Kan Man Äta Vad Som Helst När Man Räknar Kalorier?

Kan Man Äta Vad Som Helst När Man Räknar Kalorier
Kan Man Äta Vad Som Helst När Man Räknar Kalorier Rätt sorts kalorier – Absolut, man kan inte äta hur många kalorier som helst, men vi kan äta väldigt många fler kalorier utan att gå upp i vikt om kalorierna vi äter är av rätt sort. Även om grunderna i att räkna kalorier är rätt, så finns det fortfarande andra saker som är långt mycket viktigare att tänka på och vara medveten om.

Som exempel: En kalori är ett mått på energi. En kalori är den mängd energi som behövs för att värma ett kilo vatten med 1 grad C. Men en kalori kan förbrännas (komma till användning) på väldigt olika sätt. Att omsätta en kalori ren glukos (socker) kräver nästan ingen energiåtgång i kroppen, medan att omsätta en kalori grönkål kräver en ansträngning av kroppen – energi (kalorier) går åt vid förbränningen och nedbrytningen.

Du blir alltså “smalare” av att äta 100 kalorier grönkål än av att äta 100 kalorier socker – trots samma mängd kalorier. En avokado kan innehålla mer kalorier än en liten påse godis men har en helt annan effekt i våra kroppar. Sockret i godiset går snabbt ut i blodet, höjer blodsockret och/eller omvandlas till fett medan avokadon inte höjer blodsockret och är full av essentiella fetter som hjälper uppbyggandet av cellerna i kroppen.

Kan Man Äta Vad Som Helst När Man Räknar Kalorier Kan Man Äta Vad Som Helst När Man Räknar Kalorier Kan Man Äta Vad Som Helst När Man Räknar Kalorier Kan Man Äta Vad Som Helst När Man Räknar Kalorier Kan Man Äta Vad Som Helst När Man Räknar Kalorier Kan Man Äta Vad Som Helst När Man Räknar Kalorier

Visa hela svaret

Kan man äta vad som helst kaloriunderskott?

På gång 39 inlägg 17 februari 2011 23:01 jag undrar om det verkligen spelar någon roll vad man äter, så länge man håller sig under kalorigränsen, då kalorier alltid kommer vara kalorier? Jag håller mig på runt 1500 kcal om dagen (utom enstaka dagar då jag kommer upp i 1900) men å andra sidan äter jag precis vad jag känner för.

 1. Finns det bättre och sämre sorter, och spelar det nån roll för viktminskningen egentligen? Mycket engagerad 230 inlägg 18 februari 2011 08:35 Viktmässigt spelar det ingen roll.
 2. Men om du hela tiden äter bara skräpmat så kommer du i längden inte att må bra, du får inte i dig de näringsvärden, vitaminer etc som du behöver för att hålla dej frisk.

Det funkar inte i längden att äta bara godis och chips även om man skulle äta så lite att kalorimängden inte överskrids. Om man har en sund kost och håller sig till ett kaloriintag som är lagom, så kan man äta det man känner för 🙂 Veteran 1063 inlägg 18 februari 2011 08:48 Jag försöker räkna kalorier så gott det går och räknar då bara kalorierna.

 • Försöker äta lite nyttigt men vissa dagar går det bra och andra inte.
 • Jag är ganska kräsen när det gäller mat så därför jag bara har koll på kalorierna och inte följer någon diet.
 • Jag tror att man kan äta vad som helst så länge man håller sin budget.
 • Men som ovanstående skrev så reagerar ju kroppen olika på olika sorters mat.

Så jag tycker man ska lyssna på sin kropp först och främst. Veteran 4981 inlägg 18 februari 2011 11:30 jag undrar om det verkligen spelar någon roll vad man äter, så länge man håller sig under kalorigränsen, då kalorier alltid kommer vara kalorier? Rent energimässigt spelar det ingen roll men äter du sämre mat eller godis som innehåller mycket “tomma kalorier” får du bl.a.

