Vilka Fröer Ska Sås I Mars?

Vilka Fröer Ska Sås I Mars
Vad är det som kan sås under mars? – Växthusets grödor som tomater, paprika, aubergine och chili behöver lång utvecklingstid innan det blir skörd så de måste sås tidigt. Till trädgårdslandet är det främst selleri, kål, majs och purjolök som måste förodlas, det mesta sås annars direkt när det blir varmt i jorden.
Visa hela svaret

Vad kan man Direktså i mars?

Så i februari – Mikrogrönt, även kallat babyleaf eller mikroblad, odlas enkelt på fönsterbrädan. Bredså (så tätt) frön av till exempel grönkål, bladrädisa, koriander eller sallat i en låg och bred kruka med blomjord. Håll jorden fuktig! När skotten är 5–10 cm höga och bladen har utvecklats skördar och äter du dem som lyxgrönt! I februari kan du börja så och förodla en del av sommarens grönsaker och blommor.
Visa hela svaret

Vilka blommor kan man så i mars?

Köldtåliga växter att pryda entrén med – Penséer små ljuvliga glädjespridare som klarar flera graders frost. De passar bra både som välkomnande blommor vid entrén, till balkongens lådor och altanens krukor. Murgrönor och påskliljor av alla de slag är bra kompisar i krukor som även de tål kalla nätter. Perfekt i början av säsongen.
Visa hela svaret

Vilka fröer ska sås i april?

Vad kan du odla i april? – Inomhus är det dags för gurka och squash till exempel. De utvecklas snabbt på fönsterbrädan, men får absolut inte planteras ut förrän all frostrisk är över i början av juni. Utomhus kan du så sallat, spenat, rädisor, morötter och ettåriga sommarblommor direkt i stora krukor eller balkonglådor.

 1. Använd en välgödslad planteringsjord i botten och 2 centimeter såjord överst.
 2. Dahlior ger massor av blommor för pengarna.
 3. Driv upp dem inomhus så kommer de snabbare i blom.
 4. Sätt knölen i en stor kruka med jord, vattna och placera varmt.
 5. När skotten tittar upp behöver de ljus.
 6. Vänta tills frostrisken är över innan du flyttar ut krukorna.

Vissa grönsaksfröer är tåliga mot kyla och kan sås direkt i kökslandet när temperaturen nått över fem, sex plusgrader. Till dessa tuffingar hör spenat, bondböna, kålrot, palsternacka, rädisa och ärter, Optimal groningstemperatur ligger några grader högre, kring 15-20 grader, så att vänta några veckor om det är klibbigt i jorden är inte fel.

Ta tempen med en jordtermometer om du är osäker. Värmeälskande grönsaker behöver en bra start. Under april är det smart att så fänkål, gurka, melon, pumpa, broccoli i små krukor för senare utplantering. Squash, bönor och sallat kan sås direkt i landet under maj när jorden är uppvärmd, men att förodla dem i småkrukor på fönsterbrädan eller i växthuset från slutet av april skyddar dem från såväl hastigt väderomslag som sniglar och annan ohyra.

Det går fortfarande bra att så egna sommarblommor inomhus för senare utplantering. I början av april är det dags att så bland annat blomstertobak, sommarflox, murbinka, lejongap, zinnia och buskkrasse, Senare halvan av månaden är det dags för rosenskära, lobelia, blåklint, luktärt, solros och jungfrun i det gröna bland andra.
Visa hela svaret

Vad ska sås tidigt?

De fröer som ska sås först av alla är chili och paprika. Vissa arter av chili kan med fördel petas ner i jorden redan innan jul. I februari är det dags att så aubergine och kronärtskocka, två värmeälskande favoriter som vill ha en lång sommar. Purjolök är också värd att så tidigt.
Visa hela svaret

När kan man börja så frön inne?

Då bör du sätta igång förodlingen – Du kan sätta frön under alla tider på året, men de bästa tiderna är runt januari-februari om du vill ha grönsaker till sommaren. Chili och paprika är de grönsaker som behöver längst utvecklingstid. Vissa blommor som pelargon och heliotrop kräver också tid innan de blommar.
Visa hela svaret

Vilka frön kan Kallsås?

