padelrack.
  • Och här kan vi se att utbudet ökar kraftigt i Sverige, allt från stadium till specifika butiker för padelrack ökar sitt sortiment.
  • Samtidigt kan vi se att kända butiker såsom racketspecialisten säljer stora mängder av padelrack.

Det finns dock en hel del uppstickare såsom, som enbart säljer padelrack. I de fall de finns butiker som säljer flera olika typer av rack så kan det argumenteras att padel hjälper dessa butiker att fortsätta existera i tuffa tider. När man pratar med personer i padelhallar runt om Sverige så beskriver de att den största skillnaden mellan padel och tennis är att det är lättare för ojämna spelare att ha en bra match.

Vissa förklarar även att padel som sport är mer förlåtande vad det gäller “felslag”. Och här kan padeln faktiskt, på lång sikt, hjälpa tennisen. Att hjälpa spelare att få större kontroll och träff, så när det väl är dags att spela tennis så är det ingen dealbreaker med sämre träffar och bristande kontroll.

Så på ett sätt kan man faktiskt säga att padeln hjälper tennisen lägga grunderna på framtida tennisspelare. Dock ställer det ett krav på tennis att bli attraktiv likt padeln i Sverige. Så hur skall man sammanfatta allt? Det är klart att padeln påverkar tennis negativt på kort sikt när det kommer till tennispelare som väljer att spela padel framför tennis.

Men alla de padelbanor som ger tennishallen en bättre ekonomi, och alla de racketbutiker som kan överleva för att fler personer kan handla sina produkter där är ändå positiva effekter. Och tennisen borde försöka dra fördelar av padelns framtåg, inte se det som en fiende. Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that’s it.

: Padel – Hjälper eller stjälper det tennisen?
Visa hela svaret

Varför padel istället för tennis?

Staffan Falkenström, varför har du bytt tennis mot padel? Padel, innesporten nummer 1 i Sverige och det inte bara bland mellanchefer inom näringslivet. Nya hallar öppnas upp till höger och vänster – hypen är total! Det är mer än en duktig tennisspelare som valt att byta sport och börja både spela men även jobba med padel istället för sporten de varit aktiv i sedan barnsben, tennis.

Namn: Staffan Falkenström Tennisbakgrund: Duktig juniorspelare, trä nare i Åmåls TK, Kungsbacka TK och Lidköpings TK Nu: Klubbtränare i WAP Padel Center Lidköping (We Are Padel) sedan augusti 2021 När du började känna att din egen spelarkarriär inom tennisen led mot sitt slut, hur gick tankarna kring vad du skulle göra då i framtiden?

Just då var jag ganska trött på tennis. Jag har en egen historia som gjorde att jag tröttnade tidigt på sporten. Samtidigt som jag var trött på tennis kände jag att det är någonting jag kan mycket om. Jag har alltid tyckt det varit roligt och inspirerande att hjälpa andra i sitt idrottande, så jag började jobba lite lätt som tränare i småklubbar före jag gick till Kungsbacka TK när jag var runt 25 år någonting.

  1. Jag tyckte det var jättekul att jobba som tränare – jag älskade tennis och gör det fortfarande! Men, nu har jag familj, padeln har exploderat och vi har flyttat tillbaka till Lidköping.
  2. Arbetar man med tennis i en mindre klubb så blir det långa dagar vilket gjorde att mitt familjeliv var svårt att dubblera med hämtningar med mera.

Man vill gärna vara till hjälp och avlasta sin sambo också. Ser arbetstiderna annorlunda ut som padeltränare än tennistränare? Ja, i padeln fick jag chansen att ha ett mer flexibelt schema som var mer humant för mig. Nu kan jag jobba kväll två dagar men sluta tidigare tre vilket passar bättre med familjelivet.

Skiljer det sig mycket att jobba med padeln jämfört med tennis? Padeln har varit något som man inte riktigt vet vad det är för något, det har varit liteokänt i hur det ska och bör fungera vilket gjort att man kunnat bygga sporten och dess arbetsmiljö till att passa dagens samhälle, men så klart kommer det bli en vardag inom det också.

Precis som inom tennisen kommer padeln bli beroende av ungdomsverksamheter vilket man redan nu känner av att det är så det kommer bli. Folk som har tjänat pengar på padeln har tjänat sina pengarr, framöver kommer det inte bli lika lätt. Det är inte längre att bara slänga upp en hall.

  1. Jag har bara jobbat med det här under en kort tid men märker redan att kravbilden höjts.
  2. Folk har börjat jämföra på ett annat sätt nu – vilka de får spela med, vilka de får spela mot, vilka tränare de har.
  3. Det blir mer och mer likt tennisen på det sättet.
  4. Du som tidigare arbetat som tennistränare och sedan gick över till att bli padeltränare.

Går träningarna till på samma sätt i padel som i tennis? Är det liksom snarlikt att vara tränare i de båda sporterna? Det går mycket hand i hand. Allt som har med racket och boll att göra är ganska lika, speciellt i uppstartsfasen. Vi tränar mycket öga/hand och en allsidighet.

Astar en hel del boll. Sedan är det såklart en del andra grejer tankemässigt vi fokuserar annorlunda på. I tennis vill du ha mer rekylrörelser, kasta loss armarna medan du i padel vill ha mer kontrollerade rörelser där du ska kontrollera det du gör på ett annat sätt. Överlag är tennis en svårare sport medan padeln har en kortare startsträcka vilket är anledningen till att padeln blivit så stor.

Första gången du går in på en padelbana spelar du match, det gör du inte i tennis. Det är inte heller lika farligt att anmäla sig i exempelvis divisionsspelet i padeln eftersom du spelar i par. Du sa tidigare att du hade en historia som gjorde att du tidigt tröttnade på att själv spela tennis.

  1. Har du lust att berätta mer om vad det var som gjorde att du ledsnade? Nu när jag jobbar som tränare så handlar ledarskapet mycket om psykologi, sådant man inte var intresserad av som spelare.
  2. Men jag förstår bättre nu vad som kunde gjorts annorlunda när jag var ung och vad som är viktigt för barn och ungdomar.

Allt är såklart individuellt så jag kan bara prata för min egen del, men jag kommer från en liten klubb i Karlskoga, Bofors TK. I unga åldrar hade jag lite olika “lättare” tränare. Jag gjorde mycket själv – lekte tennis och lattjade. Dök det inte upp någon tränare en dag så körde jag med någon förälder i hallen.

Jag var väldigt intresserad och tog ett stort eget ansvar. Helt plötsligt över en natt var man bäst i Sverige! Jag vann SALK och SM, vann Nike Junior Masters utomlands, slog Rafael Nadal och helt plötsligt från ingenstans skulle alla lägga sig i min tennis. Jag skulle bli seriös nu. Förbundet åkte runt och sa att jag skulle köra mer fys.

