Hur Förvarar Man Gurka?

Hur Förvarar Man Gurka
Hur är bästa sättet att förvara olika färska grönsaker i kylen? Ta bort plasten på gurkan, paprikan? Ha alla i samma låda, utan plast? Eller skilja på dem med och utan plast? Ingegerd Kära grönsakshamstrare, När jag en kort tid jobbade hos den underbara människan Katalin i Uppsala, fick jag se en grönsaksaktivist av stora mått.

  1. Det första hon gjorde när veckans leverans av gurkor var att befria dem.
  2. Hon krängde av de plastiga tvångsjackorna från gurkorna så att de fick andas frisk luft.
  3. Det är naturligtvis en vacker tanke men faktum är att gurkorna trivs bäst i sitt plasthölje, nakna förlorar de nämligen snabbt sin spänst och skrumpnar.

Dessutom förlorar de sitt skydd mot andra grönsakers lömska kemiska stridsvapen. Fruktgrönsaker som tomater och aubergine (och även gurkan själv) utsöndrar nämligen eten (tidigare kallad etylen), en mognadsgas som påverkar gröna grönsaker negativt. De blir både beska och gulnar snabbt i närheten av gasen.

  1. Gurkan är på det hela taget en mycket besvärlig sommargäst, de trivs nämligen bäst vid temperaturer mellan 10 och 13 grader.
  2. Och var har man det i ett kök under värmeböljor? Ett skafferi eller en jordkällare är optimala platsen.
  3. Om du planerar att använda gurkan inom tre dagar kan du ha dem i kylen, allra helst i en sval eller i kylskåpets varmaste del.

Förvaras de för kallt i kylen (under 5 grader) bestraffar de dig genom att bli vattniga och mosiga, men först efter tre dagar. Om du som jag älskar gurkan sval behöver du alltså bara tänka på att snabba dig på med att äta upp den. Jag måste passa på att tillägga att zucchinin klarar något lägre temperaturer och mår bäst mellan 5 och 10 grader, men inte lägre än 5.

  • Paprika trivs i samma temperatur som sin smakkamrat zucchinin, men kan gärna ligga framme om den bara ska sparas något dygn.
  • Och båda trivs i plastpåsar för att bevara stunsen.
  • Däremot producerar paprikan till skillnad från andra fruktgrönsaker knappt någon etengas.
  • Det har jag alltid trott, tänk så fel man kan ha och ändå kalla sig matexpert! Vad gäller tomater räknar jag med att nedkomma med en rejäl artikel på en nära blogg och framtid.

Som du förstår skulle vetenskapen om grönsaksförvaring kunna fylla en hel tidning, men det är kanske bara du och jag som skulle köpa den PS. Har för första gången skrivit en text om gurka utan sexanspelningar. Det känns verkligen inte bra. Åtgärdar det på en gång: kuken!

Hur förvarar jag färsk gurka?

Förvaring av nyskördade grönsaker – Tomat : Rumstemperatur. Tomater som förvaras i kylskåp tappar sin smak och ruttnar snabbare. Gurka och squash: Vi förvarar gurkor och zucchini framgångsrikt i rumstemperatur i några dagar upp till en vecka. Ibland stoppar vi in dem i kylen men där kan de lätt frysa sönder om det är för kallt.

Rotfrukter: Helst kyligt i en plastburk med lite vatten i botten och ett tefat ovanpå vattnet, med locket på glänt för att förhindra uttorkning. Eller i en papperspåse på balkongen i någon vecka när det är frostfritt. Lök och vitlök : Torrt i rumstemperatur Purjolök : Lämna kvar dem i odlingarna om du inte ska äta dem direkt.

De klarar att stå kvar under vintern upp till odlingszon 4 och håller spänsten och smaken ända fram till maj. Annars kan du förvaras svalt i +2–4 grader. Potatis: Torrt och kyligt, gärna +5–10 grader Kål : Trivs bäst i kylen men håller sig i rumstemperatur i 10–15 dagar.

Hur håller man gurka fräsch?

