Per 250 g (ca 2,5 dl) produkt
Produkt och fettprocent | Kcal | Mängd protein/100 kcal |
---|---|---|
Garant vaniljsmak 7,5 % | 400 | 4,1 |
Lindahls kvarg naturell 0,3 % | 155 | 19,4 |
Lindahls kvarg Vanilj 0,3 % | 230 | 6,7 |
Lindahls kvarg jordgubb 0, 3 % | 215 | 7,6 |
Nog 14 rijen
Visa hela svaret
Contents
Hur många kalorier i 500g kvarg?
Näringsinnehåll
Energi | 250kJ 60kcal |
---|---|
varav sockerarter | 3.4g |
Fett | 0.2g |
varav mättat fett | 0g |
Motsvarande salt | 0.1g |
Är kvarg bra när man bantar?
Om du vill gå ner i vikt utan att gå runt och vara hungrig jämnt och ständigt är det bra att försöka äta mat som mättar så mycket som möjligt – men som inte innehåller så mycket energi – det vill säga kalorier. Ett bra tips då är kvarg. Kvarg innehåller nämligen lite fett, men mycket protein.
Visa hela svaret
Är kvarg Kalorisnålt?
Kolh. Det finns 60 kalorier i 100 g.
Visa hela svaret
Hur många kalorier innehåller 100 gram kvarg?
Kalorier vs. kalorier — Utbildning – Licensierad Kostrådgivare på Distans Oavsett om ditt mål är att gå ner i vikt, gå upp i vikt, behålla din nuvarande vikt eller bara leva hälsosamt, så spelar kalorier och makronutrienter en stor roll. Vad som också spelar roll är var dessa kalorier kommer ifrån och vad de innehåller, och det är just det vi ska titta närmare på i detta inlägg.
När ni läser igenom det här är det viktigt att ha i åtanke att det är, i nästan alla nedan jämförelser, olika för olika personer vad som är det bästa alternativet, syftet med detta inlägg är att visa er hur livsmedel som är samma i grund och botten eller liknar varandra på något sätt, ändå kan skilja sig åt i innehåll.
Potatis vs. Pommes frites Samma livsmedel i grunden, helt olika näringsinnehåll och kalorimängd per 100g.100g potatis ger dig ca 79 kcal, 1,7g protein, 18,5g kolhydrater (varav 2,1g fibrer) och 0,1g fett. Det innehåller även ca 23,6mg C-vitamin vilket är 29,5% av det dagliga rekommenderade intaget.100g pommes frites innehåller ca 316 kcal, 3,9g protein, 39,5g kolhydrater (varav 0,9g fibrer) och 15,8g fett.
- Detta innebär att 400g potatis innehåller lika mycket kalorier som 100g pommes frites, vilket i sin tur innebär att potatis i den mängden ger dig mer mättnad, energi och näring än vad pommes frites gör.
- I och med att Pommes frites är friterat, utgör det också en risk för hälsan i det långa loppet om det intas i för stor mängd under för lång tid.
Kvarg vs. Yoghurt Här kommer jag jämföra smaksatt kvarg utan tillsatt socker med smaksatt yoghurt. Båda funkar utmärkt tillsammans med exempelvis müsli, bär eller nötter, men näringsinnehållet skiljer sig en del. Per 100g innehåller kvargen endast 60 kcal, 11g protein, 3,4g kolhydrater och 0,2g fett, medan smaksatt yoghurt innehåller ungefär (beroende på sort) 95 kcal, 3,5g protein, 15g kolhydrater (varav socker 10g) och 2g fett.
Detta innebär att 160g kvarg innehåller lika mycket kalorier som 100g yoghurt. Skillnaden kalorimässigt är inte så stor, men eftersom protein är vår mest mättande makronutrient, är kvargen att föredra om du vill hålla dig mätt längre. Kvargen är dessutom sockerfri, vilket då gör det till det bästa alternativet för dig som vill undvika socker i kosten.
För dig som vill åt lite extra kolhydrater i kosten, eller som har svårt att få i dig tillräckligt om dagarna, kan yoghurten vara att föredra. Flingor vs. Granola Här kommer jag jämföra frosties-flingor med pauluns granola för att få en så konkret jämförelse som möjligt.100g Frosties innehåller 375 kcal, 4,5g protein, 87g kolhydrater (varav 2g fibrer och 37g socker) och 0.6g fett.
