Hur Många Kalorier Cykla 1 Mil?

Hur Många Kalorier Cykla 1 Mil
Beräknad förbrukad energi

5 minuter 37 Kalorier 441 Kalorier
10 minuter 74 Kalorier 882 Kalorier
15 minuter 110 Kalorier 1323 Kalorier
30 minuter 220 Kalorier 1764 Kalorier

Visa hela svaret

Hur lång tid tar det att cykla 1 mil?

1 mil räknas ta 30-40 minuter och tre kilometer tar ofta inte mer är 10 minuter. Ju mer du cyklar desto mer kan du oftast trycka på vilket gör att du får upp farten en aningen och du kommer fram snabbare. Ytterligare en sak att tänka på är att välja cykel utifrån din väg och dina behov.
Visa hela svaret

Hur många mil kan man cykla på en dag?

Tipsen Med rätt planering och utrustning blir cykelsemestern mycket lättare den upplevelse som den har alla förutsättningar för att bli. På den här sidan har vi därför skrivit ned våra tips och råd om alla frågor som vi tror att du kan tänkas vilja ha svar på.

Att planera resvägen, Övrigt att tänka på innan resan Typ av cykel, Utväxling, Hjul och däck, Sadeln, Styret Fram- och bakväskor, Styrstångsväska, Cykelkärra Typ av kläder, Skorna, Vid kyla, Vid regn Typ av tält, Typ av sovsäck och liggunderlag

Alla länder har sina egenheter och olika förutsättningar för cykelturism. Vi kompletterar därför våra generella tips med våra erfarenheter från de länder där vi har cyklat mest. På dessa sidor tar vi upp till exempel lämpliga cykelområden, trafikförhållanden samt prisnivå och standard på campingplatserna.

 • Vi har under våra fjorton resor cyklat över 2500 mil i tjugofem olika länder och skrivit tipssidor om tretton av dessa: De baltiska länderna ligger nära geografiskt men känns ofta betydligt längre bort när man färdas ute på landsbygden.
 • Våra erfarenheter härifrån grundar sig på vår resa genom samtliga de tre baltiska länderna sommaren 2003 samt på det återbesök vi gjorde i Lettland under påsken 2004.

Vårt södra grannland är utmärkt om man som nybliven cykelturist vill vidga vyerna och styra utanför Sveriges gränser. Här är det tätt mellan städer och byar, backarna är få och cykelvägar går längs så gott som alla större vägar. Frankrike har efter tre resor blivit ett av våra riktiga favoritländer.

 • Landets storlek skapar möjlighet att ständigt upptäcka nya delar och ett oerhört välförgrenat vägnät gör att man nästan alltid kan hitta vägar utan nämnvärd trafik.
 • Landet där det mesta är tillrättalagt för att underlätta för cyklister.
 • Räkna med att behöva trängas på cykelvägarna när du trampar fram längs kanalerna eller på vallarna vid Nordsjön.

I Italien är de fantastiska Dolomiterna i norr samt Toscana våra favoritområden. Spektakulära bergsvägar och goda middagar har vi lärt oss att uppskatta efter våra två resor genom Italien. På köpet får man också stifta bekantskap med de italienska trafikreglerna, eller snarare bristen på dessa.

 1. Polen är landet där små pittoreska byar och städer knyts samman av småkuperade vägar genom alléer.
 2. Portugal besökte vi under vår Iberia Tour sommaren 1999.
 3. Lissabon och Cabo di São Vicente, Europas sydvästligaste udde, blev tillsammans med den prisvärda maten våra mest bestående minnen.
 4. Landet med vykortsmotiv vart man än vänder sig.

Blå himmel och gröna berg med vita snöklädda bergstoppar är en utsikt som man aldrig tröttnar på, liksom att sakta klättra uppför bergspassen för att sedan få njuta av de milslånga nerförsbackarna. Under Spaniens stekheta sol tillbringade vi hela fem veckor i sträck sommaren 1999 och ytterligare några dagar 2001.

 1. Bra kondition är ett måste i detta land, där landskapet är allt annat än flackt och temperaturen ibland stiger över 40 grader.
 2. Förutsättningarna för cykelturism i vårt eget land har under de senaste åren förbättrats avsevärt.
 3. Ett stort utbud av nationella och lokala cykelleder finns nu i hela Sverige.

Med cykel färdas du också fortfarande genom alla städer och samhällen och passerar inte bara förbi utanför på motorvägen. Tyskland utanför Autobahn är intressantare än vad många tror. Det varierande landskapet och det stora nätet av väl underhållna småvägar med bra skyltning lär man sig uppskatta som cykelturist.

 • Nutidshistorien gör sig också påmind, där skillnaderna mellan de östra och västra delarna fortfarande är tydliga.
 • Det är lätt att överskatta sin förmåga vad gäller dagsetappernas längd.
 • Räkna kallt med att endast kunna cykla ca 10-15 km/h inklusive kortare pauser.
 • Med packning och semestertempo kommer man mycket sällan upp i högre medelhastighet än drygt 20 km/h under effektiv cykeltid.

En cykelsemester ska ju vara en njutning utan prestationskrav och inte ett träningsläger. Det är heller inte längden på resan som är avgörande, med cykel upplever man nämligen allt så mycket mer intensivt än vad man gör som bilist. Är man ovan att cykla längre sträckor och vill ha gott om tid till pauser och sevärdheter m m, ska man inte räkna med att cykla mer än ca fem mil per dag.

