Fullkorn – Enligt WHO (Världshälsoorganisationen) är fullkorn den kostfaktor som i allra högsta grad förebygger ohälsa. Fullkorn är spannmål, t.ex. vete, råg eller havre, som har kvar alla sina delar inklusive skalet. Det finns i olika former och kan vara kan vara fin- eller grovmalet mjöl, flingor, kross eller hela kärnor.
Enda sättet att få i sig fullkorn är alltså genom att äta spannmålsprodukter. Fullkornet innehåller bl.a. fiber, järn och antioxidanter och har flera hälsofördelar, t.ex. en positiv påverkan på blodsocker och kolesterol. Genom att äta mer fullkorn, kan man också minska risken för flera folkhälsosjukdomar som diabetes, tjocktarmscancer och hjärt- och kärlsjukdomar.
I Sverige äter hela 9 av 10 för lite fullkorn, dvs mindre än 75 gram fullkorn per dag (källa: Brödinstitutet). Vi har flera matbröd och skorpor som är bakade med fullkorn. För att få i dig 75 g fullkorn behöver du t.ex. äta 2 kakor RågGrova, 5 skivor Surdegsbröd Kärnsund eller 6 skivor Grötbröd.
- För att få kallas ett fullkornsbröd eller märkas med “Rik på fullkorn”, måste ett mjukt bröd innehålla minst 22 procent fullkorn.
- Bageribranschen har enats om denna gemensamma märkning och numera anges andelen fullkorn av hela brödet (tidigare angavs ofta mänden fullkorn som andel av ingrediensernas torrvikt).
Nästan hälften av våra bröd har en hög fullkornshalt. Se våra fullkornsbröd Fullkorn är bland annat bra eftersom:
Det innehåller mycket fibrer. Det ger struktur och tuggmotstånd i brödet. Det är en viktig källa för järn och B-vitaminer. Påverkar blodsocker och kolesterol positivt Kan minska risken för diabetes, tjocktarmscancer, hjärt- och kärlsjukdomar
Contents
- 1 Är grovt bröd nyttigt?
- 2 Varför är grovt bröd bättre än ljust?
- 3 Hur är bröd bra för kroppen?
- 4 Vilket bröd är bra för magen?
- 5 Är Husman knäckebröd nyttigt?
- 6 Är det dåligt att äta för mycket bröd?
- 7 Vad händer om du slutar äta bröd?
- 8 Varför går man upp i vikt av bröd?
- 9 Vad räknas som grovt bröd?
- 10 Är det nyttigt att äta hårt bröd?
Är grovt bröd nyttigt?
Du som vill äta nyttigt behöver inte sluta äta bröd. Däremot kan det vara en bra idé att syna brödet man äter lite närmare eller börja baka eget. Bröd kan vara fantastisk träningsmat! Det är lätt att gå vilse i bröddjungeln som finns i livsmedelsaffären idag.
Det finns hur mycket bröd som helst och alla heter saker som får dem att låta som att de är bakade av någon på en vacker gård på landet med bara nyttiga och naturliga ingredienser. Så är det inte. Man ska inte tro på allt som brödindustrin vill att vi ska tro, det är helt enkelt bara en del av deras marknadsföring.
Men det finns sätt att undvika dessa små fällor och hitta guldkornen av nyttigt bröd i bröddisken, om du inte vill baka eget. Gå inte på bara färgen Undrar du om mörkt bröd är nyttigare än ljust? Nja, är svaret på den frågan. Det kan vara det, men den mörka färgen kan också komma från till exempel sirap, och det säger sig självt att ett bröd fullt av sirap inte är jättehälsosamt.
Det är helt enkelt bara att läsa på innehållsförteckningen och spana efter något sockrigt som kan ge den mörka färgen. En mörk färg kan också signalera fullkorn, och det vill vi ha. Inget tillsatt socker Många bröd innehåller socker, och inte så lite heller, precis som att många innehåller sirap som kan göra brödet mörkt.
