Vad Bränner Mest Kalorier Gå Eller Springa?

Vad Bränner Mest Kalorier Gå Eller Springa
Nej, du förbränner ca 30 procent fler kalorier genom att springa än genom att gå snabbt. Så även om du t.ex. går 5 km kommer du inte att förbränna lika många kalorier som om du löper samma 5 km-sträcka. Det gäller trots att det tar längre tid för dig att gå sträckan.

Några av de extra kalorier som löpare förbränner försvinner faktiskt efter att träningspasset tagit slut. Det kallas på fackspråk för efterförbränning, och den beror på att kroppen jobbar för högtryck med att återhämta sig. Hur många kalorier du förbränner när du tränar beror främst på din vikt och hur hårt du pressar dig själv.

Löpning är en av de hårdaste motionsformer som finns eftersom du måste bära din kroppsvikt hela tiden. Cyklister och simmare t.ex. förbränner inte kalorier lika effektivt eftersom cykeln eller vattnet bär fram dem. Mer om förbränning!
Visa hela svaret

Är det bättre att gå eller springa för att gå ner i vikt?

Förbränning vid löpning och gång – Om det bara är kaloriförbränningen som du fokuserar på, så nej – löprundan trumfar promenaden. Här kan du räkna ut hur mycket du förbränner när du tränar Studier visar att du vid en kilometer löpning förbränner cirka 25 % fler kalorier än om du går samma distans.
Visa hela svaret

Hur långt ska man springa för att gå ner i vikt?

Sofia: Viktnedgång med löpning OCH kost – Svar: Löpning är en energikrävande motionsform som är bra för viktnedgång. Hur energikrävande din löptur blir beror på din vikt, hastighet, intensitet och hur länge du tränar. Det är dock lätt att överskatta antalet kalorier du gör av med under löprundan.

 1. För att gå ner 1 kilo i vikt brukar man säga att man ska göra av med drygt 7 000 kcal.
 2. Till exempel: Du väger 70 kilo och springer 3 ggr/veckan i 30 minuter med en hastighet av 6 min/km.
 3. Du gör då av med ca 870 kcal/vecka, vilket motsvarar ca 0,11 kg i viktnedgång.
 4. Det kan kännas nedslående, men om du samtidigt ser över din kost så blir ditt resultat mycket bättre.

Bästa träningen för att höja pulsen – 9 effektiva konditionspass En kostförändring kompletterad med löpning ger en bra viktminskning. Och när du går ner i vikt blir löpningen både snabbare och lättare – vilket gör det roligt att springa. Det i sin tur gör att du vill springa mer och därmed går ner mer i vikt.

 1. Det kan därför vara bra att ha ett annat mål med löpningen och sedan se viktnedgången som en bonus.
 2. Med ett längre perspektiv och tålamod så kommer du att gå ner i vikt endast med löpningen, men det krävs några mil i veckan.
 3. Skaderisken är stor om man ökar distansen för snabbt, så öka långsamt.
 4. Ont när du springer? Här är vanliga misstagen att undvika Intervaller är utmärkta men kan slita på kroppen.
You might be interested:  Hur Många Kalorier Behöver Jag För Att Gå Ner I Vikt?

De kräver vila så att kroppen hinner återhämta sig – och bör inte utföras mer än max 2–3 ggr/vecka. Däremellan är det långsammare och längre pass som gäller. Mitt råd är dock att se över kosten och varva löpning med styrketräning för att gå ner i vikt och få en skadefri kropp.
Visa hela svaret

Vilken sport är bäst för att gå ner i vikt?

Konditionsträning – Konditionsträning är naturligtvis bästa träningen för konditionen men det är också den typ av träning som förbrukar mest energi och därför oftast är effektivast för att gå ner i vikt, Eftersom man går ner mer i vikt av denna typ av träning kan man också förvänta sig de största förbättringarna av hälsan.
Visa hela svaret

Hur män blir av med fett på låren?

Fettsugning av lårens insida – Kvinnor kan också ha problem med irriterad hud på insidan av låren, till följd av fettansamlingar på övre delen av lårens insida. En fettsugning kan vara ett mycket bra alternativ för att bli av med dessa fettansamlingar där låren skaver mot varandra.
Visa hela svaret

Hur förbränner jag fett på bästa sätt?

