Vad Är Kalorier Bra För?

Vad Är Kalorier Bra För
kalorier? – Vad är kalorier? Mat vi äter ger oss energi, vilket vi behöver för att leva och må bra. Kalorier eller mer korrekt kilokalorier (kcal) är ett mått på matens energiinnehåll. För mycket energi, alltså för många kalorier leder till viktuppgång, medan för få kalorier leder till viktnedgång.

Kolhydrater = 4 kcal per gram Protein = 4 kcal per gram Fett = 9 kcal per gram Alkohol = 7 kcal per gram Kostfiber = 2 kcal per gram

Hur många kalorier behöver jag? Det är svårt att säga exakt hur många kalorier en person behöver. Det beror mycket på vem du är, t ex hur mycket du väger och hur mycket du rör på dig. Är din vikt stabil äter du ungefär lika mycket kalorier som du förbrukar.

Kvinnor Låg* Medel* Hög*
18-30 år 2000 2300 2500
31-60 år 1800 2100 2400
61-74 år 1700 1900 2200

table>

Män Låg* Medel* Hög* 18-30 år 2500 2800 3200 31-60 år 2300 2600 3000 61-74 år 2000 2300 2600

Räknat på Physical Activity Level (PAL) 1,4; 1,6 och 1,8, enligt NNR 2012. Kalorier säger inte allt Det gör inte kolhydrater eller fett heller. Två olika saker kan ha samma mängd kalorier men hur hälsosamma de är egentligen kan skilja mycket. Till exempel kan en Coca cola ha lika många kalorier som något annat, men än ändå betydligt mindre hälsosamt.
Visa hela svaret

Är det bra att äta kalorier?

Oavsett din vikt och aktivitetsnivå är kalorier livsviktiga. Kalorier är kroppens bränsle som ger dig energi att göra alla saker du älskar. Du kan läsa mycket mer om vad kalorier är och hur många kalorier du ska äta per dag i denna artikeln.
Visa hela svaret

Varför behöver man kalorier?

Hur mycket kalorier per dag behöver jag – gå ner i vikt – Om ditt mål är att gå ner i vikt bör du skapa en obalans mellan energiintag och energiförbrukning. Den största källan till att lagra energi är kroppens fettvävnad – när vi tar in mer energi än vi förbrukar, så lagras överskottet av energi i fettvävnaden.

  1. I motsats kommer kroppen att hämta energi från fettvävnaden när vi får i oss mindre än vi behöver.
  2. När det sker så går man ner i vikt.
  3. Så kaloriintag och kaloriförbrukning är viktig matematik vid viktminskning eller viktökning.1 kilo fett motsvarar 7000 kalorier (kcal) Det vill säga att om du ska gå ner 1 kilo, så måste kroppen förbruka 7000 kalorier (kcal).
You might be interested:  Hur Många Kalorier Bränner Man På Hopprep?

Vi rekommenderar alltid en långsam viktnedgång för att inte tappa muskelmassa. En långsam viktreduktion utgör en viktnedgång på 0,5 – 1 kg i veckan. Det utgör 500 – 1000 kalorier (kcal) i energiunderskott varje dag. Kom ihåg: När du förändrar din vikt så kommer också ditt behov av energi att förändras.

Nutrilett bar: Rich Brownie Nutrilett bar: Smooth Caramel Nutrilett bar: Chunky Peanut Nutrilett bar: Premium Dark Nutrilett bar: Yoghurt and Blueberry Nutrilett bar: Chocolate Chip Cookie Nutrilett bar: Chocolate Crunch and Seasalt Nutrilett smoothie: Nordic Berries

Läs också: Vad är kalorier?
Visa hela svaret

Kan man gå upp i vikt av kalorier?

Jo, för att gå upp i vikt behöver vi äta mer kalorier än vad vi förbrukar, och för att gå ner i vikt behöver vi äta mindre kalorier än vad vi förbrukar. Ett överskott på ca 350-500kcal/dag bör ge en viktökning på ca 0,5kg/v, och ett underskott på ca 350-500kcal/dag bör ge en viktminskning på ca 0,5kg/v.
Visa hela svaret

Kan man gå upp i vikt om man inte sover?

Sömnen påverkar vikten och kroppens funktioner – För att lyckas gå ner i vikt lönar det sig att sova tillräckligt och sköta om sina sömnproblem. Sömnbrist är en orsak till att allt fler lider av fetma. Om man sover för lite löper man dubbelt större risk att bli fet.