 • När man sedan blir mer vältränad kan man med tiden sträcka ut dagsetappernas längd till runt 10 mil och ändå ha tid till många pauser längs vägen.
 • Flera dagar och veckor i sträck med upp mot 15 mil per dag klarar bara de som är mycket vana cyklister, väljer att ta få pauser och åker med lätt packning.

Under våra långresor ligger vi i genomsnitt på ca nio-tio mil om dagen exklusive vilodagar. Att planera resan är halva nöjet. Vilodagar är viktiga att planera in, en vilodag i veckan brukar vara ett bra råd. Planera också resrutten så att du vid behov kan korta av den genom att ta genvägar alternativt lägg till några dagar till planerad tid för att öka tidsmarginalerna.

 • Vi brukar göra en grovplanering och ange datum när vi bör vara på en viss plats för att hålla tidsramarna.
 • Under resan ser vi då snabbt om vi ligger före eller efter tidsplaneringen och kan på så sätt avgöra om vi har tid att stanna längre än planerat någonstans eller om vi måste ta en genväg för att komma i fas igen.

Av någon anledning säger vår erfarenhet att resan alltid tar längre tid i verkligheten än när man planerar på kartan. Man kanske glömmer att ta hänsyn till dåligt väder, krångel med cykeln, ett bergspass, en sevärdhet man inte vill missa eller liknande.

Kartor i skala 1:200 000 till 1:300 000 är lagom för de flesta områden. Kartor över andra länder är alltid dyrare hemma i bokhandeln än i landet de gäller för. Ska man utomlands och vill spara pengar kan man därför köpa en karta eller kartbok med lite mindre skala hemma för att grovplanera på och sedan skaffa de storskaliga kartorna på plats längs vägen.

Tänk på att inte välja de stora röda vägarna på kartan, de mindre gula eller vita är betydligt trevligare att cykla på! En bra förteckning på engelska är, Läs också mer om kartor på våra länder-tipssidor. Om man inte vet något om området man ska till kan man låna böcker på biblioteket och läsa på, oftast finns det mycket bra information där.
Visa hela svaret

Hur många kalorier bränner man av att cykla?

Beräknad förbrukad energi

5 minuter 37 Kalorier 441 Kalorier
10 minuter 74 Kalorier 882 Kalorier
15 minuter 110 Kalorier 1323 Kalorier
30 minuter 220 Kalorier 1764 Kalorier

Visa hela svaret

Är det bäst att cykla eller gå?

Båda är bra motionsformer. När det gäller cykling så behöver du komma upp i ett tempo av 15 km/tim för att det ska vara jämförbart med en rask promenad. Ibland kan detta vara svårt i stan till exempel. Så ett råd kan vara är det under två kilometer så kan rask promenad vara att föredra.
Visa hela svaret

Hur jobbigt är det att cykla 10 mil?

Träningsguide inför tjejvättern! I juni går Tjejvättern av stapeln! Om du tänkt köra är det ett perfekt tillfälle att starta uppladdningen nu. Tycker du att det känns svårt att veta hur mycket du behöver träna för att trampa runt 100 km? Vill veta hur du på bästa sätt hittar hem i den sociala gemenskapen som finns i att cykla i grupp? Önskar du få enkla tips om du rent tekniskt cyklar tillsammans med andra? Då har vi på Crescent satt ihop en artikel där du kan hitta svar och utgå ifrån, mycket cykelnöje! Hur mycket behöver du träna För att cykla Tjejvätterns tio mil är det önskvärt att du tränat regelbundet ett minst par gånger i veckan under våren.

Om du väljer att cykla en dag i veckan så går det bra att variera sig genom att träna konditionen med löpning nästa pass! En bra tumregel att ha som utgångspunkt kan vara att träna minst ett intensivt pass och ett lite lugnare, men också lite längre, pass i veckan. Om det känns långtråkigt att cykla lugnt och länge, lägg in en teknikövning varje kvart; testa att ta upp vattenflaskan i farten, öppna jackan lite i halsen eller peka med hela armen åt det håll du ska i nästa korsning.

Tio mil tar fem timmar om du cyklar i 20 km/h i snitt, det kan kännas som lång tid om du inte tidigare cyklat en liknande sträcka. Men om du tränar på regelbundet under våren, vågar lägga lite tid på teknikträning och kanske till och med testar på att cykla i grupp så har du kommit en god bit på väg.

 • Dessutom så finns det oavsett om du väljer att cykla ensam eller i goda vänners sällskap gott om fikastopp längs vägen som kommer hjälpa dig att hålla ångan uppe.
 • Social gemenskap Tjejvättern-arrangörerna har som mål är att loppet ska vara roligt och socialt för tjejer i alla åldrar.
 • Hur ställer du dig till att göra din tid på cykeln till något där sällskapet faktiskt får spela en stor roll? Om det känns som en rolig idé kan det vara en bra start att börja i din närmsta familje- och vänkrets där det kanske finns någon annan som gillar att träna och som skulle vilja sadla om till Tjejvätterncyklist.

Vidare kan du höra med din lokala cykelklubb om de har någon träningsgrupp för tjejer, om inte kanske du kan starta en för de tjejer som redan finns i klubben. På Facebook finns gruppen “Cyklande tjejer” och Crescents egen grupp “Crescent cykeltjejer” där du kan gå med och känna dig delaktig och hitta andra i samma situation som dig.

You might be interested:  Hur Många Kalorier Äter En Bodybuilder?

Dessutom finnsfler cykelforum på internet vilka alla är en guldgruva när det gäller att få svar på frågor och söka andra i samma situation. Den gemensamma nämnaren som de flesta kommer ge uttryck för oavsett vart du vänder dig är; att cykling blir så mycket roligare i grupp! Klungteknik När du cyklar tillsammans med andra kallas det att cykla i en klunga.