Jag var otroligt sent utvecklad, både i huvudet och kroppen var jätteliten och tunn. Jag hade helt och hållet levt på lekfullheten, min snabbhet och min kreativitet. Helt plötsligt skulle jag nu bli en professionell spelare, vilket givetvis var alldeles för tidigt för mig när jag var runt 12 år.

  1. Ska man bli bra i tennis måste man absolut träna hårt men också må bra som människa.
  2. En av de största lärdomarna jag fått med mig är att ha balans i tillvaron.
  3. Mitt liv blev bara tennis från att jag var 12 år vilket var mitt livs största misstag.
  4. I skolan var jag inte fokuserad på skoluppgifterna och när jag lämnade skolan var det tennis för hela slanten.

I skolan var jag tennisspelare och hemma var jag tennisspelare. När man bor i en så liten stad som Karlskoga blev det helsidor i tidningarna om “Staffan som är nästa Björn Borg”. Idag är jag allergisk mot småttingar som lägger ut inlägg om sina satsningar på sociala medier i ung ålder.

Visst, just där och då var det kul med uppmärksamhet. Då tyckte jag att jag var kung som hade Nike-kontrakt och syntes i tidningen var och varannan vecka men sen när jag blev 14-15 år, fortfarande var tunn och liten men mötte spelare som växt sig stora och hungriga, då började jag reflektera över vad som händer om jag börjar förlora och vem jag egentligen är.

Först och främst, när man är rätt bra i en liten klubb, då hamnar man snabbt i ett läge att man inte har någon att spela med överhuvudtaget, så jag fick åka 4 mil enkel väg till Örebro när jag var 13-14. Det tog tio månader innan jag nästan ville lägga ner tennisen för att mitt liv blivit för inrutat; skola, hem, sätta sig i bilen.

  • Redan där tappade jag det där som brann i ögonen av att jaga bollen.
  • Även om jag spelade på och gick tennisgymnasiet i Lidköping så var jag inte riktigt där.
  • Jag hade ingen röd tråd i vad jag gjorde.
  • Inget sug efter att utvecklas, jag skulle liksom bara överleva träningen.
  • Det intressanta är, efter gymnasiet när jag började jobba som tränare i lilla Åmål så började jag spela fotboll igen.

Då sa mina föräldrar att jag aldrig skulle klara av att vara sämst i någonting, men någonstans infann sig hungern hos mig då igen. Att jaga bollen, springa, kriga och fightas! I och med det hittade jag också tillbaka till tennisen när jag kunde spela bara för skojs skull.

  1. Och fan vad skoj det var! Jag spelade bättre än jag någonsin gjort! När jag flyttade till Kungsbacka spelade jag i division 1, sedan i Lidköping var det Elitserien.
  2. Jag tränade nästan ingenting men var hungrig igen på banan! När du berättar det här får jag känslan av att problemet inte var att du var bra tidigt utan hur din omgivning agerade när du tidigt visade framfötterna och fick framgångar? Att de tog din tennis ifrån dig på sätt och vis? Mina föräldrar har aldrig satt någon press på mig alls.
You might be interested:  Hur Många Kalorier I En Dextrosol?

Jag har däremot funderat mycket på vad som borde gjorts annorlunda och med kunskapen jag har idag hade jag tidigt sagt att jag inte velat ha någon uppmärksamhet medialt, behållit en andraidrott mycket längre, försökt hitta en bättre balans med skolarbetet samt haft mer miljöombyten i mitt liv.

  1. Nu blev det att om inte tennisen fungerade hade jag ingenting annat alls i mitt liv.
  2. Man får en del intressanta insikter när man börjar jobba som tränare efter sin spelarkarriär, det minns jag själv när jag tog det steget Nu är jag 36 år och även idag när jag tävlar är det otroligt lätt att ramla in i det här att man inte får förlora.

Som tränare är det mitt jobb att inspirera och jag försöker poängtera för mina elever att de får missa hur mycket som helst så länge de försöker. Att inte försöka eller göra sitt bästa är något helt annat. Nadal, Monfils, Tsonga, Berdych, Baghdatis – alla dem spelade samtidigt som mig när jag var 13-14 år och det intressanta är att de tidigt var exakt samma typ av spelare som de var när de slog igenom på touren när de blivit äldre.

Skillnaden var att när de var 13-14 år var de opolerade men tilläts vara opolerade – de utvecklades och blev bättre på vägen men de tilläts behålla sin identitet. När Nadal var 13-14 år trodde man han var dum i huvudet! Jag kommer ihåg hur han hoppade upp och ner och slog hur hårt som helst. Man tänkte att “vad är det för fel på killen?” Men han var helt orädd vid 6-6 i tiebreak! Det är lätt att sitta i tv-soffan och säga “det klart han ska våga gå för det”, men alla som har spelat vet hur lätt det är att bli tight.

Det är lätt för tränaren att stå och säga “du missar för mycket”, men frågan är vad det är för miss? Är det en teknisk eller taktisk miss? Jag hör så ofta på tennistävlingar att “han missar för mycket”. Det sög min energi något oerhört att hela tiden höra det, att “dem missar för mycket”.

Men det är där mitt jobb kommer in och ställa frågan “varför missar dem?” Så, i och med att du återfann glädjen för tennisen och jobbat med det under ett antal år, hur känns det nu att ha lämnat tennisen för padeln? Jag har ett otroligt delat hjärta eftersom jag fortfarande tycker tennisen är hur kul som helst.

Jag följer tennis aktivt, både challengers och ATP och tycker tennis är världens roligaste sport att titta på! Så någon dörr att aldrig mer jobba med tennis igen har jag definitivt inte stängt. Men som sagt, i dagsläget med min familjesituation i Lidköping underlättar padeln.

  • Det var skillnad när jag arbetade i Kungsbacka då det under sista tiden där var fler anställt folk i klubben, då kunde man alternera arbetstiderna mer och det fanns mer folk som kunde träna lunchtid.
  • Det är lite synd om mindre klubbar där det står och faller med några få personer som jobbar i klubben.

Det finns många klubbar som gör det fantastiskt men jag tror man behöver jobba mer med sina medlemmar. Arrangerar klubben en tävling över två helger jobbar man som chefstränare eller verksamhetsansvarig 25 timmar på helgen, sen vanligt arbete måndag till fredag och sen 25 timmar nästa helg igen.

Det blir ett stort problem, det går inte i längden när du inte får någon extra ersättning utan det förväntas ingå i ditt jobb och tjänst. Där har padeln gjort ett bra jobb i arbetet med den typen av frågor. Berätta lite mer om vad padeln har gjort bra. Nu tycker jag padeln var charmig i början med mycket liv i hallarna.

Folk störde sig inte på det och det var liv på tävlingarna. Okrystat och charmigt till skillnad mot när man går in i en tennishall där man knappt kan släppa en knappnål och man undrar ifall man överhuvudtaget får prata. Det blir en ovälkomnande miljö. Jag tror man måste få till fler roliga events för barn upp till 14 år.

