Varför Är Mörkt Bröd Nyttigare Än Ljust?

Varför Är Mörkt Bröd Nyttigare Än Ljust
5. Är mörkt bröd nyttigare än ljust? – Noop! Färgen säger egentligen ingenting om hur nyttigt ett bröd är. Det bästa knepet är att skära en skiva och se om du skär igenom hela frön och korn, alltså en grov struktur. Då är det troligen ett bra val som ger mer näring och längre mättnad. Välj gärna brödsorter som innehåller så lite socker som möjligt och fokusera på fibrer och fullkorn.

Baka nyttigt

Varför är det bra att äta mörkt bröd?

Fullkorn – Enligt WHO (Världshälsoorganisationen) är fullkorn den kostfaktor som i allra högsta grad förebygger ohälsa. Fullkorn är spannmål, t. ex. vete, råg eller havre, som har kvar alla sina delar inklusive skalet. Det finns i olika former och kan vara kan vara fin- eller grovmalet mjöl, flingor, kross eller hela kärnor.

 • Enda sättet att få i sig fullkorn är alltså genom att äta spannmålsprodukter.
 • Fullkornet innehåller bl.a.
 • Fiber, järn och antioxidanter och har flera hälsofördelar, t. ex.
 • En positiv påverkan på blodsocker och kolesterol.
 • Genom att äta mer fullkorn, kan man också minska risken för flera folkhälsosjukdomar som diabetes, tjocktarmscancer och hjärt- och kärlsjukdomar.

I Sverige äter hela 9 av 10 för lite fullkorn, dvs mindre än 75 gram fullkorn per dag (källa: Brödinstitutet). Vi har flera matbröd och skorpor som är bakade med fullkorn. För att få i dig 75 g fullkorn behöver du t. ex. äta 2 kakor RågGrova, 5 skivor Surdegsbröd Kärnsund eller 6 skivor Grötbröd.

 • För att få kallas ett fullkornsbröd eller märkas med “Rik på fullkorn”, måste ett mjukt bröd innehålla minst 22 procent fullkorn.
 • Bageribranschen har enats om denna gemensamma märkning och numera anges andelen fullkorn av hela brödet (tidigare angavs ofta mänden fullkorn som andel av ingrediensernas torrvikt).

Nästan hälften av våra bröd har en hög fullkornshalt. Se våra fullkornsbröd Fullkorn är bland annat bra eftersom:

  Det innehåller mycket fibrer. Det ger struktur och tuggmotstånd i brödet. Det är en viktig källa för järn och B-vitaminer. Påverkar blodsocker och kolesterol positivt Kan minska risken för diabetes, tjocktarmscancer, hjärt- och kärlsjukdomar

Vad är skillnaden på mörkt och ljust bröd?

   27 aug.2019 1 min läsning

Uppdaterat: 7 aug.2020 Påståenden om kost & hälsa – Eatit’s dietist ger svar på tal! Är mörkt bröd alltid nyttigare än ljust? Falskt ✖️ Ett bröds nyttighet sitter inte i färgen. Det finns t. ex. mörka bröd som fått sin färg av mörk brödsirap och innehåller mängder med tillsatt socker.

Varför anses grovt bröd nyttigare än ljus bröd?

Skrivet av Nikolaj Bach, BSc. Scient. Med. Fullkorn är hälsosamt och vi äter allt för lite fullkornsprodukter så som rågbröd, knäckebröd och grovt bröd. Tack vare fullkornsinnehållet i dessa bröd har de ett högre innehåll av vitaminer och mineraler, och de mättar under längre tid i och med alla kostfibrer. I motsättning är vitt bröd istället fattigt på både vitaminer och kostfibrer, vilket ger en snabb blodsockerhöjning och är därför bra att dra ned på. Det har vi hört i många år, men är det verkligen så enekelt? Flera större meta-analyser visar att intag av fullkorn förbinds med en lägre dödlighet och minskning av risk för livsstilssjukdomar (1,2). Faktiskt visade en ny meta-studie att fullkorn är den råvaran med störst reduktion av risk för dödlighet (3). Att välja fullkorn är även ett officiellt kostråd. Rekommendationen är att äta minst 75 g fullkorn om dagen, då det är mättande och håller igång magen, samt för att fullkorn bidrar till att ” förebygga bland annat hjärt-kärl-sjukdomar, typ-2 diabetes och olika cancerformer” (4). Övergripande sett är det svårt att motsäga att fullkorn generellt är bra för vår hälsa. Däremot vilken påverkan det har på varje individ kan variera mer än man hittills trott. Enligt en ny studie reagerar vi nämligen olika på fullkornsbröd, beroende av vår tarmflora – alltså de bakterier som finns i vårt tarmsystem.

