Vad Kan Man Äta Istället För Potatis Och Pasta?

Vad Kan Man Äta Istället För Potatis Och Pasta
Hem / Inspiration / Hälsa / GI / Istället för ris, pasta och potatis Vad Kan Man Äta Istället För Potatis Och Pasta Foto: Nurlan Emir Publicerad den 22 maj, 2019 Numera kan man hitta quinoa, bulgur, dinkel, bönor, linser och andra tillbehör med lågt GI i vilken mataffär som helst. Här är tips på några goda smakkombinationer och tillbehör som kan ersätta pasta, ris och potatis! Text: Mia Troberg Det är enkelt att byta ut en del av pastan, riset och potatisen mot nya GI-vänliga alternativ.
Visa hela svaret

Vad kan jag äta istället för pasta?

Nyttigare alternativ- Byt ut pasta, ris och potatis Vill du börja äta mer nyttigt, minska kolhydraterna i kosten eller helt enkelt börja äta mer grönt men vet inte vart du ska börja? Jag har satt ihop en kanon lista på nyttigare alternativ till dig som vill hitta ett sätt att byta ut ris, pasta och potatis.

 1. Att äta nyttigt är faktiskt inte svårt och jag ska ge dig super bra tips om hur du kan omvandla en vanlig rätt utan att krångla till det för mycket.
 2. Innan jag kör igång med listan av alternativ så måste jag bara säga att jag inte försöker förespråka någon särskild diet.
 3. Gillar du pasta, potatis, nudlar och ris lika mycket som jag gör så ska du faktiskt äta det med gott samvete! Men det är inte fel att testa nya ingredienser i maten och äta mer grönt.

Det smakar gott och gör gott för kroppen. Listan kommer att uppdateras med jämna mellanrum med bilder och nya tips. Skrolla ned och låt dig inspireras! Vad Kan Man Äta Istället För Potatis Och Pasta Pasta, nudlar & lasagne Bönpasta är ett bra alternativ som dessutom smakar gott. Det finns olika varianter att välja på och hittas i välsorterade mataffärer. Ett till hett tips som kommer att få dig att älska denna underbara grönsak är byta ut pastan mot zucchini.

 • Byt ut lasagneplattorna, cannelloni eller spaghetti mot det.
 • Grymt gott och smidigt.
 • Om du ska göra zucchinispaghetti, så kallade “zoodles”, skär du tunna strimlor.
 • Oka upp vatten med salt, doppa strimlorna i det heta vattnet i ca 5-10 sekunder.
 • Sila av och servera med önskad tillbehör.
 • Om du lagar lasagne eller cannelloni följer du ett recept som vanligt, det enda du ska tänka på är att ha en tjockare sås än vanligt.

Vanligtvis suger lasagneplattor åt sig vätska medan zucchinin vätskar sig. Se till att använda en fast och lagom stor zucchini för bäst resultat. Den är inte lika mättande som kanske pasta är med det kan du enkelt kompensera med att servera mer sallad eller bönor bredvid maten. Vad Kan Man Äta Istället För Potatis Och Pasta Vad Kan Man Äta Istället För Potatis Och Pasta Pizza Byt ut några dl vetemjöl i receptet mot en mörk mjölsort. Testa även blomkålspizza med blomkålscrust, jätte god. Recept på den hittar du Vad Kan Man Äta Istället För Potatis Och Pasta Vad Kan Man Äta Istället För Potatis Och Pasta Potatis Jag älskar potatis och att utesluta det helt är för mig omöjligt. Man kan dock ha mindre potatis på tallriken och mer broccoli, bönor och andra grönsaker. Ska du göra potatisklyftor i ugnen kan du även slänga med lite lök, champinjoner, rotfrukter av olika slag, zucchini, paprika, blomkål osv. Vad Kan Man Äta Istället För Potatis Och Pasta Ris, couscous eller bulgur Istället för couscous kan du riva blomkål på grova sidan av rivjärnet, både stammen och blomkålshuvudet. Doppa smulorna i kokhetvatten, som du smaksatt med buljong eller salt, i ca 5-10 sekunder. Sila av och servera som couscous eller ris. Vad Kan Man Äta Istället För Potatis Och Pasta Vad Kan Man Äta Istället För Potatis Och Pasta Vad Kan Man Äta Istället För Potatis Och Pasta Panering Testa att byta ut ströbrödet i en panering mot quinoa, det blir jätte gott. Krispigt och läckert, precis som en vanlig panering. Recept hittar du där jag panerat kycklingfilé med quinoa. Vad Kan Man Äta Istället För Potatis Och Pasta Dryck Vatten är den bästa drycken till maten. Smaksätt gärna med bär, frukt eller gurka för en fräsch smak. Sist men inte minst Ös på tallriken med allt från hummus, sallad, bönor, kikärtor, morot, paprika, broccoli till selleri så blir kroppen glad och du blir mätt.
Visa hela svaret