  1. Speciellt på småställen som i Västergötland.
  2. Lubbmatcher, musik och lite action! Får vi fler att fastna för tävlingstennisen kommer också fler människor engagera sig i klubbarna och därmed underlätta arbetsförhållandena för de ansvariga i klubben.
  3. Är padeln bättre på det här? Padeln har varit väldigt bra på att göra tävlingar i sina egna hallar där det blir en jädra showkänsla och fullt liv.

Sen kan jag säga nu när jag själv spelar på en ganska bra svensk nivå att när man spelar “seriösa tävlingar” så går det mer och mer åt tenniskänslan även inom padeln. Mer stereotypt tyst mellan bollarna vilket jag tycker är lite tråkigt. Det börjar bli mer och mer seriöst och man “lettar” ut bollar som är tveksammaså det går åt samma håll tennisen befinner sig på.

Varför tror du att tennisen har så svårt idag att locka personer att jobba som tränare? Har det mycket med arbetstiderna att göra? Jag tror det är en stor anledning till tränarbristen plus att det blir en stor belastning att vara tränare, framförallt i mindre klubbar. I mindre klubbar ska du vara chefstränare och i det rodda med samtliga administrativa grejer.

Samtidigt kräver alla att du ska vara på banan och ha just deras barn och du har knappt några timtränare till hjälp. Och har du det så kan de vara försvunna imorgon. Du jobbade ju som tennistränare i många år, men idag är det flera tennisspelare som spelat på en relativt hög nivå som direkt efter avslutad tenniskarriär gått direkt över till padeln utan att ge tennisyrket ens en chans.

  1. Vad tror du det beror på? Pengarna styr.
  2. Det var några stycken som var med i första svängen inom padeln som till exempel Simon Vasquez.
  3. Han är en duktig spelare som var med ganska tidigt och som gjort enorma pengar på det.
  4. Man ser yngre spelare nu, runt 20 år gamla, som kör järnet på padeln.
  5. De verkade länge i tennisen och inte fått en spänn eller några sponsorer under alla år.

Knappt racketkontrakt. Sen testar de padel där folk lägger sjuka summor för att du ska spela med deras rack. De får helt plötsligt uppmärksamhet medialt och folk är bekräftelsesuckers, så är det. Folk älskar att synas och få bekräftelse på vad de gör! Det är som jag brukar säga anledningen till att personer är så positiva när man har vuxengrupper; de får aldrig bekräftelse men helt plötsligt står en person där och berömmer dig – den bekräftelsen får du inte någon annanstans i övriga livet.

Hehe, det ligger nog något i det faktiskt. Hur kan tennisen “hypa” upp sig då? Känslan är att padeln lyckats väldigt bra med att vara “hippa och inne”. Nu har tennisen börjat med kamerastreams vilket jag tror kom in alldeles för sent. Tennisen borde ha varit före padeln med det! Tennisportalen har gjort det bra, de har försökt och jag tror tennisen behöver mer sådana inputs.

Lyfta fram vilka spelarna är vilket padeln är duktiga på. Kan man sälja ut ett Globen för en SM-final i Innebandy måste man kunna göra mer än vad som gjorts för en SM-final i tennis? Varför skulle det inte gå att sälja ut Kungliga för en SM-final, till exempel? Sådant måste göras för att få in mer pengar i tennisen.

  • Man vill att det ska finnas en buffert för de som går ut skolan och gymnasiet och vill ge det här en chans.
  • Om vi vänder på frågeställningen lite, finns det något tennisen gör som fortfarande är bättre än hur det funkar i padeln? Finns det något padeln kan lära sig av tennisen så att säga? Tennisen ligger egentligen bättre till.

Även om man säger att det är en tränarbrist inom svensk tennis så tycker jag tränarkraven är bättre i svensk tennis än inom svensk padel. Efterfrågan styrs av produkten och folk kan jämföra vad som är en bra och dålig träning i tennisen och det kommer komma till padeln också.

Visst, alla som jobbar med tennis är inte top notch men i det stora hela tror jag det är en högre nivå där än i padeln. Padeln är ute på ett farligt spår för det finns många olika typer av utbildningar här. Rätt dyra utbildningar som körs privat. Sedan ska förbundet också köra något och så vidare. Någonstans vill man att alla ska dra åt samma håll, då tror i alla fall jag att det blir bäst, om man har en röd tråd i utbildningssystemet.

Nu kör PDL något, en spanjor kör något, förbundet kör något – folk ska bräcka varandra och då blir det en hierarkigrej. Det är uppenbart att det varit en extrem boom och hype kring padeln de senaste åren. Det är otroligt vad sporten växt! Kommer det hålla i sig? Det är många som drar russinen ur kakan i padeln.

  • Hotell, gym, alla lockar med padel i dagsläget! Jag tror det kommer hålla i sig – padeln är här för att stanna.
  • Det har blivit för stort för att dö ut men det kommer bli en tydligare balans på det hela.
  • Definitivt kommer det vara hallar som får stänga igen, det är inget snack om saken.
  • Många tycker det är kul att spela nu, man blir chockad av hysterin, det är vuxna som lägger 2-3 pass om dagen, men det kommer bli en balans på det hela så småningom.

Det har blivit en folksport ur näringslivssynvinkel. Nu byggs rena lyxhallar för att kunna locka till sig företagare och konferenser. Tennishallar som är byggda på -70 och -80-talet och som är lite tråkiga blir ett stort minus för tennisen. Miljön är viktig och tyvärr är många tennishallar inte så inbjudande.

  • I början bestod padelhallarna i princip av industrilokaler men nu blir folk kräsna och vill ha fina hallar med värme och högt i tak.
  • Utvecklingen går framåt otroligt snabbt.
  • Det finns tennisklubbar som också har tänkt till, som KLTK som gjort en fin uteanläggning och en pool vilket är helt rätt tänkt.

Fler behöver tänka till hur man får dit folk som inte bara spelar tennis. Men det är inte lätt i mindre städer med redan slitna hallar Allt du berättat idag om varför du valt att arbeta med padeln vad gäller arbetstider till vad som gjort att padeln på många sätt känns som mer inne än tennisen idag, tror du att tennisen kan få bukt med de här problemen eller är det kört för oss? Jag hoppas tennisen får bukt med det för tennisen ligger varmt om hjärtat.

  • Jag hoppas att man kan hitta de ingredienserna som krävs men kanske behöver någonting komma från tennisförbundet i hur man ska strukturera upp mindre klubbar i småorterna.
  • Jag tror man behöver titta på vad som ingår i medlemskapet i en tennisförening och hur man får folk att vilja engagera sig.
  • Det är en tung fråga, men en sjukt viktig sådan! Då menar jag inte att man ska fokusera på exempelvis SALK, det är inte där problemet ligger, inte heller i Kungsbacka där vi hade 200 barn på kö, utan i mindre klubbar, som i Lidköping där jag jobbade sist.

