Hur Många Kalorier I Ett Glas Mjölk?

Hur Många Kalorier I Ett Glas Mjölk
Kalorier – Måttenheten för energi i mat Kalorier är måttenheten för energi. Hur många kalorier just du behöver hänger bland annat i hop med vem du är, ålder, kön och livsstil. Hur Många Kalorier I Ett Glas Mjölk Energi är kroppens bränsle. När vi är trötta och orkeslösa säger vi att vi saknar energi och ska vi springa en runda eller cykla långt vill vi ladda med energi i förväg. Men energi är inget näringsämne i sig, utan det är fett, protein och kolhydrater i maten som ger oss energi.

 1. Vi mäter energi i kalorier.
 2. Ibland förekommer även joule, men kalori är vanligast när vi pratar om energi i kostsammanhang.
 3. På mjölkpaketet kan du läsa att mellanmjölk innehåller 45 kcal per dl.
 4. Kcal uttalas kilokalorier) Lika mycket matolja ger 885 kcal.
 5. Ilokalorier betyder 1000 kalorier, men i vardagligt tal pratar man ofta om det som bara kalorier, eftersom enheten kalori är så liten att det inte är relevant för oss.

Ordet kalori kommer från latinets calor, som betyder värme. Matens energi kommer ursprungligen från solen. När solen skiner på växterna bildas energi. Den solenergin får vi sedan i oss när vi sätter tänderna i en tomat eller ett äpple. Fett är det näringsämne som har det högsta kalorivärdet per gram, drygt dubbelt så mycket som i protein och kolhydrater.
Visa hela svaret

Kan män gå ner i vikt om män dricker mjölk?

Därför blir du lätt med mjölk Publicerad: 9 november 2004 Uppdaterad: 8 mars 2011 Svårt att gå ner i vikt? Drick mer mjölk. Den som äter mycket mejeriprodukter går ner mer i vikt, visar forskning.

 • Mjölk, hårdost, fil och yoghurt ger inte bara starkare ben, det kan även hjälpa den som vill gå ner i vikt.
 • Flera studier visar att ett högt intag av kalcium går hand i hand med viktnedgång, lågt BMI och låg mängd kroppsfett.

TA EN VIT VECKA. Ny forskning visar att mejeri­produkter kan hjälpa till vid viktminskning. Foto: Börje Thuresson Bäst effekt får man om kalciumet kommer från mjölk och ost. De studier som har gjorts visar att kalcium som kommer från just mejeriprodukter ger en större viktnedgång än kalcium som kommer från annan mat.

 1. Forskare har sett att den som konsumerar mycket mejerier äter 500 kalorier mindre per dag.
 2. – En teori är att kalcium, tillsammans med något ämne i mjölken, ökar förbränningen av fett, säger livsmedelsagronomen Maja Erlandsson på Svensk Mjölk.
 3. En annan teori är att kalcium hindrar fettet från att tas upp av kroppen.

Visa hela svaret

Vilken mjölk har minst kcal?

Och hur är det med kaloriinnehållet då? – Den osötade mandelmjölken innehåller bara runt 13 kalorier per deciliter, vilket är betydligt mindre än i vanlig mjölk.
Visa hela svaret

Vilken mjölk är bäst för viktnedgång?

Mandelmjölk – ett näringssnålt alternativ – Mandelmjölk, liksom andra nötdrycker, innehåller främst vatten och bara ett par procent mandel. Det gör dem kalori- och fettsnåla. En del innehåller även tillsatt socker.

Energi: 10–20 kcal. Fett: 1,1 g. Kolhydrater.0,1& 2,8 g. Protein: 0,4 g. Pris: 20–30 kr/l. För dig som: Vill undvika mjölkprotein och laktos.

Visa hela svaret

Kan man dricka mjölk när man bantar?

Svårt att gå ner i vikt? Dra ner på mejeriprodukterna! Går du inte ner i vikt som förväntat? Här får du ett tips som verkar fungera för många: dra ner på mejeriprodukterna. Laktos och mjölkprotein, som båda finns i mejeriprodukter, kan försvåra din viktnedgång. Mejeriprodukter innehåller olika mängd av laktos (mjölksocker) som kan ha negativ inverkan på viktnedgång.