Granolan i sin tur innehåller per 100g 400 kcal, 8,6g protein, 50g kolhydrater (varav 11g socker och 21g fiber) och 14g fett. Här ser vi att granolan är något mer kalorität än vad frosties är, och därmed blir det extra tydligt att vi även behöver se till innehållet i de båda livsmedlen. Flingorna innehåller mer än dubbelt så mycket socker som granolan gör, vilket gör granolan till ett mer hälsosamt livsmedel.
Granolan innehåller mer fett än vad flingorna gör, men detta är främst omättat fett, vilket även brukar kallas för det “bra fettet” med bland annat antiinflammatoriska egenskaper. Så även om flingorna är något kalorisnålare, är innehållet i granolan mer hälsosamt.
Eftersom de båda är kaloritäta, är det viktigt att man har koll på vilken mängd man tar varje portion. Torkad frukt vs. Färsk frukt Torkad mango och färsk mango – samma livsmedel i grunden och dessutom liknande näringsvärde, MEN här ska vi se till skillnaden per 100g. I 100g färsk mango finns det 69 kcal, 0,5g protein, 16,7g kolhydrater (varav 10,5g naturligt förekommande fruktsocker), och 0,3g fett.
Det innehåller även 35% av RDI (=rekommenderat dagligt intag) för C-vitamin. I 100g torkad mango finns det 335 kcal, 1,5g protein, 81,6g kolhydrater (varav 75,2g naturligt förekommande fruktsocker) och 0,8g fett, samt 20,1% av RDI för C-vitamin. Detta innebär att ca 480g färsk mango innehåller lika mycket kalorier som 100g torkad mango, och sockerhalten är fortfarande något lägre i färsk mango (ca 70g av 480g färsk mango).
- För dig som vill få större volym på maten och behöver mycket C-vitamin i din mat är färsk mango att föredra.
- För dig som kanske har svårt att få i dig tillräckligt med energi om dagarna, eller behöver snabb energi innan eller efter ett träningspass som inte tar för stor plats i magen – då kanske lite torkad mango (eller övrig frukt för den delen) är att föredra.
Kycklingfilé vs. Kycklingklubba Kyckling och kyckling kan skilja sig en hel del i innehåll. I 100g kycklingklubba finns det 156 kcal, 18g protein, 0g kolhydrater och 14g fett. Kycklingfilé innehåller endast 95 kcal, 19g protein, 0g kolhydrater och 2g fett.
Detta innebär att ca 165g kyckling innehåller lika mycket kalorier som 100g kycklingklubba, vilket gör att du kan äta mer av kycklingfilé än av kycklingklubba utan att överstiga ditt energibehov och således få mer volym på din mat. Vi ser också att fetthalten skiljer sig åt här, så för de personer som behöver lite mer fett i kosten och/eller ar svårt att få i sig tillräckligt med energi, är kycklingklubba kanske det alternativ som i detta fall är bäst.
För de personer som vill ha volym på sin mat till relativ lite kalorier, men fortfarande ett högt proteinintag som i sin tur ger en ökad mättnadskänsla, är kycklingfilé att föredra. Mvh, Ellen Nielsen Ps. På IntensiveKost har vi livsmedelskunskap som del av utbildningen.
Visa hela svaret
Kan män äta kvarg varje dag?
Få är i behov av mer protein – Få människor lider av proteinbrist, tvärtom får många i sig mer än de behöver, enligt Livsmedelsverket, En portion kvarg på 100 gram består av upp till 12 gram protein. Den som äter en varierad kost på tillräckligt mycket kalorier får i sig rätt mängder protein naturligt.
ca 60-100 gram för kvinnor ca 70-130 gram för män
Exakt mängd är beroende på ålder. Läs också: 10 spännande fakta om ägg – den fantastiska råvaran
Visa hela svaret
Är kvarg bättre än yoghurt?
Är kvarg bättre än yoghurt? – Det beror mycket på vilken variant du väljer. För både yoghurt och kvarg kan vara sötade och då är det ju inte alls lika nyttigt som de naturella alternativen. Kvarg innehåller mjölksyrebakterier, vilket är bra för magen. Men yoghurt har fler av den så viktiga pro-biotikan, de goda bakterierna som tarmarna behöver.
