Vilken Ost Är Bäst Till Pizza?

Vilken Ost Är Bäst Till Pizza
Foto: TT Uppdaterad 26 augusti 2014 Publicerad 26 augusti 2014 Forskare på universitetet i Auckland har studerat ostens egenskaper för att få fram den perfekta pizzan. Den oumbärliga ingrediensen är mozzarella. Ett team med livsmedelsforskare har studerat elasticitet och andra egenskaper hos mozzarella i kombination med till exempel ostarna cheddar, edamer, emmentaler och gruyere.

  • Forskarna tittade på ostarnas sammansättning och struktur, fettmängd och vatteninnehåll och hur det påverkade den färdiggräddade pizzan.
  • Det forskarna på universitetet i Auckland fann var att mozzarella är nyckeln till den perfekta pizzan, skriver the Independent på nätet,
  • Studien, som är publicerad i Journal of Food Science, kom fram till att enbart ha cheddar eller edamer på pizzan gjorde att den inte fick de önskvärda blåsorna vid gräddning.

Gruyere och emmantaler med ett högt fettinnehöll gav en mer brungräddad pizza. Men för att skapa den perfekta kombinationen av blåsbildning och gräddning ska någon av ostarna kombineras med mozzarella. “Om man kombinerar någon av dessa ostar med mozzarella uppnår man en fin blåsbildning och får ett mindre bränt utseende – det är den perfekta gourmetpizzan”, skriver forskarna i sina slusatser.
Visa hela svaret

Vilken ost på svensk pizza?

Vilken ost brukar pizzerior i Sverige använda? – Svaret på denna fråga beror givetvis på var i landet man befinner sig och vilka typer av pizzor som bakas. Exempelvis har pizzerior som säljer stenugnsbakade varianter generellt lite dyrare priser och kan därför erbjuda ingredienser av lite högre kvalitet.

  1. Västerviks gräddost anses vara en av de klassiska svenska pizzaostarna.
  2. Även S:t Olofs gräddost är vanligt förekommande och har ett något lägre pris än Västerviks.
  3. Båda går att köpa i flerkilosblock för storkök, vilket är praktiskt och billigt när man ska tillverka stora mängder pizza.
  4. Många pizzerior blandar olika sorters ostar, både av ekonomiska och praktiska skäl.

Exempelvis kan Riddarost, Billingeost och Goudaost blandas med lite fetare gräddostar.

Billinge är neutral i smaken och smälter bra. Riddarost har trots sin låga fetthalt en tendens att bli flottig och är inte heller speciellt salt. Gouda är en smidig och mjuk sort till bra pris med hög smältförmåga och lagom sälta. Den blir inte heller speciellt flottig, vilket många pizzaätare uppskattar.

Vissa kunder vill ha sina pizzor med ost som blir till långa, stretchiga trådar när man lyfter upp en slice, precis som i amerikanska filmer. Därför använder pizzerior ibland olika typer av hushållsost och andra hårda ostar. Dessa smälter inte så bra, vilket gör att de eftertraktade trådarna lättare bildas vid gräddning.
Visa hela svaret

Vilken ost är bäst att smälta?

27 mars 2019 Grilled cheese med cheddar, fondue med emmentaler, pizza med taleggio. Vissa ostar passar bättre till rätter med smält ost än andra – hur kommer det sig egentligen? Vi börjar med grunderna. Vad är ost gjort av? Det är en blandning av mjölk, löpe (en sorts enzym), kulturer och salt.

Ost innehåller också ett protein som kallas kasein, som påverkar ostens struktur – beroende på mängden fett och vätska i osten kan strukturen variera stort. Ostar med mycket fett och vätska, som cheddar, brie, taleggio och Gouda, smälter mycket lättare än torra ostar, som till exempel Pecorino. Här har vi valt ut några ostar som fungerar alldeles extra bra i rätter med smält ost: Cheddar: En klassisk ost att smälta på en burgare eller i en grilled cheese.

Cheddar är en salt hårdost som, beroende på lagring, kan ha en varierande skärpa. Den har en fin balans mellan söt och nötig och är precis lika god som den är, som smält i maten. Ett överraskande gott användningsområde av cheddarn är i en klassisk amerikansk äppelpaj.