Dessutom kan proteinet i mjölken utlösa ett inte obetydligt insulinpåslag som även det kan ha samma effekt. Den signal om tillväxt som finns i mjölken är perfekt för de nyfödda som mjölken är ämnad för. För vuxna kan den däremot resultera i tillväxt på bredden istället. Att dra ner på mejeriprodukter kan alltså påverka din viktnedgång positivt.

Undvik lättprodukter till varje pris. De förvärrar bara problemet; fett skapar mättnad och när det tas bort äter du bara mer av den aktuella produkten istället. Det gör att du får i dig ännu mer laktos och mjölkprotein. Proteinpulver är vanligen rent mjölkprotein.
Visa hela svaret

Vilken mjölk har mest kalorier?

Kaloritabell över Mjölkprodukter Nedanstående tabell presenterar olika typer av mjölk- och mejeriprodukter och dess kaloriinnehåll. Något vi har missat? Tveka inte att kontakta oss så lägger vi till detta. Observera att kalorimängden för alla livsmedel i listan anges i ca-värde i kCal per 100 gram.

Livsmedlets namn (Reservation för ev. feltryck) kCal
A – fil, A-yoghurt 60
Camembert dansk, 45+ 289
Crème fraiche 320
Dessertost, 45+, 23% fett, Camembert 285
Dessertost, 50+, 28% fett, Lantbrie 330
Dessertost, 50+, 30% fett, Ädelost 360
Dessertost, 60+, 33% fett, Cantadou 345
Drabantost, 20+ 232
Drabantost, 30+ 286
Edamerost 250
Feta ost, grekisk 215
Filbunke 72
Fruktyoghurt, 3 % fett 95
Färskost, 2% fett 85
Getmesost, Gudbrandsdals 455
Getmjölk 58
Glass, 10% fett, vegetab 196
Glass, 6% fett, vegetab 150
Glass, 8% fett, vegetab 200
Glass, gräddglass, 12% fett 210
Glass, gräddglass,17% fett 240
Glass, sötad med Aspartam, 5% fett 95
Glass, sötad med sorbitol, 8% fett 115
Glasspinne med choklad 325
Glass-sorbet 133
Glasstrut 270
Gräddfil 134
Gräddglass, 17 % fett 238
Gräddmesost, 17% fett 390
Gräddmessmör, fjällbrynt 275
Gräddost, 60+, 39% fett 435
H-lättmjölk, hållbarhetsbehandlad 38
Humanmjölk, bröstmjölk 80
Hårdost, 20+, 10% fett 225
Hårdost, 30+, 17% fett 295
Hårdost, 45+, 28% fett 370
Hårdost, 50+, 31% fett 400
Kaffegrädde 135
Kesella Gourmet 140
Keso, 4% fett 98
Kvarg, 0.2% fett 73
Kärnmjölk 37
Lättfil 38
Lättglass, 3 % fett 143
Lättmajonnäs 390
Lättmjölk 38
Lättyoghurt med frukt 76
Lättyoghurt, naturell 39
Matlagningsyoughurt 110
Mellanmjölk, 1.5% fett 47
Mesost, 3 % fett 300
Mesost, mild, 8% fett 325
Mesost, 10 % fett 342
Mesost, 30 % fett 457
Messmör 246
Milkshake, choklad / jordgubb 83
Mjölk, 3% fett 60
Mjölk, kondenserad, herm 136
Mjölk, kondenserad, sockrad, herm 330
Mjölkglass 139
Mjölkpulver, helmjölk 500
Ost, 30+ 286
Ost, 45+ 381
Ost, 60+ 440
Port Salut, svensk, 45+ 345
Riddarost, 30+ 307
Riven ost, Parmesan 450
Skummjölkspulver 365
Smältost, 20+, 7% fett 134
Smältost, 30+, 10% fett 160
Smältost, 45+, 20% fett 255
Smör 710
Standardmjölk 60
Standardfil 57
Vaniljvisp 173
Vassle 25
Vispgrädde 375
Yoghurt med frukt 97
Yoghurt, naturell 58
Ädel fraiche 275
Ädelost, 50+ 376

Kaloritabell över Mjölkprodukter
Visa hela svaret

Hur mycket mjölk är nyttigt att dricka?

