Vilken Ost Är Oumbärlig I Det Italienska Köket?

Parmigiano Reggiano D.O.P. – Parmesan – Parmesan är de italienska ostarnas flaggskepp och passar till i stort sett vilken mat som helst. Pasta, risotto, caesarsallad, tomatsoppa, på ugnsrostade grönsaker eller grillat kött eller fisk. Även underbara att njuta precis som den är.
Visa hela svaret

Vad heter osten som ger smak åt många italienska rätter?

Italienska hårdostar #tema Vi är många som har avnjutit italienska rätter såsom pasta, risotto, och pizza – där ost är en viktig komponent. Många känner igen de italienska hårdostarna parmigiano reggiano, eller parmesanost – några av de mest välkända ostarna som används i matlagning.

Om du besöker Italien och beställer en pastarätt är sannolikheten hög att en servitör kommer fram och vill sprinkla någon variant av parmesanost på din tallrik. Vad är det som är speciellt med italienska hårdostar? Italien har en lång osttradition med en ostproduktion som har pågått i hundratals år. Ost, eller formaggio som det heter på italienska, betyder ‘ost som görs i form’ – namngivit efter det sätt som italiensk ost ofta tillverkas.

Italienska hårdostar såsom parmigiano reggiano, grana padano och pecorino är alla världskända ostar, som passar i många maträtter eller så som de är. Pecorino är till exempelvis grottlagrad i Toscana, under helt unika omständigheter som ger den där kraftfulla smaken som passar fint på så många sätt.

– är en italiensk hårdost med mild doft och smak. Färgen är nästintill vit och konsistensen ganska mjuk. En härlig ost att använda i matlagning – testa den som ett alternativ till parmigiano reggiano! – är en italiensk hårdost som ofta benämns som parmesanost. Osten har en grynig konsistens som uppskattas världen över, till exempel över en pastarätt eller en gratäng.

– är en populär italiensk hårdost gjord på fårmjölk. Tryffel tillsätts under ystningen vilket ger den en härlig tryffelsmak att avnjuta under kvällens ostbricka. #tema

– är en italiensk dessertost med mycket gräddighet – både i smak och konsistens. Osten är en färskost som handtillverkas. Burrata kallas också “drottningen av mejeriprodukter” och passar utmärkt i bland annat sallader, på pizzor, eller helt enkelt att ätas som den är med lite olivolja och basilika. -, eller parmesanost som den kallas i vardagligt svenskt tal, är en riktigt ostklassiker som de flesta säkert har avnjutit. Den italienska hårdost tillverkas bara i utvalda områden och lagras i uppemot 2 år för den allra bästa, skarpaste, och fylligaste smaken. – är en italiensk kittost som ofta kommer i kvadratisk form. En rejält doftrik ost, med en lite mildare smak.Osten tillverkas i området Lombardiet, närmare bestämt i och omkring staden Taleggio. Ursprungsskyddad i EU. – är mest väökänd för att vara basen i desserten Tiramisu. Den mycket krämiga och söta osten är perfekt i desserter. Osten görs på komjölk och är ett utmärkt och godare substitut för till exempelvis crème fraiche eller vispad grädde.

Visa hela svaret

Vad heter parmesan på italienska?

Italiens guld, i nära tusen år! – Tänk så mycket som kan hända på tusen år, och samtidigt så lite! I slutet av 900-talet började Cisterciensermunkar dränera de sumpiga markerna norr om floden Po. Snart började gräset växa, med det kom korna och med korna kom förstås osten, som fick ett eget namn: Grana Padano – den gryniga osten från Po-slätten.

Omkring år 1050 kunde man köpa “parmigiano” (osten från Parma) på marknaderna söder om floden Po. Enligt osthistorikerna var den märkvärdigt lik det som idag heter Parmigiano Reggiano. Tusen år senare är tillverkningen fortfarande ett hantverk och sker på traditionellt sätt. Ostarna är numera också “ursprungsmärkta”, vilket är ett erkännande som säger att äkta Grana Padano eller Parmigiano Reggiano inte kan tillverkas någon annanstans i världen än i just dessa områden.