 • Inte i dig tillräckligt med antioxidanter, vitaminer & mineraler.
 • Dessutom bör du undvika snabba kolhydrater som har negativ påverkan på din viktminskning.
 • Veteran 3541 inlägg 18 februari 2011 16:44 Visst spelar det roll vad man äter.
 • Viss energi är “tom” och andra mättar mer och sätter igång fettförbränningen.
You might be interested:  Vad Är Sallad Bra För?

Bra mat gör att du mår bra och att din kropp fungerar som den ska. Man kan äta sig till god hälsa eller äta sig till dålig hälsa, fortfarande med samma mängd energi. Så visst spelar maten stor roll. Mycket engagerad 438 inlägg 18 februari 2011 17:43 Hejsan Jag hänger inte heller med där.

Är det bara kacl man ska räkna? Jag menar om man äter t ex chips t ex då kanske 200 kacl sen tränar man samma dag minus dessa kacl har man verkligen blivit av med fettet? Vad e skillanden? Jag är helt bort i huvudet när det gäller detta. Det var en läkare till mig som sa äter man ett winerbröd ska man gå mer en mil alltså då blir det ganska långt tycket han sa något på 1,5 km då ha man förbränt brödet? men lagaras inte fettet då i kroppen? i fettceller? MVH från snurriga jag Veteran 3541 inlägg 18 februari 2011 17:48 Jo, det är inte riktigt så enkelt att “kcal in – kcal ut”.

Självklart påverkar maten man äter kroppen. Det är ju inte samma kcal som går in och ut! Kroppssammansättningen ändras beroende på vilka kcal du äter. det kan mycket väl vara så att man lagrar på sig fettet men gör av med annat. Mycket engagerad 438 inlägg 18 februari 2011 17:50 Skrivet av: Mait tack för svar 🙂 Nu börjar jag hänga med.
Visa hela svaret

Hur mycket kalorier ska man äta på en måltid?

En lagom lunch- eller middagsmåltid bör ge 400-700 kcal och cirka 20 gram fett.
Visa hela svaret

Är det fel att räkna kalorier?

Såhär mycket kalorier ska du äta för att bränna fett utan skitsnack!

Mat med höga kalorier kan vara bra för hälsan – I en uppmärksammad artikel som publicerades i Times för ett par år sedan förklarade den amerikanske läkaren och professorn i nutrition, David Ludwig, att vårt sätt att räkna kalorier är problematiskt på flera sätt.

 • För det första är det väldigt svårt att räkna exakt på alltings kaloriinnehåll.
 • Att räkna för lågt med säg 100 kalorier per dag skulle, sett över en livstid, kunna generera så mycket som 80 kilos övervikt för den som slarvat lite med mat-matematiken genom åren.
 • Dessutom, menade Ludwig, att den som räknar kalorier förmodligen undviker livsmedel med ett högt energivärde.

Men det är inte särskilt smart ur hälsosynpunkt. Många feta livsmedel, som fet fisk, avokado och nötter är ju förvisso väldigt energirika men de innehåller samtidigt mängder av hälsosamma näringsämnen som bland annat visat sig kunna dämpa inflammation och minska risken att drabbas av bland annat hjärt- kärlsjukdom och cancer.

Dessutom gör de dig mätt länge. Att bara se till att bränna mer kalorier än man får i sig är inte rätt sätt att hålla vikten och samtidigt behålla hälsan. Om det vore så enkelt skulle låg-fettkost vara det absolut bästa och enklaste sättet att undvika övervikt. Fett innehåller nämligen ungefär dubbelt så många kalorier per viktenhet jämfört med råvaror baserade på kolhydrater.

Men det är vetenskapligt bevisat att det är svårt att hålla vikten nere på låg-fettkost. David Ludwig förklarade för Times att; “Medelhavs- eller låg-kolhydratskost vinner över låg-fettkost varje gång, och så skulle det inte se ut om kalorier var det enda som räknades.” Medelhavskost innehåller ofta mycket grönsaker och bönor som är rika på bl.a.
Visa hela svaret

Hur många kalorier är det i en Marabou?

Detaljer

Näringsvärden i 100 Gram
Energimängd 2290 kJ / 550 Kcal
Protein 4.7 gram
Kolhydrater 58.5 gram
Fett 32 gram

Visa hela svaret

Hur vet man om man äter för mycket eller för lite?

