Den kompletta frukosten — Utbildning – Licensierad Kostrådgivare på Distans Det här skulle kunna vara ett rent hyllningsinlägg till hotellfrukosten, vilket vore passande i dessa tider som tyvärr decimerat den kraftigt, då buffén ofta ersatts med en (tråkig) fralla, mini-yoggi och en Mer (om man har tur).
- Vi får dock tyvärr avvakta lite med hotellfrukosten men istället tänkte jag gå igenom hur en bra frukost kan se ut och hur man kan bygga upp den.
- Men vänta lite nu.
- Ska man verkligen äta frukost? Är det inte bättre att fasta på morgonen? Nja.
- Det viktiga är inte exakt när man äter utan vad och i vilken mängd och vid en god kosthållning finns det absolut utrymme för en schysst frukost.
Den eventuella fördelen med att hoppa över frukosten och fasta fram till lunch är framförallt a) det ger dig lite fler kalorier att spendera resten av dagen och b) det sparar tid på morgonen. Jag hade en liten diskussion med en kollega om detta för en tid sedan.
Kollegan, som stiger upp redan vid halvsexsnåret för att hinna till jobbet i tid – dels för att pendlingen är relativt lång men också för att spegeln ska få sitt (misstänker jag) – äter inte frukosten hemma utan intar den istället vid åtta-tiden på jobbet (till chefens stora förtjusning), hävdade att det är gynnsamt för förbränningen att fasta de första timmarna på morgonen.
Något jag motsatte mig. Inte att skjuta på frukosten – det tycker jag tvärtom lät som en bra idé med tanke på tidsbesparingen på morgonen och kan man dessutom komma undan med att äta frukost på betald arbetstid – varför inte? Skämt åsido. För förbränningen är det inte avgörande exakt när eller hur många måltider man äter på en dag utan den totala energibalansen sett över hela dygnet (eller över längre tid) och givetvis även kvaliteten på det man äter (det kan åtminstone ha en indirekt inverkan på den totala energimängden vi stoppar i oss.
Skitmat som är högbelönande får oss ofta att äta mer – och vice versa). Men i kollegans fall, med förbränningen i åtanke, anser jag att den största fördelen med att skjuta på frukosten är att hen annars troligen skulle hinna bli hungrig igen före lunch och då varit tvungen att äta ett litet extra mellanmål (=extra kalorier) på förmiddagen.
Så fördelen med att äta frukost klockan åtta istället för halv sex är alltså primärt att det troligen leder till ett i slutändan lägre energiintag (givet att energiinnehållet i frukosten är lika i de båda scenarierna) vilket är gynnsamt för förbränningen – däremot inte att fastan i sig (oavsett energiintag) skulle leda till ökad fettförbränning.
- Med det ur världen, låt oss titta på vad en bra frukost bör innehålla, oavsett tidpunkt.
- Energimängd 20-25% av dagens totala energiintag är vad som brukar rekommenderas för frukosten och det innebär i praktiken 400-650 kcal beroende på dagsbehov.
- Detta är dock inte skrivet i sten utan kan anpassas utifrån preferenser.
Om man inte har så stor aptit på morgonen kanske man väljer att äta en mindre frukost för att komplettera med ett litet mellanmål på förmiddagen eller en extra stor lunch, eller alternativt, som i exemplet med kollegan ovan, skjuta på frukosten och äta den lite senare på morgonen eller förmiddagen.
- Oavsett energimängd bör frukosten komponeras på ett bra sätt.
- Låt oss starta med proteinet.
- Här finns i princip två läger: de som inte tänker aktivt på proteinintaget och således tenderar att ligga något i underkant och sedan har vi kvarg/proteindrinksmaffian (jag får nog själv sägas tillhöra den senare kategorin.
Åtminstone tillhörde tidigare). En lagom proteinmängd är 0.3-0.5gram protein/kg kroppsvikt vilket blir ungefär 20-35 gram beroende på kroppsvikt och mål. Protein stimulerar proteinsyntesen, bidrar med mättnad samt har en högre termisk effekt jämfört med kolhydrater och fett vilket är gynnsamt för förbränningen.