De kan se ut på flera sätt men på träning och i lopp som Tjejvättern cyklar man ofta i tvåpar och på led, att cykla en och en på led förekommer också. Oavsett hur den ser ut fungerar en cykelklunga bäst när alla som befinner sig i den följer vissa regler.

– Njut av sällskapet! Månad för månad, träning-gemenskap-teknik

Mars Träning: Använd påskhelgen som uppstart och se till att komma ut på cykeln två gånger! (Om snön hunnit smälta förstås)Gemenskap: Om du inte redan har ett gott gäng att träna med, avsätt en eftermiddag för att se dig om på Facebook och på forum och se om du har någon tur.

Teknik: Vet du hur du lagar en punktering? Om inte -lär dig det redan nu så underlättar du för dig själv både under vårens träningspass, men också under själva loppet! April Träning: För att få till regelbunden träning kan det vara bra att hitta ett sätt att få in dina två träningspass per vecka som ren rutin.

Chansen att upprätthålla din träning i vardagen blir mycketstörre om du inte behöver tänka så mycket på när och hur du ska hinna träna, utan att det kommer lika naturligt som att gå till jobbet eller handla mat. Det är inte alltid lätt, men hitta din egenmotivation och låt den vara din drivkraft att återkomma till om det skulle kännas tungt någon dag.Gemenskap: I april kanske du kan få till ett gemensamt pass med någon eller några som du hittat via en cykelklubb eller community på internet, våga fråga! Teknik: Ett av de längre passen är ett bra tillfälle att se om du är helt bekväm med att äta och dricka i farten.

Om inte -öva under passet tills du känner att det går av sig självt, det har du stor nytta av. Maj Träning: Känner du dig starkare nu än när du började träna i mars? Toppen i så fall, för då är du redo för att öka på träningsmängden med en halvtimma eller två i veckan om lust och ork finns.Gemenskap: Välj ut en solig dag i mitten på månaden när temperaturen förhoppningsvis letat sig upp mot tjugogradersstrecket och bjud in till långtur! Om du hittat någon eller några att träna med, hör med dem om de är sugna på att cykla tre-fyra timmar med dig och äta en god lunch halvvägs, då blir ni ännu mer förberedda för den längre turen som Tjejvättern utgör.

Teknik: Använd långturen till att öva på klungans regler (se ovan) och bli ett med gruppen! Juni Träning: Nu är det inte många dagar kvar tills startskottet går. Det du inte hunnit träna nu kommer du inte kunna träna ikapp under sista veckan. Njut istället av där du är just nu, av pirret i magen och känslan i kroppen när du sitter på cykeln!Gemenskap: Bestäm kanske träff med någon som du vet också ska köra Tjejvättern, ta en fika och prata om era tankar inför loppet.

Kanske kan ni redan nu bestämma att ni firar med en middag i Motala när de tio milen är avklarade? Teknik: Nu är det god tid att se över din cykel inför den stundande prövningen, fungerar den som den ska eller behöver du lämna den på service? Om din cykel varit iväg och fått nya reservdelar bör du avsätta ett pass till att kolla så att allt är i sin ordning innan du åker till Motala.

Lycka till! : Träningsguide inför tjejvättern!
Visa hela svaret

Hur påverkas kroppen när man cyklar?

Hälsa Att cykla är en investering i din hälsa. Du får bättre kondition, ökar förbränningen och stimulerar dessutom andningen, musklerna och balansen på ett skonsamt men effektivt sätt. Skaderisken är mycket liten och du kan cykla året runt. Den som cyklar regelbundet får:

Ökad prestationsförmåga Bättre sömn Ökad koncentrationsförmåga Minskad sjukfrånvaro Ökad livslängd Minskning av hjärt- och kärlsjukdomar Ökad säkerhet för cyklister när fler cyklar

Läs gärna medlemstidningens som pdf-fil. Nedan finns hänvisningar till en del studier och publikationer som behandlar cyklingens positiva effekter på hälsan.

Personer som cyklar regelbundet lever längre. Detta konstateras i en på 263 450 britter.

Cykling kan reducera många hälsorisker, däribland hjärtproblem och cancer som är vanliga dödsorsaker. Rapporten samlar slutsatser från en stor mängd olika studier och forskningsprojekt som understryker cyklingens positiva hälsoeffekter.

Brittisk studie från London School of Economics räknar på att de som cyklar regelbundet i genomsnitt har en sjukdag mindre per år. Detta är en del av måttet som ekonomerna har tagit fram.

Folkhälsoinstitutet publikation visar att barn som går eller cyklar får positiva hälsoeffekter, som förbättrad koordination, motorik och kondition samt minskar risken för oro, ängslan, aggressivitet och depression. Det finns inga piller som visar samma effekt. Folkhälsomyndigheten har även information om med olika former av träning, som exempelvis cykling, på recept.

International Sport and Culture Associations rapport ” visar att en befolkning som transporterar sig genom aktivitet, som cykling, är en lösning på många av Europas hälsoproblem. Rapporten är skriven av ISCA and the Centre for Economics and Business Research, CEBR, från 2015.

Kristoffer Mattisson vid Lunds Universitet jämförde i sin upplevd hälsa stress mellan olika typer av pendlare. Studien fann att bil- och kollektiv pendlare rapporterade lägre självskattad hälsa i jämförelse med aktiva pendlare (gående och cyklister),

Om alla i Stockholm som har mindre än 30 min cykelväg till jobbet hade cykelpendlat istället för att ta bilen så hade man kunnat addera 449 levnadsår för Stockholmarna varje år. Detta enligt en studie publicerad i tidskriften,

Sydsvenskans om att den skånska luften är så pass dålig att gravida drabbas (+70% för grav diabetes i sämsta luften, +50% för havandeskapsförgiftning, baseras på en avhandling från Lunds Universitet.