Är det ohälsosamt för vuxna att dricka mjölk? Fråga Hej. Min kille påstår att det är extremt ohälsosamt att dricka mjölk som vuxen Eftersom jag älskar mjölk och intar det i omåttliga mängder undrar jag om det är sant! Han påstår att det bara är barn som får dricka mjölk, i vilken utsträckning är det korrekt? Besvarad: 2004-11-26 Svar: Hej, Det är bra att dricka mjölk även som vuxen. Svenska näringsrekommendationer rekommenderar att man ska dricka eller äta 5 dl av mjölk och/eller yoghurt/fil per dag. Mjölken innehåller en rad nyttigheter som protein, mineraler och vitaminer.

 1. Som kvinna är det extra viktigt att få i sig tillräckligt med kalcium för att bland annat förebygga benskörhet.
 2. Mjölk eller andra mjölkprodukter som fil och yoghurt är mycket bra kalciumkällor.
 3. Om du dricker mycket mjölk och samtidigt har svårt att hålla vikten kan det vara lämpligt att använda lättmjölk som är ett fettsnålt alternativ men fortfarande innehåller alla bra näringsämnen.

Så med andra ord kan du fortsätta dricka din mjölk! Med Vänlig Hälsning,Anna Olsson Dietist
Visa hela svaret

Vad är nyttigast mjölk eller vatten?

Kranvatten är bäst för miljön – Enligt Gunnar Rundgren är “kriget i mejeridisken” kanske inte i första hand en fråga om vilken produkt som är bäst eller sämst för miljön eller hälsan, utan det är en strid mellan världsbilder, värderingar och olika kommersiella intressen.
Visa hela svaret

Vad är nyttigast mjölk eller yoghurt?

Svar: – Hej! Välj det du tycker är godast, fil och yoghurt är lika nyttiga. Det som skiljer dem åt är att de innehåller olika bakteriekulturer och de bakteriekulturer som används är alla bra för vår mage. Jag tror att yoghurt har fått en extra “nyttighetsstämpel” på grund av reklamen att man blir gammal om man äter yoghurt.

 • Om man tittar på innehållet av vitaminer och mineraler så innehåller lättmjölk, lättfil, mellanfil, lättyoghurt (naturell) och mellanmjölk lika mycket.
 • De är berikade med vitamin A och D innehåller faktisk 14 olika vitaminer och mineraler.
 • Standardmjölk, standardfil och standardyoghurt har något lägre innehåll av vitamin A och D.

Sötad lättyoghurt är vanligen inte berikad med vitamin A och D men det kan skilja sig åt mellan olika produktmärken. Ät mjölkprodukter och må gott! Vänliga hälsningar Viveca/dietist Annons
Visa hela svaret

Är det bra att dricka mjölk varje dag?

Fem anledningar till varför mjölk är bra – Mjölk är ett smart livsmedel eftersom det innehåller många av de näringsämnen som din kropp behöver varje dag. Mjölk är rikt på protein, kalcium och vitamin B12 och innehåller en massa andra viktiga ämnen. Kalcium är det mest kända mineralämnet i mjölk. Om du exempelvis dricker en halv liter mjölk per dag får du i dig tre fjärdedelar av ditt dagliga kalciumbehov. Och ost innehåller i princip hela dagsbehovet av kalcium per 100 gram, så några skivor ost ger ett rejält tillskott.
Visa hela svaret

Kan man dricka mjölk varje dag?

Mjölk – hälsodryck eller kalvmat? Bild: Pentti Sormunen / Vastavalo. Av Krista Korpela-Kosonen • Mjölk innehåller ett stort antal essentiella näringsämnen och i studier har mjölkprodukter kopplats till ett flertal hälsovinster. Trots det ger mjölk alltid då och då upphov till rafflande rubriker.

Vågar man över huvud taget dricka mjölk längre? Mjölk och mjölkprodukter innehåller mycket som är bra i näringshänseende, nämligen högkvalitativt protein, kalcium och D-vitamin, jod och B-vitaminer. Näringsrekommendationerna säger att vi ska dricka 5–6 deciliter flytande mjölkprodukter per dag och dessutom äta 2–3 skivor ost.

Mjölkprodukter är en integrerad del av vår finländska matkultur, men ser man bara till näringsaspekten är de försumbara. – Man klarar sig bra utan mjölk och mjölkprodukter eftersom man kan få samma näringsämnen via andra födoämnen. Å andra sidan får man många viktiga näringsämnen lätt och behändigt via mjölken.