Bra proteinkällor: Ägg och äggvita, magra (och helst naturella) mejeriprodukter såsom grekisk yoghurt, kvarg och keso, pålägg (leta efter nyckelhålet) såsom kyckling, kalkon, rostbiff, mager skinka, motsvarande veganska påläggsalternativ (även om majoriteten av dessa inte har de bästa näringsvärdena och dessutom ofta en ingredienslista av samma längd som en schampoflaska såld på Lidl) samt sardiner och makrill i tomatsås (underskattade pålägg).
Fettkällor: I en del av ovanstående proteinkällor medföljer en del fett på köpet men i andra fall kan man komplettera med exempelvis nötter, avokado eller olivolja.10-20 gram fett kan vara en lagom mängd. Resterande del utgörs av kolhydrater i lagom mängd och av rätt sort (långsamma, fiberrika, lågbelönande men välsmakande): Nyckelhålsmärkt bröd (mjukt eller hårt), havregryn, flingor (en mindre mängd), frukt, bär och grönsaker.
Ett problem med flingor är att de fåtal som är acceptabla ur näringssynpunkt ofta är mer anpassade för en katts smaklökar än en människas. Och de flingor som smakar bra lämpar sig ofta bättre för fredagsmyset än för att starta dagen med. Skämt åsido har flingor ofta en hög energitäthet (med en väldigt hög andel kolhydrater) vilket kan göra att frukosten lätt blir aningen obalanserad, och därför är det klokt att endast använda en mindre mängd flingor, och gärna kombinera med en proteinrik mejeriprodukt.
Man kan också “späda ut” flingorna med bär för att minska energitätheten (och i gengäld öka näringstätheten). Om man absolut måste äta flingor är mitt tips att leta efter nyckelhålet och undvika flingor som har en söt smak (oavsett mängden socker) samt hålla nere mängden och komplettera med en bra proteinkälla.
Man kan också gärna kombinera olika källor av ovanstående för att göra frukosten mer komplett. Några exempel: Ett par skivor Wasa Sport med en halv burk makrillfilé i tomatsås (spara andra halvan till morgondagen) och skivade grönsaker (ex. tomat och paprika).200g grekisk yoghurt med frysta bär och en mindre mängd naturella nötter.
Havregrynsgröt med bär, kanel och nötter. Ett kokt ägg. En skiva bröd med proteinrikt pålägg och skivade grönsaker. En mindre mängd flingor med grekisk yoghurt och bär.1-2 kokta ägg. En skiva bröd med skivade grönsaker och proteinrikt pålägg. Två skivor bröd med äggröra, avokado och grönsaker.
1-2 skivor bröd med avokado, skivade grönsaker och proteinrikt pålägg.1-2 skivade frukter med keso eller grekisk yoghurt, kanel och nötter. En skiva bröd med en halv avokado, skivade grönsaker och proteinrikt pålägg. En lite snabbare och mer sötsliskig frukost:
Havregrynsgröt med frysta bär, kanel, nötter och proteinpulver. Komplettera med en banan vid behov. Personligen brukar jag äta någon av följande frukostar: Havregrynsgröt med valnötter och kanel. Äggröra (1 helt ägg och 6-8 vitor, hackad spenat, en skivad tomat samt toppad med parmesanost).250-300 gram grekisk yoghurt, ev.
- Med en mindre mängd nötter och ibland även med frysta bär.
- Ett par skivor bröd (ex.
- Vital eller ekologiskt fullkornsbröd) med en halv burk makrill i tomatsås och skivade grönsaker.
- Tillräckligt med protein, bra fetter, långsamma kolhydrater, fibrer, frukt och grönt – det bör en bra frukost innehålla om du frågar mig.
Och så ska den givetvis smaka bra. Men inte vara alltför god – det sparar vi till fredagsmyset. Med vänliga hälsningar, Erik Lavesson PS. På IntesiveKost går vi igenom mer om måltidens betydelse. : Den kompletta frukosten — Utbildning – Licensierad Kostrådgivare på Distans
Visa hela svaret
Contents
- 0.1 Vad ska man äta till frukost om man vill gå ner i vikt?
- 0.2 Vad är en normal frukost?
