Vilket Vin Till Ost Och Kex?

Vilket Vin Till Ost Och Kex
Hårdost – Hårdostar som cheddar, comté, parmesan och gruyère passar bra tillsammans med vita viner från smaktypen Fylligt & Smakrikt, eller röda och aningen sötfruktiga viner av amaronetyp inom Kryddigt & Mustigt. Ett fruktigt & smakrikt rött vin matchar också bra. Smakrika ostar trivs bra tillsammans med smakrika rödviner. Vitt vin till hårdost Rött vin till hårdost
Visa hela svaret

Vilket rött vin till ostbricka?

Vad passar att dricka till ostbrickan? –

Välj ett fylligt rödvin, gärna på Cabernet Sauvignon, Shiraz (Syrah), Tempranillo eller Pinotage. Allt gott lagrat rött vin funkar. Riktigt lyxigt blir det med en fin Amarone från Italien.

Visa hela svaret

Vilka ostar passar till vitt vin?

Ostbricka för vin – En bra ostbricka har tre eller fyra väl valda sorters ost. Vitmögel, hårdost/pressad ost, tvättad ost och kanske en get eller grönmögel. Till alla sorter fungerar det med vitt vin men inte alla ostar passar med rött vin. Vissa ostar reagerar helt enkelt negativt med rött vin och får vinet att sjunga riktigt falskt.
Visa hela svaret

Vilka ostar passar till Chardonnay?

Halvhårda ostar så som Manchego, Appenzeller och Gruyere passar utmärkt till en fruktig chardonnay eller en torr riesling men även fruktiga röda viner så som sangiovese, merlot eller cabernet sauvignon.
Visa hela svaret

Vilka ostar passar till Riesling?

Riesling till ost – Det finns många ostar som passar bra till riesling. Framför allt kittostar och smakrika ostar som munster, morbier, raclette, raleggio och livarot matchas vinets aromatiska karaktär och höga syra. Välj en halvtorr riesling till denna typ av ost.
Visa hela svaret

Vilken ost passar till Prosecco?

22 januari 2020 Okej, de flesta är fast redan när de läser rubriken. Orden ost och bubbel i samma mening är ju nån slags kulinarisk abrakadabra. Men hur matchar man bäst ost med mousserande vin som champagne, cava eller prosecco? Det har vi tagit reda på åt dig, och satt ihop en lyxig ostprovning till bubbel.

 • Pris: 529 kronor.
 • Frakt tillkommer (49 kronor).
 • Vikt: ca 850 g.
 • Dryck ingår ej.
 • Beställ senast på söndag för leverans under tisdag-onsdag veckan därpå, i vecka med röd dag kan leveransen ske med någon dags förskjutning.
 • Våra provningar är tänkta för fem till sex personer.
 • OBS! Bubbel ingår inte i provningen.) Men först och främst måste vi en gång för alla klargöra en sak: bubbel är inte bara för nyårsafton.

Champagne, cava och prosecco är en mer eller mindre magisk brygd som kan liva upp vilken kväll som helst. Och när man lyckas kombinera brygden med ost går man från magisk till gudomlig. Den klassiska ostkombinationen till bubbel, oavsett om det är franskt, spanskt eller italienskt bubbel, är så kallade triple cream-ostar.

Alltså vitmögelostar av brie-typ med lite extra grädde, till exempel Brillat Savarin. Tanken är att den gräddiga och salta osten lyfts och förstärks av bubblorna, och att fettet i sin tur agerar smakbärare för drycken. Men det finns såklart mängder av andra ostar som fungerar minst lika bra som en Brillat Savarin.

Här är ostarna vi valt ut i vår ostprovning till bubbel:
Visa hela svaret

Vilken ost passar till Pinot Noir?

Mild vitmögelost, såsom Brie och Camembert, trivs bra ihop med en mjuk och bärig Pinot Noir. Till Brie de Meaux och andra smakrika vitmögelostar är ett fylligt vitt vin ett bättre väl, gärna en fatlagrad Chardonnay.
Visa hela svaret

Hur ska vitt vin drickas?

Vitt vin (8-10 grader) – En bra tumregel för de flesta vita viner är att servera dem runt 8-10 grader. Servera hellre vinet lite för kallt än lite för varmt eftersom temperaturen i glaset alltid kommer att smyga sig uppåt. Ett mycket enkelt vitt vin serveras gärna runt 6 grader eftersom det kommer att förhöja friskheten i vinet.

En bra temperatur uppnår du enklast genom att ställa in vinet i kylskåpet 2-3 timmar innan servering. Använd gärna ishink om du vill ha det vita vinet framme på bordet. Ett fylligare vitt vin, eller ett riktigt högkvalitativt vitt vin, exempelvis en vit Bourgogne av bättre snitt, klarar av högre temperaturer (12-14 grader är inga problem) – ofta kan de till och med blomma ut ytterligare eftersom kylan kan dölja många av de komplexa smakerna.