Märkningen innebär också att ingredienser, tillredning, lagring och smak kontrolleras mycket noga. Bara ostar som uppfyller alla krav perfekt får bära namnen Parmigiano Reggiano och Grana Padano. : Vad är parmesanost?
Visa hela svaret

Vad är typiskt italiensk mat?

Italiensk mat Här hittar du massor av italienska recept. Varför inte ordna en italiensk buffé med småplock och en god pannacotta till dessert? I det italienska köket hittar vi många favoritsmaker och rätter som basilika, parmaskinka, pasta, pizza, soltorkade tomater och parmesan.

 • Men det italienska köket är egentligen inte ett kök, utan flera.
 • I norra Italien äts det ofta risotto, smör och en något mildare kryddning.
 • I södra Italien är olivolja, citron, sardeller, oliver och örtkryddor viktiga ingredienser i köket.
 • Även ostar av olika sorter är ett måste för den italienska måltiden.

Pannacotta och tiramisu är klassiska efterrätter, kanske med en skvätt limoncello till? Mums! : Italiensk mat
Visa hela svaret

Vad är Italiens huvudrätt?

Secondi Piatti – Secondi Piatti är den italienska måltidens huvudrätt, kött, fisk, fågel eller skaldjur är basen och rätten serveras “som den är”. Contorni är tillbehöret som serveras till Secondi Piatti, vanligast är kanske en Insalata Mista (blandad grönsallad) men även olika sallader med bönor eller ugnsrostade grönsaker serveras.
Visa hela svaret

Vilken är den godaste osten?

Sveriges godaste ostar prisades under Ostfestivalen Vilken Ost Är Oumbärlig I Det Italienska Köket Festivalen bjöd på flera tävlingar under helgen där sammanlagt 136 ostar tävlade om både besökarnas och expertjuryns omdömen. De höga kraven i medaljtävlingen gjorde att bara två silvermedaljer delades ut. Medaljerna kammades hem av Kvibille Hallands Hav från Kvibille Mejeri i kategorin Blåmögelost och Hajen från Orranäs Gårdsmejeri i kategorin Övriga ostar.

Ostfestivalens godaste ost 2019 – publikens val ” röstades fram av besökarna på festivalen och Granbarksosten från Jürss Mejeri vann för första gången med sin uppvärmda kittost. “Ostfestivalens svenska klassiker 2019 – Hushållsost ” korade Vrigstad Hemost från Smålandsost, Till vinnare. Den småländska hemosten som blivit ett kulturarv från Småland med mjölk från gårdarna kring Vrigstad.

“Ostfestivalens mest innovativa ost 2019 – ICAs pris” gick till Yoghurtbollarna från Nablus Mejeri i Skåne. Yoghurtbollarna produceras på Skånsk mjölk ihop med ett familjerecept från staden Nablus i Palestina. En jury på 77 personer bestående av framstående ostkännare, journalister, kockar, sommelierer, osthandlare, inköpare och diplomerade fromagerer blindprovade ostar i medaljtävlingens olika kategorier.

 • Juryns ordförande Kaija Carlsson som driver Uppdrag köket, samt har byggt upp en av landets mest lönsamma ICA (ICA Gränby), poängbedömde tävlingsostarna tillsammans med experterna enligt den stränga skalan.
 • Det blev ändå rekordmånga medaljer – Inte mindre än 24 stycken varav 22 brons, 2 silver.
 • Raven i medaljtävlingen är mycket höga och i år var det ingen som tog hem guldmedaljen.
You might be interested:  Hur Många Kalorier I Mannagrynsgröt?

För att få guld måste man ha 90% av den totala poängen.

