Hur Många Kalorier Innehåller En Kolhydrat?

Hur Många Kalorier Innehåller En Kolhydrat
Energiinnehåll per näringsämne: done 1 gram kolhydrater innehåller 4 kcal. done1 gram fett innehåller 9 kcal. done1 gram alkohol innehåller 7 kcal. done1 gram protein innehåller 4 kcal.
Visa hela svaret

Hur många kalorier är det i en kolhydrat?

Vad är kolhydrater? – Kolhydrater är ett samlingsnamn för olika sockerarter, stärkelse och kostfibrer. Det är ett av våra energigivande näringsämne där 1 gram kolhydrat ger 4 kcal. Kolhydrater bryts ner redan i munnen av enzymet amylas och fortsätter sedan ner till vår mag- och tarmkanal.

I magen spjälkas kolhydraterna till sin minsta beståndsdel – glukos som vi kan ta upp i blodet. Glukos påverkar vårt blodsocker och hur snabbt blodsockret höjs beror på portionsstorlek, fiberhalten i måltiden samt om det finns fett i måltiden. Glukos är cellernas främst energikälla och det är glukos som till största del försörjer hjärnan med energi.

Enligt Livsmedelsverket behöver hjärnan ungefär 100 gram glukos om dagen. Glukos som blir över och inte behövs i cellerna just för tillfället lagras som en energireserv i form av glykogen i musklerna eller leverglykogen i levern.
Visa hela svaret

Vilken kolhydrat har minst kalorier?

En portion potatis ger mindre kolhydrater och kalorier än en portion pasta, men mättar ändå bra. Grönsaker och rotfrukter är viktiga fiberkällor. Alla grönsaker är bra, men grova grönsaker, som broccoli, vitkål, rotfrukter, ärtor och bönor ger betydligt mer fiber än till exempel gurka, isbergssallat och tomat.
Visa hela svaret

Är det mycket kalorier i kolhydrater?

Hur många kalorier innehåller kolhydrater, protein och fett? – Varje makronutrient innehåller en specifik mängd energi:

 • Kolhydrater: 4 kcal per gram
 • Protein: 4 kcal per gram
 • Fett: 9 kcal per gram
 • Alkohol: 7 kcal per gram

Viktigt att tänka på är att även om fett innehåller nästan dubbelt så mycket energi per gram som kolhydrater är det mer mättande. Protein betraktas ofta som den mest mättande makronutrienten, men protein används mest för cellreparation, underhåll och tillväxt.

 1. Proteinintag är alltså viktigast för att tillgodose kroppens behov av protein.
 2. Protein är inte speciellt effektivt som bränsle (kalorier).
 3. Överflödigt protein måste först omvandlas till glukos i levern för att kunna användas som bränsle av kroppen.
 4. Att äta mer protein än kroppen behöver är inte nödvändigtvis bra och det kan minska effekten av strikt LCHF.

I rent fett och olja kommer 100 procent av energin från fett. I de flesta typer av mat kommer kalorierna från en kombination av kolhydrater, protein och fett. Till exempel betraktas ägg som proteinrik föda, men merparten av kalorierna kommer faktiskt från fett.

 • 4 kalorier (kcal) från kolhydrater (1 gram) (2%)
 • 52 kalorier (kcal) från protein (13 gram) (34%)
 • 90 kalorier (kcal) från fett (10 gram) (64%)

Visa hela svaret

Kan man bli tjock av kolhydrat?

Fett kan inte ombildas till glukos. För att säkra tillgången på glukos bryter man då ner protein till glukos. Vi är alltså BEROENDE av att antingen dagligen inta kolhydrater eller att omvandla protein till glukos. Finns inget protein eller kolhydrat i kosten bryter vi ner muskelvävnad.
Visa hela svaret

Vad händer om man bara äter 500 kalorier per dag?