För hela sportens skull behövs någon som åker runt och säger “okej, så här vill vi från svensk tennis sida att det ska vara uppbyggt.” Hur Många Kalorier Bränner Man På Padel Vill ni stötta “Linus på baslinjen” att kunna fortsätta leva leva vidare? Alla bidrag, stora som små, tas tacksamt emot! Patreon: Swish: 0730-240031 (privatnummer men har AB) : Staffan Falkenström, varför har du bytt tennis mot padel?
Visa hela svaret

Varför är padel bra för kroppen?

3. Bra träning – Att spela padel är riktigt bra träning, både för din kondition, styrka och koordination! Det snabba tempot gör att pulsen får jobba hårt och både armar, rygg, bål och ben får bra träning. De snabba förflyttningarna och att du måste läsa av spelet i kombination med samspelet med din lagkamrat utvecklar din koordination och motorik mycket.
Visa hela svaret

Kan man spela padel 1 mot 1?

Padelregler förkortad version – Följande padelregler är det absolut vanligaste du ska tänka på om du aldrig tidigare spelat padel:

På en vanlig plan (10x20m) spelar man alltid dubbelPoängräkning är samma som tennisLinjerna på planen används endast vid serveServe ska slås underhands och studsa i motspelarnas serverutaServe får studsa upp i glasväggen men om den studsar i galler är den felaktigMan har två servar på sigOm bollen går direkt i motspelarnas vägg, räknas den som ute.D.v.s. innan bollen tar i motspelarens vägg så måste den studsa i marken.Man får spela volley (inte på serve), halvvolley eller låta bollen studsa på glas/gallervägg.Man får även slå bollen på sin egen glasvägg för att få över den till motspelarnas planhalvaMan får inte slå bollen i gallret på sin egen sidaKälla: https://svenskpadel.se/om-padel/regler/

Spelplanen är 10×20 meter och underlaget består utav konstgräs eller plast och på denna plan spelar man alltid dubbel. Banan är kringbyggd av fyra meter höga väggar av glas och galler och är inte helt olik en kombination av banor för tennis och squash.

Det för att spelplanen innehåller både nät och spelbara väggar. Planhalvorna avskiljs av ett nät, precis som i tennis. Serverutan är 5 meter bred och knappt 7 meter lång. I regel ska spelplanen vara rektangulär. Boll som träffar väggarna runt banan efter studs i marken är fortfarande i spel, på samma sätt som i exempelvis squash.

Padel kan även spelas i singel, men då spelar man på en mindre plan. Planen för singel är smalare och har måtten 6×20 meter. Hur Många Kalorier Bränner Man På Padel Konstgräs är det vanligaste underlaget som padel spelas på, men padel kan också spelas på andra syntetiska material, betong eller cement. På WPT-touren så spelar de på Mondo STX Supercourt och det anses vara det bästa underlaget idag. Har du aldrig spelat padel tidigare så har du kanske inte noterat detta ännu, men det är sand på de flesta banor med undantag för hardcourt.

Sanden gör att spelet blir långsammare än om det skulle vara utan och det gör spelet enligt många roligare. Färgerna på underlaget kan variera men de vanligaste är blå, grön och orange. Färgen påverkar inte planen mer än att vissa anläggningar sätter sin egna prägel på den. Linjerna ska helst vara vita eller svarta för att kontrastera mot spelplanen som kan variera i färgerna.

Linjerna ska ha en bredd på 5 cm. I mitten av spelplanen finns ett nät. Nätet måste vara 10 meter brett och 0.88 meter högt på mitten och 0,92 meter i ändarna. Nätets ovankant är försett med en vit remsa på 5 cm, som får användas som marknadsföring. Nätet ska vara uppspänt med en metallina som är fäst vid varsin pelare precis utanför spelplanen.

  • Spelplanen är vanligen omgiven av glas och galler som kommer att vara tillgängliga för spel.
  • Den bakre väggen är 4 meter hög varav 3 meter ska vara plexiglas medan 1 meter är galler.
  • Mer om hur spelet via väggarna beskrivs under nästkommande rubrik “Väggar”.
  • Till skillnad från andra racketsporter är bollen vid liv även utanför planen.
You might be interested:  Vad Gör Pasta Med Kroppen?

Skulle en spelare smasha en boll på din planhalva och den går utanför buren så har du möjlighet att slå in den igen innan den nuddar marken utanför. För spel utanför banan måste varje sida av planen ha 2 ingångar. Det får inte vara några hinder utanför banan inom ett område med en yta som är minst: 2 meter bred och 4 meter lång på vardera sidan och minst 3 meter hög Padel spelas i princip alltid i dubbel, d.v.s.2 mot 2.

Bollen studsar i marken två gånger på motståndarens sida.Motståndaren slår bollen i nät.Motståndaren slår bollen ut, dvs antingen direkt ut ur buren eller direkt på en av dina väggar (notera att det däremot är giltigt att smasha bollen i marken och den då studsar ut ur buren).Motståndaren slår bollen i sitt eget galler.En motståndare träffas av bollen på något annat ställe än racket.Motståndaren gör ett “dubbelslag”.Motståndaren rör nät eller nätstolpe.Motståndaren slå bollen framför nät, om den inte varit över på din sida innan (t ex kommer tillbaka från bakväggen).Din boll studsar uppe på bur-ramen (liggaren) efter korrekt slag i marken (motståndaren får slå bollen om den studsar på kanten uppe på bur-ramen). Obs, vid spel utanför banan får bollen studsa hur många gånger som helst på bur-ramen.Motståndares boll träffar något objekt (t ex lampor eller takbjälkar).Bollen träffar en liggande boll på motståndarens sida (det är upp till varje lag att ha koll på övriga bollar).

Glasväggarna är alltid en del av spelet men det finns några regler för hur de får användas. När man ska ta emot en boll så kan man låta den studsa upp i glasväggen efter att den studsat på marken, bollen är då fortfarande levande. Man kan även använda sin egen glasvägg för att slå tillbaka bollen.Bollen är levande om den först studsar i marken och sen upp på gallret (detta gäller ej på serve). Om man slår bollen i gallret på sin egen sida så förlorar man bollen. På sin egen sida är regeln att man endast får använda sig av glasväggen.Om en boll går direkt i motståndarens galler/glas, dvs inte studsar i marken först, så räknas bollen som ute.

