4. “Dessertostar bör stå framme några timmar före servering” – RÄTT En till två timmar innan osten ska ätas bör du ta ut den från kylskåpet, säger Vincent Lefèvre. Ost innehåller fett, som när det är kallt inte släpper alla smakämnen. Dessutom får man inte rätt konsistens om man äter osten kall: en hårdost blir till exempel extra hård när den står i kylen.
Visa hela svaret
Contents
Hur snabbt blir ost dåligt?
Förvaring och hållbarhet gällande parmesanost Ost är ett livsmedel med lång hållbarhet. Så länge osten är hel, det vill säga i den form den ystats och lagrats, skyddas den från oxidering genom sitt tjocka skal. När osten delas exponeras fler ytor och osten får en kortare hållbarhet, genom att vakuumförpacka ostarna skyddas de mot syre.
Visa hela svaret
Hur länge håller en macka i rumstemperatur?
Vårt råd är att inte lämna mat framme i rumstemperatur längre än 2 timmar. Om du lämnar maten framme längre så finns risk för att bakterier kan föröka sig.
Visa hela svaret
Varför smular sig osten?
Kommentarer –
Hej Sylvia! Tack för att du hör av dig! En längre mognadstid och lagringsperiod innebär ibland en viss förändring i textur, man kan då uppleva osten som något sprödare och i vissa fall även med ett större inslag av kristaller, vilka båda kan innebära en större utmaning att skiva/hyvla osten och att den naturligt är smuligare än många andra ostar. Pia Kommunikatör
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.
Visa hela svaret
Kan man bli sjuk av härsket smör?
Om matfettsblandningen smakar bra och varit förvarat i kylskåp går det bra att äta. Smör och mattfettsblandningar hör inte till de produkter som är känsligast när det gäller listeria. Det som händer om man förvarar smör och matfettsblandningar länge är att det kan börja härskna.
Visa hela svaret
Vilken mat håller i rumstemperatur?
Bra mat att ha hemma: –
potatis, kål, morötter, ägg bröd med lång hållbarhet, till exempel tortilla, hårt bröd, kex, skorpor mjukost, messmör och andra pålägg på tub havredryck, sojadryck, torrmjölkspulver matolja, hårdost snabbpasta, ris, gryn, potatismospulver färdigkokta linser, bönor, grönsaker, hummus på burk krossade tomater att till exempel koka pasta i konserver med köttfärssås, makrill, sardiner, ravioli, laxbullar, kokt kött, soppor fruktkräm, sylt, marmelad färdig blåbärs- och nyponsoppa, juice eller annan dryck som håller i rumstemperatur kaffe, te, choklad, energibars, honung, mandlar, nötter, nötsmör, frön.
Livsmedelsverket har en mer detaljerad lista över livsmedel som är bra att ha hemma,
Visa hela svaret
Är ost Kylvara?
Alla livsmedel har olika krav på idealisk förvaring. För ost är kylskåp den optimala förvaringsplatsen: Tack vare de låga temperaturerna blir cellmetabolismen långsammare och de mikroorganismer som finns i osten förökar sig långsammare – osten går att avnjuta längre och förstörs inte så snabbt som i rumstemperatur.
Visa hela svaret
Hur länge håller fetaost utanför kyl?
Lagom till sommaren finns nu en perfekt nyhet för alla fetaostälskare, Apetina Feta i förpackning om 500 gram. Den nya fetaosten är krämig i konsistensen och har en låg fetthalt på 17 procent. I oöppnad förpackning kan fetaosten förvaras i rumstemperatur och den har en lång hållbarhet.
- Fetaosten passar därför utmärkt att alltid ha till hands i båten, husvagnen eller i skafferiet i sommarstugan.
- Inför semestervistelse i båt, husvagn eller sommarstuga krävs ofta noggrann planering av matinköp.
- Finns ingen affär i närheten av sommarnöjet är det viktigt att tänka långsiktigt i matplaneringen.