Ett hett sommeliertips är att plocka fram vinet 15-30 minuter innan servering för att få det några grader varmare än kylskåpskallt.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Många Kalorier I Gin Och Tonic?

Vad passar Chablis till?

Frågor och svar om Chablis – Var ifrån kommer Chablis vin? Vitt vin chablis är ett otroligt populärt vin som kommer från vinregionen Chablis, den nordligaste delen av Bourgogne, Frankrike. Hur smakar Chablis vitt vin? En god chablis har ungefär samma smakprofil som Chardonnay, men kan skilja sig genom att exempelvis ha toner av äpplen, hö och noter av citrus.

Vinet är ett klart, krispigt och kraftfullt vin, med mineraliska toner och hög syra. Vad är Chablis? Chablisvin är appellationsreglerat franskt vin från regionen med samma namn. Chablis druva är Chardonnay. Det är den enda druva som är tillåten under Chablis appellationsregler. Vad är gott att äta till Chabli? Chablis vin passar till rätter med sniglar, fisk, ostron och fågel, men är även väldigt gott att dricka på egen hand så som det är, utan tillbehör.

Chablis passar till lättare rätter tack vare vinets krispighet och syra. När började Chabli produceras? Vinet började tillverkas redan så tidigt som på 1200-talet, men det var inte för än på 1930-talet som vinet fick de strikta produktionsregler det har idag.
Visa hela svaret

Vilken mat passar till Merlot?

Merlot till maten är en fantastiskt druva som odlas över nästan hela vinvärlden. Trots sin geografiska spännvidd kopplas druvan för det mesta till sitt ursprungliga hemdistrikt, en av världens mest berömda och prestigefyllda regioner. Trots svårigheten att tilldela Merlot en generell smakprofil så är det just denna dynamiska egenskap som gör druvan extra spännande att avnjuta till måltider.

 1. Araktären brukar understryka plommon, mjölkchoklad och mjuka, runda tanniner men dessa är svepande och helt avhängda på druvans geografiska ursprung och växtklimat.
 2. Merlotvin från Nya Världen och dess varma klimat brukar ofta erbjuda en smakprofil bestående av björnbär, svarta körsbär, plommon och choklad.

Merlotvin från svalare klimat ger aningen lättare toner som grön paprika och en fin örtighet.

Merlotviner är idealiska matvänner med anledning av sin naturliga fruktrondör och mjuka kropp som inte tar över utan snarare kompletterar med sin friska syra. En lättare Merlot gifter sig perfekt med tomatsåser i kombination med pasta, grillad kyckling och pizza. En mellanfyllig Merlot går bra ihop med kötträtter såsom lamm, anka och nötkött. En lite tyngre Merlot passar utmärkt till kryddigare rätter såsom grytor, köttsåser och en sotad lax.

Varför inte kombinera en klassisk Merlot från den Gamla Världen med en kalventrecôte och örtslungad potatis? Addera till detta en fyllig rödvinssås som med fördel tillagas på samma vin som du har i glaset. Eller servera en mörkare lammrostbiff med smörslungade höstprimörer och en hejdundrande Karl-Johan-svampsås till en modernare Merlot från den Nya Världen och dess fylligare blåfruktighet med lättare ekfatstoner.
Visa hela svaret

Vad passar Gewurztraminer till?

Dominanta smaker av ros, rosa grapefrukt, fläder, mandarin, litchi och parfym. Serveringstemperatur: 6-10 grader. Passar till : Kryddstark och rökt mat, asiatisk mat, smakrika ostar, kyckling och charkuterier.
Visa hela svaret

Vad passar till Grauburgunder?

Fruktig smak med inslag av gula päron, persika, gröna äpplen, kryddor och citrus. Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk eller skaldjur, eller till vegetariska rätter.
Visa hela svaret

Vad dricker man till camembert?

29 maj 2019 Även om camembert på många sätt påminner om brie är det svårare att matcha camembert och vin. Osten har ofta en lätt funky smakton som gör den väldigt intressant, men som gärna krockar med vinet, särskilt det röda. Med sin lätta funkighet och nötiga ton kan camembert vara en ostupplevelse i världsklass.

 • Men just tack vare sin funkighet är den också erkänt svår att matcha med vin.
 • Bubblor är bra på att balansera ostens smaker och i de fall där bubblor finns kan syra hjälpa till att fajtas med osten.
 • Syrlighet utan bubblor kan dock leda till en krock.
 • Cider: En av de ultimata terroir-matchningarna.
 • Den lätta bitterheten hos en äppelcider passar camembert perfekt, särskilt om du vågar dig på att äta skalet.
You might be interested:  Hur Många Kalorier I Julskinka?