Så bör våra vanligaste grönsaker förvaras – Potatis: 6-8 °C. Bör förvaras mörkt. Morot: 0-5 °C i påse Lök: Vanlig lök håller länge oavsett temperatur. Färsk lök (salladslök ) bör däremot förvaras kallt. Tomat: Håller längre i kylskåp men kan få köldskador och försämrad smak om de förvaras under 13 °C.

  • Gurka: Bör förvaras vid 10-12 °C för att undvika köldskador och kvalitetsförsämringar.
  • Sallad: Både blad och huvuden bör förvaras vid 0-2 °C i påse.
  • Paprika: Förvaras i påse och gärna i kylskåp.
  • Paprika kan få köldskador efter två veckor i kylskåp vid 5 °C.
  • Grön paprika är känsligare för köldskador än andra färger.

Avokado: Förvaringen beror på mognadsgrad. Omogen avokado kan vara känslig för kyla och förvaras optimalt vid 5-13 °C. Mogen avokado kan förvaras vid 0-2 °C. Svamp: Förvaras kallt vid 0-1 °C. Svamp är känslig för fukt och bör helst förvaras i papperspåse istället för plastpåse för att undvika kondens.

  1. Broccoli: Förvaras i kylskåp i påse.
  2. Banan: Förvaras vid 12-14 °C.
  3. Citrus: Håller bra i rumstemperatur men förvaras gärna i påse.
  4. Vissa citrusfrukter kan få köldskador i kylskåp.
  5. Äpplen: Håller bra i rumstemperatur men ännu bättre i kylskåp och påse.
  6. Päron: Mognar snabbt i rumstemperatur och hållbarheten kan förlängas mycket i kylskåp.

I rumstempatur bör päronen ligga i påse för minskad vattenavgång. Bär: Har generellt dålig lagringstålighet och bör förvaras vid 0 °C i påse. Melon: Olika beroende på sort. Nätmelon 2-7 °C och honungsmelon 7-10 °C. Vattenmelon kan få kölskador om den förvaras under 10 °C.

Hur länge kan man ha gurka i kylen?

Tips och info – Engelskt namn: cucumber Finns i affären: Slanggurka finns i grönsaksdisken året runt. På sommarhalvåret finns svensk och på vinterhalvåret brukar gurkan importeras. Västeråsgurka brukar finnas på sommarhalvåret, men inte alltid vintertid. GI tips: Gurka innehåller mest vatten och har lågt GI. Hållbarhet och förvaring: Svalt men inte kallt. Slanggurka 7-14°C och Västeråsgurka ca 13°C. Låt plasten på på förpackad gurka sitta kvar. Den skyddar mot uttorkning. Gurka håller sig ca 8-10 dagar vid 7-14°C. Gurka är känslig för kylskador och innertemperaturen bör aldrig understiga 10°C. Pris: Ca 15-30 kr/kg Köptips: Priset varierar från vecka till vecka så titta på det. På sommarhalvåret brukar gurkorna vara billigast och godast. Näringsvärdestips: Gurka innehåller små mängder av vitaminer och mineraler. Ersätt med: Zucchini Tips: Sätt plastfolie och en gummisnodd runt snittytan på en påbörjad gurka eller lägg den i en plastpåse så slipper den torka så mycket. E-postadress: Det är frivilligt att ange sin epostadress. Din epostadress visas ej ! Du behöver inte oroa dig för SPAM! Din epostadress används till att:

    skicka svar till dig visa din avatar om du har en registrerad avatar på gravatar.

    Kan man förvara inlagd gurka i rumstemperatur?

    Har du reflekterat över vad det egentligen är du förvarar i kylen och varför? Vissa saker hör inte alls hemma i kylen medan vissa absolut kan förvaras där men som egentligen inte är i behov av kyla – En tumregel kan ju vara att du funderar på hur råvarorna förvaras i affären där du köper dem, är de inte kylda där så behöver de troligen inte kylas efter att du burit hem dem, eller hur? Vi listar några av de saker som inte behöver stå kylda, vissa kanske till och med får dig att höja ett ögonbryn! Citrusfrukter Citrusfukter kan du med fördel förvara i en fin fruktkorg på köksbänken! Inte bara ett tjusigt mäklarknep alltså! Citrusfrukterna behåller också sin arom och konsistens bättre i rumstemperatur! Kaffe Nej, varken ditt malda kaffe eller hela bönor behöver förvaras i kylen! Det viktigaste är att de förvaras mörk (typ i en burk) och tätt förslutet så inte aromen smiter ut.