 • MEDALJER OSTFESTIVALEN 2019 :
 • I KATEGORIN PRESSADE HÅRDOSTAR BRONS Falbygdens Gran Reserva Herrgård 36 månader 28%, Arla Food AB, Kalmar (ko) Ängaskär 32%, Orranäs Gårdsmejeri, Blekinge (get) Orranäs Gårdsost, källarlagrad getost 30%, Orranäs Gårdsmejeri, Blekinge (get) Boxholms fänkål & dillfrö årets kock 2017 35%, Boxholm (ko) Vrigstad special källarlagrad 34%, Smålandsost, Småland (ko)
 • I KATEGORIN MJUKA VITMÖGELOSTAR- OCH KITTOSTAR Dalmyra 24%, Bråvalla Gårdsmejeri, Östergötland (get) Spirudden 30%, Gårdsmejeriet Sanda, Stockholm (ko) Rävens Lilla Röda 28%, Räven och Osten, Kalmar (ko) Granbarksost 30%, Jürss Mejeri AB, Flen (ko) Frönäs Lina 24%, Gålö Gårdsmejeri, Stockholm (ko) Vrigstad Lantbrie 30%, Smålandsost AB, Småland (ko)
 • I KATEGORIN BLÅMÖGELOSTAR SILVER Hallands Hav 45%, Kvibille Mejeri, Halland (ko)
 • BRONS Lida Blå 29%, Räven och Osten, Kalmar (ko) Blå Jungfrun 24%, Skurö Gårdsmejeri & butik, Kalmar (ko)
 • I KATEGORIN ÖVRIGA OSTAR SILVER Hajen 28%, Orranäs Gårdsmejeri, Blekinge (ko)
 • BRONS Källarlagrad Caprin 26%, Orranäs Gårdsmejeri, Blekinge (get) Höstens Eldost 29%, Ostmakeriet, Stockholm (ko) Lapplands Sulguniost 36%, Lapplands Mejeri AB, Lappland (ko) Idun Salladsost 3-5%, Jan-Ols Geten Gårdsmejeri, Västmanland (get) Gammaldags Hemost 30%, Brostorps Gårdsmejeri, Östergötaland (ko) Getmese 7%, Gide Get HB, Norrland (get) Mozzarellaknutar 15%, Frägsta Mejeri, Hälsingland (ko) Yoghurtbollar, Nablus, Skåne (ko)
 1. Vilken Ost Är Oumbärlig I Det Italienska Köket Du har väl inte missat Whisky & Bourbons Specialutgåva: Jura & Bushmills
 2. Du som är Premiummedlem laddar ner utgåvan
 3. Är du ännu inte Premiummedlem? Läs mer om Premium, vad som ingår och hur du går tillväga för att skaffa dig Premium

Sveriges godaste ostar prisades under Ostfestivalen
Visa hela svaret

Vilken är världens godaste ost?

Världens bästa ost är utsedd, och i år kommer den från USA! Världens bästa ost är återigen utsedd. Den här gången kommer den från, lite oväntat från USA. Osten som vann heter Rogue River Blue och är från Rogue Creamery i Central Point, Oregon. Sammanlagt tävlade 3800 ostar från 42 länder om det åtråvärda priset.

Och även om förstaplatsen är åtråvärd, så kommer den stora belöningen i form av ökad försäljning. David Gremmels från Rogue Creamery säger att online beställningarna har ökat med 500 procent sedan utmärkelsen den 18 oktober. Även återförsäljare som Neal’s Yard Dairyand La Fromagerie i London och andra notoriskt duktiga osthandlare från både Spanien och Nederländerna har beställt osten.

Mr Gremmels fortsätter och säger; “I am taken aback”, “The award is resonating not only in our community but throughout the industry. We are excited to see the reach of the brand.” Vad är då den vinnande osten? jo det är en säsongsbetonade, organisk blå mögel.

Gjord på komjölk som lagrats i grottor i 9-11 månader. Varje hjul omges av vinblad från Syrah-stockar, som i sin tur har legat i en päronlikör. Pris, ja den är inte billig, ett hjul väger strax under två och ett halvt kilo och kostar $235. Rogue Creamery grundades på 30-talet av Tom Vella en italiensk immigrant.

Inspirationen fick Vella från besök i bland annat Roquefort. Men sedan 2002 så äger Mr Gremmels företaget tillsammans Cary Bryant. Idag är de kända för sin blåa ost och sin cheddar, alla gjorda i små upplagor, för hand. Förra året vann Norge, och året innan det så var det Storbritanniens tur.

 • Men nu alltså USA, och Rogue River Blue är ingen ny uppstickare utan 2003 vann den “årets blåa ost” i London, och nio år senare vann den “Best American Cheese” vid en ceremoni i Birmingham, England.
 • Mr Gremmels berättar att han tillsammans med sin personal valde slumpmässigt ut osten från ett större parti.

