Vad Innehåller Pasta För Näringsämnen?

Vad Innehåller Pasta För Näringsämnen
Näringsämnen Pasta (100 g)

Näringsämne Mängd % av RDI
Vitamin B2 (riboflavin) 0,06 mg 4,3%
Vitamin B3 (niacin) 3,78 mg 23,6%
Vitamin B6 0,06 mg 4,3%
Vitamin B9 (folat) 12 µg 6%

Nog 3 rijen
Visa hela svaret

Varför är pasta bra för hälsan?

1. Pasta är bensin för kropp och knopp – Pasta innehåller kolhydrater vilket är vår viktigaste källa till energi. I kroppen bryts kolhydraterna ner till glukos och används som bränsle till kroppens alla celler. Bara hjärnan behöver 100 gram glukos om dagen för att fungera.
Visa hela svaret

Är det mycket näring i pasta?

Näringstäthet Pasta, innehåller mycket protein – Pasta, innehåller mycket protein är ett näringstätt livsmedel, 100 g ger ca 19% av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av essentiella näringsämnen.
Visa hela svaret

Finns det mineraler i pasta?

Pasta är nyttigt Väljer du fullkornspasta istället får du även fibrer, mineraler och vitaminer från innerskalet av vetekärnan på köpet. Forskning visar att fullkornsalternativ av bröd och pasta tillsammans med annan fiberrik mat har en skyddande effekt mot välfärdssjukdomar.
Visa hela svaret

Vilka näringsämnen finns i spagetti och köttfärssås?

Näringsämnen Köttfärssås o spaghetti (100 g)

Näringsämne Mängd % av RDI
Fosfor 70,5 mg 10,1%
Jod 23,1 µg 15,4%
Järn 0,8 mg 5,7%
Kalcium 15,3 mg 1,9%

Visa hela svaret

Vad för vitaminer innehåller pasta?

Näringsämnen Pasta (100 g)

Näringsämne Mängd % av RDI
Vitamin B2 (riboflavin) 0,06 mg 4,3%
Vitamin B3 (niacin) 3,78 mg 23,6%
Vitamin B6 0,06 mg 4,3%
Vitamin B9 (folat) 12 µg 6%

Visa hela svaret

Vad är nyttigast av pasta eller ris?

Vad är värst – ris eller pasta? Vår nutritionist svarar! Fråga: Är det bättre att äta ris än pasta? Många som tränar mycket muskler äter ju ris, men däremot inte pasta. Reagerar kroppen olika på dem? Svar: Pasta och ris innehåller ungefär lika mycket energi räknat i kalorier, men typen av stärkelse och kostfibrer varierar.

 1. De ger därför olika blodsockersvar (GI-värde).
 2. Men GI-värdets betydelse för hälsa och vikt är mindre än många tror.
 3. Blodsockersvaret varierar även med portionsstorlek, mängden kostfibrer och fett i den blandade måltiden.
 4. Till och med hur stora bitar maten består av påverkar GI.
 5. Snabbmakaroner ger ett högre GI än standardmakaroner, enbart på grund av att snabbmakaroner är mindre till sin storlek.

Det betyder att vi inte behöver lägga så stor vikt vid valet mellan pasta och ris ur det perspektivet. En del upplever dock att ris mättar lite bättre än pasta, vilket kan vara en förklaring till att många föredrar ris. Sedan är ris en aning mer näringsrikt.
Visa hela svaret

Vad är pasta rikt på?

Spaghetti och fusilli (pastaskruvar). Liten pastamaskin som manglar lasagne och skär tagliatelle. Pasta (ungefär deg, gröt ) är samlingsnamnet på produkter som makaroner, spagetti och liknande. Pasta finns både som färsk och torkad samt med och utan ägg. I väst görs pasta vanligen på durumvetemjöl, medan i öst är det vetemjöl med lägre glutenhalt som används.
Visa hela svaret

Vad är nyttigare än pasta?

Nyttigare alternativ- Byt ut pasta, ris och potatis Vill du börja äta mer nyttigt, minska kolhydraterna i kosten eller helt enkelt börja äta mer grönt men vet inte vart du ska börja? Jag har satt ihop en kanon lista på nyttigare alternativ till dig som vill hitta ett sätt att byta ut ris, pasta och potatis.