Är potatis bättre än ris och pasta?

Rikt på kalium – Potatis innehåller protein, kolhydrater, fibrer, vitaminer och mineraler. Halten av de blodtryckssänkande mineralerna kalium och magnesium är högre än i pasta och ris, och potatis är därför det bästa valet för den som behöver sänka trycket. Undvik att koka potatisen i saltat vatten – då försvinner en del av effekten.
Visa hela svaret

Är bulgur bättre än pasta?

Bulgur Fråga Jag är en kvinna på 33 år som försöker att gå ner i vikt. Jag har uteslutit ris, pasta och potatis i min mat, men jag älskar bulgur. Är bulgur nyttigt? dietist, Stockholm Besvarad: 2009-03-04 Svar: Visst ska du äta bulgur. Bulgur är en bra kolhydratkälla som består av förkokta krossade vetekorn. Bulgur innehåller mycket fiber och mineraler. Men varför utesluter du ris och pasta? Det tycker jag inte du ska göra.
Visa hela svaret

Vad ska jag äta om jag inte ska äta kolhydrater?

6. Dissa low fat-dieter – Glöm inte att det är lika viktigt att få i dig hälsosamma fetter som resten av kosten! Njut av lax, avokado, olivolja och naturella nötter. Dessa fetter stabiliserar dessutom ditt blodsocker och du kommer inte sukta efter snabba kolhydrater lika mycket.
Visa hela svaret

Vad händer om man inte tar upp potatis?

Låt ligga hur länge? – Potatis får kraftigare skal när den ligger i jorden och det behövs när pärerna sedan ska långlagras över vintern. Att de ligger kvar i jorden under sommaren är alltså bra. Det är inte säkert att de kan lagras lika länge om de skördas tidigt och förvaras i kylen, då blir potatisen lätt svampig.

Jag slutskördar all min potatis innan eller efter första frost. Om det kommer en tidig frostnatt i september kan potatisen skyddas med täckmaterial eller fiberduk och ligga kvar ytterligare. Oktober brukar vara en bra tid att ta upp potatisen. Då har också mycket av annat tidsödande arbete blivit avklarat och det finn ork att kånka potatis.

You might be interested:  Hur Många Kalorier Förbränner Styrketräning?

Vi är många som av misstag glömt kvar knölar i landet efter skörd och ser plantor som liksom “självsått” sig kommande vår. Det är dock ett lotteri och hur väl potatisen klarar vintern hänger på hur härdig sorten är och hur vinterkylan får jorden att frysa och tina. Vad Kan Man Äta Istället För Potatis Och Pasta I jorden kan man hitta massor av kul, insekter och andra fynd, utöver potatis. Foto: Ida Sjöö. Vad Kan Man Äta Istället För Potatis Och Pasta Sommarpotatis har tunt och ömtåligt skal. Det blir kraftigare när potatisen får ligga och eftermogna i jorden. Foto: Ida Sjöö. Vad Kan Man Äta Istället För Potatis Och Pasta I detta kvarter finns totalt fyra odlingsbäddar, ungefär 6 meter långa. Alla sprängfyllda med potatis till sommar, höst, vinter och vår. Foto: Ida Sjöö. Vad Kan Man Äta Istället För Potatis Och Pasta Varje potatis som lyfts upp får glada hurra-rop. Det är en skatt att finna godsaker som potatis i jorden! Foto: Ida Sjöö. Vad Kan Man Äta Istället För Potatis Och Pasta Tack Loa för en fin skördestund! Foto: Ida Sjöö. Summa summarum. Om du odlat potatis i år kan du med gott samvete låta den ligga kvar i jorden till senare i höst. Potatisen mår inte dåligt av att ligga kvar, den gillar den svala, fuktiga jorden. Klipp ner potatisblasten om den börjar se risig ut och täck med lite halm, löv, växtdelar eller annat om du vill skydda skörden lite extra.
Visa hela svaret

Kan man äta potatis om man vill gå ner i vikt?