Reglerna för serven skiljer sig mot tennis. En serve i padel ska alltid slås underhands och bollen ska slås i, eller under, midjehöjd. Istället för att kasta upp bollen, som man gör i tennis, ska man i padel studsa bollen i marken. Studsen ska vara bakom egen servruta samt mellan mittlinjen och sidoväggen.Serven ska spelas diagonalt över till motståndaren sida, studsen måste träffa först i motståndarnas serveruta. Efter studs får den ha väggkontakt med plexiglaset på motståndarens långsida och kortsida. Motståndaren får returnera bollen antingen innan eller efter väggkontakt, men tänk på att den endast får studsa en gång i marken.Om bollen slås direkt i vägg eller nät så är servefel. Bollen får inte heller ha kontakt med gallret efter studs. Precis som i tennis får man två servemöjligheter. Missar man andraserven också blir det dubbelfel och poängen går till motståndaren. Om bollen vid serve touchar nätet innan den går in ska den slås om.

Poängräkning i padel är precis som tennis. Man spelar bäst av 3 eller 5 set och i varje set gäller det att vinna 6 game.I ett game räknar man poäng på följande sätt: 0, 15, 30, 40, game.Om ställningen är 40-40 så måste man vinna med två poäng för att gamet ska avgöras.I ett set gäller det att komma först till 6 vunna game.Om ställningen däremot blir 5-5 så spelar man till 7 vunna game.Om ställningen blir 6-6 så spelar man ett avgörande game, kallat tiebreak.Tiebreak spelas först till 7 vunna poäng, där man också måste vinna med minst två poäng.

Visa hela svaret

Hur hårt ska man hålla i padel?

Grepplindan på padelracket gör stor skillnad för komforten och känslan på padelbanan. Men vad ska man egentligen tänka på när man väljer linda? Hur tjockt grepp ska man ha? Vilken typ av linda är bäst? Hur länge kan man spela med samma grepplinda ? Det kan vara extra svårt att veta alla dessa frågor själv.

  • Därför har vi på oncourt gjort en guide som förhoppningsvis hjälper dig på vägen! Det finns både fördelar och nackdelar med tjockt respektive tunnt grepp.
  • Men hur tjockt grepp ska man egentligen ha? När man köper ett nytt padelracket kommer det med en orginallinda på.
  • För majoriteten av alla padelspelare där ute så är endast denna lindan för tunn.

Om du har alldeles för tunnt grepp riskerar du dels att få ett mindre stadigt grepp men även i värsta fallet att få tennisarmbåge, Samtidigt är det inte heller så bra att ha för tjockt grepp, det kan ibland göra att känslan och kontrollen försvinner under matchspel.

  • Därför är de viktigt att ha en perfekt tjocklek på greppet.
  • Vi på oncourt brukar ha en standardregel över hur tjockt grepp man ska ha.
  • Vi brukar säga att du precis ska få plats med ett pekfinger mellan fingrarna och handen när du håller i greppet.
  • Det kan vara en bra tumregel att gå efter om du inte riktigt själv vet.

Samtidigt är tjockleken på greppet väldigt personligt vad man gillar, vissa gillar lite tunnare samtidigt som andra föredrar lite tjockare. Därför tipsar vi om att testa dig fram för att se vad du själv föredrar. Om du lider av tennisarmbåge finns det massvis med saker du kan göra för att bli av med den.

  • En av dessa saker är att spela med ett tjockare grepp på ditt padelracket,
  • Det gör att du slipper hålla racket lika hårt om handtaget vilket för att musklerna i handleden och armbågen håller sig mer avslappnade.
  • Om man har ett alldeles för tunnt grepp riskerar man att behöva knipa handen extra hårt för att få ett stadigt grepp om racket.

Det gör att armbågen blir spänd och tar extra skada i onödan. Om man istället spelar med ett lite tjockare grepp blir spelupplevelsen mer skonsam och behaglig. Det beror även till stor del av att grepplindorna dämpar farliga vibrationer i bollträffen som kan ta sig upp i armen och ska skada på armbåge och handled.

Om man spelar med fler grepplindor finns det alltså mer material som hinner dämpa vibrationerna innan de kommer upp i armen. Här finns det speciella grepplindor och tillbehör som dämpar bättre än andra. Överlinda, underlinda och grepptillbehör. Mer tips på hur man blir av med tennisarmbåge finns att läsa i inlägget: ” Bli av med tennisarmbågen ” Det finns mängder av olika grepplindor och tillbehör som är extra bra för olika saker.

Vi på oncourt brukar dela in de i två kategorier: Underlinda och Överlinda. De två olika typerna har lite olika funktioner för att maximera upplevelsen. Underlindor hamnar under kategorin grepplindor som ofta brukar användas som utfyllnad på greppet innan man sätter på den sista lindan.

  • Ett annat syfte bortsett från att fylla ut så brukar dessa lindor vara extra bra på att ta bort farliga vibrationer som kan vara skadliga för handled och armbågen.
  • Här tillhör dels Hesacore Grip, Ergogrip men även lite tjockare typer av grepplindor.
  • Det går självklart även att använda vanliga grepplindor istället.

Då får kan du själv testa dig fram hur många grepplindor som behövs tills du själv blir nöjd. Överlindor brukar man kalla den typen av grepplinda du har allra överst på handtaget. Här delar man även in de i två typer: Klibbiga grepplindor och torrlindor.
Visa hela svaret

När ska man gå fram i padel?

