Hur Mycket Extra Kalorier Gravid?

Tre energinivåer – Rekommendationerna för gravida kvinnor är indelat i tre energinivåer:

Gravida – månad 1–3 9,4 MJ (2250 kcal) Gravida – månad 4–6 10,4 MJ (2475 kcal) Gravida – månad 7–9 11,2 MJ (2675 kcal)

För varje energinivå hittar du ett dokument med förslag på livsmedel inom varje livsmedelskategori med portionsstorlekar och antal portioner per vecka. Klicka på det dokument för den energinivå du är intresserad av och läs mer.
Visa hela svaret

Hur mycket är rimligt att gå upp i vikt gravid?

Majoriteten är överviktiga – Överviktiga och feta kvinnor är en viktig grupp att nå eftersom de går upp mer i vikt under graviditeten och bibehåller den vikten även efter förlossningen. Deras barn tenderar också att utveckla fetma i större utsträckning.

Majoriteten av amerikanska kvinnor i fertil ålder är överviktiga eller feta. Omkring 62 procent av kvinnorna i gruppen som fick ta del av livsstilsråden översteg de amerikanska råden om viktuppgång under graviditeten, jämfört med 75 procent i kontrollgruppen. Rekommendationen är att överviktiga kvinnor begränsar sin viktuppgång till ca 7-11 kilo och feta kvinnor ca 5-9 kilo jämfört med normalviktiga kvinnor som kan gå upp ca 11-16 kilo i vikt.

Det faktum att så många kvinnor i interventionsgruppen trots allt översteg den rekommenderade viktökningen visar på svårigheterna att uppmuntra gravida kvinnor att hålla sig till rekommenderade kost- och motionsnivåer i en tid när vi tenderar att äta för mycket och motionera för lite, enligt Alan Peaceman.
Visa hela svaret

Kan man gå ner i vikt samtidigt som man är gravid?

Påverkas negativt – – Det mesta som vi arbetar med inom förlossning och graviditet påverkas negativt om mamman är fet. Risken att föda för tidigt är trefaldigt högre för feta kvinnor. För blodtryckssjukdomarna och havandeskapsförgiftning har kvinnor i den kategorin med högst BMI en femfaldig ökning jämfört med normalviktiga, så det är stora riskökningar, säger Olof Stephansson.

Det skiljer sig något mellan mödravården i olika landsting, men för kvinnor med BMI över 30 sätts extra åtgärder in i form av exempelvis diabeteskontroller, besök hos nutritionist och extra blodtrycksmätningar. När graviditeten redan är ett faktum är det enligt Olof Stephansson inte rätt läge för kvinnan att försöka gå ner i vikt.

– Vi vet inte om det är säkert ur hälsosynpunkt att gå ner i vikt under graviditeten. Det finns inte tillräckligt med studier på det än. För den stora andelen feta och överviktiga handlar det i stället om att hjälpa dem att hitta motivationen för att göra livsstilsförändringar innan de blir med barn, eller mellan två graviditeter, säger Olof Stephansson.

 1. Hur mycket en kvinna går upp i vikt under graviditeten varierar mycket.
 2. Ju tyngre kvinnan är från början, desto mindre viktuppgång är önskvärt ur medicinsk synpunkt.
 3. Sedan i höstas befinner sig Olof Stephansson som gästforskare på University of California, Berkeley i Kalifornien.
 4. Där forskar han tillsammans med kollegor på viktuppgång hos gravida.

De har dels data om gravida kvinnor i USA, där problemen med obesitas är mer utbrett än i Sverige, dels ett material från 175 000 graviditeter i Stockholmsområdet och Gotland. – Vi ska analysera hur alla de här riskerna påverkas av viktuppgången och hur det ser ut för olika BMI-grupper.
Visa hela svaret

Hur mycket går man upp i vikt under tredje trimestern?

Tredje trimestern: Välkomna ett nytt liv

MAM: När börjar den tredje trimestern? Dr Tao: Den tredje trimestern pågår från fram till förlossningen. MAM: Hur förändras den blivande mammans kropp under den här delen av graviditeten?

Dr Tao: Glädjen inför ett nytt liv kan vara stor, men den sista tiden av graviditeten kan vara riktigt utmanande för blivande mammor. Som om det inte vore jobbigt nog att behöva vänta på att få träffa sin bebis, så kommer du att få se din kropp göra något otroligt.

