Hur Många Kalorier I Ärtsoppa?

Hur Många Kalorier I Ärtsoppa
Kaloriinnehåll Ärtsoppa 100 g Ärtsoppa (Ärtsoppa m fläsk hemlagad) innehåller 85 kcal, vilket är ganska lite kalorier. En portion (300 g) innehåller 255 kcal.
Visa hela svaret

Hur många kalorier i en tallrik ärtsoppa?

Kaloriinnehåll Ärtsoppa.100 g Ärtsoppa ( Ärtsoppa m fläsk hemlagad) innehåller 85 kcal, vilket är ganska lite kalorier. En portion (300 g) innehåller 255 kcal.
Visa hela svaret

Hur många kalorier i Soldatens ärtsoppa?

Näringsmässigt sammandrag: –

Kal 142 Fett 5,5g Kolh.11g Prot 9,5g

table>

Det finns 142 kalorier i 100 ml. Kalorifördelning: 38% fett, 33% kolh., 29% prot.

Visa hela svaret

Hur många kalorier är det i grönsakssoppa?

Innehåll

Näringsvärde per 100g Näringsvärde per portion (250g)
energi (kcal) 23 kcal 45 kcal
fett 0.5 g
varav mättat fett 0 g 0 g
kolhydrat 4.3 g 7.1 g

Visa hela svaret

Vilken Ärtsoppa är bäst?

Ärtsoppan i Gomans och Signums plastslangar fick bäst betyg. Skillnaderna syntes redan på spisen. Vissa soppor har en ganska gråbeige färg medan andra är mörkt gula. I några måste man leta efter fläsktärningarna andra är prickiga av köttflis.
Visa hela svaret

Är det nyttigt att äta ärtsoppa?

Hur Många Kalorier I Ärtsoppa Ärtsoppa – är det nyttigt? Ja, absolut men om det ska vara en fullvärdig måltid beror lite på vad man serverar det tillsammans med. Ärtorna i sig ger bra vegetabiliskt protein och är fiberrika. Det ger billig, fiberrik och mättande vardagsmat. Med saftiga glutenfria pannkakor serverade efteråt saknas inte bröd till och det blir rejäl middagsmat om man vill.

Servera med sallad som förrätt (kanske strimlad kål med citron, olja och persilja) – det blir en superbillig trerättersmåltid som tillsammans checkar alla nyttighetsboxar. Det är nåt med ärtsoppa som jag verkligen älskar, som min kropp verkar älska. Jag kan bli riktigt sugen på det och för mig är det beroendeframkallande gott! Koka ärtsoppa är något jag gör mitt i veckan en vardagkväll – inte för att äta samma dag utan till att spara till dagen efter och/eller frysa in.

Det är enkelt och går snabbt att svänga ihop – det är bara blötläggningen och kokningen som tar tid. Vilket det kan få göra om man inte väntar på att det ska bli klart. Jag har gjort min ärtsoppa fläsk- och köttfri men använde färdig, koncentrerad benbuljong från Oscarsfonder (tillsatsfri och osaltad).
Visa hela svaret

Vad kan man äta som innehåller 500 kalorier?

En måltid på 500 kalorier – 500 kalorier kan också vara en hel måltid. Exempelvis 125 g stekt lax med 2 kokta potatisar, 0,5 dl gräddfil, 100 g kokt broccoli och sallad. Källor: Viktväktarna, Aftonbladet, Livsmedelsverket, Sats Läs också: Så undviker du viktuppgång
Visa hela svaret

Hur många points är det i ärtsoppa?

Ärtsoppa är en evig favorit Ända sedan barnsben har ärtsoppa varit en av mina absoluta favoriter. De flesta ungar ser fram mot pannkakorna som ibland vankas efter, men för mig var alltid själva soppan höjdpunkten. Ärtsoppa är så väldigt lätt att laga att även den mest köksinkompetenta person du kan tänka dig kan klara av att laga till den.