Hitta fullkornet Fullkornsbröd är bättre för dig än bröd utan fullkorn, som bara är bakat på förädlat mjöl där man skalat säden innan man malt mjölet. Fullkorn innehåller massor av näringsämnen och bidrar med nyttiga fibrer som magens tarmar vill ha. Se kornen Ett riktigt nyttigt bröd innehåller hela korn och det syns på brödskivorna, då du ser kornen och fröna i genomskärning.
Visa hela svaret
Varför är grovt bröd bättre än ljust?
Publicerad 2018-12-03 De senaste två veckorna har Brödinstitutet slagit hål på fem starka myter kring bröd. Och vilken respons! Till er som trodde att LCHF-anhängare har blivit mindre aktiva måste jag meddela att ni tror fel. En av myterna jag slog hål på (kolla in Brödinstitutets Facebooksida för att se alla myter och svar) var att mörkt bröd är nyttigare än ljust bröd vilket också Linda Bakkman i Svenska Dagbladet fångade upp i sitt första inlägg i Näringsfysiologens mytkalender, (ett alldeles strålande initiativ för övrigt).
Påståendet har sin grund i att rågbröd är mörkt och nyttigt. Men att ett bröd är mörkt kan ha flera orsaker, till exempel att det är bakat med mörk sirap. Nästa fråga blir då om osötat bröd är “nyttigt”? Som osötat bröd räknas bröd med ett sockerinnehåll under cirka 2 gram/100 gram då sockret försvinner i jäsningen.
Exempel på sådant bröd är franskbröd och surdegsbrödet Levain. Vår sockerkonsumtion är inte det största folkhälsoproblemet även om man lätt kan tro det baserat på många tidningsartiklar och blogginlägg. Att vi äter för lite fullkorn, för lite frukt och grönt, fisk, nötter och frön och äter för mycket rött kött och salt är däremot ett reellt hot mot folkhälsan, tillsammans med att vi är mer och mer orörliga.
Bröd innehåller kolhydrater som är kroppens i särklass viktigaste energikälla och som vi således behöver varje dag. Bröd med fullkorn ger även B-vitaminer, E-vitamin, järn och folsyra och dessutom är fullkornet bästa maten för tarmens bakterier som i sin tur bland annat förebygger hjärt- och kärlsjukdomar, viss cancer och diabetes typ 2. Fullkorn jämnar även ut blodsockerkurvan och håller oss mätta längre – även om brödet alltså innehåller socker! Det siktade brödet ger inte samma effekter och höjer blodsockret i högre grad, även om det är osötat.
Slutsatsen blir att ett fullkornsrikt bröd med lite socker har större effekt på hälsan än vad ett osötat, siktat bröd har. Faktum är att fullkorn idag är den kostfaktor som förebygger ohälsa i högsta grad. (Källa: WHO). Sedan tycker jag att det siktade brödet ändå har sin plats i vår mattradition.
Visa hela svaret
Hur är bröd bra för kroppen?
Texten är uppdaterad september 2021. Bröd och andra spannmålsprodukter är sedan 10 000 år, tillsammans med potatis och rotfrukter, en av våra stapelvaror. Stapelvaror kännetecknas av att de är kolhydratrika, näringsrika och närodlade och väl anpassade för vårt klimat.
Sverige har en stark bröd kultur som innefattar mjukt, hårt, surt, sött, grovt, fint, luftigt och platt bröd. Läs mer om de olika sorterna. Bröd ger oss många olika vitaminer och mineraler som till exempel järn, magnesium och olika b-vitaminer som folsyra. Bröd är en bra källa till kolhydrater och innehåller också mellan 8 och 12 procent protein,
Läs mer om olika slags kolhydrater och vilken funktion de har i kroppen. Bröd är omtyckt av de allra flesta. Det är inte dumt, inte minst då det är något av det mest klimatsmarta vi kan äta. Genom att använda bröd och annan mat som har några dagar på mackan kan du också bidra till mindre svinn genom att göra Måndagsmackan (funkar även andra dagar!).
Läs mer om bröd och svinn här. En annan fantastisk egenskap hos bröd och andra spannmålsprodukter är att det är enda källorna till fullkorn. Fullkorn har de senaste åren seglat upp som den viktigaste kostfaktor som förebygger ohälsa i allra högsta grad. Här finns mycket att läsa. Det finns en del funderingar kring gluten.