Champagne: En torr och brödig champagne med inslag av äpple är en finfin smakkompis till camembert. Spritsiga bubblor är också en kul kontrast till den krämiga osten, särskilt om du friterat den. Osten alltså, inte champagnen. Chenin Blanc: Har en lätt touch av äpple, vilket vi ju vid det här laget vet passar bra till camembert.

Vinet är lent men har tillräckligt mycket kropp för att funka med osten, förutsatt att den inte är för mogen. Mjukt och fruktiga rödvin: Om du vill ge dig på det röda vinet rekommenderar vi ett mjukt vin med tydliga inslag av röda bär. Till exempel ett Pinot Noir från Nya Zeeland, eller kanske en Merlot från Chile? Du vill undvika tunga viner med mycket tanniner, och för lätta viner med tydlig syra.

Äpplejuice: Om du hellre vill ha något alkoholfritt och osten inte är för mogen är faktiskt äpplejuice en av de bättre smakkompisarna till en camembert.
Visa hela svaret

Vad ska man dricka till Charkbricka?

TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val. Vilket Vin Till Ost Och Kex Se mer inspiration av Ida Fürst Till charkbrickan kan det vara knepigt att välja vin då typerna av charkuterier skiljer sig mycket i smak och struktur. Det som funkar bäst till mycket är ett ofatat vitt vin med hög syra, snälla tanniner och mjuk frukt. Det är svårt att matcha allt på brickan till ett rött vin, i synnerlighet till de lite kryddigare bitarna som salami.
Visa hela svaret

Hur gör man en snygg ostbricka?

Hur gör man ostbrickan snygg? – Variation är ledordet här. Lägg fram några ostar i hela bitar med kniv, och några ostar kan du skära upp i mindre bitar och äta med tandpetare. Blanda frukt och grönt, hårt och mjukt bröd och olika marmelader så har du en bra grund till en snygg ostbricka.
Visa hela svaret

Hur mycket ost per person på ostbricka?

Välj omkring 3–5 olika ostar till ostbrickan, gärna av skilda typer, former, färger, konsistenser och styrkor. Vi rekommenderar att du som en tumregel beräknar 30–35 gram vardera av mjuka ostar per person och 35–40 gram av hårda ostar. Mängderna är beräknade utifrån att ostarna utgör en servering av flera.

 • Om ostarna däremot ska fungera som huvudrätt kan du med fördel beräkna lite mer eller komplettera med fler ostar och tillbehör.
 • Tänk på att dessa mängder är att betrakta som vägledande.
 • Be gärna personalen i våra butiker att kombinera ostar efter din smak, eller välj en av de ostbrickor som vi komponerat.

← Äldre inlägg Nyare inlägg →
Visa hela svaret

Måste på ostbrickan?

Några populära alternativ är vindruvor, päron, granatäpple och även torkade frukter. Marmelad ett måste till ostbrickan, den ger en härlig sötma till många salta ostar. Utöver frukt och marmelad kan man även lägga till choklad, nötter och oliver som trevliga tillbehör.
Visa hela svaret

Vilken sylt till ostbricka?

03 april 2019 Okej, vi kanske är lite jäviga. Men visst är ost den roligaste och mest engagerande maten som finns? I typ hela världen? Därför blir det ju extra viktigt att du serverar den extra roligt och engagerande när du bjuder på ost. Vi visar hur.

Du ska aldrig vara rädd för att testa nya saker, nya kombinationer eller framförallt nya ostar. Det finns inget rätt eller fel, det värsta som kan hända är att din vågade smakkombo helt enkelt inte är så god. Men det finns några säkra kort att servera till ost, saker som nästan alltid passar finfint, och som får dig att framstå som någon som faktiskt vet vad hen håller på med.

Kolla: 1. Marmelad. Om du någon gång ska bjuda på ost och inte har någon aning om vad som passar till finns det ett tillbehör som är ett säkrare kort än alla andra säkra kort tillsammans – fikonmarmelad. When in doubt, fikonmarmelad. MEN. Det finns också en mängd andra spännande och goda sylter och marmelader som får ostar att leva upp.

Chilimarmelad för lite hetta, päronmarmelad för extra sötma eller kanske tomatmarmelad för något lite annorlunda. Det finns massvis att utforska, från sött till syrligt, kryddigt till hett. Vi slänger också in honung som en liten bubblare här. Även om det inte är en marmelad (vi veeeet), är honungens sötma och lenhet en finfin smakkompis till ostars sälta och konsistens.

Honung funkar extra fint till hårdostar av olika slag, och även honung finns ju i en hel massa olika utföranden.2. Choklad. Choklad till ost är en ganska ny företeelse som blivit populär de senaste åren. Och visst är det gott! Om du verkligen ska utforska kombinationen choklad och ost skulle vi rekommendera att du verkligen fokuserar på det.