Det är exempelvis lätt att tillgodose kalciumbehovet med mjölkprodukter eftersom kalcium från växtriket tas upp sämre av kroppen, säger Jyrki Virtanen, docent i näringsepidemiologi vid Östra Finlands universitet. Det finns mycket vetenskaplig dokumentation av hälsovinsterna med mjölkprodukter. Å andra sidan finns det också studier som visar att regelbundet intag av mjölkprodukter neutraliserar en rad hälsorisker, det vill säga att det inte är någon större nytta, men inte heller någon skada av att inta mjölkprodukter.

– Regelbundet intag av mjölkprodukter minskar risken för att få typ 2-diabetes, metabola syndromet och vissa typer av cancer. De har gynnsam effekt på vikten och bentätheten, men av allt att döma minskar inte risken för frakturer till följd av osteoporos.

 • Mjölkprodukter varken ökar eller minskar risken för hjärtsjukdomar och de har inget samband med låggradiga inflammationer i kroppen, sammanfattar han.
 • Unskap krävs för att tolka forskningsresultat Det går att finna vetenskapliga bevis för hälsoskador av vilka födoämnen som helst.
 • Detta gäller också grönsaker som i allt väsentligt betraktas som hälsosamma.

Och inte minst också mjölk. Stort intag av mjölk och mjölkprodukter kan öka risken för prostatacancer, visar vissa studier. Däremot förefaller risken för tarm- och bröstcancer minska av mjölkprodukter. Mjölken dödar, ropade sensationsrubrikerna ut i slutet av 2015.

 1. Nyheten berodde bland annat på en svensk studie som hävdade att stort intag av mjölk ökade kvinnors risk för att dö.
 2. Den negativa sidan av mediernas rapportering kring hälsofrågor är att de lyfter fram avvikande och överraskande forskningsresultat utan att kunna relatera dem till tidigare vetenskaplig dokumentation.

Det finns både positiva och negativa forskningsresultat om alla födoämnen. Ett enskilt forskningsresultat stjälper inte alla tidigare resultat, utan den nya informationen måste relateras till tidigare forskningsresultat om samma fråga, påpekar Jyrki Virtanen.

All forskning inom näringsvetenskap har inte samma tyngd. Det går exempelvis inte att dra några direkta slutsatser om människors hälsa av djurförsök. Dessutom har stora och små, likaså observerande och experimentella studier olika bevisvärde. – Om en studie följer upp hur blodfetterna påverkas av mjölkprodukter, kan man inte dra några direkta slutsatser om sannolikheten för uppkomsten av hjärtsjukdomar.

Den frågan måste undersökas med en annan typ av forskningsplanering. Ost är hälsosammare än smör Näringsforskningen koncentrerar sig i allt större omfattning på att studera hälsoaspekter kring enskilda näringsämnen i stället för att inbegripa hela kostvanor eller kostgrupper, enligt Jyrki Virtanen.

Därför finns det fler studier om hälsoeffekterna av mjölk och mjölkprodukter än om exempelvis hälsoeffekterna av mjölkfett. Ungefär en tredjedel av fettet i mjölken består av mättat, alltså hårt fett. Näringsrekommendationerna talar för ett begränsat intag av mättade fetter eftersom stort intag är skadligt för hjärtat.

Studier visar dock att mättat fett i mjölk inte är lika skadligt för hälsan som mättat fett i kött och köttprodukter. Dessutom finns det skillnader mellan mjölkprodukter. Mättat fett i ost förefaller att höja kolesterolet i mindre grad än mättat fett i smör, också när bådadera innehåller exakt lika mycket mättat fett.

Det är inte känt vad det egentligen beror på. Ostens struktur kan vara en orsak, eller det kan bero på kalcium och kasein, två proteiner som finns i ost. Också mjölksyrebakterierna i osten kan ha en gynnsam effekt. Inga stora skillnader har kunnat ses vid jämförelser av hälsoriskerna med fettfria mjölkprodukter, magra mjölkprodukter respektive mjölkprodukter med högre fetthalt.

Virtanen menar att fettfria produkter och magra produkter har något fler gynnsamma effekter för hälsan än feta mjölkprodukter. – Men i studier har inte heller feta mjölkprodukter haft några skadliga effekter för hälsan. Smör eller margarin? Hur är det om man ställer smör som innehåller mjölkfett och margarin som innehåller vegetabiliska fetter mot varandra? Vilketdera är det bästa valet för hälsan? Näringsrekommendationerna är entydiga.