Vi har samlat all information om det här.
Visa hela svaret
Är det bättre att äta hårt bröd än mjukt bröd?
Välj bröd smart och gå ned ned i vikt Måltider baserade på mackor är enkla alternativ men ofta näringsfattiga och förödande för formen. Den som har träningsmål att nå kan göra stor skillnad genom att se över sitt intag av mackor. Lär dig vilken typ av mackor som bara är utfyllnad – och hur du undviker dem.
Visa hela svaret
Vilket bröd ska man äta om man vill gå ner i vikt?
Fullkorn – Fullkorn är näringsrikt eftersom hela kornet inklusive groddar och kli tas tillvara, vilket innehåller mängder med fibrer, vitaminer och mineraler. Dessutom mättar det bra och vi håller oss mätta länge jämfört med ett vitt bröd. Fullkorn kan faktiskt minska risken för typ 2 diabetes, hjärt- och kärlsjukdom och hjälpa oss att hålla vikten.
Visa hela svaret
Vilket bröd är bra för magen?
Gluten är inte ohälsosamt – Glutenfria produkter innebär inte att de är mer hälsosamma eftersom gluten inte är ohälsosamt om man inte är glutenintolerant (det vill säga har diagnosen celiaki) förstås. Att välja glutenfritt bröd innebär ett rejält minskat fiberintag vilket sällan är av godo för en hård mage.
- Om du inte är glutenintolerant kan du obehindrat äta gluteninnehållande livsmedel men bör för att hålla tarmen igång, välja bröd med hög fiberhalt.
- De bröd som fungerar bäst för en känslig mage brukar vara knäckebröd som oftast har ett högt fiberinnehåll.
- Välj ett nyckelhålsmärkt knäckebröd så innehåller det mycket fiber men också låga halter av socker.
Om du upplever mycket gaser och andra mag-tarmbesvär från gluteninnehållande produkter beror det sannolikt inte på gluteninnehållet utan på de svårsmälta kolhydraterna, det vill säga FODMAPs, som finns i samma livsmedel. Mängden har stor betydelse i sammanhanget.
Visa hela svaret
Vad räknas som grovt bröd?
Fullkornsbröd, nyttigt och grovt bröd Fullkorn har många hälsofördelar och är t.o.m. den kostfaktor som i allra högsta grad förebygger ohälsa. Genom att äta mer fullkorn, kan man t.ex. minska risken för flera folkhälsosjukdomar. Enda sätet att få i sig fullkorn är att äta spannmålsprodukter som bröd.
Visa hela svaret
Vad är nyttigast mörkt eller ljust bröd?
Bröd gör dig tjock – och andra myter om bröd Pressmeddelande – 8 Januari 2018 09:00 I djungeln av tips och råd från alla möjliga mer eller mindre underbyggda källor är det inte alltid lätt att veta vad som stämmer om sambandet mellan bröd, mat och hälsa.
Här nedanför listar Maria Sitell, dietist och talesperson på Brödinstitutet, några vanliga myter om bröd.1. “Man blir tjock av att äta bröd.” Glöm det! Man går varken upp eller ner i vikt av ett speciellt livsmedel. Vikten beror på hur mycket man äter i förhållande till hur mycket man gör av med. Alltså hur många kalorier/energi kroppen får i sig i förhållande till den energi kroppen gör av med.
Bröd med råg och fullkorn gör dig mätt länge.2. “Bröd innehåller kolhydrater som man blir tjock av.” Kolhydrater är kroppens främsta energikälla och behövs bland annat för att hjärnan och våra röda blodkroppar ska fungera. Det är skillnad mellan olika kolhydrater, och den typ vi behöver äta mer av är fullkorn.9 av 10 svenskar äter för lite fullkorn.
Bröd som innehåller hela korn hjälper dig att hålla vikten (och förebygger dessutom ohälsa), tack vare att hela korn ger flackare blodsockerkurva så att du håller dig mätt längre.3, “En macka är inte riktig mat.” Det beror förstås helt på hur stor mackan är och vilket bröd och pålägg man har. Med nyttigt bröd både under och över ett bra pålägg blir det en minst lika komplett måltid som den som har lagats i ugnen eller i en kastrull.