Appenzeller: Appenzeller är en slät, fast och ganska robust ost från Scweiziska alperna. Den har en förvånansvärt djup smak och en påtaglig sälta som håller i sig även efter att osten smält. Perfekt till fondue, på en grilled cheese sandwich eller på en pizza. Brie du Grand Père: Om det är viktigare med en göttig krämighet än med en redigt stark smak är det här osten för dig.

En opastöriserad brie med en lätt sälta och toner av champinjon och skog. Passar såklart perfekt i rätter med svamp, men också smält i desserter eller rätter med mycket frukt och bär. ** Taleggio: **Taleggio är en salttvättad italiensk ost gjord på komjölk. Vilken Ost Är Bäst Till Pizza
Visa hela svaret

När ska man lägga på osten på pizzan?

Steg för steg hur man lyckas med pizza 13 okt 2016 Vi var på en Mutti workshop för att lära oss att baka egen pizza som smakar som riktig pizza. Här är alla tips & tricks för att lyckas! Här finns recept till en som grund. Vilken Ost Är Bäst Till Pizza Mutti bjöd in till presslunch hos pizzeria 800 grader i Vasastan i Stockholm. Hur lyckas man med sin pizza hemma? Vi fick lära oss en massa knep för att åtminstone komma nära originalet. Känner man till fallgroparna så finns det stor chans att lyckas. Här får du steg för steg så kör på! Vilken Ost Är Bäst Till Pizza

Degen Mjölet Jäst Utbakning Tryck ut degen från mitten och utåt – se bilderna!

Du vill använda en mjölblandning som både ger en fin smak och som innehåller mycket gluten. Gör därmed en egen blandning av italienskt 00-mjöl och ett högkvalitativt vetemjöl.Det italienska 00-mjölet har hög glutenhalt vilket gör att degen samlar mycket luft och blir extra fluffig. Vilken Ost Är Bäst Till Pizza Vilken Ost Är Bäst Till Pizza Vilken Ost Är Bäst Till Pizza Använd knogarna och snurra runt för att arbeta och tänja degen lite till. Vilken Ost Är Bäst Till Pizza Baka ut pizzan på ett mjölat bakplåtspapper så är det sedan enkelt att lägga över pizzan på en varm plåt eller pizzasten. När den ligger på pappret, passa på att dra ut degen ytterligare lite. Ha koll så att inte degen fastnar, ta lite extra mjöl i så fall. Vilken Ost Är Bäst Till Pizza Tomatsåsen En bra genväg för att enkelt få en aromatisk och god tomatbas till pizzan, utan att koka och stå i, är att ta en burk krossade tomater, blanda in rikligt med olivolja och salta och peppra efter smak. Använd en tomatburk av hög kvalitet som har en fin smak av tomater, förslagsvis Mutti Polpa. Vilken Ost Är Bäst Till Pizza Vilken Ost Är Bäst Till Pizza Topping Om du ska ha mozzarella på pizzan, använd gärna Fior Di Latte (dvs mozzarella av komjölk) till att grädda i ugnen. Buffelmozzarella innehåller högre andel vätska och om du har den i ugnen kommer du få små pölar av vätska på pizzan. Detta kan göra botten mindre krispig.

Vill du ha svamp på pizzan? Tänk på att svampen innehåller mycket vätska – och vätska det har vi ju redan konstaterat kan resultera i en mindre krispig botten. Ett alternativ är därför att steka svampen innan du lägger den på pizzan – men det finns en genväg att ta. Genom att blanda den råa svampen med lite olivolja innan du lägger den på pizzan så slipper du att svampen släpper sin vätska.

Tänk topping i två steg – först tomatsås och ost och det som ska tillagas och bli varmt, sedan en topping som kommer på efter gräddningen. Oskar, vår duktiga värd på pizzerian, tar t ex komozzarella i ugnen men lägger sedan på extra buffelmozzarella bara för att det är gott. Vilken Ost Är Bäst Till Pizza Gräddning Ha så hög temperatur som är möjligt i din ugn! Pizzan är färdig när kanterna börjar bli bruna och osten fått fin färg Ett bra tips för att få en krispigare botten är att ställa in din plåt i ugnen en bra stund innan det är dags att grädda pizzan.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Många Kalorier Ska En 10 Åring Äta?

Kan man ha cheddarost på pizza?