De rekommenderar vegetabiliska oljor och matfettblandningar som innehåller vegetabiliska fetter, exempelvis margarin. Enligt Jyrki Virtanen ger den senaste forskningen starkt stöd för näringsrekommendationerna. Vegetabiliska oljor och matfettsblandningar som innehåller vegetabiliska oljor har stora mängder fleromättade fettsyror med gynnsamma hälsoeffekter.

I dem ingår också de essentiella fettsyrorna linol- och alfalinolensyra, som man måste få sig varje dag via födan. Ungefär två tredjedelar av fett i smör är mättat fett, det vill säga hårt fett. I matfettsblandningar är ungefär en tredjedel av fettet mättat fett, medan omättat fett, mjukt fett, står för ungefär dubbelt så mycket och de essentiella fettsyrorna för en tio gånger större andel än i smör.

 • Om kosten i övrigt inte innehåller så mycket omättade fetter, är det utan vidare bra att ha margarin i stället för smör på brödet.
 • Margarin är dock ingen nödvändig beståndsdel i en allsidig kost om man dagligen använder andra födoämnen som innehåller omättade fetter, exempelvis vegetabilisk olja i matlagningen, dressing med olja på salladen, nötter och frön plus ett par fiskmåltider i veckan, säger Jyrki Virtanen.

Bild: Annika Rauhala
Visa hela svaret

Vad händer om du dricker för mycket mjölk?

Nej, det är inte farligt att dricka eller äta mjölkprodukter. Tvärtom skriver Livsmedelsverket att magra mjölkprodukter bidrar till att minska risken för flera olika sjukdomar, bland annat högt blodtryck, stroke och typ 2-diabetes.  Mjölk är en viktig källa till bland annat  kalcium,

Ett enkelt sätt att få i sig den näring man behöver är att äta en allsidig, varierad kost där två till fem deciliter mjölk, fil och yoghurt ingår varje dag. Barn, gravida och ammande behöver extra mycket näring och därför är rådet till dem att få i sig fem deciliter mjölk, fil eller yoghurt varje dag. Exakt hur mycket vi behöver dricka beror på vad vi äter i övrigt av till exempel ost.

Det finns många påståenden kring hur mjölk påverkar vår hälsa, här reder vi ut några oklarheter:
Visa hela svaret

Vad händer om man dricker för mycket mjölk?

Publicerat onsdag 29 oktober 2014 kl 09.36 Vuxna som dricker mycket mjölk löper en högre risk att dö i förtid och att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Det finns inte heller något som visar att mjölken stärker skelettet, det visar en ny studie från Uppsala universitet, skriver SVT.

 • Arl Michaëlsson är professor vid Uppsala kliniska forskningscentrum.
 • Våra resultat ifrågasätter starkt att det är bra för hälsan att dricka mycket mjölk i vuxen ålder.
 • Det behövs dock fler studier som ger liknande resultat innan de kan ligga till grund för nya kostrekommendationer, säger han till unt.se.

Totalt deltog 110 000 medelålders och äldre personer från Örebro, Västmanland och Uppsala i studien. På 1980- och 1990-talet fyllde de i hälsoenkäter, och det forskarna sökte efter var en koppling mellan dödlighet och benbrott och konsumtionen av mjölk.

Studien har nu publicerats i medicintidskriften British Medical Journal och den visar att det finns ett samband mellan hög mjölkkonsumtion och ökad dödlighet. Forskarna i Uppsala tror att det är mjölksockret som påverkar oss negativt, skriver SVT. – Varken för kvinnor eller för män ger alltså våra resultat något som helst stöd för den utbredda uppfattningen att mjölk, tack vare sitt höga innehåll av D-vitamin och kalcium, stärker skelettet och skyddar mot frakturer, säger Karl Michaëlsson till unt.se.

Kvinnorna följdes upp under 20 år och resultaten visar att det var betydligt vanligare med frakturer hos de som drack mycket mjölk, alltså tre glas eller mer varje dag, jämfört med de som drack högst ett glas mjölk. Männen följdes upp under elva år och hos dem såg man ingen skillnad när det gäller frakturer bland de som dricker mycket mjölk och inte, skriver unt.se.