 • Öp ett gäng olika ostar och en drös olika chokladsorter och käka loss! Choklad passar bra med allt från stilton till brie och getost, vissa ostar gillar mjölkchoklad bäst, andra mörka diton.
 • Det finns en hel värld att upptäcka! 3. Frukt.
 • Frukt är en klassisk smakkompis till ost, för att inte säga den mest klassiska.
You might be interested:  Hur Många Kalorier I Halloumi?

Vill du vara på säkra sidan kan du nästan aldrig gå fel med päron, äpplen eller vindruvor. Men om du vill testa något nytt är det dags att lyfta blicken lite i fruktdisken. Exotisk frukt, oavsett om den är söt, syrlig eller bitter, matchar ost. Kanske inte alla ostar, men det finns så många olika variationer på ostar och ostars smaker att det med största sannolikhet går att hitta en snygg matchning.

 1. Öp ett gäng exotiska frukter och nån hårdost, en blåmögelost och kanske en getost.
 2. Smaka, och känn ostmagi växa fram.4. Nötter.
 3. En annan klassiker.
 4. Valnötter, pekannötter och mandlar är de vanligaste nötterna att servera till ost.
 5. Och varför inte, det är ju svingott.
 6. Men det kanske är dags att testa något annat? Hasselnötter fungerar förvånansvärt fint till cheddar och Macadamia är en ruggigt bra kompis till getost.

Testa både saltade, rostade och kanderade nötter för en extra eklektisk smakupplevelse.5. Oliver och antipasto Oliver, soltorkade tomater, parmaskinka, tapenade. Salta tillbehör som funkar förvånansvärt bra med ost. Det här är tillbehör som ju kräver sin ostbricka.

Om du serverar den som förrätt eller till middag funkar det fint, men som dessert kanske det passar med något sötare tillbehör. Generellt funkar den här typen av tillbehör till lagrade hårdostar som Manchego, Pecorino och parmesan, men även mjukare och yngre getostar kan funka riktigt fint. Getostens syrlighet blir en fin kontrast mot antipastons sälta.

Den här smakkombon är också en av alla olika ostmatchningar som verkligen lever upp med en god öl, typ en veteöl eller varför inte en fruktig ale?
Visa hela svaret

Hur länge kan en ostbricka stå framme?

1. Servera vid rätt temperatur – “Rumstempererad” är ett ostmantra som du knappast kan ha missat. Uppmaningen hänger ihop med ostens fettinnehåll och alla goda smakämnen som fettet har. När osten är kall framträder inte smakerna och aromerna ordentligt.

 • Det handlar också om konsistensen som inte kommer till sin rätt i kyla.
 • Hårdosten blir onödigt hård och mögelosten blir mindre krämig.
 • Det är heller ingen fara att låta ostar stå framme ett par timmar.
 • Ost är ett behandlat livsmedel som jämfört med exempelvis mjölk har en lägre vattenhalt och en högre salthalt.

I den miljön trivs inte mikroorganismer lika bra och kan inte föröka sig lika snabbt. Men lägg inte upp ostarna för tidigt utan skydd, då kan de bli torra.
Visa hela svaret

Vilket vin till Charkbricka?

Rödvin till chark – Röda viner har det generellt inte lika lätt att bemöta de olika smakerna, men de finns alternativ som absolut gör helhetsintrycket harmoniskt. Ett medelfylligt fruktigt rött vin passar väldigt bra, Rough Day är gjort på druvan pinot noir och bjuder på härlig frukt och fräsch syra som vars sällskap till charkbrickan upplevs som en självklarhet.
Visa hela svaret

Vad äter man till Amarone?

Vilken mat passar till Amarone? – I Sverige och USA dricker vi Amarone till kötträtter men italienaren dricker den gärna till ostbrickan. Amarone är faktiskt ett av de få rödviner som enligt mig passar till ost, och gärna till den lagrade parmesanen. Amarone är faktiskt ett av de få rödviner som enligt mig passar till ost Men visst fungerar vinet även till kött men det bör vara rätter med mycket smak och gärna lite söta tillbehör så som rotfrukter eller barbecuesås.
Visa hela svaret

Vilket vin passar till brieost?

Mild vitmögelost, såsom Brie och Camembert, trivs bra ihop med en mjuk och bärig Pinot Noir. Till Brie de Meaux och andra smakrika vitmögelostar är ett fylligt vitt vin ett bättre väl, gärna en fatlagrad Chardonnay.
Visa hela svaret

Vilket vin passar till ostbågar?

Klassisk kombination håller måttet – En omtalad och mer eller mindre klassisk kombination är ostbågar och Pinot Noir. Men det är inte alltid klassiska kombinationer är bra. Ibland blir de istället rekommenderade och flitigt använda på grund av kulturella, historiska eller kommersiella skäl.
Visa hela svaret