Han var inte orolig att de skulle sälja slut på inventariet den här gången som 2003 när man vann bästa blåa ost.2019 har man nämligen dubblat sin produktion, vilket tyder på stort självförtroende. : Världens bästa ost är utsedd, och i år kommer den från USA!
Visa hela svaret

Vad är det för skillnad på pecorino och parmesan?

Pecorino vs parmesan? Här finns ingen solklar vinnare. Båda ostarna är givna till vilken pastarätt som helst. De har dock lite olika karaktär så du får helt enkelt hitta vad som passar dig och det du serverar bäst. Generellt så är parmesan lagrad upp till 2 år medan pecorino lagras upp till 1 år.
Visa hela svaret

Vilken ost istället för parmesan?

3 svenska alternativ till parmesan – 1. Långlagrad prästost eller svecia Lagrad prästost från Kvibille med den rätta smaken. Klassiska svenska ostar som när de lagras länge, minst 12 månader, får kraftigare smak och bättre konsistens för att riva över maten.2. Svedjans gårdsost Svedjans prisade gårdsost med populär smak funkar utmärkt i stället för parmesan. En flerfaldigt prisad hårdost från Svedjan ( obs: extern länk ) i Västerbotten och publikens favorit tre år i rad på Ostfestivalen. Lagrad och mycket smakrik.3. Västerbottensost Västerbottensost är långlagrad och mycket smakrik. Klassisk svensk och lagrad hårdost med mycket smak. Den passar utmärkt att ersätta parmesan med! Läs också: 3 skäl att välja svensk ost i stället för parmesan
Visa hela svaret

Vad får man inte äta i Italien?

3. Aldrig parmesan på pasta och risotto med fisk och skaldjur – Inom det italienska köket finns det många regler, som införts på grund av en kombination av faktorer: kockar, institutioner, företag och med tiden har dessa regler blivit en så djup befäst del av matkulturen, att man har svårt att gå ifrån dem.
Visa hela svaret

Vad är Italiens kändaste mat?

7. Pizza – Kampanien – Pizza Napoletana – vad mer behöver vi säga? Vi talar om kärnan i italiensk matlagning. Den verkar lätt att tillaga, men att få till en riktig pizza är en konst som kräver mycket mer än bara några enkla ingredienser som en pizzadeg toppad med tomater, mozzarellaost, extra jungfruolja och basilika.

Var: Via Dei Tribunali, 32, 80138, Neapel, Italien Hemsida: Sorbillo Tripadvisor: Sorbillo

Visa hela svaret

Vad äter en italienare till frukost?

Frukost (Colazione) – Italienarna äter en lätt, snabb och söt frukost. Se till att smaka en “”, vilket är ett läckert frukostbakverk som liknar en croissant. Cornetton är mycket sötare än en croissant, lite som en brioche, och tillverkas ofta fyllda med vaniljkräm, sylt eller nutella.
Visa hela svaret

Vilken tid äter man middag i Italien?

2. Ät middag sent – Middag klockan sex? Absolut inte, det är alldeles för tidigt för en italienare. Den traditionella italienska middagen börjar runt 20.00 till 21.00, och pågår sedan i timmar. På sommaren njuter man gärna av en utsökt middagen i den svala kvällsbrisen in på småtimmarna.
Visa hela svaret

Vad dricker man efter maten i Italien?

En liten grappa efter maten – är det något för svenskar? När jag var i Verona förra året på den stora italienska vinmässan Vinitaly fick jag prova på många olika typer av grappa. Nästan alltid efter en stor måltid i Italien får man erbjudandet att dricka en grappa.

 1. Det sägs att det är bra för matsmältningen.
 2. En grappa är en italiensk sprit som är gjord på druvrester efter själva vintillverkningen.
 3. När man gör ett vin så använder man cirka 70 procent av druvans juice.
 4. Resterande 30 procent av juicen finns kvar till att producera grappa på.
 5. Det finns två olika metoder, industriale och artigianle.