Att äta nyttigt är faktiskt inte svårt och jag ska ge dig super bra tips om hur du kan omvandla en vanlig rätt utan att krångla till det för mycket. Innan jag kör igång med listan av alternativ så måste jag bara säga att jag inte försöker förespråka någon särskild diet. Gillar du pasta, potatis, nudlar och ris lika mycket som jag gör så ska du faktiskt äta det med gott samvete! Men det är inte fel att testa nya ingredienser i maten och äta mer grönt.

Det smakar gott och gör gott för kroppen. Listan kommer att uppdateras med jämna mellanrum med bilder och nya tips. Skrolla ned och låt dig inspireras! Vad Innehåller Pasta För Näringsämnen Pasta, nudlar & lasagne Bönpasta är ett bra alternativ som dessutom smakar gott. Det finns olika varianter att välja på och hittas i välsorterade mataffärer. Ett till hett tips som kommer att få dig att älska denna underbara grönsak är byta ut pastan mot zucchini.

Byt ut lasagneplattorna, cannelloni eller spaghetti mot det. Grymt gott och smidigt. Om du ska göra zucchinispaghetti, så kallade “zoodles”, skär du tunna strimlor. Koka upp vatten med salt, doppa strimlorna i det heta vattnet i ca 5-10 sekunder. Sila av och servera med önskad tillbehör. Om du lagar lasagne eller cannelloni följer du ett recept som vanligt, det enda du ska tänka på är att ha en tjockare sås än vanligt.

Vanligtvis suger lasagneplattor åt sig vätska medan zucchinin vätskar sig. Se till att använda en fast och lagom stor zucchini för bäst resultat. Den är inte lika mättande som kanske pasta är med det kan du enkelt kompensera med att servera mer sallad eller bönor bredvid maten. Vad Innehåller Pasta För Näringsämnen Vad Innehåller Pasta För Näringsämnen Pizza Byt ut några dl vetemjöl i receptet mot en mörk mjölsort. Testa även blomkålspizza med blomkålscrust, jätte god. Recept på den hittar du Vad Innehåller Pasta För Näringsämnen Vad Innehåller Pasta För Näringsämnen Potatis Jag älskar potatis och att utesluta det helt är för mig omöjligt. Man kan dock ha mindre potatis på tallriken och mer broccoli, bönor och andra grönsaker. Ska du göra potatisklyftor i ugnen kan du även slänga med lite lök, champinjoner, rotfrukter av olika slag, zucchini, paprika, blomkål osv. Vad Innehåller Pasta För Näringsämnen Ris, couscous eller bulgur Istället för couscous kan du riva blomkål på grova sidan av rivjärnet, både stammen och blomkålshuvudet. Doppa smulorna i kokhetvatten, som du smaksatt med buljong eller salt, i ca 5-10 sekunder. Sila av och servera som couscous eller ris. Vad Innehåller Pasta För Näringsämnen Vad Innehåller Pasta För Näringsämnen Vad Innehåller Pasta För Näringsämnen Panering Testa att byta ut ströbrödet i en panering mot quinoa, det blir jätte gott. Krispigt och läckert, precis som en vanlig panering. Recept hittar du där jag panerat kycklingfilé med quinoa. Vad Innehåller Pasta För Näringsämnen Dryck Vatten är den bästa drycken till maten. Smaksätt gärna med bär, frukt eller gurka för en fräsch smak. Sist men inte minst Ös på tallriken med allt från hummus, sallad, bönor, kikärtor, morot, paprika, broccoli till selleri så blir kroppen glad och du blir mätt.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Många Kalorier Behöver Jag För Att Gå Ner I Vikt?

Vad är det för näringsämnen i potatis?

Vilka näringsämnen innehåller potatis? – Potatis är en av världens mest populära råvaror och en av de nyttigaste. Den är 99,9 procent fettfri och innehåller värdefulla vitaminer och fibrer. Äter du den med skalet på får du en ordentlig dos av nyttiga antioxidanter.