Ät färre kalorier, förbränn färre kalorier – Energibalansekvationen (som alltid stämmer) stödjer inte strategin att äta mindre och springa mer. Va? Låt mig förklara. Du kan också titta på min senaste video från NBC här, Låt oss slänga in några siffror för att göra saker tydligare.

Låt oss anta att utgångspunkten är en stabil kroppsvikt (att man varken går ner eller upp i vikt) och ett intag på 2000 kalorier per dag.0 förändring i kroppsfett = 2000 kalorier in – 2000 kalorier ut Kalorier ut handlar inte bara om träning. Det består av två saker – basalmetabolism (BMR) och träning.

Vid noll träning är den genomsnittliga basalmetabolismen 2000 kalorier per dag. Denna energi används av hjärtat, lungorna, njurarna, genererandet av kroppsvärme etc. Beakta att BMR INTE går att styra med viljan. Du kan inte “bestämma” att ditt hjärta ska pumpa mer blod.

 1. Du kan inte “bestämma” dig för att generera mer kroppsvärme.
 2. Ingen viljestyrka i världen kommer få dina njurar att använda mer energi.
 3. Träning utgör generellt sett en mycket liten del av en persons dagliga energiförbrukning, givet att man inte tränar flera timmar per dag.
 4. En vanlig person kanske går/joggar i normal takt tre gånger per vecka.

Varje promenad förbränner i genomsnitt 100-200 kalorier. Om du någonsin sprungit på ett löpband med en kaloriräknare vet du precis hur långsamt den stiger. Att de 100 kalorier man förbränner genom träning bleknar i jämförelse med de 2000 kalorier man äter en vanlig dag.

 • Vi kan utan problem ignorera effekten av träning förutom för de personer som tränar mer än en timme per dag.
 • Folk antar att om du minskar kaloriintaget med 500 kalorier per dag eller 3500 kalorier på en vecka, kommer du att gå ner ett halvt kilo fett per vecka givet att ett kilo fett innehåller cirka 7000 kalorier.

Minus 500 kalorier = 1500 kalorier in – 2000 kalorier ut Ta i beaktande att man för att kunna tappa kroppsfett MÅSTE ha en stabil kaloriförbrukning. Måste. Måste. Men detta är exakt det vi vetat INTE stämmer under de senaste 100 åren. Basalmetabolismen kan öka eller minska med 30-40%. Detta bevisades så tidigt som 1917, när studier visade att en kalorireducering på 30% snabbt möts av en minskning av basalmetabolismen med 30%.

Dr Ancel Keys visade på samma effekt i sin kända “Minnesota-svältstudie”. Trots namnet fick personerna som ingick i studien 1570 kalorier per dag, mer än de flesta bantningskurer vi använder oss av idag. En kalorireducering på 40% möts av en 40% minskning av basalmetabolismen. Anledningen till detta är enkel.

Din kropp är väldigt smart och vill inte dö. Om du inte förändrar dina hormoner (framförallt insulinet), så kommer du inte kunna få tillgång till dina fettlager. Om du inte kan få tillgång till energi från ditt kroppsfett kan du inte leva på en kaloribrist i all evighet.

 1. Om du bara äter 1500 kalorier, kan du bara förbruka 1500 kalorier.
 2. Basalmetabolismen sjunker alltså.
 3. Det har vi känt till i ett sekel.
 4. Om du äter färre kalorier varje dag så kommer din kropp förbränna färre kalorier och du kommer inte kunna minska i fettvikt.
 5. Man når en viktplatå och sedan börjar man gå upp i vikt igen.
You might be interested:  Hur Många Kalorier Bränner Ett Kilo Muskler?

Kaloriräkning som viktminskningsmetod har bevisligen misslyckats om och om igen. Strategier för att sänka insulinnivån däremot (som LCHF och periodisk fasta ) är helt annorlunda. Genom att sänka insulin säger vi till våra kroppar att ingen mat tillförs.