Bröd innehåller både bra med protein (mellan 8 och 12 procent) och kolhydrater Om du väljer fullkornsbröd får du fler näringsämnen och mättnaden håller längre.4, “Mörkt bröd är nyttigare än ljust.” Påståendet har sin grund i att rågbröd är mörkt och nyttigt.
Men att ett bröd är mörkt kan ha flera orsaker, till exempel att det är bakat med mörk sirap. Titta istället på mängden fullkorn som brödet innehåller. Fullkorn förebygger bland annat hjärt- och kärlsjukdomar och viss cancer. Leta efter fullkornsrikt bröd och ta gärna det gröna nyckelhålet till hjälp. Fullkornsbröd kan vara både mörkt och ljust.5.
“Bröd gör magen uppblåst och svullen.” En del har orolig mage men det är mycket sällan brödet som är boven. Den vanligaste orsaken till orolig mage är stressmage och IBS (Irritable Bowel Syndrome), som cirka 25 procent av svenskarna lider av. Det är viktigt att ta reda på vad man inte tål.
- Gå därför till läkare eller dietist för att ta reda på det och undvik att laborera själv genom att ta bort mat.
- Resultat blir både bättre och godare.
- Vill du veta mer om bröd och myter om bröd? Hör gärna av dig till Maria Sitell för fler frågor och svar: Maria Sitell, talesperson Brödinstitutet 070-764 58 84, Brödinstitutet lyfter fram brödets goda smak och det positiva sambandet med god hälsa och klimatsmarta val, med vetenskapen som grund.
Brödinstitutets verksamhet startade 1957 som ett samarbete mellan myndigheter, handeln och brödbranschen. Under 1970-talet lanserades den klassiska reklamkampanjen “Socialstyrelsen rekommenderar 6 – 8 skivor bröd om dagen”. Det är än idag en av Sverige genom tiderna mest uppmärksammade aktiviteter. : Bröd gör dig tjock – och andra myter om bröd
Visa hela svaret
Kan man mata får med bröd?
Undvik mögligt bröd – Det finns även uppgifter om att mögelsporer i mögligt bröd kan göra fåglar sjuka. Hursomhelst är det inte farligt att ibland ge fåglar lite brödbitar, om brödet inte är mögligt. Men det är inget som behövs egentligen, annat än för att givaren tycker att det är trevligt.
Visa hela svaret
Är bröd bra kolhydrater?
Bröd är en av våra viktigaste källor till kolhydrater. Vilken typ av bröd vi äter spelar stor roll för hur mycket fibrer och fullkorn vi får i oss. Knäckebröd är den allra bästa källan till fullkorn. Det innehåller oftast 100 procent fullkorn och massor av nyttiga fibrer.
Visa hela svaret
Hur nyttigt är Falu Rågrut?
Våra vanligaste märken och sorter – ✅ Alla Wasas produkter har Nyckelhålsmärkningen på sig och man kan därför lätt hitta rätt bland deras produkter. De flesta är bra och innehåller mycket fibrer, såsom: Wasa Sport, Wasa Husman, Wasa surdeg råg och Falu Råg-Rut.
- I Wasas sortiment som inte håller måttet för Nyckelhål och fibermängd hamnar Kanelknäck, med hela 15g/100g sockerarter och lågt i fibrer.
- Sesam med havssalt, Franska örter och Wasa Frukost också.
- ✅ Finn Crisp har många olika smaker och innehåll nu.
- Några av dessa hamnar för högt i salt, över 1,2g för att få Nyckelhålsmärkningen.
Men deras Rutig råg, Aktiv och Knäcke b.la är okej. Finn Crisp Original har för mycket salt. ✅ Leksand Knäcke har inget nyckelhål, men av det sortiment jag har tittat på är alla höga i fibrer och inom gränsen för salt.
Visa hela svaret
Är Husman knäckebröd nyttigt?