Potatis mättar bra – En annan missuppfattning är att potatis är “fyllt av stärkelse och därför ger massa kalorier utan att mätta”, Studier visar tvärt om att potatis är ett av de livsmedel som mättar allra bäst per kalori! Det är alltså ett jättebra livsmedel att äta om du vill behålla eller gå ner i vikt, eftersom det ger mättnad på relativt lite kalorier jämfört med andra livsmedel.
Visa hela svaret

Vilka kolhydrater ska man undvika för att gå ner i vikt?

Bra och dåliga kolhydrater – Personer som vill gå ner i vikt provar ofta att dra ner eller ta bort kolhydraterna i kosten. Det är till 50 % bra och till 50 % dåligt. Det är bra att minska konsumtionen av godis, läsk, bakverk och andra onyttiga livsmedel som alla vet är onyttiga och som till stor del består av tillsatt socker.

 • Även vitt bröd, vit pasta och vitt ris är bra för hälsan att dra ner på.
 • Tarmbakterierna påverkar både vår hälsa och kroppsvikt Men resten? Varför ska man dra ner på det? Rotfrukter, bönor, linser, grovt osötat rågbröd, havregryn och frukt är alla supernyttiga livsmedel.
 • De bidrar med fibrer och en rad vitaminer, mineraler och antioxidanter som både vår kropp och magens goda bakterier behöver.

Tarmbakterierna påverkar både vår hälsa och kroppsvikt. För de personer som upplever att de har lätt att överäta kolhydrater så är det bara bra att gå loss på råa morotsstavar och bönor. Om man nu skulle vilja det.
Visa hela svaret

Är stekt potatis bättre än kokt?

2, Förvara potatis mörkt – Utöver att du inte bör förvara potatis kallt, så ska du heller inte ställa dem på fönsterkarmen, eller andra ställen där de utsätts för solljus. Det är nämligen inte bara bildningen av akrylamid som kan vara problematisk. När potatis utsätts för solljus, så bildas giftiga glykoalkaloider, och blir gröna.

 • Därför ska du förvara din potatis mörkt, och kasta potatis med gröna fläckar.
 • En bra praktisk lösning är att bevara potatisen i en papperspåse eller i en ordentlig potatisburk – då är du också redo att ge den vita potatisen en revansch på IG! 3.
 • Tillaga potatisen rätt Som sagt bildas akrylamid vid temperaturer över 120 grader.

Det betyder att det är tillberedning som bakning, stekning och fritering som bildar akrylamid. Och särskild hård beredning, där potatisen blir bränd, bidrar till ett högre innehåll av det cancerframkallande ämnet. Därför har speciellt pommes frites ett högt innehåll av akrylamid, på grund av den stora mängden frityr och den höga temperaturen under tillagning.

Okning bildar dock inte akrylamid, därför är det, det nyttigaste sättet att tillaga potatis. Vill du ändå steka eller ugnsbaka potatis, så kan du innan blanchera potatisen i kokande vatten, så att den kräver mindre tid i stekpannan eller ugnen sen. Ett annat tips är att man lägger sina potatisskivor i blöt i kallt vatten innan tillagning.

Livsmedelsverket föreslår att man låter den råa potatisen ligga i vatten i 20 minuter innan ugnsbakning/stekning, då en del av mängden av stärkelserna minskar för att därefter bilda mindre akrylamid. En annan fördel med detta är att kaloriinnehållet minskar en aning när en del av stärkelsen försvinner. Vad Kan Man Äta Istället För Potatis Och Pasta

4. Reducera kaloriinnehållet: Låt dina kokta potatisar svalna När de flesta hör om stärkelse, så tänker de på lättupptagliga kolhydrater, som får blodsockret att öka markant.