Den sistnämnda metoden är den som får fram den bästa grappan med en mer långsam tillverkning med mer hantverk och bra råvaror. I andra länder tillverkar man också sprit på druvrester där det har andra namn. I Frankrike heter det marc, i Tyskland testerbranntwein, i Ungern törkölypálinka, i Spanien aguardiente och i Portugal heter det bagaceira.

 • Jag tror att vi kommer att se mer av grappa i Sverige framöver på grund av ett stort intresse hos gemene man.
 • Ann Svensson
 • NYHET: Grappa Barbera Lorenzo Inga, Piemonte, Italien
You might be interested:  Vad Är Kalorier Bra För?

Motivering: Den här grappan har en bra smak av russin i en rundhet. Smaken är dock lite kort. Druvor: Barbera. Karaktär: Doften är stor och utpräglad av russin och druvor. Smaken är medelstor med russin och torkade frukter i en relativt kort eftersmak.

 1. Passar till: Avec (efter måltiden).
 2. Systembolagsnummer: 379 (den här produkten finns på 80 Systembolagsbutiker i landet och kan därför behövas beställa hem till din butik).
 3. Storlek: 500 ml.
 4. Pris: 259 kronor.

Familjen Inga har producerat grappa sedan 1832. Lorenzo Inga har ett bra samarbete med små vinerier i Monferrato och Asti Piemonte där druvorna har sin härkomst. Destillationen sker både i enkelpanna och i kolonnpanna vilka man sedan blandar ihop. Den här grappan är inte lagrad på ekfat vilket man kan se på den klara genomskinliga färgen.

 1. Turmbachhof Grappa Gewürztraniner Motivering: Det här är en endruvsgrappa som verkligen har toner från sin druvsort.
 2. Gewürztraminer är en parfymerad druva med mycket exotiska frukter som kommer fram i grappans karaktär.
 3. Druva: Gewürztrainer.
 4. Araktär: Doften är stor med tropiska toner av aprikoser och ananas samt kryddiga toner.

Smaken är fyllig och rund med aprikoser och russin i en parfymerad samklang. Annons Passar till: Avec (efter måltiden). Annons

 • Systembolagsnummer: 334.
 • Storlek: 500 ml.
 • Pris: 229 kronor.

Företaget Walcher i södra delen av Tirolen i norra Italien finns en lång tradition inom tillverkning av fruktbrännvin och destillation av druvrester. De är välkända för att använda de absolut bästa råvarorna till sina drycker.

 1. Masi Grappa Mezzanella di Recioto Amarone, Valpolicella, Veneto, Italien
 2. Motivering: Det här är en grappa som jag anser ha en bra balans med frukt, krydda och ekfatslagring.
 3. Druvor: Corvina, Rondinella och
 4. Molinara.

Karaktär: Doften är stor och rik av torkade frukter med toner av nötter, ekfat och kryddor. Smaken är fyllig, varm med torkade frukter i en eftersmak av ekfat.

 • Passar till: Avec (efter måltiden).
 • Systembolagsnummer: 347.
 • Storlek: 500 ml.
 • Pris: 329 kronor.

Producenten Masi är mycket välkänd för sina ripasso- och amaroneviner. Man tillverkar även grappa på druvresterna från vintillverkningen. Den här grappan kommer från vingården Mezzanella vid Torbe i Negrar-dalen i Valpolicella. Druvresterna mäskas, jäses och destilleras. I tre år lagras grappan på delvis nya ekfat för att få rundhet och fyllnad.

 1. Grappa di Monovitigno Chardonnay, Piemonte, Italien
 2. Motivering: Det här är en grappa som känns rund och balanserad i smaken i samklang med ekfatslagringen.
 3. Druva: Chardonnay.

Karaktär: Doften är medelstor med en något syrlig ton av citrus, ekfat och örter. Smaken är medelfyllig med runda toner av torkade frukter, viss grön örtighet samt en mjuk ton från ekfaten. Annons

 • Passar till: Avec (efter måltiden).
 • Systembolagsnummer: 371.
 • Storlek: 700 ml.
 • Pris: 379 kronor.