Därför ställer kroppen om från att förbränna kalorierna från maten, till att förbränna kalorier från vårt kroppsfett. Vår kropp vill förbränna 2000 kalorier, men den får dessa från kroppsfett istället för mat. Istället för att begränsa energiintaget (kalorier), byter kroppen bränsle, från mat till lagrad mat (kroppsfett).

Men detta kan bara ske om vi rättar till det grundläggande hormonella problemet med överflödigt insulin. Så är “kalorier in, kalorier ut” ett totalt meningslöst koncept? Nej, inte helt.
Visa hela svaret

Vad kan man äta som är noll kalorier?

Livsmedel som innehåller mycket fibrer, vatten och protein – Dessa livsmedel ger hög mättnad per kalori. Exempel är frukt och grönsaker, rotfrukter, baljväxter och fettsnåla proteinrika livsmedel såsom torsk, tonfisk och kyckling. En kost baserad på denna typ av livsmedel ger automatiskt få kalorier och det är därmed lättare att hålla vikten.
Visa hela svaret

Kan man gå ner i vikt om man äter kolhydrater?

Positivt för vikt och hälsa – I den mediala debatten framställs idag kolhydrater ofta i negativ dager. Resultat från flertalet studier tyder dock på att en kost med rekommenderat intag av kolhydrater bidrar till en likvärdig viktförlust, i längden, som en kost med ett högt innehåll av fett.

Fullkorns- och fiberrika livsmedel är positivt att välja. Fiberrika livsmedel ger oftast en större volym och mindre kalorier och på så sätt kan det främja en viktnedgång. De hjälper också till att hålla igång magen och ger en bra mättnad. Det blir lättare att äta lagom. Personer som äter mycket fullkorn löper lägre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, övervikt och eventuellt också cancer.

Kostfibrer är främst viktiga för vår mag- och tarmfunktion och gelbildande kostfibrer kan hjälpa till att hålla kolesterolvärdet lågt. Kolhydrater är kroppens främsta bränsle och delas in i stärkelse, sockerarter och fiber.1 gram ger 4 kcal (17 kJ), förutom fiber som inte tas upp i tunntarmen, utan en liten del kan förjäses av tarmbakterierna i tjocktarmen och ger 2 kcal (8 kJ) per gram.
Visa hela svaret

Kan man skippa kolhydrater?

Bra och dåliga kolhydrater – Personer som vill gå ner i vikt provar ofta att dra ner eller ta bort kolhydraterna i kosten. Det är till 50 % bra och till 50 % dåligt. Det är bra att minska konsumtionen av godis, läsk, bakverk och andra onyttiga livsmedel som alla vet är onyttiga och som till stor del består av tillsatt socker.

 • Även vitt bröd, vit pasta och vitt ris är bra för hälsan att dra ner på.
 • Tarmbakterierna påverkar både vår hälsa och kroppsvikt Men resten? Varför ska man dra ner på det? Rotfrukter, bönor, linser, grovt osötat rågbröd, havregryn och frukt är alla supernyttiga livsmedel.
 • De bidrar med fibrer och en rad vitaminer, mineraler och antioxidanter som både vår kropp och magens goda bakterier behöver.

Tarmbakterierna påverkar både vår hälsa och kroppsvikt. För de personer som upplever att de har lätt att överäta kolhydrater så är det bara bra att gå loss på råa morotsstavar och bönor. Om man nu skulle vilja det.
Visa hela svaret

Hur mycket är 20g kolhydrater?

20 gram kolhydrater i kolhydratrik mat – Bara en enda stor potatis innehåller 20 gram kolhydrater, gränsen för, Liksom ett halvt hamburgerbröd eller några få tuggor ris eller pasta. (Ovanstående är exempel och den typen av mat ingår inte i LCHF.) Svara på våra frågor och du får en anpassad plan samt 30-dagars gratis provperiod! Börja här Hur Många Kalorier Innehåller En Kolhydrat Ris kan ersättas med och potatismos kan ersättas med, För alternativ till pasta, ta en titt på vår eller strimla helt enkelt en, Det finns dessutom mängder av andra utsökta som kan ersätta pasta, ris och potatis.
Visa hela svaret

Hur många kalorier är 1 kcal?