Pizza bianco med äpple och cheddar Osten passar väldigt bra tillsammans med äpple och pancettan. Sätt ugnen på 250°. Dra ut degen till en tunn pizzabotten. Rör ihop creme fraich med cheddar och bred ut på pizzan. Skär äpplet i skivor och lägg på pizzan. Lägg på panchetta.

300 g färgidg pizzadeg
¾ dl creme fraiche
¾ dl riven Allerum cheddar
1 äpple
30 g pancetta
färska örter
peppar

Pizza bianco med äpple och cheddar
Visa hela svaret

Kan man ha prästost på pizza?

Ost – Även här kan man variera till nästan oändlighet. På svenska pizzerior är det vanligast att man får gräddost eller Goudaost. För inte allt för länge sedan var det nästan uteslutande Västerviks Gräddost som serverades på pizzerior men den osten har fått ge plats åt billigare gräddostar och andra ostar som inte alls håller någon vidare kvalitet.

  1. Jag gillar mozzarella bättre eftersom den har ett lite mer klassiskt pizzaost-beteende.
  2. Med det menar jag att den är elastisk och när man tar en pizza-slice så kan det bli långa osttrådar mellan pizzan och den bit man precis tagit.
  3. Däremot så kan mozzarella ensamt bli ganska smaklöst.
  4. Utöver det så köper jag också ofta en ganska rejält lagrad ost som jag finriver på pizzan för att ge en lite starkare ostkaraktär till pizzan.

Så färsk mozzarella som man river av bitar från och lägger på pizzan och sen strö ett tunt lager med finriven lagrad ost ger en bra karaktär. Mina bästa tips här är att antingen riva på lite västerbottenost. Var försiktig att inte ta för mycket så att det tar över smaken helt men lite västerbottenost på pizzan är enormt gott.

Man kan också finriva lite parmesan för att få en riktigt god smak. När jag vill göra en riktigt riktigt god pizza så river jag Västerviks Gräddost (som tyvärr är svår att få tag på) och blandar i ungefär 15 % västerbottenost i det och har på pizzan. Det är en väldigt bra kombination. Med det sagt så vill jag ändå påpeka att har man ont om idéer så kan man riva ner vanlig hushålls- eller prästost och ha på pizzan.

Det blir förvånansvärt gott även det.
Visa hela svaret

Vilken mozzarella är bäst till pizza?

Mozzarella – En av de svåraste ingredienserna att hitta är en riktigt bra mozzarella. Jag köper gärna Fior Di Latte från diverse nätbutiker. Det är en bra investering för en riktigt bra mozzarella tycker jag. Annars är det precis som jag skrivit innan om både mjöl och tomater, välj den mozzarella du tycker om.

  • Att tänka på: Väljer du en krämig buffelmozzarella så kanske du ska toppa med den efter pizzan är färdiggräddad.
  • Risken är annars att du får en väldigt blöt pizza då buffelmozzarellan är väldigt krämig och blöt.
  • Med all mozzarella skär jag upp den ett par timmar i lämplig storlek innan, lägger i en sil med skål under så den får vätska av sig innan jag ska lägga den på pizzan.

Av den anledningen att jag inte vill ha en blöt rinnig pizza.
Visa hela svaret

Vilken ost luktar värst?

Vilken ost luktar värst? Lästid: 1 Minuter Forskare vid det brittiska Cranfield University har utsett den franska Vieux Boulogne till världens starkast luktande ost. Forskarna gjorde undersökningen på uppdrag av en förening av ostimportörer, som ville veta om det låg något i Frankrikes rykte om att göra kraftigt luktande ostar.

  • Vieux Boulogne är en mjuk ost, som tillverkas av komjölk och ytbehandlas med öl.
  • Bakterier i ölet reagerar med enzymer i osten, så att det frisätts starkt luktande partiklar.
  • Ostlukten sägs ha ett drag av gödsel över sig, men ostälskare säger att den doftar av våt jord, svampar och höstskog.
  • I undersökningen bedömdes de utvalda ostarna av en panel av 19 universitetsanställda.

De mänskliga näsorna kompletterades av en elektronisk sådan, som spårade aromämnen och via datorn gjorde en luktprofil. Försöket visade att det inte finns något samband mellan ålder och lukt, och att mjölktypen inte heller har någon betydelse. Å andra sidan visade det sig att de starkast luktande ostarna är de på vilka skorpan behandlats med saltlag eller i någon form.
Visa hela svaret

Vilken ost smakar mest?