    Ägg Jepp, köper du ägg från lanthandel så ska de förvaras i rumstemperatur. Ägg från affären kan du förvara mörkt och svalt eller i kylen, det spelar ingen större roll. Skillnaden mellan lantägg och äggen från affären är att affär-äggen kan sakna ett yttre skydd i form av ett hölje som skyddar äggen som lantäggen har.

    Champagne Faktum är att champagne ska förvaras torrt och svalt och bara kylas inför servering. Förvarar du den kallt länge kan korken tappa egenskaper som håller champagnens arom och bubblor på plats. Avokado Har du köpt avokado som behöver få mjukna till lite innan det är dags att äta upp dem så ska du absolut förvara dem i rumstemperatur! Har du köpt lite övermogen avokado kan du hacka upp den och frysa ned, perfekt att plocka fram när du vill göra god smoothie, glass eller guacamole! Honung Håller hur länge som helst i rumstemperatur.

    • Förvarar du den i kylskåpet blir den hård och svår att hantera, den kan också skikta sig eller bli kristalliserad.
    • Hårdost Hårdost funkar fint att förvara i rumstemperatur, den håller då i 1-3 månader.
    • I kylskåpet håller den visserligen ännu längre Färska kryddor Såklart, du skulle väl aldrig få för dig att ställa dina blommor i kylen? Färska kryddor kan du ställa på en ljus plats och vattna lite då och då! Smör Visst låter det konstigt? Men smöret håller i ungefär 10 dagar i rumstemperatur, i kylen håller det ungefär 3 månader.

    Potatis Förvara den i rumstemperatur så håller sig knölarna i en månad. Så om du inte bunkrar för en längre period så funkar det bra att ha potatisarna i en burk eller en skål. Lök Precis som potatis så håller lök finfint i rumstemperatur! Det viktiga är att det är torrt och luftigt! Soya Natriumrika varor som soja och asiatisk fisksås håller sig bra i köksskåpet.

    Varför ska man inte blanda gurka och tomat?

    2. Gurka – Hur Förvarar Man Gurka Foto: Shutterstock Gurka trivs inte i varmare temperatur än plus 10 grader. Förvara gurkan i en plastpåse i kylen och låt den undvika närkontakt med tomat eller avokado, eftersom dessa kan göra gurkan mjuk och gulaktig.

    Hur lagrar man gurka?

    Hur är bästa sättet att förvara olika färska grönsaker i kylen? Ta bort plasten på gurkan, paprikan? Ha alla i samma låda, utan plast? Eller skilja på dem med och utan plast? Ingegerd Kära grönsakshamstrare, När jag en kort tid jobbade hos den underbara människan Katalin i Uppsala, fick jag se en grönsaksaktivist av stora mått.

    • Det första hon gjorde när veckans leverans av gurkor var att befria dem.
    • Hon krängde av de plastiga tvångsjackorna från gurkorna så att de fick andas frisk luft.
    • Det är naturligtvis en vacker tanke men faktum är att gurkorna trivs bäst i sitt plasthölje, nakna förlorar de nämligen snabbt sin spänst och skrumpnar.

    Dessutom förlorar de sitt skydd mot andra grönsakers lömska kemiska stridsvapen. Fruktgrönsaker som tomater och aubergine (och även gurkan själv) utsöndrar nämligen eten (tidigare kallad etylen), en mognadsgas som påverkar gröna grönsaker negativt. De blir både beska och gulnar snabbt i närheten av gasen.

    Gurkan är på det hela taget en mycket besvärlig sommargäst, de trivs nämligen bäst vid temperaturer mellan 10 och 13 grader. Och var har man det i ett kök under värmeböljor? Ett skafferi eller en jordkällare är optimala platsen. Om du planerar att använda gurkan inom tre dagar kan du ha dem i kylen, allra helst i en sval eller i kylskåpets varmaste del.