Kalori är en energienhet, motsvarande 4,184 joule. Enhetssymbolen är cal. Ofta används även kilokalori, som förkortas kcal.1 kcal = 1 000 cal = 4,184 kJ = 4 184 J.
Visa hela svaret

Hur mycket energi ger 1 gram kolhydrat?

Energiinnehåll per näringsämne: done 1 gram kolhydrater innehåller 4 kcal. done 1 gram fett innehåller 9 kcal. done 1 gram alkohol innehåller 7 kcal.
Visa hela svaret

Hur kan en 5 2 dag se ut?

5:2-dieten – Dieten med periodisk fasta 5:2-metoden innebär att man fastar två dagar i veckan och och äter som vanligt de andra dagarna. Lär dig mer om 5:2 och se om det passar dig. Hur Många Kalorier Innehåller En Kolhydrat 5:2 är egentligen ingen diet utan ett ätmönster och ett sätt att fördela matintaget. Fem dagar i veckan äter man “som vanligt” och övriga två dagar betydligt mindre; ca 500 kalorier per dag för kvinnor, 600 kalorier för män.
Visa hela svaret

Hur mycket kolhydrater måste man äta per dag?

Kolhydrater för dig som tränar – Kolhydrater är ett samlingsnamn för stärkelse, sockerarter och kostfibrer. Allmänna rekommendationer säger att vi bör få mellan 45 och 60 % av vårt dagliga kaloribehov från kolhydrater, och då främst i form av fullkornsprodukter, frukt och grönsaker snarare än tillsatt socker som läskeblask, bakverk och snask. Under de senaste årtiondena har många börjat ifrågasätta ett så högt kolhydratintag, både bland forskare och bland befolkningen i stort. Idag är lågkolhydratkost ett mer eller mindre accepterat sätt att äta. Många väljer till och med bort kolhydrater helt och följer en så kallad ketogen diet, där fett och protein utgör i stort sett hela energiintaget. Inom idrotten är dock kolhydrater fortfarande energikällan nummer ett för prestation. Enligt vetenskapliga rekommendationer bör idrottare äta mellan 6 och mastiga 12 gram kolhydrater per kilo kroppsvikt och dygn beroende på träningsmängd och intensitet. J Sports Sci.2011;29 Suppl 1:S17-27. Carbohydrates for training and competition. “> 2 Det är också viktigt att ladda med kolhydrater innan träning, äta eller dricka kolhydrater under träningspasset, och snabbt fylla på med stora mängder kolhydrater efteråt. Kolhydrater, kolhydrater, kolhydrater. Även om en fåtal förespråkar en lågkolhydratkost, får du leta ordentligt efter idrottare på hög nivå som håller sig borta från potatisen och pastan. Du lagrar en stor del av kolhydraterna du äter som glykogen, dels i levern och dels i musklerna. Glykogenet i levern ser till att ditt blodsocker håller sig på jämna nivåer även om du inte äter, till exempel under natten när du sover eller om du fastar. Muskelglykogenet är en av dina två stora energikällor, jämte ditt kroppsfett, när du utför fysiskt arbete eller tränar. Vid hård ansträngning föredrar din kropp att använda muskelglykogen snarare än fett och övergår mer och mer till att förbränna kolhydrater som bränsle ju mer intensivt du tränar. Hur stora mängder glykogen du kan lagra in beror på hur ofta och mycket du tränar samt hur stor din muskelmassa är. En otränad person bär omkring på ungefär ett halvt kilo leverglykogen och muskelglykogen sammanräknat, när han eller hon är mätt och belåten. Am J Physiol Endocrinol Metab.2009 Jan; 296(1): E11–E21. Four grams of glucose. “> 3 En vältränad längdskidåkare kan lagra in dubbelt så mycket glykogen i musklerna som en otränad person. Scand J Med Sci Sports.2015 Dec;25 Suppl 4:100-9. The elite cross-country skier provides unique insights into human exercise physiology. “> 4 Det finns mig veterligen inga studier på kroppsbyggare eller kraftsportare med riktigt stor muskelmassa, men det skulle inte förvåna mig om man skulle se ett kilo muskelglykogen hos en proffsbyggare som bulkar. I takt med att du tömmer dina glykogenreserver under ett träningspass, sjunker din prestationsförmåga. Dina muskelceller hinner inte längre producera adenosintrifosfat (ATP) i den utsträckning som krävs för att upprätthålla intensiteten. ATP är energikällan för det mesta som sker i din kropp, inklusive dina musklers arbete. Du övergår till fett som bränsle, och eftersom fett inte är dugligt för intensiv träning om du inte lärt din kropp att använda det genom en längre tids lågkolhydratkost, tvingas du sänka intensiteten för att kunna fortsätta. Den största mängden forskning på området är utförd på konditionsidrottare. Det är inte säkert att detsamma gäller dig som styrketränar. Styrketräning är en så kallad anaerob aktivitet. Det betyder att du bryter ned glukos till energi utan hjälp av syre. Du kan inte förlita dig på fettsyror som bränsle när du styrketränar. Du tömmer ditt muskelglykogen lokalt från de arbetande musklerna, och man kan alltså tänka sig att din styrketräning blir lidande om du inte äter ordentligt med kolhydrater. Tidigare forskning visar också att så kallad lågkolhydrattillgänglighet påverkar både styrka och träningsvolym negativt.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Länge Håller Fryst Smör?