PADELTAKTIK –

Läs dina motståndares styrkor och svagheter Studera hur dina motståndare vinner sina poäng. Är det hur spelaren vinklar sina bollar eller är det en hård smash som är vinstgivande? Vad det än är ska du försöka spela på ett sätt som undviker motståndarens styrkor och utnyttjar hens svagheter. Hur gör du det? Spela bollen så motståndaren får så få lägen som möjligt för sina starkaste slag. Har du upptäckt en svaghet hos din motståndare så försök styra spelet så att motståndaren hamnar i problem så ofta som möjligt. Utnyttja dina egna starka sidor Om det är din placeringsförmåga eller din hårda smash som ofta ger dig poäng så använd dig av dina starka sidor så mycket som möjligt i matcherna. Det är ju kul att använda det man är extra bra på i matcherna vilket leder till ett vinstgivande spel. Använd din spelförståelse, klokhet och smartness Att vara stark i det mentala spelet på banan är en vinstfaktor. Stressa inte efter bollen Försök att behålla lugnet och värdera spelsituationen. Man har oftast mer tid i padel än man tror. Du behöver inte alltid spela hårt och snabbt Du får mer tid på dig om du spelar lite långsammare. Om du t ex servar lite lösare får du mer tid på dig att komma fram till rätt position vid nätet eftersom det ger dig ett övertag till att vinna poängen. Att satsa allt på serven för att vinna bollen direkt är oftast inte så framgångsrikt. Sök inte alltid det vinnande slaget Du riskerar mycket om du hela tiden satsar på ett vinnande slag. Om du inte kan vinna poängen, se till att du inte förlorar den. Det är mer vinstgivande att missa väldigt lite. Ge inte dina motståndare möjligheten att vinna enkla bollar på dina misstag. Väggen är din vän När bollen kommer mot dig kan du välja att slå till bollen direkt eller låta den studsa i väggen bakom dig. Du kommer att få ut mer av spelet om du lär dig att använda den möjligheten på rätt sätt. Jobba som en våg tillsammans En viktig utgångspunkt i padel är att du och din medspelare ska röra er tillsammans som en våg för att inte skapa några luckor/ytor för motståndarna. Om exempelvis en i laget är framme vid nät och en av er är längre bak i banan öppnar ni upp ett stort gap på er sida, vilket gör det enkelt för motståndarna. Tänk på att om ni båda är framme vid nätet och motståndaren slår en lobb ska båda i laget springa tillbaka tillsammans. Den ene spelaren ska alltså inte springa bakom den andra och ta bollarna, då skapas stora luckor för motståndarna. På samma sätt gäller att om ni lyckas lobba över motståndarna och de får backa, ska ni båda röra er fram till nätet och skapa övertag därifrån. Öppna upp ytor Att öppna upp ytor är grunden i padelspel. Ytorna använder du för att överlista dina motståndare och vinna poängen. Se till att hela tiden söka de öppna ytorna på dina motståndares planhalva. Då får du dem att förflytta sig vilket leder till nya öppna ytor att spela bollen mot. När du flyttar på din motståndare genom kvalitet och precision i dina slag så kommer du att styra spelet och vinna poängen. Det är också viktigt att ni som par ser vilken yta som öppnar sig oavsett vilket spelare som slår bollen och att ni använder den ytan till er fördel. Tips på hur du behåller din nätposition Se till att du behärskar alla de slag du behöver framme vid nät. Träna och nöt in slagen; forehandvolley, backhandvolley, alla slag över huvudet. Slå slagen som tar bort alternativen för dina motståndare på andra sidan nätet. Slå bollen lågt ner mot hörnen för att minska vinklarna för att motståndarna ska kunna slå slag som hotar. Spela mot en spelare i motståndarlaget för ökad press. Prioritera alltid din position vid nätet. Om du får en lobb mot dig så gäller att ju längre bak du är desto lösare bör du spela för att kunna hinna tillbaka till nätet. Se också till att du inte står för nära nätet för annars får du en väldigt lång yta bakom dig att försvara. Lagom avstånd är när man behöver ta ett par små, snabba steg framåt när man slår till bollen. Använd lobben för att försöka återta nätet Se till att lobben blir tillräckligt hög för att undvika att få tillbaka en bandeja eller en hård smash. Lägg lobben ut mot hörnen och gärna mot motståndarens backhandsida. Slå en bra bandeja En bandeja är ett slag på en lobb; en volley på en lobb. Du använder en bandeja för att behålla din position vid nät. Det är viktigt att ha kontakt med marken vid slagögonblicket till en början. Bandejan handlar om vilket hastighet, riktning och skruv som du sätter på bollen. En platt bandeja in mot en sidvägg är ett effektivt slag. Riktningen och underskruven är viktigare än att slaget har hög hastighet. Målet är att göra det svårt för motståndaren att returnera bra; att minska vinklarna för motståndaren. Padelserven Se till att anpassa hastigheten i serven så du hinner fram till din position vid nät. Om motståndarna lyckas returnera serven ner mot dina fötter eller till och med passera dig, då är det tecken på att serven är för hård. Om du märker att motståndarna kan utnyttja vinklarna du ger i serven, ändra då din taktik till att serva in mot motståndarens kropp. Försök analysera var motståndarna är mest bekväma med att returnera. Hur kan du utnyttja det för att få övertag i spelet? Stoppboll En stoppboll är mest effektiv när motståndarna befinner sig långt bak i banan och har slagit en boll med överskruv. Då är det bra att rycka motståndarna i djupled för att trötta ut dem och öppna nya ytor om man inte vinner bollen direkt. Försök aldrig slå en stoppboll när motståndaren har slagit en boll med underskruv. Då är sannolikheten stor att bollen “dör” på ditt racket eller hamnar i nät. Undvik de vanligaste nybörjarmisstagen Ett vanligt nybörjarmisstag är att spela för hårt och sätta för mycket fart på bollen. Undvik det! Ett annat nybörjarmisstag är att du inte använder väggarna då du får lite panik när bollen kommer rakt mot dig. Du förlorar onödigt många bollar på det. Padel vs. tennis I tennis är det en stor fördel om du spelar hårt och snabbt för att sätta fart på bollen och pressa motståndaren. I padel handlar det mer om att hitta rätt tillfälle, att kunna spela på yta och kunna spela långsamt för att skapa problem för motståndaren utan att själv ta för stor risk. Padel är en lagsport Oavsett vilken nivå du och din partner spelar på så är det avgörande för er framgång hur bra ni spelar som ett lag. Samarbetet med din padelpartner är nyckeln till framgång.

Visa hela svaret

Är padel kul?

Padel är en sport som kombinerar action med kul och social sammanhållning. Det är en fantastisk sport för spelare i alla åldrar och med olika färdigheter eftersom det är både snabbt och enkelt att lära sig. De flesta spelare lär sig de grundläggande färdigheterna under de första 30 min.

  • Men det är verkligen inte en nackdel att ha erfarenhet av andra relaterade sporter som tennis och badminton.
  • Padel domineras inte av styrka som tennis och är därför en idealisk idrott för män, kvinnor och ungdomar att spela tillsammans.
  • En viktig färdighet är strategi, eftersom poäng erhålls genom strategi snarare än av ren styrka.
You might be interested:  Hur Mycket Kalorier Är Det I En Big Mac?

Padelbanan Padelbanan är en blandning mellan tennis och squash. Det spelas främst som en dubbel på en stängd bana omgiven av glasväggar och metallstaket. Padelbanan är en tredjedel av storleken på en tennisbana. Bollen kan spelas av valfri vägg, men kan bara träffa golvet en gång innan du returnerar den. Banans storlek En padelbana är 20 meter lång och 10 meter bred, bakväggarna är gjorda av glas upp till en höjd av 3 meter, medan glasväggarna stannar efter 4 meter. Väggarna är oftast gjorda av glas, men kan också vara gjorda av ett annat fast material såsom betong.

  1. Resten av banan är stängd med ett metallstak som är 4 meter högt.
  2. I mitten av planen, som i tennis och badminton, finns det ett nät som delar upp planen i två.
  3. Nätet har en maximal höjd på 88 cm i mitten och stiger till 92 cm på båda sidor.
  4. Banans fält är uppdelade i mitten av en linje och en annan linje tre meter från bakväggen markerar serviceområdet.

Scoring Poäng ges som i tennis, där den största skillnaden är att padel serven alltid är en underhand serv och att bollar kan spelas av glasväggarna som vi känner till från squash. Reglerna tillåter användning av rygg- och sidoväggarna, vilket resulterar i längre dueller än i en vanlig tennismatch
Visa hela svaret

Kan man köra padel två?