 1. Njut och må bra.
 2. Potatis är bra basmat.
 3. Utöver energi i form av kolhydrater ger potatis vitamin C, vissa B-vitaminer, kalium och kostfibrer.
 4. Proteinhalten är låg men proteinet är av hög kvalitet.
 5. Forskningsrön visar att potatis kan göra oss mindre stressade.
 6. Den innehåller ämnen som stimulerar hjärnsubstansen serotonin som gör oss nöjda och lugna.

Vill du sova gott kan du alltså äta en bakad potatis innan du går och lägger dig. Vad Innehåller Pasta För Näringsämnen Skala eller inte skala? Potatisskal är rika på fibrer, kalcium, järn, zink, fosfor och B-vitamin. Näringsvärde per 100 gram potatis: cirka 80 g vatten 17,6 g kolhydrater 2,1 g protein 0,1 g fett 7 mg kalcium 0,6 mg järn 53 mg fosfor 76 kcal energi Innehåll i 250 g potatis/dagligt rekommenderat behov: Kalcium 2,3% Protein 7,8% Energi 10,4% Järn (kvinnor) 11,1% Järn (män) 20% Askorbinsyra (bättre att skriva C-vitamin?) 34,4% Källa: www.slv.se
Visa hela svaret

Vad är pasta gjord av?

Spaghetti och fusilli (pastaskruvar). Liten pastamaskin som manglar lasagne och skär tagliatelle. Pasta (ungefär deg, gröt ) är samlingsnamnet på produkter som makaroner, spagetti och liknande. Pasta finns både som färsk och torkad samt med och utan ägg. I väst görs pasta vanligen på durumvetemjöl, medan i öst är det vetemjöl med lägre glutenhalt som används.
Visa hela svaret

Vilka näringsämnen finns det i mat?

Bra att veta om näring

 1. Du är här:

Kroppen behöver en blandning av olika näringsämnen varje dag för att du ska må bra. Dessa näringsämnen är kolhydrater, fett, proteiner, vitaminer och mineraler. Men du behöver inte tänka och räkna på hur mycket du äter av varje näringsämne. Ät varierat så får du i dig det du behöver.

Det bästa för kroppen är de så kallade fleromättade fetterna. De finns i fet fisk som lax och makrill, samt även i rapsolja, solrosolja, majsolja, solrosfrön och sesamfrön.

Bra för kroppen:

Bra för kroppen är de så kallade enkelomättade fetterna. De finns i till exempel olivolja, rapsolja, bordsmargarin, avokado och nötter.

Mindre bra för kroppen:

De så kallade mättade fetterna är mindre bra för kroppen. De finns i till exempel charkprodukter, mjölk, grädde, smör, ost, choklad och kaffebröd.

Sämst för kroppen:

De så kallade transfetterna är sämst för kroppen. De finns i små mängder i smör och feta mjölkprodukter och kan finnas i större mängder i importerade kakor och godis.

Läs mer om Protein är kroppens byggmaterial. Det finns i vävnader, hormoner och enzymer. Proteiner transporterar också järn och syre i blodet och är viktiga för till exempel hud, hår, ögon och naglar. Ärtor, bönor, linser, fisk, ägg, mjölkprodukter och kött innehåller mycket protein.

 • De flesta i Sverige får i sig mer protein än de behöver, eftersom protein finns i större eller mindre mängd i nästan all mat.
 • Läs om mer om,
 • Livsmedel som innehåller mycket protein är fisk, ägg, baljväxter som ärtor, bönor och linser, kött och mjölkprodukter.
 • Läs mer:

Vitaminer behövs bland annat för att kroppen ska kunna ta till vara och använda andra näringsämnen i maten. De behövs också för att du ska kunna se i mörker och för att blodet ska kunna stelna när du skadar dig och blöder. Du får i dig de vitaminer du behöver om du äter varierat.

De flesta vitaminer får du tillräckligt av om du äter varierat. Men följande vitaminer kan det vara bra att vara lite extra uppmärksam på: Läs mer om, Mineraler är till exempel viktiga för skelettet, tänderna, blodet och musklernas reflexer. De reglerar också vattenmängden och pH-värdet i kroppen. Mineraler behövs i små mängder, men våra kroppar kan inte själva tillverka dem.