Trendknäcket – en kaloribomb Du läser en gratisartikel. Vi har låst upp den här artikeln för att fler ska få möjlighet att ta del av den. Från fibrer till fett, innehållet i knäckebröd varierar mycket. Foto: Kate redaktionell design Fibrer, fullkorn och svensk tradition. Så marknadsför gärna företagen som bakar vårt dagliga knäckebröd sina produkter. Men alla knäckebröd är inte lika. För den som verkligen vill leva sunt gäller det att hålla koll på innehållsförteckningen.
Råd & Rön har granskat innehållet i 72 knäckebrödssorter som du hittar i vanliga matvarubutiker. Skillnaderna när det gäller innehåll av fett, socker och fibrer är stora mellan olika bröd också från samma tillverkare. För att ett knäckebröd ska få ha Livsmedelsverkets gröna nyckelhål måste det först och främst innehålla minst 50 procent fullkorn och minst 6 procent fibrer.
Det får inte innehålla mer än högst 7 procent fett, 5 procent socker och 1,3 procent salt.9 av de 20 knäckebröden vi har valt att presentera här i tidningen klarar de kriterierna. Klassiska knäckebröd som Wasa Husman och Leksands Minirut innehåller till exempel 2 respektive 2,6 gram fett per 100 gram, samtidigt som de innehåller 22 respektive 20 gram kostfibrer.
Mat med mycket fibrer har flera fördelar, som att blodsockret stiger långsamt och att man känner sig mätt under en längre tid. Fibrerna kan också hjälpa till med matsmältningen. Men många knäckebröd innehåller inte så mycket fibrer som de ger sken av. Wasas Sesam & Havssalt, som marknadsförs som fiberrikt, innehåller som jämförelse bara 6 gram fibrer per 100 gram knäckebröd.
Även Wasas Kanel veteknäcke innehåller bara 6 gram fibrer och dessutom 15 gram socker per 100 gram bröd. Det gör dem till några av de minst fiberrika knäckebröden på den svenska marknaden. – Vi följer EU-lagstiftningen, och gränsen för att säga att en vara är rik på fibrer går vid 6 procent. Pålägget påverkar hur nyttig din knäckemacka blir. Att Wasa valt att märka sina mer fiberrika knäckebröd med hur stor procentandel fibrer de har och de mindre fiberrika med bara “rik på fiber” har hon ingen förklaring till. Karin Schenström vill inte jämföra Sesam & Havssalt och Kanel veteknäcke med andra knäckebröd som äts exempelvis till frukost.
- Vi ser att många konsumenter köper dem i stället för att ta en kanelbulle till kaffet, säger hon.
- Tillsammans med de klassiska knäckebröden säljs också en uppsjö av bröd som innehåller en stor andel frön, bönor, rotsaker eller andra ingredienser än de för knäckebröd klassiska ingredienserna rågmjöl, jäst och salt.
Variationen mellan de olika sorterna är stor och här finns bröd som har ett fettinnehåll som påminner mer om chips än om ett klassiskt knäckebröd. Mest fett bland bröden som vi valt ut och presenterar här i tidningen har Göteborgs Utvalda Fröknäcke Örter Havssalt, som innehåller 34 procent fett och som ger 500 kilokalorier per 100 gram.
Även norska Sigdal bakeris Fröknäcke med Dinkel & Pumpakärnor är rejält energirikt, men mer fettsnålt. De här två kaloribomberna kan jämföras med Wasa Husman, som ger 330 kilokalorier per 100 gram. Precis som inom många andra produktgrupper just nu finns det knäckebröd som marknadsförs med sin höga proteinhalt.
Det gäller flera av fröknäckebröden. För de flesta av oss är extra protein inte nödvändigt. I stället bidrar det till att göra knäckebröden mer energirika än vad du kanske räknat med. Ett exempel är Va´gott proteinknäcke som förutom sitt höga innehåll av protein på 31 procent också innehåller nästan 29 procent fett.
- Även traditionella knäckebrödstillverkare som Leksands satsar på specialknäckebröd av olika slag.
- Företagets Tre kullor Favabönor och Frön riktar, enligt företagets marknadschef Annika Sund, in sig på konsumenter som vill ha mer protein i kosten.