: Hälsa
Visa hela svaret

Hur mycket cykling motsvarar 10000 steg?

Emellertid så brukar man ofta räkna med att man tar 110 steg per minut. Du kan därför multiplicera antalet minuter på cykeln med 110 och räkna om det talet till antalet steg.10 000 steg motsvarar alltså ca 1,5 timmars cykling.
Visa hela svaret

Är det farligt att cykla för mycket?

Kan män få svårt att få stånd av hård cykelträning? Ja, det finns en risk för att män kan få, till följd av cykling. Men det är inte vanligt att det går så långt. Vanlig cykling i vardagen ökar inte risken för att få svårt att få stånd. Däremot är det vanligt att få övergående besvär av domningar i grenen, underlivet och på insidan av låren efter långvarig cykling.

 • Det förekommer även mer bestående besvär i form av att inte kunna få stånd efter hård cykelträning.
 • Det anses att orsaken skulle kunna vara de extremt smala sadlar som förekommer på tävlingscyklar.
 • Långvarig nötning av bäckenbotten mot en sådan sadel antas eventuellt kunna orsaka skador på blodförsörjningen till penis.

Det kan leda till försämrad, eller upphävd funktion i, Det är när dessa svällkroppar fylls med blod som mannen får stånd. Det finns sadlar med mjuk gel som minskar tryck och friktion. Det minskar risken för problem i underlivet vid regelbunden cykling.
Visa hela svaret

Vad bränner mest kalorier springa eller cykla?

Dessutom, under löpning, arbetas fler muskelgrupper samtidigt. I genomsnitt kommer en person på 140 pund att bränna 10 kalorier var 132:e minut när han springer och 10 kalorier var 10:e minut när han cyklar i 64 miles per timme. Därför bränner du fler kalorier på kort tid genom att springa.
Visa hela svaret

Vad ger cykling för träning?

Trampa på – din kropp kommer tacka dig – De senaste åren har vi sett en trend där allt fler väljer att cykla, både i vardagen och som motionsform. Och det kanske inte är så konstigt – för det är både hälsosamt och miljövänligt. Att cykla är ett av de enklaste sätten att motionera på, och det kan dessutom förebygga sjukdomar som diabetes typ 2, hjärt- och kärlsjukdomar, fetma och stress.

 1. Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar att man utövar 30 minuters måttlig fysisk aktivitet dagligen – något som en daglig cykeltur till och från jobbet enkelt kan ge.
 2. Och du behöver inte träna hysteriskt och ge dig på tävlingscykling eller långlopp för att det ska ge effekt.
 3. Även vardagscykling i hyfsat tempo har stor effekt och de direkta hälsovinsterna är många.1.

Bättre kondition Cykling är en skonsam form av lågintensiv träning, och cyklar du regelbundet gör det underverk för orken och konditionen.2. Bra för hjärtat Även hjärtat mår bra av regelbunden motion. Cykling gör att hjärtat pumpar syrerikt blod till musklerna, och hjärtat stärks.

Motionen hjälper på så sätt till att förebygga hjärt-kärlsjukdomar. Det finns forskning som visar att risken för hjärtinfarkt kan halveras om du cykelpendlar regelbundet istället för att ta bilen.3. Starkare lungor Ju mer lungorna får jobba, desto starkare blir de – vilket i sin tur leder till bättre hälsa.4.

Bra för knän och leder Cykling är en motionsform som är väldigt skonsam mot dina knän och leder. Se bara till att din cykel är anpassad efter din längd.5. Bränner kalorier Cykling är också ett bra sätt att förbränna kalorier på. En kvinna som väger 55 kg och cyklar i ett tempo på ca 10 km/h förbränner 120 kalorier på en halvtimma i genomsnitt.
Visa hela svaret

Får man större lår av att cykla?

Externa effekter cykling har på vår kropp – Viktminskning och förstärkning och/eller ökning av ben- och glutealmusklerna är de två viktigaste yttre förändringar som cykling orsakar i vår kropp. När det gäller vikt finns det ingen anledning att bli tokig på siffran.

Börja helt enkelt med att cykla, även om det bara är pendling eller en runda på 30 minuter, Att övervinna inaktivitet och plocka upp träningsvanor är redan det en prestation. Om du pressar dig själv för att gå ner i vikt snabbt med någon modefluga stöter du säkerligen på ett framtida misslyckande och snabb viktåterhämtning.

Ja, att cykla hjälper dig att gå ner i vikt, men varken trampande eller en superdiet gör några faktiska mirakel, Vad du äter betyder mer än hur många timmar du spenderar på cykeln. Daglig träning, tillsammans med hälsosamma matvanor, är den bästa formeln för att inte bara gå ner i vikt gradvis utan också för att behålla god hälsa överlag.

Lita inte på vågen eftersom den kan vara ganska lömsk. Den ger dig bara siffror utan att säga vad din vikt består av: är det fett, muskler, vätska eller lagrad glykogen? Viktförändringen varierar beroende på var varje person börjar och vilken typ av träning de gör (intensitetsnivåer och varaktighet),

You might be interested:  Hur Många Kalorier I Popcorn?