- 0.3 Är det bra med havregrynsgröt?
- 0.4 Vad är nyttigast kvarg eller havregrynsgröt?
- 0.5 Är det bra att äta onyttig Matt till frukost?
- 1 Hur ska jag gå ner 20 kilo?
- 2 När är det bäst att äta frukost?
- 3 Vad händer om män får i sig för lite kalorier?
Vad ska man äta till frukost om man vill gå ner i vikt?
Hem / Inspiration / Hälsa / Hälsotips / Ät mer frukost och gå ner i vikt Utan frukost fungerar hjärnan och muskler dåligt. Du behöver en balans mellan fett, protein och kolhydrater för att kunna tänka och vara fysiskt aktiv. Därför passar havregrynsgröt väldigt bra till frukost, likaså mackor med grovt bröd eller basmüsli med bär och yoghurt.
Lägg gärna till ett ägg till din vanliga frukost. Det ger ett bra proteintillskott. Äter du yoghurt kan du gärna lägga till lite krossade linfrön (förvaras kallt), lite pumpakärnor, havrekli och några katrinplommon. Mycket fibrer och nyttigt fett som är bra för att sänka blodfetter. Risken att få i sig för mycket mat till frukost är inte stor.
De flesta av oss äter alldeles för små portioner frukost. Den vane bantaren kanske tänker “Ja men det är väl bra, då sparar jag ju kalorier” – men så ska du inte tänka! Man blir inte överviktig genom att äta en lagom stor frukost eftersom du hinner förbränna måltiden under dagen.
Visa hela svaret
Vad är kalorisnål frukost?
Ägg i alla dess former är också en bra frukost – Har du svårt att få i dig något på morgonen eller har bråttom kan en matig smoothie vara en bra start. Mixa gärna med lite havregryn för extra mättnad. Ägg i alla dess former är också en bra frukost liksom chiapudding och chiagröt.
Visa hela svaret
Vad är en normal frukost?
En bra frukost – Nedan följer förslag på olika sorters frukostmat. Om du äter ett livsmedel från varje grupp så blir din frukost väl sammansatt. Hur stor portion du behöver är individuellt och beror på hur mycket energi du gör av med under förmiddagen.
Visa hela svaret
Är det bra med havregrynsgröt?
Varför är havre så nyttigt? – Havregryn är 100% fullkorn vilket är en känd kolesterolsänkare som kan minska risken för hjärt- kärlsjukdomar och typ-2-diabetes. Havre innehåller också betaglukaner som hjälper till att binda gallsalterna som skapar kolesterolet. Dessutom innehåller havre långsamma kolhydrater, bra fetter och faktiskt en hel del protein. Bra näring för en billig peng, med andra ord!
Visa hela svaret
Vad är nyttigast kvarg eller havregrynsgröt?
Havregrynsgröt innehåller både bra fibrer och bra fetter, samtidigt som det är få kalorier. Kvarg å andra sidan, är också bra för den som vill gå ner i vikt eftersom det innehåller mycket protein.
Visa hela svaret
Är det bra att äta onyttig Matt till frukost?
Ät olika sorters mat så får du bra energi och näring – All mat och dryck bortsett från vatten, innehåller energi i olika mängder. Men all mat innehåller inte de näringsämnen som hjärnan och kroppen behöver för att funka. Det finns ingen enskild mat som innehåller alla näringsämnen du behöver. Ät frukt, bär och grönsaker varje dag, gärna till varje måltid. Till exempel tre frukter, en morot och en tomat.
Visa hela svaret
Hur ska jag gå ner 20 kilo?
Snabbaste sättet att gå ner 20 kg – Det snabbaste sättet att gå ner 20 kg på är att ligga på ett så stort kaloriunderskott som möjligt. Men du måste komma ihåg att du kan inte äta hur lite kalorier som helst. Du bör egentligen inte äta under cirka 1 200 – 1 500 kalorier per dag, beroende på startvikt och längd.