- Läs även: Probiotika bäst i test – mina favoritier De naturella varianterna av kvarg innehåller generellt sett mindre socker än yoghurt.
- Det beror på att kvarg innehåller mindre laktos (mjölksocker) och därmed färre kolhydrater.
- En fördel med kvarg är att du håller dig mätt längre eftersom den är rik på protein.
Så frågan är varför du äter kvarg, eller yoghurt? Båda är bra men ger dig olika saker. Jag blandar helst kvarg och yoghurt, det är gott och nyttigt ur flera aspekter.
Visa hela svaret
När ska män äta kvarg?
Det här är kvarg. – Kvarg är en produkt som görs av mjölk som syras med mjölksyrabakterier. När mjölken koagulerar kan man skilja den flytande delen, vasslen, från ostmassan, kvargen. Därefter silas massan för att bli slät. Kvarg har höga halter av proteiner, kalcium och fosfat.
Visa hela svaret
Hur mycket kvarg ska män äta till frukost?
1. Kvargfrulle med frukt, bär och granola – Det här äter jag nästan varje morgon under sommaren, blir väldigt behagligt mätt. Tina 1 dl bär (exempelvis hallon, björnbär eller blåbär) och blanda med 250 g kvarg. Smaksätt eventuellt med stevia om du vill ha lite sötma.
E nergi: 380 kcal Protein: 36 g Kolhydrater: 36 g Fett: 8 g
Vad är nyttigast keso eller kvarg?
Förr användes kvarg vid bakning och matlagning. Nu är den ett populärt livsmedel som erbjuds från flera mejerier med många olika smaksättningar och gärna äts till frukost eller mellanmål. Kvarg förknippas också med sunda och aktiva vanor och äts av många för att den är rik på protein.
I träningsvärlden blev kvargen, som ett naturligt proteinrikt livsmedel, snabbt en hit hos den som vill bygga muskler. Björn Arnö är huvudinstruktör och en av ägarna till Crossfit Backaplan. Enligt honom är kvarg ett bra mellanmål och han och kollegorna menar att man ska se det som ett komplement till sin vanliga kost.
– Om man har svårt att få upp sitt proteinintag kan det absolut finnas nått positivt i att äta kvarg, men det är den ordinarie kosten som ska utgöra basen. Han påpekar också att det är den naturella kvargen som lämpar sig som mellanmål. Väljer man en smaksatt variant innehåller den oftast mindre protein, men framför allt mycket tillsatt socker.
- Det är väldigt stor skillnad på den smaksatta och naturella, både i sockerhalt men också proteinmängden.
- Om man äter det för att få i sig protein ska man absolut äta naturell kvarg, säger Björn Arnö.
- Frode Slinde är dietist på Göteborgs universitet och menar att proteinbrist sällan är ett problem.
- I Sverige har vi inte svårt att få i oss tillräckligt med protein så man behöver ingen specialprodukt för att få i sig protein.
Om man tränar varje dag behöver man mer energi och behöver äta mer mat, så då får man i sig mer protein. Det finns många varianter av kvarg och hela tiden kommer nya produkter till familjen. Det senaste är färskost med kvarg och grädde med kvarg, som båda lockar med höga proteinhalter.
- Vad som är nyttigt och inte kan vara svårt att svara på då olika personer behöver olika typer av kost, men Frode Slinde menar att en balanserad kost där man äter varierat för att täcka sitt näringsbehov är det bästa, och att kvarg kan vara en del i en sådan kost.
- Däremot tror han inte att det finns ett stort behov av de många kvargprodukterna utan snarare att företagen passar på när konceptet kvarg säljer.
– Jag tror det är en trend. På Ica Focus i Göteborg kan man se en snabb utveckling i kyldisken. Enligt butikschef Mats Redberg går det åt 500 burkar i månaden bara av de mest säljande varianterna. Såväl försäljningen som utbudet har ökat rejält. – Istället för en liten plats på en ytterhylla är det sektionsvis med kvarg, det är mycket kvarg nu.
- Det har fullständigt exploderat kan man säga, och det är flera proteinprodukter som gjort.
- Vargen har blivit populär bland motionärer och människor som vill leva hälsosamt.
- Men det är lätt att luras till att tro att all kvarg skulle var någon supermat.
- Många kvargprodukter som erbjuds i affärerna är smaksatta och innehåller mycket tillsatt socker.