Det finns dock olika typer av stärkelse. På så sätt innehåller den så kallade resistenta stärkelsen mycket polysackarid av typen som kallas amylos, och som på grund av sin struktur är mindre tillgänglig för matsmältningsenzymer. Resistenta stärkelsen är alltså svårare att smälta (det är motståndskraftiga mot matsmältning, därav namnet), och därför absorberar du mindre kalorier från denna typ av kolhydrat – som kostfibrer, där man överväger att resistenta stärkelser innehåller 2 kcal per g mot 4 kcal per g stärkelse.

Läs också: Och genom att låta potatisen svalna, försäkrar du faktiskt att en del av stärkelsen omvandlas till resistent stärkelse, så att kaloriinnehållet blir lägre. Således innehåller kall, kokt potatis 6 g resistenta stärkelser per 100 g, mot 2 g resistenta stärkelser i kokt potatis, beroende på sorten.

Diet|3일동안 고구마 다이어트🍠‍|단기간 다이어트 (feat. 빵 없이 전남친 토스트, 매콤 고구마볶음, 구워먹는 고구마 스틱)

Så om du vill minska mängden kolhydrater i din potatis, så ställ den för att svalna och gör till exempel en potatissallad på skyr (som också innehåller protein, som mättar mer). En annan fördel är att resistenta stärkelser fermenteras i tjocktarmen till kortkedjiga fettsyror som kostfibrer, och har förmodligen har några av de samma fördelaktiga effekter.

I vilken utsträckning stärkelseinnehållet i mat påverkar vårt blodsocker är till stor del individuellt och beror till exempel på vår tarmflora, genetik, ämnesomsättning och vilka livsmedel vi annars äter – men vill du säkerställa den allra längsta mättnadskänslan och lägsta blodsockernivån i förhållande till den intagna mängden kalorier, så är det lämpligt att låta din kokta potatis svalna.

“Resistent stärkelse är därför svårare att smälta, och därför absorberar du mindre kalorier från denna typ av kolhydrater” Vad Kan Man Äta Istället För Potatis Och Pasta
Visa hela svaret

Vilken pasta har minst kolhydrater?

Vad är vad? –

Traditionell pasta. Görs ofta på ägg och durumvete som är gulare och har högre proteininnehåll än vanligt vetemjöl. I billigare pastasorter är äggen borttagna och allt eller delar av durumvetet är ersatt av vanligt vetemjöl. Färsk pasta. Innehåller vanligtvis durumvete och ägg och skiljer sig alltså inte från traditionell torkad pasta med samma innehåll. Fullkornspasta. Måste för att få kallas fullkornspasta innehålla minst 50 procent fullkorn. Innehåller mer näring och nästan dubbelt så mycket fibrer som vanlig pasta. Fiberpasta. Är ofta lika ljus som traditionell pasta, men har tillsatt fiber från vete eller havre. Innehåller mer vitaminer, mineraler och antioxidanter än traditionell pasta. 
 Bön-, lins-, eller kikärtspasta. Görs på mjöl från olika typer av bönor, kikärtor eller linser och är ofta gluten- och äggfri. Innehåller mer näring och protein, och mindre kolhydrater än vanlig pasta. 
 Glutenfri pasta. I glutenfri pasta har vetemjölet ersatts av vetestärkelse, där veteproteinet gluten är borttaget. Men även pasta gjord på exempelvis majs, bönor, liner, bovete, kikärtor eller ris är vanligtvis glutenfri. Nudlar. Finns i många olika former. Äggnudlar är gjorda på ägg och mjöl, glasnudlar är gjorda på stärkelse från mungbönor, risnudlar på rismjöl och sjögräsnudlar på tång. De tre senare är vanligtvis glutenfria. Nudlar ska ej förväxlas med de snabbnudlar som finns i olika varianter. Snabbnudlar är ofta preparerade på olika sätt och har helt annat näringsinnehåll.

You might be interested:  Hur Många Kalorier Bränner Man På Plankan?