Hjärt- och kärlsjukdomar var den vanligaste dödsorsaken för både kvinnor och män, skriver SVT. De kvinnor som drack minst tre glas mjölk per dag hade en nära fördubblad dödlighet om man jämför med de som drack högst ett glas, enligt unt.se. Samtidigt pågår det som i sociala medier blivit känt som mjölkbråket mellan havredrycksföretaget Oatly och branschorganisationen LRF Mjölk.

Åsa Brugård Konde är nutritionist på Livsmedelsverket. Hon tycker att konsumenter kan vara trygga med att både mjölk och havredryck är bra mat men att man ska tänka på att äta varierat. – Det är inget livsmedel som är så bra att man kan äta bara det, säger hon till P1-morgon.

 1. En halv liter mjölk täcker i stort sett vårt kalciumbehov och intaget av D-vitamin.
 2. Det finns ingen näringsmässig anledning att ha mer än sammanlagt en halv liter av kombinerat mjölk, fil och yoghurt.
 3. Samma sak gäller också för barn.
 4. Sa Brugård Konde menar att det viktigaste är att man undviker de sötade produkterna som finns både bland mjölk och havredrycker.

– Det är det man ska se upp med, att man inte får i sig massa socker. Sen kan man äta både mjölk och havredryck. De är inte helt utbytbara, det är inte så att havredrycken innehåller exakt samma näringsämnen som mjölken, ett tips för den som väljer havredryck är att välja de som är berikade.

Mjölkkonsumtionen har minskat med drygt tio liter per person och år. – I genomsnitt så dricker vi någonstans mellan två och en halv och tre deciliter per person och dag och det är nog en ganska lagom mängd. Men skulle det minska ytterligare så kan det kanske bli ett problem. Det finns människor i världen som inte dricker någon mjölk alls och klarar sig bra på det, men de äter också på helt annat sätt.

Om man fortsätter att äta i övrigt så som vi brukar äta i Sverige och bara tar bort mjölken så kan det bli ett problem för näringsintaget, säger Åsa Brugård Konde till P1-morgon.
Visa hela svaret

Kan man bli längre om man dricker mjölk?

Mjölk får ditt barn att växa bättre Publicerad: 12 november 2002 Uppdaterad: 8 mars 2011 Växer ditt barn dåligt? Mjölk kan vara lösningen.

Barn som dricker mjölk växer bättre än barn som inte dricker mjölk, det visar en nyzeeländsk undersökning vid University of Otago Medical School, Dunedin.I studien undersöktes kalciumintag, olika kroppsmått och benhälsa hos barn som har avstått från mjölk under en längre tid.Deras resultat jämfördes med mjölkdrickande barn.I 40 procent av fallen drack inte barnen mjölk på grund av laktosintolerans, 42 procent tyckte att det smakade illa och 18 procent uppgav livsstilsfrågor som orsak.De som avstod från mjölk var kortare, hade mindre skelett och lägre förekomst av mineral i benen jämfört med barn i samma ålder som drack mjölk, skriver Dagens Medicin.

: Mjölk får ditt barn att växa bättre
Visa hela svaret

Vad händer om man dricker 1 liter mjölk?

Är det bra att dricka en liter mjölk varje dag? Är det nyttigt att dricka mjölk både till frukost, lunch och middag (totalt ca 1 liter/dag)? SVAR: På senare år har det debatterats flitigt om huruvida mjölk påverkar hälsan, och den rådande uppfattningen bland kostexperterna är fortfarande att mjölk är bra för hälsan.

Om man tittar närmare på de studier som gjorts och jämför dem med de officiella rekommendationerna, så är slutsatsen också att mjölk är en ofarlig dryck – förutsatt att man tål den och att man dricker den i måttliga mängder. Huvudproblemet med mjölk är att det är en förhållandevis kaloririk dryck. Om man dricker en liter mjölk under en dag, så motsvarar det att man häller i sig 0,75 liter coca-cola rent kalorimässigt.

Och det gäller alltså för minimjölk. Om det handlar om lättmjölk, som är lite fetare, så är kaloriinnehållet 1:1 jämfört med vanlig läsk – och ännu värre blir det om man dricker standardmjölk. Flytande kalorier mättar också sämre än samma kalorimängd i form av fast föda.

Se till att läsa igenom närings­deklarationen noga. Det bästa är om drycken innehåller minst fyra gram protein per 100 gram. Mindre än fem gram kolhydrater.100–120 mg kalcium per 100 gram.

Visa hela svaret