Vad är värst kolhydrater eller kalorier?

Mat med höga kalorier kan vara bra för hälsan – I en uppmärksammad artikel som publicerades i Times för ett par år sedan förklarade den amerikanske läkaren och professorn i nutrition, David Ludwig, att vårt sätt att räkna kalorier är problematiskt på flera sätt.

För det första är det väldigt svårt att räkna exakt på alltings kaloriinnehåll. Att räkna för lågt med säg 100 kalorier per dag skulle, sett över en livstid, kunna generera så mycket som 80 kilos övervikt för den som slarvat lite med mat-matematiken genom åren. Dessutom, menade Ludwig, att den som räknar kalorier förmodligen undviker livsmedel med ett högt energivärde.

Men det är inte särskilt smart ur hälsosynpunkt. Många feta livsmedel, som fet fisk, avokado och nötter är ju förvisso väldigt energirika men de innehåller samtidigt mängder av hälsosamma näringsämnen som bland annat visat sig kunna dämpa inflammation och minska risken att drabbas av bland annat hjärt- kärlsjukdom och cancer.

Dessutom gör de dig mätt länge. Att bara se till att bränna mer kalorier än man får i sig är inte rätt sätt att hålla vikten och samtidigt behålla hälsan. Om det vore så enkelt skulle låg-fettkost vara det absolut bästa och enklaste sättet att undvika övervikt. Fett innehåller nämligen ungefär dubbelt så många kalorier per viktenhet jämfört med råvaror baserade på kolhydrater.

Men det är vetenskapligt bevisat att det är svårt att hålla vikten nere på låg-fettkost. David Ludwig förklarade för Times att; “Medelhavs- eller låg-kolhydratskost vinner över låg-fettkost varje gång, och så skulle det inte se ut om kalorier var det enda som räknades.” Medelhavskost innehåller ofta mycket grönsaker och bönor som är rika på bl.a.
Visa hela svaret

Vilken typ av kolhydrat mår kroppen bäst av att äta?

Fullkorn och fibrer är bra kolhydrater Livsmedel med mycket kolhydrater är de som innehåller mycket fullkorn och fibrer, som till exempel fullkornsalternativ av bröd, flingor, gryn, pasta och ris. Även baljväxter innehåller mycket kolhydrater. Baljväxter är bönor, ärtor och linser.
Visa hela svaret

Hur mycket går man ner i vikt på natten?