Ost är en hel vetenskap. Ostar finns i alla varianter, från krämiga, mjuka och lena till hårda, aromatiska och offensiva. Att ost har en så vid och mångskiftande variation trots att den egentligen bara innehåller två ingredienser, mjölk och löpe, är minst sagt fascinerande.

  • Det finns en mängd olika osttyper, inom branschen talar man om hårda, halvhårda och mjuka osttyper.
  • I de hårda osttyperna som t ex Emmentaler och Gouda drivs vatten ur ostmassan vid ystningen och de färdiga ostarna blir torra och hårda.
  • I de mjuka ostsorterna som Brie eller Camembert finns mer vatten kvar i ostmassan efter ystningen.

Hålen som finns i ostarna, de så kallade piporna uppkommer när osten mognar och beror på att mjölksyrebakterierna utvecklar koldioxid när de bryter ner mjölksockret och då bildas bubblor i ostmassan. En del påstår att det är i hålen smaken sitter och det kanske ligger en del i det.

En del påstår att det är i hålen smaken sitter och det kanske ligger en del i det. Nästan all ost som tillverkas pastöriseras. Det betyder att mjölken värms upp till 72-75 grader. Då dör de skadliga mikroorganismer som kan finnas i mjölken. Men pastöriseringen medför att även de goda bakteriekulturer som finns i mjölken dör.

Därför tillsätter man nya goda mjölksyrebakterier efter att mjölken har hettats upp. Dessa liknar de man använder i filmjölk och varje bakteriekultur skräddarsys för att ge osten sin unika karaktär. För att få mjölken att stelna tillsätts löpe. Det tar bara cirka en halvtimme innan mjölkmassan har stelnat och bildat en ostmassa.

  • Ostmassan pressas sedan och ger osten sin slutliga skepnad.
  • Pressningen tar olika lång tid beroende på ost, från tre timmar upp till 12-15 timmar.
  • Efter ett par veckors torkning i ett färskostlager och ytterligare en knapp månad i ett varmlager vaxas eller paraffineras osten.
  • Skyddsinpackningen är det sista steget i tillverkningsprocessen innan ostarna lämnar mejeriet.

Vaxningen förbereder osten för mognadslagringen och förhindrar vattenavdunstning och angrepp av mögel och jäst. Smakämnena fortsätter utvecklas under hela mognadslagringen – färsk ost smakar nästan ingenting. Under en tid som varierar från en månad till ett år, eller beroende på vilken smak som eftersträvas lagras därför osten i noggrant tempererade ostlager, olika lager i olika steg med noggrant kontrollerade vändningsprocedurer.

Ju längre en ost lagras desto mer karaktär får den. En mild ost är lagrad mindre än fyra månader, en mellanlagrad ost är lagrad mellan 4-8 månader. Lagrad ost har lagrats i mellan 8-12 månader och blir därmed smakrik och lite mer offensiv i sin karaktär. Det finns flera olika typer av ostar. Hårdostarna är indelade i grynpipiga, rundpipiga och täta.

Den svenska Prästosten är ett exempel på en grynpipig ost, medan Herrgårdsosten är en rundpipig ost. Cheddar och Gouda är så kallade täta ostar, utan hål. Man tror att ost började tillverkas i Asien när man förvarade mjölk i kalvmagar. Enzym som fanns i kalvmagen gjorde att mjölken stelnade och blev till ost.
Visa hela svaret

Vilken ost är bra att riva?

3 svenska alternativ till parmesan – 1. Långlagrad prästost eller svecia Lagrad prästost från Kvibille med den rätta smaken. Klassiska svenska ostar som när de lagras länge, minst 12 månader, får kraftigare smak och bättre konsistens för att riva över maten.2. Svedjans gårdsost Svedjans prisade gårdsost med populär smak funkar utmärkt i stället för parmesan. En flerfaldigt prisad hårdost från Svedjan ( obs: extern länk ) i Västerbotten och publikens favorit tre år i rad på Ostfestivalen. Lagrad och mycket smakrik.3. Västerbottensost Västerbottensost är långlagrad och mycket smakrik. Klassisk svensk och lagrad hårdost med mycket smak. Den passar utmärkt att ersätta parmesan med! Läs också: 3 skäl att välja svensk ost i stället för parmesan
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Många Kalorier Är 6000 Steg?

Varför blir alltid pizzan blöt?