Därför behöver vi få i oss mineralerna med maten vi äter. Du som äter en varierad kost får troligtvis i dig en tillräcklig mängd av de olika mineralerna. Men följande mineraler är det bra att vara lite extra uppmärksam på: Läs mer om, Antioxidanter är ett samlingsnamn för ämnen som kan minska risken för hjärt-kärlsjukdomar, cancer, diabetes, benskörhet och andra sjukdomar som är kopplade till så kallad oxidativ stress.

Oxidativ stress är en form av kemisk obalans i cellerna. Detta är en naturlig process. Antioxidanterna skyddar cellerna genom att återställa balansen. Antioxidanter finns bland annat i färgstarka bär. Mat som naturligt innehåller mycket antioxidanter är färgstarka bär, frukter och grönsaker. Vissa antioxidanter är också vitaminer eller mineraler, till exempel vitamin E och selen.

Läs mer om, De flesta behöver inte kosttillskott Det är bättre att du får nyttiga näringsämnen från maten än från tillskott. Ofta behövs inga om du äter varierad mat. Ett undantag är, Omega-3 är till exempel ett vanligt kosttillskott, men det är bättre att du får i dig omega-3-fett genom att äta rapsolja, valnötter och fisk än genom att ta fiskoljekapslar.
Visa hela svaret

Är pasta bolognese nyttigt?

Varför: Denna klassiker för idrottare ger dig mängder av kolhydrater från pastan och muskeluppbyggande proteiner från köttfärssåsen. Välj fullkornspasta. Den innehåller tre gånger så mycket kostfibrer som vanlig pasta och håller dig mätt längre tid. Använd mycket tomater i såsen; det ger mängder av antioxidanter.

Hur mycket: Pastan bidrar med relativt mycket protein och kolhydrater så du har inget behov av några stora mängder med kött. Är det bara kroppens akuta behov som ska täckas räcker det med så lite som 70 gram pasta (okokt vikt) och en sås med 35 gram magert kött. Näringsinnehåll: 324 kcal, 19 gram protein, 4 gram fett, 57 gram kolhydrater, 8 gram kostfibrer.

Alternativ: Ris eller potatis – men då behövs det lite mer kött. Variera ev. med magert griskött.
Visa hela svaret

Vad är det nyttigaste man kan äta?

Ät mycket grönsaker, frukt och bär. Välj gärna rotfrukter, vitkål, blomkål, broccoli, bönor och lök. Du som äter fisk och skaldjur, ät detta två till tre gånger i veckan. Variera mellan feta och magra fisksorter.
Visa hela svaret

Vilken är den nyttigaste pastan?

2. Är fullkornspasta nyttigare än vanlig vit pasta? – Ja! Fullkornspasta innehåller mer näring, som fibrer och mineraler, än den vanliga vita pastan av vete.
Visa hela svaret

Vilket är nyttigast ris eller potatis?

Potatis – Den kritik som riktas mot potatis cirkulerar främst kring dess höga GI-värde. För det första: För tränande personer är det mer eller mindre är betydelselösa GI-skillnader jämfört med andra matbaserade kolhydratkällor. För det andra: När man diskuterar GI är det viktigt att ha den totala kolhydratmängden i åtanke, då effekten på blodsockret balanseras ut av en mindre mängd kolhydrater.

Potatis är relativt kalori- och kolhydratsnålt jämfört med andra vanliga kolhydratkällor.100 gram potatis innehåller bara drygt 80 kcal och 18 g kolhydrater jämfört med okokt ris och pasta som innehåller cirka 350 kcal och 70–75 g kolhydrater (notera dock att 100 gram okokt ris är avsevärt mycket mer mat än 100 gram potatis).

You might be interested:  Vad Är Kalorier Bra För?

Potatis mättar dessutom exceptionellt bra. I en studie från 1995 som publicerades i European Journal of Clinical Nutrition var kokt potatis det livsmedel som mättade bäst (!) av alla som undersöktes. Bättre än samma kalorimängd från ris, pasta, bananer, fisk och rött kött.
Visa hela svaret

År pasta nyttigare än pizza?