Din växande gravidmage kan ge dig smärtor i ryggen, svårt att sova, halsbränna och behov av att kissa ofta. Vissa blivande mammor upplever även svullna fötter och vrister samt andfåddhet. MAM: Vad rekommenderar du för en hälsosam livsstil under den sista trimestern? Har du några förslag vad gäller kost och motion? Dr Tao: Här finns det en enkel regel man kan följa: var noga med vad du äter och promenera mer.

Gravida kvinnor kan äta mycket frukt och grönsaker samt fullkornsprodukter, mejeriprodukter med låg fetthalt och olika typer av proteiner, t.ex. nötter, kött och fisk. Den exakta mängden mat du behöver beror på ditt BMI innan du blev gravid, hur mycket du rör på dig och hur gammal du är.

Med det sagt är din kropp en utmärkt guide. Ät när du är hungrig och bli inte förvånad om det är oftare än vanligt. En tumregel är att en kvinna med normal vikt behöver 350–450 kalorier extra per dag under den sista trimestern. De flesta gravida kvinnor behöver mer än 2 500 kalorier per dag. Motion under graviditeten är bra på många sätt.

FÖRSTA TRIMESTERN UNDER MIN GRAVIDITET (ILLAMÅENDE OCH ANDRA SYMPTOM)

Det kan bidra till ett jämnare humör, bättre energinivåer och sömn. När man tränar under den sista trimestern ska man undvika att ligga utsträckt på rygg eller att motionera hårt i varmt eller fuktigt väder. MAM: Hur utvecklas bebisen under den tredje trimestern? Dr Tao: Bebisen blir allt större.

 1. Den kan blinka med ögon som dessutom har ögonfransar nu.
 2. Rynkig hud börjar bli slät allt eftersom bebisen går upp i vikt.
 3. Under den här perioden utvecklar bebisen även naglar på fingrar och tår samt hår på huvudet.
 4. Dessutom tillkommer flera miljarder nya neuroner i hjärnan.
 5. Bebisen tillbringar sina sista veckor i magen med att lägga på sig vikt.
You might be interested:  Hur Mycket Är 800 Kalorier?

MAM: Hur kan man förbereda sig inför förlossningen under den här perioden? Vad bör den blivande mamman ta med sig till sjukhuset? Dr Tao: Blivande mammor kan skriva ett förlossningsbrev. Det är ett dokument där vårdpersonalen får veta hur du vill ha det under förlossningen, t.ex.

med smärtlindring. Tänk på att man inte kan kontrollera precis allt när det gäller värkar och förlossning. Du måste vara flexibel om något skulle hända som gör att vårdpersonalen måste avvika från dina önskemål. Trots det kan ett förlossningsbrev hjälpa vårdpersonalen att förstå dig bättre under förlossningsarbetet.

Det gör att de lättare kan fatta de beslut de behöver. MAM: Vilka är de första tecknen på värkar? När ska man åka till sjukhuset eller ringa barnmorskan? Dr Tao: Man känner att bebisen “sjunker ner” och man får fler förvärkar, s.k. Braxton Hicks-sammandragningar.
Visa hela svaret

Hur går man ner i vikt som gravid?

Därför ska du inte banta gravid Må bra Som gravid är det många saker att tänka på när det gäller hälsan. Få i sig rätt mängd vitaminer och mineraler, röra på sig – och – inte äta för mycket! Det låter ju som rena bantningskuren. Men det är det inte alls tänkt som! Av: Sofia Tronêt Fernberg Publicerad 28 juni 2017 När du är gravid behöver du mer näring men inte fler kalorier. Regelbundenhet och näringsrik kost är vad den gravida kroppen mår allra bäst av! Ibland kan de generella kostråden för gravida ge en viktminskning hos kraftigt överviktiga. Men i dessa fall är det inte skadligt eftersom det sker naturligt och till följd av en sundare livsstil.

En studie som gjordes i England, vid The University of Nottingham, visar att barn till mammor som bantat under graviditeten löper större risk att bli överviktiga. Detta på grund av att barnens kroppar försökte kompensera för det fett som uteblivit under fosterstadiet. Dessutom finns det flera studier, bland annat från University of Miami School of medicine, som visar att aktiv viktminskning under graviditet kan utlösa lagrade organiska gifter i mammans fettvävnad.

Dessa kan överföras till barnet och orsaka missbildningar av olika slag.