- De som köper Favabönor och Frön letar efter proteiner och fett, och vill inte ha lika mycket kolhydrater, säger hon.
Så mycket av proteinet i brödet kommer dock inte från bönorna som gett det dess namn. Produkten innehåller bara 1,8 procent favabönmjöl. Annika Sund tycker inte att namnet är missvisande och säger att det inte går att ha i mer favabönmjöl och fortfarande baka ett bröd som smakar gott.– Det påverkar proteinhalten något helt enormt eftersom det är ett koncentrerat favabönmjöl. Uppfinningsrikedomen är stor när det gäller att fylla knäckebröden med ingredienser som baljväxter och rotfrukter. Även Leksands Tre kullor Morot och Röda linser har låg halt av ingredienserna som lyfts fram i namnet. Tillsammans utgör morötter och linser bara marginellt mer av innehållet i brödet än saltet.
- Den som äter ett helt paket av brödet får i sig motsvarande 1,2 gram morot och lika mycket linser.
- Samtidigt får hen i sig 17 gram socker.
- Trots det framhåller Leksands i sin marknadsföring hur nyttigt det är med antioxidanter från morötter, och fibrer och proteiner från linser.
- Annika Sund tycker inte att Leksands luras genom att kalla brödet för ett morots- och linsbröd trots det låga innehållet av de ingredienserna.– Du ser mycket morot i brödet ändå.
Morötter är ingen dyr ingrediens, utan det har mer med bakegenskaperna att göra att vi inte kan ha i mer. Tar du i för mycket morot blir brödet segt. Då blir det inte gott och då vill ingen äta, säger hon. Enligt henne är det smaken, och inte hur nyttigt det är, som avgör om ett knäckebröd klarar sig kvar på marknaden eller inte.– Man måste baka det godaste brödet annars väljer folk bort det, säger Annika Sund. Märkningen av en vara ska ge en rättvis bild av vad ett livsmedel är för något och vad den innehåller.
Få tillgång till alla våra faktabaserade tester och granskningar Saklig och tillgänglig hjälp i vardagen Oberoende – Du kan lita på oss
Från 59 kr/mån Du kan avsluta när du vill.
: Trendknäcket – en kaloribomb
Visa hela svaret
Är det dåligt att äta för mycket bröd?
3. Innehåller bröd bara dåliga kolhydrater? – Nej. Kolhydrater finns i olika former och de som finns i bröd behöver inte vara sämre än de som finns i andra livsmedel. Fibrer, som är en typ av kolhydrat, är en bra sådan som de flesta mår bra av att äta mer av så att tänka på att välja lite grövre bröd är en klok idé.
Visa hela svaret
Vad händer om du slutar äta bröd?
Dagen läsarfråga: Jag vill äta nyttigt och dra ner på kolhydrater men jag älskar bröd. Jag kan inte se mig själv inte äta pasta eller bröd resten av mitt liv. Kan man inte bara dra ner på bröd och pasta och ändå vara hälsosam och gå ner i vikt? Svar: Det beror på vem du frågar skulle jag säga.
Vissa anser att lite av allt fungerar utmärkt, vissa tycker att man absolut kan äta gluten/spannmål då alla inte mår dåligt av det osv. Samma gäller mjölk. Personligen tycker jag man bör utesluta båda. Om man själv vill, såklart! Läs mer: Varför glutenfritt? Läs mer: Därför mår du bättre av en mjölkfri kost Jag är kostrådgivare inom Paleo (och LCHF) alltså stenålderskost där man äter som våra förfäder gjorde.
Som vi äter idag har vi inte gjort speciellt länge och våra kroppar är inte anpassad för den enorma mängd mjöl, socker, mjök, halvfabrikat och e-nummer. Om man skippar mjöl och socker som bröd och pasta innehåller, försvinner snart sockerbegäret som många av oss har (självfallet finns det undantag.) Och att komma ur sockerträsket är så härligt! Man mår så mycket bättre! Man upplever ofta bättre mage, man känner sig piggare, bättre humör, finare hud osv.