Äntligen är det dags att börja smyga igång sådderna av fröerna som ska bli till sommarens maffiga blomsterbuketter! Att kallså blomsterfrön av tex klint, rosenskära och lejongap i godislådor är mitt absolut bästa odlingsknep. Det är plättlätt, tar ingen plats inomhus och sådden sköter sig nästan helt själv! Dessutom blir plantorna stadiga och fina och redan avhärdade när det är dags för utplantering i rabatt. Vilka Fröer Ska Sås I Mars Rosenskära Purity och Collarette White. Vilka Fröer Ska Sås I Mars Rosenskära Vilka Fröer Ska Sås I Mars Blåklint och slöjsila VARFÖR JAG FÖRODLAR Att kallså blomsterfröerna från mitten på mars är perfekt för mig i odlingszon 1, och kanske även för stora delar av vårt avlånga land. Jag förodlar mina sommarblommor av två anledningar, jag behöver ett försprång jämte mot mördarsniglarna som gillar späda små blomsterskott och jag vill ha blommor som ger skörd lite tidigare. Vilka Fröer Ska Sås I Mars ATT KALLSÅ FRÖER När man kallsår efterliknar man de naturliga omständigheterna med värme och solljus som gör att det lilla fröet vaknar. Det börjar gro och utvecklar sig till en knubbig, välmående planta under kontrollerade former i en godislåda med lock, vilket fungerar som ett litet drivhus för växterna. Vilka Fröer Ska Sås I Mars Vilka Fröer Ska Sås I Mars GÖR HÅL I GODISLÅDAN Jag borrar hål i botten och i locket. Det är ingen skönhetstävling, dessa hål kan se ut lite hur som helst. Det är ingen fara om plastburken spricker lite, funktionen man vill åt är att det inte blir vatten stående utan att det rinner ut så det inte blir för vått om fötterna för plantan. Vilka Fröer Ska Sås I Mars FYLL MED JORD Godislådan fyller jag med Hasselfors Garden P-jord och packar jorden lätt genom att jag placerar flera askar i varandra och trycker till en aning. Sedan vattnar jag igenom ordentligt så jorden är riktigt fuktig. Därefter störsslar jag ut ett ca 1 cm tunt lager med Hasselfors Garden S-jord och fördelar fröna jämt (försöker i alla fall) över ytan och ser till så att de har god kontakt med jorden. Vilka Fröer Ska Sås I Mars Vilka Fröer Ska Sås I Mars Vilka Fröer Ska Sås I Mars BÄSTA JORDEN Hasselfors Garden S-jord som omfamnar det lilla fröet är lätt och lucker och ger fröet de bästa förutsättningarna för en bra start i livet. När sedan det lilla fröet börjar utveckla rötter söker de sig ner till Hasselfors Garden P-jord som är mörk och myllig och ger fröna näring och växtkraft. Vilka Fröer Ska Sås I Mars Vilka Fröer Ska Sås I Mars PLACERA GODISLÅDAN UTOMHUS Jag märker sedan både godislådan och en etikett med namnet på vad jag har sått och datum och sätter på locket. Sådden placerar jag sedan utomhus i skyddat läge, dvs en plats där solen inte gassar för hårt eller regn kan komma och dränka dem.

 1. Lådorna kan vara bra att ha lite koll på, den första tiden kanske det räcker med att titta till dem en gång i veckan om det fortfarande är väldigt kallt ute.
 2. Jag kan villigt erkänna att jag personligen går och kollar dessa sådder både morgon och kväll, man är ju så ivrig att få se det gro, men det fiffiga med detta sätt är att fröna vaknar först när det är rätt tid för dem.
You might be interested:  Hur Många Kalorier I Ett Paket Bacon?