Hur mycket går vi ner i vikt under natten? – Det finns flera faktorer som spelar roll för hur pass mycket vi förbränner medan vi sover. Om du till exempel har sömnbrist kanske du inte går ner lika mycket i vikt. Ålder, muskelmassa och andra hälsofaktorer kan också påverka viktnedgången under sömnen.
Visa hela svaret

Var går gränsen för att svälta dig?

2. Vad är skillnaden mellan svält och hunger? – Hunger innebär att människor inte har tillräckligt med mat. Det påverkar välbefinnandet, hälsan och arbetskapaciteten. Hunger hänger nära samman med fattigdom. Det beror på att en människa som lever i fattigdom i första hand använder sina resurser till att skaffa den näring som behövs för att överleva.

 • Svält kan enkelt förklaras som hunger som gör att människor dör.
 • Det är ett oerhört allvarligt tillstånd och slutet på en ofta långsamt nedåtgående spiral av allt värre hunger och undernäring.
 • Svält är en katastrof som ofta har utvecklats under lång tid.
 • Svält går att förebygga, och är därför ett samhälleligt och globalt misslyckande.

FN använder ett par kriterier för definiera svält:

När 20 procent av befolkningen inte har tillgång till 2 100 kilokalorier per dag och person – helt enkelt när var femte person inte har tillräckligt att äta. När 30 procent av befolkningen, oftast barn, lider av akut undernäring. Det innebär att ett av tre barn visar livshotande symptom på så kallad allvarlig akut undernäring. Då bryts immunsystemet ner och kroppens organfunktioner börjar kollapsa. En fördubblad dödstakt där två av 10 000 vuxna – eller fyra av 10 000 barn – dör varje dag.

Visa hela svaret

Kan man äta kolhydrater och gå ner i vikt?

Positivt för vikt och hälsa – I den mediala debatten framställs idag kolhydrater ofta i negativ dager. Resultat från flertalet studier tyder dock på att en kost med rekommenderat intag av kolhydrater bidrar till en likvärdig viktförlust, i längden, som en kost med ett högt innehåll av fett.

Fullkorns- och fiberrika livsmedel är positivt att välja. Fiberrika livsmedel ger oftast en större volym och mindre kalorier och på så sätt kan det främja en viktnedgång. De hjälper också till att hålla igång magen och ger en bra mättnad. Det blir lättare att äta lagom. Personer som äter mycket fullkorn löper lägre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, övervikt och eventuellt också cancer.

Kostfibrer är främst viktiga för vår mag- och tarmfunktion och gelbildande kostfibrer kan hjälpa till att hålla kolesterolvärdet lågt. Kolhydrater är kroppens främsta bränsle och delas in i stärkelse, sockerarter och fiber.1 gram ger 4 kcal (17 kJ), förutom fiber som inte tas upp i tunntarmen, utan en liten del kan förjäses av tarmbakterierna i tjocktarmen och ger 2 kcal (8 kJ) per gram.
Visa hela svaret

Hur många enheter insulin per kolhydrat?

Hur fungerar kolhydraträkning vid diabetes? Prata alltid först med ditt diabetesteam om kolhydraträkning. Denna information är endast tänkt som en grov bas för att beräkna insulindoser. Kom även ihåg, informationen är teoretisk och alla beräkningsmetoder därmed grova uppskattningar.

 • Roppen är komplex, se därför inte det resultat du får fram som facit.
 • Väldigt många faktorer inverkar på kroppens glukoshalt och insulinbehov.
 • Olhydraträkning ger en grund för att på ett ungefär uppskatta hur mycket insulin som behövs för en viss mängd kolhydrater.
 • Flera faktorer påverkar blodglukos och insulinnivån, men det är främst kolhydraterna som behöver insulin för att tas upp av kroppen och användas som energi.
You might be interested:  Hur Många Kalorier Bränner Man På Hopprep?