 • Den betydligt större hälsoeffekten från fullkornsbröd jämfört med vitt bröd har att göra med effekten på tarmfloran, samt en mindre uttalad effekt på blodsockernivån.
 • Ett stabilt blodsocker är mer hälsosamt än en blodsockernivå med snabba kurvor.
 • Fullkorn håller oss även mätta i längre tid, vilket vitt bröd är sämre på.
You might be interested:  Hur Många Kalorier I Ett Paket Bacon?

Men den nya studien visar faktiskt att vitt bröd, trots ett högre glykemiskt index ändå kan ha en mer positiv effekt på blodsockernivån än fullkornsbröd, beroende av individens tarmflora. Detta är riktigt intressanta resultat, som vi ska se närmare på nedan.

Vilken typ av bröd är nyttigast?

Du som vill äta nyttigt behöver inte sluta äta bröd. Däremot kan det vara en bra idé att syna brödet man äter lite närmare eller börja baka eget. Bröd kan vara fantastisk träningsmat! Det är lätt att gå vilse i bröddjungeln som finns i livsmedelsaffären idag.

Det finns hur mycket bröd som helst och alla heter saker som får dem att låta som att de är bakade av någon på en vacker gård på landet med bara nyttiga och naturliga ingredienser. Så är det inte. Man ska inte tro på allt som brödindustrin vill att vi ska tro, det är helt enkelt bara en del av deras marknadsföring.

Men det finns sätt att undvika dessa små fällor och hitta guldkornen av nyttigt bröd i bröddisken, om du inte vill baka eget. Gå inte på bara färgen Undrar du om mörkt bröd är nyttigare än ljust? Nja, är svaret på den frågan. Det kan vara det, men den mörka färgen kan också komma från till exempel sirap, och det säger sig självt att ett bröd fullt av sirap inte är jättehälsosamt.

 • Det är helt enkelt bara att läsa på innehållsförteckningen och spana efter något sockrigt som kan ge den mörka färgen.
 • En mörk färg kan också signalera fullkorn, och det vill vi ha.
 • Inget tillsatt socker Många bröd innehåller socker, och inte så lite heller, precis som att många innehåller sirap som kan göra brödet mörkt.

Hitta fullkornet Fullkornsbröd är bättre för dig än bröd utan fullkorn, som bara är bakat på förädlat mjöl där man skalat säden innan man malt mjölet. Fullkorn innehåller massor av näringsämnen och bidrar med nyttiga fibrer som magens tarmar vill ha. Se kornen Ett riktigt nyttigt bröd innehåller hela korn och det syns på brödskivorna, då du ser kornen och fröna i genomskärning.

Är ljust eller mörkt bröd bäst?

I djungeln av tips och råd från alla möjliga mer eller mindre underbyggda källor är det inte alltid lätt att veta vad som stämmer om sambandet mellan bröd, mat och hälsa. Här nedanför listar Maria Sitell, dietist och talesperson på Brödinstitutet, några vanliga myter om bröd.1.

Man blir tjock av att äta bröd. ” Glöm det! Man går varken upp eller ner i vikt av ett speciellt livsmedel. Vikten beror på hur mycket man äter i förhållande till hur mycket man gör av med. Alltså hur många kalorier/energi kroppen får i sig i förhållande till den energi kroppen gör av med. Bröd med råg och fullkorn gör dig mätt länge.2.