När de första hjärtbladen har börjat kika upp, tar jag av locket, flyttar fram dem i solen och vattnar så att inte sådden torkar ut. Vilka Fröer Ska Sås I Mars Vilka Fröer Ska Sås I Mars DET FIFFIGA MED ATT KALLSÅ! Lämpliga sommarblommor att kallså är tex blåklint, rosenskära, vallmo, lejongap, vädd för att nämna några. Så fort fröerna har börjat gro behöver man hålla lite koll på lådorna och temperaturen. De små plantorna kan vara lite känsliga för väldigt många minusgrader och då kan det vara bra att antingen ta in dem inomhus över natten eller täcka med en filt eller ett par lager väv. Vilka Fröer Ska Sås I Mars Det fififiga är också att man kan dra upp väldigt många frön utan att belamra alla möjliga fönster och ljusinsläpp man har inomhus. Men mina absolut dyraste och käraste frön som jag kanske bara har ett fåtal av sår jag hellre i vindruvsaskar inomhus. Då fyller jag botten med Hasselfors Garden P-jord och lägger sedan ungefär en centimeter Hasselfors Garden S-jord som jag sedan sår fröna på. Vilka Fröer Ska Sås I Mars BREDSÅDD OCH SKOLNING När jag kallsår frön i godislådan har jag en tendens att så hela fröpåsen (man behöver inte göra det har jag hört från någon, men vem är måttfull när det kommer till blomster?) och då kan det bli olika trångt i godislådorna. Att så på detta vis kallas bredsådd och för att varje planta ska utvecklas optimalt mår de bra av att skolas, dvs planteras i en egen kruka, i ny näringsrik P-jord efter ett tag. Vilka Fröer Ska Sås I Mars Vilka Fröer Ska Sås I Mars Vilka Fröer Ska Sås I Mars Då stjälper jag upp hela godisburkens innehåll på en bricka och petar försiktigt i sär plantorna och flyttar dem till ny näringsrik och mullrik jord genom att försiktig hålla dem i bladen och lyfta ner dem i sin nya kruka. Hos mig i odlingszon 1 planterar jag ut dessa plantor på sin växtplats i rabatt eller blomsterbädd i slutet på maj ungefär, då brukar den värsta frostfaran vara över och dessa blommor kan börja sin tillväxt mot ståtliga blomsterhav. Vilka Fröer Ska Sås I Mars Jag hoppas att du ska känna dig inspirerad av detta blogginlägg om kallsådd och testa att odla några sommarblommor på detta vis. Berätta gärna för mig hur det går! Ännu en gång vill jag tacka Hasselfors Garden som gör det möjligt för mig att producera dessa långa och informativa blogginlägg.
Visa hela svaret

Vad kan man plantera utomhus i mars?

Gör vårfint på din uteplats eller trappa – Planterade du krokus och andra tidigt vårblommande lökar i kruka i höstas så kan du nu, i södra Sverige, ställa fram dessa på en någorlunda skyddad uteplats eller trappa. Annars kanske du har några extra vårblommor i trädgården som du kan gräva upp och sätta i kruka vid trappen? Borsta undan löv och annat så att det blir riktigt fint.
Visa hela svaret

Kan man sätta lökar i mars?

Driv sommarblommande lökar Redan i mars kan många av de sommarblommande lök – och knölväxterna börja drivas inomhus eller i växthuset om det är uppvärmt.
Visa hela svaret

Är det försent att så tomater i april?

När ska man så tomater? – Frågor & svar Jag undrar när det är dags att så tomatfrön? Något år har jag sått för tidigt så plantorna blev gängliga. Undrar Jonas Vilka Fröer Ska Sås I Mars Hej Jonas! Det beror på flera faktorer. Man får räkna baklänges från det datum när frostrisken är över så att man kan sätta ut tomaterna där de ska växa på sommaren. Men generellt så tidigt som möjligt för att hinna odla fram en fin skörd under sommaren. Det tar nästan två månader från sådd av tomatfrön till utplantering av småplantor. Med kan du starta flera veckor tidigare.

Ska tomaterna odlas i uppvärmt växthus eller uterum kan du så redan i februari men då är det helt nödvändigt att du använder en växtlampa för att resultatet ska bli bra.Utan uppvärmt växthus, inglasad balkong eller uterum kan du vänta till mitten av mars och även där helst låta plantorna stå under växtlampa första tiden.Om du ska odla tomaterna utomhus kan du vänta till slutet av mars/början av april.

You might be interested:  Vilket Land Kommer Pasta Ifrån?