 • Soppor som denna är alltid bäst att laga till i stor kvantitet, varför det skall observeras med tydlighet att detta recept ger cirka 2.5 liter soppa, och således ger hela 8 portioner.
 • Den går utmärkt att frysa, så det blir perfekta lunchlådor av den här soppan.
 • Mät upp rätt mängd och fördela i lagom stora lådor (eller vanliga fryspåsar om det kniper på lådfronten) och frys in! En portion av denna soppa blir 13 SmartPoints, men det går faktiskt superbra att byta ut fläsket mot kyckling – som nu för tiden, som ni säkert vet – är 0 points.

Använder ni kyckling, som för övrigt gör soppan tillgänglig även för de som inte gillar, eller av annan anledning inte äter, fläskkött blir det så lite som 6 SmartPoints per portion. Förberedelsetid: 60+ min Portioner: 8 Points: 13 per portion – för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Många Kalorier Är Det I Sushi?

Hur mycket väger en portion ärtsoppa?

1 Deciliter (dl) Ärtsoppa vegetarisk motsvarar:

1 dl 1 liten 1 portion
100 g 350 g

Visa hela svaret

Kan man gå ner i vikt av att äta soppa?

Soppor ger variation – Fördelen med att även äta soppor är att du får mer variation. Soppor är också värmande och mättande, och samtidigt näringstäta men kalorisnåla. – Soppor är utmärkt om du vill gå ner i vikt – om man bara undviker grädde och crème fraiche i för stora mängder.
Visa hela svaret

Är det mycket kalorier i soppa?

Det finns 32 kalorier i Soppa (100 g).
Visa hela svaret

Hur nyttigt är ärtor?

Innehållet i ärtor De innehåller näringsämnen som bland annat vitamin C, folat och vitamin B1. Samtidigt som ärtor har lågt sockerinnehåll, innehåller de även mycket fibrer. Vi borde alla försöka få in och äta mer fibrer i vår kost. Genom att addera ärtor kan du göra din middag lite extra tillfredsställande.
Visa hela svaret

Vad äter man först ärtsoppa eller pannkaka?

Sverige – Ärtsoppa är en relativt vanlig maträtt, särskilt inom militären och skolorna. I Sverige är konsumtion av ärtsoppa belagt åtminstone sedan 1200-talet, Ärtsoppa med fläsk hörde till författaren August Strindbergs absoluta favoriträtter. “Gudamat” kallade han den.

 • Det sägs att kung Erik XIV blev förgiftad av arsenik i ärtsoppa 1577.
 • Det är fastställt att han avled av arsenikförgiftning men saknas säkra bevis på att arseniken fanns i ärtsoppa.
 • En gammal tradition i Sverige är att servera ärter med fläsk på torsdagar.
 • Under den katolska tiden var fredag en köttfri dag och då kunde man äta ärter med fläsk som torsdagsmat i Sverige.

Ärter med fläsk eller alternativt kött var då redan en vanlig maträtt. Den katolske biskopen Hans Brask hade i sin hushållsbok från 1520-talet två veckodagsplacerade ärtsoppor, dels på måndagar (en fastedag, och då serverad med sälspäck som räknades som fisk) och dels på fredagar (en fastedag och då serverad vegetarisk).

 1. Enligt en bok av Mats Morell från 1989 hänger torsdagsplaceringen samman med utvecklingen av lasaretts- och fattighusmåltidsordningar från 1600-talet och framåt.
 2. Bland annat serverade Västerås hospital år 1620 ärtsoppa med fläsk eller kött på torsdagar, och det fortsatte på 1730-talet.
 3. Denna typ av offentliga kök gjorde stora årliga livsmedelsupphandlingar och behövde då bestämma matsedeln lika lång tid i förväg enligt ett rullande veckoschema, vanligen i tvåveckorsintervaller.

Den allmänna värnplikten och regementsmatsalarna byggdes i början av 1900-talet men också skolmatsalarnas menyer skapades när skolmaten blev allmän på 1950-talet. De offentliga kökens repetitiva matsedlar betydde mycket för att popularisera denna husmanskost.

 1. Ärtsoppa med fläsk fick också torsdagsplacering hos kyrkoherden Widebeck i Jäder utanför Strängnäs på 1790-talet, men på fredagar åt han den utan något kött eller fisk, och samtidigt fick hans tjänstefolk ärtvälling med kokt fläsk (alternativet får- eller svinrygg) på torsdagar.
 2. Yrkoherdens pigor och drängar kunde också ibland få ärtsoppa med sill.