Vad Innehåller Pasta För Näringsämnen Vad Innehåller Pasta För Näringsämnen 1 AV 2 Vilken snabbmat är din favorit? Foto: Shutterstock 2 AV 2 Näringsfysiologen Kristina Andersson. Foto: Bianca-Brandon-Cox / Bianca-Brandon-Cox Publicerad: 22 nov 2017, kl 14:22 Trött och hungrig? Vilken snabbmat är nyttigast när tiden är knapp (eller du bara är väldigt sugen?) Vi har testat, granskat och räknat kalorier på några snabbmatsfavoriter så som sushi, sallad, thaimat, hamburgare och pizza.

 1. Ibland är tiden knapp, planeringen havererar och matfantasin är som bortblåst.
 2. Då är det lätt att falla för snabbmatslösningarna.
 3. Men vad ska man då välja? Spelar det någon roll om man väljer thai, hamburgare eller sallad? Det som slår mig främst är att snabbmaten, i synnerhet thaimat, innehåller betydligt mer kalorier än jag förväntat mig.

Kyckling med cashewnötter och ris innehåller exempelvis energi motsvarande två måltider. En pizza innehåller lika mycket, och i vissa fall mer, energi/kalorier än en kvinna gör av med på ett dygn. Kalorimässigt kan man komma undan med sushi, pastasallad och även hamburgare, om man hoppar över pommesen.

Thaimaten med massor av grönsaker känns spontant väldigt nyttig och blir betydligt bättre om man håller sig till 1/3 av riset och inte får i sig all sås där det gömmer sig en del socker. Sallader kan vara bra val om de innehåller tillräckligt mycket mättande protein. När det kommer till sushi är den stora mängden kolhydrater i förhållande till protein och avsaknaden av grönsaker det största problemet.

Som “efter-träningen-mat” blir sushin dock perfekt! Jaha, vad väljer man då? Klokast gör du i att anstränga dig att få med dig matlådan, gå till affären och köpa exempelvis en halv grillad kyckling, bönor och grönsaker eller gå och äta på en riktig restaurang.
Visa hela svaret

Vilken pasta har mest protein?

Test av proteinpasta – Råd & Rön testar 10 sorters pasta med protein Pasta är populärt och en vanlig källa till kolhydrater på våra tallrikar. Samtidigt är det många som av hälsoskäl vill undvika snabba kolhydrater eller gluten, som finns i vanlig pasta av durumvete.

 • Det har öppnat en marknad för “proteinpastor” – pastor där vetemjölet ersatts av olika baljväxter.
 • I butiken kan du hitta alla möjliga former, gjord av bönor, kikärter eller linser.
 • Baljväxtvarianterna säljs med argumentet att de är mer proteinrika och mer fiberrika än traditionella sorter.
 • Att ersätta den vanliga pastan med en baljväxtvariant kan vara en god idé ur näringssynpunkt, men det beror på vad du äter i övrigt.

Det tycker Veronica Öhrvik som är nutritionist på avdelningen för Hållbara matvanor på Livsmedelsverket.– Fördelen med baljväxtpasta är att det är ett sätt att få i sig mer grönsaker. Grönsaker och baljväxter kan minska risken för till exempel typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdom, och det är något som många av oss inte får i sig enligt rekommendationerna av, enligt våra kostundersökningar, säger hon.

 • Veronica Öhrvik tycker framför allt att det höga fiberinnehållet är intressant, det är högre i baljväxtpastan än i till exempel fullkornssorterna, vilket Livsmedelsverket rekommenderar att vi ska äta mer av.
 • Den högre halten av protein tycker hon inte är lika intressant eftersom det är få personer i Sverige som får i sig för lite protein.– Äter man mycket av till exempel fullkornsbröd och havregrynsgröt kan det vara bra att satsa på att få i sig mer grönsaker via baljväxtpasta, men om man äter mycket grönsaker och inget bröd kan fullkornspastan vara ett bättre alternativ, säger hon.