    Förvaras de för kallt i kylen (under 5 grader) bestraffar de dig genom att bli vattniga och mosiga, men först efter tre dagar. Om du som jag älskar gurkan sval behöver du alltså bara tänka på att snabba dig på med att äta upp den. Jag måste passa på att tillägga att zucchinin klarar något lägre temperaturer och mår bäst mellan 5 och 10 grader, men inte lägre än 5.

    Paprika trivs i samma temperatur som sin smakkamrat zucchinin, men kan gärna ligga framme om den bara ska sparas något dygn. Och båda trivs i plastpåsar för att bevara stunsen. Däremot producerar paprikan till skillnad från andra fruktgrönsaker knappt någon etengas. Det har jag alltid trott, tänk så fel man kan ha och ändå kalla sig matexpert! Vad gäller tomater räknar jag med att nedkomma med en rejäl artikel på en nära blogg och framtid.

    Som du förstår skulle vetenskapen om grönsaksförvaring kunna fylla en hel tidning, men det är kanske bara du och jag som skulle köpa den PS. Har för första gången skrivit en text om gurka utan sexanspelningar. Det känns verkligen inte bra. Åtgärdar det på en gång: kuken!

    Varför blir gurkor mjuka?

    Gurkorna blommar gärna mycket och försöker att sätta frukt på alla blommorna, men då behövs det mycket vatten och näring. Oftast orkar dom inte med alltför många gurkor samtidigt och då blir några små och skrumpnar ihop. Det är inte ett ovanligt fenomen i växthuset, men det som är mera vanligt är att man kan få spinn på bladen så duscha gärna bladens fram- och baksidor då och då.

    Varför fryser gurkan i kylen?

    Frukt och grönsaker – Eftersom grönsaker och frukt naturligt avger fukt behöver de förvaras i en låda för att de inte ska frysa inne i kylen. Viktigt att tänka på är att grönsaker fortsätter att leva även efter att de skördats och att förvara dem svalt och mörkt ger dem bästa förutsättningar för att överleva längre och fortsätta att smaka bra.

    I lådan skyddas grönsaker och frukt och de viktiga näringsämnena bibehålls och de klarar av att hålla sig fräscha länge. Men ofta är grönsakslådan placerad i botten av kylen, vilket inte är helt optimalt eftersom det är kallast där. Bäst är om grönsakerna placeras i mitten av kylskåpet där det inte är lika kallt.

    Om du dessutom har dem placerade mer i ögonhöjd kommer ni inte missa att äta upp grönsakerna innan de hinner bli dåliga. Har du lyxen att ha två lådor för grönsaker i ditt kylskåp kan du med fördel separera dina grönsaker så att du förvarar rotfrukter och potatis i en låda, och andra grönsaker i en annan.

    Dels för att de mår bra i olika luftfuktighet, och dels för att de också avger olika fukt och rotfrukterna ofta har jordbakterier på sig. TIPS: Kolla om det finns möjlighet att ställa in luftfuktigheten i dina lådor. Grönsaker mår bra vid ca 80-90 % luftfuktighet, medan rotfrukter mår bättre vid ca 90-95 % luftfuktighet.

    I en del kylskåp kan man också reglera temperaturen – perfekt för just grönsaker som inte behöver lika kalla temperaturer! Frukt och grönsaker som inte mår bra i kylskåp: Det finns vissa grönsaker som inte trivs i för kalla temperaturer som det är i kylskåp, alltså ca 4-6 grader kallt.

    Vilka grönsaker ska förvaras i rumstemperatur?

    Om du skördar själv eller när du köper fina och ofta nyskördade grönsaker på t ex REKO-ring, Bondens marknad och i gårdsbutik är de kanske inte avblastade, tvättade eller förpackade på samma sätt som grönsaker är i en livsmedelsbutik. Här har vi samlat information och tips på hur du på bästa sätt kan ta om hand och förvara grönsaker och frukt för att få en fortsatt hög kvalitet.

    • Blasta t ex av grönsaker innan förvaring.
    • Förvara kryddgrönt med stjälkarna i vatten.
    • Primörer med tunna skal behöver extra uppmärksamhet eftersom de lättare förlorar vätska och skrumpnar fortare.
    • Ska grönsakerna inte ätas inom kort blir hållbarheten i de flesta fall bäst av att förvaras i plast i kylskåp, men det finns undantag! Grönsaker och frukt är “levande” Grönsaker har cellandning och ämnesomsättning som delvis fortsätter i växten efter skörd.