Bästa träningsformen för fettförbränning Blev det lite för mycket av det goda under julen? Blev sommarformen inte som du tänkt dig? I så fall är du inte ensam, men nu är det dags att komma tillbaka till rätt vanor igen. Här guidar vi dig genom djungeln av träningsformer och tipsar dig om träningen som bränner mest fett. I denna artikel kan du läsa om: BURN Waterloss Arctic Omega-3 Core CLA Core Green Tea Core Caffeine Högintensivt eller lågintensivt? Bränner man mer innan frukost? Är löpning bättre än promenader? Det här med och träning är en fråga som förvirrar många. Vad är egentligen bäst? Konditionsträning, det vill säga träning där du främst tränar konditionen, är en bra träningsform om man vill bränna fett.

 1. Detta beror på att konditionsträning kräver mycket energi, vilket gör att vi gör av med kalorier.
 2. Att konditionsträning är den enda träningsformen som bränner fett är dock inte sant.
 3. Vill man bränna fett på riktigt bör man komplettera sin konditionsträning med styrketräning, men mer om det senare.
 4. Onditionsträning är exempelvis promenader, löpning, cykling/spinning, gympa och dans, eller kort sagt – träning där du får upp flåset.

Om det är bäst att träna kort och intensivt eller länge men med låg intensitet? Du kanske har hört att det är bra att träna lågintensivt (50-65 % av maxpuls) under en längre tid eftersom att det bränner mer fett än om du tränar högintensivt. Detta är delvis sant.

LöpningPowerwalkCykling/SpinningCrosstrainerRoddDansHIIT/TabataIntervallträning

Vad Bränner Mest Kalorier Gå Eller Springa Konditionsträning i alla dess former är bra för att kicka igång fettförbränningen. Tittar man däremot på vad som händer efter ett träningspass ser det helt annorlunda ut. Efter ett lågintensivt träningspass där kroppen använt fett som främsta energikälla kommer kroppen främst att utnyttja kolhydrater för att få energi.

Har man tvärtom ägnat sig åt högintensiv träning som bränner mest kolhydrater kommer kroppen efter avslutat pass att främst utnyttja fett för att få energi. Med andra ord spelar det inte så stor roll vilken träningsform du väljer. Fördelen med högintensiv träning som exempelvis intervaller är att den fettförbrännande effekten håller i sig under längre tid, även om den inte är lika hög som under pågående aktivitet.

När det gäller påståendet att man bränner mer på morgonen innan frukost är även detta bara delvis sant. Hur mycket du förbränner skiljer sig bara marginellt om du tränar på morgonen eller någon annan tid på dygnet. Att ta en rask promenad innan frukost kan dock vara mycket uppiggande och ett skönt sätt att starta dagen på.

Ur fettförbränningssynpunkt verkar det dock inte vara bättre än att promenera någon annan tid på dygnet. Sammanfattningsvis när det gäller konditionsträning verkar det som att det inte spelar någon roll om du väljer högintensiv och kortvarig eller lågintensiv och långvarig träning. Det viktigaste är att du hittar en träningsform som passar dig.

Gillar du inte att springa i spåret kanske en varierad intervallträning kan vara något för dig. Intervallträning kan utföras såväl i löparspåret som i roddmaskinen, på spinningcykeln och på löpbandet. För dig som gillar att springa eller promenera är det bara att knyta på sig skorna och ge sig ut den tid det passar dig bäst.

 • Glöm heller inte den så viktiga vardagsmotionen.
 • Lämna bilen hemma, ta cykeln istället för bussen, eller skippa matkassen hem till dörren och ge dig iväg ut och storhandla.
 • Sett över hela dagen kan du enkelt bränna upp mot 500 kcal extra, bara genom att utföra dina vardagliga sysslor.
 • Gratis är gott, brukar det ju heta.
You might be interested:  Hur Många Kalorier I En Muffins?

Styrketräning är mycket viktigt under en diet eftersom det både bromsar nedbrytningen av muskelmassa och ökar ämnesomsättningen. Den intensiva ansträngningen vid tung styrketräning gör dessutom att du bränner kalorier. Att bygga muskler är en mycket ansträngande process för kroppen och det åtgår en hel del energi för att klara av detta.

Muskelmassan i sig kräver mycket energi, vilket gör att ämnesomsättningen hos en muskulös person är högre än hos en person med mindre mängd muskler. För att bränna fett på gymmet är det en god idé att satsa på basövningar som fokuserar på kroppens stora muskelgrupper. Försök att satsa på marklyft, bänkpress och knäböj som involverar de stora ben-, bröst- och ryggmusklerna.

De stora musklerna kräver mer energi, vilket gör att du kan bränna mer fett både under och efter ditt träningspass. Är du ovan kan det vara bra att ta hjälp av en personlig tränare eller coach. Du kan även använda något av våra för att komma igång.