Om du bara cyklar för skojs skull eller cyklar som ett transportmedel kanske du inte ens märker den fysiska förändringen efter ett tag, Du kommer att känna att vissa kläder är för stora för dig, vissa människor du inte har sett på länge kanske berättar att du ser smalare ut och din mormor kanske vill ge dig extra efterrätt.

Om du har cyklat ganska länge kan du upptäcka att du har förändringen stannat upp eller att du till och med gått upp i vikt. Du kan prova ändra träningslägen för att få ut din kropp ur komfortzonen. Du kan också justera dina träningspass genom att göra mer intensitetsträning med intervaller. På så sätt kommer varje dag att vara annorlunda och du kommer att driva din kropp till att anpassa sig och förbättras.

Kommer jag behöva köpa andra byxor till mina nya ben? Det beror på hur du cyklar, vilken typ av träning du gör och vilken typ av byxor du brukar ha. Om du tittar på proffsen ser du att de alla har cykelben men var och en visar olika muskelutveckling. Spårcyklister som gör sprintar är ett extremt exempel.

 • Deras ben är så stora att de måste köpa skräddarsydda byxor, men det mesta av deras muskelutveckling beror på gymträning, inte cykling.
 • En person som pendlar på en cykel kommer att märka att benen blir smalare och mer tonade.
 • Någon som cyklar regelbundet kommer att ha mer utvecklade benmuskler: gluteus, vader och quads framför allt; adduktorer, baksidan av lår och soleus något mindre.

Benmusklernas utveckling beror till stor del på din cykelträning och annan gymträning. Kom ihåg att cykling ökar musklerna i benen och skinkorna men det påverkar inte riktigt andra kroppsdelar. Det är därför det är viktigt att träna andra muskelgrupper.

Inte för hypertrofi och ökad volym, utan för att upprätthålla en total balans och inte förlora ton och styrka i överkroppen. Muskelobalans är en av de “negativa” effekterna av cykling. Om du vill lära dig mer, där vi kommer att förklara, med en touch av humor, några av de inte så positiva förändringarna i din kropp och våra tips för att hantera dem på bästa möjliga sätt.

Kolla in Sirokos onlinebutik för mer! : Hur cykling förändrar din kropp: inre och yttre effekter
Visa hela svaret

Får man steg när man cyklar?

Cykla avspänt ca 10 km/h: 2950 steg. Cykla motionstempo ca 20 km/h: 4900 steg. Cykling terräng: 7350 steg. Dans hiphop: 4550 steg.
Visa hela svaret

Är det bra att cykla när man har ont i ryggen?

Hur Många Kalorier Cykla 1 Mil Ländryggs- och/eller axel- och nackproblematik är vanligast hos cyklister. Hur Många Kalorier Cykla 1 Mil Lars-Ivar Lie Naprapat Artikel 2017-10-25 Skador är en del av varje cyklists vardag. Oavsett man vill det eller inte. Därför är det viktigt att veta vad du ska göra när skadan väl dyker upp. Under den här vinjetten kan du läsa mer om de vanligaste skadorna för cyklister.

Den här gången pratar vi om skador och smärtor i ryggen med naprapaten Lars-Ivar Lie. Vilka är de vanligaste ryggproblemen för en cyklist? – De cyklister som söker sig till våra kliniker har oftast ländryggs- och/eller axel- och nackproblematik. Knäbesvär kan förekomma, men det är mindre vanligt. De flesta får symtomen efter några mils cykling.

Vad ligger oftast bakom problemen? – Ländryggen kan bero på för dålig bålstabilitet som bidrar till förlorad hållning som i sin tur leder till en ökad belastning. – Axelproblem kan komma av att man sitter med raka armar på grund av fel storlek på styrstam eller styre, att man spänner sig för att man exempelvis är rädd för att cykla i grupp, för sidovind, att det är kallt eller för att det är vått på vägen.

 • Blir det statiskt för nackmusklerna kan det också lätt leda till huvudvärk.
 • Ytterligare axelproblem kan bero på att man är stel i övergången mellan bröstrygg och nacke eller att man är dåligt tränad mellan skulderbladen.
 • Hur kan man förebygga eventuella problem? – Många har ett stillasittande jobb som man kanske kör bil till och från och sedan blir man sittande hemma på kvällen.

När man då börjar cykelträna innebär det fortsatt sittande, vilket ger lite stimuli på ryggraden. – Löpning eller crosstrainer är bra som alternativ konditionsträning för då tvingas bäcken, ländrygg och bröstkorg till rörelse som ökar rörligheten i ryggen.

– Bålstabilitets- och rörlighetsträning, exempelvis yoga och stretch, är också bra. Liksom styrketräning för axlar och bröstkorg. – Var inte rädd för att variera sittposition eller att stå upp då och då när du cyklar just för att sträcka ut ryggen. Är det dumt att träna/cykla om man känner av smärtor i ryggen? – Nej, det är det inte, men oftast blir det inte bättre av att cykla om man först har fått ont.

Däremot ska man inte cykla om man har tecken på ett svullet knä eller vid kraftig utstrålning i ben eller armar när man cyklar. Då är det bra att rådfråga en naprapat, sjukgymnast eller kiropraktor som har god idrottskunskap. Hur viktig är rätt storlek på cykeln? – Det är A och O.

Man sitter många timmar på en cykel under ett år och då är det jätteviktigt att man inte belastar fel. – Det är lite som att man tar in en ergonom på sitt jobb för att kolla hur man jobbar. Jag rekommenderar därför att man anlitar någon som är kunnig på detta. Små ändringar kan innebära stora skillnader för din cykelupplevelse.

Text: Thomas Bergkvist Foto: Shutterstock
Visa hela svaret

Hur lång tid tar det att cykla 5 km?