Den här grappan är en monovitigno, vilket innebär att grappan är framställd på endast en druvsort. Grappan har legat och lagrats på ekfat en tid för att få en rundare framtoning i sin karaktär. Grappa Barbera Lorenzo Inga, Piemonte, Italien : En liten grappa efter maten – är det något för svenskar?
Visa hela svaret

Vad måste man äta i Italien?

Primi Piatti – Förrätten – Efter att antipasti och aperitivo avnjutits i lugnets harmoni, börjar det sedan bli dags för den riktiga italienska förrätten, primi piatti som i direktöversättning blir första maträtten. Primi piatti brukar bestå av italienska pastarätter, soppor eller risotto.
Visa hela svaret

Vilken ost äter man mest av i världen?

Fransmännen äter mest ost i världen – Tittar vi på vilka som är världsmästare i ostätning så hittar vi europeiska länder på topp-10-listan och fransmännen är de som vinner. De äter drygt 27 kg ost per person och år vilket motsvarar drygt ett halvt kilo per person och vecka året runt.
Visa hela svaret

Vilka ostar smälter bäst?

27 mars 2019 Grilled cheese med cheddar, fondue med emmentaler, pizza med taleggio. Vissa ostar passar bättre till rätter med smält ost än andra – hur kommer det sig egentligen? Vi börjar med grunderna. Vad är ost gjort av? Det är en blandning av mjölk, löpe (en sorts enzym), kulturer och salt.

Ost innehåller också ett protein som kallas kasein, som påverkar ostens struktur – beroende på mängden fett och vätska i osten kan strukturen variera stort. Ostar med mycket fett och vätska, som cheddar, brie, taleggio och Gouda, smälter mycket lättare än torra ostar, som till exempel Pecorino. Här har vi valt ut några ostar som fungerar alldeles extra bra i rätter med smält ost: Cheddar: En klassisk ost att smälta på en burgare eller i en grilled cheese.

Cheddar är en salt hårdost som, beroende på lagring, kan ha en varierande skärpa. Den har en fin balans mellan söt och nötig och är precis lika god som den är, som smält i maten. Ett överraskande gott användningsområde av cheddarn är i en klassisk amerikansk äppelpaj.

Appenzeller: Appenzeller är en slät, fast och ganska robust ost från Scweiziska alperna. Den har en förvånansvärt djup smak och en påtaglig sälta som håller i sig även efter att osten smält. Perfekt till fondue, på en grilled cheese sandwich eller på en pizza. Brie du Grand Père: Om det är viktigare med en göttig krämighet än med en redigt stark smak är det här osten för dig.

En opastöriserad brie med en lätt sälta och toner av champinjon och skog. Passar såklart perfekt i rätter med svamp, men också smält i desserter eller rätter med mycket frukt och bär. ** Taleggio: **Taleggio är en salttvättad italiensk ost gjord på komjölk. Vilken Ost Är Oumbärlig I Det Italienska Köket
Visa hela svaret

Vilken är världens mest sålda ost?

Gouda är den mest sålda typen av ost – Gouda är en semi-hård ost som görs på komjölk i Nederländerna. Den kan lagras och beroende på hur länge man lagrar Goudaosten, så får den en annorlunda konsistens och smak. Gouda är världens populäraste ost och finns tillgänglig över hela världen. Vilken Ost Är Oumbärlig I Det Italienska Köket Bild: Viatcheslav Grabchak/Shutterstock
Visa hela svaret

Vad heter den italienska ost som tillverkas av Vasslan som blir över från en annan Ostframställning?

11 oktober 2018 Där franska ostar ofta äts före eller efter maten, kan man säga att de italienska ostarna är tätt sammanflätade med själva matlagningen. Och Italien har så mycket mer att erbjuda än parmesan eller mozzarella! Här har vi fixat en behändig liten guide till några av de populäraste italienska ostarna.

 • Med över 400 olika ostsorter är det lätt att gå vilse i den italienska ostdjungeln.
 • Inte nog med att olika regioner har olika varianter och produktionssätt, utan i flera fall används också olika typer av mjölk – från buffel och ko, till get och får.
 • Den italienska ostens historia började för över 2000 år sen, under Romarrikets storhetstid.