Padelregler – så spelar vi! – Padel spelas i princip alltid i dubbel, alltså 2 mot 2 (Padeltotal har dock en speciell ). Spelarna ska ha godkända padelrack, racket ska alltid vara fastspänt runt handleden med ett band som sitter i rackets ände. Bollen bör vara en speciell padelboll som som är avsedd för sporten. Bollarna ser ut som tennisbollar men håller ett mer lagomt tempo i spelet.
Visa hela svaret

Vem tog hit padel till Sverige?

NÄR PADELN KOM TILL SVERIGE – Det var Thommy Andersson från Båstad som 1998 tog sporten till Sverige. Thommy hade upptäckt hur roligt padel är när han var i Marbella. När han kom hem så byggde han den första padelbanan med hjälp av plywood och stängsel i en liten lokal i Grevie utanför Båstad.

  • Där bildades Grevie Paddleklubb av ett gäng entusiaster.
  • Redan året efter, 1999, så var ett 30-tal spelare aktiva och Sverige skickade fyra spelare till EM i Belgien.
  • Men efter några år skulle en ny hyresgäst in i lokalen och man blev tvungna att montera ner banan och den första lilla lokala boomen dog ut.

Men Thommy skulle inte ge sig. Tio år senare, 2009, låg Thommy bakom att man byggde den andra inomhusbanan i Xbowl Sportcenter i Båstad och den första utomhusbanan i Båstads hamn. Från Båstad har padelsporten sedan spridits till övriga delar av landet.
Visa hela svaret

Hur får man inte serva i padel?

Regel 6. Serven – Alla poäng inleds med en serve, om den första serven är felaktig, får servaren ytterligare ett försök. Serven utförs enligt följande:

När serven inleds, måste servaren stå med båda fötterna bakom servelinjen, mellan den tänkta förlängningen av serverutans centrallinje och sidoväggen (nedan, serveruta), servaren måste befinna sig där till dess att serven är slagen.Servaren måste studsa bollen i golvet inom serveområdet där servaren befinner sig för att utföra serven.Servaren får inte vidröra servelinjen med sina fötter, inte heller den tilltänkta centrallinjen.Vid bollträffen ska bollen befinna sig i midjehöjd eller lägre, och spelaren måste ha minst en fot i kontakt med golvet.När bollen servas ska den passera diagonalt över nätet mot mottagarens serveruta. Bollen måste studsa inom serverutan. Den första serven sker mot servarens vänstra sida och när den poängen är avgjord så ska nästa serve ske mot servarens högra sida, den serveordningen fortskrider till dess att gemet är avgjort.En spelare får inte gå, springa eller hoppa under tiden denne servar, små fotrörelser som inte påverkar servarens ursprungsposition tillåts.Vid det ögonblick servarens racket träffar bollen, eller servaren har för avsikt att träffa bollen, anses serven vara slagen.Om serven oavsiktligt slås från fel sida, ska felet korrigeras så fort det upptäcks, alla poäng räknas, om felet upptäcks mellan första och andra serven så döms första serven som felaktig.Innan varje set inleds väljer det servande paret vem av dem som skall börja serve först i det setet, när den serveordningen är fastställd fortskrider den hela setet.Om en spelare servar när det inte är dennes tur, ska korrekt servare serva så snart felet upptäcks, alla spelade poäng fram till dess att felet upptäcktes ska räknas. Om felet upptäcks efter en första felaktig serve ska denna inte räknas. I det fall ett helt gem spelats innan felet upptäcks ska hela setet spelas klart med den felaktiga serveordningen.Servaren ska inte inleda sin serve innan dess att mottagaren är beredd, dock ska mottagaren anpassa sin rytm efter servarens och vara beredd när servaren står redo att serva.Om mottagaren gör ett försök att returnera en serve, kan man i efterhand inte hävda att man inte var redo, omvänt om man kan fastslå att mottagaren inte var redo så kan man inte heller döma en serve som felaktig.

Obs! Serve där bollen träffas av racket på “fel” sida av den tänkta mittlinjen är godkänd enligt reglerna så länge studsen sker inom korrekt serveområde och servaren följer reglerna i övrigt.
Visa hela svaret

Vad kommer efter padel?

Hur Många Kalorier Bränner Man På Padel Pickleball är en växande sport i USA. Foto: Nicola Maniette/Sveriges SPORT Publicerat fredag 15 oktober 2021 kl 17.31

Pickleball – det är en växande sport i USA, där det redan anordnas stora turneringar. Sporten är en mix av tennis, pingis och badminton. “Alla kan spela Pickleball”, säger Keallian Clark lär Sjuhäradsborna hur man spelar.

Har du frågor eller förslag gällande våra digitala tjänster? Kontakta gärna Sveriges Radios forum för teknisk support där vi besvarar dina frågor vardagar kl.9-17.
Visa hela svaret

Vilka muskler tränar man när man spelar padel?

Förebygga och behandla skador –

Uppvärmning Något som många experter talar om är vikten av uppvärmning. Genom att värma upp inför sin padelsession minimerar man risken att sträcka sig, vilket är lätt hänt i explosiva sporter. Hur vanligt är det inte att man kliver in på padelbanan ouppvärmd och kall, slår några bollar mellan varandra i någon minut och sedan drar igång matchen? I många padelhallar finns det motionscyklar där man har möjligheten att värma upp ordentligt för att undvika skador. När man sedan kliver in på banan brukar man börja bolla mot varandra i fem minuter, även kallad inbollning. Det viktiga här är att värma upp muskelgrupperna för att slippa göra illa sig under en match. Genom att använda en får du en effektiv uppvärmning. Du mjukar även upp musklerna, mågot som i sin tur leder till bättre mobilitet och rörlighet. Har du bättre rörlighet kan du även få ut mer av övningarna. Styrketräning Padel är en sport som kräver både kondition och styrka. Man kan lätt tro att det är armmusklerna som används mest men en padelspelare behöver vara som starkast i bålen och i benen. En stark bål ger explosivitet i slagen. Genom att vara stark i benen får du bra fotarbete och bra balans. Komplettera gärna med mycket rotationsövningar för att ge corestyrka. Är du högerhänt kan du med fördel träna vänstersidan (isolerat) för att kompensera upp och vice versa. Återhämtning och vila Eftersom padel är en så pass explosiv sport är det viktigt att man inte glömmer bort återhämtningen och att man faktiskt vilar mellan träningspassen. är ett perfekt sätt att få igång återhämtningen på. En är ett bra verktyg för både muskelåterhämtning och avkoppling. Den är perfekt för användning efter träning. Den kan också förbättra vanliga besvär, såson obehag i nacke och rygg etc.

: Padel – Vanliga Skador | Blogg | Flowlife
Visa hela svaret

Varför är padel bra för kroppen?