En sträcka på 5 km kan du till exempel cykla på 20 till 25 min.
Visa hela svaret

Vad tar det att cykla 10 mil?

Träningsguide inför tjejvättern! I juni går Tjejvättern av stapeln! Om du tänkt köra är det ett perfekt tillfälle att starta uppladdningen nu. Tycker du att det känns svårt att veta hur mycket du behöver träna för att trampa runt 100 km? Vill veta hur du på bästa sätt hittar hem i den sociala gemenskapen som finns i att cykla i grupp? Önskar du få enkla tips om du rent tekniskt cyklar tillsammans med andra? Då har vi på Crescent satt ihop en artikel där du kan hitta svar och utgå ifrån, mycket cykelnöje! Hur mycket behöver du träna För att cykla Tjejvätterns tio mil är det önskvärt att du tränat regelbundet ett minst par gånger i veckan under våren.

Om du väljer att cykla en dag i veckan så går det bra att variera sig genom att träna konditionen med löpning nästa pass! En bra tumregel att ha som utgångspunkt kan vara att träna minst ett intensivt pass och ett lite lugnare, men också lite längre, pass i veckan. Om det känns långtråkigt att cykla lugnt och länge, lägg in en teknikövning varje kvart; testa att ta upp vattenflaskan i farten, öppna jackan lite i halsen eller peka med hela armen åt det håll du ska i nästa korsning.

Tio mil tar fem timmar om du cyklar i 20 km/h i snitt, det kan kännas som lång tid om du inte tidigare cyklat en liknande sträcka. Men om du tränar på regelbundet under våren, vågar lägga lite tid på teknikträning och kanske till och med testar på att cykla i grupp så har du kommit en god bit på väg.

Dessutom så finns det oavsett om du väljer att cykla ensam eller i goda vänners sällskap gott om fikastopp längs vägen som kommer hjälpa dig att hålla ångan uppe. Social gemenskap Tjejvättern-arrangörerna har som mål är att loppet ska vara roligt och socialt för tjejer i alla åldrar. Hur ställer du dig till att göra din tid på cykeln till något där sällskapet faktiskt får spela en stor roll? Om det känns som en rolig idé kan det vara en bra start att börja i din närmsta familje- och vänkrets där det kanske finns någon annan som gillar att träna och som skulle vilja sadla om till Tjejvätterncyklist.

Vidare kan du höra med din lokala cykelklubb om de har någon träningsgrupp för tjejer, om inte kanske du kan starta en för de tjejer som redan finns i klubben. På Facebook finns gruppen “Cyklande tjejer” och Crescents egen grupp “Crescent cykeltjejer” där du kan gå med och känna dig delaktig och hitta andra i samma situation som dig.

Dessutom finnsfler cykelforum på internet vilka alla är en guldgruva när det gäller att få svar på frågor och söka andra i samma situation. Den gemensamma nämnaren som de flesta kommer ge uttryck för oavsett vart du vänder dig är; att cykling blir så mycket roligare i grupp! Klungteknik När du cyklar tillsammans med andra kallas det att cykla i en klunga.

De kan se ut på flera sätt men på träning och i lopp som Tjejvättern cyklar man ofta i tvåpar och på led, att cykla en och en på led förekommer också. Oavsett hur den ser ut fungerar en cykelklunga bäst när alla som befinner sig i den följer vissa regler.

– Njut av sällskapet! Månad för månad, träning-gemenskap-teknik

Mars Träning: Använd påskhelgen som uppstart och se till att komma ut på cykeln två gånger! (Om snön hunnit smälta förstås)Gemenskap: Om du inte redan har ett gott gäng att träna med, avsätt en eftermiddag för att se dig om på Facebook och på forum och se om du har någon tur.

Teknik: Vet du hur du lagar en punktering? Om inte -lär dig det redan nu så underlättar du för dig själv både under vårens träningspass, men också under själva loppet! April Träning: För att få till regelbunden träning kan det vara bra att hitta ett sätt att få in dina två träningspass per vecka som ren rutin.

Chansen att upprätthålla din träning i vardagen blir mycketstörre om du inte behöver tänka så mycket på när och hur du ska hinna träna, utan att det kommer lika naturligt som att gå till jobbet eller handla mat. Det är inte alltid lätt, men hitta din egenmotivation och låt den vara din drivkraft att återkomma till om det skulle kännas tungt någon dag.Gemenskap: I april kanske du kan få till ett gemensamt pass med någon eller några som du hittat via en cykelklubb eller community på internet, våga fråga! Teknik: Ett av de längre passen är ett bra tillfälle att se om du är helt bekväm med att äta och dricka i farten.

 1. Om inte -öva under passet tills du känner att det går av sig självt, det har du stor nytta av.
 2. Maj Träning: Känner du dig starkare nu än när du började träna i mars? Toppen i så fall, för då är du redo för att öka på träningsmängden med en halvtimma eller två i veckan om lust och ork finns.Gemenskap: Välj ut en solig dag i mitten på månaden när temperaturen förhoppningsvis letat sig upp mot tjugogradersstrecket och bjud in till långtur! Om du hittat någon eller några att träna med, hör med dem om de är sugna på att cykla tre-fyra timmar med dig och äta en god lunch halvvägs, då blir ni ännu mer förberedda för den längre turen som Tjejvättern utgör.
You might be interested:  Hur Ska Man Förvara Ost?