Romarna uppfann tidigt ostpressar för att mer effektivt kunna pressa ostmassan, och var också tidiga med att experimentera med att lagra ostar på olika sätt för att få fram rätt textur, smak och arom. Romarna utvecklade och förfinade sina metoder för att göra ost, och teknikerna spreds över hela kejsardömet.

You might be interested:  Hur Många Kalorier Knäckebröd Med Smör?

Men så kom Romarrikets fall. Och med fallet försvann många av metoderna, och i flera fall överlevde teknikerna endast i isolerade områden, som uppe i bergen eller i kloster. Kejsardömet splittrades i flera hundra småstater, och varje region utvecklade egna tekniker, ibland baserat på de gamla, för att göra ost.

Lokala ingredienser och seder påverkade ostarna, vilket vi idag kan se i den tydliga regionella indelningen av italienska ostar. Gemensamt för alla ostar är den höga kvaliteten. Det finns idag flera conzorzios, eller konsortier, som kontrollerar och övervakar ostproduktionen i Italien, och tack vare dessa har många ostar blivit ursprungsskyddade.

MEN NOG OM DETTA. Berätta mer om ostarna, hör vi att ni frågar? Okejdå. Italiensk hårdost Parmigano Reggiano, eller parmesan, är en av världens mest berömda ostar. Den kallas helt käckt Ostarnas Konung, och rivs gärna över pasta, hyvlas över sallader, på pizza eller äts helt enkelt som den är, kanske med en skvätt olivolja eller citron.

Det är en hård, nötig ost som görs av komjölk och lagras i två till fyra år. Det är enligt lag endast tillåtet att producera osten i Parma, Reggio Emilia, Bologna, Modena och södra Mantova. Pecorino Den här hårda och skarpa osten görs på fårmjölk och används gärna i pasta.

 1. Namnet kommer från ordet “pecora” – alltså “får” på italienska.
 2. Den vanligaste varianten, romano pecorino tillverkas i Lazio, Sardinien och and Toscana, men det finns lika många olika varianter på osten som det finns regioner som får tillverka den.
 3. Italiensk färskost Den krämiga färskosten Ricotta är gjord av vassle, en biprodukt från osttillverkningen.

När man hettar upp vasslen stelnar den och blir ricotta, vilket faktiskt betyder “omkokt” på italienska. Ricotta är en populär efterrättsost som gärna används i desserter. I Kalabrien i södra Italien är det vanligt att ricottan röks, både för hållbarheten och för en säregen smakupplevelse.

 • Mozzarella Även om den här halv-mjuka, krämiga osten görs av komjölk, använder den traditionella italienska metoden (som skyddas av EU-regler) snarare buffelmjölk.
 • Namnet kommer från ordet “mozza”, eller “att skära”, och syftar till hur ostmassan strimlas under tillverkningen.
 • Mozzarella är en av våra mer populära matlagningsostar, och är mest känd som en av huvudrollsinnehavarna på pizza.

Burrata Namnet som betyder “smörig” på italienska – säger allt. Burrata kommer från Murge i södra Italien, och är en lyxig variant av mozzarella med ett smakrikt och gräddigt innanmäte med strimlor av mozzarella. Mascarpone Mascarpone är en krämig färskost gjord på komjölk.

 • Den används ofta istället för crème fraiche eller grädde i desserter som tiramisu och cheesecakes.
 • Mascarpone är också god till frukt, och bra att ha i glass, yoghurt och i många bakverk.
 • Italiensk kittost ** Taleggio **är en halvmjuka italiensk kittost som görs av komjölk och är känd för sin säregna smak, som påminner något om brödjäst.

Den har tillverkats i Lombardiet i flera århundraden och är döpt efter Val Taleggio, en bördig dal mellan provinserna Lecco and Bergamo. Ät den som den är, eller riv den över en polenta eller en risotto. Italiensk blåmögelost Gorgonzola är en blåmögelost gjord på komjölk med en stark smak och kraftig doft.

Gorgonzola får sitt namn från en stad i Milan med samma namn, och har tillverkats där i århundraden. En perfekt sås att ha på pizza, i pasta eller i såser, tack vare sina fina smältegenskaper. Men också fantastiskt god att äta som den är, gärna med söta frukter som päron. Italienska ostar är alltså mångsidiga, nyanserade och utsökta.

