Smör – Smör är en mejeriprodukt som består av kärnad grädde, för att få mer smak syras och saltas smöret genom att man tillsätter mjölksyrakulturer och salt.Till skillnad från margarin är smör konstant i sin fettsammansättning och består av mjölkfett (80 %), vatten och salt. Smör innehåller mycket mättade fettsyror och passar bra till matlagning och bakning.
Visa hela svaret
Contents
- 1 Varför använda Man margarin istället för smör?
- 2 Vilket smör liknar Bregott?
- 3 Vad är nyttigast smör eller Bregott?
- 4 Vad är mest hälsosamt att steka i?
- 5 Vilket fett ska man undvika?
- 6 Vilket Bordssmör är nyttigast?
Vad är bättre margarin eller smör?
Fett är livsnödvändigt för oss människor. Men vilket fett som är bäst och nyttigast har debatterats flitigt de senaste åren – och då särskilt de eventuella farorna med mättat fett. Medan Livsmedelsverket rekommenderar vegetabiliska oljor framför smör anser LCHF-förespråkarna att det mättade fettet i smöret inte utgör något problem.
- Arin Jonsson, forskare och näringsfysiolog vid Chalmers Tekniska Högskola, tycker att frågan behöver nyanseras.
- Mättat fett höjer andelen LDL-kolesterol i blodet, vilket kan öka risken för hjärt-kärlsjukdomar.
- Men allt mättat fett är inte lika dåligt.
- Fettet i ost och kokos verkar exempelvis mer fördelaktigt än smör, säger hon.
Mättat fett är även ett mindre problem ur hjärt-kärl-synpunkt än raffinerade vita kolhydrater som vitt ris och vitt bröd, enligt Karin Jonsson. – Jag ser ingen fara med smör i rimliga mängder så länge man får den näring man behöver och håller sig inom den energimängd man gör av med.
Men är man i riskzonen för hjärt-kärlsjukdom skulle jag välja kallpressade oljor, nötter, frön och fet fisk som de främsta fettkällorna. Även om smör inte nödvändigtvis är farligt kan man knappast kalla det för en hälsobomb. Smör innehåller väldigt lite omega-6 och omega-3-fettsyror, de livsviktiga fettsyror som kroppen inte själv kan producera.
– Dessa finns främst i vegetabiliska oljor. Kallpressade oljor innehåller även polyfenoler som kan fungera som antioxidanter och motverka att kolesterolet oxiderar och blir farligt. Även margarin innehåller bra fettsyror och vitaminer, om än i tillsatt form.
- Därför rekommenderar Livsmedelsverket margarin före smör.
- Men det är något myndigheten fått kritik för – dels för att margarin anses onaturligt och dels för att det kan innehålla för mycket omega-6.
- Arin Jonsson har i sin egen forskning hittat samband mellan högt margarinintag och ökad risk för allergi.
– Men de studier som finns, inklusive min egen, är inte tillräckligt omfattande för att dra några riktiga slutsatser. Här behövs större klinisk forskning innan resultaten kan ligga till grund för kostråd. Enligt Livsmedelsverket egna studie från 2016 kan margarin dessutom innehålla förhållandevis höga halter av de cancerframkallande ämnena glycidol och 3-MCPD.
- Ämnena bildas när vegetabiliska oljor raffineras och av de matfetter som fanns med i undersökningen innehöll vissa margariner klart högst halter av glycidol och 3-MCPD.
- Men resultaten har inte påverkat Livsmedelsverkets rekommendationer kring margarin, enligt Petra Bergkvist vid myndigheten.
- Dels råder det osäkerhet kring hur stort intag av 3-MCPD som är säker och dels har många producenter troligtvis lyckats få ned halterna genom att ställa högre krav på råvarorna.
Gränsvärden för glycidol införs inom några månader, och senare för 3-MCPD. Våra kostråd kvarstår eftersom vi behöver de fleromättade fettsyrorna som finns bland annat i margarin, säger hon. Om margarinet får räknas som det mest utskällda av matfetter har kokosfett hypats desto mer den senaste tiden.
Visa hela svaret
Varför använda Man margarin istället för smör?
Margarin finns i många olika sorter i affären, oftast gäller ju billigare desto sämre. Jag rekommenderar att alltid köpa smör istället för margarin. Recept med Margarin Näringsvärden Jag rekommenderar att använda smör istället för margarin. Smör är en naturlig produkt med godare smak och utan härdat fett, transfetter, aromämnen och e-nummer som finns i margarin. Margarin är ganska billigt och tyvärr gäller oftast att ju billigare desto sämre.