    Efter skörden bryts närings- och vattentillförsel till växten. Vid förvaring ska vi försöka sakta ner processerna i växten genom att förvara dem svalt till kallt (olika för olika grönsaker) och minska risken för vattenavdunstning. Men det ska heller inte samlas vatten/kondens på grönsakerna, då kan de få fläckar, börjar ruttna eller mögla.

    Ta för vana att använda grönsaker som fått skador omgående. Skadade grönsaker skrumpnar fortare och angrips lättare av t ex mikroorganismer och mögel. Kylskåp, sval eller rumstemperatur Låg temperatur saktar ner bl a cellandningen och ökar hållbarheten. Men temperaturgränsen för köldskador skiljer sig mellan olika grönsaker.

    En enkel regel är att förvara de flesta svenskproducerade grönsakerna, rotfrukterna och bären i kylskåp vid 4 grader och att lära känna undantagen. Köldkänsliga grönsaksfrukter (gurka, squash, aubergine, paprika) förvaras optimalt runt 10 grader. Tomater, basilika och sötpotatis förvars bäst runt 14 grader eller i rumstemperatur.

    1. Tomater ska aldrig förvaras i kylskåp för bästa smak.
    2. Förvara dem i en skål eller papperspåse i rumstemperatur.
    3. De kan förvaras svalt för längre hållbarhet, men smaken upplevs då som sämre.
    4. Potatis ska förvaras mörkt och svalt, optimalt vid ca 7-8 grader.
    5. Under 4°C kan den få en söt smak.
    6. Om potatis utsätts för ljus blir den grön vilket indikerar att den bl a innehåller det gifta ämnen solanin som kan ge magbesvär och besk smak.

    Oskadad vinterpotatis kan klara sig i rumstemperatur ett par veckor. Färskpotatis med tunt skal passar bäst i kylskåp. Sötpotatis är inte alls en potatis utan en värmeälskande växt som får en hård kärna om den förvaras för kallt. Den förvaras bäst runt 14 grader.

    • I ett kylskåp kan temperaturen skilja flera grader mellan kallaste och varmaste plats.
    • Lägg gärna en termometer på olika platser i ditt kylskåp och undersök saken.
    • Eftersom våra kylskåp inte kan ha många olika temperaturer, så får det ibland bli vissa kompromisser.
    • Låt helt enkelt vissa köldkänsliga grönsaker som du snabbt kommer att äta upp ligga framme i köket.

    En annan grundregel är att så fort du skurit i en grönsak så blir det en kylvara.

    Hur förvaras grönsaker på bästa sätt?

    Om du förvarar dina frukter och grönsaker på bästa sätt förlänger du hållbarheten och får mer tid att hinna äta upp dem. Då riskerar de inte att bli matsvinn. De flesta grönsaker och frukter trivs bäst i kylskåpet. Men vissa frukter och grönsaker kan få köldskador i kylskåp och ska istället förvaras svalt eller i rumstemperatur.

    Vilka grönsaker ska man inte förvara tillsammans?

    Inte potatis tillsammans med lök. Rotselleri Förvaras i plastpåse i kylskåpet. Rädisor Ta bort blasten och förvara i plastpåse i kylskåp. Rödbetor Ta bort blasten och förvara i plastpåse i kylskåp.

    Hur förvarar man inlagd gurka?

    Kan förberedas i god tid – Gurkan kan förberedas i god tid och förvaras i kylen. Håller minst någon vecka i kylen om gurkan är under lagen.

    Kan inlagd gurka bli dålig?

    Så länge håller. – Fond Håller i flera år, men kan tappa i smak. Släng om den börjar mögla. Grädde/crème fraiche/yoghurt Kan ätas tills den möglar eller börjar klumpa sig. Honung Sägs vara en produkt som i stort sett aldrig blir gammal. Det som kan hända är att den börjar jäsa.