Kokt, salt fläsk var en ovanlighet i medeltidens kokkonst men ärtorna var ett festligt alternativ till kål och rovor, Olika köttslag har serverat i ärtsoppan genom tiderna från nötkött, fårkött till fisk och säl. På 1800-talets andra hälft ökar svinproduktion stort i Sverige och då blir ärtsoppa med fläsk det billigaste köttet att ha i soppan.
Visa hela svaret

Hur nyttiga är gula ärtor?

Gula och gröna torkade ärtor Säg gula ärtor och de flesta tänker på ärtsoppa med fläsk och torsdag. Ärtsoppa är klassisk svensk husmanskost, men prova gärna att använda dem till biffar eller försvenskad falafel, till en god bönröra eller att odla skott på dem.

 1. Ärtorna fungerar till mycket mer än klassisk ärtsoppa! Gula ärtor är mogna spritärtor medan gröna är omoget skördade.
 2. Båda torkas efter skörd.
 3. De är rika på protein, mineralämnen och vitamin B.
 4. Torkade ärtor är lätta att lagra och har alltid varit lite av “fattigmansmat”, men väldigt hälsosam och bra sådan.

Det är så praktisk mat, allt lagas i en gryta och fungerar bra att värma utan att ta för mycket stryk. Ärtsoppa med variation Det vanligaste sättet att laga ärtsoppa i Sverige är koka blötlagda ärtor tillsammans med spad från kokt fläsk (eller buljong), fläsk, lök och kryddor som t ex timjan och mejram.

 1. Men den kan med fördel också lagas helt vegetarisk och smaksättas med t ex ingefära, senapsfrön eller vitlök.
 2. För ökad syra kan lite citron eller vitt vin tillsättas.
 3. Lägg gärna i lite morötter eller purjolök för att få fin färg och god smak.
 4. Vanliga tillbehör till soppan förutom fläsk kan vara bitar av fläskkorv, skinka och så förstås senap och extra kryddor.
You might be interested:  Hur Länge Håller Sig Pasta Och Köttfärssås I Kylen?

Och kanske lite punsch för att göra det lite extra. I Finland kokas vanligen ärtsoppa på gröna ärtor och i Norge och Danmark tillsätts ofta morötter och grönsaker, och kanske potatis. I Danmark serveras ofta fläskkorv och senap till soppan. Ärtor till biffar, ärtskott och bönröra Blötlagda och okokta gula ärtor kan mixas i matberedare (eller malas 1-2 gånger i en köttkvarn) tillsammans med kryddor som till en “färs”, formas till bollar eller biffar och stekas i olja på ungefär samma sätt som man gör falafel.

Biffar kan också göras på kokta gula ärtor. Båda blir bra, men olika. Ärtorna kan också blandas med t ex rotfrukter för att göra biffar. Ärtorna kan kokas, utan fläsk då, och användas i en bönröra. Mixa då de kokta ärtorna med citron, olja, kryddor, salt, vitlök och gärna tahini (sesampasta). Smaka av! Du kan också prova att ha hälften kokta gula ärtor och hälften gröna, tinade, ärtor.

En annan spännande sak att göra med gula ärtor är att odla härligt gröna och fräscha små ärtskott hemma i fönstret. Billigt för många Gula ärtor är en väldigt billig råvara och det är sällan maten kan bli så ekonomiskt bra som att göra en god ärtsoppa.

Ärtsoppan passar utmärkt för storkok, allt lagas i en gryta, och kan frysas ner till senare tillfälle och det finns många omtyckta helfabrikat från konserv eller som kylvara i “slang”. Lite ärtsoppehistorik I Sverige lär vi ha ätit ärtsoppa åtminstone från 1200-talet och har ätits allmänt och den har passat väldigt bra att tillaga i fält och servera många, därav att den varit något av en standardrätt för militären.