För fler tips på goda, nyttiga pastarecept, bli medlem hos ViktVäktarna här!
Visa hela svaret

Kan man äta bulgur om man vill gå ner i vikt?

Övrigt –

 • Välj recept med låga GI-värden eller LCHF-recept,
 • Jag steker i smör, olivolja eller rapsolja.
 • Jag äter inte sent på kvällen.
 • Jag äter inte jättestora portioner (som jag gjorde tidigare) utan nu äter jag mer normala och blir mätt på det.
 • Blir jag lite småhungrig mellan måltiderna äter jag en frukt eller nötter.
 • Ät gärna mat som innehåller fett så blir du mätt. Undvik dock härdat fett och transfetter som finns i margarin och köpta pulversåser. Ät gärna vispgrädde, smör och goda såser (t.ex. béarnaisesås) och alla sorters kött även kött med hög fetthalt som t.ex. revbensspjäll. Ät gärna fet fisk som lax och till mellanmål passar nötter bra.
 • Ät gärna mycket protein som finns i bland annat kött, fågel, fisk, ägg, keso och kesella.
 • Om du vill styrketräna samtidigt är det jätteviktigt att du äter extra mycket protein. Tränar man hårt kan det även behövas en del kolhydrater.
 • Köp fullkornsris, råris, fullkornsbulgur, hel bulgur, mathavre, matkorn eller quinoa och ät endast små portioner av det istället för vanligt ris, pasta och potatis. Alternativt utesluter man detta helt om man vill följa en mer renodlad LCHF-diet och gå ner i vikt snabbare.
 • Tänk på att hellre lite mer fett än kolhydrater. Undvik sockerfällor, kolla alla produkter som skryter om sin låga fetthalt hur mycket socker det är i dem! Speciellt yoghurt och fil med bärsmak och flingor innehåller massa socker!
 • Drick ingen läsk, övergå till mineralvatten istället. Ät inte godis.
 • Köp sötningsmedel t.ex. sötströ eller sukrin med stevia och använd istället för socker om du absolut vill ha sött, tänk bara på att det bästa är att äta så lite sött som möjligt så blir man inte sugen på sött. Tänk dock på att många sötningsmedel innehåller kemikalier som kanske inte är så hälsosamma ur andra perspektiv. Välj därför gärna sötningsmedel med stevia om du vill ha sötningsmedel eftersom stevia är en naturprodukt. Men helst ska man undvika både socker och sötningsmedel.
 • Blir du bjuden på fest så kan man gå en extra lång promenad innan festen och/eller äta små portioner av sötsakerna.
 • Alkohol bör man helst undvika, det är som att äta koncentrerat socker. Det som inte är så farligt att dricka är ett glas rött vin och det näst bästa är ett glas torrt vitt vin, därefter kommer 40% ren starksprit som t.ex. Absolut Vodka. Undvik öl, alkoläsk, cider, likörer och drinkar, det är minst lika onyttigt som läsk plus att det stimulerar aptiten och gör att man stoppar i sig en massa andra onyttigheter.
 • En dag i veckan kan man unna sig något gott. Jag rekommenderar min äppelostkaka som inte är så jätteonyttig. En ruta mörk choklad kan jag också unna mig då och då. Fruktsallad eller färska hallon och/eller blåbär med vispad grädde är också gott.
 • Ju hårdare man följer riktlinjerna desto fortare går man ner i vikt. Därför kan man äta allt men det tar längre tid att gå ner i vikt. Men äter man väldigt lite av något sött så är det inte så farligt som om man äter väldigt mycket sött, så därför är små portioner att rekommendera av det som är onyttigt. Fuskar man rejält och vräker i sig mat och alkohol så kan det dröja upp till 4-5 dagar innan man är tillbaka på minus igen. Det får man ta med i beräkningen om man tycker att det är värt det eller inte. Ett tips är att alltid bestämma sig innan man går på en fest om och hur mycket man ska fuska och sedan hålla sig till det oavsett hur gott allting ser ut. En bra regel man kan ha är att aldrig ta om. Ta små portioner och fokusera på att lägga upp maten snyggt på tallriken och ät sedan långsamt så är du färdig samtidigt som de som äter mer.