Det finns ett par sätt att beräkna den ungefärliga insulindoseringen på, och även en formel för att beräkna eventuellt behov av korrigeringsdos vid hyperglykemi.500-regeln 9 Dela 500 med din totala insulinmängd per dygn, det vill säga både direktverkande (bolus) och långtidsverkande (basal).

 • Resultatet motsvarar ungefär den mängd kolhydrater som 1E (en enhet) insulin beräknas ta hand om.
 • Exempel: Jag tar 40 E insulin totalt.500/40 = 12,5.
 • Det vill säga 1E insulin täcker cirka 12,5 gram kolhydrater.
 • Obs! Uträkningen är teoretisk.330-regeln 9 Många har påverkan av hormoner på morgonen, och får även en kortvarig insulinresistens.

Detta kan påverka insulinbehovet, och därför kan en annan kvot behöva användas vid frukost.330-regeln är precis motsvarande 500-regeln, men används för att försöka täcka upp det extra behovet av insulin. Exempel: Jag tar 40 E insulin totalt.330/40 = 8,25.

 • Det vill säga 1E insulin täcker cirka 8,25 gram kolhydrater.
 • Obs! Uträkningen är teoretisk.700-regeln 9 Liknar de båda metoderna ovan, men denna regel gäller om du upplever ökad insulinkänslighet, tillfälligt eller upprepande vid vissa tillfällen, till exempel vid fysisk aktivitet.
 • Motsvarande exempel: Jag tar 40 E insulin totalt.700/40 = 17,5.

Det vill säga 1E insulin täcker cirka 17,5 gram kolhydrater. Obs! Uträkningen är teoretisk. Avancerad kolhydraträkning Detta lärs ut allt oftare i Sverige, åtminstone på diabetesmottagningar för barn. Metoden går ut på att beräkna antalet gram kolhydrater i maten och ta den insulindos som håller blodglukos på en acceptabel nivå efter en måltid och 2–3 timmar därefter.

 1. Att komma fram till sin andel kolhydrater tar ett tag, därför är det lämpligt att föra dagbok, både för att hitta andelen men även för att senare försöka hitta ett mönster vid olika tidpunkter på dagen.
 2. Exempel: Jag åt 40 gram kolhydrater till frukost och tog 4E insulin.
 3. Låg på 6 mmol/L tre timmar efter måltiden.1E insulin täckte alltså upp 10 gram kolhydrater till frukost.

Jämför flera måltider; ju fler, desto bättre underlag. Men fokusera inte enbart på kolhydraterna. Använd kolhydraträkning som underlag, ta hjälp av ditt diabetesteam och lär dig så mycket som möjligt om hur din eller ditt barns kropp fungerar. Alla beräkningsmodeller är teoretiska och inget exakt facit – det är mycket som påverkar blodglukos.

Orrektionsfaktorn eller “100-regeln” Korrektionsfaktorn används för att beräkna ungefär hur mycket insulin som behövs för att sänka en hyperglykemi, det vill säga högt blodglukos. Även denna metod är teoretisk och ger bara en antydan, till exempel inträffar ofta en viss insulinresistens vid hyperglykemi – slumpmässigt försämrad insulinkänslighet i cellerna – som gör att det ofta krävs mer insulin än vad korrektionsfaktorn visar.

Korrektionsfaktorn beräknas genom att dividera 100 med total daglig dos (TDD) av insulin (inklusive både direktverkande och långtidsverkande). Exempel: Du tar 25E per dag totalt.100/25 = 4.1E sänker dig 4 mmol/L. Metoden avser de direktverkande insulinpreparaten Novorapid, Humalog och Aprida.
Visa hela svaret

Vad är värst kolhydrater eller kalorier?

Mat med höga kalorier kan vara bra för hälsan – I en uppmärksammad artikel som publicerades i Times för ett par år sedan förklarade den amerikanske läkaren och professorn i nutrition, David Ludwig, att vårt sätt att räkna kalorier är problematiskt på flera sätt.