Banta inte under graviditet eller amning utan följ de generella kostråden för gravida. För att hålla viktuppgången så normal som möjligt så undvik snacks, kakor, godis, glass, feta mejeriprodukter och söta drycker under graviditeten. Är du kraftigt överviktig och gravid så kan du tala med din barnmorska om att få särskild hjälp av en dietist.

När du ammar kan du däremot gå ner i vikt – Källor: Mama, Livsmedelsverket, Niomanader.se : Därför ska du inte banta gravid
Visa hela svaret

Kan man dricka ett glas vin när man är gravid?

Alkohol och graviditet Fostret utsätts för skadliga ämnen om du dricker alkohol när du är gravid. Därför bör du avstå helt från alkohol under graviditeten. Det kan vara svårt att sluta om du är beroende, men det finns hjälp att få. Drick inte alkohol när du försöker få till en graviditet.

Drick inte alkohol när du är gravid. Ju mindre alkohol som fostret i magen utsätts för, desto bättre. Den här texten finns även på samt, Det kan innebära en omställning att inte dricka alkohol, om du tidigare varit van vid att dricka. Tänk på att det ofta är lättare att ändra vanor än vad man tror. För en del kan det vara svårt att avstå från alkohol.

Till exempel om du har ett, För dig som är beroende av alkohol kan det vara lättare att sluta dricka under en graviditet. Du kan bli motiverad av att barnet ska må så bra som möjligt. Graviditeten kan också göra att du blir illamående av alkohol eller känner avsmak.

 • Det går att ta sig ur ett alkoholberoende.
 • Det viktigaste är att du själv vill sluta.
 • På kan du läsa mer om vad som gäller för drycker med bara lite alkohol i.
 • Alkohol är en drog och ett nervgift som innehåller skadliga ämnen.
 • Alkohol påverkar så gott som alla organ i kroppen.
 • Att dricka mycket alkohol kan orsaka eller förvärra skador och sjukdomar i hela din kropp.

Alkoholen går direkt till fostret. Dels via moderkakan, dels ut i fostervattnet som fostret dricker av. Fostrets lever är outvecklad och har svårt att bryta ner alkohol. Därför påverkas fostret mer och under längre tid än du själv. Risken för skador är störst om du dricker mycket och ofta.

 • Fostret kan växa sämre och väga mindre än det borde göra vid födseln om du dricker mycket alkohol.
 • Det kallas för att barnet blir tillväxthämmat.
 • Fostret kan skadas på flera olika sätt om du dricker alkohol när du är gravid.
 • Alkohol kan skada de växande nervcellerna i hjärnan.
 • Då kan barnets beteende och utveckling påverkas så att hen blir överaktiv och får svårt att koncentrera sig.Barnet kan också få ett speciellt utseende.

När barnet blir skadat av alkohol under graviditet kan hen få diagnosen fetalt alkoholsyndrom, FAS. Du kan läsa mer om sjukdomen hos, Det finns också en ökad risk för att få eller att fostret dör i magen. Viktigast att tänka framåt Om du har druckit alkohol under graviditeten kanske du mår dåligt över det.

 1. Anske visste du inte att du var gravid.
 2. Det är vanligt att känna skam och skuld.
 3. Sannolikheten för att skada fostret är mycket liten om du har druckit en mindre mängd alkohol vid något enstaka tillfälle.
 4. Det viktiga är att du undviker alkohol under resten av graviditeten.
 5. Tänk framåt och fokusera på att inte utsätta fostret för mer alkohol.

När och var ska jag söka vård? Kontakta en om du har funderingar om alkohol och graviditet. På barnmorskemottagningen kan du få fylla i ett frågeformulär som heter AUDIT. Det är en bra grund för att du ska få hjälp om du behöver.

På barnmorskemottagningen kan du också få hjälp om du har druckit mycket i början av graviditeten och behöver hjälp med en plan framåt. Barnmorskan är van vid att hantera den här sortens frågor och har till uppgift att ge stöd och informera om allt som rör graviditeten. Behöver du stöd för att sluta dricka kan barnmorskan hjälpa till med att hitta rätt i vården.Det går också bra att till exempel prata med en läkare på,Ring telefonnummer 1177 om du vill ha och hjälp med var du kan söka vård.

You might be interested:  Hur Många Kalorier Innehåller Big Mac Meny?