Fröna gror oftast på några dagar. Ibland kan äldre frö ta lite längre tid på sig så då kan du börja någon vecka tidigare än vid sådd av färska frön. Läs vidare i om hur du sår tomatfrön. TIPS! I kan du välja ut sorter som passar just för din odling. Lycka till! Hälsar Karin Text av: Karin Elmberg, 2019-01-15 Info : När ska man så tomater? – Frågor & svar
Visa hela svaret

Vilka fröer växer snabbast?

Sorter att odla med barn – För att odlingen ska bli spännande och rolig är det bra att välja fröer som gror och växer snabbt. Solros, ringblomma, pumpa, blomsterböna, krasse och sockerärtor är bra alternativ för otåliga. När intresset väl har väckts kan ni gå vidare med mer tålamodsprövande sorter som tar lite längre tid.

Sår ni pumpa kan du som är vuxen ta och skära av en tom petflaska som barnen sedan får sätta ner i jorden (med den avskruvade korken uppåt) i krukan eller på platsen där ni sått pumpan. Petflaskan fungerar som ett litet minidrivhus och kan vara kvar på platsen tills dess fröet blivit till en planta. Vattna med jämna mellanrum.

Ska ni så sockerärtor kan du visa barnen hur en först sköljer sockerärtorna i natten för att de ska gro ännu snabbare. Därefter sår ni fröerna direkt i trädgårdslandet eller krukan ni vill odla dem i. Så länge ärtorna har något att klättra på och får en skvätt vatten då och då så trivs de bra.

 1. Ett växtstöd kan ni göra själva genom att sticka ner några pinnar i jorden och knyta ihop dem med ett snöre i toppen.
 2. Odlar ni sockerärtor i pallkrage så finns det praktiska spaljéer för pallkragar som gör det enkelt att odla både på höjden och nere i pallkragen.
 3. Uppmuntra barnen att själva gå och plocka och smaka på sockerärtsskidorna med jämna mellanrum.

Då får dessutom ärtorna hjälp på traven med blomningen och fler ärtor utvecklas under flera veckors tid. Vill ni ta odlingen ett steg längre går det också att bygga en koja med hjälp av klättrande växter. Här får ni tips om hur ni går till väga, Vilka Fröer Ska Sås I Mars När ni väntar på att det ska växa kan ni göra fågelskrämmor, skyltar och dekorera pallkragar. Foto tv: Markus Danielsson
Visa hela svaret

Kan man så paprika i april?

Så och plantera paprika – Paprika behöver lång tid på sig för att utveckla frukt. Så inomhus redan i jan-april. Lägg gärna fröna i blöt i ljummet vatten ett dygn före sådd, så gror de snabbare. Täck med 0,5-1 cm jord och håll fuktigt under groning. Paprika vill ha varmt för att gro, ca 22-25 grader.

 1. När småplantorna tittat upp, behöver de extra ljus för att bli kompakta.
 2. För att undvika gängliga växter brukar vi dessutom toppa dem precis ovanför ett blad någon gång medan de växer till sig.
 3. Omplantera plantorna i allt större krukor.
 4. Vid sista omplanteringen behöver de en rejält stor kruka, gärna 10-20 liter.

Då får rötterna gott om plats att växa och paprikan får kraft till fruktsättning. Efter ett par veckor har plantan ätit upp krukjordens näring. Då börjar vi ge flytande näring ungefär var tredje vecka. Kanske lite mer när de är i färd med att producera frukt.
Visa hela svaret

Vilka frön sås i februari?

Förbered årets första sådd – I februari kan du börja förodla en del av sommarens grönsaker och blommor. Purjolök, selleri, kronärtskocka och chili är några av dem som bör i jorden tidigt för att hinna utvecklas. På blomstersidan är det pelargon, heliotrop och jätteverbena som ska sås först.
Visa hela svaret

När ska paprika sås?