Visa hela svaret
Vilket är nyttigast smör eller margarin?
Sammantaget är de omättade fetterna betydligt bättre för hälsan än de mättade fetterna. Vad är det för skillnad på smör och margarin? – Den största skillnaden är att smör är animaliskt och margarin är vegetabiliskt. Det innebär att det är bättre fett i margarin än smör.
Visa hela svaret
Är Bregott ett margarin?
Historia – Bregott lanserades 1969 och var kulmen på en omfattande produktutveckling på matfettsområdet i Sverige under senare halvan av 1960-talet. Det mjuka margarinet Flora lanserades 1966 av Margarinbolaget, Till skillnad från tidigare matfettsalternativ var Flora mjukt redan när det togs ut ur kylskåpet och kunde således bres på smörgås omedelbart.
- Tidigare hade både smör och margarin sålts i olika sorters folieinslag, men Floras mjuka konsistens omöjliggjorde detta.
- Istället såldes Flora i plastbyttor, vilket var en nyhet på området.
- Som ett svar på konkurrensen lanserade Mejerierna senare under 1966 även smör i plastbyttor.
- De lanserade även extrasaltat smör, vilket blev en försäljningsframgång.
Dessa framgångar kunde dock inte hindra margarinet från att ta marknadsandelar och i november 1969 lanserades Bregott. Produkten var en blandning av smör och sojaolja som var bredbar direkt ur kylskåpet. Vid lanseringen var produkten världsunik. Under 1980-talet var Bregott marknadsledande.
När sedan lättmargarinet kom, tappade man kortvarigt marknadsandelar, för att sedan åter bli marknadsledande i början av 1990-talet, Vid det laget var sojaoljan utbytt mot den nyttigare rapsoljan. Förutom att oljan bytts ut och förpackningen ändrat utseende, har inte produkten Bregott förändrats under åren.
Däremot har nya Bregott-varianter tillkommit.
Visa hela svaret
Är Bregott riktigt smör?
Bregott® Normalsaltat smör & rapsolja 600 g
Bregott® Normalsaltat är en favorit på svenska smörgåsar alltsedan 1969. Kärnat till smör av svensk grädde blandat med rapsolja och en nypa salt – naturligt gott. Grädden finns med för den goda smakens skull och rapsoljan gör det lättare att bre på brödet.
Visa hela svaret
Kan man steka i margarin?
Margarin – Margarin, som är utmärkt till stekning, kan du köpa både som flytande i flaska och som fast i folie. Margarin innehåller mjölk och visar därför när temperaturen stiger i stekpannan. När margarinet har tystnat i pannan så är temperaturen den rätta.
Visa hela svaret
Vad är dåligt med margarin?
4. Är margarin dåligt för hälsan? – Nej. Generellt sett så skulle många må bättre av att äta mer av det omättade fettet som finns i margarin men precis som det mesta så ska inget överkonsumeras. Den som äter väldigt mycket margarin kanske äter väldigt många smörgåsar och det behöver inte vara en fördel. Det gäller att se till helheten i kosten.
Visa hela svaret
När ska man använda margarin?
Margarin – Huvudingredienserna i margarin är vegetabiliska oljor, mjölk och vatten. Oljorna utvinns genom pressning och förädlas på samma sätt som andra oljor som säljs i matbutiker. Utöver oljor, mjölk, och vatten ingår ingredienser såsom lecitin (E 322), salt, arom och vitamin A och D.
Visa hela svaret
Kan man baka med Bregott istället för margarin?
Kan man steka i Bregott? – Ja. Tester har visat att resultatet blir mycket bra vid både stekning och pajbakning. Däremot kan du inte steka eller baka med Bregott mindre eftersom den har låg fetthalt och innehåller potatismjöl.
Visa hela svaret
Varför är margarin bra?
Margarin innehåller vanliga ingredienser som finns i massor av andra livsmedel. Till största del består det av olja, fett, vatten och eventuellt någon form av mjölk. Margarin baseras på vegetabiliska oljor och de som används mest och är vanligast är rapsolja, solrosolja, linfröolja, olivolja och palmolja.
- Palmolja har en neutral smak och är fastare i konsistensen, för att ge margarinet en lagom krämig konsistens.
- Palmolja finns också i många andra livsmedel.