Kristin Rohman, 1177.se, nationella redaktionen Caroline Lilliecreutz, läkare, specialist i obstetrik och gynekologi, Kvinnokliniken, Universitetssjukhuset, Linköping Det går att bli av med alkoholproblem. Det viktiga är att du själv vill ha en förändring.

Det räcker inte att andra vill att du ska sluta. Många kan ändra vanor utan hjälp. En del som dricker alkohol utvecklar ett beroende. Då har du vant dig vid alkohol och det kan vara svårt att sluta dricka. Ett beroende leder till komplikationer och besvär av olika slag. Alkoholberoende är vanligt. Det finns bra metoder för att ändra sina alkoholvanor.

Fostret utsätts för skadliga ämnen om du röker eller snusar när du är gravid. Det innebär risker för fostret och för graviditeten. Så fort du slutar med tobak minskar riskerna. Alla kan sluta använda tobak. Du kan få hjälp om det är svårt. Men undvik nikotinplåster, nikotintuggummi och e-cigaretter.
Visa hela svaret

I vilken vecka räknas man som höggravid?

När är man höggravid? – Att vara höggravid kan vara riktigt kämpigt. Kroppen blir mer och mer otymplig och du kan känna dig oerhört trött. Dessutom är det en olidlig längtan efter att få träffa och lära känna din lilla bebis. Men när räknas man egentligen som höggravid? Det dröjer faktiskt till mellan graviditetsvecka 35 och 36.

 • Det är alltså bara under ungefär den sista månaden som du räknas som höggravid.
 • Detta ses som graviditetens slutspurt och snart är du i mål! Det är inte så vanligt att barnet föds innan du räknas som höggravid.
 • Endast 5% av alla barn föds prematura (innan vecka 37).
 • Bara 900 av dessa föds innan graviditetsvecka 32.

Du kan läsa mer om denna fakta och statistik på,
Visa hela svaret

När börjar magen synas när man är gravid?

Gravid vecka 14. I början av den andra trimestern börjar nu en liten kula på magen synas.
Visa hela svaret

Är det bra att träna när man är gravid?

Hur mycket kan jag träna som gravid? – De generella riktlinjerna säger att man som gravid bör hålla på med fysisk aktivitet minst 150 minuter per vecka, gärna utspritt över minst 3 av veckans dagar. Men här behöver du anpassa efter dina individuella förutsättningar! Du som inte tränat tidigare bör ta det varsamt och inte träna för mycket.

Du som tränat mycket före graviditeten, kanske på elitnivå, kan oftast fortsätta din träning. Men tänk på att din förmåga att prestera kommer att försämras i takt med graviditeten och att denna period inte är en tid för att prestera på topp, utan du kommer behöva minska ner på träningen i takt med att kroppen förändras.

Dessutom är det olika hur man upplever graviditeten, där vissa har mycket illamående eller smärta som förhindra fysisk aktivitet. Prata med en läkare, barnmorska eller fysioterapeut om du känner dig osäker.
Visa hela svaret

Hur mycket ska man gått upp i vikt V 30?

Hur mår du under graviditetsvecka 30? – Braxton Hicks-sammandragningarna förekommer allt oftare – din livmodermuskulatur tränar inför förlossningen. Ofta uppstår de dessutom efter fysiska ansträngningar, sex eller som en konsekvens av uttorkning. Försök att vila och drick ett glas vatten.

 1. Om du har fler än fyra sammandragningar i timmen eller om de blir mer regelbundna och/eller längre ska du för säkerhets skull prata med din läkare eller barnmorska.
 2. Då kan du, om du är osäker, utesluta att det handlar om förtidiga värkar.
 3. Det blir allt svårare att sova för många gravida eftersom magen är i vägen, bäckenet och/eller korsryggen gör ont.

Även halsbränna, andfåddhet och ödem plågar många kvinnor i tredje trimestern, Skelettet hos din bebis blir allt starkare, vilket betyder att ditt behov av kalcium ökar. Behovet ligger nu på ca 1200 mg/dag. För att täcka det kan du se till att du får i dig olika kalciumkällor under dagen.

Spenat Broccoli Grönkål Fullkornsbröd Yoghurt Ost Mjölk Mineralvatten Sojamjölk Nötter

När det gäller mjölkprodukter kan du satsa på fettreducerade varianter om du vill undvika att få i dig för många kalorier eller om du generellt vill undvika fettrika livsmedel. Den genomsnittliga viktökningen uppgår till 400–450 gram per vecka i vecka 30.