Den nya Apetina Feta 500 gram i bit är en produkt som håller i längden. Den har lång hållbarhet, utan tillsats av konserveringsmedel, tack vare en speciell tillverknings- och förpackningsteknik. En oöppnad förpackning kan därför förvaras i rumstemperatur.
- Det gör den till en riktigt “bra-att-ha-hemma-produkt” i skafferiet.
- Öppnad förpackning förvaras i max 8 grader och håller i högst 3 dagar.
- Apetina Feta 500 gram i bit har en krämigare konsistens än traditionell feta, men ändå bara en fetthalt på 17 procent.
- Med fetaost som ingrediens kan sommarmenyn varieras mycket och många rätter kan också göras utan ett ordentligt kök.
Ta till exempel nyodlade grönsaker från trädgårdslandet, toppa med fetaost och oliver och avnjut en grekisk sallad en varm sommardag eller lägg skivor av feta på en foliebit på grillen och ringla över lite honung. Servera tillsammans med ruccola och pinjenötter som en ljummen sommarförrätt.25 år med fetaost i Sverige Sedan fetaost lanserades i Sverige i början på 80-talet har konsumtionen ökat kraftigt.
- Den första svensktillverkade fetaosten togs fram under varumärket Semper på Arlas mejeri i Norrköping.
- Tidigare fanns det bara ett litet utbud av importerad bulgarisk fårost i vissa småbutiker runt Mälardalen.
- Det var med spänning som fetaosten testlanserades.
- Det fanns en osäkerhet i hur den nya smaken och konsistensen skulle gå hem hos svensken.
Arla hade förhoppningar om att sälja ett par hundra ton om året. Med facit i hand är det bara att konstatera att det var en lyckad satsning. I dag, cirka 25 år senare, säljs närmare 3000 ton fetaost i Sverige. Bara det senaste året har konsumtionen ökat med 21 procent.
I genomsnitt äter svensken 300 gram fetaost per person och år. * Apetina 500 gram har en hållbarhet på 360 dagar. Finns nu i butik och kostar ca 35- 40 kronor. *AC Nielsen rullande helår tom v 50-05 För mer information: Inger Söderlund, PR-chef tel: +46 (0)8 789 58 84 mobil: +46 (0)70 689 58 84 fax: +46 (0)8 20 92 60 e-post: [email protected] Birgitta Wessman-Neander, PR & Kommunikation tel: +46 (0)8 789 54 35 mobil: +46 (0)70 689 54 35 e-post: [email protected] Arla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på cirka 8,4 miljarder kilo och en omsättning på cirka 59,2 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av cirka 8 500 danska och svenska mjölkbönder.
Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i tolv länder och har försäljningskontor i 27 länder. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till hela världen. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.
Visa hela svaret
Kan man äta en pizza som stått framme över natten?
Hur man förvarar pizza – När du är klar med pizzan ska resterna läggas i kylskåpet, Ju snabbare de hamnar där, desto bättre. För att vara på den säkra sidan bör du kyla dem inom två timmar efter att pizzan har kommit fram. Det beror på att lättfördärvliga livsmedel inte bör ligga längre än så i rumstemperatur för att förbli säkra.
- VARNING När maten varken är varm eller kall är den i farozonen.
- Det är då bakterier (som Salmonella eller E.
- Coli) förökar sig snabbt och kan växa till nivåer som kan orsaka matförgiftning.
- Om din pizza brukar stå på bänkskivan från det att den anländer till dess att de sista gästerna har gått, kan du överväga att ändra din strategi.
När alla är mätta kan du kanske fråga dina gäster om någon vill ha extra portioner, och om inte, kan du städa av bordet och kyla ner resterna. Du kan alltid värma dem senare. Pizza är inte popcorn – den ska inte stå på disken under hela festen. När det gäller tvåtimmarsregeln är den definitivt inte en av de hårda och snabba reglerna.
- Pizzan blir inte omedelbart dålig eller osäker att äta när den står ute längre än två timmar, men risken för att det ska hända är mycket större.
- Med andra ord är det upp till dig att avgöra om du ska äta den eller slänga den.
- För att kyla pizzan är kartongen som den levereras i okej om du vill äta resterna till frukost.