Teknik: Använd långturen till att öva på klungans regler (se ovan) och bli ett med gruppen! Juni Träning: Nu är det inte många dagar kvar tills startskottet går. Det du inte hunnit träna nu kommer du inte kunna träna ikapp under sista veckan. Njut istället av där du är just nu, av pirret i magen och känslan i kroppen när du sitter på cykeln!Gemenskap: Bestäm kanske träff med någon som du vet också ska köra Tjejvättern, ta en fika och prata om era tankar inför loppet.

Kanske kan ni redan nu bestämma att ni firar med en middag i Motala när de tio milen är avklarade? Teknik: Nu är det god tid att se över din cykel inför den stundande prövningen, fungerar den som den ska eller behöver du lämna den på service? Om din cykel varit iväg och fått nya reservdelar bör du avsätta ett pass till att kolla så att allt är i sin ordning innan du åker till Motala.

Lycka till! : Träningsguide inför tjejvättern!
Visa hela svaret

Hur snabbt brukar man cykla?

Vi cyklar mer men inte fortare – forskning.se Mopedister, gående och cyklister, alla med olika hastigheter och rörelsemönster, ska samsas på våra gång- och cykelvägar. Det uppstår incidenter och kollisioner som skulle kunna bero på skillnader i hastighet.

 • Ungefär en procent av de fotgängare som uppsöker akutsjukvård har skadats i en kollision med en cyklist.
 • Av alla skadade cyklister som uppsöker akutsjukvård har sju procent skadats i en kollision med en annan cyklist och en procent i kollision med mopedist respektive fotgängare.
 • I det stora hela är olyckor mellan oskyddade trafikanter alltså inget stort trafiksäkerhetsproblem, utan snarare ett trygghetsproblem.

Öka kunskapen – För att öka tryggheten behövs åtgärder, men kunskap saknas om trafikantsammansättning och hastighetsnivåer. Syftet med projektet var därför att öka kunskapen om cyklisters hastigheter på gång- och cykelvägar, säger Jenny Eriksson, forskare på VTI.

 1. Utifrån tidigare insamlade mätningar samt egna hastighetsmätningar konstaterar forskarna att cyklisternas medelhastighet varierar mellan 15–25 kilometer i timmen.
 2. Ungefär 70–95 procent av de trafikanter som observerades på gång- och cykelvägarna var cyklister och cirka 5–30 procent var fotgängare.
 3. En ytterst liten andel var mopedister.

– I Stockholm, där vi hade tillgång till tidigare års hastighetsdata, har vi inte kunnat påvisa någon generell ökning av cyklisternas hastighet i ett längre tidsperspektiv, vare sig i medelhastighet eller andel cyklister som håller högre fart än 30 kilometer i timmen.

 • Däremot har cykelflödet ökat på många platser.
 • Det innebär att antalet cyklister som håller en hög hastighet ökar, även om inte andelen ökar.
 • Detta kan felaktigt uppfattas som ökade medelhastigheter, säger Jenny Eriksson.
 • Lugnare på lunchen Cyklisternas medelhastighet varierar ytterst lite över dygnet.

Vid lunchtid och under helgen är medelhastigheten något lägre jämfört med under vardagar, den främsta förklaringen är troligtvis att det är typen av ärende som inverkar på medelhastigheten i dessa fall. Under året verkar inte cyklisters medelhastighet påverkas speciellt mycket, annat än under vintermånaderna.

 • Cykelflödets storlek verkar inte påverka medelhastigheterna nämnvärt.
 • Vad gäller typ av cykel var komfortcykeln mest förekommande följt av trekkingcykel.
 • Elcykel förekom på alla platser, men i varierande omfattning från 1 till 10 procent.
 • Racer förekom också på alla platser, mellan 1–15 procent.
 • På de två platser med de högsta andelarna el- och racercyklar uppmättes jämförelsevis hög medelhastighet.

Fakta om projektet: Tre olika underlag har använts, dels hastighets- och cykelflödesmätningar från tidigare mätningar i tre olika kommuner; Eskilstuna, Linköping och Stockholm för totalt 18 platser, dels nya hastighets- och cykelflödesmätningar samt observationsstudier i Linköping (4 platser) och Stockholm (1 plats).
Visa hela svaret

Hur lång tid tar det att cykla 50 mil?

Träningsguide inför halvvättern Ska du cykla Halvvättern i juni? Om du anmält dig är det ett perfekt tillfälle att starta uppladdningen nu. Om det känns svårt att veta hur mycket och ofta du behöver träna för att trampa runt 150 km har vi på Crescent satt ihop en guide för dig att utgå ifrån, mycket cykelnöje! Mängd Halvvättern skiljer sig från Vätternrundan på det enkla viset att distansen är hälften så lång, räcker det att träna hälften så mycket då undrar du? Både ja och nej, 150 km tar betydligt kortare tid än Vätternrundans 300 km och kräver därför inte fullt lika mycket mängdträning.

Samtidigt är 150 km ingenting du klarar med en axelryckning utan det kräver sin träning det också. I den här guiden utgår vi från siffran 100 mil som brukar vara den mängd cykelträning som sägs krävas för att klara Vätternrundan, men självklart dividerar vi siffran med två.50 mil bör du alltså hinna med för att vara väl förberedd för att köra Halvvättern.

Hur mycket behöver du då träna varje vecka för att ha 50 mil på träningskontot när du står på startlinjen? Om vi utgår från snitthastigheten 20km/h så tar 50 mil totalt 25 timmar. Från påskhelgen är det elva veckor kvar till starten och 25 timmar dividerat med elva veckor ger en träningsmängd om minst två timmar per vecka, gärna lite mer för att säkra att loppet blir en rolig upplevelse.