Men baljväxtpasta är dyrt. Produkterna i vårt test kostar mellan 60 och 205 kronor per kilo, flera gånger mer än vad du betalar för en traditionell pasta eller för den delen om du köper linser eller bönor och blandar dem i maten själv. Vi har valt att testa tio baljväxtpastor i fusilliskruvar, fem som säljs som linspasta och fem som säljs som kikärtspasta.

 • Alla linsvarianterna förutom Kungsörnens innehåller bara mjöl från linser och alla kikärtssorter förutom Explore Cuisine Chickpea Fusilli innehåller bara kikärtsmjöl.
 • Ungsörnen har nöjt sig med att byta ut 30 procent av durumvetet mot linsmjöl.
 • Explore Cuisine har drygat ut kikärtsmjölet med bland annat rismjöl och hamnar på 60 procent kikärtor i sin produkt.

Alla pastor i testet utom Kungsörnens linspasta är ekologiska. Vi har låtit vår erfarna smakpanel bedöma de tio produkterna i ett blindtest. Bäst tycker panelen att Kungsörnens linspasta är. Den får högt betyg både när det gäller smak och konsistens, med omdömen som att den doftar och smakar som traditionell. Vår smakpanel testar pastorna utan att veta vilken produkt som är vilken. Pastorna har generellt sett problem att hålla ihop som vanlig pasta, så det gäller att vara noga med koktiden, som för de olika sorterna varierar mellan 3 och 11 minuter. Tyvärr klarar sig smakfavoriterna sämre i labbtestet.

 1. Både Kungsörnens linspasta och Garants kikärtspasta innehåller för höga halter av bekämpningsmedlet Pirimiphos-methyl och har fått avdrag för det.
 2. När det gäller det utlovade proteinet håller pastorna vad de lovar på paketen med marginal.
 3. Vårt test visar att alla innehåller mer protein än vad som står i innehållsförteckningen.

Bäst samlat betyg får linspastorna från A la eco och Da Carla. I båda fallen uppskattar panelen att pastorna har en tydlig smak av linser och att de har en fin färg. Garants ekologiska kikärtspasta innehåller mer än tillåten halt av ett giftigt bekämpningsmedel.

 1. Vi ser allvarligt på detta och accepterar inte bekämpningsmedelsrester i våra ekologiska varor, säger företagets representant.
 2. Bekämpningsmedlet Pirimiphos-methyl används bland annat för insektsbekämpning och kan vara akut giftigt.
 3. Medlet är också farligt för djurlivet om det kommer ut i vattendrag och sjöar.

Gränsvärdet inom EU för hur mycket av bekämpningsmedlet som får finnas kvar i linser är satt till 0,01 milligram per kilo. Det betyder i praktiken att det inte får finnas rester av ämnet alls. I Garants ekologiska kikärtspasta hittar vi drygt 0,02 milligram per kilo av ämnet, vilket betyder att pastan överträder EU:s gränsvärden och alltså inte får säljas.

Axfood, som står bakom varumärket Garant säger att företaget kontinuerligt kontrollerar sina produkter för att säkerställa att de inte innehåller otillåtna mängder av bekämpningsmedel.– Vi tycker att det här är anmärkningsvärt och reagerade precis som ni på att det är ett högt värde, säger Susanna Wadegård, som är kvalitetschef på Axfood.

Hon säger att företaget har ett kontrollprogram tillsammans med ett oberoende laboratorium som tar stickprov i butiker, och att Axfood har en dialog med sina leverantörer kring kontroller av bekämpningsmedelsrester i produkterna.– Det ska inte dyka upp, men saker händer – det är därför vi har ett system där vi försöker fånga upp avvikelser och hitta problemen, säger hon.

 • Men det är inte första gången som Axfoods produkter innehåller bekämpningsmedel i nivåer över tillåtna gränsvärden i Råd & Röns tester.
 • I våras testade vi oregano från företagets varumärke Eldorado som innehöll tre olika bekämpningsmedel i nivåer som överskred de tillåtna.
 • När vi testade gojibär överskred företagets produkt gränsvärdet för bekämpningsmedlet carbofuran.
You might be interested:  Hur Lite Kalorier Kan Man Äta?