För det första är det väldigt svårt att räkna exakt på alltings kaloriinnehåll. Att räkna för lågt med säg 100 kalorier per dag skulle, sett över en livstid, kunna generera så mycket som 80 kilos övervikt för den som slarvat lite med mat-matematiken genom åren. Dessutom, menade Ludwig, att den som räknar kalorier förmodligen undviker livsmedel med ett högt energivärde.

Men det är inte särskilt smart ur hälsosynpunkt. Många feta livsmedel, som fet fisk, avokado och nötter är ju förvisso väldigt energirika men de innehåller samtidigt mängder av hälsosamma näringsämnen som bland annat visat sig kunna dämpa inflammation och minska risken att drabbas av bland annat hjärt- kärlsjukdom och cancer.

 • Dessutom gör de dig mätt länge.
 • Att bara se till att bränna mer kalorier än man får i sig är inte rätt sätt att hålla vikten och samtidigt behålla hälsan.
 • Om det vore så enkelt skulle låg-fettkost vara det absolut bästa och enklaste sättet att undvika övervikt.
 • Fett innehåller nämligen ungefär dubbelt så många kalorier per viktenhet jämfört med råvaror baserade på kolhydrater.

Men det är vetenskapligt bevisat att det är svårt att hålla vikten nere på låg-fettkost. David Ludwig förklarade för Times att; “Medelhavs- eller låg-kolhydratskost vinner över låg-fettkost varje gång, och så skulle det inte se ut om kalorier var det enda som räknades.” Medelhavskost innehåller ofta mycket grönsaker och bönor som är rika på bl.a.
Visa hela svaret

Hur mycket kolhydrater per dag för att gå ner i vikt?

Slutsatser – Den forskning som finns pekar inte på att du har någon nytta av att vräka i dig kolhydrater om du tränar för att bli starkare. Oavsett om vi talar om effekterna av kolhydratintag under samma dygn som ett träningspass, upp till en vecka, eller på längre sikt upp till tre månader ser man inga signifikanta fördelar med ett högre kolhydratintag jämfört med ett lägre.

 • Högvolymsträning: utför du fler än tio set per muskelgrupp ser man i flera studier fördelar med att inte snåla på kolhydraterna. När du tränar många set hinner du tömma din muskler på glykogen och din prestationsförmåga kan bli lidande.
 • Fastande styrketräning: några studier pekar på att du riskerar att prestera sämre på gymmet om du tränar helt fastande. Därför rekommenderar forskarna att du äter eller dricker minst 15 gram kolhydrater innan ett i övrigt fastande pass.
 • Flera träningspass per dag: tränar du flera gånger per dag hinner du inte återställa ditt muskelglykogen med en kolhydratfattig kosthållning. Då är det motiverat att äta eller dricka upp till 1,2 gram kolhydrater per kilo kroppsvikt och timme mellan passen för att fylla på och kunna prestera ordentligt igen.

Rekommendationer som säger att styrketränande individer som kroppsbyggare, styrkelyftare och andra styrkeatleter bör äta mellan 4 och 10 gram kolhydrater per kilo kroppsvikt och dygn är sannolikt överdrivna. Det finns inga belägg för att du har nytta av stora mängder kolhydrater om du tränar för att bli stark.

“Ingen nytta” betyder dock inte dåligt. Resultaten från den här översikten är positiva oavsett om du tycker om att äta mycket kolhydrater eller om du trivs bäst med en lågkolhydratkost. Inget tyder på att det är dåligt med stora mängder kolhydrater. Det finns inga fysiologiska mekanismer genom vilka du presterar sämre eller inte ökar i styrka lika bra om du äter mycket kolhydrater.

Gillar du kolhydrater behöver du inte ändra något. Samtidigt pekar forskningen på att du som föredrar en lågkolhydratkost inte behöver oroa dig för att ditt kostval ger dig sämre träningsresultat. Du verkar kunna prestera lika bra i gymmet och öka din styrka lika bra på sikt som någon som äter mer kolhydrater.
Visa hela svaret