För längre förvaring kan du överväga att slå in varje skiva i aluminiumfolie och sedan lägga den i kartongen. Det beror på att lådorna tillåter luftflöde, och pizzor tenderar att torka ut om de förvaras där under en längre tid. TIPS Om pizza till frukost inte är din grej och du inte vet när du ska äta resterna, frys in dem.
Visa hela svaret
Kan man förvara mat utomhus?
Julmat är något många ser fram emot så här års. Men mat som åker fram och tillbaka mellan bord och kylskåp kan också göra oss sjuka. Här får du tipsen på hur du minskar risken för att du och dina närmsta ska bli sjuka av julmaten. All mat har bakterier och det är helt naturligt.
- Men om bakterierna blir för många i maten kan vi bli sjuka av att äta den.
- Och eftersom mat i rumstemperatur fördubblar antalet bakterier ungefär var 20:e minut finns det ett par saker att tänka på för att inte bli sjuk av maten.
- Visst är det trevligt när ett julbord dignar av mat, men med tanke på matsäkerheten är det bättre att ta fram ungefär det du räknar med går åt.
Om samma mat efter några timmar i rumstemperatur åker in i kylskåpet, för att tas fram igen nästa dag så kan antalet bakterier ha fördubblats många gånger. Det är sammanlagd tid i rumstemperatur som räknas om du vill hindra bakterier från att föröka sig.
- Det kan därför vara bra att tänka på temperatursvängningarna, säger Ola Kotsalainen som är matsäkerhetsexpert på Anticimex.
- En annan sak du kan tänka på är att kylskåpet ska vara riktigt kallt, +5° C är bra.
- Annars finns risken att bakterierna på maten växer även i kylskåpet, särskilt ifall den har stått framme ett par timmar.
Har du möjlighet att förvara maten utomhus, exempelvis på en balkong, så är mycket vunnet. Det är också ett bra ställe att kyla ner varm mat på, gör du det istället i kylskåpet så värmer du samtidigt all annan mat. Tänk på att dela upp större mängder mat i mindre behållare så att nedkylningen går snabbt.
- Ställer du ut mat så tänk bara på att hålla den skyddad från fåglar och gnagare.
- Öttfärs hör till de råvaror vi har till julbordet som är känsligast för temperatursvängningar.
- Ött är känsligt i sig, men just malt kött får väldigt stor yta för bakterier att växa på.
- Vid stekning dödar du dessa bakterier, men att bara värma upp tar inte död på dem.
Det finns flera enkla saker du kan göra för att förhindra att bli sjuk av julmaten. En huvudregel är att kall mat ska vara kall och varm mat varm så länge det är möjligt innan servering. En annan sak är handhygien. Tvätta händerna noggrant, tvål och vatten räcker men gnugga händerna cirka 15 sekunder, speciellt när du hanterar rå köttfärs eller rå kyckling.
Visa hela svaret
Är gammal ost farligt?
Möglig ost kan vara giftig | Forskning & Framsteg Faran med mögliga livsmedel är inte möglet som sådant, utan de gifter, mykotoxiner, som vissa mögel kan bilda. När och om mykotoxiner bildas beror på flera olika faktorer: vilken art och stam av mögel det är, lagringstemperatur, matens vatteninnehåll, salthalt, pH med mera.
I mögelostar som exempelvis brie och gorgonzola styr tillverkaren dessa faktorer, framför allt genom att använda mögelsorter som man vet är säkra, så att produkten blir ofarlig. Detta innebär inte att ost som blivit möglig på annat sätt generellt skulle vara ofarlig. När mat möglar i våra kylskåp och skafferier är ju många av faktorerna okända – därför är det bäst att alltid utgå från att det kan ha bildats mykotoxiner.
Då infinner sig nästa fråga: Hur långt kan gifterna ha spridit sig i maten? Finns de i hela produkten eller är delar fortfarande säkra att äta? I bröd kan mykotoxiner spridas effektivt och finnas även långt ifrån det synliga mögelangreppet. Anledningen är bland annat att bröd är poröst, vilket låter möglets hyfer (osynliga, tunna celltrådar) att snabbt växa in i hela brödet.