Hur odlar jag paprika? – Du kan så fröna i mars. Det brukar ta cirka 8 veckor från sådd till plantering. Så fröna i små krukor eller såbrätten, de behöver inte blötläggas utan du kan plantera dem direkt i jorden. Börja i en liten kruka med såjord där du sticker ner fröet cirka 1 cm. Vilka Fröer Ska Sås I Mars ‘Redskin’ är en paprikasort som är rund och kompakt och som passar bra för krukväxtodling. Vilka Fröer Ska Sås I Mars Ett tips är att knipsa av den första blomman, vilket påskyndar förgrening och ger större skörd. Spara de tre starkaste skotten och stötta upp dem.
Visa hela svaret

När ska man så paprika?

Så odlar du paprika och chili – Paprika och chili tar lång tid på sig att utvecklas och sådden behöver startas tidigt på säsongen. Från februari–mars är lagom att börja. Har du tillgång till kan du börja ännu tidigare. Vilka Fröer Ska Sås I Mars Använd låga kärl, byttor eller med hål i botten till din sådd. Fyll krukan med såjord, gärna blandat med 10 procent, Den näringsfattiga jorden ger en bra start för de små groddarna. Fukta jorden före sådden och lägg fröerna glest direkt på jordytan. Tryck fast dem lätt med en sked eller fingrarna så att de får fäste mot jorden.
Visa hela svaret

Vad kan man så direkt?

Direktså flera gånger under sommaren – Så gärna snabbväxande grönsaker som sallat, rucola, rädisor, sockerärtor och dill i omgångar. Då kan du skörda unga, späda grönsaker hela sommaren. Det innebär också att alla grönsaker inte blir klara för skörd samtidigt. Vilka Fröer Ska Sås I Mars
Visa hela svaret

Hur många frön i varje kruka?

En liten trädgårdsskola i att så frön. –

Ta fram en sålåda eller odlingskrukor, Du behöver också såjord, frön, en fylld vattenkanna och gärna en sprayflaska med vatten. Fyll botten av sålådan/krukan med 2-4 cm såjord, ju större frö desto mera jord. Tryck till jorden lätt, t ex med undersidan av en kruka eller locket till sålådan. Så 2-4 frön i varje kruka eller lägg ut fröna jämnt över ytan (bredsådd). Ju större frön desto färre i varje kruka. Täck med såjord 0,5-1 cm. (Observera att vissa frön är ljusgroende och ska inte täckas, vilket framgår på fröpåsen.) Spraya jordytan med vatten och vattna även på fatet alt. i sålådans botten. Lägg locket på drivhuset eller täck med plast. De flesta frön gror bäst i rumstemperatur (ca 20 grader). När bladen tittar upp måste sådden stå ljust, gärna i fönsterkarmen. Ta av drivhuslocket för att lufta om det bildas kondens. När plantorna fått sina hjärtblad, plus de första karaktärsbladen (dvs. två bladpar) behövs locket inte längre. Vattna noga. Jorden får inte vara för blöt men bör inte heller torka ut för hårt. När plantorna fyller ut såkrukorna ska de omskolas, flyttas över till större krukor.2–3 veckor efter omskolningen kan du börja gödselvattna så smått. Plantor som växer riktigt mycket kan behöva omskolas en andra gång. Avhärda växterna 1–2 veckor innan utplantering när risken för nattfrost är över. Plantera ut dina växter i rabatter, urnor och köksland.

You might be interested:  Hur Många Kalorier Är Det I Knäckebröd?

Visa hela svaret

Vad är mest Lättodlat?

Mangold – Mangold är en av våra mest lättodlade grönsaker och går att direktså i omgångar ända in på hösten. Den ger rikligt med goda blad som dessutom är fullproppade med vitaminer. Mangold trivs allra bäst om den direktsås när jorden blivit uppvärmd. Vilka Fröer Ska Sås I Mars Rädisor växer snabbt och vill ha mycket vatten för att smaka gott. Perfekt i den fuktiga vår- eller höstjorden!
Visa hela svaret

Vad är lättast att odla i pallkrage?

Kom igång att odla i pallkrage – I pallkragarna planterar du ut förkultiverade grödor eller sår sorter som kan direktsås ute. Eftersom jorden i pallkragarna kommer upp en bit från marken värms den upp snabbare. Täcks odlingen med täckväv eller ett genomskinligt lock ökar värmen ännu mer.