Exempelvis innehåller vaniljkvargen från Danio nära fem gånger så mycket socker och bara hälften så mycket protein som den naturella från Lindahls. – Det är inte så att kvarg per se är väldigt nyttigt, inte heller onyttigt, men jag kan inte käka ett kilo kvarg om dagen och räkna med att mina vitamin- och mineralvärden ska vara på topp, säger Björn Arnö.
- Han menar att det finns ett antal naturliga proteinkällor man kan hålla sig till när man tränar mycket, och att kvarg är något som fastnat i träningsvärlden.
- Däremot får det inte ersätta en hel måltid.
- Man ska inte äta kvarg till lunch eller middag.
- Dels är det energimässigt extremt snålt, dels är näringsämnena inte noll men inte långt ifrån heller.
Man anser att man vill få upp sitt proteinintag och då dricker man eller äter massa kvarg. Men man kan inte låta sig själv luras. Den smaksatta kvargen är inte något genuint nyttigt. Det finns smaksatt kvarg utan tillsatt socker men inte heller den rekommenderas.
Visa hela svaret
Är keso och kvarg samma sak?
Kvarg är färskost av surmjölk, koagulerad med mjölksyrebakterier, till skillnad från keso, som är färskost av vanlig mjölk, koagulerad med löpe. Kvarg framställs av mjölk som mjölksyras, vilket får till följd att de fasta beståndsdelarna kan skiljas ut från de flytande.
Visa hela svaret
Kan män äta kvarg i LCHF?
Tänk på att –
Klimatfrågan är en viktig faktor att ta hänsyn till. En kost med hög andel animaliskt protein belastar miljön mer än när det finns en balans mellan kolhydrater, fett och protein. Lågkolhydratkost med lågt fettinnehåll och högre mängd protein kallas ibland LCHP och är mer logisk ur viktminskningssynpunkt. Protein (som finns i t.ex. kycklingfilé, mager fisk, kvarg och cottage cheese, bönor, linser, nötter och frön) bidrar till mättnad och minskar också nedbrytningen av muskelmassan när energiintaget är relativt lågt. Det är positivt för viktutvecklingen.
: LCHF – Dieten med lite kolhydrater och mycket fett
Visa hela svaret
Kan man äta kvarg till frukost?
Kvarg till frukost recept Med den härligt krämiga smaken, dess låga fetthalt och så rik på protein gör sig kvarg till en vinnare till frukost. Starta dagen med kvargfrukost. Kombinera med goda likväl som nyttiga tillbehör. Resultatet är sorterat efter Relevans : Kvarg till frukost recept
Visa hela svaret
Vilken är den bästa kvargen?
Stort test av vaniljkvarg Följ de ämnen och personer som du är intresserad av och skapa på så sätt ett eget nyhetsflöde. Det här är en uppskattad funktion som gör att du får ut så mycket som möjligt av din prenumeration. Vår nyhetsapp är riktigt bra för dig som uppskattar våra nyheter. Sudoku och korsord sätter ju verkligen guldkant på både vardag och helg. I din prenumeration ingår våra dagliga sudoku och korsord av varierande svårighetsgrad. Stort test av vaniljkvarg. Garant. Bäst i test. Fyra fyrar. Perfekt blandning av sött, syrligt och fett. Krämig och god. Stark vaniljsmak. Ljuvlig. Ica. Fyra fyrar. Mjuk eftersmak. Påminner om vaniljsås. Len. God vaniljsmak. Krämig. Vaniljdröm. Arla. Tre fyrar. Len, tjock konsistens.
Söt fin vanilj blandat med ett syrligt inslag. Lagom söt. Lindahls. Tre fyrar. Tydlig och god vaniljsmak. Krämig. Lagom söt (tyckte några). Gymkvarg. Eldorado. Tre fyrar. Len och mjuk. Bra konsistens. Lagom söt. Minus: Svag vanilj. Konstgjord. Vattnig. Valio. Laktosfri. Tre fyrar. Härligt krämig. Trevlig. Mjuk smak. Coop.
Tre fyrar. Mild vaniljsmak. Frisk. Lagom tjock och krämig (enligt några). Wapnö. Två fyrar. Luktar äkta vanilj. Lagom vaniljsmak. Lindahls. Laktosfri. En fyr. Verkar hälsosam. Leonardo Kremer älskar kvarg och äter det gärna till frukost. Konsumenttest Ju sötare – desto bättre.