Sömnbrist stör många livsfunktioner. Till exempel immunförsvaret, hormonutsöndringen och det centrala nervsystemet. Om sömnproblemen pågår länge löper man större risk att insjukna i typ-2 diabetes och sjukdomar i blodomloppet. När man sover för lite växer hungerkänslan, eftersom man behöver mera energi än normalt.

Det man äter påverkar också sömnen. Om man äter mat som innehåller mycket fett försenas dygnsrytmen. När dygnsrytmen rubbas och nattsömnen blir kort minskar produktionen av hormonet leptin och det leder till att matlusten ökar. Om man inte får tillräckligt med djup sömn under natten sker det förändringar i kroppens insulinresistens och i det hur kroppen tål glukos.

You might be interested:  Hur Många Kalorier I Couscous?

Partonen T. I boken: Lihavuus. Duodecim, 2015, 161–168.

Visa hela svaret

Kan man lita på kalorier?

Värdena på förpackningar är uppskattningar och stämmer sällan för en viss förpackning – Det går aldrig att veta exakt hur mycket energi en råvara innehåller. Beroende på jorden, mognad, gödsel, art och så vidare så kan innehållet av kolhydrater, fett och protein att variera mellan i princip samma råvara.

  • Så även om du köper rena råvaror så vet du alltså aldrig exakt hur mycket kalorier du faktiskt får i dig.
  • För företag finns det sen ytterligare problem i den här situationen.
  • De kombinerar oftast flera olika livsmedel och fördelningen är oftast inte exakt, särskilt inte när du köper halvfabrikat eller färdig mat.

För restauranger där det är någon som tillagar maten så tillkommer sen ytterligare en större variation då det är människor som tillagar och serverar maten. Då blir det såklart ännu större variation på maten du får på tallriken. Ibland får du en köttbit på 200 gram och ibland blir det en på 230 gram.

  • Ibland blir det tre skedar sås och ibland fyra.
  • För den tillåtna variationen när det gäller kaloriinnehåll i mat som du köper i butik finns det ingen bestämd gräns egentligen (1).
  • Istället har man gränserna för hur precis informationen ska vara när det gäller innehållet av kolhydrater, fett och protein.

Hur stora krav man har på precisionen varierar på hur mycket av ett visst näringsämne som produkten innehåller. Här är reglerna i korta drag för kolhydrater, socker, protein och fiber:

Om livsmedlet ska innehålla mindre än 10 gram så är den tillåtna felmarginalen 2 gram Om livsmedlet ska innehålla mellan 10-40 gram så är den tillåtna felmarginalen 20 procent Om livsmedlet ska innehålla mer än 40 gram så är den tillåtna felmarginalen 8 gram

You might be interested:  Hur Många Kalorier I En Coca Cola?

För fett är värdena i princip desamma fast när det anges att det är mindre än 10 gram fett i produkten så är bara den tillåtna variansen 1,5 gram istället för 2 gram som för övriga näringsämnena ovan. För att göra det lite mer konkret så kommer här några exempel.

Om du köper en färdigmiddag där det står att den innehåller 20 gram fett så innebär det att produkten egentligen får lov att innehålla antingen 20 procent mer eller mindre fett. Alltså får det variera mellan 16-24 gram. Det innebär att om det står att ett livsmedel du köper innehåller 200 kcal från fett så får det i själva verket variera mellan 144 till 216 kcal utan att det är fel, en skillnad på 72 kcal.

Det är helt enkelt någonting som man får räkna med tanke på den osäkerhet som finns av helt naturliga orsaker. Det innebär att om det står att ett livsmedel du köper innehåller 200 kcal från fett så får det i själva verket variera mellan 144 till 216 kcal utan att det är fel, en skillnad på 72 kcal.

Störst skillnad i kalorier från fett får det vara i ett livsmedel med mer än 40 gram fett. Då kan skillnaden mellan olika produkter vara hela 160 kcal utan att det räknas som fel i innehållsförteckningen. Här ska vi också tänka på att detta alltså endast är det tillåtna felet för fett. Sen tillkommer acceptabla fel för protein och kolhydrater.

Som mest skulle en produkt teoretiskt kunna ligga ungefär 250 kcal per 100 gram fel, utan att de då verkligen räknas som fel. Det ses istället som en naturligt förekommande variation.
Visa hela svaret