Detta gör att odling i pallkrage kan inledas lite tidigare än på friland. Låt se vad du kan fylla dina pallkragar med. Bladgrönsaker sommar och höst Smakrika, nyttiga och lättodlade bladgrönsaker trivs utmärkt i pallkrage och till dessa räcker det med en låda. Snabbväxande bladgrönsaker som drivsallat, rucola, vintersallat, salladssenap, spenat, pak choi och mizunakål kan du odla i omgångar för primörskörd tidig sommar samt odling hela sommaren och en bit in på hösten.

Mangold är mycket vackert inslag i pallkragar med sina färgstarka stjälkar som sticker upp en bit på höjden. På hösten kan du så en sista omgång av exempelvis miniplocksallat, mini pak choi, asiatisk kål och sallatscikoria och skörda som späda blad, så kallade baby leaf.

 1. Odla på höjden i pallkrage Höga sorter av ärter och bönor är vackert att odla i pallkrage.
 2. Bygg dekorativa stöd, i all sin enkelhet med snören och bambupinnar eller mer avancerade spaljéer av exempelvis armeringsjärn.
 3. Bönor och ärter kan fylla en hel pallkrage eller stå i mitten med lägre ärter och bönor eller andra grödor runtomkring.

På djupet i pallkragen Om du ska odla rotfrukter i pallkrage krävs att du staplar två eller tre lådor på varandra, förutom för rädisor som inte kräver så djup bädd. När du har ett ordentligt djup i din pallkrageodling kan du odla alla sorters rotfrukter och lök.

 1. I samma pallkrage kan purjolök och salladslök få växa som ju inte tar plats under jord.
 2. Många rotfrukter kan sås en första omgång tidigt på våren för en krispig primörskörd.
 3. Rikgivande gurkväxter Melon, squash och slanggurka kan odlas i en pallkrage och tillåtas slingra över kanten och ut på marken utanför, om platsen tillåter det.

Annars får de stanna i lådan och tar då mycket utrymme, men varje planta är å andra sidan ofta rikgivande. Insprängt bland bladmassan från gurkväxterna kan ringblomma få sticka upp och skapa en vacker samplantering. Bär i pallkrage Jordgubbar, smultron och blåbär fungerar fint att odla i pallkrage.

 1. Eftersom blåbär trivs i sur jord bör de få en egen pallkrage som fylls med rododendronjord, barkmull, torv och löv.
 2. För bärodling är det bra att stapla två pallkragar på varandra.
 3. Plantorna kommer ge skörd i flera år och kräver därför lite mer jordvolym.
 4. Odla kryddväxter i pallkrage En minikryddgård i en eller flera pallkragar är vackert.

Eftersom många kryddväxter är perenna är det bra att stapla två pallkragar på varandra och skapa en större jordvolym. Pallkragar fyllda med timjan, oregano, citronmeliss, rosmarin, gräslök och andra väldoftande nektarrika kryddväxter lockar pollinerande insekter till din odling.
Visa hela svaret

Vad kan man Direktså?

Direktså flera gånger under sommaren – Så gärna snabbväxande grönsaker som sallat, rucola, rädisor, sockerärtor och dill i omgångar. Då kan du skörda unga, späda grönsaker hela sommaren. Det innebär också att alla grönsaker inte blir klara för skörd samtidigt. Vilka Fröer Ska Sås I Mars
Visa hela svaret

När kan man börja fixa i trädgården?

September kan bli en månad där du njuter av sommarens skörd och blommor, men också en perfekt tid för att plantera nytt, dela eller flytta växter inför nästa säsong. Förbered trädgården och dina planteringar för vintervilan och sätt vårlökar för att få tidig blomsterglädje nästa år.
Visa hela svaret

Vad kan man plantera i slutet av mars?

Börja förodla – Nu kan du börja förså flera sommarblommor, Även tomater liksom vissa bladgrönsaker är bra att fördolda i mars, om du har plats för dem inomhus. Försådda blommor och grönsaksplantor klarar både snigelangrepp och starka vindar betydligt bättre än när du sår dem direkt ute i jorden. Vilka Fröer Ska Sås I Mars Försådd av sommarblommor. Här är det zinnia som är på gång i en Pluggbox. Foto: Annika Christensen
Visa hela svaret