Vinnarna i vårt test av vaniljkvarg innehåller 15 procent socker. Matbutikers egna varumärken konkurrerar ut Lindahls. Uppdaterad för 6 år sedan 08:00 – 3 feb, 2017 Kvarg är trendigt och många förknippar produkten med hälsa och träning. – Jag äter det ofta till frukost. Jag inbillar mig att det är hälsosamt, säger Emma Aronsson som oftast väljer smak av hallon eller lime.
Naturell kvarg dominerar fortfarande i butikshyllan. Men vaniljsmak är den vanligaste av de smaksatta och därför har Konsumentpanelen provsmakat nio olika sorter med just denna smak. Garant bäst i test Bäst i test med fyra fyrar blev varianten från Garant.
Den är enligt panelen en perfekt blandning av sött, syrligt och fett. Några tyckte att den passade lika bra som efterrätt och det tolkas i detta fall som något negativt. För just den här varianten tillhör testets sötare och den innehåller 15 gram sockerarter av 100 gram. Proteinhalten är bland de lägre i testet, 6,6 gram.
Kvarg lanserades av Arla under namnet kesella i mitten av 1980-talet. Den blev då populär att använda i bakning och främst i många recept på lussekatter. Kvarg (och kesella) är färskost av surmjölk som koagulerats med mjölksyrebakterier. Keso är till skillnad från kvarg färskost av vanlig söt skummjölk.
- Tack vare kvargens höga halt av protein är den nu trendig i träningskretsar och den senaste tiden har utbudet fullkomligt exploderat.
- Det finns till exempel både kvargyoghurt, drickkvarg och kvarggrädde.
- Vargen marknadsförs som ett nyttigt och enkelt mellanmål.
- I de smaksatta varianterna är sockerhalten betydligt högre, proteinhalten lägre och näringsaspekten ifrågasätts därmed av nutritionister.
Storkonsumenter I vår panel är det många som äter kvarg ofta. Leonardo Kremer exempelvis. – Jag äter det till frukost och mellanmål för att det är gott. Vanilj är min favorit. Man blir också mätt av kvarg, mättnadskänslan stannar länge, säger han. Nellie Palmborg äter också kvarg till frukost, toppad med frysta hallon.
- Anna-Lisa Hellsing däremot hade aldrig tidigare testat kvarg men var förvånad över hur gott det var och hur olika de olika sorterna smakade.
- På andra plats också med fyra fyrar kom Icas kvarg vanilj.
- Även den tillhör testets sötare, med 15 gram sockerarter och 6,9 gram protein.
- Panelen beskriver den som en vaniljdröm.
Laktosfritt tre fyrar Hela fem sorter får betyget tre fyrar, bland annat Valios laktosfria med hela 16 gram sockerarter och Lindahls kvarg med vaniljsmak. Den sistnämnda har betydligt lägre sockerhalt, 3,1 gram och tillhör dem i testet som har högst proteinhalt, 11 gram.
Betyget dras ner något av att den upplevdes som sträv och tråkig i längden. Två fyrar får Wapnös variant. Panelen tycker att den är sträv och konstgjord. Men den får plus för att den luktar äkta vanilj och att vaniljsmaken är lagom. En kvarg i testet blir underkänd, och det är Lindahls laktosfria variant som endast får en fyr.
– Den är som gelé i konsistensen. Titta min sked fastnar i den och jag kan hålla den upp och ned och inget händer, säger Leonardo Kremer och demonstrerar med mugg nummer tre som innehåller den underkända kvargen. Den verkar hälsosam tycker panelen, men är för fast, för smaklös och saknar vaniljsmak.
Vi köpte nio kvarg med vaniljsmak i vanliga livsmedelsbutiker. Kvargen förvarades i kylskåp men en stund före testet satte vi ut den i rumstemperatur. Vi serverade kvargen i numrerade muggar. Halva panelen började provsmaka kvargen märkt med 1-5 den andra halvan började provsmaka kvargen märkt 6-9. Till testet serverads smörgåsrån och kranvatten. Kommentarerna är hämtade ur testdeltagarnas protokoll. Produkterna kan finnas till andra priser i andra butiker.
: Stort test av vaniljkvarg
Visa hela svaret
Vad ersätta kvarg med?