3. Bra träning – Att spela padel är riktigt bra träning, både för din kondition, styrka och koordination! Det snabba tempot gör att pulsen får jobba hårt och både armar, rygg, bål och ben får bra träning. De snabba förflyttningarna och att du måste läsa av spelet i kombination med samspelet med din lagkamrat utvecklar din koordination och motorik mycket.
Visa hela svaret

När ska man gå fram i padel?

PADELTAKTIK –

Läs dina motståndares styrkor och svagheter Studera hur dina motståndare vinner sina poäng. Är det hur spelaren vinklar sina bollar eller är det en hård smash som är vinstgivande? Vad det än är ska du försöka spela på ett sätt som undviker motståndarens styrkor och utnyttjar hens svagheter. Hur gör du det? Spela bollen så motståndaren får så få lägen som möjligt för sina starkaste slag. Har du upptäckt en svaghet hos din motståndare så försök styra spelet så att motståndaren hamnar i problem så ofta som möjligt. Utnyttja dina egna starka sidor Om det är din placeringsförmåga eller din hårda smash som ofta ger dig poäng så använd dig av dina starka sidor så mycket som möjligt i matcherna. Det är ju kul att använda det man är extra bra på i matcherna vilket leder till ett vinstgivande spel. Använd din spelförståelse, klokhet och smartness Att vara stark i det mentala spelet på banan är en vinstfaktor. Stressa inte efter bollen Försök att behålla lugnet och värdera spelsituationen. Man har oftast mer tid i padel än man tror. Du behöver inte alltid spela hårt och snabbt Du får mer tid på dig om du spelar lite långsammare. Om du t ex servar lite lösare får du mer tid på dig att komma fram till rätt position vid nätet eftersom det ger dig ett övertag till att vinna poängen. Att satsa allt på serven för att vinna bollen direkt är oftast inte så framgångsrikt. Sök inte alltid det vinnande slaget Du riskerar mycket om du hela tiden satsar på ett vinnande slag. Om du inte kan vinna poängen, se till att du inte förlorar den. Det är mer vinstgivande att missa väldigt lite. Ge inte dina motståndare möjligheten att vinna enkla bollar på dina misstag. Väggen är din vän När bollen kommer mot dig kan du välja att slå till bollen direkt eller låta den studsa i väggen bakom dig. Du kommer att få ut mer av spelet om du lär dig att använda den möjligheten på rätt sätt. Jobba som en våg tillsammans En viktig utgångspunkt i padel är att du och din medspelare ska röra er tillsammans som en våg för att inte skapa några luckor/ytor för motståndarna. Om exempelvis en i laget är framme vid nät och en av er är längre bak i banan öppnar ni upp ett stort gap på er sida, vilket gör det enkelt för motståndarna. Tänk på att om ni båda är framme vid nätet och motståndaren slår en lobb ska båda i laget springa tillbaka tillsammans. Den ene spelaren ska alltså inte springa bakom den andra och ta bollarna, då skapas stora luckor för motståndarna. På samma sätt gäller att om ni lyckas lobba över motståndarna och de får backa, ska ni båda röra er fram till nätet och skapa övertag därifrån. Öppna upp ytor Att öppna upp ytor är grunden i padelspel. Ytorna använder du för att överlista dina motståndare och vinna poängen. Se till att hela tiden söka de öppna ytorna på dina motståndares planhalva. Då får du dem att förflytta sig vilket leder till nya öppna ytor att spela bollen mot. När du flyttar på din motståndare genom kvalitet och precision i dina slag så kommer du att styra spelet och vinna poängen. Det är också viktigt att ni som par ser vilken yta som öppnar sig oavsett vilket spelare som slår bollen och att ni använder den ytan till er fördel. Tips på hur du behåller din nätposition Se till att du behärskar alla de slag du behöver framme vid nät. Träna och nöt in slagen; forehandvolley, backhandvolley, alla slag över huvudet. Slå slagen som tar bort alternativen för dina motståndare på andra sidan nätet. Slå bollen lågt ner mot hörnen för att minska vinklarna för att motståndarna ska kunna slå slag som hotar. Spela mot en spelare i motståndarlaget för ökad press. Prioritera alltid din position vid nätet. Om du får en lobb mot dig så gäller att ju längre bak du är desto lösare bör du spela för att kunna hinna tillbaka till nätet. Se också till att du inte står för nära nätet för annars får du en väldigt lång yta bakom dig att försvara. Lagom avstånd är när man behöver ta ett par små, snabba steg framåt när man slår till bollen. Använd lobben för att försöka återta nätet Se till att lobben blir tillräckligt hög för att undvika att få tillbaka en bandeja eller en hård smash. Lägg lobben ut mot hörnen och gärna mot motståndarens backhandsida. Slå en bra bandeja En bandeja är ett slag på en lobb; en volley på en lobb. Du använder en bandeja för att behålla din position vid nät. Det är viktigt att ha kontakt med marken vid slagögonblicket till en början. Bandejan handlar om vilket hastighet, riktning och skruv som du sätter på bollen. En platt bandeja in mot en sidvägg är ett effektivt slag. Riktningen och underskruven är viktigare än att slaget har hög hastighet. Målet är att göra det svårt för motståndaren att returnera bra; att minska vinklarna för motståndaren. Padelserven Se till att anpassa hastigheten i serven så du hinner fram till din position vid nät. Om motståndarna lyckas returnera serven ner mot dina fötter eller till och med passera dig, då är det tecken på att serven är för hård. Om du märker att motståndarna kan utnyttja vinklarna du ger i serven, ändra då din taktik till att serva in mot motståndarens kropp. Försök analysera var motståndarna är mest bekväma med att returnera. Hur kan du utnyttja det för att få övertag i spelet? Stoppboll En stoppboll är mest effektiv när motståndarna befinner sig långt bak i banan och har slagit en boll med överskruv. Då är det bra att rycka motståndarna i djupled för att trötta ut dem och öppna nya ytor om man inte vinner bollen direkt. Försök aldrig slå en stoppboll när motståndaren har slagit en boll med underskruv. Då är sannolikheten stor att bollen “dör” på ditt racket eller hamnar i nät. Undvik de vanligaste nybörjarmisstagen Ett vanligt nybörjarmisstag är att spela för hårt och sätta för mycket fart på bollen. Undvik det! Ett annat nybörjarmisstag är att du inte använder väggarna då du får lite panik när bollen kommer rakt mot dig. Du förlorar onödigt många bollar på det. Padel vs. tennis I tennis är det en stor fördel om du spelar hårt och snabbt för att sätta fart på bollen och pressa motståndaren. I padel handlar det mer om att hitta rätt tillfälle, att kunna spela på yta och kunna spela långsamt för att skapa problem för motståndaren utan att själv ta för stor risk. Padel är en lagsport Oavsett vilken nivå du och din partner spelar på så är det avgörande för er framgång hur bra ni spelar som ett lag. Samarbetet med din padelpartner är nyckeln till framgång.

Visa hela svaret