Det du kan göra är att istället öka din kaloriförbränning genom att lägga till träning. Under ett träningspass kan du förbränna cirka 300 – 600 kcal beroende på intensitet. Det betyder att du också kan äta så många kalorier mer och ändå gå ner i vikt. Det snabbaste sättet att gå ner 20 kilo är därför att ligga på en rimlig nivå på kaloriunderskott.
Vilket kan vara mellan 500 och 1 000 kcal beroende på din startvikt, och se till att du tränar ordentligt. På så vis kan du äta tillräckligt mycket för att vara säker på att du får i dig allt din kropp behöver. Kom ihåg att du bör rådfråga en läkare och göra en hälsokontroll innan du påbörjar en bantningsmetod och innan du börjar med mycket fysisk träning.
Visa hela svaret
Hur många kalorier är det i en smörgås?
Generella portionsstorlekar
Portions storlek | Kalorier |
---|---|
1 oz | 89 |
1 smörgås | 261 |
1 portion (83 g) | 261 |
100 g | 315 |
När är det bäst att äta frukost?
Viktdoktorn: Därför ska du inte äta frukost direkt när du vaknar Professor Kerstin Brismar på Karolinska institutet var en av experterna i TV-programmet Bästa dieten, Detta enkla och effektiva viktråd ger hon sina patienter. Ät inte frukost för tidigt, tipsar viktexperten. FOTO: Mostphotos Vissa verkar kunna äta vad som helst och ändå behålla vikten. Andra för en ständig kamp mot varje extrakilo. Våra kroppars olika förmågor att omsätta och lagra fett är en av förklaringarna.
Antalet fettceller är en annan. Men det finns en hel del man kan påverka själv när det handlar om att hålla vikten. Kerstin Brismar är professor i diabetesforskning på Karolinska institutet och det vikttips hon ger sina patienter är enkelt. Den handlar om att försöka begränsa sitt födointag under en begränsad tid på dygnet.
Här är hennes två enkla tumregler.
Vänta minst en timme med att äta frukost efter att du har vaknat. Gärna till klockan nio eller tio om du har möjlighet. Först då är hormonerna beredda på förbränning. Äter du för tidigt är hormonerna fortfarande inställda på vila och att lagra energi.Låt kroppen vila från att äta i tre timmar innan du gå och lägger dig på kvällen. Då hinner kroppen förbränna innan det är dags för viloläge och lagring av energi.
Källor: SVT, Kropp och själ i P1 Läs också: Missa inte Lands nyhetsbrev
Visa hela svaret
Vad händer om män får i sig för lite kalorier?
Fakta: Relativ energibrist – Relativ energibrist orsakas av låg energitillgänglighet, oftast till följd av otillräckligt energiintag. Energitillgänglighet (kcal per kg fettfri massa per dag) är den mängd energi som finns kvar till kroppens grundläggande fysiologiska processer när den mängd energi som använts under träning dras bort från energiintaget.
- Låg energitillgänglighet medför ett katabolt (nedbrytande) tillstånd, där kroppen kompenserar det otillräckliga energiintaget genom att bryta ner muskel- och fettväv för att tillgodose substrat till träning och fysiologiska processer.
- Vid låg energitillgänglighet under en längre period regleras viloämnesomsättningen och grundläggande fysiologiska processer såsom produktion av könshormoner ned.
Det medför att energibalansen återupprättas på en lägre nivå, vilket betyder att idrottare kan vara viktstabila/ha normalvikt, men samtidigt ha för låg energitillgänglighet för normal fysiologisk funktion med ökad risk för ohälsa, skador och nedsatt prestation.
Älla: Idrottsforskning.se Viloämnesomsättning utgör kroppens största energiutgift och består av många olika bitar. Även om man ligger helt stilla så behövs det energi för att hjärtat ska slå, njurarna ska producera urin, hjärnan ska göra sitt jobb, diverse uppbyggnadsprocesser i kroppen ska vara i gång, immunsystemet ska vara aktivt, med mera.
Det intressanta är att kroppen har förmågan att justera viloämnesomsättningen. Om man minskar på energiinkomster, det vill säga äter mindre (får i sig färre kilokalorier) så drar kroppen ner på viloämnesomsättningen så att kroppens energiutgifter matchar energiinkomster och man förblir viktstabil.
Visa hela svaret