Tips och info – Engelskt namn: quark cheese, formage cheese Finns i affären: Bland mjölk, fil, yoghurt och andra mejeriprodukter. GI tips: Kvarg har lågt GI. Hållbarhet och förvaring: Se bäst före datum, brukar hålla sig ca 3 veckor från inköpsdatum. Kolla datumen i affären så du inte köper en gammal. Kvarg förvaras i kylskåp, högst 8 grader. Kvarg går också att frysa, den bör då tinas i kylskåp. Pris: ca 12 kr för en burk på 250 g Näringsvärdestips: För kesella med 10% fett: Energivärde 600 kJ/140kcal. Per 100 g: protein 10 g, kolhydrat 3.5 g och fett 10g. För lätt kesella med 1% fett: Energivärde 320kJ/75kcal. Per 100 g: protein 13 g, kolhydrat 3.5 g och fett 1 g. Ersätt med: I kalla såser och röror kan man ersätta kvarg med crème fraiche, gräddfil eller yoghurt med motsvarande fetthalt. E-postadress: Det är frivilligt att ange sin epostadress. Din epostadress visas ej ! Du behöver inte oroa dig för SPAM! Din epostadress används till att:
skicka svar till dig visa din avatar om du har en registrerad avatar på gravatar.com
Kontroll Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar. Vill du ha svar? Prenumerera på svar Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd. Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut. 💬 Svar till Tessan ✏️ Skrivet av Susanne 2013-08-12 10:53 Man kan oftast inte byta ut allt smör eller margarin mot kesella, utan en del av det i så fall men hur mycket som är lagom varierar nog från recept till recept, men generellt skulle jag säga mer kesella än smör, kanske dubbelt men det är bara en gissning från min sida. ⭐ webmaster 💬 Svar till oOo ✏️ Skrivet av Susanne 2013-08-06 10:38 Nej jag är inte sponsrad av Arla. Jag håller med om att jag borde byta ut det nu när den mer allmänna benämningen kvarg finns som inte är ett varumärke och det finns andra leverantörer än bara Arla.
Visa hela svaret
Vad kan man äta istället för kvarg?
Balans – Västra Götalandsregionen – Är du fast i kvargträsket? 2017-08-21 Är du fast i kvargträsket?
Gå några år bakåt i tiden och det var många som inte hade en aning om vad kvarg egentligen var. Men att kvarg numera är ett populärt mellanmål har väl knappast undgått någon. Idag är många av oss svenskar helt kvargfrälsta, men hur nyttigt och bra är det egentligen? Vad är kvarg? Alla dessa olika produktvarianter som man kan hitta i mataffärens kyldisk, det är inte lätt att veta vad det egentligen är.
Först och främst så är det så att kvarg och kesella egentligen är samma sak. Enda skillnaden är att Arla använder namnet kesella som sitt varumärke på livsmedlet kvarg. Kvarg är en färskost bestående av surmjölk och som sedan är koagulerad med mjölksyrebakterier. Det smakar ungefär som ett mellanting mellan grekisk yoghurt och “vanlig” yoghurt.
De olika varianterna av kvarg skiljer sig inte så mycket åt i grunden, utan är en relativt ren produkt. Mjölk, grädde, enzym samt surningskultur. Kvarg är ganska likt produkten keso, skillnaden är att vid tillverkning av keso så använder man sötad skummjölk istället för sur.
Nyttigt? Ryktet om att kvarg är bra för den träningsintresserade som vill bygga muskler spreds som en löpeld för några år sedan och idag är vi svenskar så kvargfrälsta att hyllmeter efter hyllmeter är fyllda av alla dessa olika varianter av kvarg i mataffären. Det är inte längre bara ett livsmedel för den som tränar hårt och ofta.
Kvarg har även blivit omåttligt populärt i var mans hus i och med de senaste årens stora hälsotrend. Detta beror till stor del på grund av den höga proteinhalt som kvarg innehåller. Protein som har blivit ett hett ämne för många hälso- och träningsintresserade.
- Varg marknadsförs oftast som ett bra alternativ till yoghurt och ett näringsriktigt mellanmål eller till frukost.
- Sitt fettsnåla innehåll har lyfts fram men inte minst då dess höga proteininnehåll.
- Roppens muskler består till största delen av protein och många som vill bygga muskler äter på grund av det protein i mängder.