Grupp 1: de som äter “för lite” – behöver ofta skapa insikt om vilken mat som ger energi och att träna upp förmågan att låta mat ta tid. Både att laga den och att sitta ned och äta den. Ofta har man en tendens att välja lättsmält och till och med kall mat så som grönsaker och frukt, en soppa eller bara en macka som måltid och man vill att maten ska gå snabbt.

Den här gruppen är allt från underviktig till normalviktig. Hur vet man att man äter “för lite”? Ett tecken är undervikt men man kan som sagt också vara normalviktig. Andra tecken är frusenhet, låg energi men även hög energi – fast då splittrad eller stressad energi, ofta mycket snurrande tankar, torr hy, hård mage osv.

När det gäller särskilt veganmat eller vegetarisk mat så behöver den här personen oftast skapa förståelse för hur pass mycket (kvantitet) man faktiskt kan och bör äta. Man behöver oftast öka både portionsstorlekar och mängden fett, protein och kolhydrater.

Det är vanligt att man äter för lite fett och annat energirikt. Man behöver också vänja sig vid lugn och ro runt måltiden och att det är OK att känna sig rejält mätt efter en måltid och att behöva ta det lugnt en stund efter maten. Alltså inte känna sig tung och däst – utan bara lugn och behöva vila lite i en kvart eller så 🙂 För en sådan här person kan de faktiskt vara svårt! Eftersom att man har en tendens att vänta med mat tills att man blir vrålhungrig, matt eller splittrad så hastar man ihop måltider som kanske inte blir fullgoda – det som hjälper är att förebygga med planering och att se framåt och bestämma i förväg vad man ska äta.

Ett annat tips är att satsa på varm lagad mat till både lunch och middag och att skippa alla snabba lösningar på stående fot.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Många Kalorier Är Det I Smör?

Är i kaloriunderskott men går inte ner i vikt?

Jag borde ligga på kaloriunderskott, men jag går inte ned i vikt! Varför? – Det finns flera olika anledningar till att vi inte går ned i vikt, trots att vi ligger på kaloriunderskott. En vanlig anledning är att vi har en tendens att underskatta vårt kaloriintag 14,15,16 Det är med andra ord stor chans att du äter mer kalorier än du tror! Dessutom är kroppen lite lurig.

 • Visste du t.ex att det kan vara så att du går ned i vikt utan att veta om det? Det låter kanske konstigt, men det är sant! Det är nämligen så att ett kilo muskler tar mindre plats på kroppen än en ett kilo fett.
 • Du kan med andra ord ha fått mer muskelmassa och mindre fett, och på så sätt blivit smalare, utan att detta syns på badrumsvågen.

Ett smart drag är med andra ord att byta ut badrumsvågen mot ett måttband för att hålla koll på din viktnedgång. Det kan också vara så att du har varit på “diet” för länge och har hamnat på en så kallad platå. Då kan det vara en bra idé att ta en paus.

 • Öka kaloriintaget under en period, försäkra dig om att du får tillräckligt med sömn och rör på dig! Efter 1-2 månader kan du testa att dra ned kalorimängden lite igen.
 • Har du försökt att gå ned i vikt under lång tid och misslyckats, trots att du gör allt rätt? Då kan det vara en bra idé att prata med din läkare.

Det finns nämligen vissa mediciner och underliggande sjukdomar som kan göra det svårare att gå ned i vikt.
Visa hela svaret

Är det farligt att äta för lite kalorier?

Lågkaloridieten – ANHÄNGARE: Victoria Beckham, Megan Fox, Whitney Port, Tori Spelling. »Att äta extremt lite är en av de äldsta och vanligaste bantningskurerna i Hollywood. Men att veta var gränsen till ätstörning går är svårt. – Jag tror att det är stor skillnad mellan någon som har en ätstörning och någon som håller koll på vad de äter, men jag försöker vara väldigt disciplinerad när det gäller maten, säger Victoria Beckham, 36, som sägs leva på en kost bestående av sojabönor, jordgubbar och sallad.