Värdet kan skilja sig mycket mellan individer, beroende på din utgångsvikt, om du samlat på dig vatten eller hur stor din bebis är. Om du är osäker ska du prata med din läkare eller barnmorska. Om du inte tycker om eller tål mjölkprodukter är t.ex. kalciumberikade växtbaserade mjölkvarianter (mandel-, soja- eller rismjölk) ett alternativ.

Lika viktigt som att få i sig tillräckligt med kalcium är det att undvika så kallade kalciumtjuvar. Dessa livsmedel hämmar antingen upptaget av kalcium eller ser till att kroppen gör sig av med mer kalcium. Fosfat anses vara en viktig kalciumtjuv och finns framför allt i raffinerade livsmedel såsom snabbmat, chips, korv, färdigrätter eller drycker som cola och läsk.

Svart te och vetekli innehåller oxalsyra som också förhindrar upptaget av kalcium. Koksalt bidrar till utsöndringen av kalcium. Slutligen en god nyhet för alla kaffetanter där ute: kaffe anses inte (längre) vara en kalciumtjuv. Men, trots det bör du inte dricka överdrivet mycket kaffe (upp till tre koppar).

Bild: Shutterstock
Visa hela svaret

När ökar ämnesomsättningen gravid?

Fysisk aktivitet under graviditeten Det är bra att du tränar och rör på dig när du är gravid. Då mår du bättre. Det kan också förebygga och behandla vissa graviditetsbesvär. Dessutom är fysisk aktivitet ett bra sätt att förbereda kroppen inför förlossningen.

 • Du kommer också lättare i form efter graviditeten.
 • Den här texten handlar om hur du bör röra på dig under graviditeten, vad du bör tänka på och vad du bör undvika.
 • Under graviditeten förändras din kropp snabbt.
 • Du påverkas av hormoner och du går upp i vikt.
 • Du får mer blod i kroppen och du får större behov av syre.
You might be interested:  Hur Mycket Kalorier Bränner Man När Man Åker Skidor?

Din ämnesomsättning ändras och din kroppstemperatur påverkas. Kroppens tyngdpunkt blir annorlunda och musklerna i magen tänjs ut. Kroppen klarar av förändringarna bättre om du är aktiv och rör på dig. Vad menas med fysisk aktivitet?

Fysisk aktivitet är när du rör på kroppen så att du förbrukar energi.Fysisk aktivitet kan vara till exempel bollsport, styrketräning eller konditionsträning.Det kan också vara aktiviteter i vardagen som promenader, cykling, friluftsliv och trädgårdsarbete.

Vilka aktiviteter är bra under graviditeten? Välj en fysisk aktivitet som du tycker är rolig och som passar dig. Förutom att du rör på dig och är aktiv i vardagen är det bra om tränar. Varje träningspass bör börja med uppvärmning och sluta med nedvarvning.
Visa hela svaret

Hur mycket går man upp i vikt sista veckorna?

Gravid i vecka 30 Hur Mycket Extra Kalorier Gravid Just nu väger fostret ungefär 1,4 kilogram. Från och med nu kan det skilja mycket i vikt mellan olika foster. Det växer mycket och kommer att öka med ungefär 150 – 200 gram i veckan fram till förlossningen. Fostret är omkring 41 centimeter långt. Gener påverkar att vissa barn blir större och andra mindre.

Det spelar också roll hur moderkakan fungerar. Fostret har så gott om plats att det kan vända sig. Ibland ligger det med stjärten och ibland med huvudet nedåt. Först om några veckor behöver det lägga sig tillrätta med huvudet nedåt. Nu har tre fjärdedelar av graviditeten gått. Det är bara tio veckor kvar.

Det kan vara bra att fundera lite över hur det kommer att bli när barnet har kommit ut. Passa på att göra sådant som du gissar blir krångligare sedan. Du som är gravid kan lätt bli andfådd. Det beror bland annat på att lungornas volym ändras under graviditeten.

En del barnmorskemottagningar erbjuder föräldrastöd. Det kan vara olika grupper som träffas, till exempel förstföderskor, ensamstående, unga, omföderskor eller blivande medföräldrar. De flesta känner oro inför en förlossning. Många är rädda. För en del är rädslan så stark att den påverkar hela tillvaron.