Perfekt för den som är ny på cykeln eller inte kan eller vill avvara mer tid till träning. Samtidigt kan du, även om du cyklar snabbare än med 20km/h i snitt, självklart följa programmet nedan. Enda skillnaden blir att det tar dig kortare tid att cykla de 100 milen som krävs vilket gör att alla mil du cyklar utöver det blir bonusmil, vilket bara är positivt! Träna i block-periodisering En bra struktur på träningen får du genom att dela upp den i fyra block där varje block består av tre veckor, utom det sista som är blott två veckor långt.

Varje vecka består i sin tur av två träningspass där det ena ska vara intensivt och fokusera på styrka och kondition och det andra lugnare med fokus på uthållighet. Styrkan behöver du i backar och accelerationer och uthålligheten gör att du orkar hela vägen till mål.

För att du lätt ska kunna skilja passen åt ska du gå på hur ansträngd du känner dig -har du svårt att prata för att du flåsar så tränar du intensivt, klarar du av att prata med cyklisten jämte dig tränar du lågintensivt i så kallat “snack-tempo”. När du tränar enligt blockprincipen ska du dessutom avvara en vecka i varje block till återhämtning då du tillåter dig att vila och tränar med lägre intensitet båda passen.

Syftet med att träna på detta vis är att du periodiserar din träning. Det innebär att du inleder en period med att träna hårt och slita ner muskler för att sedan låta kroppen återhämta sig under kvarvarande del av perioden. När den lugna delen av perioden är avklarad är du, om allt gått bra, starkare än tidigare och du kan påbörja en ny period med hårdare träning.

Prova på ett långpass Ytterligare en sak att göra om du verkligen vill vara väl förberedd är att cykla ett pass som motsvarar loppet i tid när du har ungefär en månad kvar till start. Då bör du vara stark nog att gå stärkt ur upplevelsen och ta med dig erfarenheten till när det verkligen gäller. Om du, likt i räkneexemplet ovan, cyklar med 20km/h i snitt tar Halvvättern mellan sju och åtta timmar, vet du med dig att du klarar att hålla en högre snitthastighet så kommer det följaktligen ta kortare tid.

I vilket fall som helst så kommer du ha nytta av passet så välj ut en fin dag i mitten på maj, starta i gryningen med gott sällskap och inplanerade fikastopp längs vägen så ska ni se att det blir ett sant nöje. Du har då visat både din kropp och ditt sinne att du klarar av att cykla en hel dag! Om du blir sjuk? Hur gör du då om sjukdom eller förhinder sätter stopp för din framfart på cykeln? En gyllene regel att utgå ifrån är att aldrig försöka träna igen ett missat pass.

Elitcyklisten Karl-Axel Zander (Upsala CK) har kört Vättern på under åtta timmar och ger rådet:”Om du tänkt träna tisdag, torsdag och lördag och sedan missar tisdagens pass av någon anledning, lägg det då bakom dig och ladda upp inför nästa pass istället. Risken är annars att du tränar för mycket mängd på kort tid.

Du blir då mer sliten än du räknat med vilket kan resultera i ökad risk för sjukdom. Så onödigt!”Kort sagt kan ivern att träna ikapp ett pass istället resultera i totalt motsatt effekt om du blir sjuk och tvingas avstå ytterligare träning. På tal om sjukdom så ska du aldrig träna med halsont eller feber.

 • Förslag till träningsupplägg
 • Block 1 Uppstart (1,5 timmar/vecka) 24mars-14april Vecka 1Pass 1: 30min flåsigt tempoPass 2: 1h snack-tempoVecka 2Pass 1: 30min flåsigt tempoPass 2: 1h snack-tempoVecka 3Pass 1: 30min lugnt/vilaPass 2: 1h snack-tempo

Tips för block 1: Vet du hur du lagar en punktering? Om inte -lär dig det redan nu så underlättar du för dig själv både under vårens träningspass, men också under själva loppet!

 1. Block 2 Ökning (2 timmar/vecka) 14april-5maj Vecka 1Pass 1: 1h flåsigt tempoPass 2: 1h snack-tempoVecka 2Pass 1: 1h flåsigt tempoPass 2: 1h snack-tempoVecka 3Pass 1: vilaPass 2: 2h snack-tempo
 2. Tips för block 2: I detta block ökar träningsmängden, våga ta i lite mer, det orkar du nu!
 3. Block 3 Stabilisering (2 timmar/vecka+ett långpass) 5maj-26maj Vecka 1Pass 1: 30min flåsigt tempoPass 2: 1,5h snack-tempoVecka 2Pass 1: 1h flåsigt tempoPass 2: 7-8h snack-tempoVecka 3Pass 1: vilaPass 2: 2h snack-tempoTips för block 3: Välj en riktigt solig och fin dag för det långa passet i Vecka 2, men glöm inte vatten, mat och solkräm! Det långa passet är dessutom ett bra tillfälle att se om du är helt bekväm

med att äta och dricka i farten. Om inte -öva under dagen tills du känner att det går av sig självt, det har du stor nytta av under loppet. Block 4 Toppning (2 timmar/vecka) 26maj- Halvvättern Vecka 1Pass 1: 1h flåsigt tempoPass 2: 1h snack-tempoVecka 2Pass 1: 1h Kolla att cykeln fungerar perfekt/vilaPass 2: 30min lugnt/vilaTips för block 4: Nu är det god tid att se över din cykel inför den stundande prövningen, fungerar den som den ska eller behöver du lämna den på service? Om din cykel varit iväg och fått nya reservdelar bör du avsätta ett pass till att kolla så att allt är i sin ordning innan du åker till Motala.
Visa hela svaret