- Välj gärna ett margarin med hållbart producerad och certifierad palmolja.
- Alla oljor som används till livsmedel förädlas, för att ta bort oönskad smak, lukt och färg, samt ämnen som finns naturligt i oljan men som kan förkorta oljans hållbarhet, t ex järn, och fria fettsyror.
Vid förädlingen (reningen) används endast godkända ämnen, flera av dem är för övrigt godkända livsmedelstillsatser. Det är ingen skillnad på oljan i margarin och olja som finns att köpa i butik. Många margariner innehåller någon form av mjölk, det kan vara skummjölk, lättfil, vassle eller kärnmjölk.
- Mjölken bidrar med smak, arom och fyllighet.
- Margarin som inte innehåller mjölk innehåller i stället vatten.
- Men att blanda olja och vatten/mjölk, det går väl inte? Jo, det är möjligt om man lägger till emulgeringsmedel kan blanda sig med både olja och vatten och som gör att oljan och vattnet går att binda ihop.
Ett vanligt exempel på emulgeringsmedel är lecitin som finns naturligt i äggula, sojabönor och solrosfrön.Det som vanligtvis används i margarin idag är solroslecitin. Margarin inehåller dessutom nyttiga och viktiga vitaminer, som till exempel A- och D-vitamin.
A-vitaminet är viktigt för syn och hud, medan D-vitaminet är viktigt för skelett och tänder. D-vitamin hjälper även kroppen att absorbera kalcium och fosfat. margarin innehåller även en hel del E-vitamin, som finns naturligt i de vegetabiliska oljorna. I margarin hittar man vanligt koksalt, det finns där för smakens skull, men fungerar också som konserveringsmedel.
Mängden salt varierar mellan olika sorter. Lättmargarin är mer känsligt för bakterier och mögel och då behövs ytterligare konserveringsmedel, såsom kaliumsorbat, som är ett annat sorts salt. Citronsyra som bidrar till både hållbarhet och en lagom syrlig smak.
Visa hela svaret
Vad är bättre än smör?
Margarin är bättre än smör.
Visa hela svaret
Vilket smör liknar Bregott?
Ännu en myt det hjärtvänliga Becel Sedan många år har vi fått veta att vi bör äta Becel i stället för smör och Bregott. Becel innehåller nämligen rikligt med fytosteroler, grönsakernas kolesterol. Fytosterolerna sänker halten av vårt eget kolesterol i blodet och sägs därför minska risken för åderförkalknng och hjärt-kärlsjukdom.
Det saknas emellertid kliniska experiment, som visat att ett högt intag av växtsteroler gör nytta. Mycket talar för att det är tvärtom. Redan 1991 visade en studie publicerad i tidskriften Metabolism att en hög halt av växtsteroler i blodet är associerad med en högre risk för hjärt-kärlsjukdom hos patienter med genetiskt betingat förhöjt kolesterol och senare studier har visat att det även gäller för andra.
I 4S-studien till exempel, en av de första statinstudierna, var risken för koronarsjukdom signifikant associerad med blodets halt av fytosteroler. Risken för dem vars blod innehöll mest fytosterol var dubbelt så stor jämfört med dem som hade lägst, trots att deras kolesterolhalt minskat lika mycket eller mer.
Två stora kohortstudier kom fram till samma resultat och även djurförsök pekar på att plantsteroler har en skadlig effekt på artärerna. Förklaringen kan vara den att fytosterolerna hämmar upptaget av fettlösliga vitaminer. Många studier har nämligen på senare tid visat att en låg halt av D-vitamin i blodet är en tung riskfaktor för kardiovaskulär sjukdom.
Möjligen kan även den höga kvoten omega-6/omega-3 i Becel bidra. Detta föranledde de kanadensiska hälsomyndigheterna att förbjuda födoämnen, som tillsatts fytosteroler. Även det tyska läkemedelsverket har varnat mot användningen av dylika livsmedel. I Sverige och i många andra länder rekommenderas de emellertid fortfarande och Unilever fortsätter propagera för sina “hjärtvänliga” Becel-produkter.
- Vilka tankar har Livsmedelsverkets kostexperter gjort sig om detta? Känner de till dessa forskningsresultat? Om de gör det, varför varnar de inte mot Becel? Uffe Ravnskov,läkare och docent i Lund.
- Referens: Weingärtner O, Böhm M, Laufs U.