    Det är inte farligt att äta jäst honung, men den kan smaka lite annorlunda. Inlagd sill Vid lång förvaring kan fisken börja härskna. Det är inte farligt att äta härsken mat men det smakar mycket illa. Inlagda grönsaker Håller i flera månader. Inläggningen kan dock grumla sig efter ett tag. Kaviar En öppnad tub kan man i regel ha i flera månader.

    Det kan inte växa till farliga bakterier som vi blir sjuka av i kaviar på tub. Leverpastej Håller cirka en vecka. Den härsknar och smakar illa när den har blivit dålig. Majonnäs på burk Cirka 1–3 månader. En burk håller kortare tid än en tub eftersom den har en större yta som exponeras för luft.

    Majonnäs (och även dressing) kan härskna. Majonnäsen i burken kan även torka på ytan efter en tid. Marmelad Håller i flera år. Kan skära eller sockra sig, eller börja mögla när den blir dålig. Mjukost Mjukost i ask har en större yta där luft kommer åt och kan därför mögla lättare än mjukost i tub. Asken klarar några veckor i kylskåp, medan tuben oftast håller cirka 3 månader i kylskåp.

    Senap Håller i över ett år. Släng om den börjar mögla. Sylt Håller i flera år. Kan skära eller sockra sig, eller börja mögla när den blir dålig. Tacosås Håller två veckor i kylskåp. Våta kryddblandningar, till exempel röd och grön curry Håller i flera år.

    Kan man frysa in gurka?

    Jag pratade med en trädgårdsvän och beklagade vår dåliga gurkskörd i år. Vi har tillräckligt mycket för att äta färska men inte tillräckligt för att frysa in. Hon frågade: “Kan man frysa in gurkor?”. Ja, man kan absolut frysa in gurkor och det är superenkelt och användbart. Hur Förvarar Man Gurka Så här är det med att frysa in gurkor: konsistensen blir annorlunda när de tinas upp. Om du är ok med det så går det finfint att frysa in gurkor. Jag har läst om människor som lägger gurkorna i antingen vinäger eller saltlake och sedan fryser dem nedsänkta i vätskan.

    Varför fryser gurkan i kylen?

    Frukt och grönsaker – Eftersom grönsaker och frukt naturligt avger fukt behöver de förvaras i en låda för att de inte ska frysa inne i kylen. Viktigt att tänka på är att grönsaker fortsätter att leva även efter att de skördats och att förvara dem svalt och mörkt ger dem bästa förutsättningar för att överleva längre och fortsätta att smaka bra.

    I lådan skyddas grönsaker och frukt och de viktiga näringsämnena bibehålls och de klarar av att hålla sig fräscha länge. Men ofta är grönsakslådan placerad i botten av kylen, vilket inte är helt optimalt eftersom det är kallast där. Bäst är om grönsakerna placeras i mitten av kylskåpet där det inte är lika kallt.

    Om du dessutom har dem placerade mer i ögonhöjd kommer ni inte missa att äta upp grönsakerna innan de hinner bli dåliga. Har du lyxen att ha två lådor för grönsaker i ditt kylskåp kan du med fördel separera dina grönsaker så att du förvarar rotfrukter och potatis i en låda, och andra grönsaker i en annan.

    Dels för att de mår bra i olika luftfuktighet, och dels för att de också avger olika fukt och rotfrukterna ofta har jordbakterier på sig. TIPS: Kolla om det finns möjlighet att ställa in luftfuktigheten i dina lådor. Grönsaker mår bra vid ca 80-90 % luftfuktighet, medan rotfrukter mår bättre vid ca 90-95 % luftfuktighet.

    I en del kylskåp kan man också reglera temperaturen – perfekt för just grönsaker som inte behöver lika kalla temperaturer! Frukt och grönsaker som inte mår bra i kylskåp: Det finns vissa grönsaker som inte trivs i för kalla temperaturer som det är i kylskåp, alltså ca 4-6 grader kallt.

    Varför blir gurkor mjuka?

    Gurkorna blommar gärna mycket och försöker att sätta frukt på alla blommorna, men då behövs det mycket vatten och näring. Oftast orkar dom inte med alltför många gurkor samtidigt och då blir några små och skrumpnar ihop. Det är inte ett ovanligt fenomen i växthuset, men det som är mera vanligt är att man kan få spinn på bladen så duscha gärna bladens fram- och baksidor då och då.