“Bröd innehåller kolhydrater som man blir tjock av. ” Kolhydrater är kroppens främsta energikälla och behövs bland annat för att hjärnan och våra röda blodkroppar ska fungera. Det är skillnad mellan olika kolhydrater, och den typ vi behöver äta mer av är fullkorn.9 av 10 svenskar äter för lite fullkorn.

Bröd som innehåller hela korn hjälper dig att hålla vikten (och förebygger dessutom ohälsa), tack vare att hela korn ger flackare blodsockerkurva så att du håller dig mätt längre.3, “En macka är inte riktig mat. ” Det beror förstås helt på hur stor mackan är och vilket bröd och pålägg man har. Med nyttigt bröd både under och över ett bra pålägg blir det en minst lika komplett måltid som den som har lagats i ugnen eller i en kastrull.

Bröd innehåller både bra med protein (mellan 8 och 12 procent) och kolhydrater Om du väljer fullkornsbröd får du fler näringsämnen och mättnaden håller längre.4, “Mörkt bröd är nyttigare än ljust. ” Påståendet har sin grund i att rågbröd är mörkt och nyttigt.

 1. Men att ett bröd är mörkt kan ha flera orsaker, till exempel att det är bakat med mörk sirap.
 2. Titta istället på mängden fullkorn som brödet innehåller.
 3. Fullkorn förebygger bland annat hjärt- och kärlsjukdomar och viss cancer.
 4. Leta efter fullkornsrikt bröd och ta gärna det gröna nyckelhålet till hjälp.
 5. Fullkornsbröd kan vara både mörkt och ljust.5.

“Bröd gör magen uppblåst och svullen. ” En del har orolig mage men det är mycket sällan brödet som är boven. Den vanligaste orsaken till orolig mage är stressmage och IBS (Irritable Bowel Syndrome), som cirka 25 procent av svenskarna lider av. Det är viktigt att ta reda på vad man inte tål.

 1. Gå därför till läkare eller dietist för att ta reda på det och undvik att laborera själv genom att ta bort mat.
 2. Resultat blir både bättre och godare.
 3. Vill du veta mer om bröd och myter om bröd? Hör gärna av dig till Maria Sitell för fler frågor och svar: Maria Sitell, talesperson Brödinstitutet 070-764 58 84, maria@brodinstitutet.
You might be interested:  Hur Länge Håller Tillagad Pasta I Kylen?

se

Är ljust bröd nyttigt?

Det är ingen skillnad i nyttighet mellan vitt bröd och fullkornsbröd, visar ny forskning från Weizmann Institute of Science i Israel. Vitt bröd har med andra ord fått oförtjänt dåligt rykte, menar forskarna till studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Cell Metabolism,

 1. I studien ombads deltagarna – som vanligtvis fick 10 procent av sitt dagliga kaloriintag från bröd – att öka sin brödkonsumtion till 25 procent under en vecka.
 2. Hälften fick äta endast vitt fabriksbakat bröd, medan övriga åt uteslutande nygräddat surdegsbröd med fullkorn.
 3. Läs också: Fullkorn gör under för din fettförbränning Därefter avstod deltagarna från bröd helt och hållet under två veckor, för att sedan byta till den andra typen av bröd – de som i första omgången endast åt fullkorn bytte nu till vitt, och vice versa.

Men forskarna kunde inte se någon större skillnad när de mätte kroppens reaktioner på de två typerna av bröd. De tittade bland annat på glykosnivåer, lever- och njurenzymer, halter av mineralerna kalcium, järn och magnesium samt markörer för inflammationer och vävnadsskador.

– I total motsats till vad vi förväntade oss fanns det ingen kliniskt betydelsefull skillnad mellan effekten av dessa två olika typer av bröd inom de parametrar vi mätte, säger forskaren Eran Segal. Läs mer från Femina: Champagne hjälper dig att hålla vikten Däremot kunde de se individuella skillnader.

Ungefär hälften av personerna reagerade mer positivt på vitt bröd, medan andra mådde bättre av fullkornsbröd. Forskarna poängterar därför att det är viktigt att vara medveten om att olika typer av kost passar för olika personer. Istället för att rekommendera samma typ av mat för alla borde kostråden anpassas för individen.