- Controversial role of plant sterol esters in the management of hypercholesterolaemia.
Eur Heart J 2009;30: 404–409. : Ännu en myt det hjärtvänliga Becel
Visa hela svaret
Vad är nyttigast smör eller Bregott?
Mättat eller omättat fett? – Här anser de flesta att omättat fett är nyttigare för hjärta och kärl. Omättat fett delas upp i enkelomättat och fleromättat fett. Det känns igen på att det oftast är flytande eller mjukt i rumstemperatur, och kommer från växtriket eller från fet fisk.
Livsmedelsverket rekommenderar att 90 procent av fettet vi äter ska vara omättat. Här är lättmargariner det självklara valet – de innehåller mindre mättat fett än smör och margarin med högre fetthalt. Det mättade fettet, som känns igen på att det är hårt i rumstemperatur och som oftast kommer från djurprodukter som kött, grädde och smör, har sina förespråkare hos dem som äter enligt lchf (“low carb high fat; en kost med mycket fett och lite eller inga kolhydrater).
De väljer oftast smör, eller Bregott, som är baserat på smör – bägge innehåller hög andel mättat fett. Några långtidsstudier på effekterna på hjärta och kärl med en sådan kost finns inte än.
Visa hela svaret
Vilket matfett är bäst för hälsan?
Vilket fett är egentligen rätt fett? – En tumregel är att välja flytande fett, som olja eller flytande matfett när du bakar och lagar mat. Man skiljer mellan mättat, enkelomättat och fleromättat fett. Att ersätta en del av det mättade fettet i maten med fleromättat fett kan bidra till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdom. På smörgåsen är det bra att använda Nyckelhålsmärkta varianter som innehåller nyttigt fett. Kan man steka i olivolja? En av kökets mest långlivade myter är att man inte kan steka i olivolja. Olivolja är ett mycket bra, nyttigt och gott alternativ som passar utmärkt också i stekpannan. Fett är inget farligt – kroppen behöver faktiskt en viss del fett för att fungera ordentligt. Däremot är det skillnad på olika typer av fett. Olivolja är rik på enkelomättade fetter som är en nyttig typ av fett och bra för fettbalansen i kroppen. Det kan i sin tur förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Olivolja är också en bra källa till viktiga fettsyror som omega 3 och omega 6. Den innehåller även antioxidanter som till exempel polyfenoler. De motverkar att olivoljan härsknar. Olivolja kan mycket väl användas i stekpannan till vanlig matlagning. Är kokosolja nyttigt? Tropiska växtfetter som till exempel palmolja och kokosolja innehåller en stor andel mättade fettsyror. De mättade fettsyror som ingår i kokosfett föreslås ibland vara bra för hälsan men det finns inte stöd för att det skulle vara mer hälsosamt att äta kokosfett än annat mättat fett. Eftersom kokosfett och kokosolja innehåller en hög andel mättade fettsyror kan det lätt bidra till för mycket mättat fett. Ett av argumenten för att kokosolja skulle vara nyttigare än annat mättat fett är att fettet i kokosolja är av en särskild typ som skiljer sig från det fett som du hittar i bland annat smör och grädde. Det stämmer också att den dominerande fettsyran i kokosolja, den så kallade laurinsyran, skiljer sig en del från den så kallade palmitinsyran som finns i smör, palmolja och animaliskt fett. Det finns dock inga bevis för att den skulle vara hälsofrämjande, snarare tvärtom.
Dessa råd är framtagna utifrån bästa möjliga vetenskapliga grund som bygger på kunskap från vad den samlade aktuella forskningen visar om nytta och risker. Det finns dock många obesvarade frågor kvar och vi behöver därför mycket mer forskning på området. : Myter om fett
Visa hela svaret
Är lätta riktigt smör?
Lätta Original är ett gott lättmargarin med bara 40% fetthalt, gjord med rapsolja och kärnmjölk för den goda smakens skull. Nu utan palmolja. Lätta Original är lätt att bre på din smörgås och är ett lättare alternativ till smör.
Visa hela svaret
Vad har hänt med Bregott?
Under sommaren gjorde vi en mindre justering av processen och receptet för Bregott 75%. Anledningen är att vi vill jämna ut den årstidsvariation vi har haft i produktionen av Bregott 75%. Vi har gjort omfattande konsumentundersökningar före justeringen och konsumenterna upplever ingen skillnad.
Visa hela svaret
Är det palmolja i Bregott?