En krämig bit Taleggio eller en knäckig parmesan är bevis på att italienska ostar har precis lika mycket att erbjuda som sina franska diton, och deras plats i våra kök, och på våra ostbrickor, borde vara självklar. Så det så.
Visa hela svaret

Vilken ost pizzeria?

Foto: TT Uppdaterad 26 augusti 2014 Publicerad 26 augusti 2014 Forskare på universitetet i Auckland har studerat ostens egenskaper för att få fram den perfekta pizzan. Den oumbärliga ingrediensen är mozzarella. Ett team med livsmedelsforskare har studerat elasticitet och andra egenskaper hos mozzarella i kombination med till exempel ostarna cheddar, edamer, emmentaler och gruyere.

Forskarna tittade på ostarnas sammansättning och struktur, fettmängd och vatteninnehåll och hur det påverkade den färdiggräddade pizzan. Det forskarna på universitetet i Auckland fann var att mozzarella är nyckeln till den perfekta pizzan, skriver the Independent på nätet, Studien, som är publicerad i Journal of Food Science, kom fram till att enbart ha cheddar eller edamer på pizzan gjorde att den inte fick de önskvärda blåsorna vid gräddning.

Gruyere och emmantaler med ett högt fettinnehöll gav en mer brungräddad pizza. Men för att skapa den perfekta kombinationen av blåsbildning och gräddning ska någon av ostarna kombineras med mozzarella. “Om man kombinerar någon av dessa ostar med mozzarella uppnår man en fin blåsbildning och får ett mindre bränt utseende – det är den perfekta gourmetpizzan”, skriver forskarna i sina slusatser.
Visa hela svaret

Vad har man pecorino till?

18 oktober 2017 Pecorinoosten är en av historiens äldsta ostar som går att spåra redan till år 600 före Kristus. Pecora betyder får på italienska och pecorino är just en italiensk fårost. När man pratar om pecorinoost är det generellt fyra olika ostar det handlar om, och alla är ursprungsskyddade – Pecorino Romano (Rom), Pecorino Sardo (Sardinien), Pecorino Siciliano (Sicilien) och Pecorino Toscano (Toscana).

 • Den italienska fårosten Pecorinoost tillverkas fortfarande i princip på samma sätt som den alltid har gjort, det vill säga endast på fårmjölk och lammlöpe.
 • Smaken är skarp och mångfacetterad och påminner lite om parmesan, fast något friskare.
 • Pecorinoost – doldis i ostdisken Pecorinoost har länge varit något av en doldis i Sverige, men har på senare år börjat ta lite större plats i ostdisken.

Den lever dock fortfarande ett ganska anonymt liv strax intill den färdigpaketerade parmesanbiten. Ostarnas smak och karaktärsdrag varierar kraftigt beroende på lagring och ålder. De äldsta pecorino-ostarna brukar kallas “stagionato” och har en hård och smulig textur med smöriga och nötiga smaktoner.

 • Yngre ostar kallas “semi-stagionato” eller “fresco” och är mjukare i konsistensen och med mildare, gräddiga smaktoner.
 • En bra pecorino har ett slätt, hårt skal som varierar mellan ljusbrunt och mörkbrunt.
 • Innanmätet är kompakt och varierar mellan vitt och ljusgult beroende på ålder och lagring.
 • Pecorino Romano – bra till svamp Generellt kan man säga att osten har en ganska tydlig sälta med jordiga toner som påminner en smula om svamp.

Därför passar den extra bra till alla rätter där tryffel ingår. Men den gör sig också finfint i sallad, risotto, pasta – eller varför inte i ett krämigt potatismos? Pecorino har ungefär samma användningsområden som parmesan, vilket innebär att den ger ett bra bett i ostsåsen, är jättegod att riva över i princip vad som helst och god att äta precis som den är.
Visa hela svaret

Vad menas med Kittost?

Kittad betyder att osten är behandlad med saltlake. Osten kan också ha en ytterligare behandling av vin, sprit eller öl, som gör att ostarna utvecklar en orange eller rödaktig yta. Dessa ostar har ofta mycket smak och doft.
Visa hela svaret