Visa hela svaret

Vad är mest hälsosamt ris eller pasta?

Vad är värst – ris eller pasta? Vår nutritionist svarar! Fråga: Är det bättre att äta ris än pasta? Många som tränar mycket muskler äter ju ris, men däremot inte pasta. Reagerar kroppen olika på dem? Svar: Pasta och ris innehåller ungefär lika mycket energi räknat i kalorier, men typen av stärkelse och kostfibrer varierar.

 • De ger därför olika blodsockersvar (GI-värde).
 • Men GI-värdets betydelse för hälsa och vikt är mindre än många tror.
 • Blodsockersvaret varierar även med portionsstorlek, mängden kostfibrer och fett i den blandade måltiden.
 • Till och med hur stora bitar maten består av påverkar GI.
 • Snabbmakaroner ger ett högre GI än standardmakaroner, enbart på grund av att snabbmakaroner är mindre till sin storlek.

Det betyder att vi inte behöver lägga så stor vikt vid valet mellan pasta och ris ur det perspektivet. En del upplever dock att ris mättar lite bättre än pasta, vilket kan vara en förklaring till att många föredrar ris. Sedan är ris en aning mer näringsrikt.
Visa hela svaret

Är bröd nyttigare än pasta?

Pasta är mycket nyttigare, visar en studie från Lunds universitet. Orsaken är att stärkelse- och proteinmolekyler pressas ihop när man kavlar ut pastadegen, och därför kan inte kroppen bryta ner stärkelsen i pastan lika effektivt som i bröd.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Många Kalorier Bränner Man På Att Hoppa Studsmatta?

Är det bra att äta ris?

Ris Ris Ris – ett omdebatterat livsmedel på många områden. Allt från miljöbov till giftigt med höga halter arsenik. Hur ska vi förhålla oss till allt detta? Arsenik finns naturligt i berggrunden och förs över till riset via jorden och vattnet som riset odlas i.

Det är självfallet inget nyttigt. Men att äta ris ett par gånger i veckan anses inte farligt för vår hälsa. Tänk på att även produkter av ris som risnudlar och riskakor är produkter som innehåller arsenik. I Sverige äter vi i genomsnitt knappt 6 kilo ris per person och år. Motsvarande siffra i Asien är 150 kilo.

Att äta ris eller risprodukter ett par gånger i veckan är inte farligt. Är man däremot storkonsument av ris så ska man nog fundera på att börja förändra sina matvanor. Ett sätt att minska mängden arsenik i riset är att ändra tillagningsmetod. Koka riset i rikligt med vatten som hälls av efter koktidens slut.

 1. Det kan halvera mängden arsenik i riset.
 2. Detta är dock inte ett energimässigt bra sätt att koka ris.
 3. Odlingssättet är en miljöbov i sig.
 4. Det bildas stora mängder metangas vid bakteriell nedbrytning av organiskt material i syrefattig miljö.
 5. Det är precis det som sker vid risodlingarna.
 6. Detta på grund av att de är vattendränkta under stor del av odlingssäsongen.

Metangas är en av de gaser om bidrar till växthuseffekten. Det bedrivs nu mycket forskning för att bättre förstå riset klimateffekt. Trots det är den en fantastisk råvara som innehåller många bra näringsämnen. Fler mineraler, bland annat zink, selen, magnesium och ett flertal B-vitaminer.

 • Det finns många olika sorters ris som lämpar sig olika bra till olika användningsområden.
 • Basmati – långkornigt, aromatiskt ris.
 • Jasmin – vitt ris med svag doft av jasmin, blir klibbigt när det kokar.

Parboiled – ett förpreparerat ris där man med hjälp av ångtryck får näringsämnena i skaldelarna att föras över till kärnan. Därefter tar man bort skaldelarna. Rundkornigt ris – används till julgröten. Fungerar också att göra risotto på. Arborio, carnaroli och vialone nano är rissorter som odlas i Italien för att användas till risotto.