Kommentarer –
Jag vill också baka kakor å bröd med matfett Utan palmolja,vad finns att välja på? Hej! Både Smör och Bregott går utmärkt att baka på, och innehåller ingen palmolja. Vänliga hälsningar Christina Kommunikatör Gäller detta även för ert brynta smör? Dvs även den oljan är varmpressad? Jag frågar därför att det är hemskt gott men jag har läst i en vad jag kan bedöma pålitlig källa att varmpressning föranleder mindre trevlig behandling av produkten. Har ni invändningar mot det får ni gärna beskriva hur processen ser ut hos er vid varmpressad rapsolja. Hej Elias, Härligt att du gillar Bregott Brynt! Rapsoljan i samtliga sorter av Bregott pressas vid en temperatur på 90-100 grader och klassas som skonsamt varmpressad. Lösningsmedelsextraktion används inte. En allmän användningsprocess som vi aktivt har beslutat att undvika är extraktion med organiska lösningsmedel, vilket innebär att rapsolja i Bregott aldrig har varit i kontakt med organiska lösningsmedel. Christina Kommunikatör Hej! Här kommer en fråga från ännu en Bregottälskare. Jag insåg för ett drygt halvår sedan att jag inte tål mögelsvampen Aspergillus niger som används vid framställning av citronsyra, och har därför undvikit det sedan dess och mått mycket bättre. Jenny Hej Jenny och tack för din fråga, Rapsoljan i Bregott har inte varit i kontakt med citronsyra under processen. Vi önskar dig en fin december! Johan Kommunikatör Å, så bra!! Tack! Härligt att kunna fortsätta äta Bregott! Jenny
Vilket margarin är bäst?
Fett är nyttigt i lagom dos. Men lika viktigt som det är att äta rätt mängd är det att äta rätt sorts fett. Testfakta har analyserat innehållet i tolv vanliga fabrikat av lättmargarin och tittat hur mycket fett, vatten och salt de innehåller. Vilket fett är då bra och vilket är dåligt? Förenklat kan man säga att ur hälsosynpunkt har mättat fett en dålig inverkan medan omättat (enkelomättat och fleromättat) har en bra.
- Av de omättade fetterna är de fleromättade fetterna de bästa.
- Det man i första hand ska begränsa är intaget av mättat fett och transfetter.
- Intaget av omättade fetter bör i allmänhet öka något, det gäller även omega-3 och omega-6.
- De har en sänkande effekt på det onda kolesterolet, säger Wulf Becker som är nutritionist på Livsmedelsverket i Uppsala och professor vid institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet.
Alla ska vi se upp med vilka fetter vi får i oss, men det blir viktigare ju äldre vi blir. – I medelåldern ska man vara mer uppmärksam, men det är bra att tidigt anpassa sig till produkter med lågt innehåll av mättat fett, säger Åke Bruce, professor i tillämpad näringslära vid Livsmedelsverket.
Han rekommenderar att man håller nere sitt totala fettintag, väljer nyckelhålsmärkta produkter och äter varierat. Det är även bra om margarinet innehåller en hög andel av de fleromättade fettsyrorna omega-3 och omega-6. Testet av lättmargarinen redovisar både hur mycket mättat, omättat och fleromättat fett de innehåller.
För den som tycker det är svårt att tolka resultatet har Åke Bruce ett råd: – Den produkt som innehåller minst mättat fett är den bästa, det mättade fettet är det viktigaste att undvika, säger han. I enlighet med den tolkningen är Keiju (tidigare Carlshamn) och Becel Proactive bäst.
- De har även lägst fetthalt totalt, 30 respektive 35 procent.
- Högst andel mättat fett, som kan höja kolesterolvärdet vilket ökar risken för hjärt-kärlsjukdom, har Coops och Willys margarin.
- Den enda produkt som enligt deklarationen innehåller härdat fett är Lidls Vita d’Or.
- När det står härdat fett kan det betyda att den innehåller transfetter och det ska man i så fall undvika, säger Åke Bruce.
Omättat (enkelomättat och fleromättat ) fett anses medverka till att sänka kolesterolvärdet. Mest enkelomättat fett innehåller Eldorados margarin, medan Becel Proactive innehåller mest fleromättat. Minst fleromättat fett innehåller Lätt&Lagom. Av alla de analyserade lättmargarinen får Keiju, Becel Proactiv och Milda, högst sammanlagt betyg.