Det kallas förlossningsrädsla. Graviditeten blir något negativt. Det är vanligt att huden kliar när du är gravid. Det beror oftast på att huden förändras när den töjs ut över magen. Det kan också bero på hormoner. Ibland beror klådan på att levern påverkas när du är gravid, då kan du behöva få behandling.
Visa hela svaret

När ökar ämnesomsättningen gravid?

Fysisk aktivitet under graviditeten Det är bra att du tränar och rör på dig när du är gravid. Då mår du bättre. Det kan också förebygga och behandla vissa graviditetsbesvär. Dessutom är fysisk aktivitet ett bra sätt att förbereda kroppen inför förlossningen.

Du kommer också lättare i form efter graviditeten. Den här texten handlar om hur du bör röra på dig under graviditeten, vad du bör tänka på och vad du bör undvika. Under graviditeten förändras din kropp snabbt. Du påverkas av hormoner och du går upp i vikt. Du får mer blod i kroppen och du får större behov av syre.

Din ämnesomsättning ändras och din kroppstemperatur påverkas. Kroppens tyngdpunkt blir annorlunda och musklerna i magen tänjs ut. Kroppen klarar av förändringarna bättre om du är aktiv och rör på dig. Vad menas med fysisk aktivitet?

Fysisk aktivitet är när du rör på kroppen så att du förbrukar energi.Fysisk aktivitet kan vara till exempel bollsport, styrketräning eller konditionsträning.Det kan också vara aktiviteter i vardagen som promenader, cykling, friluftsliv och trädgårdsarbete.

Vilka aktiviteter är bra under graviditeten? Välj en fysisk aktivitet som du tycker är rolig och som passar dig. Förutom att du rör på dig och är aktiv i vardagen är det bra om tränar. Varje träningspass bör börja med uppvärmning och sluta med nedvarvning.
Visa hela svaret

Hur kan man hålla vikten under graviditeten?

Här finns information för dig som arbetar på BMM om övervikt och fetma. Andel gravida med fetma i Sverige har kraftigt ökat det senaste decenniet. Att ha övervikt eller fetma när man är gravid eller att gå upp kraftigt i vikt under graviditeten innebär ökade risker för både mamman och barnet, och en ökad risk för graviditetsdiabetes.

Underviktiga kvinnor med BMI <18,5 kg/m2 rekommenderas en uppgång mellan 12,5–18,0 kg Normalviktiga kvinnor med BMI 18,5–24,9 kg/m2 11,5–16,0 kg Överviktiga kvinnor med BMI 25,0–29,9 kg/m2 rekommenderas 7,0–11,5 kilos viktuppgång

Kvinnor med fetma (BMI ≥30,0 kg/m2) råds hålla viktuppgången mellan 5,0–9,0 kg.
Visa hela svaret

Hur går man ner i vikt som gravid?

Därför ska du inte banta gravid Må bra Som gravid är det många saker att tänka på när det gäller hälsan. Få i sig rätt mängd vitaminer och mineraler, röra på sig – och – inte äta för mycket! Det låter ju som rena bantningskuren. Men det är det inte alls tänkt som! Av: Sofia Tronêt Fernberg Publicerad 28 juni 2017 När du är gravid behöver du mer näring men inte fler kalorier. Regelbundenhet och näringsrik kost är vad den gravida kroppen mår allra bäst av! Ibland kan de generella kostråden för gravida ge en viktminskning hos kraftigt överviktiga. Men i dessa fall är det inte skadligt eftersom det sker naturligt och till följd av en sundare livsstil.

 1. En studie som gjordes i England, vid The University of Nottingham, visar att barn till mammor som bantat under graviditeten löper större risk att bli överviktiga.
 2. Detta på grund av att barnens kroppar försökte kompensera för det fett som uteblivit under fosterstadiet.
 3. Dessutom finns det flera studier, bland annat från University of Miami School of medicine, som visar att aktiv viktminskning under graviditet kan utlösa lagrade organiska gifter i mammans fettvävnad.

Dessa kan överföras till barnet och orsaka missbildningar av olika slag.

Banta inte under graviditet eller amning utan följ de generella kostråden för gravida. För att hålla viktuppgången så normal som möjligt så undvik snacks, kakor, godis, glass, feta mejeriprodukter och söta drycker under graviditeten. Är du kraftigt överviktig och gravid så kan du tala med din barnmorska om att få särskild hjälp av en dietist.

När du ammar kan du däremot gå ner i vikt – Källor: Mama, Livsmedelsverket, Niomanader.se : Därför ska du inte banta gravid
Visa hela svaret