MarklyftBänkpressArmhävningarBenpressKnäböjChins/Pull ups

För att bränna fett är det alltså en god idé att kombinera styrketräning och konditionsträning. För maximal förbränning kan du kombinera konditionsträning, exempelvis raska promenader eller joggingturer, med intervallträning och styrketräning. Ett förslag till ett sådant träningsupplägg ser du nedan.

Mån Tis Ons Tor Fre Lör Sön
Kondition 5 km 5 km 5 km Vila 5 km Vila 5 km
Intervall 60/30 Vila Vila 60/30 Vila
Styrka Basövningar Vila Basövningar Vila Basövningar Vila Basövningar

Glöm inte bort att vila eftersom det är då du tillåter kroppen att bygga upp sig och återhämta sig. För att bränna fett är det dessutom nödvändigt att tänka på vad man äter. Vi har flera intressanta artiklar som tar upp vad du bör äta och vilka tillskott som passar vid fettförbränning. Läs mer om : Bästa träningsformen för fettförbränning
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Många Kalorier Är Det I En Hamburgare?

Vad går man upp i vikt mest av?

Vad kan jag göra för att öka min vikt?

 1. Du är här:

Jag har alltid varit väldigt smal, och skulle vilja gå upp i vikt. Hur kan jag göra? Det tar tid att öka i vikt, ungefär ett halvt kilos viktuppgång per vecka är rimligt. Här är några tips:

 • Försök att äta sex måltider varje dag, frukost, lunch, middag, två mellanmål och ett kvällsmål. Ett bra mellanmål kan till exempel vara mjölk, fil eller yoghurt, en smörgås och en frukt. Planera in alla måltider så att du inte missar någon.
 • Ha alltid smör eller margarin och pålägg på smörgåsen. Ta gärna lite extra pålägg.
 • Använd inte lättprodukter utan välj smör eller margarin med 70–80 procents fetthalt och standardmjölk eller mellanmjölk.
 • Välj gärna energirika drycker i stället för enbart vatten. Förslag på drycker är mjölk, juice, saft, smoothie, chokladdryck.
 • Ta extra fett i maten. Du kan till exempel mosa in margarin, smör eller olja i gröt, potatis, ris eller pasta. Ta majonnäs eller aioli till soppa, använd oljedressing till grönsaker, ha nötter eller frön i sallad.

Du som vill öka i vikt måste få i dig mer energi från maten än du gör av med varje dag. Det är bra för hälsan att regelbundet vara fysiskt aktiv, men ju mer du rör dig desto mer energi förbrukar du. Därför är det inte bra att träna hårt om du vill lagra mer fett i kroppen.

Du som går i skolan och vill ha stöd med att öka din vikt kan kontakta skolsköterskan. Läs mer på UMO.se: Johanna Brydolf, 1177.se, nationella redaktionen Stine Störsrud, dietist, specialist i mag-tarmsjukdomar, Specialistmedicin, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg Hälsosamma matvanor kan bidra till att minska risken för att du ska få hjärt-kärlsjukdomar, övervikt, typ 2-diabetes och cancer.

Du behöver inte förändra dina matvanor helt och hållet i ett enda steg. Kom ihåg att varje liten förändring kan göra stor skillnad. Du behöver få i dig olika näringsämnen varje dag för att kroppen ska må bra. Dessa näringsämnen är kolhydrater, fett, proteiner, vitaminer och mineraler.
Visa hela svaret

Måste man träna varje dag för att gå ner vikt?

En kombination mellan hälsosam mat och motion är såklart det allra bästa. Men om man ska välja så är ändrade matvanor och framförallt ett minskat energiintag den viktigaste nyckeln för att gå ner i vikt, säger Josefine Jonasson. – Att gå ner i vikt genom att bara träna är däremot nästan omöjligt.
Visa hela svaret

Hur ska man träna för att bli smal?

Minska intensiteten – Saken är den att du tömmer kroppens kolhydratdepåer när du tränar hårt under längre tid. Det får hungerkänslan att öka samtidigt som kroppen håller extra hårt i fettet. Lösningen är därför att minska träningsintensiteten, så din kropp hämtar energi från fettdepåerna och du slipper bli vrålhungrig.

 1. Dessutom förbränner du i stort sett lika många kalorier av att gå en kilometer som att springa den.
 2. Det tar bara längre tid.
 3. Lågintensiv träning kan vara raska promenader, vardagscykling eller lugna joggingturer där din andning är djup och du är lätt andfådd, men ändå så att du kan prata i enkla meningar.

LÄS OCKSÅ: En stegräknare får dig att gå 1,5 km mer – varje dag!
Visa hela svaret