Priset varierar mycket mellan de undersökta lättmargarinen. Billigast är Eldorado och Vita d´Or från Lidl som kostar 12 kronor per kilo. Klart dyrast är Becels Proactiv, 136 kronor per kilo. – Becel Proactiv är en speciell produkt. Den har en bra fettsammansättning, men innehåller också växtsteroler som har en sänkande effekt på kolesterolnivån genom att den hämmar upptaget av kolesterol.
Produkten är främst avsedd för personer som vill sänka sitt kolesterolvärde, men lämpar sig inte för till exempel små barn och gravida, säger Wulf Becker. Har det någon betydelse vilket margarin en person äter? – Ja, det är klart att det har. Vi rekommenderar ett lättmargarin, gärna ett nyckelhålmärkt sådant.
Visa hela svaret
Vad är mest hälsosamt att steka i?
Rätt fett att steka i Mat Det är inte allt fett som lämpar sig för att upphettas. Alla fetter har olika temperaturkänslighet och vissa kan bli mycket ohälsosamma om de hettas upp för mycket. Artikelförfattare: Clara Rausing Publicerad 24 februari 2017 Rykpunkt För att avgöra hur mycket värme ett fett tål mäter man dess rykpunkt, alltså vid vilken temperatur det börjar ryka. När fett överhettas och passerar sin rykpunkt börjar molekylstrukturen brytas ned och diverse toxiska föreningar bildas. Dessa föreningar leder inte bara till minskad smak och lägre näringsvärde, utan kan också vara skadliga för hälsan.
- Vilken rykpunkt ett fett har bestäms dels av hur mättat fettet är och dels av hur rent det är.
- Mättat fett är mer stabilt än omättat fett och tål generellt sett högre temperaturer.
- Fleromättade fetter tål inte mycket värme och bör egentligen inte hettas upp över huvud taget.
- Alla orenheter som finns i ett fett sänker dess rykpunkt.
Vanligt smör innehåller till exempel inte bara fett utan även protein, socker och vatten. Om man skirar smöret separerar man fettet från de övriga ämnena och får ett näst intill helt rent fett. Rykpunkten höjs då från 177 grader till 252 grader. Man skirar smör genom att värma upp det och sedan bara använda det rena fettet som lägger sig överst i kastrullen.
- Samma princip gäller för allt fett.
- Allpressad olivolja tål till exempel 160 till 200 grader, beroende på hur mycket skyddande antioxidanter den innehåller.
- Raffinerad olivolja tål däremot runt 230 grader.
- Allpressat kokosfett tål samma temperatur som vanligt smör, 177 grader.
- Raffinerat kokosfett tål 232 grader och är tillsammans med skirat smör och avokadoolja bland de mest värmetåliga fetterna.
Omvända roller Det paradoxala är att många av de mest näringsrika och nyttiga oljorna, som extra virgin olivolja, kallpressad rapsolja och linfröolja, har de lägsta rykpunkterna. Dessa oljor innehåller höga koncentrationer ömtåliga näringskomponenter som lätt förstörs av värme.
- Raffinerade fetter har betydligt högre rykpunkter eftersom alla ämnen förutom de rena fettmolekylerna har försvunnit.
- Ska man använda raffinerat fett bör man välja ett som är icke-kemiskt bearbetat.
- Ibland används nämligen hälsovådliga kemikalier i raffineringsprocessen.
- För stekning på låg eller medeltemperatur går det bra att använda oraffinerat fett som smör, kallpressad olivolja och rapsolja.
För tillagning på hög temperatur bör man däremot använda ett mer stabilt fett som raffinerad raps- eller olivolja.
Fett | Rykpunkt (värdena på rykpunkter för olika fetter varierar en del beroende på olika källor) |
---|---|
Avokadoolja | 271 grader |
Skirat smör | 252 grader |
Smör | 177 grader |
Kokosfett, raffinerat | 232 grader |
Olivolja, raffinerad | 220 – 240 grader |
Olivolja, extra virgin | 160 – 200 grader |
Rapsolja, raffinerad | 205-230 grader |
Linfröolja | 107 grader |
Rätt fett att steka i
Visa hela svaret
Varför ska man inte steka i rapsolja?
Rapsolja – stekning och oxidation Hej,Jag är leg. dietist och har alltid rekommenderat att använda kallpressad rapsolja kall då den har ett högt innehåll av omega-3 fetter vilket är känsliga för upphettning.Jag rekommenderar att man istället steker i raffinerad eller mixade fetter då de är mer stabila.