Så gör du den perfekta pizzan, tips & trix med Mutti och 800 grader Oskar visar oss hur man bakar riktigt bra pizzor Degen Det viktigaste på hela pizzan, med en dålig deg kan du inte få en bra pizza. För att få en bra deg så måste man använda bra mjöle, hälften vetemjöl special och hälften ett Tipo “00” mjöl som är ett Italienskt mjöl som har ett hög glutenhalt och bildar mycket luft i degen, det har hitils vart lite svårt att få tag på i Sverige men det har på senare tid kommit in i dom vanliga butikerna.

  1. Sedan ska man låta degen jäsa under minst ett dygn i kylen med väldigt lite jäst, då får du en syrerik deg och då får du en krispigare botten.
  2. Använd händerna när du bakar ut din pizza” När man sedan bakar ut pizzan så använd händerna för att forma bottnen, börja i mitten och jobba dig utåt, använder du kavel så pressas all luft ut och det blir en trist pizzabotten.

Använd händerna när du bakar ut pizzan Tomatsåsen pizzasåsen behöver absolut inte kokas, jag har aldrig gjort det, jag brukar använda en burk krossade tomater från Mutti och smaksätta med lite salt bara, men den här kvällen fick vi tipset om att ha i olivolja också, då blir tomaterna mer upphettade och tillagade när du gräddar pizzan, sen blir det godare smak också.

  • Till en burk krossade tomater använder man ca 0,5 dl olivolja och smakar av med flingsalt, det ska va lite sälta i den.
  • Godaste och enklaste pizzasåsen Använd en tomatsås av hög kvalité med mycket tomatsmak, t ex Mutti Polpa (det har jag gjort i flera år) och sedan rikligt med olivolja och salt.
  • Oljan tillför både smak och arom, sedan leder den värme bra och hettar upp tomatsåsen börjar koka på pizzan, vilket ger på godare smak och en krispigare pizza.

Toppingen Om du använder mozzarella på pizzan ska du använda en med komjölk som innehåller mindre vätska, t ex Fior Di Latte, buffelmozzarella lägger man på efter gräddning så att inte pizzan blir blir helt blöt under gräddningen av all vätska. Även svamp innehåller mycket vätska, så vill du ha rå svamp på pizzan kan du blanda den med olivolja, så slipper du vätska därifrån också.

Gräddning Ha så hög temperatur du kan ha i ugnen och använd gärna en bak/pizzasten, eller en uppochnervänd plåt som får ligga i ugnen och bli varm. Pizzan är klar när kanterna börjar bli bruna och osten fått fin färg. När du tagit ut pizzan kan du pensla kanterna med olivolja om du vill. En margerita efter gräddning, buffelmozzarellan är precis lagd på pizzan Sen var deg dags för oss att baka pizza, vi delades in två ovh två och fick välja en från deras meny, jag och Linda () skulle göra en salsiccia, den blev galet god och innehöll förutom salsiccia även mozzarella, brödsmulor, rödlök och parmesan.

Pizza salsiccia som jag och Linda gjorde När vi gjort våra pizzor satte vi oss för att äta av allas pizzor, sen bakada Oskar några till så vi fick smaka på hela sortimentet, man blev fruktansvärt mätt kan jag lova, det va tur jag inte hade ätit sen frukost den dagen.
Visa hela svaret

Kan man använda bakplåtspapper på Pizzasten?

Tillbaka

Art.nr Benmning Variant Pris
16-23300 Pizzasten rund 360mm 412,00 kr
16-13000 Pizzasten 430x350mm 476,00 kr

Med en pizzasten kan du baka pizza med krispig och genomgräddad botten, mjuka tortillas och underbara matbröd i din vanliga gasolgrill eller elugn. Med en pizzasten eller ugnssten som en del också kallar det är det lätt att få perfekt resultat. Pizzasten gör att temperaturen i ugnen hålls på en hög och jämn nivå, vilket är ett måste för att lyckas med matbröd.
Visa hela svaret

Kan man ha bakplåtspapper i pizzaugn?

Kan man lägga bakplåtspapper på pizzasten? – När man gräddar pizza i ugn med ugnssten kan pizzadegen läggas direkt på stenen – men det går också bra att använda bakplåtspapper.
Visa hela svaret

Är mozzarella en hårdost?