Att det blev torsdagsmat beror troligen på att vi under medeltiden var katoliker och fastade på fredagar, så det var bäst att passa på att äta något lite festligt och gott på torsdagar. Att dricka punsch till ärtsoppan kan ha kommit från militärmässen på 1700-talet där officerare lär ha druckit punsch till för att det ansågs minska väderspänningar.

Traditionen har hållits i liv i vissa studentkretsar där ärtor och punsch hyllas i diverse punschsånger. Kung Erik XIV lär ha dött efter att ha ätit ärtsoppa 1577, ja han hade ätit en hel massa annat också, men idag är man ganska säker på att det inte var ärtsoppan i sig som tog hans liv. Han lär ha blivit förgiftad av arsenik.

Cecilia Sassa Corin, Matkonsult, Hushållningssällskapet
Visa hela svaret

Vilka ärtor är nyttigast?

Gröna ärtor – därför är det bra att äta massor Hur Många Kalorier I Ärtsoppa Publicerad: 10 feb 2015, kl 16:00

Gröna ärtor är kanske inte det första du tänker på när du vill unna dig nåt lyxigt?Men faktum är att de små rackarna, som kanske främst är förknippade med svensk husmanskost, är en superinvestering.Tror du oss fortfarande inte?Här listar vi sju anledningar till varför du ska äta dem.

Gröna ärtor är rika på C-vitamin, som stärker immunförsvaret. Dessutom innehåller de zink, en mineral som sägs korta sjukdomstiden och lindra symptomen.
Visa hela svaret

Hur länge har man ätit ärtsoppa?

Ärtan introducerades i Norden redan under den yngre stenåldern. Åkerärtan är äldst och blandades ofta i brödet. Ärtsoppan är känd redan på 1200-talet, men har säkert förekommit tidigare. Under vikingatiden var ärter och fläsk gudamat. Gula ärter blev populära i Norden i och med medeltidens tyska influenser.

 • Ärter fortsatte vara en väl ansedd rätt hos både borgerskap och adel under 1700-talet.
 • T ex Bellman skriver om ärter på torsdagarna.
 • Under parollen “No peas, no peace!”, tror man att Gustav III (1746-1792) gav ett kungligt påbud att hela hans folk, både svenskar och finnar, ska äta ärter varje torsdag, för att säkerställa att hela den stora skörden av ärtor faktiskt åts upp innan nästa skörd.

Ärter på torsdagar härstammar dock från de katolska fastereglerna. Onsdagar och fredagar skulle enligt dessa regler vara fria från kött, därför åt man på torsdagen ett riktigt kraftigt middagsmål, t.ex. ärtsoppa med fläsk. På fastlagstisdagen, den sista dagen före den katolska fastan, stod mycket på matbordet.

Dagen har firats länge även i protestantiska länder med bland annat grisfötter, ärtsoppa med fläsk och fastlagsbullar. Ärtsoppan har också betraktats som ett tecken på välstånd. Ärtsoppa och varm punsch är en klassisk kombination inom svensk och finländsk husmanskost. Det finns något motstridiga uppgifter om när denna kombination blev kutym, men traditionen att servera varm punsch till mat går sannolikt tillbaka till 1700-talet och Ostindienfararna.

Ärternas långa hållbarhet och näringsrikhet gjorde att de ofta förekom som skeppsproviant och i det militära. Etableringen av denna rätt hittar vi sedan i 1800-talets svenska borgerskap och studenter. De som dricker punsch till ärtsoppa idag vill oftast ha den varm eftersom smakerna då harmoniseras med varandra.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Många Kalorier I Falukorv?

Är ärtsoppa bra för magen?

Hur blir jag av med min svullna ballongmage? Fenomenet ballongmage, som egentligen beror på kostfiberkänslighet, drabbar många svenskar. Här berättar Peter Benno, mag- och tarmspecialist vid Läkarhuset Högtorget i Stockholm, hur du kan undvika problemet.

S å känner du igen det: – Att svälla upp efter att ha ätit ärtsoppa är en klassiker, säger Peter Benno. Kål, lök, vitlök, ärter, bönor, frukt och fullkornsprodukter är rika på kostfibrer som tarmbakterierna älskar att festa på. – Det som händer när vi äter kostfibrer är att det bildas gaser och fettsyror som stör tarmarna.