Jag har också sagt att kallpressad rapsolja ska stå kallt och mörkt då den lätt oxiderar vid ljus, syre och värme.När jag sedan tittar på SLV-rekommendation står det att rapsolja går utmärkt att steka i. Säkerligen menar ni varmpressad/raffinerad? Att SLV går ut med att det går bra att steka i rapsolja förvirrar mina patienter och dietistkollegor.
Det framgår ingen tydlig guide om vilka fetter som ska användas till vad. Jag finner heller ingen information om rykpunkt eller oxidativ stabilitet. Går det att hitta mer information om fetter och deras användningsområde, rykpunkt, oxidativ stabilitet? Välkommen! Vi svarar enbart under vardagar.
- Om du söker här i forumet har du stor chans att hitta svaret själv! Alla frågor hanteras säkert i vårt system.
- När du får ett svar innehåller det en länk.
- Den länken är det bara du som kan nå.
- För att någon annan ska kunna se svaret krävs att vi aktivt lagt ut det synligt i forumet.
- Skulle vi välja att synliggöra din fråga för andra, tar vi först bort personliga uppgifter.
Andra kan då inte se vem frågan kommer från. Det är bra om du också tänker på att inte ange uppgifter i själva frågan som skulle kunna kopplas just till dig.
Jenny Astrid Karin Cerenius – läsare Camilla G Lisa-Marie
Alla ska känna matglädje och må bra av maten : Rapsolja – stekning och oxidation
Visa hela svaret
Vilket matfett är bäst för hälsan?
Vilket fett är egentligen rätt fett? – En tumregel är att välja flytande fett, som olja eller flytande matfett när du bakar och lagar mat. Man skiljer mellan mättat, enkelomättat och fleromättat fett. Att ersätta en del av det mättade fettet i maten med fleromättat fett kan bidra till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdom. På smörgåsen är det bra att använda Nyckelhålsmärkta varianter som innehåller nyttigt fett. Kan man steka i olivolja? En av kökets mest långlivade myter är att man inte kan steka i olivolja. Olivolja är ett mycket bra, nyttigt och gott alternativ som passar utmärkt också i stekpannan. Fett är inget farligt – kroppen behöver faktiskt en viss del fett för att fungera ordentligt. Däremot är det skillnad på olika typer av fett. Olivolja är rik på enkelomättade fetter som är en nyttig typ av fett och bra för fettbalansen i kroppen. Det kan i sin tur förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Olivolja är också en bra källa till viktiga fettsyror som omega 3 och omega 6. Den innehåller även antioxidanter som till exempel polyfenoler. De motverkar att olivoljan härsknar. Olivolja kan mycket väl användas i stekpannan till vanlig matlagning. Är kokosolja nyttigt? Tropiska växtfetter som till exempel palmolja och kokosolja innehåller en stor andel mättade fettsyror. De mättade fettsyror som ingår i kokosfett föreslås ibland vara bra för hälsan men det finns inte stöd för att det skulle vara mer hälsosamt att äta kokosfett än annat mättat fett. Eftersom kokosfett och kokosolja innehåller en hög andel mättade fettsyror kan det lätt bidra till för mycket mättat fett. Ett av argumenten för att kokosolja skulle vara nyttigare än annat mättat fett är att fettet i kokosolja är av en särskild typ som skiljer sig från det fett som du hittar i bland annat smör och grädde. Det stämmer också att den dominerande fettsyran i kokosolja, den så kallade laurinsyran, skiljer sig en del från den så kallade palmitinsyran som finns i smör, palmolja och animaliskt fett. Det finns dock inga bevis för att den skulle vara hälsofrämjande, snarare tvärtom.
Dessa råd är framtagna utifrån bästa möjliga vetenskapliga grund som bygger på kunskap från vad den samlade aktuella forskningen visar om nytta och risker. Det finns dock många obesvarade frågor kvar och vi behöver därför mycket mer forskning på området. : Myter om fett
Visa hela svaret
Vilket fett ska man undvika?
Fett finns av tre olika slag – Fett kan vara mättat, enkelomättat och fleromättat, och det är viktigt att vara selektiv i sitt val av fetter och samtidigt, på grund av den höga energitätheten, se till att mängderna inte blir för stora. Generellt kan man säga att man ska vara försiktig med intaget av de mättade fetterna, som bland annat finns i kött och mejeriprodukter, medan de enkelomättade och fleromättade fetterna tillhör de bättre varianterna.