Mozzarella 18% 1kg – Hårdost | Martin & Servera.
Visa hela svaret

Vilken ost istället för cheddar?

Gouda-ost –

  1. Denna läckra, holländska ost är en utmärkt ersättning för cheddar i nästan alla användningsområden, inklusive grytor, dip och smörgåsar.
  2. Gouda är en halvhård ost med en lätt krispig konsistens och liknande utseende som cheddar.
  3. Använd som ett 1:1-substitut.

Visa hela svaret

Vilken hårdost är godast?

Här är godaste hårdostarna! Vilken Ost Är Bäst Till Pizza Publicerad den 25 oktober, 2013 Vi på Tasteline har testat 14 olika hårdostar i tre kategorier, i jakt på den godaste. Här presenterar vi vinnarna! Prästost Lagrad Kvibille Pris: ca 55 kr/120 kr per kg (460 g) Det här var helt klart vår favorit bland prästostarna! Osten kammade hem flest röster tack vare den härligt lagrade, krämiga och distinkta smaken. Allerums Grevéost Skånemejerier Pris: ca 84.90 kr/121 kr per kg (ca 700 g) Den här grevéosten gick hem hos de flesta, trots att många av Tastelines testare uttryckte att de inte är grevéälskare. Osten stack ut i mängden bland ostarna. Den har en lagrad smak med god konsistens. Kvibille Herrgårdsost Pris: ca 64.80 kr/108 kr per kg (600 g) En smakrik herrgårdsost som är vällagrad och nötig i smaken. Vi gillade den tack vare den fylliga och ostiga smaken och den långa eftersmaken. Herrgårdosten har en smörig smak och en något grynig konsistens.

De 14 ostarna vi testade var: Herrgådsost Arla, Herrgårdsost Garant, Herrgårdsost Kvibille, Herrgårdsost Allerum, Herrgårdsost Skånemejerier, Grevéost Allerum, Grevéost Kvibille, Grevéost Skånemejerier, Grevéost Ostkompaniet, Grevéost Falbygdens, Prästost Garant, Prästost Arla, Prästost Kvibille, Prästost Allerum.

Vinnarostarna och andra ostar kan du handla på Tastelines testpanel smakar på de olika ostarna. : Här är godaste hårdostarna!
Visa hela svaret

Vilken prästost är bäst?

Den som förväntar sig att få mer smak för att man köper en ost med lång lagringstid riskerar att bli lurad, visar Testfaktas test av prästostar. Ängens prästost från Lidl som lagrats i 15 månader smakar till exempel mindre än både Coops och Wernerssons ostar, som lagrats i 10 månader.

Att osten är långlagrad är ett försäljningsargument som ser bra ut på förpackningen, men det handlar också om hur osten lagrats. Lagrar du den i en lägre temperatur behöver du inte titta till den och vända den lika ofta, och det blir mindre arbetskrävande och billigare. Men smakerna utvecklas inte heller som de ska, säger Per-Olof Weréen, tidigare VD för Ostfrämjandet.

På uppdrag av Testfakta har han tillsammans med SP Food and Bioscience gjort en smaksensorisk analys av åtta vanliga prästostar, med en lagringstid på mellan 10 och 15 månader. Testerna utfördes som blindtester och följde de branschkriterier som finns för prästost.

När Testfakta kontaktar Lidl får vi inget svar på om Ängens lagras vid lägre temperatur än brukligt. Men enligt Lidl är målet att uppnå rätt smakkaraktär, inte att lagra osten så länge som möjligt. Minst utvecklad smak bland ostarna i testet har Allerums långlagrade Präst, som också får det lägsta betyget i testet.

Bäst betyg får Arlas Prästost, som har den fylligaste och mest utvecklade smaken. Förutom skillnader i smak är det också skillnad på ostarnas innehåll. Tre av ostarna innehåller den omstridda tillsatsen natamycin, ett antibiotikum som används på ostarnas yta för att förhindra att de möglar.

You might be interested:  Hur Många Kalorier Per Dag 15 Är?

Redan för tjugo år sedan vållade ämnet stor debatt, inte minst på grund av oro för antibiotikaresistens. Ostbranschen har vid upprepade tillfällen lovat att natamycinet ska fasas ut. Men i Garant, Wernerssons och Lidls ostar finns det fortfarande kvar. – Det är tråkigt, vi har jobbat länge för att få bort det och det går ju uppenbarligen att göra bra ost utan, säger Per-Olof Weréen.