Ganska onödigt eftersom överskottet blir till energi eller lagras i kroppens fettreserv istället. Visst är kvarg en bra källa till protein och om man har svårt att komma upp i sitt proteinintag så kan det absolut finnas en poäng i att äta kvarg. Men de flesta av oss får redan i sig mer protein än vad som behövs.
- En vuxen person behöver i genomsnitt runt 0,8 gram protein per kilo kroppsvikt och dag.
- Tränar man hårt så ökar såklart behovet och en elitidrottare ligger på upp emot 2 gram per kroppskilo och dag.
- Det finns dessutom många fler andra proteinkällor att välja bland, inte bara kvarg och kycklingfilé.
- Så om du tillhör den som nästan tvingar i dig kvarg för att “det är ju så bra” men inte tycker det är det minsta smakligt, så kan du sluta med det genast.
Här kommer några tips på vad du kan byta ut kvargen mot och som är minst lika bra:
Keso Om du inte gillar kvarg så går det precis lika bra att äta keso. Produkterna innehåller samma mängd av protein. Ett annat bra alternativ är yoghurt. Dyrt Att vräka i sig mängder av kvarg kan kännas i plånboken. En liten färgglad burk kan vara ganska så dyr och försvinner sedan i ett nafs. Ta istället ett kokt ägg eller en knäckemacka med en skiva ost. Tål inte mjölkprotein Idag finns det även många laktosfria varianter av kvarg, annars går det också bra att äta ägg, nötter eller frukt. Tränar mycket Nötter är ett bra alternativ. En påse blandade naturella nötter är även smidigt och enkelt att ha med sig i väskan. Fulla av energi och nyttigheter.
Gå inte på bluffen! Kvarg är absolut bra och nyttigt och ett vettigt proteintillskott för den som tränar mycket, men BARA om den är naturell. Det finns mängder med smaksatta varianter att välja mellan och kvarg har gått ifrån att vara ett nyttigt proteinkomplement till något som kan jämföras med en dessert.
- Visserligen en bra sådan, men ingen hälsomat.
- Bilder på sportande människor pryder förpackningarna och utstrålar “hälsa och välmående” och den marknadsförs som det “perfekta mellanmålet för den aktive”.
- Men alla dessa smaksatta varianter innehåller på tok mycket socker.
- En liten burk vaniljkvarg innehåller exempelvis cirka 16 gram socker per 100 gram.
Detta leder till att äter du en 200 gramsburk med smaksatt kvarg så får du i dig någonstans runt 10 sockerbitar, i många fall ändå fler. Visst finns det många lättvarianter också, men dessa innehåller istället sötningsmedel. Så även om du inte får i dig själva sockret, triggar detta ändå ditt sötsug, vilket ju inte är så önskvärt.
- Lita inte på att livsmedelsindustrin har din hälsa och välmående allra först i åtanke.
- De vill sälja och om de kan få dig att äta en massa socker och samtidigt tro att du äter något nyttig så är de mycket nöjda.
- Socker smakar gott och om vi som konsumenter äter något som smakar sött och gott så kommer vi att köpa ännu mer, speciellt om vi också har en tro på att det är nyttigt! Till sist! Jag vill inte på något sätt avskräcka er från att fortsätta att köpa och äta kvarg, för kvarg ÄR ett bra och nyttigt alternativ.
Den kan absolut vara en del av en allsidig kost. Men köp då den naturella och blanda sedan själv i lite bär, frukt eller nötter för smakens skull. Visst innehåller frukt och bär också socker, men det är en helt annan sorts fruktsocker och är inte skadligt på samma sätt som det vita sockret.
Text: Källa: Livsmedelsverket, TT Bild: Thinkstock
: Balans – Västra Götalandsregionen – Är du fast i kvargträsket?
Visa hela svaret
Hur mycket är 100 g kvarg?
Mycket protein, olika mängd kolhydrater och fett – Kvarg är (hör och häpna!) ett livsmedel med hög halt protein och varierande mängd fett och kolhydrater. Den klassiska kvargen Kesella naturell lätt som produceras av Arlaköket innehåller exempelvis 75 kcal, 1 g fett, 4 g kolhydrater och 12 g protein per 100 g produkt.100 g kvarg är ungefär 1 dl, en hel bägare innehåller 250 g.1 bägare (250 g) ger därför ca 190 kcal, 10 g kolhydrater, 2,5 g fett och 30 g protein.
Visa hela svaret