Vilket bröd är bäst att äta om man vill gå ner i vikt?

Brödet ska vara kalorisnålt, endast 35-45 kalorier per skiva. Det är fullkornsbröd som gäller, men se upp för tunga bröd med russin och annat innehåll. Kalorierna springer lätt iväg. Det går bra att byta ut en del av brödet mot andra kolhydratsprodukter som fullkornspasta och ris.

Är det bättre att äta hårt bröd än mjukt bröd?

Måltider baserade på mackor är enkla alternativ men ofta näringsfattiga och förödande för formen. Den som har träningsmål att nå kan göra stor skillnad genom att se över sitt intag av mackor. Lär dig vilken typ av mackor som bara är utfyllnad – och hur du undviker dem.

Vilket bröd är bra för magen?

Är mörkt bröd nyttigare än ljust?

För alla med känslig mage – Oates är ett nytt unikt bröd bakat på havremjöl gjort på ren havre. Det betyder att brödet klassas som glutenfritt och lämpligt för den som har celiaki. Dessutom är havremjöl låg-FODMAP och passar därför den som följer FODMAP. Brödet säljs färskt och håller sig ett par dagar i rumstemperatur. Därefter bör det frysas in och går utmärkt att tina upp t ex i brödrosten.

Är mörkt bröd nyttigare?

5. Är mörkt bröd nyttigare än ljust? – Noop! Färgen säger egentligen ingenting om hur nyttigt ett bröd är. Det bästa knepet är att skära en skiva och se om du skär igenom hela frön och korn, alltså en grov struktur. Då är det troligen ett bra val som ger mer näring och längre mättnad. Välj gärna brödsorter som innehåller så lite socker som möjligt och fokusera på fibrer och fullkorn.

Baka nyttigt

Är knäckebröd nyttigare än vitt bröd?

Nyttigare än vitt bröd – Många väljer idag vitt bröd, vilket tyvärr endast innehåller tomma kolhydrater. Detta gör även att ditt blodsocker kommer åka upp och ner. Om du istället väljer knäckebröd kommer det sätta sig i tjocktarmen, vilket i sin tur bidrar till en bättre tarmflora.

Vilket bröd har minst socker?

Levain surdegsbröd från Pågen – Varför Är Mörkt Bröd Nyttigare Än Ljust Köp brödet HÄR Till dig som inte gillar mörkt bröd har jag ett bonustips! Levain surdegsbröd från Pågen är ett förhållandevis ljust bröd, men som nästan är helt fritt från socker! Det bakas dock på mestadels vitt mjöl, men mättar trots det bra. Otroligt gott att rosta! Innehåll: Kalorier per 100 g: 225 Protein per 100 g: 7,5 Kolhydrater per 100 g: 45 – Varav sockerarter: 0,5 Fett per 100 g: 1 Ingredienser : Vetemjöl, vatten, surdeg av durumvete och råg (10 %) jäst, malt av korn, salt.

You might be interested:  Hur Länge Håller Vita Bönor?

Är Husman knäckebröd nyttigt?

Från fibrer till fett, innehållet i knäckebröd varierar mycket. Foto: Kate redaktionell design Fibrer, fullkorn och svensk tradition. Så marknadsför gärna företagen som bakar vårt dagliga knäckebröd sina produkter. Men alla knäckebröd är inte lika. För den som verkligen vill leva sunt gäller det att hålla koll på innehålls­förteckningen.

 1. Råd & Rön har granskat innehållet i 72 knäckebrödssorter som du hittar i vanliga matvarubutiker.
 2. Skillnaderna när det gäller innehåll av fett, socker och fibrer är stora mellan olika bröd också från samma tillverkare.
 3. För att ett knäckebröd ska få ha Livsmedels­verkets gröna nyckelhål måste det först och främst innehålla minst 50 procent fullkorn och minst 6 procent fibrer.

Det får inte innehålla mer än högst 7 procent fett, 5 procent socker och 1,3 procent salt.9 av de 20 knäcke­bröden vi har valt att presentera här i tidningen klarar de ­kriterierna. Klassiska knäckebröd som Wasa Husman och Leksands Minirut inne­håller till exempel 2 respektive 2,6 gram fett per 100 gram, samtidigt som de innehåller 22 respektive 20 gram kostfibrer.