- Färsk- och mjukostar innehåller väldigt mycket vatten vilket också gör att mykotoxiner kan spridas långt.
- Dessa produkter bör man därför kasta om de har möglat.
- Hårdost däremot är mer kompakt och innehåller inte lika mycket vatten.
- Mykotoxinerna sprids därmed inte lika långt, utan finns mer koncentrerat i närheten av det synliga mögelangreppet.
Därför går det bra att skära bort möglet med god marginal och äta resten av osten. /Åsa Svanström, mikrobiolog, Livsmedelsverket : Möglig ost kan vara giftig | Forskning & Framsteg
Visa hela svaret
Hur länge kan en Brie stå framme?
18 oktober 2017 Brieosten är en mjuk och mild vitmögelost med toner av nöt och grädde, som vid sidan om camembertosten troligen är den mest kända och kopierade osten. Originalet görs än idag för hand i regionen Brie som ligger strax öster om Paris. Flera sorters brieost Det finns ett flertal typer av brieost varav två, Brie de Meaux och Brie de Melun, är ursprungsskyddade i Frankrike.
- Dessa ostar får inte göras på pastöriserad ost till skillnad från många andra brieostar.
- Brieost-bitar panerade med rostade solros-, sesam och pumpakärnor är ett perfekt drinktilltugg.
- Brie är en mjuk, krämig, vit (eller gulaktig) ost med ätbart skal.
- Den är gjord av komjölk och säljs ostars i små hjul.
Osten mår bäst när den serveras i rumstemperatur på en ostbricka med kex eller lite baguette, men funkar också fint på mackor och i sallader. Om hjulet är helt och skalet intakt kan man baka osten i ugnen. Brie är allmänt betraktad som en av världens största ostar.
Det är en ost för de flesta, och passar fint med nötter, frukt och champagne. Bästa brieosten Brie är den mest kända franska osten och kallas ibland “Ostarnas Drottning”. Den är döpt efter den franska regionen Brie. För flera hundra år sedan var brie en del av avgiften som skulle betalas till den franske kungen.
Brie kallas ibland också för ostarnas “lilla svarta”. Du vet, den svarta klänningen som passar fint i nästan alla situationer. Till skillnad från lite mer spexiga vitmögelostar (vi tittar på dig, Camembert ), så är en brieost nästan alltid en bra idé. Grillad ost? Brie funkar fint.
- Tilltugg på festen? Brie fixar biffen.
- Nattamacka? Där också! Men det är en lite förenklad bild av en ost som faktiskt är rätt komplex.
- Det finns en massa olika sorters brie, allt ifrån den milda Brie du Grand Père till den något kärvare Brie de Meaux,
- Så det gäller att prova sig fram för att hitta sin favorit.
Vin till brie Till brie dricker du med fördel fruktiga röda viner, som ett Pinot Noir (mer mogna brieostar kräver mer kraftfulla viner). Eller kanske en fruktig Merlot eller en mogen Beaujolais. Om du föredrar vita viner rekommenderar vi en blanc de blancs Champagne eller ett Chardonnay-baserat mousserande vin.
- Fruktig och torr rosé passar till det mesta, annars en krämig, hyfsat ekad Chardonnay.
- Brieost hållbarhet Brie, precis som ostar som Camembert, kallas för mjuka ostar.
- De är väldigt krämiga och smakrika, och deras mjuka konsistens innebär att bakterier trivs bra i osten om den inte förvaras korrekt.
- Det är viktigt att osten hålls kyld och endast ligger framme när den ska ätas.
Förvara brieosten i en tätt försluten behållare eller i plastfolie för att undvika kontakt med fukt, vilket kan förstöra ostens konsistens och smak. Om blåmögel eller grönmögel börjar växa på osten bör den slängas omedelbart. “Äkta” fransk brieost är ostabiliserad och smaken väldigt komplex, särskilt när ytan får en gulaktig ton.
Visa hela svaret