Natamycin är godkänt av Livsmedelsverket, som menar att det inte finns någon risk för att användandet skulle kunna bidra till antibiotikaresistens eftersom ämnet verkar mot svampar och inte bakterier. Men Sveriges konsumenter, som länge varit kritiska till ämnet, menar fortfarande att det borde bort.

Eftersom konsumentnyttan är tveksam tycker jag att arbetet med att fasa ut natamycin måste fortsätta. Detta handlar om riksminimering, säger Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges konsumenter. Axfood som äger Garant, en av ostarna där natamycin används, betonar att medlet är ofarligt, men säger samtidigt att ambitionen är att erbjuda produkter med så få tillsatser som möjligt.

– Vi arbetar därför för att vår lagrade ost i framtiden ska vara helt fri från natamycin, säger Claes Salomonsson, presschef på Axfood.
Visa hela svaret

Vilken ost liknar prästost?

Västerbottensost.169 kr/kg. Som typ liknar den prästost men har extra tät smak och ofta aningen smuligare konsistens.
Visa hela svaret

Vad är skillnaden mellan mozzarella och Fior Di Latte?

Mozzarella och buffelmozzarella – Det finns två typer av mozzarella; en enklare variant som tillverkas av komjölk och buffelmozzarella som tillverkas av mjölk från vattenbuffel. Mozzarella gjord på komjölk är inte ursprungsskyddad och kan därför tillverkas i flera länder världen över.

Mozzarella tillverkad av komjölk har en mild, mjölkig smak med en jämn konsistens som påminner om “mjukgummi”. Osten har en något grynig yta. I Italien kallas mozzarella gjord på komjölk, inte för mozzarella utan för för fior di latte. Buffelmozzarella däremot, eller “Mozzarella di Bufala Campana D.O.P.” som den egentligen heter har en högre kvalitet och är ursprungsskyddad.

Buffelmozzarella får endast tillverkas av mjölk från vattenbuffel från områden i centrala och södra Italien. Det innebär att råvarans väg från vattenbuffel till färdig buffelmozzarella blir väldigt kort. Tillverkningen sker hos ca 95 olika mejerier i de godkända områdena och bevakas av ett konsortium, “Mozzarella di Bufala Campana DOP Consorzio di Tutela”.

  1. Buffelmozzarella har en tätare, mer gräddig smak med en viss syrlighet.
  2. Onsistensen är krämigare, porösare och har en tydligare struktur jämfört med mozzarella gjord på komjölk.
  3. Ytan på en buffelmozzarella är slät och mer fast.
  4. I dagligvaruhandeln kan man även hitta mozzarella di latte di bufala, som är likställd med en vanlig mozzarella i kvalitet, även om den tillverkas av mjölk från vattenbuffel.

För den här typen av mozzarella finns inget ursprungsskydd och inget konsortium som reglerar att tillverkningen är hantverksmässig eller sker inom regionen Campana. Dessutom kan mozzarella di latte di bufala tillverkas på delvis fryst mjölk, vilket påverkar priset.
Visa hela svaret

Vad är äkta napolitansk pizza?

Det krävs för en äkta napolitansk pizza Det allra viktigaste med en napolitansk pizza är degen. En napolitansk pizzadeg får endast innehålla fyra ingredienser – italienskt Tipo 00 mjöl, vatten, salt och ytterst lite jäst. Dessutom måste omkring 60% av degen innehålla vätska.
Visa hela svaret

Varför olivolja på pizza?

Man kan även addera olivolja i degen, för god smak och smidigare konsistens. Även socker kan användas för att förhöja smaken samt ge degen en finare färg. Att skapa en ‘perfekt pizzadeg ‘ är en hel vetenskap.
Visa hela svaret

Vad är svensk pizza?