 1. Avorioris – ett förbehandlat ris som används till risotto.
 2. Det är förbehandlat för att klibba mindre.
 3. Så ät ris med måtta.1-2 gånger per vecka är ingen fara.
 4. Fullkornsris mer sällan.
 5. Prova olika sortersris för att få variation i smak och konsistens.
 6. Med tanke på miljön så kanske man ska byta ut riset mot några av våra inhemska produkter i stället, som matvete eller mathavre.

Nyttiga och mer snälla mot miljön. Absolut något att prova om du inte gjort det förut.
Visa hela svaret

Vad är dåligt med potatis?

3. Är det farligt att äta grön potatis? – Får man i sig för mycket glykoalkaloider som solanin, kan man få magont, kräkningar och diarré. I höga doser kan man få akuta symtom från nervsystemet som dubbelseende och hallucinationer. Störst är risken för småbarn. Men symtomen är övergående och giftet utsöndras ur kroppen utan att ge långsiktiga effekter. Är potatisen bara lite grön kan man skära bort det gröna – men med god marginal. FOTO: Helin Loik-Tomson
Visa hela svaret

Vad är nyttigast pasta eller pommes?

Vad är nyttigast – ris, pasta eller potatis? Publicerad: 29 juni 2005 Uppdaterad: 8 mars 2011 Hej jag undrar lite om potatis i jämförelse med pasta och ris om man nu vill gå ner i vikt. Har köpt två böcker om två personer som lyckas att gå ner i vikt en som heter Ulf Lindgren som förespråkar potatis fem dagar i veckan för att få en effektiv viktminskning sen en som förespråkar väldigt lite potatis som heter Fredrik Paulin.

Inte nog med det har köpt ännu en bok med en metod som heter Atkins där man inte skall äta kolhydrater över huvudtaget för att få en bra fettförbränning snacka om att det är rörigt hur man skall äta sen har jag pratat med en tjejkompis som gått med viktväktarna där får dom äta hur mycket potatis som helst hur skall jag äta för att gå ner i vikt? Jag vill också säga att jag lyfter vikter två dagar i veckan plus en halvtimme löpband efteråt utöver detta springer jag fem kilometer två dagar till.

//Calle Hej Calle! För det första: Oavsett vilken metod man följer och vilka böcker man läser så innehåller potatisen lika mycket energi, kalorier. För det andra: För att gå ner i vikt är det allra viktigaste att energiintaget är lägre än energibehovet.

Detta är två saker som är viktiga att ha med sig för att kunna gå in i diskussionen om potatisens vara eller icke vara. Om man jämför potatis och pasta så har potatisen ett högre Glykemiskt Index än vad pasta har, dvs blodsockret stiger snabbare av potatis än av pasta. Å andra sidan innehåller en portion potatis mindre kalorier än vad en portion pasta gör.

Tillbehören, dvs kött/fisk, sås och grönsaker gör också att blodsockerstegringen blir långsammare så det är inte bara pasta eller potatis som talar om hur snabbt blodsockret stiger efter en måltid. Det jag vill råda Dig till är att använda Ditt sunda förnuft, som jag hör att Du har eftersom Du resonerar fram och tillbaka och ifrågasätter det Du hör och läser.

Försök få variation på det Du äter, både när det handlar om potatis, pasta, ris och kött eller fisk. Om Du vill gå ner i vikt, fokusera då på att öka andelen grönsaker och var försiktig med feta såser och friterad mat. I kombination med Din ambitiösa träning kommer det att hjälpa Dig en bra bit mot målet.

Lycka till! Josefine Jonasson : Vad är nyttigast – ris, pasta eller potatis?
Visa hela svaret

Kan man äta pasta om man vill gå ner i vikt?

Åt samtidigt GI-kost – Även om studien endast undersökte personer som åt så kallad GI-kost*, menar forskarna att resultaten är tydliga: Pasta bidrar varken till viktuppgång eller ökat kroppsfett när den äts som en del av en hälsosam kost.
Visa hela svaret

Vilken pasta är bäst om man vill gå ner i vikt?

Fiber- eller fullkornspasta. – Det här är för de som vill kunna äta lite pasta med gott samvete. Ett utmärkt alternativ. Eftersom fiberpastan ger större mättnad är det enklare att gå ner i vikt. Man äter helt enkelt en mindre mängd, får i sig färre kalorier.
Visa hela svaret