    Vilka grönsaker ska förvaras i rumstemperatur?

    Om du skördar själv eller när du köper fina och ofta nyskördade grönsaker på t ex REKO-ring, Bondens marknad och i gårdsbutik är de kanske inte avblastade, tvättade eller förpackade på samma sätt som grönsaker är i en livsmedelsbutik. Här har vi samlat information och tips på hur du på bästa sätt kan ta om hand och förvara grönsaker och frukt för att få en fortsatt hög kvalitet.

    • Blasta t ex av grönsaker innan förvaring.
    • Förvara kryddgrönt med stjälkarna i vatten.
    • Primörer med tunna skal behöver extra uppmärksamhet eftersom de lättare förlorar vätska och skrumpnar fortare.
    • Ska grönsakerna inte ätas inom kort blir hållbarheten i de flesta fall bäst av att förvaras i plast i kylskåp, men det finns undantag! Grönsaker och frukt är “levande” Grönsaker har cellandning och ämnesomsättning som delvis fortsätter i växten efter skörd.

    Efter skörden bryts närings- och vattentillförsel till växten. Vid förvaring ska vi försöka sakta ner processerna i växten genom att förvara dem svalt till kallt (olika för olika grönsaker) och minska risken för vattenavdunstning. Men det ska heller inte samlas vatten/kondens på grönsakerna, då kan de få fläckar, börjar ruttna eller mögla.

    Ta för vana att använda grönsaker som fått skador omgående. Skadade grönsaker skrumpnar fortare och angrips lättare av t ex mikroorganismer och mögel. Kylskåp, sval eller rumstemperatur Låg temperatur saktar ner bl a cellandningen och ökar hållbarheten. Men temperaturgränsen för köldskador skiljer sig mellan olika grönsaker.

    En enkel regel är att förvara de flesta svenskproducerade grönsakerna, rotfrukterna och bären i kylskåp vid 4 grader och att lära känna undantagen. Köldkänsliga grönsaksfrukter (gurka, squash, aubergine, paprika) förvaras optimalt runt 10 grader. Tomater, basilika och sötpotatis förvars bäst runt 14 grader eller i rumstemperatur.

    • Tomater ska aldrig förvaras i kylskåp för bästa smak.
    • Förvara dem i en skål eller papperspåse i rumstemperatur.
    • De kan förvaras svalt för längre hållbarhet, men smaken upplevs då som sämre.
    • Potatis ska förvaras mörkt och svalt, optimalt vid ca 7-8 grader.
    • Under 4°C kan den få en söt smak.
    • Om potatis utsätts för ljus blir den grön vilket indikerar att den bl a innehåller det gifta ämnen solanin som kan ge magbesvär och besk smak.

    Oskadad vinterpotatis kan klara sig i rumstemperatur ett par veckor. Färskpotatis med tunt skal passar bäst i kylskåp. Sötpotatis är inte alls en potatis utan en värmeälskande växt som får en hård kärna om den förvaras för kallt. Den förvaras bäst runt 14 grader.

    1. I ett kylskåp kan temperaturen skilja flera grader mellan kallaste och varmaste plats.
    2. Lägg gärna en termometer på olika platser i ditt kylskåp och undersök saken.
    3. Eftersom våra kylskåp inte kan ha många olika temperaturer, så får det ibland bli vissa kompromisser.
    4. Låt helt enkelt vissa köldkänsliga grönsaker som du snabbt kommer att äta upp ligga framme i köket.

    En annan grundregel är att så fort du skurit i en grönsak så blir det en kylvara.

    Hur förvaras grönsaker på bästa sätt?

    Om du förvarar dina frukter och grönsaker på bästa sätt förlänger du hållbarheten och får mer tid att hinna äta upp dem. Då riskerar de inte att bli matsvinn. De flesta grönsaker och frukter trivs bäst i kylskåpet. Men vissa frukter och grönsaker kan få köldskador i kylskåp och ska istället förvaras svalt eller i rumstemperatur.