I vårt test av kamomillte hamnade Garants produkt i botten, eftersom den innehöll mer av ämnet antrakinon än vad som är tillåtet.– Att vi nu får ännu ett dåligt resultat i Råd & Röns tester är förstås tråkigt, men om vi ser till alla tester som görs på produkter, även utöver Råd & Röns tester, är vår uppfattning att vi inte är sämre än någon annan, säger Susanna Wadegård.

 1. Även Kungsörnens pasta innehåller mängder av pirimiphos-methyl som är långt över gränsvärdet för linser.
 2. Men Kungsörnens pasta är till 70 procent gjord av vete, där EU satt ett betydligt högre gränsvärde.
 3. Vi har dock bedömt Kungsörnens pasta på samma sätt som Garants i vårt test, vilket ger den ett lågt betyg.

Svensken får i genomsnitt i sig dubbelt så mycket protein som behövs varje dag. Proteinet byggs upp av 20 aminosyror – 11 av dem kan kroppen bygga ihop själv men 9 av aminosyrorna måste vi få i oss genom maten. I animaliskt protein ingår alla aminosyror vi behöver, men om man bara äter växter behövs en blandning av olika växter, som till exempel baljväxter och spannmål, för att få i sig alla.
Visa hela svaret

Vad är nyttigare än pasta?

Nyttigare alternativ- Byt ut pasta, ris och potatis Vill du börja äta mer nyttigt, minska kolhydraterna i kosten eller helt enkelt börja äta mer grönt men vet inte vart du ska börja? Jag har satt ihop en kanon lista på nyttigare alternativ till dig som vill hitta ett sätt att byta ut ris, pasta och potatis.

 • Att äta nyttigt är faktiskt inte svårt och jag ska ge dig super bra tips om hur du kan omvandla en vanlig rätt utan att krångla till det för mycket.
 • Innan jag kör igång med listan av alternativ så måste jag bara säga att jag inte försöker förespråka någon särskild diet.
 • Gillar du pasta, potatis, nudlar och ris lika mycket som jag gör så ska du faktiskt äta det med gott samvete! Men det är inte fel att testa nya ingredienser i maten och äta mer grönt.

Det smakar gott och gör gott för kroppen. Listan kommer att uppdateras med jämna mellanrum med bilder och nya tips. Skrolla ned och låt dig inspireras! Vad Innehåller Pasta För Näringsämnen Pasta, nudlar & lasagne Bönpasta är ett bra alternativ som dessutom smakar gott. Det finns olika varianter att välja på och hittas i välsorterade mataffärer. Ett till hett tips som kommer att få dig att älska denna underbara grönsak är byta ut pastan mot zucchini.

 • Byt ut lasagneplattorna, cannelloni eller spaghetti mot det.
 • Grymt gott och smidigt.
 • Om du ska göra zucchinispaghetti, så kallade “zoodles”, skär du tunna strimlor.
 • Oka upp vatten med salt, doppa strimlorna i det heta vattnet i ca 5-10 sekunder.
 • Sila av och servera med önskad tillbehör.
 • Om du lagar lasagne eller cannelloni följer du ett recept som vanligt, det enda du ska tänka på är att ha en tjockare sås än vanligt.