Detta visste du inte om pizza –

Att toppa bröd med goda råvaror har människor gjort i alla tider. Men det vi idag kallar för pizza föddes i Neapel.1889 får rätten för första gången ett dokumenterat namn. Då bakade den napolitanaren Raffaele Esposito en pizza i Italiens färger, med mozzarella, tomat och basilika, till drottning Margheritas ära. 1947 gick svensk industri på högvarv. Ett stort elektronikföretag i Västerås anställde därför 300 italienska arbetare, som genast krävde varm och frasig pizza för att stå ut i kalla Norden. Intill deras bostäder öppnade en restaurang med pizza på menyn. Men ingen svensk sägs ha vågat prova den nya, exotiska rätten. Under revolutionsåret 1968 öppnade de första pizzeriorna i Sverige och förtjusade svenskarna. I alla fall de yngre generationerna. Med sin avslappnade stämning passade pizzeriorna ungdomarna som handen i handsken! Det sägs att krögaren Guiseppe Sperandio serverade strimlad vitkål i vinägrett som sallad på sin restaurang Pizzeria Piazza Opera för att hålla kostnaderna nere. Sedan spred sig konceptet vidare till att idag vara ett självklart tillbehör till svensk pizza. Under 70-talets pizzaboom lät inte kritiken vänta på sig. “Vi håller på att glömma palten” tyckte ordförande Lantmännens riksförbund. Svenska Dagbladet uttryckte sitt missnöje över “den utländska pannkaka som presenterat sig som pizza”. Har du hört ryktet om råttfärs i pizza? På 70-talet var det många som kände någon som hade en bekant som fått i sig råttkött när hen ätit på en pizzeria. En långdragen folksägen som höll i sig länge efter att Dagens Nyheter publicerade en artikel med rubriken “Storlarm om råttfilé” 1973. Minns ni Lasse Holms episka låt “Cannelloni Macaroni” som låg på svensktoppen under 13 veckor 1986? “Pescatore, Vesuvio, La Bussola, Pompei, Oooohhhh, vad ni frestar mig”. Inspiration till texten fick han genom att besöka olika pizzerior och läsa menyer med italienska rätter. Är du sugen på pizza behöver du troligen inte gå långt. Det finns över 3000 pizzerior i vårt avlånga land, vilket gör det till den vanligaste restaurangtypen. I mindre städer och byar är pizzerian ofta den enda restaurangen. Pizza har en självklar plats i våra liv – särskilt en dag om året. På nyårsdagen firar många av oss internationella pizzadagen genom att stoppa i sig en himla massa för att återställa kroppen från gårdagens festande. Den svenska pizzan har sett olika ut beroende på vad som varit hett i matvärlden. Att vi exempelvis slänger på burkchampinjoner är en rest från 70-talets konservvurmande. Men till de mest svenska pizzorna hör nog oxfilé- och bearnaisepizzan och kebabpizzan, som slog igenom på 80- och 90-talet. Idag vill vi gärna ha lite lyxigare pizza med tunn botten och finare råvaror.

Historielektion! Nu är det kräfttider! Lär dig mer om viktiga årtal i kräftans historia, och gläns på kräftskivan med dina kräftkunskaper. Mathistoria Fina råvaror och elegant uppläggning har inte alltid varit en självklarhet på restaurang. Mathistoria Här sätter vi gaffeln i 70-talets mathistoria med flygande Jakob i spetsen.

Svensk mathistoria Så såg frukosten ut för 100 år sedan. Och så här ser den ut idag. Svensk mathistoria Bjud in till kafferep med sju sorters kakor. Här är de nostalgiska recepten. Svensk mathistoria För dig som vill gå all in och bjuda på tidstypisk mat från det levnadsglada 1920-talet. Mathistoria Här listar vi några av de mer extrema dieterna genom tiderna.

Svensk mathistoria Hur kommer det sig att kaffe blivit vår allra käraste dryck? Svensk mathistoria När matvaror inte längre gick att handla fritt då åt vi falsk kalvfärs till middag. : 10 saker du inte visste om pizza
Visa hela svaret

Vilken är Sveriges vanligaste pizza?

Vesuvio klättrar – På förstaplats för år 2019 hittar vi, på andraplats Kebabpizza och på tredjeplats Margherita. Det innebär att Margherita gått klättrat två placeringar under året. Nedan följer svenskarnas tio favoritpizzor från året 2018.1. Vesuvio2. Kebabpizza3. Margherita4. Hawaii5. Capricciosa6. Calzone7. Funghi8. Kycklingpizza9. Bussola

10. Mexicana Källa: Delivery Hero

: Nationella pizzadagen – här är svenskarnas favorit 2019
Visa hela svaret

Vad innehåller Pizzaost?

Pastöriserad MJÖLK, klumpförebyggande medel: potatisstärkelse, salt, syrningskultur, ystenzym, kalciumklorid.
Visa hela svaret