Visa hela svaret
Varför går man upp i vikt av bröd?
Myt nr 1 – Blir man tjock av bröd? – Nej, så är det inte. Man går varken upp eller ner i vikt av ett speciellt livsmedel och för viktens skull spelar det inget roll om kalorierna kommer från fett, protein eller kolhydrater, Vikten beror på hur mycket man äter i förhållande till hur mycket man gör av med.
Visa hela svaret
Hur många kalorier i en skiva grovt bröd?
Näringsvärde
Näringsvärde | Per 100 g | Per Skiva (44 g) Per (0 g) |
---|---|---|
Energi | 1052 kJ/251 kcal | 463 kJ/110 kcal 11 kJ/3 kcal |
Fett | 3,6 g | 1,6 g 0 g |
Varav mättat fett | 0,5 g | 0,2 g 0 g |
Kolhydrater | 41 g | 18 g 0,4 g |
Vad räknas som grovt bröd?
Fullkornsbröd, nyttigt och grovt bröd Fullkorn har många hälsofördelar och är t.o.m. den kostfaktor som i allra högsta grad förebygger ohälsa. Genom att äta mer fullkorn, kan man t.ex. minska risken för flera folkhälsosjukdomar. Enda sätet att få i sig fullkorn är att äta spannmålsprodukter som bröd.
Visa hela svaret
Är det nyttigt att äta hårt bröd?
Efter min artikel om bröd fick vi lite frågor hur man ska tänka kring knäckebröd. Egentligen är det samma guidelinjer som gäller där, de tar jag upp längre ner. Det som är bra med ett nyttigt, hårt bröd är att de innehåller 100% fullkorn, och just fullkorn är vad vi behöver mer av.
Fullkorn och råg gör nytta i vår tarm, de kan hjälpa till att motverka diabetes typ 2, fetma och hjärt-och kärlsjukdomar. Fullkornets hälsofrämjande effekter har länge varit känt, men nyligen tittade en avhandling närmare på även råg och rågmjöl och fann att just rågen i hela rågkärnor framförallt, men också i rågmjöl, gav en rad hälsofördelar.
Till skillnad från de vita kolhydraterna som snabbt höjer våra glukosvärden i kroppen och gör så att blodsockret åker berg-och dalbana, vilket vi gärna ska förebygga för god hälsa, så tar sig fibrerna från råg och fullkorn hela vägen till tjocktarmen där de fermenterar och bidrar till en prebiotisk effekt i tarmen som i sin tur bidrar till en hälsosam tarmflora.
Denna effekt gynnas man av upp till 14 timmar efter konsumtion. Men, nu ska vi titta på knäckebröd, som de flesta av oss förknippar med fibrer och fullkorn. I vanlig ordning så är inte allt som heter knäckebröd nyttigt och jag tänkte titta på några av de vanligaste sorterna. Som jag skrev i den förra brödartikeln bör man så mycket man kan utgå får Livsmedelverkets Nyckelhålsmärkning när man letar bröd.
Har brödet ett nyckelhål är det ofta ett bra val.
Visa hela svaret
Vilket bröd är Kalorisnålast?
Kalorisnålt bröd i butik – Bröd innehåller en hel del kalorier, oavsett vilken sort du väljer. Sen finns det vissa alternativ som innehåller något mindre kalorier än övriga. Det mest kaloririka brödet är frallor och limpor av vitt bröd, men även bröd som innehåller mycket frön och frukt.
- Vill du gå ned i vikt kan det därför vara en bra ide att undvika dessa typer av bröd.
- Istället kan du välja rågbröd.
- Det är ett mörkt bröd bakat på råg som både innehåller mindre kalorier och mättar bättre än vitt bröd.
- Därför bör du alltid välja ett mörkt rågbröd när du är i butik eftersom denna typ av bröd vanligtvis innehåller under 250 kcal/ per 100g, medan andra brödsorter kan innehålla över 350 kcal/ per 100g.
Här nedan får du flera bra alternativ på kalorisnåla brödsorter, samt en tabell över kaloriinnehåll i flera olika typer av bröd.
Visa hela svaret