Vanligtvis suger lasagneplattor åt sig vätska medan zucchinin vätskar sig. Se till att använda en fast och lagom stor zucchini för bäst resultat. Den är inte lika mättande som kanske pasta är med det kan du enkelt kompensera med att servera mer sallad eller bönor bredvid maten. Vad Innehåller Pasta För Näringsämnen Vad Innehåller Pasta För Näringsämnen Pizza Byt ut några dl vetemjöl i receptet mot en mörk mjölsort. Testa även blomkålspizza med blomkålscrust, jätte god. Recept på den hittar du Vad Innehåller Pasta För Näringsämnen Vad Innehåller Pasta För Näringsämnen Potatis Jag älskar potatis och att utesluta det helt är för mig omöjligt. Man kan dock ha mindre potatis på tallriken och mer broccoli, bönor och andra grönsaker. Ska du göra potatisklyftor i ugnen kan du även slänga med lite lök, champinjoner, rotfrukter av olika slag, zucchini, paprika, blomkål osv. Vad Innehåller Pasta För Näringsämnen Ris, couscous eller bulgur Istället för couscous kan du riva blomkål på grova sidan av rivjärnet, både stammen och blomkålshuvudet. Doppa smulorna i kokhetvatten, som du smaksatt med buljong eller salt, i ca 5-10 sekunder. Sila av och servera som couscous eller ris. Vad Innehåller Pasta För Näringsämnen Vad Innehåller Pasta För Näringsämnen Vad Innehåller Pasta För Näringsämnen Panering Testa att byta ut ströbrödet i en panering mot quinoa, det blir jätte gott. Krispigt och läckert, precis som en vanlig panering. Recept hittar du där jag panerat kycklingfilé med quinoa. Vad Innehåller Pasta För Näringsämnen Dryck Vatten är den bästa drycken till maten. Smaksätt gärna med bär, frukt eller gurka för en fräsch smak. Sist men inte minst Ös på tallriken med allt från hummus, sallad, bönor, kikärtor, morot, paprika, broccoli till selleri så blir kroppen glad och du blir mätt.
Visa hela svaret

Är pasta bra för magen?

Släng ut pastan och slipp din svullna mage * FODMAP är en diet utvecklad vid Monash universitetet i Australien, som flera läkare har börjat arbeta med. Henry Nyhlin rekommenderar den främst till patienter med så stora problem att det blir handikappande, som de som är drabbade av IBS.* FODMAP står för ­Fermentable, Oligo-,Di-, Mono-saccharides and Polysols.

 • Fermentable: processen då tarmen bryter ned osmälta ­kolhydrater till gaser.
 • Oligosaccharides: bland annat gluten.
 • Disaccharides: Laktos, i mjölk, mjuka ostar och ­yoghurt.
 • Monosaccharides: Fruktos i till exempel äpplen och honung.
 • ­Polysols: främst i sötningsmedel.* Dieten går ut på att eliminera de kolhydrater som “jäser” i kroppen.

Dit hör en del frukt och grönsaker, och livsmedel som är rika på olösliga fibrer. Bland annat fibrer från vete tillhör den gruppen och ger mer gaser. Lösliga fibrer som havre har kroppen ofta lättare att klara av.* Dieten går ut på att äta livsmedel med låg FODMAP.

Exempel på låg FODMAP: gurka, zucchini, banan, apelsin, hårdost, laktosfri mjölk, kött, fisk, kyckling, glutenfritt bröd och mandlar.* Exempel på livsmedel med hög FODMAP: Sparris, kron­ärtskockor, äpple, päron, komjölk, ­yoghurt, råg, vete och cashewnötter. Källor: Henry Nyhlin och monashuniversity.com Ofta är den stora boven bakom uppsvälld mage efter mat just gaser.

Enligt Henry Nyhlin producerar kroppen själv egentligen ganska lite gaser. Tarmen och magen producerar bara några deciliter luft.

 • – Det är väldigt svårt att tänka sig att det skulle ge speciellt mycket besvär, säger han.
 • – Men äter man mycket kol­hydrater produceras det lite mer gas.
 • En av de största orsakerna bakom uppblåst mage är ofta sättet man äter på.

– De gaser man har i magen är oftast nedsvald luft. Och mat som pasta och pizza har man en tendens att nästan sleva i sig, säger Henry Nyhlin. LÄS OCKSÅ:
Visa hela svaret

Vilken är den nyttigaste pastan?

2. Är fullkornspasta nyttigare än vanlig vit pasta? – Ja! Fullkornspasta innehåller mer näring, som fibrer och mineraler, än den vanliga vita pastan av vete.
Visa hela svaret

Varför är det viktigt att få i sig kolhydrater?

Vad är kolhydrater bra för? – Kolhydrater är vår viktigaste energikälla. De flesta kolhydraterna bryts ner i kroppen och blir till glukos som används av cellerna. Glukos är ett viktigt bränsle för hjärnan, och en energireserv lagras i levern och musklerna i form av glykogen.
Visa hela svaret