 • Mat med mycket fibrer har flera fördelar, som att blodsockret stiger långsamt och att man känner sig mätt under en längre tid.
 • Fibrerna kan också hjälpa till med matsmältningen.
 • Men många knäckebröd innehåller inte så mycket fibrer som de ger sken av.
 • Wasas Sesam & Havssalt, som marknadsförs som fiberrikt, innehåller som jämförelse bara 6 gram fibrer per 100 gram knäckebröd.

Även Wasas Kanel veteknäcke innehåller bara 6 gram fibrer och dessutom 15 gram socker per 100 gram bröd. Det gör dem till några av de minst fiberrika knäcke­bröden på den svenska marknaden. – Vi följer EU-lagstiftningen, och gränsen för att säga att en vara är rik på fibrer går vid 6 procent. Pålägget påverkar hur nyttig din knäckemacka blir. Att Wasa valt att märka sina mer fiberrika knäckebröd med hur stor procentandel fibrer de har och de mindre fiberrika med bara “rik på fiber” har hon ingen förklaring till. Karin ­Schenström vill inte jämföra Sesam & Havssalt och Kanel veteknäcke med andra knäckebröd som äts exempelvis till frukost.

– Vi ser att många konsumenter köper dem i stället för att ta en kanelbulle till kaffet, säger hon. Tillsammans med de klassiska knäckebröden säljs också en uppsjö av bröd som innehåller en stor andel frön, bönor, rotsaker eller andra ingredienser än de för knäckebröd klassiska ingredienserna rågmjöl, jäst och salt.

Variationen mellan de olika sorterna är stor och här finns bröd som har ett fettinnehåll som påminner mer om chips än om ett klassiskt knäckebröd. Mest fett bland bröden som vi valt ut och presenterar här i tidningen har Göteborgs Utvalda Fröknäcke Örter Havssalt, som innehåller 34 procent fett och som ger 500 kilokalorier per 100 gram.

Hur nyttigt är LingonGrova?

Rik på fullkorn, fiber och med mindre socker gör LingonGrova Special till ett lite nyttigare alternativ. Självklart nyckelhålsmärkt. Sveriges mest älskade bröd ger en riktigt god start på vilken morgon som helst.

Är det bättre att äta hårt bröd än mjukt bröd?

Måltider baserade på mackor är enkla alternativ men ofta näringsfattiga och förödande för formen. Den som har träningsmål att nå kan göra stor skillnad genom att se över sitt intag av mackor. Lär dig vilken typ av mackor som bara är utfyllnad – och hur du undviker dem.

Vilket bröd är bäst att äta om man vill gå ner i vikt?

Brödet ska vara kalorisnålt, endast 35-45 kalorier per skiva. Det är fullkornsbröd som gäller, men se upp för tunga bröd med russin och annat innehåll. Kalorierna springer lätt iväg. Det går bra att byta ut en del av brödet mot andra kolhydratsprodukter som fullkornspasta och ris.

Vilket bröd är bra för magen?

Är mörkt bröd nyttigare än ljust?

För alla med känslig mage – Oates är ett nytt unikt bröd bakat på havremjöl gjort på ren havre. Det betyder att brödet klassas som glutenfritt och lämpligt för den som har celiaki. Dessutom är havremjöl låg-FODMAP och passar därför den som följer FODMAP. Brödet säljs färskt och håller sig ett par dagar i rumstemperatur. Därefter bör det frysas in och går utmärkt att tina upp t ex i brödrosten.

Vad gör bröd i kroppen?

Bröd har ett högt glykemiskt värde – Vitt bröd är ett snabbförbrännande livsmedel med ett högt glykemiskt index, Det innebär att eftersom det inte kan användas som energikälla minskar det insulinet i kroppen och ger upphov till blodsockertoppar. Påverkan av bröd på kroppen kan jämföras med den av vitt socker : det ökar blodsockret, påverkar sköldkörtelns funktioner och skapar metaboliska besvär som diabetes, samt kan leda till övervikt.