You might be interested:  Hur Många Kalorier I En Falafelrulle?

Även nya stjärnskottet Megan Fox, 24, har erkänt att hon helt enkelt slutade äta inför sin roll i filmen “Jennifers body” för att snabbt tappa några kilon. Anna Paquin, 28, från teveserien “True blood” är också öppen med sin strikta diet. – Jag vill inte vara en skådespelerska som säger att jag äter allt, jag är väldigt försiktig med vad jag stoppar i munnen och jag äter alltid med inställningen att jag måste plåtas i bikini dagen därpå, säger hon till Self.

Så påverkas kroppen: Under en lågkaloridiet äter man oftast inte mer än 800–1000 kalorier per dag. En normalviktig kvinna bör få i sig 1500– 2500 kalorier per dag. Att äta så här små måltider är rentav farligt och på gränsen till anorektiskt. Rent fysiskt går blodtrycket ner och hjärtat pumpar långsammare.

Man fryser och får lätt förstoppning, eftersom tarmarna inte har tillräckligt mycket att jobba med. Att äta extremt få kalorier kan fungera kortsiktigt, men att kroppen går in i svältläge innebär oftast att man börjar äta mer senare vilket resulterar i jojo-bantning och viktuppgång. Slutsats: Om du är mycket överviktig kan en lågkaloridiet fungera som en initial kickstart men i längden är det motion och sunda, regelbundna matvanor som ger varaktigt resultat.

Att satsa på en sund viktnedgång kan ta längre tid men är bättre för kroppen.
Visa hela svaret

Är det okej att ha en cheat day?

Svar: – Man kan lyckas med en viktnedgång även om man har en fuskdag varje vecka. Som du själv nämner så kan det vara en fördel att ha en dag då man äter det man är sugen på även om det slutar med att man ligger på ett kaloriöverskott. Först och främst för att det har en positiv effekt på motivationen när man har något att se fram emot och för det andra så ger det förbränningen lite fart.

 1. Om man bortser från det, att några av måltiderna är ‘’onyttiga”, så finns det ju dieter som är utformade så att de växlar mellan kaloriöverskott och kaloriunderskott, även om man majoriteten av tiden ligger på ett kaloriunderskott.
 2. Fred Hatfields ‘’Zig-zag”-diet är baserad på dessa principer.
 3. Det är helt okej att man inte äter 100% rent den dagen.

Det är okej att man äter en pizza till middag, men det viktiga är att det inte tar över. Du ska också äta några näringsrika måltider under samma dag. Det är också viktigt att du inte frossar så mycket i ‘’onyttiga” saker att ditt kaloriöverskott blir orimligt stort.

 1. Du ska fortfarande ha kontroll över ditt kaloriintag.
 2. Man ska inte ligga på mer än 500-800 kalorier i överskott på en cheat day, för om du skapar ett kaloriöverskott på flera tusen kalorier så kommer en sådan dag ha en negativ effekt.
 3. Håller du det under kontroll så kan det utan problem bli en del av din kost.

Nu undrar du också om musklerna växer lika snabbt när man äter mat som innehåller mycket fett eller om musklerna växer snabbare om man inte äter fett. Faktiskt så är det så att du under inga omständigheter bör äta fettsnålt. Varken när du är ute efter att bygga muskler eller när du ska gå ner i vikt.

 • Fett är ett livsviktigt mikronäringsämnen och om du får i dig för lite fett har det negativa konsekvenser när det kommer till hormonbalansen, muskelbyggnaden och det allmänna välmåendet.
 • Så det är alltså riktigt dumt att inta en fettsnål diet.
 • Man går inte ned i vikt bara för att man äter mindre fett – man går ner i vikt på grund av ett kaloriunderskott.

Det är mycket viktigt att komma ihåg. Så svaret på din fråga är att musklerna kan naturligtvis växa optimalt även om man någon gång ibland äter pizza och hamburgare. Med ens primära kostintag ska såklart komma från bra och hälsosamma livsmedel. : En fuskdag varje vecka?
Visa hela svaret