Våra magar är inte gjorda för så stora mängder kostfibrer som myndigheter rekommenderar. Vissa av oss tål helt enkelt mer kostfibrer, som räknas till kolhydraterna, andra mindre.

Så behandlas det: – Jag brukar rekommendera att man utesluter fullkornsprodukter, frukt och alla grönsaker – utom gröna bladgrönsaker och skalad gurka – under ett par veckors tid, säger Peter Benno.Om det fungerar bra kan man sedan lägga till ett livsmedel i taget, gärna i kokad eller wokad form, och prova sig fram till vad magen tål och i vilken mängd.AV: Vivvi AlströmBILD: Thinkstock

: Hur blir jag av med min svullna ballongmage?
Visa hela svaret

Hur många kalorier är det i en tallrik gröt?

Havregrynsgröt – en perfekt frukost | AXA Tillaga var som helst I ugnen, på spisen, i kylskåpet eller varför inte i mikron. Havregrynsgröt kan du laga var som helst, så länge du har någon form av kärl och något att röra med. Snabbast går det i mikron, det handlar om någon minut, sen pling och det är klart.

 • Perfekt för bråttommorgnar, eftersom du dessutom slipper diska kastrullen.
 • Har du lite längre tid på dig? Testa ugnsbakad havregrynsgröt! Vill du att frukosten ska vara serverad när du vaknar? Förbered din gröt på kvällen, låt den svälla i kylskåp över natten.
 • Sen är det bara att äta på morgonen.
 • Testa havre- och chaipuddig! Idrottsgröt Idrottare behöver mycket energi.

En portion havregrynsgröt innehåller lite! Hur går det ihop? Inga problem alls, men här gäller det att energiboosta med nyttiga cashew, mandlar, bananer och torkade aprikoser. Ja, eller vilka nötter, frön och frukter som helst. Ät gröten med mjölk och så ett par kokta ägg till och du har en frukost med fiberrika kolhydrater, massor av protein och fullt med vitaminer.

En frukost att orka träna på! Se tips nedan på vad du kan lägga till för att energiboosta din gröt. Energiboosta din havregrynsgröt Många säger att de inte blir mätta på havregrynsgröt. I förhållande till energimängden så mättar gröt väldigt bra jämfört med annan mat, perfekt för dig som vill hålla vikten eller gå ner några kg alltså.

Blir du snabbt hungrig beror det på att en portion gröt (kokt på en deciliter havregryn) ger futtiga 130 kcal. Behöver du mer energi än så? Inga problem, förutom den enkla lösningen att äta en dubbel portion kan du lägga till nötter, frön, torkad frukt, en skvätt grädde, mjölk etc.

3 msk nötter/frön 160 kcal
1 äpple/päron/nektarin 70 kcal
3 msk russin 80 kcal
4 torkade aprikoser 70 kcal
1 banan 100 kcal
1 dl bär 30 kcal
1,5 dl mellanmjölk 70 kcal
½ dl vispgrädde 180 kcal

Havregrynsgröt – en perfekt frukost | AXA
Visa hela svaret

Hur många kalorier är det i en pommes tallrik?

Näringsmässigt sammandrag: –

Kal 192 Fett 9,84g Kolh.24,96g Prot 2,44g

table>

Det finns 192 kalorier i Pommes Frites (1 portion). Kalorifördelning: 45% fett, 50% kolh., 5% prot.

Visa hela svaret

Hur många kalorier är det i en tip top?

Näringsinnehåll

Per 100g % av portion*
Energi 230 kcal 383 kcal
Fett 15 g 25 g
Calories From Fat 23 g
– vara mättat fett 9.4 g 16 g

Visa hela svaret

Hur många kalorier i Tacosås?

‘Tacosås’

1 till 10 av 12
Tacosås Hot (ICA) per 100g – Kalorier : 50kcal | Fett: 0,50g | Kolh.: 9,00g | Prot: 1,20g Liknande
Tacosås Het (Coop) per 100g – Kalorier : 35kcal | Fett: 0,20g | Kolh.: 6,50g | Prot: 1,20g Liknande
Sida 1 Nästa

Visa hela svaret