Visa hela svaret
Varför är margarin bra?
Margarin innehåller vanliga ingredienser som finns i massor av andra livsmedel. Till största del består det av olja, fett, vatten och eventuellt någon form av mjölk. Margarin baseras på vegetabiliska oljor och de som används mest och är vanligast är rapsolja, solrosolja, linfröolja, olivolja och palmolja.
- Palmolja har en neutral smak och är fastare i konsistensen, för att ge margarinet en lagom krämig konsistens.
- Palmolja finns också i många andra livsmedel.
- Välj gärna ett margarin med hållbart producerad och certifierad palmolja.
- Alla oljor som används till livsmedel förädlas, för att ta bort oönskad smak, lukt och färg, samt ämnen som finns naturligt i oljan men som kan förkorta oljans hållbarhet, t ex järn, och fria fettsyror.
Vid förädlingen (reningen) används endast godkända ämnen, flera av dem är för övrigt godkända livsmedelstillsatser. Det är ingen skillnad på oljan i margarin och olja som finns att köpa i butik. Många margariner innehåller någon form av mjölk, det kan vara skummjölk, lättfil, vassle eller kärnmjölk.
Mjölken bidrar med smak, arom och fyllighet. Margarin som inte innehåller mjölk innehåller i stället vatten. Men att blanda olja och vatten/mjölk, det går väl inte? Jo, det är möjligt om man lägger till emulgeringsmedel kan blanda sig med både olja och vatten och som gör att oljan och vattnet går att binda ihop.
Ett vanligt exempel på emulgeringsmedel är lecitin som finns naturligt i äggula, sojabönor och solrosfrön.Det som vanligtvis används i margarin idag är solroslecitin. Margarin inehåller dessutom nyttiga och viktiga vitaminer, som till exempel A- och D-vitamin.
- A-vitaminet är viktigt för syn och hud, medan D-vitaminet är viktigt för skelett och tänder.
- D-vitamin hjälper även kroppen att absorbera kalcium och fosfat.
- Margarin innehåller även en hel del E-vitamin, som finns naturligt i de vegetabiliska oljorna.
- I margarin hittar man vanligt koksalt, det finns där för smakens skull, men fungerar också som konserveringsmedel.
Mängden salt varierar mellan olika sorter. Lättmargarin är mer känsligt för bakterier och mögel och då behövs ytterligare konserveringsmedel, såsom kaliumsorbat, som är ett annat sorts salt. Citronsyra som bidrar till både hållbarhet och en lagom syrlig smak.
Visa hela svaret
Vilket Bordssmör är nyttigast?
Kostexperten Kristina Andersson om hur man ska välja smör: – En av de absolut vanligaste frågor jag får när jag pratar om fett på föreläsningar är vilket “smör” man ska ha på mackan. När det kommer till smörgåsmargarin och matfettsblandningar så finns det ju en uppsjö av alternativ.
Alltifrån gammalt hederligt smör, som är det mest naturliga alternativet men samtidigt innehåller mycket fett, framför allt mättat sådant, och kalorier – till lättvarianter som innehåller mindre fett och energi, mer omättade fetter, men å andra sidan är mindre naturliga. Det lockas även ofta med ord som “oliv”, “omega 3”, fleromättat etcetera.
Min första något präktiga motfråga är om man verkligen måste ha något på mackan. Den mängd energi som det bidrar med är något de flesta faktiskt skulle må bra av att skippa. Och även om man behöver fettet, så finns det naturligare och bättre källor för det.
- Om man ändå vill ha smör på mackan så skulle jag rekommendera att man väljer ett så rent och naturligt matfett som möjligt.
- Som alltid är en kort innehållsförteckning en bra vägvisare.
- Min favorit är Bregott mellan, en naturlig produkt men med lägre fetthalt.
- LÄS OCKSÅ: Test: Jordnötssmör – hur nyttigt är det egentligen? Vad menar jag då med naturlig? Jo, olivolja, rapsolja etcetera är egentligen flytande i rums- och kyltemperatur.
Men i era matfettsblandningar är de plötsligt i fast, bredbar form. Något har bevisligen skett. Smörgåsmargariner är ofta hårt behandlade av kemikalier, och risken är att det finns kemikalierester kvar. Smör eller Bregott är då betydligt bättre produkter.
Visa hela svaret